Studio ett sände ett mycket bra inslag onsdagen den 5 juni, väl värt att lyssna på i sin helhet. Sven Börjesson intervjuade Magret Steinthorsdottir, Markku Rummukainen och Alexander Otto om det senaste inom klimatforskningen.
Magret Steinthorsdottir intervjuas med anledning av en ny forskarrapport som hon har medverkat i. ”Stomatal proxy record of Co2 concentrations from the last termination suggest an importan role for CO2 at climate change transitions”, Quaternary Science Reviews. Hon förklarar för Sven Börjesson att växter är bra på att visa koldioxidnivån i atmosfären. Bladen använder klyvöppningarna för att ta in koldioxid till sin fotosyntes. Ju fler klyvöppningar ju mindre koldioxid i atmosfären. Forskarna har undersökt blad från dvärgbjörk sedimenterade i gammal sjöbotten. De kunde konstarera att koldioxiden har varierat mycket mer än vad man tidigare trott. För ca 13000 år sedan steg den snabbt och kom upp i samma nivå som vi har idag, dvs ca 400 ppm. Därefter sjönk koldioxidnivån mellan ca 12600- 11870. Svängningar var så snabba som 100 ppm på 50 år.
Undersökningar från bubblor i iskärnor har inte alls visat de här stora svängningarna. Magret Steinthorsdottir förklarar att det beror på att bubblorna inte bli isolerade från atmosfären direkt. Det kan ta mycket lång tid, ca 1000 år eller mer. De visar ett medelvärde av ca 1000 år och därför syns inte de stora variationerna.
Den här undersökningen är inte den första. År 2002 och 2003 kom de två liknande som också undersökte klyvöppningar. De blev inte särskilt uppmärksammade vilket Magret Steinthorsdottir tror beror på att man inte hade klart för sig att iskärnorna inte fångar de här snabba svängningarna då de rapporterna kom.
Magret Steinthorsdottir har ett problem som hon undrar över och det är varför koldioxidhalten gick ner. Hon menar att de inte har hittat någon mekanism som kan förklara det.
Minskningen verkar stämma bra överens med den geologiska perioden Yngre Dryas.
Temperaturen steg snabbt när istiden tog slut men sjönk dramatiskt ner till istidsnivå igen. Det är den här kalla geologiska perioden som kallas för Yngre Dryas (12800-11500 år fvt). Den teori som använts mest för att förklara kallraset är att allt färskvatten från de smältande isarna förändrade havscirkulationerna. Magret Steinthorsdottir menar att man kanske få omvärdera den teorin på grundval av den nya studien.
Jag undrar om det finns studier som har undersökt koldioxidnivån baserat på klyvöppningar efter den period som Magret Stenthorsdottirs studie visar. Baserat på den korta period som studien behandlar skulle man ju lika gärna kunna misstänka att koldioxidnivån följer temperaturen, inte tvärtom.
Kan man bjuda in Margret till att skriva ett inlägg?
Ännu en käftsmäll! Rätt i nyllet på alarmisterna.
Vad hade Rummukainen att säga om detta?
Det skall bli intressant att läsa TP lägga ut texten om osäkerheter och cherrypicking.
Lena K!
Det var en lite artigt försiktigt framlagd alternativ hypotes som till skillnad från den omvända har stöd i observationer. Klimathotarna faller i flammor som jänkarna uttrycker det och vrakspillrorna utanför vetenkräpsredaktionen med sina gamla flygvärdinnor Ulrikorna Larshamre Bergsten och Engström är de som hällde kaffet i autopiloten för navigeringen. Få tjejer har så kapitalt lyckats totalt kriossa tilliten till både SVT/SR och till hela vetenskapen.
De skall förpassas ut i friska luften och jag kommer se till att det inte finns en fallskärm inom räckhåll för dessa tre sanktionearde politruker och gatekeepers. Folkbedrägeri maktmissbruk och obstruktion av den demokratiska infprmarionen till allmänheten utgör anklagelserna. De får söka jobb inom Grinpiss sedan för det är ju därifrån de kontrolleras och styrs!
Det är ingen nyhet att rekonstruktioner från klyvöppningar ger större och snabbare svängningar för forntida koldioxidhalter än rekonstruktioner från glaciäris. Det nya är att det nämns i svenska medier. En nyhet blir det också när de klimathotstroende accepterar det. Fast det kanske aldrig inträffar?
Slabadang
Jo, det är en försiktigt framlagt hypotes. Det intressanta är att hon (och de andra som medverkat) inte verkar tänka så.
Koldioxidhalten gick ner kraftigt, varför då? Ja men det blev ju kallt tänker jag.
😀
Lars Kamél
Lägg märke till att ingen vetenskapsredaktion vare sig på SVT eller SR tar upp den här nya forskningsrapporten. Den förbigås i tystnad.
Lena!
