Trump och klimatet

trump och klimatet

Alla har kommenterat valet i USA. I det oändliga faktiskt. Ordet ”besatthet” är inte fel – åtminstone när det gäller media. Man kan fråga sig varför. Här är några egna tankar kring valets betydelse.

Alla försäkrar oss mediakonsumenter att valet av president är av mycket stor betydelse för oss, ekonomiskt och klimatmässigt. Själv är jag inte så säker på det. De två sakerna hör delvis ihop så låt mig hålla mig till dem.

En sak verkar rätt säker när det handlar om Trumps politik, nämligen att han avser att lämna Parisöverenskommelsen. Detta har han sagt explicit i intervjuer. Nu tror jag inte att det gör en så stor skillnad från nuläget. Utsläppen i USA har, liksom i Sverige, gått nedåt så sakta under hela 2000-talet. Det är möjligt att de går uppåt lite grand igen när Trump släpper loss den inhemska exploateringen och bruket av olja och gas. Men annars så är det ju utsläppen från Kina, Indien och övriga BRIC-länder som står för en snabb ökning av utsläppen.

utslapp olika lander

Enligt de flesta experter så kommer USAs ekonomi att bli bättre när energi och drivmedel inte längre bestraffas genom statliga pålagor. Kanske innebär de tullar som Trump hotar med att införa att Sveriges handel med USA minskar. Men det stora hotet för Sveriges del är Tysklands, UKs och EUs ekonomiska nedgång. Det är trots allt med dem vi handlar mest. Uppenbarligen så börjar EUs ledning att på allvar oroa sig för Europas konkurrenskraft.

Om den inhemska industrin flyttar till ställen (inklusive USA) där energikostnaderna är lägre så har vi också färre varor att handla med. Att USA skulle köpa batterier och grönt stål från Sverige kan vi nog glömma. Investeringarna i gröna näringar lär minska än mer när elbilar, vindkraftverk och solceller går med förlust.

Detta är bara några korta reflektioner för en debattråd. Men låt oss hålla den till klimat, energi och ekonomiska konsekvenser.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Och SVT håller oförtrutet på att larma om katastrofklimat, nästan lika intensivt som de larmat om katastroffascistpresidentkandidaten Trump i det amerikanska presidentvalet.
    I dag på morgonen heter det att 2024 är det varmaste året i ”modern tid” … undrar hur varmt det var i ”omodern tid”? Av någon outgrundlig anledning så verkar modern tid börja på 50-talet …
    När får Sverige det Public Service som det svenska folket förtjänar?

  2. Mats Kälvemark

    Prportioner avseende CO2-utsläpp 2023. (https://www.energyinst.org/statistical-review).
    Andel av globala utsläppen/relativ ökning av de egna utsläppen 2022-2023:
    Kina 32% / 6,1%
    Indien 8% / 8,4%
    USA 13,2% / minus 3,3%
    EU 7,2% / minus 7,2%
    Sverige 0,1% / minus 5,3%

    För alla som är seriöst troende i Klimatkyrkan borde det komma en tidpunkt där man officiellt erkänner att fortsatt besinningslös CO2-jakt i EU är meningslös så länge som Kina och Indien fortsätter att oförhindrat öka sina redan stora utsläpp. Kinas ökning 2023, 565 MT, betyder att ökningen efter en månad överstiger Sveriges totala utsläpp.

  3. Staffan Lindström

    Jag trodde…dvs min intuition efter att följt otaliga debatter på nätet sa mig att antingen kunde Kamala vinna knappt eller så skulle Trumpen vinna en landslide…och han fick göra en ”Grover Cleveland” … Eftersom DJT kommer ta USA ur Paris-”avtalet” så får vi se hur det kommer påverka klimatet… För övrigt är det ganska klart att så mycket av den demokratiska retoriken byggde på projiceringar och halmgubbar…Surprise….surprise…

  4. Nr2 Mats K
    Jo – och dessutom är det, enligt mätinstituten, dom som sänker CO2 utsläppen som får den – största temperaturhöjningen…..

    Clean air act… = mer sol å varmt.

  5. pekke

    Begriper inte varför det ökända ” Parisavtalet ” dras upp jämt å ständigt av klimataktivister, det säger ju att alla får göra som de tycker, inte att de måste !

