På The Global Warming Policy Foundations alltid lika läsvärda hemsida länkas till ett par intressanta artiklar om klimatet och den framtida energin. Klimatfrågan är död, länge leve energifrågan!
I den första artikeln diskuteras ett häpnadsväckande uttalande av Yvo De Boer, f.d. chefen för FNs klimatförhandlingar: ”Diskussionen om [utsläpps]mål har till stor del blivit irrelevant efter utfallet i Köpenhamn. Jag tror inte att vi kommer att få se någon dramatisk höjning av ambitionsnivån.” Dvs., vi kan glömma allt tal om bindande avtal i termer av sänkning av koldioxidproduktion i procent av 1990 års nivå. Författaren, Devon Swezey från Breakthrough Institute, håller med De Boer om att fixeringen vid målsättningar och tidtabeller bara leder in i återvändsgränder. Så länge man inte har någon klar uppfattning om hur målen skall nås så är den sortens förhandlingar, liksom cap-and-trade lagstiftning och liknande, bara tomma slag i luften. ”Nedsmutsningsparadigmet” är dött.
Istället, menar Swezey, måste man satsa på att utveckla ”ren energi”. Så länge vi inte har den teknologi som krävs för att ersätta den fossilbaserade energiproduktionen så kommer det heller inte att ske någon minskning. Swezey preciserar inte vad han menar med ”ren energi”, men man anar att det främst handlar om offentliga investeringar i sol- och vindkraft. (Jag tror att det också är denna vision som förespeglar våra vänner på Miljöfara.)
I den andra artikeln skriver William Tucker om en oroväckande utveckling beträffande världens motor; den amerikanska teknikutvecklingen. Den hackar. Efter att under flera decennier levererat nya tekniska innovationer som resten av världen har haft stor nytta av, så händer det inte så mycket på den fronten längre. Ett av skälen, menar Tucker, är att riskkapitalisterna, liksom forskarna och uppfinnarna, lockats att satsa allt på alternativ energi. Den politiskt sanktionerade gröna drömmen om förnyelsebara energikällor har lett till en övertro på denna teknologi. (Se även Richard Tols inlägg om hur IPCC ljugit om det ekonomiska forskningsläget angående en forcerad styrning av teknikutvecklingen.) Man inbillade sig att området skulle utvecklas lika snabbt som datortekniken och följa Moores lag; antalet transistorer som ryms inom en krets fördubblas vartannat år (iPhone är t.ex. 100 ggr så kraftfull som persondatorerna på 80-talet). Men detta har redan visat sig vara en illusion. Naturen sätter gränser. Det mesta vi kan hoppas på när det gäller sol- och vindkraft är en effektivitetsökning på 25 till 50%. Det behövs mycket större energikoncentrationer än vad solen och vinden kan ge, menar Tucker. Uran har en energitäthet som är 2 miljoner gånger högre än fossilt bränsle, och mellan 20 och 50 miljoner gånger högre än sol och vind. Övriga världen har upptäckt detta och satsar därför stort på utvecklingen av kärnkraft.
Min synpunkt: Om kärnkraften kan göras lika säker som vatten- och fossilkraft och marknadsekonomiskt konkurrenskraftig, så är det exempelvis mot Indien och Kina som vi bör rikta blicken om vi vill spana in framtidens energi, inte mot Silicon Valley eller EU. Men i övergången kommer världen fortsatt att vara beroende av fossila bränslen.
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Ingemar!
Det är en världomspännande lögn och mytbildande organisations sammanbrott vi bevittnar.
Nu börjar proppen gå ordentligt.Vi läser om Oxburghs lögner inför parlamentskommittèn.De är så pinsamt så man knappt kan läsa utan att bli röd om kinderna.
Uppenbart är att IPCC uppfattat att
de haft mandat att hitta på i princip vad som helst som gangnat klimathotet”.Peer review processen var bara en täckelse över ”The Global warming story”.
Positivt är att energieffektivisering hamnar i centrum.För då slipper vi hela klimatvetenskapen.De är liksom inte så bra på kärnkraft bränsleceller o sånt! De kan sitta där med sina sura modeller och lalla medan kompisarna är ute och tigger efter forskningsstålar!! 🙂
Natti natti!
Tack! Det här var en skön huvudkudde att somna in på och drömma sköna framtidsdrömmar..God natt!
Slabadang #1:
Du som har insikt i ”public service” . Vad tror du kommer att hända där när SD kommer in i riksdagen? Jag antar att det kommer att vara ett primärmål för dem och hur mycket tror du att de kan påverka?
OT:
Breaking news: MP tappar 2,7 % & Alliansen har nästan 11% övertag, trots att C tappar – som jag inte har något emot alls… !
(källa: SR P4 nyheter 02:00)
Mvh/TJ
USA har väl planerat att bygga nya kärnkraftverk? I så fall måste de, liksom Sverige med liknande planer, dra igång en industri för det. Fast jag antar att t.ex. Westinhouse är bättre förberedda. Så det finns väl utveckling åt rätt håll också men det kommer att vara ett skrikande efter kompetent personal i den utbyggnaden.
Ingemar, du är fenomenal att hitta och beskriva angelägna ämnen i debatten. Och visst är det troligt att de alternativa energikällorna ger lite energi för höga investeringskostnader och att det finns betydligt bättre alternativ, det har ju Gunnar beskrivit.
Tack Ingemar. Alltid lika intressant att läsa dina inlägg.
Visst är det märkligt? När folkomröstningen i Sverige kom fram till att man skulle ”avveckla med förnuft” så var ju tanken att alternativa energislag, sol vind och vatten, (som Gärdestad sjöng) skulle hinna utvecklas, och därmed onödiggöra fortsatt kärnkraft. Så har inte skett. Följaktligen finns det bara en sak att göra, logiskt sett.
Bygg ut kärnkraften! Slopa begränsningarna i det senaste politiska beslutet. Se till att landet får den energi som behövs istället. Det måste ju vara utgångspunkten.
För några år sedan träffade jag på en kille som argumenterade för att vi skulle avskaffa all industri, tillverka allting själva och bara gå runt på att pengarna snurrade inom landet. Troligen ville han att övriga världen skulle göra det samma. Jag minns att jag blev väldigt upprörd över hans resonemang men saknade just då argument. Efter en del funderingar och bl. a. information här på bloggen hade jag väl kunnat mosa hans teorier idag. Jag kunde ju ha nämnt att nästan allt han ägde var fabrikstillverkat och att han var totalt beroende av prylar och kommunikation i sin musikutövning. Han borde ha kunnat begripa att hans dröm var just en dröm men att han befann sig i den fysiska verkligheten där han måste verka och anpassa sig.
Om han sen ville bo i en koja i skogen klädd i djurhudar eller nåt sånt vore ju upp till honom och det står honom fritt att göra det.