Trevligt inlägg, och för att svara på din fråga: Kouwenberg har studerat klyvöppningar hos barren på Tsuga Heteorphylla (?) och presenterat en starkt varierande kurva över CO2-halten för perioden 800-2000 e Kr. Den stämmer inte i fas med Becks kemiska mätningar, men den varierar kraftigt i motsats till den plana kurvan på 280 ppm, som vi brukar få från MSM. Av samma skäl: Bättre tidsupplösning.
C-G
Tack!
Hur hittar jag den studien?
Slabadang 2013/06/07 kl. 18:52 Psst! Vem vet hurdana de är i verkligheten efter arbetstid, Slabadang, man kanske skulle tro att man drömde om man fick veta deras hobbies, här får du en omvänd med en som har det som jobb att vara tvärtom fast kanske är likadan som alla andra nej nu blev det fnurra på hur jag menade, äsch men kanske en liten trudelutt sitter som skuret i kväll medan vi ser fram emot det stora ståhejet i morgon här i Sverige. Hur ser cha-cha-cha ut, är det ett steg bakåt, två steg fram? Dom där som dansar på hala golv och isar kanske vet, man kanske kan smygtitta när det kommer på tv-tablån, och härma för sig själv hemma där ingen kan se när man är rädd att ta ut svängarna och känner sig lite tafatt som man ska för alla framsteg börjar med babysteps.
http://www.youtube.com/watch?v=ZJL4UGSbeFg
Lena, mycket intressant!
Med min kemivetenskapliga bakgrund är jag inte förvånad över indikationer på att isborrkärnorna ger för låga resultat. Luftbubblorna bildas genom avsnörning från öppna porer som står i kontakt med atmosfären. Efter avsnörningen stiger trycket snabbt i luftbubblorna eftersom de har cirka 80 meter så kallad firn (mellanting mellan snö och is) ovanför sig.
Det är därför inte osannolikt att koldioxiden alldeles efter avsnörningen av bubblan diffunderar genom den mycket tunna isväggen från bubblan till den öppna poren så att koldioxidhalten i bubblan minskar. Koldioxid diffunderar mycket lättare i is än kväve och syre.
Lena Krantz Inläggsförfattare2013/06/07 kl. 19:50
Bakom betalvägg tyvärr. Abstract här:
http://geology.gsapubs.org/content/33/1/33.abstract
Kanske någon har access och vill delge innehållet?
Adolf Goreing
Ja det var synd. Det hade varit kul att kunna ta del av graferna i alla fall!
Reflektion!
Man märker att tuppkammen på klimatfanatikerna slaknat rejält. Drt är allt glesare i leden bakom de betalda proffsalarmisterna som Cock Nuccelli Romm och vad du nu alla heter i den klimatfanatiskt rabiata lilla hårda kärnan. Jag tror att allt fler politiker inser smartheten i att hålla sig på åtta armlängder ifrån dessa huvudhål, risken för associalsmitta blir allt mer överhängande ikapp med att hela härket redan kraschat.
Kliamttrollen blir allt mer sällsynta och R Spencer brulkade vara hårt ansatt av klimattroll men de har inga inga höga hästar att rida på längre. Jag skulle inte heller vilja byta plats med bergström Rummukainen Tjernström Rhode och de andra som nu förvandlats till Sveriges största rikspuckon endast möjligen slagnas av Rockström Wijkman själva. Alla de politiker som begick detta klimathotsharakiri på sin trovärdighet kommer att snabbt förpassas till landhövdingar över nån oskyldig landsdel i vårt avlånga. Centerpartiet va faan e de för nåt? Inte ens bönderna röstar på det längre!”!
Det ska bli så djädrans kul att se hur hela etablissemanget ska försöka backa ur denna den största giganitska pinsamhet i världshistorien. Vetenskapen har satt sin sista potatis i förtroendeåkern och endast ett ny röjd och plogat åker kan återskapa vad förtroende som förlorats.
Slabadang
Förmodligen har jag ett större förtroende till den vetenskapliga processen än vad du har. Visst kan den få en slagsida åt ett håll ett tag men det slår alltid tillbaks tycks det mig.
Men att jämföra CO2-halten i borrkärnorna från Antarktis och klyvöppningar i björklöv är väl som att jämföra äpplen med apelsiner. De regionala och lokala variationerna i CO2 vid marknivå kan vara mycket stora.
I en artikel av Charles Keeling, Variations in concentration and isotopic abundances of atmospheric carbon dioxide, från 1957 skriver han:
Recent extensive measurements over Scandinavia, reported currently in Tellus, emphasize this variability: observations vary from 280 to 380 parts per million of air.
Mätningar i Olympic Rainforest, Washington på 170 m höjd, sept. 6-7 1955 visade minimum ppm 308 och maximum ppm 404.
http://scrippsco2.ucsd.edu/publications/keeling_proceeding_1957.pdf
PB
(INTE Petterson Berger!)
