Jag ville bara önska alla en God Midsommar från oss alla på TCS, om ingen redan gjort det. Det blev inte tid för något normalt Fredagsroligt, men här kommer i alla fall en återupprepning av ett Excel-hjälpmedel för att hålla en lämplig sinnesstämning under dagen, kvällen och natten.
Modellen bygger på vår bästa kunskap om fysikens och kemins obevekliga lagar, men saknar feedbacks, forcings och växelverkan mellan individ och omgivning – och effekter av övrigt intag av föda och dryck. Också bör det inbyggda exponentialla förloppet vara linjärt. För vissa kan det dock vara logaritmiskt. Med speciella kombinationer av intag kan det till och med vara kaotiskt, med inslag av Lorenz-attraktorbeteende…
Och Midsommarvädret och Solens och molnens inverkan finns inte heller med, då faktorerna inte går att uttrycka matematiskt och därmed representerar pseudovetenskap. Randvillkor som glatt humör, geografiskt läge eller aktuell nivå av familjekonflikter eller förälskelse har också utelämnats.
Ja, det kanske är lättare att spå väder och klimat, snarare än sinnesstämning…
En Midsommarmusikhälsning måste vi ändå ha – associationerna går till Jan Johansson och Visa från Utanmyra, men varför inte istället denna mindre spelade:
(Älgbilden (starkt beskuren och nedpixlad från ca 18 MB) är för övrigt tagen någon timma efter solnedgång den 9 juni – en något större variant kan ses genom att klicka på bilden).
Professor emeritus i Fysikalisk Kemi vid KTH. Klimatdebattör sedan 2003.
Glad Midsommar Peter! 😀
Och tack för alla underbara Fredagsroligt så här långt.
Passar också på att önska Glad Midsommar till alla er andra som skriver artiklar och kommenterar på denna underbara blogg!
Nu väntar sillen och……
Jag minns inte var den här kommer ifrån – kanske TCS – men aktuell är den i alla fall här i Skåne:
Klimatvisa
(Melodi: Idas sommarvisa)
Du ska inte tro det blir varmare
utav lite koldioxid!
Det hävdas ju bara av larmare
som snart får ge upp med sin strid.
Vi vet ju att solen är det som styr
den värmer ju luften och allt.
Men nu har den tagit seme-e-ster
så nu kommer det att bli kallt.
Planeterna skapar en plasmavåg
på solen som då kastar ut
protonvind mot alla plane-e-ter
det gör ju att molnen tar slut.
Men nu har det blivit ett minimum
och fläckarna syns inte mer.
Globala uppvärmningen har tatt slut
och temperaturen går ner!
Glad Midsommar!
En sansad ledare från SvD om att det faktiskt finns saker som blivit bättre i världen !
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/fira-bade-midsommar-och-var-battre-varld_7296611.svd
Det där med linjärt eller logaritmiskt beteende provar jag i kväll eftersom jag jobbat 3 förmiddagsskift till i dag och då brukar jag bli seeeg framåt kvällen, så nån kommer nog att trycka in en väckarklocka i öra på mig framåt kvällen !
Än en gång, Trevlig Midsommar !
Håkan Stenberg # 2 Första gången jag hörde visan var på träffen på cafe Corniche som Maggie ordnade i slutet av januari 2011. Visan framfördes av dess textförfattare (?) Totte Wedin. Mvh, Håkan.
## 1 – 4: Al ’a: Visst som 17:tsingen var Totte W. [ R.I.P.!] copy-righter till texten – Hörde & njöt den oxo i samband med Maggies ’get.-together-event’ i Sthlm 2011 – great!! 😀
BTW: Where is Maggie now-a-days?? :scroll:
Mvh/TJ
#5 Lycklig mamma till Martin sedan fjorton dagar.
#6: Tack för infon… /sarc
/TJ
Läsvärt från kanadensisk ’hjärnskrynklare’:
http://www.theprovince.com/technology/Delusion+problem+with+green+crowd/6823927/story.html#ixzz1yYjOzVlX
Mvh/TJ
ThomasJ # 8
Stort tack för länken, mycket intressant.