I de artiklar Ingemar beskriver nämns att västvärlden slått in på att utveckla grön teknologi och att det redan hämmar oss. Energin från de alternativa energikällorna är dyr och verkar inte gå att utveckla så mycket. Utvecklingsländerna på väg upp tar då för sig och satsar på ny kärnkraft som är billigare, billig energi till industrin som får ett försprång samt ännu billig arbetskraft och vad händer: Vi har inte en chans. Tanken var att USA och västvärlden skulle behålla initiativet genom att behålla högteknologin och dess utveckling och exportera gårdagens teknologi. Detta är ett utmärkt sätt att exportera utveckling till de fattigare länderna och den bästa U-hjälp som finns, men den måste fungera. Kör vi in på fel spår säger Kina och Indien tack, tack och drar ifrån oss.
Allt tack vare klimathotet som enligt en del skulle ge oss fördelar genom att tvinga Kina och Indien att acceptera dyra reningsåtgärder men som verkar slå fel, de struntar i det, sticker iväg och lämnar oss bakom.
I vårt land började den här utvecklingen på 70-talet. Som VD på Ångpanneföreningen kunde jag på första parkett följa hur politikerna försökte styra forskningen mot förnyelsebar energi och hur Birgitta Dahl stiftade en lag med ambitionen att lobotomera en hel ingenjörskår – man fick inte ens tänka på kärnkraftteknologi där vi då var bland de världsledande. Nu vet vi hur man bränner sågspån men har tappat en stor del av kärnkraftkompetensen.
Det finns bara en slutsats och det är att ta bort all politisk styrning av forskning och utveckling. Ge universiteten alla pengarna som fakultetsanslag och låt forskarana själva hitta sätt att fördela dem.
Intressant bildspel i SVD…
Om industrinationen Sverige som försvann i globaliseringens spår….
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/sverigebilder-mustafa-can-i-en-serie-om-sverige-2010-del-5-landet-som-forsvann_5303691.svd
Är det inte snarare den explosiva tillväxten av finansmarknaderna i USA vi ser spåren av? De med pengar har under decennier fått för sig att bästa sättet att tjäna mer pengar är att hitta på allt mer avancerade finansiella instrument snarare än att uppfinna eller tillverka något.
Thomas
Så sant, så sant
IT-bubblan, Bolånecirkusen, och nu senast CCX, handel med ”utsläppsrättigheter”…..
Man kanske kan utvidga och säga att USA har för många jurister, ekonomer, soldater och fångar.
#9# Det mest intressanta är väl slutsatserna man kan dra. Avvecklingen av bruken leder till att socialdemokratins dominans på orten försvinner. Därav den omvandlingen vi ser i dag med ett kraftigt ras för socialdemokraterna (inte enbart Sahlins fel, som nu söker stöd i invandrargrupper och nu senast handgripligen hjälp av LO att få dess medlemmar att förtidsrösta i specialöppnade vallokaler för partiet efter det att man bjudits på en mutresa).
För att ersätta bruken krävs en nyföretagaranda. För att nyföretagarandan skall få fäste – krävs inte bidrag – som man nu försöker lösa det mesta med – utan bättre villkor för företagaren (obs ej företagen). Sverige med dess lagar och regler är fortfarande ”landet anställd ” (förr arbetade man ju på samma ställe från ”vaggan” till graven och den som ofta bytte jobb kallades föraktligt ”hoppjerka” ).
Småföretagaren ligger på minus när det gäller det mesta , lån till sitt boende, trygghet när man blir sjuk , pensioner . Allt är generellt sämre än när man är anställd. De flesta småföretagre upplever att de pantsatt sig själva och sin familj för att kunna driva sitt företag. Dags att rensa bland lagar, regler och skattesystem för att underlätta för ”SME”, framförallt för företagaren som person. Institutioner som ALMI bör läggas ned – bidrag till företag bör avvecklas , bort med elcertifikat och liknande dumheter – ha en princip att bidrag enbart skall utgå till individer efter individens hjälpbehov. Företag , givna rätt grogrund, klarar sig bäst och blir uthålligast utan bidrag.
Lika trevligt som vanligt att läsa Ingemar.
Jag är övertygad om att ekonomin i världen får den starkaste och längsta uppgången någonsin.
Först blir det troligen en svacka i västvärlden, men om några år då masstillverkning av reaktorer kommer i gång, vänder det.
Westinghouse har ju allierat sig med Kina för att kunna sälja kanske något tusental AP-1000.
Redan då alla ser att elkraft och drivmedel blir billigare inte dyrare som så många tror, kommer en tillväxt som tar oss vidare. Jag har aldrig förstått de som alltid ansett att elkraft och drivmedel bara blir dyrare…
Olja kan inte långsiktigt kosta över 50$/fat runt 2:-/l
Se utvecklingen av solceller, nu kostar montering och elektroniken mer än solcellerna.. 1,07$/Wp för den billigaste tunnfilmsmodulen.
Jag lovar er att reaktorer kommer prisutvecklas liknande.
Teoretiskt skulle det kunna finnas GenIV för 0,5$/We 2020 (LFTR) en mer moderat prognos ger 1,6$/We för gen IV 2020.
Tänk hur världen kommer utvecklas med mycket billiga drivmedel och elkraft?
Många nya produkter kommer skapas och aluminiumanvändningen kanske 10 dubblas.
Så har vi nästa steg i teknikutvecklingen, efter att tillverkningsindustrin automatiserats kommer tjänstesektorn genomgå det samma. Vi får förarlösa bilar flygplan och alla entreprenadmaskiner. Vi får butiker utan kassörskor.
Vården börjar redan med städrobotar, men snart är det inte bara alla döda ting som hanteras av maskiner.
Konstigt nog kommer de flesta sjukhuslab, läggas ner då modern teknik kan utföra alla snabbt på ett kreditkortstort lab, som dessutom är oerhört mycket effektivare, ner på enskilda molekyler analyseras.
Så ni ska få se att även sjukvård blir oerhört mycket billigare och bättre.
Undervisning kommer allt mer övergå till inlärning genom program, kombinerat med föreläsningar från världens bästa.
Vanliga skollärare blir ”vuxna i närheten” som sysslar med helt andra saker. 50.000 lärare kan avskedas (eller i vart fall inte längre få undervisa och absolut inte sätta betyg).
Kommunikationstekniken gör att skolbarn kan resa på solsemester med sina familjer och följa sina inlärningsplaner lika bra som hemma.
Människan kommer befrias och så gott som ingen kommer kunna utföra ett lönearbete som skapar mervärden så det räcker till en lön.
Jag ska dra en parallell.. lite grov kanske..
För 100 år sedan kunde den som var kraftigt begåvningshandikappade ändå ha ett bra arbete, genom en stark kropp och med tiden bli mycket skicklig på någon enkel metod. Nu har allt färre möjlighet att utan subventioner finansiera sina liv med ett konkurrensutsatt yrkesarbete.