Jaså, visste du också mekanismen bakom det att sakta tömda PETar slaknar ’onormalt’. Pga att CO2 är rak och erbjuder ett avsevärt mindre tvärsnitt inför diffusion genom typ PETplast?
Over
Fö anser jag att Kartago bör förstöras med måtta.
Och att det inte är alldelels prexist självklart att Betula Nana betyder dvärgbjörk på svenska. En – får jag säga – gemytlig växt man träffar på i de nordliga delarna av tex sverige. Mycket bra underlag om man vill tälta tex.
En jokk i närheten, lite lä + en’madrass’ av dvärgbjörk och man är safe.
Over
Lena,
”Förmodligen har jag ett större förtroende till den vetenskapliga processen än vad du har.”
Skönt att det finns lite sans och balans emellanåt! 😉
Gunbo
Precis vad jag försökte förmedla och just det som Magret Steinthorsdottir berättar om.
Gunbo, det är väl skillnad på att mäta CO2-halt med kemiska eller spektroskopiska metoder mer eller mindre direkt och att räkna klyvöppningar på löv? Jag föreställer mig att man måste göra nån form av statistisk behandling av klyvöppningarnas antal per ytenhet (antar jag) så att man får fram medelvärden eller nåt annat relevant mått som säger nåt meningsfullt. Det kan mycket väl vara att variationen är +/- 100 PPM per löv.
Lena,
Jag kommenterade egentligen Pehr B:s kommentar: ”Med min kemivetenskapliga bakgrund är jag inte förvånad över indikationer på att isborrkärnorna ger för låga resultat.” men glömde skriva vem jag riktade mig till.
Lena Krantz!
Jag har all respekt och allt förtroende kvar för vad som verkligen är sanningssökande vetenskap. Problemet är all det vildvuxna politiserade ogräset som täcker och kväver den ädla grödan och de som har ansvaret för åkern måste gå ner på knana eller ta fram lien och skilja det ena från det andra. Klarar inte KVA av uppgiften i förhållande till sitt påtagna ansvar för vetenskapen så kommer det växa ogräs överallt och grödan svår att finna. Särskilt sparsmakat skall det naturvetenskapliga fältet vara. En gradering av de olika vetenskapsgrenarnas betydelse och vikt måste med mod upprättas. De skall och bör leva efter olika villkor. Viöljan att finansiera vetenskaåpen kommer att minska i takt med det förstörda förtroendet och klimatvetenskapen borde ha en ansvarsförsäkring övrig vetenskap kunde begära skadestånd ifrån.
Slabadang 23:16
Spot on !!!
Till skillnad från trädringar, Gunbo. De är globala.
Vetenskapen har en märklig förmåga att vara självkorrigerande….men bristen på kompetenta vetenskapsfilosofer och den allmänna sänkningen av den akademiska nivån är ju en invitation till dikeskörningar av klass..den ena diciplinen hinner ju inte bärgas förns nästa brakar ut i vegetationen..underhållningsvärde men farligt.
Lena, tack för att Du tar upp den här intressanta forskningsgrenen. Jag har ingen aning om hur mycket det hittills har satsats på just den här frågan, men det verkar var väl känt att klyvöppningarna kan ge en hel del ledtrådar. Trots det vimlar det ju inte precis av rapporter i sammanhanget. Jag har vid flera tillfällen tittat igenom vad NIPCC har fångat upp men i stort sett kammat noll.
Gunbo, jag utgår från att klimatforskarna vet hur de skall ta hänsyn till detta. Träden står förvisso i en lokal miljö men påverkas naturligtvis också av variationer i bakgrundsnivån av koldioxidhalten. Med hjälp av Keelingkurvan kan man antagligen på lämpligt sätt skilja ut signalen från bakgrundshalten av koldioxid i data över klyvöppningsdensiteten. Så föreställer jag mig som amatör på detta biopaleoklimatologiska område hur de kan tänkas göra. Det som gäller koldioxid i is ligger mycket mer inom mitt eget forskningsområde.
”LENR” går från klarhet till klarhet!
Elforsk var den part som finansierade det lyckosamma testet av Rosssis Hot-cat. Nu har Defalikon visat sin reaktor för flera kunder inklusive DR Kim från Purdue Univ som varit intresserad av Lenr allt sedan Fleishman och Pons rapport om den effekt de inte rktigt kunde förklara och andra inte reproducera.
Alla fysiker/matematiker och kemister har nu en ny hemläxa att lära och mycket ny spännande forskning att bedriva. Det är kul att spekulera kring hur denna nya teknik kan appliceras. Med en hotcat under huven kan du driva flera olika sorters motorer och i handskfacket kan du förvara ”soppa” för några hundratusen mil i en tändsticksask !!
Det går väl knappast att komma en ”evighetsmaskin” närmare? Att det inte är någon ”koventionell” nukleär reaktion är redan klarlagt och vad det är för reaktion som äger rum i e-caten lär väl bara vara en första dörr på glänt intill en helt ny värld att sedan utforska.
