Varför har intresset för klimatfrågan svalnat?

Ja, rubriken är inte min utan den är hämtad direkt ifrån Sveriges Radios hemsida och är en illustration till ett inslag i Studio Ett. I ingressen till inslaget konstateras det att en sökning på ordet klimathot i svenska storstadstidningar ger mer än 1000 träffar år 2007, drygt 200 träffar ifjol och mindre än 100 hittills i år. Detta var en av utgångspunkterna för det samtal som Jörgen Huitfelt (JH) hade med Helena Leander (HL) och Anders Wijkman (AW) i Almedalen under Miljöpartiets dag (den 2 juli).
Båda förnekade att allmänhetens intresse hade minskat – människorna är fortfarande oroliga, men politiker och media ägnar inte frågan den uppmärksamhet som den enligt de båda förtjänar. Trots att JH förde ett vänligt samtal med de båda så fick han in ett par poänger. En av de frågor han ställde var om människor idag tror mindre på klimathotet än vad de gjorde för några år sedan. Båda svarade närmast undvikande på den frågan.
Vi som följt frågan länge misstänker väl att en viktig anledning till att människorna tar mindre allvarligt på hotet idag är det enkla faktum att medeltemperaturen inte ökat sedan 1998, men förmodligen var detta inte något som JH var medveten om.
Den andra poängen var att av de nio seminarier som miljöpartiet anordnade under dagen så var det bara ett enda som överhuvudtaget nämnde ordet klimat.Trots Hls och Aws bedyrnaden så har kanske även deras egna partier så sakta börjat inse att klimatfrågan just nu inte är röstvinnande.
Själv hoppas jag att klimatfrågan åter aktualiseras men att det inte blir klimataktivism utan klimatskepticism som blir det röstvinnande konceptet.
Detta skrivs kvällen den 2 juli, imorgon åker jag till Gotland för att vara med på SI:s presentation på onsdagen, men eftersom tisdagen lär vara Moderaternas dag, så tror jag inte att det kommer att presenteras särskilt mycket av intresse för TCS den dagen.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Samtidigt som tusentals värmerekord slås i USA och alla globala temperturserier (t.ex. Best, bara 1.6 grader per sekel) fortsätter att stiga så skrivs detta! Vidare hoppas Sten att klimatskepticism blir det vinnande konceptet. Man kunde tro att att en vetenskapsman skulle hoppas på t.ex. ökad kunskap om det komplexa klimatsystemet men icke, det handlar bara om politik tydligen. Jag har ju tidigare talat för en hyfsad debatt men nu måste jag ändå ta till med ett kraftutttryck, pinsamt!

 2. KF

  Och som vanligt när det gäller alarmister så visar värmerekord på klimatförändringar medan köldrekord bara är väder.

 3. Ökad kunskap är det en ny drive inom alarmistsektorn?  😉

 4. bom

  #1 Nå det var väl ett ytterst hövligt kraftuttryck måste jag konstatera. Det som förefaller mig riktigt pinsamt är Din egen oförmåga att ta in ny information och nå bortom Din barnatro på ett varmt helvete för oss alla. Det måste vara Dig TP syftade på igår när han framhöll att viss förvirring råder av och till på denna förnämliga blogg (litet självinsikt röjde kanske det)? Vem skall bli först av er två att slutligen konvertera till skepticismen? Ut ur garderoben nudå med er båda!

 5. bom

  #3 Jo Nostradamus kunskapstörsten är ju inte stor på alarmistsidan. I går kunde vi ju konstatera att inget nytt budskap framkommit sedan Strong ledde oss alla in i fördärvet vid Stockholmskonferensen 1972. Icke en gnutta ny kunskap bara samma litania (eller predikan) i 40 år. Snacka om ”stuck in the mud”!