När tar vi en förarlös taxi till ett förarlöst flygplan som tar oss till ett hotell på ett semesterparadis, där ingen människa arbetar?
Jag är säker på att det ekonomiska system som så effektivt tagit oss från grottor till Internet, kommer avskaffas då nästan ingen längre kan utföra ett arbete som producerar mer än lönen.
Visst alla kan ju bli statsanställda och kontrollera varandra, men varför låsa in människor i ett arbetsliv om yrkesutövningen inte behövs?
Vad är det i dagens Sverige? Jag gissar att jag skulle kunna avskaffa 1/3 av alla arbeten samtidigt som välfärd och viktigast livskvalitet ökar.
Intressant igen, Ingemar.
Detta om Moore’s lag och illusionismen att den är tillämpbar på energiproblematiken (tydligen något som MP tror i sina Valaffischer om att Modernisera Sverige) är centralt.
Dock är det mest centrala ämnesområdet för frågan :”termodynamik” något som var i stort färdigutvecklat redan 1880. Det är bara att gå in i formlerna och se hur det ligger till om många saker.
Kom just åter från ett uppdrag i norra Spanien. Fullt av förfulande vindkraftverk på toppen av bergsryggarna – tydligen extremt lukrativt för markägarna.
Men alla personbilar tycks vara Diesel – utmärkt – just skillnaden i verkningsgrad mellan en Dieselmotor och en bensinmotor (Otto-motor) är en direkt illustration av termodynamikens lagar.
I Sverige har man istället en straffskatt på Dieselbilar av typ 5000 kr /år , som gör det ytterst oekonomiskt för Medelsvensson att ens tänka på det. Jag förstår inte logiken – men den har väl aldrig funnits. Möjligen var det en gång en skyddsskatt – så att utländska bilar inte skulle kunna konkurrera med Volvo och Saab – som saknade Dieselpersonbilar.
Thomas #10,
Amerikanska ungdomar utbildar sig allt mindre åt det naturvetenskapliga och tekniska hållet. Och kanske beror detta på att det varit inom dessa fält som karriär och en bra lön funnits. Men trots allt finns det fortfarande duktiga naturvetare och ingenjörer i det stora USA. Problemet är bara att teknikutvecklingen snedvridits genom subventioner och gröna ”förståsigpåare”. Då blir det plötslig lönsamt för riskinvesterare att satsa på de gamla alternativenergierna och söka bidrag från delstater och Washington. Så då går pengarna till lobbyverksamhet istället. ”Rent-seeking” tror jag att den ekonomiska termen är. Vi kan ju också jämföra med alla nya teknikföretag som dykt upp som svampar ur jorden i Sverige. Det är subventionerna som ger vinster. Samtidigt är det ett gigantiskt slöseri med talang och uppfinningsrikedom i landet när man styr in alla på detta spår.
”Och kanske beror detta på att det varit inom ANDRA fält som karriär och en bra lön funnits” … skall det naturligtvis vara
Ingemar #16, din tes låter mest som att du ogillar miljörörelsen och därför skyller allt ont på den. Hade du ogillat globaliseringen hade du istället kunnat skylla på att Japan, Sydkorea och nu senast Kina tar över allt mer och mer av tillverkningen osv. Eller varför inte skylla på alla de pengar USA satsat på att utveckla, bygga och använda vapen? De senaste åtta åren har trots allt USA haft en president mer känd för att föra krig än för att bry sig om miljön. Det är vapen och säkerhetsföretag som håvar in kosing från staten.
Man kan också konstatera att stater gått upp och ned relativ betydelse genom historien och att vi ofta inte ens i efterhand kan enas om varför de först växte till och sedan föll ihop.
#12 Thomas
VAD FEL PÅ USA ? USA är fantastiskt på många sätt, men:
USA har för många jurister, ekonomer, soldater och fångar pg av att enskilda människor berövats den direkta makten över sina liv och samhället, politikerna har fått för stor makt över samhället.
– Politiska beslut som gjort att ordvrängarna (jurister) har fått osunt mycket makt genom stämningsväsendet.
– Politisk kultur där ekonomiska bluffare (roffare) som kringgår marknadens öppna spelregler belönas. (ex Green energy, Enron, Fanny Mae m fl tvingas låna ut till de som inte har råd etc.). Politikerna har blåst upp en bubbelekonomi med hjälp av en helt historisk ofattbart stor låneskuld som framtida generationer kommer att digna under.
– Politikerna styrs av mäktiga krigslobbyister.
– Populistiska politiker stiftar lagar som låser in en onormalt stor andel av minoriteterna (svarta mfl) med västvärldens längsta straff.
Endast en minoritet av människorna stödjer Washingtons politiker, ändock styr denna elit folket.
#19# ”Endast en minoritet av människorna stödjer Washingtons politiker, ändock styr denna elit folket”
Hur ser det ut i Sverige tror du ? Politikerklassen är fjärmad från folket. I USA kan man åtminstone välja statsöverhuvud. Korrumperad
av corporate america , men ändå, det går att välja. Om sedan valresultatet är fifflat med pga av tekniken så finns i alla fall möjligheten på ”papperet”. Det är mer än vad vi kan och har.
Whats wrong with America?
This:
The Democratic Party has become the Lawyers Party.
� Barack Obama is a lawyer.
� Michelle Obama is a lawyer.
� Hillary Clinton is a lawyer.
� Bill Clinton is a lawyer.
� John Edwards is a lawyer.
� Elizabeth Edwards is a lawyer.
� Every Democrat nominee since 1984 went to law school (although Gore did not graduate).
� Every Democrat vice presidential nominee since 1976, except for Lloyd Bentsen, went to law school.
Look at leaders of the Democrat Party in Congress:
� Harry Reid is a lawyer
� Nancy Pelosi is a lawyer.
The Republican Party is different.
� President Bush is a businessman.
� Vice President Cheney is a businessman.
The leaders of the Republican Revolution:
� Newt Gingrich was a history professor.
� Tom Delay was an exterminator.
� Dick Armey was an economist.
� House Minority Leader Boehner was a plastic manufacturer.
� The former Senate Majority Leader Bill Frist is a heart surgeon.
Who was the last Republican president who was a lawyer?
Gerald Ford, who left office 31 years ago and who barely won the Republican nomination as a sitting president, running against Ronald Reagan in 1976.
The Republican Party is made up of real people doing real work, who are often the targets of lawyers.
The Democrat Party is made up of lawyers. Democrats mock and scorn men who create wealth, like Bush and Cheney, or who heal the sick, like Frist, or who immerse themselves in history, like Gingrich.
The Lawyers Party sees these sorts of people, who provide goods and services that people want, as the enemies of America. And, so we have seen the procession of official enemies, in the eyes of the Lawyers Party, grow.