Vänta nu !! … var det inte några som bestämt att vi hade en ”energikris”? 🙂 Att själva tekniken att bygga en e-cat för att citera min amerikanske rymdingenjör är ”Cheap safe low-tech and compact” gör den extra värdefull men svår att tjäna stora pengar på annat än för kunderna till den och för rymdfärder skulle den bli ovärderlig.
Elforsk startar nu i sommar sitt sexmånaderstest av hotcaten och sen får nog e-cat skepticismen packa ihop och inställa sig till en ny verklighet och får sex månader på sig att förbereda sig på det nya.
Fasen vad det här är kuuuuuuul!!
http://www.e-catworld.com/2013/06/professor-yeong-kim-reports-witnessing-positive-defkalion-test/
När det gäller stomata/klyvöppningar
Så gäller förstås också problemet att datera de fossil (eller vad det nu kallas) där man räknar klyvöppningarna.
Inga sådana åldersbestämningar är exakta, möjligtvis med undantag för dendrokronologin i närtid,
dvs de senaste 20.000 åren.
Men åldersbestämningar av stomata-data, liksom av t.ex. koldioxidhalt i isborrkärnor, lider väl av problem med precisionen i dateringen i storleksordningen 100 – 1000 år åtminstone.
Dvs: Hur gammalt är ett fossil?
Slabadang 2013/06/08 kl. 01:02 Seriös fråga, Slabadang, såhär på ”laugardagen” som en del använde om lördag, för de ändrade när de kom på att de trodde ”laugar” betydde fritt fram att ljuga. Då fick de eld i fickorna/baken för laugardagen är det samma som tvättdagen och de gillade inte smaken av tvål i munnen så de erbjöd hon-där hjonet de tyckte sig tvingats lägga som ett ok över sina stackars axlar, de erbjöd hon-där att bära ved att lägga under kitteln så hon kunde få göra det hon verkade tycka allra mest om, spela tvättbräda med hans skitiga kläder.
Frågan; vad ska du med en evighetsmaskin till, när du har en kropp som redan är en, om du tar hand om den på rätt sätt? Behöver hon-där tvättmaskin? Eller har du tänkt göra dig av med hunden?
Angående länder och deras befolkning, Lena Krantz. Det senaste året har en så kallad kirurg från Island karvat och hackat i huvudet på min mors make nere i Lund och det är att likna vid fysisk och mental tortyr. Kirurgen är islänning. Ett land där folk klamrar sig fast vid en tonårsfinne. Skall en man behöva torteras till döds av hjärnkirurgi i arton månader innan någon vid Lund Universitetssjukhus ser vad som håller på att ske i det här landet?
Vad ”tycker” ni högre utbildade?
Kul med ytterligare stomatastudier som bekräftar svängningar i CO2-halt iskärnorna inte förmår fånga upp. Nu är ju svängningarna runt yngre Dryas inte alls lokala som tex Gunbo hoppas, utan har även fångats upp med andra stomatastudier på andra platser med andra arter. Dessutom är en bubbla i en is inte global heller… men så utsmetad tidsmässigt att det kan se ut så.
Inte för att sådana här fakta kommer att påverka alarmistångvälten en smula. Den håller fast vid påståeenden som passar den historia de vill berätta, hur fel och falsifierade de än är. ”Förindustriella” 280 ppm CO2 är en sådan historia, den ”accelererande” havsnivån med 3,2 mm/år en annan.
En liten detalj, skriv inte stor bokstav på andra ledet i den binomiala artnomenklaturen. Det heter alltså Betula nana, aldrig Betula Nana.
En annan svensk studie om stomata och klyvöppningar gjord vid Igelsjön i Västra Götaland: http://www.geol.lu.se/PERSONAL/DNH/images/Jess2005.pdf s357 om koldioxiden.
”Abrupt climatic changes and an unstable transition into a late Holocene Thermal Decline: a multiproxy lacustrine record from southern Sweden”
Christopher E
Aha…jag ska genast ändra till liten bokstav i nana.
Det var en artikel på SvD Brännpunkt häromdagen där två mediexperter eftelyste mer klimatfrågor i media. Jag har kommenterat den lite elakt på min blogg.
http://www.frihetsportalen.se/2013/06/judefragan/
Tack Lena
Tyckte igår att denna forskning behövde mer uppmärksamhet. Ett löv har ju en kort säsong men tydligen anpassningsbar till CO2 under denna säsong-eller är det en process som tar några säsonger? Kopplingen mellan CO2 och H2O i växter bör också vara av intresse för den globala temperaturen. Vatten är väl den mest styrande växthusgasen!
Daniel F,
”Till skillnad från trädringar, Gunbo. De är globala.”
Jag litar inte på trädringar heller och där är jag i gott sällskap med många klimatforskare.
