En vårdikt

Vi som varit med länge kan ibland känna att vi skrivit allt vi kan. Vi gör vårt bästa för att följa vad som händer i klimat- och energifrågor, vetenskapligt och politiskt. Men ibland verkar det inte komma något nytt och spännande och då kan det vara dags för lite avkoppling om den naturliga klimatförändring som vi just nu alla längtar efter. Här nedan kommer en nyskriven vårdikt författad av Lena Köster
 
När Valborgs eldar ryker
och milda fläktar stryker
din kind – då är det vår
 
Att några dar känns kalla
det gäller inte alla
så är det varje vår
 
Det är väl det som händer
i årstidsbundna länder
det blir en vår till slut
 
Allt i naturen rister
av fröjd när knoppar brister
och vintern rasat ut
 
Här är vi nu tillhopa
får sjunga glatt och ropa
Bort vinterköld! Kom vår!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Våren kommer efter en mycket mild vinter härikring. Nån islossning var det knappast tal om.
    Men i Arktis är det just nu full fart med islossningen-som alltid denna tid-med förväntat minimum i mitten av September.
    Arktis is har varit kanariefågeln som skvallrar om uppvärmningen. Därför är det intressant med den artikel som förutser att det vänder i år! Något som förespås även minska paniken hos alarmen-vilket vi kanske kan tveka om!
    AMO är det som styr och förväntas visa detta i år!
    http://patriotpost.us/opinion/25340
    Någon hittade igår en uppgift om att Island skulle varit omgivet av is någon gång under lilla istiden-vilket visar på att det har blivit varmare sen dess.

  2. Bim

    Sten Kaijser
    Den där var inte riktigt PK.
    All värme är av ondo, det kan ju vara global uppvärmning, det vet vi ju inte.
    Men det bästa är ju att vi tror det, så vi kan förbereda oss genom späkning och massiv AGW-propaganda så människor inte går och tror något annat. Bara att se is smälta ger ju kväljningar.
    Ja,ja! man har väl rätt att byta sida? Eller?

  3. Peter F

    Klimatdikter verkar vara poppis. Läs inte denna pekoral.
    http://ruthalice.com/?p=191

  4. Ann L-H

    Tack för inspirerande dikt. Efter en tid med sol och vackert väder och en fruktträdsblom utan like njuter vi just nu av det efterlängtade stilla vårregnet som luckrar upp den hårda jordytan så att det blir lätt att rensa ogräs. Det är stilla och dags att elda i trägården. Men innan dess kan jag inte låta bli att förmedla en snutt ut en recension.
    Ola Wong har skrivit en bok om ”Kinas höga spel”. Den får mycket positiv kritik i GP där speciellt kapitlet om luftföroreningarna lyfts fram. Han påpekar att Kinas energiförsörjning till 85% består av fossila bränslen till allra största delen kol och att svensk miljöpolitik aldrig kommenterar den kinesiska kolförbränningens enorma omfattning och konsekvenser. Mycket riktigt skriver han att även om USA och Europa går ner till noll utsläpp kommer denna minskning att ätas upp av Kinas ökning. Sedan går han vidare och påpekar att vi importerar Kinas obefintliga miljöpolitik genom att konsumera billiga kinesisktillverkade varor med orden ”Här har vi huvudet fast inkört i det blågula arslet”. (Ber om ursäkt för detta opassande vårdiktsspråk). Vidare ger han en skön känga till klimatmupparna här i landet ”om man inte har en kinastrategi för sitt klimatarbete ja då har man ingen strategi alls ”.

  5. PAB

    Jo, nog har vi några kalla dagar som känns. Fast för så där 15 år sen var det likadant. Då frös många små rödhakar ihjäl. Lite synd är det allt att värmen försvinner ner i djuphavet. Kanske får mina barns(1), barns(2) ……barn(n) nytta av den när den dyker upp igen. Sen undrar jag om IPCC:s 25 år av forskning med hjälp av 97% av världens klimatforskare tillfört något nytt. Jag tycker inte att budskapet har ändrats på något påtagligt sätt. Åtminstone inte det som politikerna har kommit överens om.