Against whom do Hillary and Obama rail? Pharmaceutical companies, oil companies, hospitals, manufacturers, fast food restaurant chains, large retail businesses, bankers, and anyone producing anything of value in our nation.
This is the natural consequence of viewing everything through the eyes of lawyers.
Ingemar, du är uppskattad. #8 Lars – insiktfulll som vanligt.
Det behövs ett internationellt upprop bland akademierna för att eliminera agendastyrda myndigheters inflytande och politikerklåfingrigheten till ett absolut minimum. Vill vi maximera strävan efter ökade kunskap och innovationer inom naturvetenskaperna, så lämna över prioriteringen helt och hållet till självstyrande universitet.
Min erfarenhet av den nu rådande politikerstyrningen i Sverige och Nordamerika är att politiker har noll koll och styr åt h-vete mot det de tror ska ge dem +i kanten hos sina partikamrater och i närmaste val. Med flockmentalitet och modesvängningar som ledstjärna. Jag är förvånad över att t ex miljöforskningen överhuvudtaget lyckas producera nåt annat än spekulativa ”beställda” miljölarm idag.
Lite som samhällsvetenskaperna på 70-talet efter sviterna av vänstervågen. Mycket av det som ligger på vetenskapshistoriens soptipp idag.
Jag har mer förhoppning att framtidens energi skall utvecklas tillsammans med européer och amerikaner. Vi skall väl inte bli beroende av Kina och Indien. Vi i den s.k. västvärlden måste hela tiden sträva efter att behålla det tekniska försprånget. Vår egen framtid hänger på tillgången till konkurrenskraftig energi och framstående forskare. Om vi inte håller tätpositionen slutar vi kanske som legotillverkare åt Kina och Indien.
OT, men inte ändå…..
Debattartikel ur DN…
Om man byter ut ordet ”invandringspolitik” mot ”klimathotspolitik” i artikeln, så får man en skrämmande berättelse från insidan om hur det går till bland journalister och på SVT. Jag tror att alla som ifrågasatt ”klimathotet” känner igen sig……..
http://www.dn.se/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna-1.627362
Aja baja Labbibia, såna här försåtliga länkar får man inte sprida, då kan man få PK-maffian på sig! 😉
Alvarligt talat, alla vet ju att vad som står i artikeln är sant och mörkandet och förnekandet har banat vägen för SD in i riksdagen.
Självförvållat av det politiska etablssimanget alltså.
Alla ”förnekare” borde dagligen gå in och läsa Merit Wagers blogg
för att låta sig upplysas om sakernas tillstånd.
http://meritwager.wordpress.com/
Rosenhane.
Alla som bekänner sig till klimatskeptikernas skara, har redan lämnat PK-träsket lååångt bakom sig. 🙂
Och nej det var inte försåtligt menat.
För övrigt anser jag att man måste kunna debattera även det artikeln handlar om, utan att bli kallad ”saker”.
Men det hör inte hemma på TCS förstås…
Labbibia, right you are! 😉
Här på TCS håller vi oss strikt till ämnena… 🙂
Labbibia!
Jag har medvetet undvikigt parallelen tidigare men det gemensamma är att SVT tagit sig rätten att driva egen politik.SVT har kontrollerats genom rekryteringen och genom kontrollen av tillsättningar till nyckelbefattningar allt sedan sjuttiotalet.
Det är ett system enligt budkavleprincipen och det är den direkta ideologiska styrningen av nyhets och samhällsprogramproduktionen som varit av största intresse.
Tror du vetenskräpsredaktionens benämning av ”klimatförnekare” och samstämmigheten med hela SVTs strämpling av Sd som ”rasistiskt” är en tillfällighet? Att SVTs klimatpropaganda fick klartecken i samma veva som samarbetet mellan MP och S etablerades? SVTs uppgift är att inte rota om i de befintliga maktstrukturerna eller politiken därför agerar de grindvakt gentemot alla nya krafter som kan hota den existerande samhällsbeskrivningen.
Att INTE delge fakta till tittarna som stör den uppmålade fasaden
kallas för ”policy” och policyn är en halmgubbe av andra motiv än de sanna.I min värls så är det så att det är våra politiker som ansvarar för invandringspolitiken och inte invandrarna..så vem är det SVT egentligen skyddar?
Men visst är det smart!! ??? Alla som kritiserar invandringspolitiken kallas ”rasister” och alla som kritiserar klimathotet är ”klimatförnekare” och som av en händelse är båda dessa politiska områdena det bredast förankrade inom etablissemanget och samtidigt möts med den största folkskepticismen. Inom båda fälten skulle det ryka huvuden i parti och minut om alla fakta kom fram och det är SVTs absolut största ångest.
SVT ser det som sin uppgift att styra vad vi skall tycka och få reda på i rent indoktrinerande syften.De vet hur man gör för att förtrycka misstänkligöra och förtiga opposition och har tagit det som sin legitima uppgift.
Problemet är bara att opposition har alltid fungerat som bästa broms för felaktiga och ohållbara politiska beslut.När inte opartisk osilad fakta om politikens konsekvenser sprids genom public service så blir demokratin efterbliven och handikappad. ”känndigtillhälftenblåstdemokratin” etableras och växer.Med klimathotet fick vi en ny ”policy” inom SVT upprättad av folk från WWF MP och Attack.Den bredare samordningen av klimatindoktrineringen och propagandan sker bla genom skrået föreningen ”miljöjournalister”…du vet de som får priser från WWF och olika ”Miljöstiftelser” såsom Edsbergsstiftelsen för väl genomfört uppdrag …där surprise!!….Ingvar Carlsson är ordförande!
Rektryteringen till SVT är som sagt en viktig del i styrningen alla vet att personalens lojaliteter är A och O för en verksamhet.Nuvarande personaldirektör på SVT heter …… Helene Axelsson-Sahlin..det måste vara en ren tillfällighet det också ????? 🙂 (Sahlin i alla fall?)
”Det känns som ett familjeföretag”
Slabbadang
Dåvarande Timbro-chefen Cecilia Stegö Chilò som blev kulturminister 2006 men fick gå efter någon vecka på grund av mediernas hets för obetalda tv-licenser var dom livrädda för.
Hade hon haft lite mer Carl Bildt-nerver och slunkit ur fällan tror jag vi hade haft en annan situation än idag. Hennes främsta ambition var att rensa ut pk-vänstern från SR och SVT, därav det rabiata drevet som tyvärr lyckades fälla henne.
Ingemar!
Ett växande problem är att samhällsdebatten är så politiserad i den meningen att allt fler funktioner börjar agera just politiskt.Journalister och politiker dominerar helt debatten på bekostnad av sakkunskapen.Jag saknar helt den form av debatt där sakkunniga står i centrum och har olika vinklar på olika områden.