Mats J!
Artikelförfattarna ser alltså media som maktens megafon! När jag nu jobbat med mediernas inre politik, så stöter jag på dessa tankefigurer om och om igen. Media som skall ge den bild media önskar att allmänheten skall ha och där frågan om bilden är sann eller ej inte ens finns med i resonemanget. ”Jo då det är viktigt … men…”!
Jesper Strömbäck i regeringens framtidskommission talar om den ”gemensamma offentligheten”.och att vi måste ta del i samhällsinformationen på ett gemensamt sätt för en delad samsyn om hur samhället ser ut. VILKA dj…la despoiska tankefigurer! Det blir liksom ingen hemlighet hur journalister tänker och ju högre upp i dess hierarki du kommer ju vanligare blir dessa tankefigurer att media ska koka ihop ”bilder” pt oss istället för att vi får verktyg för att kunna göra det själva och bilddiversitet ses som ett problem! Det är journölaisten som utifrån dessa tankar skall bestämma vad som är ”lämpligt” att presentera för allmänheten genom att samtisigt snegla på vilken ”bild” kollegorna har skapat … så att den blir ”gemensam” för ”offentligheten.
DE vill aldrig erkänna det utåt men i djupare samtal så framgår det så klockrent tydligt att de tror att de förstår världen bättre och har högre moral än sina läsare och tittare. De har tagit sig rätten som självklar att tänka ÅT oss. Det skapar legitimitet för redaktioner att ”samverka” föär den ”gemensamma bilden” i den ”gemensamma offentligheten”. Gemensamheten skall inte ha sina överförmyndande förvaltare … BASTA! Nätet diskuteras genomgående som ett ”problem”.
Rutger,
Tack för länken till en intressant studie!
Där kan man läsa bl a:
However, stomatal density has been shown to be sensitive to changes in environmental (e.g. water stress, humidity, soil salinity) and physiological (e.g. growth rate, leaf insertion level) factors other than atmospheric CO2.
Detsamma gäller ju trädringar.
Gunbo!
Hoppet om en klimatkatastrof har tydligen svårt att överge dig.
Slabadang,
Till skillnad från dig vill jag vara säker på att min tro på icke-katastrofal klimatförändring står på stabil vetenskaplig grund och inte enbart på önsketänkande.
Politisk korrekthet!
Skall bättre benämnas som intellektuell feghet. Vi kan lägga till brist på egna värdegrunder och brist på självständigt tänkande med tillhörande dålig självtillit. Man lånar helt enkelt in färdiga åsiktspaket argument och normer utan att kritiskt granska vad man själv hävdar.
Opportunismen ligger som en självklar bonus när allt är riggat och klart. Det krävs liksom ingenting. Det är bara att kopiera och ta för sig av den moraliska överhet som följer med paketet. Det är samtidigt oerhört ofarligt eftersom det inte finns någon som ifrågasätter de doktriner och ”policys” som styr den. Med alternativa doktriner och dessutom bättre både moraliskt och faktiskt sätt, utlöser en osäkerhet som är kul att bevittna och studera. Du använder din pkiosm för att sätta dig på folk.
Politiska kommissarier fanns under franska revolutionen och i alla socialistiska diktaturer. På fabriken fanns ”politiska arbnetare” som ansågs som ”experter” på tolkningen och tillämpningen av partidoktrinerna. I Sovjet var de officiellt utnämnda i Sverige så utropar sig vem som helst till pkismens talesman och tolkningarna blir lite tokroliga därefter.
Rädslan att tappa den makt och kontroll över omgivningen som den rättlärde PKistens största ångest och därav en upp nästintill sjukligt rabiat och intolerant till opponenter.
I sina moraliska fabricerade förenklingar så vet de nånstans innerst inne att de inte har det djup som krävs och att fasaden skulle flagna är ett hot mot hela den självpåtagna moraliskt högburna positionen. De blir osäkra med sina lånade argument och begrepp och när du visra mod att ifrågasätta begreppen så får de fullständig panik och enda säöttet att hålla kvar positionen är att höja rösten och bli ännu mer intolerant mot uppkäftiga kritiskt ställda frågor.
Pkis,men har ju ritat sin egen karta om hur vänner fiender ser ut och vilka ”krafter” de stödjer eller bekämpar. Det är ett riktigt svartvitt fantasifoster till konstruktion som ligger till grund för deras moraliska navigering. De kan ofta inte alls skilja på om det är deras enfärgade ”gosedjur” till ”värdegrund” de försvarar eller om det är deras egen position och makt när du börjar borra i begreppen. Paniken inträder dock snabbt då de är vana vid privilegiet att få föreläsa folk på näsan utan avbrott och någon som jag i verklig protest med rätta istället anklagar dem för genuint genomgående taskig moral och usla fabricerade värdegrunder som är hänsynslösa inför andra värden. Att de far med fejkade doktriner och floskler för att skapa sig värderings och problemformuleringsmonopol.