    Att Kina även ses som ett U-land i avtalet är helt otroligt !!

  6. Staffan Lindström

    4 Med solpanelsfarmer och vindkraftsparker som urbaniserar landsbygden i tex Sverige är jag förvånad att det inte blivit ännu varmare…mindre moln och mer sol påverkar säkert mer….Enligt SMHI:s blogg var det rekordlåg luftfuktighet för några dar sedan i samband med stormen ”Jakob” DÄR satte Mr Parkinson stopp…

  7. KGR

    Dagens svar från Copilot på mest relevant fråga enl. min mening:

    med vilka 10 länder har Sverige störst handelsbalansunderskott?
    Sverige har en handelsbalansunderskott med flera länder. Här är de tio länder som står för de största handelsbalansunderskotten för Sverige:

    1, USA 2. Storbritannien 3. Indien 4. Frankrike 5. Japan 6. Turkiet 7. Spanien 8. Filippinerna 9. Hongkong 10. Sydkorea

    Vill du ha mer detaljerad information om något av dessa länder eller deras handelsrelationer med Sverige?

  8. KGR

    #7 Tillägg:
    https://www.ekonomifakta.se/sakomraden/makroekonomi/Konjunkturindikatorer/inkopschefsindex-pmi_1211094.html

  9. Benny

    Pekke, det är bekvämt för politiker att svänga sig med floskler om u-länder! Den bistra sanningen är att de flesta länder har folk som lever på u-landsnivå typ ”våra” illegala invandrare i Sverige som bor i tält och husvagnar. I USA har man enligt uppgift ca 50 miljoner människor som lever på u-landsnivå i skjul, gamla husvagnar, pappkartonger på gatan, under broar, tält m m… Visst i ”riktiga” u-länder är det kanske en majoritet som lever i misär men annars är det som vanligt semantisk akrobatik politikerna sysslar med.

  10. Lasse

    Intressant med alla stora förändringar som sägs ske när en ny president väljs.
    USA dras med en stor fossil förbrukning och på senare år balans mellan konsumtion och produktion.
    Tack vare fracking.
    Detta gör att underskottet i handelsbalansen minskat.
    Nån som ser presidentperioderna i dessa siffror?
    https://ourworldindata.org/grapher/oil-production-by-country?time=1990..latest
    Jag tror USA är större än en person!
    Många skeptiker är republikaner bla Tony Heller-då kan man vara lugn!
    Mann är däremot inte lugn-då kan man vara lugn 😉

  11. Sören G

    USA lämnade paris-avtalet/-överenskommelsen under Trumps förra presidentperiod. Det första Biden gjorde när han svurit in som president var att gå in och skriva under paris-överenskommelsen för att att komma ut igen och meddela att nu var USA åter med inför jublande människomassor.

  12. Ann lh

    Här i landet litar allt och alla på ”den vedertagna sanningen” och endast en liten andel av befolkningen skulle rösta på Trump, som hävdar att klimathotsfrågan är en bluff.
    Trump däremot stöder sig på den ”aktuella vetenskapliga sanningen” och lovar USAs befolkning Drill Baby Drill med Guld och Gröna skogar.
    Och nu blir Trump USAs president för fyra år! Fem miljoner fler röstade på Trump än på K. Harris och våra utsända reportrar verkar totalt oförstående i sin gröna bubbla.
    Tänk om de vågat ta till sig vad som händer utanför deras bubbla.
    T.ex.
    ”Domedagsklockan och myten om jordens ständiga undergång” (2013) med förordet ”Ge debatten en chans” av Per-Olof Eriksson och upplysande kapitel av bland andra Jacob Nordangård och
    Hans Bergström en gång DNs chefredaktör som uppmanade svenska medier att värna om det öppna samhället bland annat med orden ” försök att tillämpa elementär professionalitet”.
    Boken tål verkligen att läsas om och om och om igen!
    De flesta av våra journalister och kommentatorer som följde usavalet i går natt blev alltmer håglösa ju fler röster som räknades.
    Kanske representanterna för media ändå fick sig en tankeställare och nu försöker ta nya tag och börjar tillämpa elementär proffessionalitet!
    Varför inte ordna debatter som speglar skillnaden mellan den vedertagna sanningen och den aktuella vetenskapliga sanningen.