En bättre ordning är att sakkunskapen ges mer utrymme och friställd från den politiska debatten.Nu så ikläder sig journalsiter och politiker sakkunskapen i allt större utsträckning och det fördummar och politiserar de grundläggande problemformuleringarna med dess problem och möjligheter.
Det här äe en ordning som etablerats och journalsiter och politiker ser den fria sakkunskapen so ett hot och problem för politiken.En starkare demokrati utgår och skapas om vi får ta del av den sakkunniga debatten först och den politiska därefter.
Vindkraften är ett bra exempel på hur nuvarande vindkraftspolitik inte skulle haft en sportkeps om sakkunniga fått föra fram sina olika argument men när frpgan hamnar i händerna på åpolitiker och journalister blir vilka dumheter som helst möjliga och till och mad ansaedda som ”förnuftiga”. Hur många sjuksyrror fick man för 300 miljarder?? Och hur mycket el fick man?
Jag kan inte nog tydligt stödja din /vår kamp för att lyfta fram integriteten och oberoendet för både vetenskap och nyhetsförmedling.
Jag vågar påstå att en bra realpolitik mynnar ifrån en kompetent vetenen och sakkunskap. De flesta politiska beslut är egentligen en funktionaltetsfråga men politiker och journalister älskar att omvandla dem till politiskt ideologiska istället. politiseringen är ett rent helvete och det moderna samhällets ebolavirus.
Ta vilket ämne som helst idag att låta den rena sakkunskapens experter med olika infallsvinklar debattera ett samhällsproblem ger 1000% mer, än lyssna på journalisters och politikers politiserade vridna sammanfattningar av den. I kommuner så är 95% av besluten av rent funktionell karaktär men när du kommer uppåt så blir allt en ideologisk sörja långt bortom den praktiska politiken som sedan smittar nedåt igen.
Slabbadang
På tal om ” Det känns som ett familjeföretag ”
Minns Marita Ulvskog om valresultatet:
”Det känns som en statskupp”
Re Björn #23.
Jo du Björn, legotillverkare och tjänstehjon lär vi bli. Omsorgsbranschen är nu den snabbast växande i Sverige.
En miljon utbildade civilingenjörer per år i Kina kommer naturligtvis att ta över, särskilt som vi är vidöppna och enkelriktade i teknikutveckling. Japaner och kineser besöker nu på löpande band våra privatiserade Äldreomsorgsföretag för att lära och komma igen som konkurrenter även i den branschen. Vad blir då kvar? Samhallsjobb till oss alla?
#32
Industri kan vi inte konkurrera med mer än på mycket speciella produkter. Vi måste hitta nya nischer och stimulera mer nytänkande. Tråkigt nog är Sverige i världsklass från botten på att behålla och utveckla nya patent och produktmöjligheter. Eftersom det gett säkrare utdelning för företagare och innovatörer att sälja ut än att försöka driva ett företag här. Bara hoppas vi får politiker som inser det här och inte fossilgardet som försöker hålla liv i slagord och idéer som borde begravts för årtionden sedan.
Den nuvarande regeringen är väl inte socialistisk och inte i många andra länder heller. Då borde man väl kunna rensa ut miljösocialisterna inom SVT eller motsvarande bolag utomlands. Jag menar att även där regerar ju AGW inom massmedia. Det kan inte bara bero på regeringarnas grundideologi. Jag kan tänka mig att FN och IPCC är en del av förklaringen. I och med att IPCC bildats i FN:s regi och har representanter från de flesta länder blir IPCC:s åsikter det samma som ländernas regeringars åsikter och då blir det lag. (I alla fall nästan).
Slabadang – från min horisont verkar din bild av SVT och SR # 28 och # 30 överensstämma med verkligheten, men kan du reda ut varför tidningar som tex svenskan har hakat på och envist håller fast vid AGW-myten?
Inge #34,
I och med att IPCC bildats i FN:s regi och har representanter från de flesta länder blir IPCC:s åsikter det samma som ländernas regeringars åsikter och då blir det lag.
Precis. Det är så politiken normalt fungerar. Svåra frågor får svar från politiskt sanktionerade organ med experter. Det kräver riktiga statsmän för att tänka själva och åtminstone genomskåda hur systemet kan manipuleras.
Thomas #18, är du en sådan där Amerika-hatare som anser att allt ont kommer från USA. Eller kan du tänka dig ett det finns en och annan bra sak som kommer därifrån också? T.ex. en seger i andra världskriget och en hel del teknik som vi andra dragit nytta av?
Ann L-H #35,
”…men kan du reda ut varför tidningar som tex svenskan har hakat på och envist håller fast vid AGW-myten?”
De kanske inte har samma övertygelse som du.
Ingemar #37
Lönlöst att försöka tala vett med svenska amerikahatare.
I deras våta drömmar hade det blivit mycket bättre i Europa och övriga världen om inte dessa förhatliga cowboysar over there hade funnits. Sovjetväldet hade bestått men i utökat skick dvs hela Europa hade njutit kommunismens ljuva frukter än idag.
Hu och fyfan, måtte alliansen få tillräckligt många mandatperioder för att se till att kvarlevande 68-or i vårt land så småningom får den plats de förtjänar i historiens skamvrå.
Ingemar #36 var det!
Ingemar # 36
Misstänker att ryssarna gjorde dom största insatserna, 20 miljoner? USA bidrog mest med utrustning! Plus att de fick hantera Japan.
Att sedan helvetet har fortsatt i Israel vet vi ju alla.
Rosenhane #38,
Jag vet. Men kanske Thomas såg rött p.g.a. min rubrik och beskrivning i texten av USA som ”Världens motor” under lång tid. Den var min egen och inte William Tuckers. Och den står jag för. Jag är optimist och tror att Thomas kan se nyanserat och realistiskt på den historiebeskrivningen …
Frågan är väl hur USA kommer att hantera den akuta energikris som ligger på lur med påföljande industriella katastrofer. Klarar ledningen av politiskt att sparka av sig den gröna tvångströjan med kärnkraftsmotstånd
Är väl långt ifrån trådens innehåll men. Ryssarnass förluster var väl mest beroende på hänsynslös och inkompetent ledning. Ingen demokrati kunde behandlat sina soldater så illa.
Ingemar #36, det är konstigt hur lite som krävs för att man skall bli kallad ”USA-hatare”. Det är som somliga bara väntar på tillfället att få slänga ur sig det skällsordet, för jag ser då inget i mitt inlägg som skulle vara mer USA-fientligt än dina egna inlägg.
USA gick in i andra världskriget för att Japan och Tyskland förklarade krig mot dem, och vid det laget hade Sovjet redan tagit udden av den tyska militären. Hos Rosenhane framskymtar i alla fall en realistisk syn: USA räddade inte världen från nazismen, men de bidrog till att hindra att en sovjetisk motoffensiv slukade stora delar av Europa. Mot Japan hade de större betydelse, även om man inte som ofta görs skall glömma kinesernas bidrag.