De blir liksom helt chockade och hamnar extremt sällan i den situationen. Va ?? Vaddå DÅLIG moral? vaddå pissiga värderingar? Huuuuuur kan du säga såååååååå ?
Sen har jag min egen lilla uppslagsbok/wikipedia där jag benar ner och ut varje floskel harang begrepp och förställning var för sig. De vet banne mig inte var de ska ta vägen när man borrar i själva grundbetydelsen av deras mest frekventa och brukade ord.
Ta ”Människor har lika värde” som exempel. När jag kommenterar med ”Hur kan du säga nåt så dumt och totalt MENINGSLÖST?” så blir överraskningen total. ”Ja vad menar du med det?” ”Vilket värde pratar du om och vem skulle ha rätten makten kunskapen att bestämma den? Människor är OVÄRDERLIGA och prata om ”värde” leder till cyniska och materialistiska associationer!”
Vad är det du vill tala om för mig genom att säga denna för mig rena floskel? Vad är du ute efter? Då har korthuset redan kollapsat för den politiske kommissarien och underbyggnaden bakom floskeln är NOLL!
När blir man ”främlingfientlig”
Var börjar ”högerextremismen”
Vilka andra värderingar än de du talar om kan ligga bakom den ”fiende” och den ”mörka kraft2 du beskriver. Hur gör du skillnad på de olika motiven bakom samma attribut?
De har inte en susning om vad de talar om och när folk väl inser att det är rena fejkade konstruktioner för att täcka över verkliga och sanna värderingar och vem som skall förfoga över dessa så funkar inte PK-förtrycket härskarteknikerna och översitteriet längre. Pkisterna har en otroligt svagt underbyggd position och vi måste alla VÄGRA pudla för dessa självunämnda åsiktpoliser och feljkmoralens små huliganer mot yttrandefriheten och åsiksdiversiten.
PK är idiotisk skit!!
Gunbo
Måste jag påminna dig om att nyligen påstod dig ha läst icke-existerande domstsolsdepositioner i en förtalsrättegång, till stöd för den som anklagades för smutskastningen, efter att först ha framfört dennes påståenden som ’sanningar’ och allt detta innan du ens hade läst Cosmos-artikeln det hela handlade om?
Och att du skulle vilja söka information som ”står på stabil vetenskaplig grund” stämmer ju inte, dels eftersom du aldrig berör och diskuterar vetenskapen, troligen inte alls kan bedöma eller värdera sådan. Och dels för att du, som du gång på gång demonstrera,r söker efter helt annan sorts ’information’ (se ovan) än relevant för den sakfrågan.
Vad jag inte begriper är hur någon som ständigt skarva (och ibland tom ljuga) om sina motiv och källor samtidigt (och inför sig själv) kan hävda att den ’bara söker efter sanningen’ …
Gunbo!
Den stora frågan blir ju vad ditt önsketänkande består av. Hur många klimatmodeller måste peka i tjottaheiti? Hur länge kan GMT stå still? Är det inte självkänslan i att du blivit villigt lurad som utgör den verkliga proppen? Kan det heta prestige och vilja istället för ”vetenskaplig säkerhet”? och hur skiljer du själv i så fall på dessa olika villkor från varandra? Ärligheten mot dig själv .. hur ser den ut gunbo? kan den skilja sig från vad du visar utåt?
Slabadang … när Gunbo vill anklaga andra för ’önsketänkande’ och tom för ohederliga metoder och motiv, tom för ljugande … då blir det bara för parodiskt. Det (närmast) enda han gör är att önsketänka och okritiskt heja på saker som bekräftar sånt man tror nere i hans dike … Och det är världens enklaste sak att leda i bevis:
Det räcker bara att se hur, vad han svarar när sådant blir bemött och kritiserat. Hur han ’argumenterar’ för att försvara sin inledande drapa om vad han önsketänkte … Ja, det vanliga är ju att googlar febrilt och hittar några andra aktivister som skrivit/hävdat samma sak (baserat på samma källa), och det om han ens försöker gå i svaromål.
När upprepingar, bara gjorda av andra, inte funkar, när ihåligheten punkteras, brukar han snabbt hemfalla åt märkliga (och ibland rent obegriplig) ad hominem och märkliga stolliga, ibland totalt spegelvända uttalanden. Inte sällan anklagar han andra för precis det han själv nyss försökte.
Och påängen är inte att det blivit lite tokigt nån enstaka gång. Utan att nästan varje tillfälle han ’engagerar’ sig börjar det med insinuationer och hörsägen, och slutar med att ’de som inte tror på sånt är dom dumma … för att dom har dunkla avsikter och motiv’. Hela tiden, och snart under fem års tid här ..
🙂
Slabadang,
”Hur många klimatmodeller måste peka i tjottaheiti?”