  13. Det blåser i Berlin, men inte där tyskarna byggt vindkraften. Snart kan vi hoppas på en tysk regering utan gröna fundamentalister.

  14. Dumsnuten

    Militärindustrikomplexet och läkemedelsindustrin är bara några som verkligen inte ville att detta skulle ske. Jag tror han kommer råka ut för något obehagligt inom kort.

    Ironiskt att Harris igår i sitt tal inte lät som en total idiot ändå. Tycker hennes uppmaningar till sina väljare var sund. Det är alltid denna retorik att världen går under bara för att andra sidan vinner. Men så är det inte. Tur för oss alla att det blir en käpp i det gröna hjulet. Såg igår att fonden handelsbanken hållbar energi sjönk nästan 6%. En bra början

  15. iah

    #2 mats kälvemark
    jag älskar statistik som säger något och som ger en underlag i en diskussion

  16. Bengt Abelsson

    #15
    Darrell Huff (?) skrev:
    Statistik är som en bikini.
    Det den avslöjar är intressant, men den döljer det väsentliga.

  17. tompas

    Kan vi lita på klimatjournalistiken? – med Svenolof Karlsson

    ”Hur påverkar politiken mediernas rapportering om klimatet? Finns det missförstånd om klimatet som medierna sprider? Och vad innebär egentligen ”professionell klimatbevakning”?

    I det här avsnittet i podden Gröning och Blomgren Utanför har vi med oss Svenolof Karlsson, författare och journalist med stor erfarenhet av energi- och klimatfrågor. Svenolof ifrågasätter hur dessa ämnen framställs i media och diskuterar hur både vetenskap och politik formar vår bild av klimatet. Är mediernas bild av klimatet rättvis? Klimatsystemet är komplext och för att hjälpa både journalister och allmänheten har Svenolof nyligen gett ut boken ”Professionell klimatbevakning: Guide för en konstruktiv journalistik”.

    https://www.youtube.com/watch?v=d_faG_Wh9d0

  18. Björn

    Vi i EU kommer att bli ensamma med en vansinnig klimatpolitik med en ny administration i Washington. Att vi överhuvudtaget har en speciell politik för klimatet är i sig irrationellt och ett intellektuellt frågetecken. Tillsammans med COP29 i Baku och Tysklands ekonomiproblem, kanske även Bryssel börjar vakna och fråga sig vad vi håller på med. Att avveckla fungerande industrier som bilindustin etc, på grund av ”klimatmål” innan någonting annat finns att ersätta med, är rent sagt, förståndslöst. Det finns inga försvarbara skäl, när ”klimatpolitik och klimatmål”, tillåts undergräva allt vad vi har uppnått av välfärd och dess supportande teknologi.

  19. Erik P

    Ett mått som jag sällan ser i koldioxiddebatten är koldioxideffektivitet, dvs utsläpp av koldioxid per enhet BNP.

    Någon som vet varför måttet sällan används? Borde vara ett av de bättre.

  20. Med Trump så kommer US att pumpa upp mycket mer olja och gas, särskilt om han skrotar den gröna dealen som Biden satsat enorma summor på. Samtidigt så har USA enorma statliga skulder, bl.a. till Kina, som amerikanska skattebetalare betalar räntor för. Det gillar nog inte Trump. Kommer han att minska utlandslånen?

  21. Europa behöver växa upp Paradigmskifte

  22. tompas

    Covering Climate Now är ett klimatalarmistiskt journalistnätverk. Där kan man läsa om hur de arbetar för att sprida klimatalarmismen, hur de stoppar förnekare etc.

    ”Covering Climate Now is a collaboration of over 500 news outlet partners from around the world. Slightly more than half of our partners are based in the US. Our international partners represent 55 countries and counting.”

    https://coveringclimatenow.org/

  23. Daniel Wiklund

    Förmodligen så bidrog Elon Musk till Trumps seger. Musks köp av Twitter var viktigt för yttrandefriheten. Robert Kennedy Jr bidrog säkert också.

  24. peter

    Dieseln är på väg tillbaka.
    Tyska bilindustrin måste fortsätta.
    EU med Timmermans måste tas bort från styret.
    Dessa människor saknar totalt förstånd.
    När USA går ur Paris avtalet permanent så kommer EU med mindre än 10% av världens koldioxidutsläpp att inte ha något att arbeta för.
    Klimatfrågan är fullkomligt nonsens.

