Värsta snökaoset på 80 år

Snö i Nya Zeeland 

 

Flera tidningar har rapporterat om det stora snöovädret som drabbade Nya Zeeland igår måndag.  Norska VG skriver att det inte har varit något liknande i huvudstaden Auckland sedan 1939.

Sidney Morning Herald rapporterar att flygplatsen Dunedin har tvingats stänga och postbolaget NZ varnar för att posten inte kommer fram idag.

Nya Zeeländarna själva verkar tycka att det är jättekul med detta exotiska inslag, de bygger snögubbar, gör snöänglar och åker ”pulka” med barnen och filmar naturligtvis dessa tilldragelser.  Peter Kreft på MetService beskriver det som en ”once in a lifetime” upplevelse så det är inte så konstigt att de tycker att det är kul.

Själv känner jag en viss bävan inför den kommande vintern när jag ser bilderna och filmerna men vem vet, vi kanske får en grön jul i år?

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inga svenska tidningar eller andra medier som skrivit ännu?

 2. Helge

  Kom på varför jag tyckt ”förnekare” stämmer in dåligt in på ”skeptiker”, förutom att det är negativt värdeladdad, så bejakar en sk ”skeptiker” klimatet som varande något naturligt i första hand, så ”klimatbejakare” vore ett bättre beskrivande ordval. En skeptiker förnekar ju ingenting utan efterlyser bevis. Motsatsen borde då vara att AGWare är en ”klimatförnekare”, eftersom han förnekar att naturen kan ställa till med väder. Men eftersom jag inte gillar ordet förnekare i dessa sammanhang så kommer jag inte använda det framgent heller.

 3. Carl #1

  Ännu har jag inte hittat något i någon svensk tidning, på SVT eller SR…det är lite spännande!

  😀

 4. Sven Fallenius

  Ska man tolka det här inlägget som att skribenten anser att ett snöfall i Nya Zeeland talar mot klimatförändringar?  Och att SVT:s bristande rapporter om det är ett tecken på mediernas inställning till klimatförändringarna?

  Ett synnerligen konstigt inlägg var det i alla fall.  Lite puttenuttigt sådär, med en rapport om barn som leker i Auckland, men tämligen substanslöst.  Om inte skribenten på allvar tror att ett snöfall i Nya Zeeland förutsäger vädret i Sverige om fyra månader…

 5. Helge

  Är det någon som vet om man gjort någon uppföljning av vad alla åtgärder för klimatet har kostat var och av oss skattebetalare i Sverige, och vad vi ”fått” för våra pengar? Skulle tippa på grovt på att det kostat oss var och en mellan 10.000 och 100.000 kr var så här långt, men någon annan kanske har en bättre uppskattning? Koldioxidökningen har väl annars bara ökat produktionen av skog och jordbruk så en viss vinst finns att hämta där, men det ska ju inte räknas in. Energibesparande produkter ska egentligen inte heller räknas in, slöseri har jag aldrig gillat.
   
  Ska börja ställa frågorna till våra politiker. Vad har det kostat oss? Vad har vi fått för pengarna?

 6. Håkan Sjögren

  Helge # 4 : Utmärkta frågor att ställa till journalister och politiker. De har kostar oss massor,men inga positiva resultat har kommit fram. Det positiva som har skett oberoende av politikerna är att halten koldioxid har stigit, till fromma för våxtligheten. Mvh, Håkan

 7. Expressen kommer nog snart att ta upp snövädret i NZ under rubriken ”Det galna vädret”, som man gjort med översvämningar i Norge. På så sätt kan man antyda att vi har ett ”galet” väder som beror på AGW, utan att egentligen säga det. Det är en taktik de använder.

 8. Lena Krantz

  Sven Fallenius #4

  Jag tyckte att det var intressant att skriva om det eftersom svenska media verkar undvika att göra det, i det har du rätt i din tanke. Men jag kopplar inte ihop det med global uppvärmning på något vis…

  😀

 9. Pehr Björnbom

   
  Sven Fallenius #4,
   
  En förändring i den globala temperaturen leder till förändrat väder i statistisk bemärkelse.
   