Nu är väl klimatmodeller inte så pålitliga, och speciellt modeller från 80-talet, då man hade mindre kunskaper och sämre datorer. Det är väl inte många på den här bloggen som hyser något större förtroende för dem. Men plötsligt blir de tagna på fullt allvar när det gäller att visa hur fel de haft och att detta bevisar att AGW-hypotesen är felaktig.
”Hur länge kan GMT stå still?”
Om det är som jag tror, att den låga solaktiviteten sänker temperaturen just nu, kan GMT stå still och t o m sjunka tills solen återgår till högre aktivitet.
Gunbo, du kan koppla av, oavsett om du hoppas på/oroar dig för att andra typer av proxies ska störa en djupt inkörd tro. Stomatastudier är tillräckligt samstämmiga för att bekräfta en större variation på CO2 än vad iskärnor visar. Att fysiologiska faktorer och växtförhållanden så skulle råka sammanfalla för olika arter på vitt skilda platser får anses uteslutet. Sedan håller jag med att man inte kan övertolka nogrannheten, men om det var 330 eller 400 ppm för 9000 år sedan spelar mindre roll, det är i vilket fall långt över konsensusen på 280 ppm.
Om du accepterar en accelerande avkylning från solfaktorer just nu, så hoppas jag att du också inser att solen då förklarar en överväldigande andel av 1900-talets uppvärmning när solaktiviteten ökade. Även det är alltså ett hårt slag mot modellerna som kalibrerats för att klara sig utan solpåverkan för den perioden.
Christopher,
”Stomatastudier är tillräckligt samstämmiga för att bekräfta en större variation på CO2 än vad iskärnor visar.”
Javisst, det har jag inte bestridit. Det jag påpekade är att man inte kan jämföra halten i iskärnorna med stomata från olika marknära platser. Iskärnorna visar bakgrundshalten ungefär som Mauna Loa visar den i dag. Mäter man marknära CO2 på olika platser runt om i världen hittar man stora variationer. Den enda likvärdiga jämförelsen är mellan iskärnorna och Mauna Loa plus ett antal liknande mätstationer som mäter bakgrundshalten.
”Om du accepterar en accelerande avkylning från solfaktorer just nu, så hoppas jag att du också inser att solen då förklarar en överväldigande andel av 1900-talets uppvärmning när solaktiviteten ökade.”
Ja, det har jag nog sagt tidigare att jag gör. Jag vill minnas att jag skrev att det blir spännande att se hur temperaturen utvecklas under den här perioden med låg solaktivitet.
Nej Gunbo, det blev visst fel igen. Isborrkärnorna ”visar [inte!] bakgrundshalten ungefär som Mauna Loa visar den i dag”. Mauna Loa gör anspråk på att ha väldigt god tidsupplösning- Och att man inte kan jämföra data eller proxies som har medelvärdesbildats över långa tidsintervall med sådana man antar är momentana har jag talat om för dig massor med gånger när du försökt med samma slags trams (eller förvillande?) tidigare. Men du lär dig visst inte saker här …
Jonas N!
Det här med olffer och förövare inom klimathotet. CFACTs video från FN konferensen i Bonn gav mig intryck (jag kan ha helt fel men ändå som beskrivning) Vi såg personer som för mig var klart klimatreligiösa och urtypen för denna kategori var för mig kvinnan ”Sustainable population” från Australien en typ som ger mig kalla kårar. Den ketegorin skiter fullkomligt i data fakta och observationer, hon är där av sina klimatreligiösa skäl och med henne har jag absolut NOLL empati med vad som gäller för den yngre killen med glasögon i slutet av videon. Här ser jag en kille som säkert verkligen gillar vetenskap och övertygad om att det är vad han har företrätt, när fakta når honom så komer han vara tvungen att välja mellan vetenskapen och aktivismen och läser jag honom rätt så kommer han välja rätt och han är ett tydligt offer för propagandan. Lirarn från Grinpiss international …. say no moooore!!!
Slabadang 2013/06/08 kl. 12:06 Där föll en pollett ner!Otroligt att de avslöjar sig så kapitalt!
Gunbo,
Fast stomatastudierna är alltså tillräckligt samstämmiga för att inte bestrida variationen, utan även halten jämfört med iskärnor. Även med hänsyn till lokala faktorer och osäkerhet finns det nu så många olika stomatastudier att det kan anses etablerat att halten för bortåt 9000 år sedan var i nivå med den som var under sent 1900-tal.