  25. Peter #24,

    Ja, EU blir den enda kontinenten (+Australien) som fortsätter kampen mot klimatet. Det kommer inte att dröja så länge förrän EU inser att de är rätt så ensamma med att bedriva en självmordspolitik. Industrin inom EU faller som ett korthus. De gröna regeringarna också – förhoppningsvis. It’s all over. 🙂

  26. UWb

    #25 – den ”gröna” regeringen i Tyskland har fallit, det är bara en tidsfråga innan det blir nyval och ingenting pekar på att något av trafikljuspartierna kommer att lyckas då, möjligtvis de ”gula” liberalerna.

    CDU har redan indikerat att de vill starta upp de tre senast stängda kärnkraftverken och tyskar i gemen (i alla fall de välutbildade som jag har en del kontakt med) ser inga som helst problem med kärnkraft och förstår inte logiken i att subventionera sol- och vindkraft till kraftig överproduktion, när kol- olja och gas måste användas när det inte blåser.

    Industrin håller på att kollapsa och det kanske blir som tankarna var efter andra världskriget, industier skulle inte vara tillåtna utan enbart jordbruksproduktion, då industrier är det som måste till för att kunna bygga vapen…utan vapen, inga krig.

    I vilket fall som helst har inte Keir Starmer fått den skjuts på Storbritannien som han utlovade, utan elpriserna stiger, havsbaserad vindkraft får mycket höga garanterade priser (114 öre / kWh) och gasberoendet finns kvar. Även om inte de är med i EU finns det ändå en växande massa som inte ser fördelarna med den omställning Europa försöker sig på. Att Labour vann (med 20 % av rösterna från de röstberättigade) beror enbart på att Torys hade lyckats regera så sällsynt dåligt att i valet mellan pest och kolera valde engelsmännen pest (samt de engelska valsystemet, där tillexempel Nigel Farage Reformparty fick ytterst få platser trots relativt många röster. I Sverige skulle han ligga uppe på moderatnivåer om det skulle vara ett proportionellt valsystem.

    Summa summarum, mycket tyder på att vinder håller på att vända och att fler och fler personer inser att ”omställningen” kostar mer än den smakar och ska man tro att Européer i framtiden röstar som Amerikaner, alltså primärt med plånboken, är troligtvis tiden öven för de partier som kommer dragandes med storvulna planer om gröna projekt, subventioner, skatter och andra pålagor och de partier som ser en långsiktig plan som genomförbar och kan sälja in den är de som kan vinna. Det är ju trots allt så att vi har haft tio år kvar att ändra oss i långt längre än tio år, så det argumentet kan inte användas längre heller.

  27. #20
    Statsskulden blir det aldrig tal om att betala. Det har aldrig varit meningen heller. Nästan lika illa på många andra håll. Penningsystemet håller bara så länge de flesta tror på det. Sedan håller det inte längre.

    https://www.usdebtclock.org/current-rates.html

  28. Sören G

    Gotlandstidningarna skriver att Gotland förlorar 2000 jobb nu när vindkraftsplanerna till havs inte blir av. Stämmer det?

    Regeringen har också kritiserats för att inte kunna uppfylla klimatmålen. Det finns en klimatlag som måste åtlydas heter det.

  29. Adepten

    #19 Erik P

    Ja, Om man tittar på CO2 per dollar BNP finns flera afrikanska och europeiska nationer. Rwanda, Uganda och Centralafrikanska republiken som har särskilt låg koldioxidintensitet, mindre än 0,06 kg CO₂ per dollar BNP.
    Andra länder med mycket låg koldioxidintensitet är Schweiz, Norge och Sverige, som alla har koldioxidintensiteter under 0,1 kg CO₂ per dollar BNP.
    Så det är bara att välja vilket land man vill leva i för att uppfylla alarmisternas önskemål på låga koldioxidutsläpp😉

  30. Joachim

    Bra ämne. Men inte helt enkelt att sia om så länge inte Trump tillträtt och börjat agera.
    Hans 20 löften om han vinner från början av november säger dels att USA ska bli världens största energiproducent, att dyra regleringar ska bort, liksom stöd till elbilar.
    Under hans tid som president var han aktiv med att förhandla om eller säga upp dåliga och orättvisa avtal och överenskommelser, vilket Nato, FN, EU, Mexico, Kanada osv fick erfara. Jag gissar han fortsätter den linjen.
    Hur är det under perioden från nu tills han tillträder nästa år? Vad kan Biden/Harris göra? Kan Trump påverka något? Eller är det omvärlden som under nervösa spekulationer kommer att positionera sig?