  En ökning av den globala temperaturen kan leda till fler värmeböljor i Sverige på sommaren. Men om vi nu hade fått en ordentlig värmebölja där jag bor i Stockholmstrakten under sommaren så hade man inte kunnat koppla ihop just den med en ökad global temperatur, eftersom den lika gärna skulle kunna förklaras som en naturlig variation.
   
  Motsvarande kan man säga att en minskning av den globala temperaturen kan leda till kallare vintrar och perioder med kallt väder,, som vi ju faktiskt sett i Sverige de senaste åren och nu i Nya Zeeland. Men ett enstaka snövall i Nya Zeeland kan man naturligtvis inte koppla ihop med att jorden håller på att bli kallare.
   

 10. Ivh

  Lena Krantz
   
  Det meteorlogerna har sagt är att om klimatet blir varmare så kommer nederbördsmängderna att öka. Det gör att att snömängderna kommer att öka de år som vi har kalla vintrar.
   
   

 11. Lena Krantz

  Ivh #10

  Som jag minns det så skulle det bli mer nederbörd, ja, men inte som snö utan som regn (i Svealand på vintern).

  Jag tittar på en film och hinner inte leta just nu men om du hittar det du skriver så…

  http://www.smhi.se/tema/Klimat-i-forandring

 12. Björn

  Kan meddela att enligt amerikanska NOAA så fanns det inga solfläckar i söndags och igår var det bara 13 st. När det är få solfläckar, alltså liten magnetisk aktivitet på solen, blir det kallare enligt hypotesen om sambandet mellan solfläckar, kosmisk strålning, samt molnbildning. Mera moln medför mindre solinstrålning mot jordytan.

 13. Ivh

  Lena Krantz #11
   
  När det är kallt så är nederbörden snö.
   
  Här är en länk till Boverkets information om ändrade snölaster från 2006. Förklaringen är: ”Eftersom vi har fått nya uppgifter om nederbörden har reglerna reviderats.”
   
   

 14. Ivh

  Länken glömde jag.
  http://www.boverket.se/Global/Om_Boverket/Dokument/nyhetsbrev/boverket%20_informerar/2006/2006_8.pdf

 15. Ampersand

  Auckland är visserligen Nya Zeelands största stad, men huvudstaden heter Wellington.
  Sen kan man väl konstatera att det ändå knappast är ett tecken på global uppvärmning att NZ har fått mesta snön på 80 år. Liksom det knappast stämmer med CAGW-teoriernas förutsägelser att världen inte har haft någon statistiskt säkerställd uppvärmning på 14 år. Anser Ivh och Sven Fallenius att detta inte ens är något värt att diskutera i ljuset av alla felslagna profetior?

 16. Anon

  ”Quick facts about the U.S. and global climate,” ”U.S. and global Temperatures are cooling,” at http://www.isthereglobalcooling.com/ .

 17. Dunedin ligger långt ner på sydön 46°, de ska ha snö så här års. Att blir så mycket att de tillfälligt får stänga flygplatsen är ovanligt men inte märkvärdigt. Södra delen av sydön är känt bland annat för sin skidåkning!

 18. Linn

  Jag orkar helt ärligt inte med det här inskränkta landet längre. SMHI, DN och senast Eva Franchell på AB försöker nu lura i det svenska folket att det minsann är vårt eget fel att vi har översvämningar i Götaland.

  Franchell skriver:
  ”Klimatförändringarna är ingenting som hotar oss i framtiden. De är redan här.”

  ”Det var klimatförändringarna som bidrog till vinterns snökaos och vårens översvämningar. De bidrar till extrem hetta i Ryssland, svåra skyfall över Japan och till att isarna smälter i Arktis.”

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article13479052.ab

  Vad ska man säga, Sveriges största kvällstidning publicerar sån smörja utan referenser eller vetenskap. Men Eva Franchell vet tydligen bäst, jag emigrerar!!