De krig USA startat själva: Vietnam, Panama, Grenada, Irak, Afhganistan m fl har inte varit fullt så heroiska, men visst har du rätt i att vi fått en hel del vetenskap m m från USA. Bl a kommer ett ej försumbart antal av forskarna som varit med och upptäckt AGW därifrån, så nu kanske det blir din tur att bli ”USA-hatare”?
Red Hansen # Alla förluster i alla krig är väl mest beroende på hänsynslös och inkompetent ledning?
En kompetent ledning ser till inga förluster uppstår!
Förutom att ’världens motor hackar’ så hackar det på närmare håll & det troligast inom större delen av EU. Nedan handlar om UK & deras energiförsörjning:
http://www.windaction.org/videos/18171
(2 delar)
Sverige är tyvärr inne på samma väg & ingen vågar dra i nödbromsen… suck! 🙁
Mvh/TJ
Tittade några minuter på Sahlin vs Reinfeldt på SvT nyss och blev bara illamående över allt detta tjafs om ”klimatansvar” etc som båda använder som argument i sin vokabulär.
Mona är väl för alldeles för okunnig i naturvetenskap och i denna fråga, men man kunde begära mer av Fredrik. Men jag antar att han inte i dagsläget vågar avvika från de politiska dogmer som cementerats de senaste åren. Det skulle för vissa omedelbart skapa en blotta, att utnyttja för de mest okunniga väljarnas val om en vecka.
Man får bara hoppas att ett mer sansat språkbruk blir etablerat efter valet – där idiotiska pucko-ord som klimatsmart och klimatansvar försvinner, och ersätts av energieffektivisering och liknande.
”USA gick in i andra världskriget för att Japan och Tyskland förklarade krig mot dem, och vid det laget hade Sovjet redan tagit udden av den tyska militären.”
Thomas – är Du kommunistindoktrinerad också ?
Japan förklarade inte krig mot USA, de startade krig via det fega överraskningsanfallet mot Pearl Harbor december 1941. Först 1.5 år senare – vintern 1943 vände situationen på östfronten (Stalingrad).
Skärpning.
PeterS
Jag tror att vi kan vara ganska lugna om alliansen når ända fram.
Det finns bland ledande politiker i alliansen en realistisk syn på klimatpolitiken men som man inte vågar andas om nu före valet.
Dom vet mer än vad det verkar.
Med fyra år till kommer det mer realistiska tongångar, var så säker.
Ni som har telningar på vänsterkanten, gör er plikt, hota med att göra dom arvlösa om dom inte röstar rätt! 😉
Björn #23
” inte göra oss beroende av Kina och Indien” låter för mig inskrängt. Tack vare den imponerande utvecklingen i Kina och Indien har den globala ekonomin, som vi i Sverige är en del av,blivit mindre utsatta när USAs ekonomi svajar. Vi är alla beroende av varandra. Antingen Björn vill det eller inte så kommer Kinas och Indiens ekonomiska och industriella styrka att öka kraftigt. Kina var teknologiskt ledande till 1700-talet.
Sverige var ett fattigt u-land för 140 år sedan.
Jag var i Kina och Indien för några år sedan. Blev mycket imponerad av deras framtidstro! Detta saknas i ”trötta” Europa!
Peter Stilbs # 47
Såg samma sak, skrämmande bevis på okunskap.
Se vad skrivs: http://andaslugnt.blogspot.com/
#49# Det är klart att Björn ”23” uttalande är både inskränkt och till viss del rasisiskt. Det är bara att konstatera att utvecklingen i Europa går åt fel håll, i de flesta EU länder . Att Kina förmodligen kommer att återta sin roll som ledande kulturellt och intellektuellt centrum . Hoppet i Europa kommer vara de länder där den politiska ledningen tror på sig själva och sin kulturella identitet och där politikerna arbetar för sitt lands välfärd. Det inger respekt. Polen ?. Ryssland ?
Vi skall förmodligen vara glada om kineserna vill ha vår arbetskraft i framtiden. I ett land som vårt där man har och haft tanke- och yttrandeförbud och en censurerande statstelevision och, en genom presstödet , köpt press , kan vi inte heller slå oss för bröstet och säga att vi har en bättre demokrati.
Vi skall vara glada att det finns länder som byggs med framtidstro, och där man ”skiter” i CO2 utsläppen från sina 2 nya kolkraftverk som byggs i veckan och där man skrattar hela vägen till banken när man levererar sina vindkraftverk till länder där medborgarna kramats ur till sista skattedroppen för att finansiera denna vansinninga uppbyggnad (t.ex USA)
Thomas #43,
I motsats till dig så gör jag inga kategoriska och obefogade uttalanden om sådana som jag debatterar med, typ att de skyller allt ont på miljörörelsen, eller om vad de skulle anse om de vore emot globaliseringen (vilket exempelvis jag inte är). Jag ställde bara en fråga, och återkom i ett senare inlägg med en optimistisk syn på din förmåga att se nyanserat och realistiskt på saken.
Jag ämnar dock inte ge mig in i någon diskussion kring USA:s roll under WWII. Däremot är det utmärkt att vi är överens om att USA fungerat som en stark dragkraft när det gäller forskning och teknikutveckling under lång tid. Detta bara som en rent konstaterande. Kanske är den tiden över nu.
Jag vet uppriktigt sagt inte om detta är ett stort bekymmer eller ej för oss i Sverige. Jag träffar dagligen unga studenter från världens alla hörn och ser att det finns en stark vilja och kraft på många håll. Möjligen saknar jag det kritiska tänkandet från studenter från Asien (nu generaliserar jag kraftigt). De är ofta alltför auktoritetsbundna. Å andra sidan så har jag ju även stött på det problemet här i Sverige då det handlar om klimat 🙂
Rosenhane #48
Hävdar du att politiker är oärliga? Rent av blåljuger?
Uffeb#53
Ja.
Ingemar #52
Du skrev bland annat:
”Möjligen saknar jag det kritiska tänkandet från studenter från Asien (nu generaliserar jag kraftigt). De är ofta alltför auktoritetsbundna. Å andra sidan så har jag ju även stött på det problemet här i Sverige då det handlar om klimat ”
Jo det är nog en iakttagelse som jag också har. Även om mina erfarenheter inte handlar om studenter, utan från ett stort företag i databranschen. Och det var för många år sedan.
Där kunde man tydligt se hur olika företagskulturer orsakade olika beteenden när man diskuterade gemensamma frågor…
(och om jag generaliserar så var det väldigt olika mellan olika länder).