  6. Daniel Wiklund

    Det finns en familj i Luleå som läst av temperaturen varje dag kl 9 på morgonen sen 1921. Årets medelteperatur var 2,2 grader,medeltemperaturen sen 1921 är 0.7 grader. Den varmaste aprilmånaden var 1921 på 4,4 grader. Den kallaste var 1955 på minus 4,4 grader. Man brukar ju säga att aprilvädret är lika oberäkneligt som kvinnorna,fast kvinnorna tycker nog att det är männen som liknar aprilvädret: ).

  7. Gunnar Kjelldahl (C)

    Vacker dikt! Den kunde utgjort startskottet till Centerpartiets valupptakt.

  8. Daniel Wiklund

    Glömde bort att skriva att det var årets medeltemperatur för april månad som var 2,2 grader. Just nu är det typiskt aprilväder i Luleå,sol hagel/snö samtidigt,och isande kalla nordvindar.

  9. Lasse

    #8 Intressant lång serie-men noggrannheten har nog varierat -decimalerna är säkert från en digital mätare.
    Visbys kallaste majtemperatur trillade in nyss -5,5 grader. Kräver en stilla klar torr natt-gissar jag.
    Väder!
    Är intresserad av Islands isläge. 1780 var det tydligen tillfruset runt ön. Är detta vanligt eller hade Golfströmmen ledigt då?

  10. Gunnar Kjelldahl (C)

    #5 PAB
    Just nu finns det en prognos om att Stilla havets ENSO-cykler med stor sannolikhet under 2014 kommer att överskrida tröskeln för ”El Nino”, d.v.s. den varmare period i havsytan som t.ex. rådde ovanligt kraftigt under rekordåret 1998. Det är säkerställt att detta fenomen påverkar jordens medeltemperatur. Erland Källéns forskning beträffande värmen i djuphaven, är en bekräftelse på att värmeväxlingar mellan hav och atmosfär ständigt pågår i våra världshav.
    När La Nina kyler, så måste värmeenergin ta vägen någonstans, för att sedan frigöras igen vid El Nino. Om ENSO-prognosen stämmer är det sannolikt att vi får ännu ett mycket varmt år att lägga till de tidigare under 2000-talet. Kanske nytt rekord igen?

  11. Gunnar K
    ”När La Nina kyler, så måste värmeenergin ta vägen någonstans ..”
    När La Niña kyler, dvs när havsytan (där) är kallare än normalt och därför också kyler atmosfären, då måste värmeenergin ta vägen någonstans?
    VIlken ’värmeenergi’ syftar du på? Den som är lägre (än normalt) i havsytans vatten eller i atmosfären? Och menar du med ’ta vägen någonstans’ att den ’energin’ då värmer något? Tex havet … eller atmosfären?
    Du kanske vill utveckla dina tankar ytterligare lite. För det låter som om du försöker ge dig på att ge en slags fysikalisk förklaring om den verkliga världen … (snarare än bara att rabbla vad du tror om framtiden)

  12. PAB

    #10
    Det vi kallar väder och klimat påverkas av många processer och många jämviktskonstanter blir det att hålla reda på. Att försöka räkna på (kalkylera) det framtida klimatet med hjälp av hur ENSO har varierat och kommer att variera ger nog ett ganska så osäkert resultat.

  13. pekke

    El Nino / La Nina har inget ” gömd värme ” att göra, det handlat mest om vilket håll ytvattnet blåser.
    Västra Stilla Havet mellan Australien och Asien har normalt varmare vatten än Östra Stilla Havet vilket troligtvis beror på att vatten från polarområdena har lättare att strömma längs Amerikas västkust än längs Västra Stilla Havets kuster.
    El Nino = Varmare vatten och vindar rör sig österut till SydAmerika.
    La Nina = Kallare vatten och vindar rör sig västerut mot Australien och Asien.
    http://sealevel.jpl.nasa.gov/science/elninopdo/learnmoreninonina/
    Strömmar senaste månaderna ( La Nina ), se hur mycket kallare ytvattnet är i öst jämfört med väst, om det ändrar riktning och strömmar österut ( El Nino ) så kommer det varmare ytvattnet i väst trycka undan det kallare vattnet i öst :
    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_update/gsstanim.gif

  14. pekke

    En lite bättre sida som visar hur El Nino/La Nina påverkar Stilla Havet och även andra delar av världen.
    http://www.nc-climate.ncsu.edu/climate/patterns/ENSO.html
    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/ensostuff/ensofaq.shtml#USimpacts
    Fel av mig om ytvatten och vindar !!
    Dessa påverkas först när underströmmarna har ändrats och stabiliserats !
    Fast varför PDO/ENSO ändrar läge då och då verkar ingen veta.