 6. Labbibia

  Tack Sten.
  Jag tror en viktig orsak till det minskade intresset är den alltmer ökande kunskapen om att media och politiker ljuger sig blå. Inte minst TCS har varit oerhört framgångsrikt när det gäller att avslöja dessa mer eller mindre medvetna lögner. Politikerna hänvisar till vad IPCC säger, men den som skärskådar vad just IPCC säger gällande ex havsnivåhöjningarna, upptäcker att det är en himmelsvid skillnad mellan vetenskap och politiska uttalanden.
  Vanligt folk har genomskådat lögnerna och sk-ter nu högatningsfullt i hela saken. Dock, man kan ju, som Dr Max påpekat, se att de partier som fortsätter tjata om ”klimathotet”, förlorar röster…..
  Vilket i längden borde betyda att självsanering pågår bland politikerna, och att det snart bara är SVT, TCS och möjligen UI som fortsätter diskutera ”klimathotet”! 😉

 7. pekke

  Klimathotet står vanligt folk långt upp i halsen !
  De har annat att tänka på i dag, för i morgon vet de inte om de har något jobb kvar, vad är ett möjligt domedagshot om 50 – 100 år mot att deras personliga domedag kanske finns runt hörnet pga den ekonomiska krisen.
  Stickan, USA har haft varmare än normalt, men även kallare än normalt.
  http://wattsupwiththat.com/2012/07/03/more-on-the-us-heat-wave-not-so-hot-if-you-look-around-at-other-locations/
  Här i Nordeuropa har Juni varit den kallaste och blötaste i mannaminne, hur stämmer det med värmebölja i vissa delar av USA !?

 8. Labbibia

  pekke # 7
  Negativ NAO kanske?

 9. pekke

  Labbibia#8
  Samt en neutral AO som tidigare oxå var negativ samt jetströmmar som i Nordamerika håller sig över norra USA och Kanada, men här i Europa går över eller söder om Brittiska öarna vilket blockerar varmare luft från söder samtidigt som den blockerar kallare luft från norr i Nordamerika.

 10. pekke

  pekke#9
  Länk jetströmmar :
  http://virga.sfsu.edu/gif/jetstream_norhem_00.gif
  Animation Atlanten:
  http://virga.sfsu.edu/scripts/jetstream_atl_modelsml_fcst.html

 11. hahn

  Stickan #1, ökad klimatskepticism = ökad kunskap om klimatet.
  Märk väl att det kanske föreligger ett klimathot, men företrädarna för det hotet har tyvärr förbrukat sitt förtroende. De har ljugit, hittat på och avrundat med att ”the science is settled”. Så när du nu efterlyser mer kunskap är du precis lika skeptisk och kritisk till dem som alla vi andra. Vi är alltså överrens?

 12. Hans H

  Intresset för klimatdöden har inte alls minskat UI:s bloggskribent har bara semester 🙂
   

 13. Håkan Sjögren

  Sten Kaijs  : Självklart svalnar intresset för klimathotet när folk kan se resultatet i sina egna plånböcker : Dyrare el, dyrare transporter och därvid ökade kostnader. Sedan sprider sig kunskapen att klimathotet inte har en vetenskaplig grund utan bara en rent politisk. Mvh, Håkan.