Jag vill inte ge mig in på en beskrivning av hur olika vi var, eftersom det antagligen är annorlunda nu, men jag kan säga att Skottar och Svenskar hade nästan samma syn på tillvaron och problemlösningar, medan Japaner ville ha stöd hemifrån för att ha en uppfattning. Amerikanerna lyssnade nyfiket till alla.
Fransmännen höll i agendan och såg till att allt gick korrekt till eftersom våra flesta möten ägde rum i Paris med huvudsakligen fransk administration. De tyska cheferna gjorde stor åtskillnad mellan privatliv och arbete och Italienarna byggde personliga monument i sin ensamhet.
Engelsmännen hade jämt sjå med att hantera de frispråkiga skottarna, men trivdes också bra med oss från Sverige.
Men riktigt så diversifierat är det kanske inte när det gäller klimatfrågan. Där är det kanske bara AGW-are eller Skeptiker på något slags binärt sätt.
Jag vet inte hur det egentligen är. Jag är ju bara åskådare.
Men på något sätt påminner klimatdiskussionerna om en fotbollsmatch.Det finns bara två lag på planen och bara ett kan vinna. Och man applåderar snygga mål av hemmalaget samtidigt som man ifrågasätter domarens kompetens när bortalaget gör mål. Och många självmål blir det i matchen enligt publiken.
Har jag upplevt från min läktarplats.
??? Eller är jag själv på planen nu… ???
Peter Stilbs,
Fel. Krigslyckan på östfronten vände hösten 1942. Inringningen av 6 armén genomfördes 19-23 november (Operation Uranus).
Ann LH!
Orsaken är klassisk…”If you cant beat em join em”…. sen har vi oljeberoendet som skvalpar i bakgrunden.
Varför skall OT med WWII komma in i dessa diskusioner. Det tillför inget. WWII och dess utvecklig är så komplex att forskningen fortfarande utvecklas och omprövar det tidigare historieforskning kommit fram till.
Rosenhane #54
Du röstar såvitt jag förstått, men har alltså information från insidan om vilka som ljuger och vilka som talar sanning?
Intressant.
Men så fungerar det nog. Några partier berättar vad dom tycker är rätt och klokt, men de mest finurliga är mer lyhörda för vad som engagerar valmanskåren och berättar att dom tänker göra något ännu bättre.
Och oavsett hur det skulle bli om det ena eller andra partiet vann många röster, så är det det parti som ljuger bäst för att locka flest röster som vinner och får styra.
Eller menar du att det finns en sorts bästa sanning som undanhålls väljarna, och som kommer att kunna genomföras om bara rätt parti får makten?
Intressant med politik. På min ära.
Jan Lindblom #58
Håller med.
Men ofta spårar den här bloggen in på korta sidospår om politik, tillståndet i världen, hur media fungerar och vilka roliga TV-program man sett eller vilken musik man gillar.
Och så kommer det nog alltid att vara, men jag håller absolut med om att långa utläggningar om andra världskriget drar iväg lååångt utanför ämnet och intresset. I alla fall för min del.
Re Peter Stilbs #47.
Klimatfrågan är död, däremot är energifrågan i hög grad levande. Kompetens finns i Alliansen med Aleklett (Fp) m fl som rådgivare. Maud O har Alterå (civ ing från CTH), som sålt sin själ för maktpositionen. Man kan inte seriöst förneka KVA och IVA´s expertis, även om Energimyndigheten (Kåberger övervintrad Linje 3) vill bygga 6000 snurror. EU´s energipolitik är desperat och kontraproduktiv. Spanien och Portugal vill ha Brysselpengar för att täcka de 400 miljarderna underskott och stöder därför Brysselbeslutet. GB kommer att hoppa av Brysselbeslutet när sanningen kommer fram och använda pengarna till 20 nya 1800 MW reaktorer, som ju producerar mer än 70000 st 2MW vindsnurror.
Uffeb, för att bara vara ”en åskådare” skriver du otroligt mycket här…?
L #62
Och vem är du?
Peter Stilbs, är du så långt till höger att du ser alla andra som kommunister?
Min poäng var att USA inte gick i krig frivilligt utan för att de tvingades, och att sen Japans formella krigsförklaring pga en miss i timing kom fram någon timme efter attacken mot Pearl Harbor snarare än strax före som planerat är i det sammanhanget en bagatell. Du kan dessutom jämföra med alla USA:s krig och hur noga de varit med officiella krigsförklaringar. Ta Vietnam, Kambodja och Laos som exempel…
Mycket kan man sen kalla Japans angrepp på USA, men just ”fegt” är inte ett ord jag skulle använda om ett anfall på en stormakt. Fegt, det är när USA angriper länder som Grenada eller Panama.
Man ser tydligt hur språkbruket i media och bland politiker förändras raskt. Co2 problemet ändrade namn till klimatproblemet som nu blivit energiproblemet. Som är ett politiskt problem. USA, EU, Kina Indien mfl vill inte skicka pengar till länder i mellanöstern med medeltida värderingar. Men det kan man inte säga. Det finns olja men på ”fel” ställe.
Energiproblemet är ett regleringsproblem. Och det är ett lagringsproblem. Hur får man tillgång till energi exakt när man behöver den?
Och inte bara när det blåser eller när solen skiner.
Spelar ingen roll hur mycket solceller man sätter upp i världens öknar om man inte kan lagra den genererade energin för en rimlig peng. Fossileldade kraftverk, kärnkraft och vattenkraft kan man regler enkelt. Det är problemet.
Exempel jag tankade 600 kWh i form av diesel igår. Tog ca 2 min att fylla tanken. Sedan kan jag lagra denna energi under lång tid utan energiförluster. Försök ladda ett batteri med 600 kWh på 2 minuter.
Thomas,#64: Är du seriös. Sök hjälp!
”miss i timing” 😛
Stormakten Japan angrep fegt stormakten USA utan att förklara krig innan. Eller förnekar du att Japan 1942 var en stormakt som kuvade och härskade över betydande delar av Asien, t o m Kina drabbades av Japanska stormaktsambitionerna? Hur korkat biased är du egentligen ang din relation till USA?
USA är trots betydande politisering, en av världens friaste länder och historiens mesta, helt oöverträffade innovations- och kunskapscentra. Myllrande av målinriktade människor med framtidstro, inte sällan hysandes berättigad misstro mot dystopiker och socialistiska parasiter (som dig?). Världens civiliserade länder har en del att vara tacksamma för, för att utrycka det milt.
Uffeb #63, jag är intresserad av TCS och försöker navigera mellan dina nonsensinlägg och relevant information från andra, som jag emellanåt för vidare till ett modererat internationellt forum med ca 10.000 unika besök och en dryg miljon hits, per dygn. Helt befriat från tjafs…
L #67
Det måste väl vara lätt eftersom jag alltid skriver min signatur vid mina inlägg.