  31. KGR

    OT?
    https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/kristersson-nobbar-klimattoppm%C3%B6tet/ar-AA1tGx19?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=27127a46b3704edb8b5101b484980170&ei=20

    https://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/klimat–och-naringslivsdepartementet/ppt/presentationsbilder-fran-pressbriefingen-den-6-november.pdf

  32. Peter

    #30
    Biden är en lame duck.
    Republikanerna har fortfarande the house.
    Senaten är 50/50 med Kamala Harris som vågmästare.
    Biden kan göra mycket lite eftersom ett eventuellt förslag måste passera the house.

    Trump kan komma att ha full makt de första två åren; the house, senaten och dessutom 6/3 i högsta domstolen.
    Vid mellanvalet 2026 kan senaten och eller the house förloras vilket gör det betydligt svårare att få igenom förslag. Detta innebär att det är under de första 2 åren som det mesta kommer att ske.

  33. Rossmore

    #19 Erik P

    Här en länk till Our World in Data som förhoppningsvis leder direkt till sidan där du själv kan experimentera:

    https://ourworldindata.org/explorers/co2?country=CHN~USA~IND~SWE~OWID_EU27&hideControls=false&Gas+or+Warming=CO%E2%82%82&Accounting=Territorial&Fuel+or+Land+Use+Change=All+fossil+emissions&Count=Per+%24+of+GDP

  34. Claes-Erik Simonsbacka

    European Clean Energy Stocks Tumble as Trump Wins US Presidency

    Utdrag översatt till svenska:
    KÖPENHAVN (Reuters) -Aktier i europeiska grupper för ren energi rasade på onsdagen efter att Donald Trump valdes till USA:s president, då investerare var oroliga över en potentiell avveckling av USA:s stöd för förnybar energi och klimatpolitik.

    Trump hade lovat att avskaffa havsbaserade vindkraftsprojekt genom en verkställande order på sin första dag i ämbetet och att dra tillbaka klimatregleringar som implementerades under president Joe Biden.

    Det inkluderar att lämna Parisavtalet, enligt vilket länder lovar att begränsa den globala uppvärmningen, och att potentiellt ångra Bidens flaggskepp Inflation Reduction Act, som ger massiva subventioner och incitament till ren energiteknik.

    https://money.usnews.com/investing/news/articles/2024-11-06/european-clean-energy-stocks-tumble-as-trump-wins-presidency

    Mvh,

  35. Claes-Erik Simonsbacka

    Newly minted U.S. Senator-elect Bernie Moreno of Ohio opened his victory acceptance speech with the line, “No more EV mandates.” The now-President-elect Donald J. Trump repeated this theme as he campaigned through the Midwest. What will be the consequences of this policy change now that the Republican Party controls or may control all three branches of the executive and congressional operations of the U.S. Government?

    Mvh,

  36. Berra

    Det som skrämmer mig gällande Trump är att när han drar sig ur parisöverenskommelsen så kommer eu/Tyskland också att börja ta steg i den riktningen.

    Då blir jag livrädd att svenska politiker ska ta på sig ytterligare en ledartröja och springa ännu snabbare mot katastrofen

  37. Rossmore

    #36 Berra

    Rationell rädsla. Då vi, som antyds i statistikuppgifterna i #2, fullkomligt kontrollerar planetens klimat genom våra utsläpp är det naturligtvis så att vi måste ta ansvar och rädda oss och världen från undergång.

    Så ja! Var rädd!

  38. Claes-Erik Simonsbacka

    Trump return will slow, not stop, US clean energy boom
    Reuters, 6 november 2024

    Utdrag översatt till svenska:
    Donald Trumps återkomst till Vita huset kommer att om fokusera nationens energipolitik på att maximera olje- och gasproduktionen och bort från att bekämpa klimatförändringarna, men den republikanska vinsten i tisdagens presidentval kommer sannolikt inte att dramatiskt bromsa den amerikanska boomen för förnybar energi.