 14. Labbibia

  För övrigt väntar jag fortfarande att en journalist värd namnet ska ställa någon politiker mot väggen angående alla dessa lögner som fått så många av våra unga att må dåligt.
  olitkern säger: ” Enligt IPCC  kan havet komma att stiga i Sthlm så mycket som med över en meter fram till år 2100!
  Skjutjärnsjournalisten: ”Men vänta lite nu ministern, IPCC säger ju att havet kommer att stiga med mellan 20-50 cm under denna period!?” Varifrån får ministern siffrorna ”över en meter?”
  Skjutjärnsjournalisten igen: ”Dessutom pågår ju en landhöjning i Sthlmstrakten med ca 4 mm/år, vilket skulle innebära att havsnivån inte höjs ett smack i Sthlm fram till år 2100, snarare tvärtom!”
  ”Har du någon kommentar till det, ministern?”
  Politikern: ”Ja, men IPCC säger ju att havet stiger  allt snabbare, och då måste vi vidta åtgärder….”
  Skjutjärnsjournalisten: ”Nej, det är ju helt fel, under de senaste hundra åren har haven stigit med ca 2-3 mm/ år, och om man tittar på vad IPCC faktiskt säger om framtida havsnivåer så är det ungefär samma ökningstakt som de hundra senaste åren. Maximalt kommer vi enligt dem att se  en ökning från nuvarande trend med ca 2mm/ år. Det låter inte direkt katastrofalt, ministern?”
  Politikern: ”Men enligt IPCC blir det allt varmare och i en accellererande takt!”
  Skjutjärnsjournalisten: ” Men snälla ministern, temperaturen har ju inte stigit signifikant på 10-15 år nu, det erkänner ju även de mest alarmistiska klimatforskarna. Tranberth t ex, tror ju att värmen gömmer sig i djuphavet. Har ministern någon kommentar till det?”
  Politikern: ”Men IPCC säger att det kommer att….”
  Skjutjärnsjournalisten avbryter: ” Nej, IPCC gör datasimulerade framtidsprognoser, som är så osäkra att de inte ens törs kalla dem prognoser…istället kallas de scenarios. Som ni politiker sedan pådyvlat befolkningen som någon sorts sanning, vilket det alltså inte är”
  Osv osv……
  Men det lär väl aldrig hända, eftersom våra journalister är tokalarmistiska miljömuppar nästan hela högen……. 
   
   

 15. Slabadang

  OT. Klockrent från Piers Corbyn igen!
  TREBLE WHAMMY SUCCESS for WeatherAction ’R4’ RED WARNING
  ~29June-1July (+/- 1day, prob minus 1day in this case => 28-30June)
  (1) INCREDIBLE PICS USA STORMS 29-30 June http://twitpic.com/show/large/ a22l8ihttp://www.accuweather.com/en/ weather-news/ shocking-images-follow-super-d/ 67389These dramatic events confirm WeatherAction LongRange USA Maps forecast issued 4 weeks ahead for 29Jun-1July which also warned of the Fire+Dust storms S/W See http://www.weatheraction.com/ docs/WANews12No29.pdf
  (2) Apocalyptic storms June 28th (mostly afternoon) Britain+Ireland
  http://bit.ly/KKHYrh& News reports
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2165944/UK-floods-153-lightning-strikes-minute-hailstones-size-GOLF-BALLS-hits-Midlands.html
  – predicted by WeatherAction 6 weeks ahead (3) M6.3 Quake hits western China
  http://www.reuters.com/ article/2012/06/29/ us-quake-china-idUSBRE85S1HW201 20629 on 29th June 21.07 gmt – confirming WeatherAction ’QV’ warning for Major quakes ’N Hemisphere preferred’ 29Jun-1July The quake warnings go alongside the R (=Red) warnings which are for weather)See http://climaterealists.com/ index.php?id=9734

 16. Slabadang

  Labbibia!
  De är helt enkelt skiträdda för att de ställt sig längst ut på plankan och att INTE släppa fram folk som har koll på läget är en överlevnadsstrategi frö alla de som spelat bort sitt förtroende på klimattjafset.

 17. Slabadang

  Sten K!
  Att lyssna på  SR intervjun är som om den är direkt hämtad ifrån Nordkorea. Lyssna på framför allt den sista tredjedelen ddär först Wijkman försöker undvika svara pp frågan om vetenskapens förlorade förtroende, men roligast av allt vad miljöpartisten tror om IPCCs nästa rapport.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5176278#srcomments

 18. Daniel F.

  ”Nästa IPCC-rapport kommer att visa att det är värre än vi trott”. 
   
  Ja, herregud vilka tomtar.