  15. Gunnar Kjelldahl (C)

    När havsytan blir kallare eller varmare så påverkas atmosfärens temperatur av det. Vid ENSO-cyklerna så är den påverkan så påtaglig att man tydligt ser det i de globala mätresultaten. Värmeenergin vid El Nino går från vattnet till luften, och vid La Nina tvärt om.
    När man tittar över tid på de cykler som ENSO genomgått, och jämför med den globala temperaturutvecklingskurvan, så kan man se att det vid övervägande El Nino-perioder varit varma år i atmosfären, medan kurvan vid La Nina inte minskat, utan bara planat ut.
    Detta, tillsammans med andra havsrörelser är en förklaring till att uppvärmningen av atmosfären inte i det korta perspektivet sker likformigt med ökningen av växthusgasernas ökning, utan ibland planar ut för att sedan åter ta fart uppåt. Det är också därför prof. Källén och hans forskarteam i Reading menar att man inte kan se den globala uppvärmningen enbart som en företeelse i atmosfären, utan att man också måste titta på den värmeväxling som sker mot havet. Där menar Källén att världshaven lagrat så mycket energi under 2000-talet att man inte kan säga att den globala uppvärmningen planat ut, utan att den snarare accelererat.

  16. Björn

    Gunnar Kjelldahl [10]; För att få lite perspektiv på detta med El Niño så finns här en länk till Berkeley University, där fenomenet beskrivs på lagom pedagogisk nivå. Jag vill bara mota Olle i grind så att folk inte får för sig att El Niño är ett isolerat fenomen som pooff, uppstår av sig självt. Energin till detta fenomen har uteslutande sin källa i solens variabla flöde som ackumulerar värme i havsvattnet kring ekvatorn i havet mellan Asien och Sydamerika. Det som är känt under senare år är att solflödet innehåller en variabel högenergetisk del i dess UV-spektrum som påverkar stratosfären uppifrån och ner, som i den engelskspråkiga litteraturen benämns, ”top-down” mechanisms. Det forskas bland annat kring på vilket sätt denna UV-energi har samband med fenomenet El Niño och i övrigt världens klimatpåverkan.
    http://www.ucmp.berkeley.edu/education/dynamic/session4/sess 4_hydroatmo3.htm.

  17. Daniel Wiklund

    Vädret har man alltid pratat om,det var viktigt för bönderna hur vädret var på våren och sommaren och hösten. På vintern var det bl a skogsarbetarna som var intresserade av vilket väder det var. Även dom som eldade med ved höll koll på temperaturen,blev det en kall vinter kanske inte veden skulle räcka. Minns inte att nån brydde sig om varför vädret var som det var,och ingen pratade om att det var människorna som låg bakom varken det gästvänliga eller det ogästvänliga vädret. Bortsett från prästerna,dom pratade nog om människornas syndiga liv,att torka och frost och översvämningar var Guds straff. Numera är det också folk med vita rockar som menar att katastrofala väderbetingelser beror på människornas ”syndiga” liv.
    Tittar just ut genom fönstret,snön vräker ner. Inte det man önskar när det är den sjätte maj. Men det är väl det som kännetecknar livet,att tiden nästan alltid är ur led. Viktigt att lära sig att förhålla sig till det. Har en känsla av att många klimatforskare sitter framför sina datorer och ser hur vädret är,istället för att gå ut och titta på det,och att njuta av det,att uppleva naturens olika skiftningar. Vi har olika önskeväder,några vill ha kallt och skidföre,några vill ha sol och bad. Och ibland har vi väder som ingen vill ha. För 15 år sen i februari hade vi drygt minus 40 (ett par dagar bara)här i Luleå,hörde om en man (naturvetare)som var beredd att åka upp från S-holm för att å se dom iskristaller som bildas vid minus 40 grader.