Det svåra blir väl att klippa bort dina egna nonsensinlägg som blir en följd av mina.. 😉
Nisse, det där med att insinuera att motståndarna har psykiska problem är ett mycket fult debattknep som ni är många som kör med här. Här vart jag rentav kallad ”socialistisk parasit” vilket i alla fall var en ny anklagelse, även om den luktar väldigt unket.
Att Japans krigsförklaringen kom för sent berodde på att det tog längre tid att översätta den på ambassaden än man tänkt sig. Krigsförklaringar är dessutom relativt omoderna företeelser som jag försökte påpeka med min referens till hur USA fört krig utan någon krigsförklaring eller att ens erkänna att det är krig.
Några sympatier för dåtidens Japan har jag inte, men betänk att de områden som Japan försökte ta från USA hade erövrats i spansk-amerikanska kriget, och om du läser om hur USA betedde sig för att slå ner uppror på Filipinerna skall du finna att de inte var så väldigt mycket bättre än japanerna. Du kan också finna att USA och de europeiska stormakterna välkomnade den tidiga japanska imperialismen med erövringen av Korea, då man såg det som att japanerna skulle få européernas roll att civilisera primitivare folk i den delen av världen. Först när intressena började kollidera uppstod konflikt.
Du har en naivt positiv syn på somliga stormakter, vilket är en konsekvens av att du verkar vilja se världen i svart och vitt.
Thomas # 69
”Nisse, det där med att insinuera att motståndarna har psykiska problem är ett mycket fult debattknep”
Tack Thomas. Du bekräftade just min och Slabadangs (och många många andra) påstående om SVT. De tog ju t.o.m in en psykolog i något TV-program för att visa att klimathotsskeptiker har psykiska problem.
Som sagt, ett mycket fult debattknep, helt ovärdigt en statlig TV-kanal!
”58” Ännu mer politiskt styrd ”forskning” menar du . Det som hänt har hänt och än finns det fortfarande överlevande som kan berätta.
När alla dessa dött är det fritt fram att fabulera så att allt blir politiskt korrekt.
Thomas”64″ Trevligt att se dina inlägg . Det syns att du hellre tänker själv än att fastna i den konventionella politiskt korrekta main stream mediafållan. USA:s dominans efter ww2 kan väl även sammanfattas i att kriget inte fördes på deras hemmaplan. Att man systematiskt bombade bort konkurrerande fabriker i Europa. ( Ta t.ex LM Ericssons fabrik i Paris). På sikt föll man dock på eget grepp när Europa byggde upp moderna fabriker som utkonkurrerade de gamla amerikanska ( T.ex stålindustrin). Såväl Einstein som von Braun var europeiska importer som fungerade bättre i en miljö som inte var krigshärjad.
På senare tid har dess storhet bestått i att göra pengar av luft (och försök även av CO2). ( som resulterat i ”IT”- bubblan, Enron-skandalen, bostadsbubblan , etc.. etc..)
#69 Jag FRÅGADE om du var det, jag kallade inte dig socialistparasit. Ser du skillnaden? Jag frågade också om du var seriös.
Att jag skulle ”vilja se världen i svart och vitt” vad gäller USA rimmar ganska dåligt med mitt inlägg #19. Din debatteknik är ganska komisk, att döma av dina inlägg är det ju tydligt att du själv framstår med svartvit syn. Eller svartsyn på USA.
Vad kallar man dina insinuationer om Peter Stilbs, om inte unkna?
slutet av meningen föll bort: i så fall?
Michelangelo #72 Passar Marshall-hjälpen till Tyskland m fl in nånstans i din bild att USA bombade bort konkurrenterna men ”föll på eget grepp”? Varför hjälpte man då att få igång moderna fabriker mm. Din bild håller knappast.
Nisse 72;
Du har helt rätt där. Jag tänkte på den hjälpen också (liksom amerikansk hjälp som gjorde forne fienden Japan till ekonomisk supermakt), men avhöll mig då detta är lite off-topic. Men det var bra att du inte var tyst. USA är inte perfekt, men det är lite tröttsamt med denna ständiga svartsyn (i första hand mot hela USA, i andra hand mot republikaner, speciellt när de vinner presidentval…)
Nisse #75 menade jag förstås…
I dagens DN fanns det bilaga från MEDIAPLANET som innehåller motsägande fakta, men gäller fakta om kärnkraft och vad det kan tillföra.
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article2471539.ece
Hoppas motorn stannar nu!
Holmfrid #61,
Storbritannien är kanske på väg att ändra sitt klimatpolitiska fokus; från att till varje pris skära ned på CO2-produktionen till att anpassa sig till alla de hemskheter som förväntas följa av en oundviklig värmebölja på jorden. Om detta blir den nya politiken så innebär det stora förändringar.
http://www.independent.co.uk/environment/green-living/britain-must-adapt-to-inevitable-climate-change-warns-minister-2077175.html
Pär Green #79,
Danmark är på väg att skära ned sin vindkraftssatsning. Det blir för dyrt, och man är helt beroende av att Sverige och Norge kan backa upp när vindkraften inte genererar. Inte ens tillsammans med Tysklands vindkraftssatsningar lyckas man få ut mer än 7% av sin energi därifrån. Chalmers som enligt din länk tänker satsa på detta gör uppenbarligen en felsatsning. Kanske har de gått i den röd-gröna utopifällan?
http://www.thegwpf.org/energy-news/1527-public-backlash-denmark-turning-again-windfarms.html
Ingemar #81: Som jag uppfattat det är UK på mycket god väg att ’tvärvända’ i frågan vindkraft och planerar/projekterar för en rejäl nybyggnation av [sägs det] 20x 2.000 MW reaktorer, alltså bra mkt större än finnarnas O3:a.
(källa: WNN m.fl.)
Gunnar L. kan måhända återkoppla i detta.
Fattar inte heller varför i hela humhum Chalmers ska dra ner sig själva i vkv-moraset… money makes the world go around… inte alltid in the long run… 😉
Mvh/TJ
Ingemar #81
Danskarna fick sälja el från vindkraft med negativt pris då de producerade mer än det aktuella behovet i våras. Det gör att skattebetalarna undrar varifrån vindkraftsindustrins vinster kommer. Jag tror att svaret börjar gå upp för dem nu.
Med mindre vindkraft kommer LED-lampan till sin rätt(fel)
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article2471543.ece
Något för Gunnar Littmarck att titta på!
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article2472167.ece
Mer intressant läsning från GWPF:
http://www.thegwpf.org/images/stories/gwpf-reports/Climategate-Inquiries.pdf
Av Andrew ’Bishop Hill’ Montford.
Mvh/TJ
[…] är, som påpekats bl.a. på TCS flera gånger (bl.a. här), att energiflödet i sol-, vind- och vågkraft helt enkelt är alldeles för utspätt för att det […]