 19. Rune

  På miljöaktuellt tror man att jordens undergång är nära , trots att det mesta miljön har blivit bättre.

  Men jag
  tror att vi blir allt fler som undrar lite vad jobben spelar för roll i det långa loppet – när kanske till exempel temperaturen stigit 6 grader? Eller när fisken är utfiskad, när den biologiska mångfalden slagits ut, när allt fler människor blir allvarligt sjuka av de kemikalier vi får i oss och när peak oil kanske sätter ett definitivt stopp för den tillväxt vi lärt oss ta för given?
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.457538/analys-reinfeldt-fast-pa-jobbsparet

 20. bom

  #16 Aj då har dom börjat inteckna IPCCdokument som inte ens är skrivna ännu? Då är det minsann riktig kris i sandlådan!

 21. Stickan no1

  Ett nytt bottennapp: Väder är klimat när det passar syftet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15070974.ab
  Klimathotet är en realitet. Dvs Hotet om klimatförändringar blir bara mer och mer osmakliga och är ett hot mot fakta, sans och balans.
  Företeelsen klimathot är spiken i kistan som gör att folk tappar förtroendet för media och sk journalister.

 22. Slabadang

  Underbart!
  Kan man ha en okänd brorsa måntro? Har jag en sådan hoppas jag att det är denne man.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yfMyBZV7fMA

 23. Ingemar Nordin

  Stickan no1,

  Det hela är ett självspelande piano, där media och alarmister som Martin Hedberg (även SvDs meteorolog) tillåts komma med den ena osakligheten efter den andra.

  Vetenskapen är dock entydig på denna punkt: Det finns inget som talar för att mängden extremväder har ökat. Inte ens mängden skador har ökat, trots att folkmängden ökar och att det byggs dyrare och mer i områden extremväder förekommer. Och detta har påpekats gång på gång av sådana som verkligen forskat på detta – utan att det påverkar skräckpropagandan det minsta.

  Jag antar att det ligger väldigt mycket pengar (från försäkringsbolag och andra) att hålla liv i den här myten.

 24. Labbibia

  Rune #  19
  Det är jobben som ger resurserna att vårda miljön. Det kan väl ändå inte vara så svårt att se det sambandet?
  6 grader varmare? Var då någonstans? I dystopisters våta mardrömmar?

 25. Peter F

  Lite kylande nuheter (som aldrig rapporteras).
  http://iceagenow.info/

 26. Johan M

   De tynande intresset bland politiker är nog rätt tydande, ingen vill bli sittande med svarte-petter; att någon skulle ställa sig upp och konstaterar att vi har fört fel politik i drygt tio år är nog att hoppas på för mycket. Mitt tips är att allt tynar bort i glömska  … koldi-vadå? – nä det har jag inget minne av!
   
  Hoppas allt går bra på Gottland, soliga hälsningar från ett varmare ställe,
   
   Johan

 27. Niklas

  För några år sedan mailade jag SMHI angående var man kunde få tag på obehandlad historisk temperaturdata från våra mätstationer runt om i landet.
  Fick till svar att det eventuellt fanns att köpa men de visste inte var.
  Är det nån som vet om denna data finns tillgänglig någonstans?
  Mvh
  Niklas 

 28. bom

  #22 Ja Nigel F är verkligen lysande. Bästa Etonengelskan och en snärt i repliken som en spark från en skitarg åsna. Varför i h..vete röstade dumskallarna in Cameron när de kunde ha fått Nigel F……? Det borde gå att få grova biljettintäkter för visning av hans lustmord på Rompuy och Barroso.
  Stor talekonst! Ack så sällsynt!