    ”Jag tror inte att en Trump-president kan bromsa övergången”, säger Ed Hirs, energistipendiat vid University of Houston. ”Det här är på god väg.”

    President Joe Biden undertecknade år 2022 lagen om inflationsreduktion som garanterar miljarder dollar i sol- och vindsubventioner under ytterligare ett decennium som en del av hans bredare ansträngning för att minska koldioxidutsläppen i kraftsektorn till år 2035 för att bekämpa klimatförändringarna.

    Före valet hävdade Trump att IRA var för dyrt och lovade att dra tillbaka alla outnyttjade medel som tilldelats enligt lagen – ett hot som, om det genomförs, kan hälla kallt vatten över USA:s rena-energiboom.

    Men att göra det skulle kräva att lagstiftare, inklusive de vars stater har dragit nytta av IRA-relaterade investeringar som solpanelsfabriker, vindkraftsparker och andra projekt, röstar för att upphäva det.

    ”Jobben och de ekonomiska fördelarna har varit så tunga i röda delstater, det är svårt att se en administration komma in som säger att vi inte gillar det här”, säger Carl Fleming, en partner på advokatfirman McDermott Will & Emery, som var rådgivare till Biden Vita huset om förnybar energipolitik.

    Många av Trumps allierade drar också nytta av IRA genom sina investeringar i ren energiteknik, har Reuters tidigare rapporterat.

    https://www.mining.com/web/trump-return-will-slow-not-stop-us-clean-energy-boom/

    Mvh,

  39. Micke

    #36 kolla in länken i #31 den undre där står det att vi ska gå i första led till avrättningen.

  40. Daniel Wiklund

    OT För 111-e gången ett reportage i Nordnytt (CCN jobbar hårt) om klimatförändringarna. LTU, Umeå universitet och polarforskningsinstitutet ska nu studera Arktis och Antarktis och hur klimatförändringarna påverkar. Forskaren sa att klimatförändringarna går snabbare och snabbare med mer och mer extremväder som följd. Dom har nu gått snabbare och snabbare och snabbare i flera decennier. Klimatförändringarna kommer närmare och närmare ljusets hastighet. Apokalypsen är inte långt borta.

  41. Berra

    ¤39 Micke: Det vågar jag inte. Ska ju jobba imorgon så jag behöver kunna sova inatt…

  42. Sigge

    #20 Ingemar Nordin
    #27 Alvar Nyren

    Den amerikanska statsskulden ökade rekordsnabbt under de år då Donald Trump var president. Statskulden har ökat mycket under de senaste åren också, men inte lika snabbt.

    Från andra världskrigets slut fram till 1980 så minskade den amerikanska statsskulden i förhållande till BNP. Efter det har den amerikanska statsskulden ökat i förhållande till BNP under alla presidentperioder utom under Clintons tid.

  43. Sten Kaijser

    Tack Ingemar, ett ord (=inlägg) i rättan tid.

    Den fråga jag ställer mig är hur USA-valet påverkar ”sinnesstämningen i världen”. Att svenska medier är upprörda är en sak, men hur reagerar man på andra håll?

    Något som de flesta svenskar inte förstår är att i stora delar av världen ser de Trump som ”sin man”. Väldigt många avskyr den självgoda och självrättfärdiga eliten i den rika världen som de känner föraktar enkelt folk. Det är en (halv!)-bildad elit som ”vet allt” utom naturvetenskap, men som tror att det är de, som styr världen.

    Trump har tagit strid mot ”wokeismen” i USA och motsvarande politiskt korrekta grupper i Europa och vunnit den striden.

    Jag tror att valet kommer att få återverkningar redan i Baku de kommande veckorna. Amerikanska förhandlare ”vet” att vad de än lovar i Baku kommer Trump att återkalla i januari. De, som utlovats och hoppats på miljonbidrag från den rika världen har nog redan insett att de pengarna kommer de aldrig att se. (Det enda som möjligen händer är att något rikt land prackar på ett fattigt exempelvis några vkv som ”givarna” helt och hållet betalar — ett sätt att stödja egna företag maskerat till klimatbidrag.)

