Flera tidningar har rapporterat om det stora snöovädret som drabbade Nya Zeeland igår måndag. Norska VG skriver att det inte har varit något liknande i huvudstaden Auckland sedan 1939.
Sidney Morning Herald rapporterar att flygplatsen Dunedin har tvingats stänga och postbolaget NZ varnar för att posten inte kommer fram idag.
Nya Zeeländarna själva verkar tycka att det är jättekul med detta exotiska inslag, de bygger snögubbar, gör snöänglar och åker “pulka” med barnen och filmar naturligtvis dessa tilldragelser. Peter Kreft på MetService beskriver det som en “once in a lifetime” upplevelse så det är inte så konstigt att de tycker att det är kul.
Själv känner jag en viss bävan inför den kommande vintern när jag ser bilderna och filmerna men vem vet, vi kanske får en grön jul i år?
Carl #1
Ännu har jag inte hittat något i någon svensk tidning, på SVT eller SR…det är lite spännande!
😀
Ett synnerligen konstigt inlägg var det i alla fall. Lite puttenuttigt sådär, med en rapport om barn som leker i Auckland, men tämligen substanslöst. Om inte skribenten på allvar tror att ett snöfall i Nya Zeeland förutsäger vädret i Sverige om fyra månader…
Ska börja ställa frågorna till våra politiker. Vad har det kostat oss? Vad har vi fått för pengarna?
Jag tyckte att det var intressant att skriva om det eftersom svenska media verkar undvika att göra det, i det har du rätt i din tanke. Men jag kopplar inte ihop det med global uppvärmning på något vis…
😀
Sven Fallenius #4,
En förändring i den globala temperaturen leder till förändrat väder i statistisk bemärkelse.
En ökning av den globala temperaturen kan leda till fler värmeböljor i Sverige på sommaren. Men om vi nu hade fått en ordentlig värmebölja där jag bor i Stockholmstrakten under sommaren så hade man inte kunnat koppla ihop just den med en ökad global temperatur, eftersom den lika gärna skulle kunna förklaras som en naturlig variation.
Motsvarande kan man säga att en minskning av den globala temperaturen kan leda till kallare vintrar och perioder med kallt väder,, som vi ju faktiskt sett i Sverige de senaste åren och nu i Nya Zeeland. Men ett enstaka snövall i Nya Zeeland kan man naturligtvis inte koppla ihop med att jorden håller på att bli kallare.
Det meteorlogerna har sagt är att om klimatet blir varmare så kommer nederbördsmängderna att öka. Det gör att att snömängderna kommer att öka de år som vi har kalla vintrar.
Som jag minns det så skulle det bli mer nederbörd, ja, men inte som snö utan som regn (i Svealand på vintern).
Jag tittar på en film och hinner inte leta just nu men om du hittar det du skriver så…
http://www.smhi.se/tema/Klimat-i-forandring
När det är kallt så är nederbörden snö.
Här är en länk till Boverkets information om ändrade snölaster från 2006. Förklaringen är: “Eftersom vi har fått nya uppgifter om nederbörden har reglerna reviderats.”
http://www.boverket.se/Global/Om_Boverket/Dokument/nyhetsbrev/boverket%20_informerar/2006/2006_8.pdf
Sen kan man väl konstatera att det ändå knappast är ett tecken på global uppvärmning att NZ har fått mesta snön på 80 år. Liksom det knappast stämmer med CAGW-teoriernas förutsägelser att världen inte har haft någon statistiskt säkerställd uppvärmning på 14 år. Anser Ivh och Sven Fallenius att detta inte ens är något värt att diskutera i ljuset av alla felslagna profetior?
Franchell skriver:
“Klimatförändringarna är ingenting som hotar oss i framtiden. De är redan här.”
“Det var klimatförändringarna som bidrog till vinterns snökaos och vårens översvämningar. De bidrar till extrem hetta i Ryssland, svåra skyfall över Japan och till att isarna smälter i Arktis.”
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article13479052.ab
Vad ska man säga, Sveriges största kvällstidning publicerar sån smörja utan referenser eller vetenskap. Men Eva Franchell vet tydligen bäst, jag emigrerar!!
Det har under 1900-talet varit så att :
Första vintern efter La Niña är varm
Andra vintern är normal
Tredje vintern är kall
Förra vintern var alltså med dessa mått varm, kommande vinter bör bli avsevärt kallare. Vilket man nästan med viss säkerhet vågar påstå efter den kallaste hösten på 60 år (Australien). Nu gör en snöstorm på NZ inget klimat. Inte heller tre år, men om nu förra vintern visar sig ha varit varm i förhållande till den som nu är i antågande. Då kan det vara på sin plats att förbereda sig för ännu kallare vinter nästa gång. Förmodligen även mera snö. Att hävda att detta är pga global uppvärmning orsakad av CO2 är numera inte ens trovärdigt i småskolan. Troligen har oceanerna, solen och galaktisk strålning sådan inverkan på jordens klimat att man kan helt borse från den antropogena koldioxiden.
Den sommar som nu har varit har i alla fall i smålands inland inte varit varm. Det är nästan så att man undrar vart den tog vägen.
Resonemanget håller visserligen logiskt, men det betyder ju inte att det är sant. Och inte heller att det beror på koldioxid. Jag skulle vilja se någon som pressar en sån som Per på mer detaljer: är en halv grads höjning globalt tillräckligt för att öka torka och nederbörd som du beskriver? Hur mycket? Vet man det? Ligger ditt scenario nu eller i framtiden? Om du inte kan säga att regnen i Västsverige hör ihop med klimatförändringar, varför säger du då det här och vad är dina belägg?
Men det roligaste var programledarens övergång till väderprognosen: “Tack, Pär, för den 50-årsprognosen! Nu över till 1-dygnsprognosen.”
Kan man ana en liten rebell där inne? Särskilt med tanke på att SMHI:s prognoser denna sommar haft mindre än 50% träffsäkerhet. Nej, visst ja, väder är ju inte klimat! Det glömde jag! Då kan meteorologerna förstås förutsäga 50 år i framtiden. Att jag inte fattade det. Dumma jag!
http://real-planet.eu/Heidelberg.jpg
I Slutet på Maj så sa han att sommaren i Europa kommer bli “Wet and floody”
Ivh #13,
Om julklappspulkan fortfarande är oanvänd. Tyvärr, vänj dig!
https://www.klimatupplysningen.se/?s=roslagsbanan
Apropå stora snömängder i framtiden enligt meteorologerna, alltså.