 29. Slabadang

  Nobelpristagaren Giaever kallar klimatvetenskapen för psudovetenskap!
  Molina:
  “Anticipating the next speaker, Ivar Gieavaer(sic), who shared the 1973 prize for work on tunneling in superconductors but was to offer a skeptical take on climate change, Molina said that critics aren’t usually the experts. Listening to them, he added, is like going to your dentist when you have a heart problem.”
  Giaever stood his ground, dished it out for the Nobel committee, and pointed out the instruments are inaccurate, the results too small to mean anything, and called climate change “pseudoscience”. Merciless.
  As he took the stage for his turn, Gieavar’s (sic) immediate remark was, “I am happy I’m allowed to speak for myself.” He derided the Nobel committees for awarding Al Gore and R.K. Pachauri a peace prize, and called agreement with the evidence of climate change a “religion.” In contrast to Crutzen and Molina, Gieavar (sic) found the measurement of the global average temperature rise of 0.8 degrees over 150 years remarkably unlikely to be accurate, because of the difficulties with precision for such measurements—and small enough not to matter in any case: “What does it mean that the temperature has gone up 0.8 degrees? Probably nothing.” He disagreed that carbon dioxide was involved and showed several charts that asserted, among other things, that climate had even cooled. “I pick and choose when I give this talk just the way the previous speaker picked and chose when he gave his talk,” he added. He finished with a pronouncement: “Is climate change pseudoscience? If I’m going to answer the question, the answer is: absolutely.”
  Ovan Från Jonova

 30. ThomasJ

  Tack Sten – viktigt inlägg! På tal om ’Studio Ett’ så påtvingade trafiksäkerheten ett avstängande av radion (satt i bilen) när inslaget började rulla… Jösses! Public service!!! Opartiskhet i deras ’värksamhet’
  ska la vara ett (det mest fundamentala) fundament över huvud taget, oder? Att då tillåta två mer/mindre hyperaktiva klimathotsaktivister sitta och dra & utveckla sina Ponzi-schemes är ph**n tá mé bara för mycket Nordkorea, eller för den delen [forna] DDR… Madoff framstår ju i jämförelse med Wijkman [etCons] som den mest ärliga/trovärdigaste världen någonsin skådat…  :mrgreen:
  ’Kunskap är aldrig tungt att bära på’, sa mig ngn för himla massa år sedan och att kunskapen är alla hotande/alarmistiska/religiösa etc. företrädares/apologeters största/allvarligaste fiende är sannolikaste orsaken till den [äntligen] begynnande tillnyktringen i frågorna, inkl. deras ’svansar’ rörande det förmenta s.k. ’klimathotet’.
  En fördummad befolkning är ingen konst att styra… osv…  😉
  En, lite OT dock relevant, video över [del av] vansinniga konsekvenser finns här:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B-bjoI9Mhko
  Tog säkert viss tid att få fram den kunskapen – nedranns värdefullt vore om slikt kan ställas upp för svenska förhållanden… FSL månne…?  😉
  Mvh/TJ

 31. Tålis

  Svaret är tack och lov ganska enkelt på frågan. Allmänheten är trött på skiten! Vem bryr sig imaginära hot om hundra år? Jo, de hjärntvättade, därför satsar obskyra WWF på barn…
  Inget har hänt i verklighetens klimatförändringar i genomsnitt under 10-15 år! Inte innan heller, än naturligt, men det har mörkats…
   
  Ja, det var det riktiga naturvetenskapliga svaret. Det politiska svaret är

 32. ThomasJ

  Slabadang #22: UKIP… ==> SEIP…? Que?  🙄  💡
  Mvh/TJ
  PS: Yes, där finns flera bröder – long and short… /DS

 33. http://www.prisonplanet.com/un-climate-kingpins-don’t-inform-the-masses-intoxicate-them-with-fiction.html
  UN Climate Kingpins: Don’t Inform The Masses, Intoxicate Them With Fiction
  Jurriaan Maessen
  Prisonplanet.com
  July 4, 2012

 34. ThomasJ

  Slabadang #29: Länk till video från föredrag av Giaever:
  Mycket se- och hörvärd!
  http://www.mediatheque.lindau-nobel.org/#/Video?id=1410
  Mvh/TJ