    Vad som pågår är en pyspunka för hela klimatpolitiken — det stora bekymret är alla de politiker som satt sin heder i pant — och inte har en aning om hur de ska ta sig ut ur det hörn som de målat in sig i.

  44. Berra

    OT: Vindmöllorna i Danmark ger sammanlagt 28MW just nu…

    Hade de bara förutsett detta och byggt 36 gånger så många hade det motsvarat EN reaktor på 1000MW

    https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  45. Claes-Erik Simonsbacka

    Kan USA ”överleva” sin skuld?

    Oron för den amerikanska ekonomiska situationen ska inte glömmas bort, med tanke på landets nästan 36 biljoner US-dollar federala skuldnivå.

    Sårbarheter i banksektorn är att bankerna sitter på 500 miljarder US-dollar på orealiserade förluster. De går ingenstans. Det har inte boots. Om dessa förluster realiseras kan det leda till en finansiell kris som ytterligare komplicerar situationen med den federala skulden.

    USA-dollarns styrka är ohållbar i det långa loppet, med tanke på USA:s ihållande underskott och pågående de-dollariseringstrend. Detta kan påverka USA:s ekonomiska makt och dess förmåga att finansiera sin skuld eftersom en minskad efterfrågan på dollarn oftast leder till högre räntor och inflation. Länder som bl.a. Kina och Ryssland arbetar aktivt för att minska sina beroenden av USA-dollarn.

    Om inga relevanta åtgärder vidtas för att stärka det globala förtroendet för US-dollarn, kommer det att finnas ett massivt problem när det gäller att finansiera dessa underskott och potentiellt få ett verkligt hyperinflationsproblem där.

    Även om Fed sänker räntorna, kommer nog högre räntor att bli historien för räntesidan.

    Glöm inte bort att under D Trumps administration infördes betydande skattesänkningar genom Tax Cuts and Jobs Act 2017. Dessa skattesänkningar syftade till att stimulera ekonomin men ledde till en ökning av det federala underskottet. Tullarna på import från länder utanför USA som var avsedda att skydda inhemska industrier men de ledde till högre priser för konsumenterna och potentiellt minskat handelsöverskottet.

    Mvh,

  46. Berra

    Det verkar som anders lindberg varit på en rejäl efterfest efter valvakan då hen fått ihop en ledartext som faktiskt känns insiktsfull

    https://www.aftonbladet.se/ledare/a/zA9MGO/sju-saker-de-rodgrona-bor-lara-sig-av-trump

  47. #42, #45
    Statsskuld är inget som betalas tillbaka i ledande ekonomier. Det inflateras bort.
    Det finns ingen som skulle tjäna på att äventyra det globala ekonomiska systemet och betalningssystemet. Så länge penningsystemet fortlever kommer USA och andra giganter tillåtas bygga på eller behålla sina underskott. Gissar jag, och ev en del ekonomer. Japan, ett av de mest skuldsatta, ev tillsammans med Kina och några till, beroende på hur man räknar och ser på fakta, håller på med just detta. I vissa perspektiv har USA inget större underskott faktiskt. Men ekonomi är ingen vetenskap utan teorier, vilket Nobel, eller Nobelprisinstiftarna insåg, så mycket få eller ingen alls vet med säkerhet. Men ekonomer i USA vet sannolikt hur en slipsten skall dras för att överleva. En balansgång utan skyddsnät?

    https://www.youtube.com/watch?v=nHFP0eauiaE

  48. KWS

    #42 Sigge

    Du glömde nämna att den största delen av ökningen under Trumpåren uppstod under pandemiåret 2020.

    #47 Alvar Nyren

    I princip har du nog rätt. Men när räntekostnaden är på god väg att bli den enskilt största kostnadsposten i den federala budgeten blir det problematiskt. Man kan med fog säga att man lånar till att betala räntorna. Det är milt uttryckt osunt.

  49. Daniel Wiklund

    Nu lär ju Elon Musk få en roll i regeringen där hans företagsekonomiska talanger kommer väl till pass.

  50. Delvis OT: Någon har tittat på antalet avgivna demokratiska röster de fyra sista presidentvalen. De var i stort sett identiska, förutom 2020 när Biden fick 15 milj fler röster. Man kan förklara det hur man vill, men intressant är det.