Undrar om Gunbo, som psykolog, delar den kanadensiske kollegans slutsatser? 😉
Labbibia #9,
Jo, jag håller med honom när han skriver:
”Non-bizarre delusions typically are beliefs of something occur-ring in a person’s life which is not out of the realm of possibility. For example, the person may believe their significant other is cheating on them, that someone close to them is about to die, a friend is really a government agent, etc. All of these situations could be true or possible, but the person suffering from this disorder knows them not to be (e.g., through fact-checking, third-person confirmation, etc).”
Resten är skeptisk skåpmat som han tydligen tuggat i sig på diverse bloggar.
Gunbo # 10
Om jag påstår att ”världens ledare” tydligen till övervägande del är rejält skeptiska till det sk ”klimathotet”, håller du med mig då?
Labbibia #11,
Vilka ”världens ledare” och har du några fakta i form av uttalanden som visar detta? Eller är det spekulationer baserade på önsketänkande?
Gunbo # 12
Mer eller mindre öppet skeptiska är ju Indien, Kina och Ryssland.
Övriga?
Jag menar att deras handlande talar för sig självt. I möte efter möte har stora ord följts av……absolut ingenting. Vad de säger är en sak, deras handlande pekar ju faktiskt väldigt tydligt på vad de egentligen anser. Trodde de att det förelåg ett stort reellt hot, så är jag övertygad om att de skulle agera. Det gör de inte, alltså är de skeptiska…..right?
Labbibia #13 Det lustiga är att samtidigt som du m fl proklamerar hur världens ledare inte tror på AGW och inte gör något åt det så proklameras på denna blogg även hur världens ledare stödjer AGW för att det ger dem möjlighet att öka sin makt.
Thomas # 14
Ja visst är det så! Läpparnas bekännelse kallas det visst.
Men realt Thomas? Vad säger miljö/klimatmötena i Köpenhamn, Cancun, Durban och nu senast i Rio oss? Verkar världens ledare vara inställda på handling mot något som de ser som ett reeellt hot? Knappast?
Skeptiska med andra ord? Ja.
Dock är jag glad att man åtminstone börjat tala om verklig miljöförstöring som utfiskning etc….Det är nog en bättre väg att gå om man vill se resultat.
Labbibia #13,
Ledarna i Indien, Kina, Brasilien m fl länder prioriterar ekonomisk utveckling framför allt annat.
Labbibia #15 Jag håller helt med om att de flesta av världens ledare föredrar att blunda för AGW. Det är ett problem som ligger för långt fram i tiden, långt efter deras mandatperiod. Just därför blir det så absurt med alla anklagelser om att samma ledare hittat på AGW för att skaffa sig mer makt.
Nu brister du Thomas allt lite i logiken. Vad våra ledare påstår är att vi NU måste vidtaga åtgärder och ge politikerna mer för ett förhindra en problem som ligger långt i framtiden.
Gunbo # 16
Jomenvisst Gunbo, det är ju inga nyheter direkt. Frågan är snarare varför de prioriterar ekonomisk utveckling om de nu trodde att klimathotet var reellt? Det enda vettiga svaret på frågan har jag redan givit…..de tror helt enkelt inte att det föreligger något hot.
Thomas # 17
Nej Thomas, de blundar inte. De tar ett förnuftigt beslut baserat på det vi faktiskt vet. Inte på vad några ovaliderade datamodeller programmerade av miljöaktivister prognosticerar.
Tror faktiskt att ledarna i de stora länderna gör någon form av riskvärdering, dvs man bedömer sannolikheten för att något inträffar och vilka konsekvenser detta ”något” resulterar i.
I denna riskvärdering tror jag faktiskt att analysen ger att en fattigdomskatastrof väger långt mycket tyngre än AGW-katastrofen varför satsningarna i första hand läggs där. Inte bara för att sannolikheten för utfall är högre och konsekvenserna värre, utan även för att möjligheten till riskminimering är mycket större när man vidtar åtgärder mot någonting som är konkret.
Gör man inte en riskvärdering där tänkbara katastrofer lyfts fram så blundar man för fakta. Men först då!
Det finns ett logiskt problem i diskussionen ovan. Att inte tro på CAGW och att använda CAGW som ett medel för ”makt” (snarare ekonomiska fördelar) framställs som ömsesidigt utslutande.
Så är det inte. Man behöver inte övertygat tro på CAGW för att använda hotet till fördelar. Våra politiker vet tex att högre skatt på flygande inte kommer att minska flygandet och därmed utsläppen. Men det handlar inte om det, utan att driva in mer skatt. Om allmänheten kan luras i att CAGW är reellt, ökar acceptansen för högre skatt. Politikerns balansgång är ju alltid att driva in å mycket skatt som möjligt utan att skapa tillräckligt missnöje för att bli avsatt i nästa val.
Likaså vet ju Maldivernas ledning mycket väl att inga öar är i fara för översvämning (de godkänner själva nya hotellbyggen i vattenlinjen ideligen). Men att spela CAGW-kortet kan ge fördelar i form av internationellt bistånd.
Sedan tänkte jag också skriva att ”blunda för” är ett felaktigt uttryck i sammanhanget, eftersom det förutsätter att det finns något att blunda för, men Labbibia hann först. Skulle ändå politiker påstås medvetet ignorera ett problem de på allvar tror kommer att orsaka massdöd i deras land i framtiden för kortsiktiga fördelar, ger det påståendet uttryck för ett politikerförakt större än något vi skeptiker brukar anklagas för…
Jan #18 Det är snarare din logik som brister. Titta på deklarationen från Rio. Var hittar du något om att vi ”NU måste vidtaga åtgärder”.
Christophers paranoida bild av politiker i #21 ger jag heller inte mycket för. Att politiker generellt skulle ha som primärt mål att höja skatten är löjeväckande. Sen vet Christopher mycket väl att större delen av världens politiker inte är med på några höjda flygskatter.
”Likaså vet ju Maldivernas ledning mycket väl att inga öar är i fara för översvämning (de godkänner själva nya hotellbyggen i vattenlinjen ideligen).”
Vem betalar för och äger hotellen? Att arrendera ut mark och tillåta byggen av hotell på land man är övertygad om snart kommer ligga under vatten är kanske inte så snyggt, men en bra affärsidé. Ungefär som att sälja tomtmark i Everglades.
Thomas # 22
Man kan ju inte dra ALLA politiker över en kam.
Men visst torde det finnas de som gärna skulle se högre skatteintäkter. Väldigt många länder dras med stora bugetunderskott. Det är alltså inte ett ”självändamål” att höja skatter. Man försöker helt enkelt få statens budget att gå ihop. ”Klimathotet” är ju ett bra sätt att få medborgarna att acceptera skattehöjningar utan att som politiker riskera kastas ut från ”köttgrytorna”. Eller snarare ”var” ett bra sätt……Nu börjar vanliga människor genomskåda bluffen, och för mig personligen är det en gåta att inte folk säger i från när det gäller ex CO2-skatten på drivmedel här hemma……
Thomas #22
Det är möjligt att politiker har ett och annat mål för allas bästa, men för att kunna göra något åt dessa måste man i första hand sitta kvar. För att vinna röster måste man spendera. För att spendera måste man ha skatteintäkter. Trixet är att driva in dessa med acceptans så att fördelarna – höjda bidrag, ny motorväg eller vad det nu är – upplevs överväga nackdelarna. Ett hot av något slag är gudasänt för denna acceptans. Det är varken svårt att förstå eller paranoidt.
Något mer paranoidt är däremot din bild av politiker som medvetet och mot bättre vetande dränker hotellkomplex och därmed äventyrar hela sin nations huvudintäkt… håhåjaja. Tror du verkligen på det där själv? Förefaller något naivt för mig.
Det är klart att världens länder inte med på flygskatter. Det är ju EU som tänkt ta intäkterna på alla andras bekostnad. Sedan är det ju inte särskilt smickrande för EU:s politiker att de inte inser att den största förloraren i längden kan bli EU själv. Jag har verkligen inte politikerförakt egentligen. Vill tro det bästa om alla, men de envisas med att bevisa motsatsen… 😉
Christopher #24 Visst, att höja skatter för att bygga vindkraftverk låter vekligen som ett framgångsrecept för att vinna röster…
”Något mer paranoidt är däremot din bild av politiker som medvetet och mot bättre vetande dränker hotellkomplex och därmed äventyrar hela sin nations huvudintäkt…”
Bättre kan du Christopher! Det där var inte ens i närheten av vad jag skrev. Är du så desperat att du måste förvanska vad jag skrev så grovt för att få till en retorisk poäng?
ot dålig ekonomi för gotländska vindkraftsägare enligt radio gotland. Inkomsterna har minskat med en tredjedel på ett år . Från 70 till 50 öre per kwh. Tack vare bra vattentillgång och bra drift på kärnkraften
Thomas #25
Jag är inte det minsta desperat. Det var precis vad du skrev. Att de arrenderar ut mark till hotell de ”vet” kommer att översvämmas. Följden blir att investerare tappar förtroendet och inte vill bygga någonstans i landet. Diskussionen är dock hypotetisk, för jag tror inte någon politiker på Maldiverna tror de översvämmas på allvar. Nu vet jag inte om Maldiverna sjunker geologiskt, men en havsytehöjning på några millimeter per år i sig hotar inga levande atoller.
Vindkraftverk byggs för att tillfredställa vindlobbyn, som har goda kontakter med vissa politiker. Politikernas jobb blir att förvanska utbyggnaden retoriskt till något bra för medborgarna (som att det ska bli ”ren” energi eller ”billigare”) så att inte det inte kostar röster. Av allt att döma har den taktiken misslyckats, så peak vindkraft är nu defintivt förbi, även av den anlednigen. Så dumma är inte väljarna.
Det roliga här är att det är du som lägst tanke om politiker av oss (åtminstone på Maldiverna) men att du inte inser det själv…
Christopher #27 för det första är arrendatorerna stora, multinationella företag som kan göra sina egna riskbedömningar. För det andra gällde i alla fall senast jag kollade (dock åtskilliga år sedan) att den som arrenderade en ö skulle återställa den i ursprungligt skick när arrendet gick ut, och hotellen var därefter, dvs rätt enkla byggnader. Det är därför inte ens säkert att arrendatorn känner sig lurad eftersom han under kvarvarande år mer än väl hinner få bygget återbetalat. För det tredje, stiger havsytan så mycket att hotellen börjar dränkas har Maldiverna ingen mark att hyra ut så det spelar ingen roll vad framtida investerare säger vid den tidpunkten. Ditt påstående ”Följden blir att investerare tappar förtroendet och inte vill bygga någonstans i landet.” återspeglar en betydande okunskap om Maldivernas geografi.
Hur något av detta stämmer överens med politiker som ”medvetet och mot bättre vetande dränker hotellkomplex” övergår mitt förstånd. Hur menar du ens att Maldivernas politiker skulle kunna dränka några hotell?
Du fabulerar alltså fritt för att kunna kalla mig paranoid, eftersom du har någon inbyggt behov av att alltid ge igen med samma mynt. Säger man att Spencer är kreationist måste du hitta någon annan klimatforskare på andra sidan som du kan kalla kreationist (även om denne inte är det). Talar jag här om er paranoia måste du hitta på ett sätt att angripa mig för att vara mer paranoid osv.
Ditt tal om peak vindkraft förefaller något förhastat:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:GlobalWindPowerCumulativeCapacity.png
Thomas #28. Din länk visar installerad effekt och inte producerad effekt. Utan subventioner vore nog läget ett helt annat.
Labibia # 13 : Du kan säkert bortse från vad Thomas # 14 skriver. Ledarna i Kina Indien och Ryssland har redan så stor makt att de inte har behov av att utöka den.
Thomas #28
Att jag inte skulle känna till geografin på korallatoller är ett rätt festligt påståeende av två orsaker, dels därför att tillbringat åtskilligt med tid på sådana, och dels därför att jag har hyggligt god kunskap om deras morfologi. Du fallerar lite på den punkten eftersom vi i en tidigare omgång diskuterade översvämning av atoller och du envist hävdade att atoller bara växer under vattenytan, och därför skulle obönhörligen översvämmas. Helt felaktigt, men vi behöver inte dra det igen.
Det finns naturligtvis mer eller mindre utsatta platser även på Maldiverna. Att hotellen bedömer läget bäst själv håller jag med om, men du backar nu från vad du tidigare påstod att det var osnyggt att hyra mark till hotell man ”vet” översvämmas, vilket ju förutsätter en form av bedrägeri. För varför är det annars osnyggt?
Att visa en global tillväxtkurva för vindkraft fram till 2011 är inget konstigt med. Att gå från nästan inget är inte svårt. Men nu tänkte jag mest på Sverige, eller möjligen Europa. Hur tror du utbyggnaden kommer se ut i Sverige 2012 jämfört med förra året? När varje snurra nu är en garanterad förlust trots alla subventioner och motståndet på bygden blir alltmer kompakt. Vi ser också i riksdagen försök att locka röster med vindkraftskritik.
Ditt övriga försök till psykologiserande ger jag inte mycket för.
Thomas #14. Det är nog av en viss betydelse vad världens ledare strävar mot, nationell suveränitet eller en FN-tillsatt världsregering. Jag har svårt att tänka mig att Ryssland, Kina, Indien m.fl. uppger sitt bestämmande över den egna nationen. Sverige har ju tyvärr lagt över det mesta på EU.
Christopher #31 Jag är fullt medveten om att du anser dig veta mycket om korallatoller, vilket inte på något sätt gör ditt påstående mindre felaktigt. Stiger havet så mycket att öar stora nog att bygga hotell på försvinner är marknaden för nya död oberoende av att de inte alla försvinner under havet exakt samtidigt och oberoende av om det verkligen fanns något hotell på just den ö som försvann.
Sen blir du så ivrig att visa att jag ändrat mig att du missar att du säger emot dig själv totalt. Din grundtes i #21 brister ju totalt om du nu anser att det är hotellen själva som bedömer läget bäst. Du verkar övergett hela din tidigare argumentation.
Thomas fortsätter sina försök att passa bollen till ett irrelevant hörn.
Havsnivåhöjningen är i grova drag densamma, ca 2 dm per århundrade. I vårt land inget problem alls, då landet höjer sig snabbare.
Korttidsvariationerna är långt större på de flesta platser. Tidvatten är en stor faktor. Hos oss och andra är ±1 m variation under ett år pga lufttryck och vindar mer avgörande.
Jag postade mitt inlägg, men inget hände. Gör ett nytt försök och dyker det upp ett till likadant, ta bort detta.
Gör ett tredje och sista försök att publicera mitt inlägg.
Thomas #33
Det mesta är relativt. Jag är ingen expert på atoller, men har hygglig alllmänbildning och lite till. Många vet naturligtvis mer än mig. Att du inte kände till att atoller växer höjden visar dock att du inte hör till den kategorin, varför det blir lite bisarrt att uppläxad av dig att känna till geografiska fakta. Som att atoller är ganska platta… verkligen, vem kunde tro det? 😉
Jag motsäger inte mig själv. Jag påstod i #21 att politikerna på Maldiverna spelar på klimathotet trots att de med största sannolikhet vet att det är båg. Men biståndet lockar. Att även hotellen vet att det är båg ändrar ingenting. Men om politikerna verkilgen tror på översvämning som du verkar tro och ändå exploaterar havsnära mark, då har de en konstig inställning.
Men jag ska följa Tålis råd och fokusera. Det jag hävdade var att politiker spelar på klimat även om är skeptiska. Det står jag fast vid.
Några atoller som hotas av stigande hav finns ju inte. Nuvarande höjningstakt skulle kunna accelerera flera gånger, och de skulle ändå hinna med att vara i balans med ytan. Förutsatt att man inte skadar själva reven, förstås, för då försvinner atollerna även utan havshöjning alls, men det är en annan fråga.
En rätt bra populär sammanfattning av atollers dynamik skrevs av Willis Eschenbach, själv bosatt i Stilla Havet:
http://wattsupwiththat.com/2010/01/27/floating-islands/
Chirstopher E #35 ”Men om politikerna verkilgen tror på översvämning som du verkar tro och ändå exploaterar havsnära mark, då har de en konstig inställning.”
Varför det? Du skrev ju själv nyss ”Att hotellen bedömer läget bäst själv håller jag med om”. Jag har motiverat varför det inte är något konstigt i att Maldiverna arrenderar ut marken även om de helt ärligt tror att öarna kommer bli översvämmade senare detta sekel.
Din kommentar är jämförbar med att hävda att det är konstigt att en person som äger aktier i Apple och tror de kommer att rasa säljer till någon som inte tror detta.
Thomas #36
Om politikerna på Maldiverna verkligen trodde att öarna var hotade av havet skulle de inte:
1. Tillåta massiv exploatering som med stor sannolikhet skadar öarnas rev och därmed atollernas integritet mer än vattenståndsökning kan göra (atoller dränks alltså inte av några millimeter högre vatten per år, trots din orubbliga tro att de försvinner under ytan*).
2. Därmed uppmuntra massiv flygturism som släpper ut koldioxid vilket enligt hothypotesen är själva grunden till problemet.
De tror alltså inte på hotet. Det handlar bara om att hjälpa ekonomin genom att försöka tillskansa sig klimatanpassningsbidrag. Hyckel. Vissa tycks gå på det. Inte jag.
Inte en enda människa i hela världen har behövt flytta från någon atoll på grund av havshöjning.
Om man säljer aktier i ett företag så rasar de ju… lite självuppfyllande profetia där. Om man upplåter mark som kommer översvämmas först (om man nu tror på det) till hotell så skadar man man turistbranschen även för övriga områden och minskar landets inkomster onödigt snabbt. Men de tror ju inte på det, så den diskussionen blir mycket verklighetsfrämmande.
*(atoller kan naturligtivs försvinna om de rör sig ut ur lämplig klimatzon för koralltillväxt och den tektoniska sjunkhastigheten blir för hög i förhållande till tillväxt, men det är ju inte ett problem aktuellt för Maldiverna)
Christopher #37
1. Exploateringen är inte speciellt smart långsiktigt oberoende av framtida havsytehöjning. När jag var där var det lite komiskt hur de å ena sidan tog stenhårt på att man inte fick ta med sig minsta lilla korallbit hem som souvenir av rädsla för att reven skulle skadas och å andra sidan flygplatsen man landade på var uppbyggd av enorma mängder uppgrävt korallrev eftersom ingen ö naturligt var tillräckligt lång.
I själva verket är det snarare tvärtom: är de övertygade om att öarna snart kommer försvinna har de mindre anledning att bevara dem långsiktigt. Då kan man lika gärna suga ut det som finns medan det finns.
2. Flygtrafiken till och från Maldiverna är en försumbar del av de globala utsläppen. Här på bloggen hävdas ofta hur meningslöst det är att vi i Sverige gör något när våra utsläpp är så liten del av de globala. Varför förutsätter du att Maldivernas politiker inte kan resonera likadant?
Kortsiktighet och inkonsekvens hittar du överallt både bland politiker och andra. du är bara cyniker som vill tro illa om alla som inte tycker som du. Symptomatiskt var när statskuppen nyligen på Maldiverna hyllades här på bloggen. (dock inte av dig, det var Peter Stilbs om jag minns rätt).
Thomas #38
2. Visst kan de resonera så, men det är när de samtidigt kör gråtvalser över AGW och gör löjliga PR-gimmickar på havsbotten som det hela förvandlas till vämjeligt hyckel och girighet. De anklagar västländerna för att inte göra något åt ”klimatutsläppen”, men hur ställer de sig till att fördyra flygandet så att inte människor har råd att åka på semester?
Vad beträffar punkt 1 är de naturligtvis inte alls övertygade om att de kommer att översvämmas, så så defaitistiska är de inte. Men du ger ett bra exempel på att sila mygg och svälja kameler.
Sköter de sina kort väl och istället för hyckel skyddar sina rev biologiskt och har en ansvarsfull ”hållbar” turism har de inget att oroa sig för.
Jag är dock medveten om det propagandistiska värdet av ”lättfattliga” gråthistorier som översvämmande atoller och halvannan miljard asiater som får allt vatten från några glaciärer, så hur felaktiga dessa historier än är har de eget rörelsemoment i alarmistretoriken och kommer aldrig att överges.
Maldivernas klimatanpassningsmiljarder ser det däremot värre ut med med det ena klimatkonferensfiaskot efter det andra. De får nog arbeta själva istället för att tigga.
Chrisopher E och Thomas
Visst var det väl så att man även planerar/planerade att bygga en ny storflygplats på Maldiverna. Skulle även denna finansieras av privat kapital tro, eller var det möjligen Maldivernas regering som skulle stå för fiolerna?
Någon som vet mer om detta?
Labbibia,
Nej, jag vet inte så mycket om Maldiverna specifikt (ej heller om deras inrikespolitik). Diskussionen har mer gällt atoller generellt. Men det är kanske inte så konstigt om de behöver bättre flygplats, och ganska förståeligt. Jag hoppas för deras skull att bygget sker med hänsyn till naturen i så fall. Vad Thomas än tror är jag inte cynisk, utan unnar i synnerhet u-länder en bra utveckling. Hycklande politiker har jag dock ringa tålamod med.
Min egen specialkunskap om Indiska Oceanen är mer inriktad på Mauritius i söder. Huvudön är ju en bergsö, men landet äger åtminstone en riktig atoll också en bra bit bort. Om ca halvannan månad simmar jag själv bland korallerna närmare huvudön… räknar dagarna…
Labbibia #40 Vad jag kan se med en snabb sökning (du vet, man kan ta reda på fakta själv…) så planerar de bygga en ny terminal till sin existerande flygplats.
Thomas # 42
Ta reda på fakta själv? Jaså, det säger du? 😉
Jag hade tidigare en nedsparad länk om detta, men den har försvunnit tyvärr. min tanke var att kanske någon hade den kvar, helt enkelt. Så kallad ”återvinning”, både energibesparande och miljövänligt!
Men oavsett om det gäller en helt ny flygplats eller ”endast” en ny terminal, så kvarstår frågan. Om det är Maldivernas regering som bekostar den, är det vettigt om de ”är säkra” på att hela härligheten inom kort kommer att försvinna i havet? Varifrån denna optimism om framtiden och framtida resenärer?
Christopher E # 41
Hoppas du/ ni får en riktigt trevlig semester!
Thomas # 42 (igen)
En liten film om framtiden gällande flyget på Maldiverna kanske?
http://www.youtube.com/watch?v=ivW2EVV4_2Q
Christoffer!
Jag VET att du kommer få en härlig vistelse oavsett intressen. De enda som skulle kunna bli lite besvikna är de som annars kanske har Ibitzastuket med party 24 timmar om dygnet som förväntan eller ålandsbåtarna. 🙂
Jag ska ner i oktober och kolla in fastigheter och det finns MASSOR till salu och fastighetsmarknaden där nere börjar visa på samma utveckling som i Spanien så det finns chans till bra köp och objekten får det att vattnas runt munnen. Vila kåkar! och vilka lägen! Många som köpt kanske inser att det är en bit att åka och om man inte bosätter sig fast så är det ett bökigt alternativ. man köpe med inredning service säkerhet och rubbet.
Att gå barfota i strandlinjen är balsam för själen, de ljumma vindarna blåser bort sress och frustration på en minut. Man kommer närmare både sig själv sina kära och planetens härlighet.Maurtitus är betagande! Enjoy!
Slabadang #46
Oj, ska du ner nu i oktober. Missar dig med en dryg månad bara. Hade varit kul med en tropisk middag och diskussion i ”vår lilla sekt”, som det brukar heta 😉
Kul att du tittar på fastigheter. Jag har blivit erbjuden mark till bra pris, men känner inte att jag har ekonomin till dubbelt boende. Till pensionen kanske. Som du säger är det för fastboende, för långt att pendla och det krävs mycket insatser där också, kan inte stå tomt utan bevakning.
Några goda råd som du kan strunta i efter behag. Där är ruskigt varmt halva året, men passaden på ostkusten är en befrielse då. Där är längre till ”civilisationen” och storstan, men en sån som jag föredrar det så. Det har också blivit riktigt trendigt med ”rikemansreservat” på senare år, inhägnade och bevakade med flotta namn. Kanske bekvämt och praktiskt, men skulle inte rekommendera det. Blir ingen som helst kontakt med infödda, och man tappar öns själ. Nu är jag ju en rak motsats, som ju gift in mig i lokal familj, och inte brukar träffa en endaste vit på veckovis. ”Gone native” som det brukar heta. Behöver varken hotell eller egen bostad, bor hos svärfar eller svåger när vi är där. I en liten by i norr.
Så du förstår att Ibizastuket är inget för mig 🙂 Jag brukar röra mig i naturen, äta lokala delikatesser fjärran från turistkomplex, delta i släktens vardagsliv och besöka hindutempel.
Om du verkligen flyttar dit måste du avslöja din identet för mig, för jag kommer att hälsa på! Känner du för det, släng in en rad på c1[at]enckell.eu (avslöjar dig inte!)
Labbibia #44
Tack!