  18. Björn

    Länken i det föregående [16] tycks inte fungera, har förmodligen smugit sig in en punkt för mycket på slutet.
    http://www.ucmp.berkeley.edu/education/dynamic/session4/sess4_hydroatmo3.htm

  19. Peter Stilbs

    Gunnar Kjelldahl (C) #15 – Du borde nog läsa exempelvis https://www.klimatupplysningen.se/2012/08/14/levitus-ett-till/ så kanske Du inser hur otroligt löjligt det där med ”värmen gömmer sig i haven” är – eller snarare att man skulle kunna mäta det.
    Och Erland Källén och medarbetare har inte ”funnit” något alls i frågan, som Du kanske sen inser

  20. Rosenhane

    Svenska Dagbladet skriver idag att buller är en hälsorisk och folket i Sigtuna har blivit feta av bullret från arlandatrafiken, allt enligt en undersökning.
    Fine, kanske äntligen dags att skona den svenska allmogen från vindkraftsbullret?
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fet-av-flygbuller_3531344.svd

  21. Mats G

    #20
    Hur blir man fet av buller? Om det var bullar vore det en annan sak.

  22. Gunnar Kjelldahl (C)

    #19 Peter
    Menar Peter att prof. Erland Källén drar långtgående slutsatser utan att ha ”funnit något” alls? Då sällar han sig åter till de skeptiker som sågar den seriösa vetenskapen jäms med fotknölarna, medan ”sanningen” finns att hämta på de skeptiska bloggarna.

  23. Pär Engström

    # 4 Ann L-H
    Om jag tolkar Sten Kaijser rätt så är klimatförändringar naturliga fenomen och har därför ingen koppling med Kinas förbrukning av fossila bränslen.
    Men om Kinas förbrukning av fossila bränslen påverkar klimatet så pekar du och Ola Wong på ett problem som s.k. klimatalarmister har påpekat under ett antal år.
    Om jag tolkar ”mainstream” inom Stockholmsinitiativet rätt är klimatet inget problem.
    Huvudproblemet tycks vara ekonomiska. Dvs. de åtgärder som görs för klimatet är ekonomiskt kostsamma. Samtidigt tolkar jag att Stockholmsinitiativet ser miljömässiga problem i vår värld.
    Här skulle jag från Stockholmsinitiativet vilja ha en vetenskaplig analys utifrån ekonomiska och miljömässiga hänsyn vad gäller t.ex. Kinas förbrukning av fossila bränslen. Kanske även demokratiska hänsyn bör beaktas. Stockholmsinititivet har ju lanserat idén om att FNs klimatpanel är ett led i att avskaffa demokratin och lansera ett överstatligt FN-styre.

  24. Björn

    Rosenhane [20]: Oj, jag trodde först att denna undersökning var gjord av lärarstudenter, för de behövde tidigare bara 0.1 högskolepoäng för att komma in på lärarhögskolan.

  25. Ann L-H

    Pär Engström – #23. Poängen är att våra klimatåtgärder här i landet för att ”rädda världen” antingen koldioxiden spelar någon avgörande roll eller inte är korkade. Visst kan man läsa in lite koldioxid i resonemanget men den stora och allt överskuggande frågan för Kinas del är ju miljön och miljöpolitiken dvs luftföroreningarna och dess konsekvenser.

  26. pekke

    Kina räknar med att fördubbla sin elproduktion 2040 mot nu.
    Även då kommer kolkraft stå för hälften av produktionen.
    Kina och Indien är de länder som fått mest pengar från FN:s Clean Development Mechanism, västländernas klimatkompensationspengar.
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cers-pie-Oct-2012.svg
    Men vad har pengarna gått till ?
    http://www.theguardian.com/environment/2010/jul/14/un-carbon-offset-coal-plants
    http://e360.yale.edu/feature/perverse_co2_payments_send_flood_of_money_to_china/2350/
    Man måste erkänna att de är smarta i Indien och Kina som gör sig en rejäl hacka på västs klimat-noja.
    Kina har ju även gått ett steg längre eftersom de tillverkar billiga sol och vindutrustning som de sedan säljer till väst.

  27. Christopher E

    #10
    ”Om ENSO-prognosen stämmer är det sannolikt att vi får ännu ett mycket varmt år att lägga till de tidigare under 2000-talet. Kanske nytt rekord igen?”
    Ännu en som tar ut glädjen i förskott och som inte riktigt lyckas dölja vad de går och hoppas på… 😉

  28. pekke

    Kinas kolkonsumtion 2000 – 2012:
    http://www.eia.gov/countries/analysisbriefs/China/images/coal_production_consumption.png
    Kinas nuvarande installerade elkapacitet, OBS, säger inget om hur mycket den producerar, bl.a. så har man nu förbjudet byggande av VKV om den inte kan kopplas upp mot elnätet eftersom det hänt att man byggt vkv som inte haft nån uppkoppling mot elnätet !
    http://www.eia.gov/countries/analysisbriefs/China/images/electrcity_capacity_fuel.png
    Ev. planerad framtida elproduktion i Kina 2040:
    http://www.eia.gov/countries/analysisbriefs/China/images/electrcity_generation_fuel_forecast.png
    Kol och vatten dominerar Kinas elproduktion i dag och kommer att vara dominerande även i framtiden.

  29. Rosenhane

    Mats G 21 och Björn 24
    Man borde naturligtvis undersöka förhållandena vid jordens alla flygplatser; Är dom fetare i Köpenhamn än i andra danska städer eller smällfetare i Shanghai än annorstädes?
    Visar det sig att det bara är sigtunaborna som lagt ut på gtund av flygbullret är det nog som Bosse Högberg svarade en reporter på frågan varför han hade förlorat en aktuell match – ”De e änna sykiskt!”

  30. pekke

    OT.
    Anders Wijkman svarar Lomborg, kommentarer inaktiverade !
    http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/05/06/kommentar-fran-anders-wijkman-om-bjorn-lomborgs-artikel/

  31. Lasse

    #26 IPCCs möte verkar vara låsta av just denna överföring av skuld och pengar.
    CO2 skall få alla skuld-ingen får andas något annat. Aerosoler som Kina drabbas av verkar dock spela större roll även för globala klimatet-sprids över Stilla Havet.
    I Sverige vill MP gå före samtidigt som importen från Kina fortsätter och får nytt bränsle när utsläppen förbjuds här!

  32. Peter Stilbs

    Gunnar Kjelldahl (C) #22 – om Källén skulle ha funnit något så har han i så fall mätt och samplat världens oceaner på 0.002 grader eller bättre – som framgår av den länk jag skickade. Det har han inte.
    Nu är han troligen felciterad. För att (liksom flera andra, bl.a. Levitus) påstå att ”värmen gömmer sig i haven” är gripet ur luften och varken går att bekräfta, eller motbevisa

  33. Gunnar Strandell

    Gunnar Kjelldahl #15
    Citat:
    ”Värmeenergin vid El Nino går från vattnet till luften, och vid La Nina tvärt om.”
    Jag tror att du får svårt att få 97% av klimatforskarna att ställa sig bakom den hypotesen.
    Men kanske Åsa-Nisse!
    Fast Klabbarparn är säkert skeptisk, liksom jag, tills du har en förklaring till hur värmeenergin vid La Ninja hamnat i luften.

  34. Sören G

    30# pekke
    Man undrar och förundras över klimatalarmisternas påståenden om att ”klimatförändringarna har redan drabbat oss”. Vi har alltså fått en temperaturhöjning på 0,8 grader sedan 1800-talet och slutet på Lilla Istiden. De längtar alltså tillbaka till den tid då skördarna slog fel och svält och elände drabbade befolkningen. Ovädren var också värre då – för antal extrema väderhändelser har inte ökat utan snarare minskat.

  35. Gunnar K #15 mfl
    Du förklarade aldrig vad du skrev i #10 och jag frågade i #11.
    Kanske tom för att du insåg hur korkat det lät (men jag har mina tvivel). Men nu skriver du istället:
    ”att världshaven lagrat så mycket energi under 2000-talet att man inte kan säga att den globala uppvärmningen planat ut, utan att den snarare accelererat”
    Jaja, så uppvärmningen har accelererat, men det syns inte. Eller hur!? Och därför ’vet’ man att den måste gömt sig. Där där den inte går att mäta … Jojo, och om man inte accepterar blind tro utan efterfrågar empiriska belägg, ”sågar [man] den seriösa vetenskapen jäms med fotknölarna”, eller?
    Om du tror det då har du nog fått vad ” den seriösa vetenskapen” är precis käpprätt om om bakfoten.
    Lustigt (men kanske symptomatiskt) att du hela tiden utger dig för att (på ngt obegripligt sätt) tala om just vetenskapen. Samtidigt som du försöker med det du skrev i #10 …
    Eller ja, kankse inte å lustigt. Utan snarare en bekräftelse på vad som ju alla kan observera …