Jag vill också protestera bestämt mot din övertygelse att iskärnor visar någon slags bakgrundshalt av CO2 i stil med Mauna Loa. Det gör de verkligen inte. Till att börja med är de rejält utsmetade och har alltså mycket låg tidsupplösning, och dessutom finns det stora frågetecken kring om gashalten i blåsorna verkligen bevaras oförändrad från det ögonblick de sluts. Stomata är trots sina osäkerheter helt överlägsna där. Det spelar ingen roll om löven är tusentals eller miljontals år gamla, när värdet är ”nedskrivet” i ett givet ögonblick stannar informationen oförändrad (du vet säkert att det gjorts stomatastudier av CO2 från Mesozoikum, tex). Det finns ju också sätt att minska osäkerheten. För arter som finns kvar idag kan nutida löv ”kalibreras” i kontrollerad miljö under olika omständigheter, och sedan kan den informationen användas på fossila löv med hänsyn till tex klimatinformation från andra proxies i samma lager. För att filtrera bort kortvariga lokala variationer kan löv jämföras vid olika, men nära, tider i samma lager och över större geografiska områden.
Jag beklagar att låta ”konspiratorisk”, men stomatastudiernas största kvarnsten är nog att de inte berättar den historia som de som stannat vid iskärnorna gärna vill berätta.
Christopher,
Tack för svar!
”Även med hänsyn till lokala faktorer och osäkerhet finns det nu så många olika stomatastudier att det kan anses etablerat att halten för bortåt 9000 år sedan var i nivå med den som var under sent 1900-tal.”
Finns det studier som du kan länka till? Rutgers länk ledde till en intressant studie. Vill gärna läsa mer.
”Jag vill också protestera bestämt mot din övertygelse att iskärnor visar någon slags bakgrundshalt av CO2 i stil med Mauna Loa. Det gör de verkligen inte. Till att börja med är de rejält utsmetade och har alltså mycket låg tidsupplösning,”
Men om tidsupplösningen är så låg kan man ju inte veta om koldioxidhalten släpade efter temperaturen eller föregick den?
”För arter som finns kvar idag kan nutida löv ”kalibreras” i kontrollerad miljö under olika omständigheter, och sedan kan den informationen användas på fossila löv med hänsyn till tex klimatinformation från andra proxies i samma lager.”
Ja, det är sådana studier jag gärna skulle fördjupa mig i så länka gärna.
Rutger – Tack för länken 06/08/09:50!
Gunbo,
”Men om tidsupplösningen är så låg kan man ju inte veta om koldioxidhalten släpade efter temperaturen eller föregick den?”
Bra försök… 😉 men eftersläpningen är ju så mycket som kring 800 år och framträder någorlunda konsekvent i olika iskärnor. Den skulle synas utmärkt även vid en utsmetning på säg runt 100 år eller mer. Vad som döljs i utsmetningen är ju kortvariga variationer och absolutnivån är stora frågetecken kring. Att iskärnorna ändå förmår ge en grov relativ bild av långsiktig variation går ju förstås inte att ifrågasätta.
För andra stomatastudier som ger en bild av tiden runt yngre Dryas, prova att googla på (Friederike) Wagner och stomata.
Christopher,
Tack för tipset om googling! Jag hittade flera intressanta artiklar på det sättet. Och visst visar de en bättre tidsupplösning än iskärnorna och dessutom större variationer i CO2-halten.
En av artiklarna konstaterar i sammanfattningen:
The presented CO2 reconstruction is in general agreement with previous ice core and stomatal-based CO2 data, although a larger variability compared with Vostok ice core data is evident. This may be explained partly by the different resolution of the two records and the inherent smoothing of ice core gas records.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921818105000998
[…] Det visar sig nu vara fullständigt fel. Isländska Magret Steinthorsdottir har underökt bvärgbjörkens blad i sediment och funnit helt nya uppgifter. […]
Gunbo, bra att du gillar dem. Eftersom tekniken är ganska intressant får du här en länk där man genom att använda nutida arter som är ”levande fossil” och därför förmodas likna mycket närstående arter för mycket länge sedan, utsträckt stomata-tekniken till 65 miljoner år. Läs gärna om Gingko biloba (kinesiskt tempelträd) och Metasequoia glyptostroboides (kinesisk sequoia) om du inte känner till dem, de är fascinerande. Gingkon, med anor 270 miljoner år tillbaka, skulle antagligen inte finnas idag om inte kinesiska munkar vårdat dem i tempelmijlöer.
http://droyer.web.wesleyan.edu/GSA_Paper.pdf
Just denna studie får ovanligt låga värden på CO2 och det har jag ingen synpunkt på (se dock sista figuren), men det hela är väl beskrivet.
Christopher,
Tack för artikeln! Intressant i sig men också för att jag har en Metasequoia i min trädgård, planterad för sju år sedan.
Grannen har en Gingko som nu är 3 m hög. De här träden närmar man sig med vördnad då man vet hur gamla arter de är.
Gunbo, kul att höra, då är du ju väl bekant med dessa reliker från dinosauriernas tid.
Jag skulle gärna ha dem ha dem själv och blir lite avundsjuk på dig, men min trädgård nära stranden på västkusten är ingen höjdare åtminstone för modernare barrväxter (endast bergtall tycks trivas i saltvindarna). Båda finns dock planterade av kommunen inne i stan till beskådande.