 19. Rolf

  Statistik och La Niña är allt som behövs  ………  
   
  Det har under 1900-talet varit så att :
   

  Första vintern efter La Niña är varm
  Andra vintern är normal
  Tredje vintern är kall

   
  Förra vintern var alltså med dessa mått varm, kommande vinter bör bli avsevärt kallare. Vilket man nästan med viss säkerhet vågar påstå efter den kallaste hösten på 60 år (Australien). Nu gör en snöstorm på NZ inget klimat. Inte heller tre år, men om nu förra vintern visar sig ha varit varm i förhållande till den som nu är i antågande. Då kan det vara på sin plats att förbereda sig för ännu kallare vinter nästa gång. Förmodligen även mera snö. Att hävda att detta är pga global uppvärmning orsakad av CO2 är numera inte ens trovärdigt i småskolan. Troligen har oceanerna, solen och galaktisk strålning sådan inverkan på jordens klimat att man kan helt borse från den antropogena koldioxiden.
   
  Den sommar som nu har varit har i alla fall i smålands inland inte varit varm. Det är nästan så att man undrar vart den tog vägen. 

 20.  I morse var allas vår Pär Holmgren (ni vet han med det förlupna ”avskaffa demokratin för att rädda världen”) i morgon-TV och förklarade att klimatförändringar gör det torrare och blötare. Han tog inte i sin mun att översvämningarna just nu beror på AGW, det är han nog för smart för. Men han menade att bara en liten, liten höjning av temperaturen gör att det kommer att regna mer i Västsverige och mindre i östra. Han förklarade det med att ökad temperatur ger mer avdunstning (torrare), vilket ger mer vattenånga, som i sin tur ger mer nederbörd där det brukar regna.

  Resonemanget håller visserligen logiskt, men det betyder ju inte att det är sant. Och inte heller att det beror på koldioxid. Jag skulle vilja se någon som pressar en sån som Per på mer detaljer: är en halv grads höjning globalt tillräckligt för att öka torka och nederbörd som du beskriver? Hur mycket? Vet man det? Ligger ditt scenario nu eller i framtiden? Om du inte kan säga att regnen i Västsverige hör ihop med klimatförändringar, varför säger du då det här och vad är dina belägg?

  Men det roligaste var programledarens övergång till väderprognosen: ”Tack, Pär, för den 50-årsprognosen! Nu över till 1-dygnsprognosen.”

  Kan man ana en liten rebell där inne? Särskilt med tanke på att SMHI:s prognoser denna sommar haft mindre än 50% träffsäkerhet. Nej, visst ja, väder är ju inte klimat! Det glömde jag! Då kan meteorologerna förstås förutsäga 50 år i framtiden. Att jag inte fattade det. Dumma jag!

 21. L

  Linn, ja det var en ovanligt korkad artikel i AB. Tror människan att Andreas Carlgren kan bestämma vilket väder vi ska få?

 22. Åke N

  Om översvämningar och lite historiskt perspektiv:
  http://real-planet.eu/Heidelberg.jpg
   

 23. Slabadang

  Piers Corbyn!

  I Slutet på Maj så sa han att sommaren i Europa kommer bli ”Wet and floody”

 24. Pehr Björnbom

   
  Ivh #13,
   
  Om julklappspulkan fortfarande är oanvänd. Tyvärr, vänj dig!
  https://www.klimatupplysningen.se/?s=roslagsbanan
   
  Apropå stora snömängder i framtiden enligt meteorologerna, alltså.
   

 25. Staffan Lindström

  Kollade just YouTube och NZ ch3…. SAMT Weatheronline Aucklands flygplats har inte haft kallare än +1,7C…[+1,0C 2001] MEN den ligger bara 7 möh… Vad som föll över Downtown Auckland var en blandning av regn, snö och cm-stora kornsnökorn…tautologi…? Naseby i centrala Otago på sydön hade 3-4 dm…1968 fot över havet… För övrigt, ligger inte isen oroväckande nära Kap Horn?? [Wetterzentrale]… Och ingen tropisk natt denna vinter i Auckland så här långt…Det händer ibland i juli t.ex. !