  36. Ingemar Nordin

    Gunnar K #22,
    Det är nog inte så mycket bevänt med den där spekulationen att den accelererande värmen skulle ha gömt sig i haven. Det verkar tvärt om som att havsyteökningen gått ned med 30% sedan 2002, ungefär samtidigt med ”pausen”.
    http://www.nature.com/nclimate/journal/v4/n5/full/nclimate2159.html
    Det är endast om man använder sig av modellbaserade ”justeringar” som man kan få bort denna sänkning av havsytehöjningstakten. Så även med dessa ”korrigeringar” så tuffar havsytehöjningen på i samma takt som före pausen och då, enligt alarmisterna, värmen skulle ha gömt sig i havsdjupen.
    Det går liksom inte ihop, hur man än trixar.

  37. Daniel Wiklund

    Värmen har alltså gömt sig i haven,mycket ska man höra innan öronen trillar av. Om det hade varit kylan som hade gömt sig där så hade den ju till slut visat sig i form av is,vilket skulle bevisas. Vore det inte bättre om dom som ägnar sig åt att leta efter den försvunna värmen i havet stället tog sig ett bad i det uppvärmda havet.

  38. Vadå vår? Förra natten var det -1 grad här. Det ser ut att kunna bli under noll någon gång i natt också.
    Gunnar Kjelldahl och alla andra som inte kan skilja bortförklaringar från förklaringar: Det finns exakt noll belägg för att det finns någon extra värme som på ett magiskt sätt har förts ner till stora havsdjup i stället för att värma jordytan eller atmosfären. Det är en bortförklaring till stillastående global medeltemperatur, inte en förklaring. En riktig förklaring, som tar hänsyn till förnuft, vett, sans, mätdata och Occams rakkniv är att koldioxidens klimatpåverkan är liten. Det finns ingen extra värme som har försvunnit någonstans. Den har aldrig funnits, för koldioxidens klimatpåverkan är så liten att naturliga faktorer lätt övertrumfar den. Visserligen är detta bara en möjlig förklaring, men den är också den troligaste och den förklaring som vetenskapen skulle har valt i första hand, om klimatfrågan fortfarande hade handlat om vetenskap.

  39. Daniel Wiklund

    Har just läst Galileis ”Kopernikanska brev”. Han hade behövts nu,han visste vad vetenskap var.

  40. Mats G

    #30
    Att lyssna på Wijkman i affärssammanhang blir garanterat en dålig affär.
    Annars tycker jag argumenten var ovanligt lama.

  41. Monodemon

    Jag måste be att få kontra med Nu grönskar det, från Grönköpings Veckoblads förstasida:
    http://www.gronkoping.nu
    ”Nu grönskar det å Gökmassiv,
    nu kvittra mes och fink.
    Naturen fylls av nyfött liv
    så gott som i en blink.
    Hur märkligt, att vartenda år
    man gläds å samma vis
    och ej blaserad förbigår
    en gammal van repris!
    Nej, än en gång jag rusig går
    bland blom och fågeldrill
    och rocken ifrån bröstet slår,
    när solen hettar till.
    Jag hatten tar från panna varm,
    där pärlor söndrats ut,
    och trycker våren till min barm
    som varje år förut.
    Men skulle jag gå söderut,
    till motsatt hemisfär,
    jag såge hart när årets slut
    i höstlig atmosfär.
    Där har man skördat årets vin
    och säden tröskat av,
    där mattas solens heta skin,
    och kallnar Söderhav.
    Ja, ser man saken rent globalt,
    är vår ett fenomen
    som endast inträffar lokalt,
    men alls ej i gemen.
    Den styrs av huru solen går,
    och klotet rullar på,
    och därmed ha vi åter vår,
    när andra hösten få.
    Så kan vid vårligt grönskad häck
    min tanke ryckas hän
    till rakt motsatta väderstreck
    än hemstadens domän.
    Men ej jag byter Sveriges vår
    mot antipodens vin,
    nej, jag vill njuta allt det går
    av rådande termin!”
    Publicerad alldeles under förstasidesnyheten om det kommunala kraftbolaget Vattenplasks köp av en holländsk väderkvarn:
    http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1399481879