    Om man går in någonstans mellan 1:05 och 1:10 i länken nedan kan man se det grafiskt (blå och röda staplar) och lyssna på resonemanget om det. Inslaget varar ett par minutert.

    https://townhall.com/videos/2024/11/06/the-view-has-a-nuclear-meltdown-over-total-trump-victory-n2647406

  51. Ann lh

    # 50 Lars, Tack!

  52. #Ann Lh 51#

    T.o.m vissa fransmän har sin uppfattning klar.

    Karikatyr: https://h16free.com/wp-content/uploads/2024/10/democrates-plan-to-win.jpg

  53. KGR

    Kina är bättre rustat för ett handelskrig med USA jämfört med 2018, skriver Bloomberg efter Donald Trumps valseger.

    https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/nyheter/kina-anses-b%C3%A4ttre-rustat-f%C3%B6r-handelskrig-med-trump/ar-AA1tH8Bt?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=e07816ee857c4e6ab7bf381fd61c0718&ei=16

  54. Nu är Aktuellt och media igång igen – varmaste året på 125000 år.

    Påminner om SVT:s och medias fakerapportering dagarna innan valet – ” Harris leder stort i Iowa, otroligt i detta klassiskt starka republikanfäste..chockvågor i Trumpkampanjen ” säger medierna och SVT.
    Dagen efter vann Trump Iowa överlägset, mer än 10% – enheter…allt ståhej var baserat på en helt ovetenskaplig undersökning, med 800 intervjuade.

    DET är på pricken likt SVT:s klimatrapportering, varmaste någonsin, isbjörnarna svälter, arktis försvinner osv, osv…

    Det är ingen ände på ovetenskapen och det finns ingen självrannsakan- bara ren propaganda.
    Hur – i jösse namn – har vi hamnat i detta mediamörker och denna modell av öststatspropaganda..Det är numera helt meningslöst pladder på nyheterna, allt medans Ukrainarna dör på slagfältet och väst står helt utan en plan för att stoppa blodbadet.

    Klimathotet och den gröna retoriken har fördummat oss och gjort oss handlingsförlamade- det räcker inte att säga att ” Det måste gå ” att bygga ett samhälle och att behålla världsfred kräver oändligt mycket mer – då behövs vetskap och vetenskap och slutledningsförmåga och mod.
    Ren dumhet kan leda hela vägen till kärnvapenkrig – och just nu syns mycket dumhet i våra medier och mycket ovetenkaplighet – och livsfarlig grön retorik…hoppas ett nytt kapitel kan skrivas, snarast.

  55. #Sten Kaijser 43#

    ” Att svenska medier är upprörda är en sak, men hur reagerar man på andra håll?”

    Franska media ser precis likadana ut som i Sverige när man skriver och talar om Trump.

    Tyska http://www.nius.de publicerade för någon vecka sedan en skarp video som beskrev samma fenomen.

  56. #Jag själv. Forts.50#

    Dagens upplaga (7/11) av Townhall’s video med mer statistik och funderingar om valdetagandet i USA. Att lyssna mellan ungefär 51 min och 1:08 min.

    https://townhall.com/videos

  57. Ann ,h

    # 52 Lars, 🤭🤩🤭och Tack igen.

  58. Magnus b. #54
    Opinionsmätningar är skräp, man ska kolla oddsen hos spelbolagen.

  59. Sigge

    KWS #48

    Även om man tar hänsyn till pandemiåret så är han ändå den president som statskulden ökat mest för. Det var inte så att han tog över när det var kris utan då var USA:s ekonomi stabil.

    Det är nästan alltid så att politiker som slösar med pengar blir populära och de som försöker få ordning på ekonomin anses som snåla och blir impopulära. För ökar staten underskottet i finanserna så får folket mer pengar att röra sig med.

    En bidragande orsak till att statsskulden i förhållande till BNP kunde minska under Clintons presidentperiod var att George Busch hade börjat städa upp ekonomin efter Ronald Reagan. Men han blev inte populär av han försökte få ordning på statsfinanserna och resultatet av det arbetet fick Clinton hela äran för.

  60. Sigge

    #47 Alvar Nyren

    Sedan millenieskiftet har USA:s statskuld ökat mycket snabbare än inflationen och Trump satte rekordet med att sätta sprätt på pengar som amerikanska staten lånade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *