SVT har slagit på den stora trumman att vi har fått 30 nya sommardagar i Sverige under de senaste 50 åren. Nedan har jag plottat antalet sommardagar för Uppsala, där en sommardag definieras som en dag med medeltemperatur över 10 grader:
Trenden för hela perioden är i princip noll. SVT har däremot utgått från en kall period under 1900-talet och det är klart att man kan få en ökad trend om man jämför en ovanligt kall period med en ovanligt varm. Det här kan inte betraktas som annat än en bluff från SVTs sida.
Det är också lite lustigt att man inte reflekterar över att uppvärmningen borde ha varit störst i norra Sverige om koldioxiden hade varit orsaken. I deras analys är det helt tvärt om, vilket snarare motbevisar teorin om att koldioxiden är orsaken.
Hela tiden handlar det om att hittat något som på något sätt tyder på att vi har en katastrofal uppvärmning. All data som visar motsatsen ignoreras totalt. Men på något sätt har ändå en artikel slunkit genom deras filter: Det varmare klimatet påverkar ännu inte fjällstationerna i norr
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
Tack!
Jag förstod det när jag hörde deras nyhet att referensåren var väl utvalda, tycker det är väldigt vanligt. Skönt att någon synar deras uttalanden!
Svt fortsätter med sin propaganda.
Juni var jordens varmaste någonsin (som uppmätts).
Nordatlaten är en 1,5 grader varmare än, … ja än vad säger man inte. Inte heller nämner man att man menar ytvattnet.
Antarktis is har minskat med 17%. Vad man menar här är oklart.
Man säger att italien kommer få temperaturer på 47 grader. Fast det vet man ju inte.
Allt går ut på att lura läsaren. Genom körsbärsplockning och att presentera data på ett sätt som helt avsiktligt går ut på att läsaren ska missuppfatta och tro att det är mycket värre. Alltså kan man med rätta kalla det lögn. Svt är en riktig trollfabrik.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forskarnas-oro-dramatiskt-hoga-temperaturer
Just nu är vi i Italien. Igår hade vi runt 36 grader. Idag ska det bli 38 grader. Det har inte varit så här varmt sen förra året vid den här tiden säger de. Alltså normal sommarvärme. Visserligen visade de en filmsnutt på lite hav med is men i övrigt är det tydligen de som inte har AC hemma som får svårt att sova i värmen. Köp AC då är mitt tips.
Vi hade en uppgång i temperaturen mellan ca 1860 och 1880 samt en mellan ca1909 och 1944 som bägge ungefär motsvarar den från 1970 utan att det fanns några direkt förhöjda koldioxidhalter i atmosfären.
Det är ju fullständigt ologiskt att skylla uppgången från 1970 på människan. Men uppgångarna 1860 och 1909 och alla andra uppgångar (och nedgångar) på ”nånting annat”
Nyss var det Arktis, men det är inte så roligt längre, då isen inte minskar längre.
Gällande Antarktis är det HAVSISEN som minskar och när man jämför med ett genomsnitt är det alltid en fråga om vilken period som genomsnittet beräknas på. Det kan ha varit en trend och den minskar med 1 % jämfört med året innan.
Kom också ihåg att Antarktis is till större delen ligger på en landyta, och det istäcket nämns inte, det kan ju vara så att den volymen har ökat motsvarande.
Följande sägs av vetenskapsmännen och ser man på illustrationen i denna länk så är den mindre i år, men inte så stor skillnad jämfört med 2022.
Scientists consider the behaviour of Antarctic sea-ice to be a complicated phenomenon which cannot simply be ascribed to climate change.
Looking at the data from the last 40-odd years of available satellite data, the sea-ice extent shows great variability. A downward trend to smaller and smaller amounts of summer ice is only visible in the past few years.
https://www.bbc.com/news/science-environment-64649596
#5
Och variationerna är ännu större om man går tillbaka till 1960-talet (det finns faktiskt satellitdata från 60-talet, i motsats till vad BBC påstår, men de nämns nästan aldrig, av uppenbara skäl):
https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/6547200
Man bör hålla följande i tankarna när det gäller ”klimatlarm”
Det är alltid rekordvarmt någonstans
Det är alltid rekordkallt någonstans
Det är alltid torka någonstans
Det är alltid översvämning någonstans
Det är alltid skogsbrand någonstans
Det är alltid orkan någonstans
Det är alltid kusterosion någonstans
Jag förstår ingenting. Hur kan man säga att juni var den varmaste månaden på jorden någonsin? I Afrika t.ex. kan det ju vara uppåt 40-50 grader varmt vid den tiden. Och varma perioder har funnits tidigare, på romartiden, på medeltiden? Finns det ingen hejd på alla lögner och påståenden?
Och vindkraftsklassikern, det blåser alltid nånstans. Vi måste starta en utredning om var det där nånstans ligger.
#9
Vad beträffar blåst så ligger det där ”någonstans” i Södra Ishavet och delar av Antarktis. Där blåser det alltid.
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-341.05,-90.13,418
tty #10
Antarktis har ju den fördelen att pingvinerna åtminstone inte blir ihjälslagna av snurrorna, men dom kan säkert bli störda på annat sätt i stället.
Nr7 tty.
Helt klart är det så – vi får se ikväll om svt sänder om dagens ovanliga snöfall i Johannesburg, sydafrika – första på över 10 åren.. 1+ just nu.
Fin statistik, Magnus.
Skicka den gärna till Charlotta Friborg på svt( chef ) – ibland svarar hon..
Dyliga kurvor och diagram passar också jättebra som insändare i dagspress – tydligt, kort, lättförståligt!👍
Medeltemp över 10 grader, strax över kylskåpet, är sommardag. Som i visan, sommaren är kort.
12 Magnus Blomgren
Senaste snöfallen i Joburg… 1981-09-11…2007-06-27…2012-08-07…2023-07-10…. MEN INTE 2017-06-29—07-15 när jag var där, mest i Pretoria…Vad säger Håkan Juholt…??
Nr 15 Staffan L
Jo, det är sällsynta kalluftsutbrott i sydafrika – som missas att rapporteras av svt.
MEN även här i sverige hade vi extremt ovanlig nattfrost i början på Juli i Karesuando – det var, enl Smhi, deras första nattfrost i juli sedan 1949…inga inslag på våra nationella nyheter om det heller.
Och jag måste även säga att i mina hemtrakter förvånades jag över medeltemperatur utfallet från smhi i maj och juni – nätterna var ju ofta 5 – 10 grader kallare medans dagstempen var strax över normal…ändå dessa höga medelvärden…dom mäter ju visserligen tempen på stans största parkering och tillhörande industriområde – kanske blir det så då..
Magnus. På SVT PLAY finns faktiskt et reportage om Karesuando – sedan om det är lokalt eller nationellt kan diskuteras.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/rasmus-chock-pumpan-dod-pa-grund-av-kylan–9cadz9
Kommentar:
Grafen visar antalet sommardagar per år i Uppsala. Men trendlinjen anger en svag temperatur-ökning om 0.07°C/10 år.
Jag förmodar att man avser en ökning 0.07 sommardagar/10 år.
(Siffrorna, 2 dagar fler över dessa ca 290 år blir iaf nästan exakt detta)
#18 Jonas N:
Bra att (iallafall) någon läser detaljerna. Det ska naturligtvis stå sommardagar/10år som du säger.
Nr 17 UWB
Jo, det rapporteras lokalt – själv brukar jag följa samiska nyheter varje dag, mycket där om vindkraft, kultur, jakt och fiske.
Stockholm och resten av landet rapporterar nogsamt värmerekord men kyla…
Man kan ju undra vad det är för en hemlig agenda som SVT har och på vems uppdrag man strör desinformation om allt i klimatfrågan. Det behövs en öppen debatt om detta i Sveriges riksdag.
På tal om körsbärsplockning har jag rynkat skeptiskt på näsan åt den ständiga: ”högsta på 800.000 år” som återkommer stup i kvarten.
Det var först nu jag kom att tänka på att jorden haft istid i princip under hela denna tidsperiod.
Hur många värmeperioder har funnits under denna tid, och hur långa har dom varit? Hur påverkar dom temperatur och CO2-halt i atmosfär och hav?
Rapport från Karlstad: Det har regnat en del på sistone och Klarälven är högre för årstiden än jag kan minnas. Medialarmen om extremvärme och -torka i sommar (värre än 2018) har åtminstone här kommit på skam. Med fakta på hand tror jag allt fler vill syna bluffen.
Men är det inte bra att SVT har så goda nyheter. 30 extra sommardagar måste väl vara bra.
Men eftersom SVT också matar oss med så många negativa väderhändelser som är klimatrelaterade kan det vara bra att se Laxbralla avsnittet som handlar om de gröna naturvännerna och förortens gangsterrappare. Det kan ge ett gott skratt som förlänger livet😁
https://www.svtplay.se/video/jMVZzmP/laxbralla/3-naturvanner-och-gangsterrappare?info=visa
Magnus Cederlöf
Väldigt bra! Vartifrån har du tagit data till denna graf?
#25 TorbjörnR:
Datat kommer härifrån: https://mcederlof.se/
Det är baserat på mätningarna från Uppsala universitet men med justeringar för urbaniseringseffekter från 1950-talet och framåt.
Tidskriften Forbes har tydligen förlorat förståndet och publicerade följande förra veckan:
https://www.forbes.com/sites/maryroeloffs/2023/07/05/july-4-was-earths-hottest-day-in-over-100000-years-breaking-record-for-2nd-day-in-a-row/
Man påstår alltså på fullaste allvar att man (via datormodeller såklart) har detaljerade dagliga uppgifter om den globala medeltemperaturen för 100 000+ år sen.
”The exact modeling system used to estimate Tuesday’s temperature has only been used since 1979, but scientists are able to estimate average temperatures going back tens of thousands of years by using instrument-based global temperature records, tree rings and ice cores, climate scientist Paulo Ceppi told the Washington Post.”
Eller hur?
Klimatpornografi när den är som värst!
#22
Den där siffran 800 000 år hänger nog snarast ihop med att det är så långt tillbaka som den äldsta iskärnan från Antarktis (EPICA Dome C) går. Det råkar också överensstämma med gränsen mellan Mellanpleistocen och Tidig Pleistocen (780 000 år) och med slutet på MPT (Mid Pleistocene Transition) då istiderna övergick från 40 000 års cykler till 100 000 års cykler.
Sedan dess har det varit åtta istider (MIS 2-4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 och 18) och 9 mellanistider (MIS 1, 5e, 7, 9, 11, 13, 15, 17 och 19). Vi lever i MIS 1. Av mellanistiderna har åtminstone 5e och 11 varit signifikant varmare än den nuvarande, och troligen även MIS 9. MIS 7 och 13 verkar ha varit klart svalare än den nutida mellanistiden. Fast MIS 13 är udda, den verkar ha varit mycket varmare på norra än på södra halvklotet (i Ostasien kanske t o m den varmaste av alla).
Det är oftast MIS 5e för ca 125 000 år sedan som det brukar hävdas att vi numera är ”ikapp”, men det kan knappast någon som har studerat kvartärgeologi ta på allvar. Mig veterligen har vi vare sig flodhästar i norra England, vattenbufflar i Rhen, apor i Bayern, hasselsnår i Svappavaara, lärkskog på Nysibiriska öarna, capybaror i Florida, jaguarer och tapirer i New York eller safsa på Grönland vilket allt fanns under MIS 5e.
MIS 11 var kanske inte fullt så varm i Europa, men kanske varmare i Ostasien. Men framförallt var den exceptionellt lång, ca 30 000 år, mot ca 10 000 år för en ”normalmellanistid”, vilket kanske förklarar att södra Grönland då var nästen helt isfritt och tydligen bevuxet med granskog (ingendera hände under den förra, kortare, mellanistiden trots att det var 5-8 grader varmare än nu på Grönland). Generellt kan man säga att det är istid 90 % av tiden och mellanistid 10 %.
Den här kurvan visar förloppet i EPICA Dome C-iskärnan.
https://www.researchgate.net/figure/Temperature-blue-and-dust-flux-red-from-the-EPICA-Dome-C-ice-core-Jouzel-et-al_fig1_330115830
Koldioxidhalten följer nära temperaturkurvan, men med 1000-5000 års fördröjning;
https://www.researchgate.net/profile/Aidan-Parkinson/publication/310329375/figure/fig3/AS:428888284241922@1479266343524/Ice-Core-Data-from-the-EPICA-Dome-C-Antarctica-Ice-Core-Showing-Concentrations-of.png
I synnerhet i slutet av mellanistiderna ser man att koldioxidhalten släpar efter, mellanistiderna blir ”bredare” i CO2-kurvan än i temperaturkurvan. Notera dessutom att CO2 halten mindre än fördubblas mellan istidsmaxima och mellanistiderna, vilket gör det ännu omöjligare att förklara temperaturförändringarna med CO2-halten. Dessutom följer istidscyklerna ju Milankovich-kurvorna som ju är helt oberoende av koldioxid och andra växthusgaser.
#27
Vi kan beräkna medeltemperaturer via proxydata, men med avsevärd osäkerhet, ofta typ en eller ett par grader, och med tidsupplösning från i absolut bästa fall ett enstaka år, men i regel på tiotal till tusental års nivå.
Årsvisa temperaturdata kan vi i bästa fall få i unga iskärnor i områden med stor snöackumulation, alltså från Grönland och någon enstaka kustnära lokal i Antarktis. Utanför arktiska områden är det svårare, men man kan i bästa fall också få årsvisa havstemperaturdata från koraller och skal av jättemusslor.
Alla andra proxydata har annars mycket sämre tidsupplösning eller avspeglar egentligen inte temperaturen (som t ex årsringar).
#11
”men dom kan säkert bli störda på annat sätt i stället. ”
Nu är det inte helt lätt att störa pingvinerna i Antarktis eftersom de totalt ignorerar oss människor.
Jag kan berätta en sedelärande historia om åsnepingvinkolonin vid Port Lockroy på den Antarktiska halvön. Port Lockroy var den första permanenta forskningsstationen i Antarktis, startad av engelsmännen 1944, men övergiven på 1960-talet då en ny station byggdes i Rothera.
Där finns en bra ankarplats, den gamla basen, som fortfarande är helt intakt, och en stor koloni åsnepingviner så platsen besöks av snart sagt varenda turistbåt som besöker halvön. Det springer alltså turister mest hela tiden i pingvinkolonin, och några forskare bestämde sig för att se hur mycket pingvinerna stördes av detta. De delade upp kolonin i två delar där turisterna bara fick besöka den ena och studerade hur häckningsresultatet skilde sig i de två delarna.
Alla turister får noggranna instruktioner att inte störa eller ingripa, men nu är det så att pingvinernas största problem är sydpolslabbarna som snappar åt sig ungarna och äter upp dem, och den turist finns inte som inte ingriper då en stor, ful labb försöker äta upp en liten gullig pingvinunge. Kort sagt de ”störda” pingvinerna lyckades betydligt bättre med häckningen än de ostörda.
Det är förresten slående hur totalt åsnepingvinerna ignorerar oss människor. Ställer man sig emellan en pingvin och hans/hennes bo så gör han en liten sväng runt dina stövlar för att komma fram, men i övrigt reagerar de överhuvud taget inte på människor.
Det var förresten synd att Port Lockroy övergavs. Det var den första väderstationen i Antarktis som drevs längre än ett eller ett par år, men serien bröts alltså på 60-talet, och det finns därför ingen mätpunkt i Antarktis som har data före 1956.
#26 Magnus Cederlöf
Tack. Har läst och du har gjort ett fantastiskt arbete. Verkar vara en bra metod för att få bort UHI ur Universitetets serie.
Har du dragit några slutsatser kring hur UHI varierar per månad under året?
Tex så har väl de flesta temperaturökningar framförallt skett på vintern tex i USA.
Ofta ingen förändring under sommaren…
tty #29, 30
Tack för genomgången.
Rimligtvis är även klimatforskare i England medvetna om osäkerheten i att kombinera proxydata med de några årtiondens temperaturmätning.
Antar att det handlar om anslag när de går ut och presenterar det som varmaste dagen ”någonsin”.
Angående junivärmen så kan ni säga till alla här hemma i vår världsdel som tycker/påstår att det varit onormalt varmt att medeltemperaturen för Europa i Juni var 1,1 grader lägre än juni 2019 som är den varmaste hittills.
Allt enligt SMHI.
30 sommardagar mer gällde väl bara delar av sydligaste Sverige. Sen avtog det ju längre norrut man kom. I Norrlands inland var det bara någon enstaka dag eller i ett stort område ingen ökning av antalet sommardagar alls.
Det är logiskt då Götaland har en lång snöfri vår då temperaturen kan ligga runt tio grader. En liten ökning i temperatur kan ge stor ökning i antalet sommardagar.
I nordligaste Sverige går man från vinter med mer än en halv meter snö, till sommartemperaturer på fyra veckor. Så länge snön ligger (mitten av maj) blir det inga sommartemperaturer. I början av juni kan det vara full sommar, men det kan också vara snöflingor i luften. Vädrets lotteri.
#21 Björn
Om man vet om att SVT var med i det klimatalarmistiska journalistnätverket Covering Climate Now, CCNow, fram till 2021 blir den ”hemliga” agendan tydlig: Klimatkrisen ska alltid lyftas i så många sammanhang som möjligt!
TV4 och tidningen Expressen är fortfarande med, men SVT gick som sagt ur 2021. Jag gissar det blev alltför tydligt vilken agenda man hade för att kunna fortsätta vara med. Men det betyder inte att SVT inte fortsätter på den inslagna linjen. Så lätt går ju inte ränderna ur.
Läs här hur de arbetar för att sprida klimatalarmism och hålla borta alla skeptiska röster:
https://coveringclimatenow.org/resources/
Sicilien och Sardinien väntas få rekordtemperaturer på 48 grader eller mer den här veckan skriver Expressen.
https://www.expressen.se/nyheter/livsfarliga-hettan-slar–mot-semesterparadis/
Enligt Meteo Italia så visar prognoser för Palermo just nu max 36 grader en dag de kommande 14 dagarna.
https://www.meteo.it/meteo/palermo-82053
Någon har mer än tolv grader fel.
36 Fredrik S
Expressen har som källa den i klimatsammanhang ytterst trovärdiga engelska tidningen The Guardian som i sin tur hänvisar till en Luca Mercalli…:
“We know that there will be temperatures above 40C or 45C,” said Prof Luca Mercalli, the president of the Italian Meteorological Society. “We could get close to the record. Either way, the levels will be very high.”
The intense heat is expected to last for about two weeks in central and southern parts of Italy, while slightly subsiding in the north.
Naming the anticyclone after Cerberus, the three-headed monster-dog that in Greek mythology guards the gates to the underworld, was not a coincidence, the meteorologist Stefano Rossi told La Stampa. Cerberus appears in Dante’s Inferno, where it guards the third circle of hell.
“Metaphorically, the three heads indicate the three main climatic zones into which Italy will be divided,” Rossi said, adding that humidity levels would be “skyrocketing” and that nighttime temperatures would not drop below 22C.
A heatwave is also sweeping across France, Germany, Spain and Poland.
In Spain, where the second heatwave of the summer could bring temperatures of up to 44C to some southern parts of the country, the Red Cross has urged people to take extra care and to check on those most vulnerable to the high temperatures, such as children and older people.
It is calling on people to remember to stay hydrated, to avoid caffeine and alcohol, and to watch for signs of heatstroke, which can include vomiting, confusion, hot, dry skin and fainting.”
Dantes Inferno… Religion någon…??
#35 Johan
Det är klart att Svt fortfarande inofficiellt är med i CCN.
Att man är nominerad till ett av de pris som CCN delar ut, ett reportage av Erika B., är väl bevis nog.
”Världens största journalistpris”, snacka om hybris.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/aktuellt-reportage-kan-fa-varldens-storsta-journalistpris-mycket-hedrade
Många tycks inte ha klart för sig att ökningen av medeltemperaturen i Sverige i högsta grad beror på att antalet kalla vinterdagar har minskat.
En annat vanligt sommarmått är så kallade högsommardagar vilket inträffar när maximitemperaturen under dygnet överskrider +25°C. Det vore intressant Du kunde beräkna detta som en jämförelse
Sedan är frågan om minskningen av antalet kalla vinterdagar uppfattas som något negativt. Det finns säkert många som gör detta men säkert ännu fler som uppfattar det som något positivt. En liknande fråga är hur många som upplever en minskad isläggning i Östersjön som ett klimathot.
Ja, sedan har vi att antalet år med, det dramatiskt klingande ordet, tropiska dygn ökar i Sverige enligt SMHI
Magnus Cederlöf
Tack för ett bra inlägg där du försöker ta hänsyn till UHI.
Har du gjort liknande för själva temperaturserien? Dvs justerat för UHI med flygplatsen som underlag?
Hur skiljer Uppsala och din serie år i så fall?
Kalvningar av havsis i Antarktis och på Grönland används ofta som ett ”bevis” på att domedagen är här i klimathänseende.
Vet dessa klimatjihadister som ljuger om detta inte ens om att isen rinner sakta utåt när den utsätts för enormt tryck av ännu mer snö och is till följd av att istäcket växer sig allt tjockare??
BEVISET är att således att mängden is där kalvningar sker är ÖKANDE i dessa områden och I NTE det som narratinet säger!
#39 Lennart
Jag har tittat lite på antalet högsommardagar för Stockholms temperaturserie. Om man jämför normalperioderna 1961-1990 och 1991-2020 har antalet högsommardagar ökat signifikant. Det är inte så konstigt då den förra normalperioden var rejält kall. Om man istället gör en regression för den senare normalperioden 1991-2020 blir det ingen signifikant ökning även om trenden är positiv. Det kan vara en stor variation mellan olika år. Gör man en kvantilregression från 1961-2022 så ser man lutningen för 90% kvantilen är tydligt mer positiv än både medianen (50%) och 10% kvantilen vilket kan tolkas som att det under senare år har blivit vanligare med varma somrar med många högsommardagar. Exempelvis bara 1 år mellan 1961-1990 med över 40 högsommar dagar och 4 år med över 40 högsommardagar 1991-2020.
#43
Skulle vara mycket intressant med samma data för 1931-60. Det finns ett skäl till att den ”normalperioden” aldrig används numera.
#44
Av någon anledning finns lättillgängliga data för högsommardagar för Stockholms temperaturserie från 1941 och framåt. Man kan ju fundera på varför uppgifter från perioden 1931-1940 saknas….
https://miljobarometern.stockholm.se/content/docs/tema/klimat/temperatur/SLB-Rapport-temperaturindikatorer-Stockholm.pdf
tty, mattias #45, 46
Ja, märkligt nog, eller kanske inte, så finns bara normalperioder från 1961 och framåt att ladda ner från SMHI.
#31 TorbjörnR
Det förefaller faktiskt som att den största UHI-effekten för Uppsala faktiskt är på sommaren och minst på hösten. Men hela UHI-problematiken är väldigt komplex och jag kan inte säga att jag riktigt har förstått mekanismen bakom. UHI är också väderberoende och effekten upphör helt vid stark vind. Kanske är det därför som hösten har påverkats minst eftersom det i regel blåser mycket då.
#39 Lennart Bengtsson:
Det skulle vara intressant att studera antalet högsommardagar men tyvärr har jag bara tillgång till max/min-temperaturer från 1950-talet och framåt. Det varma 1930-talet finns alltså inte med.
”Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna.”
George Orwell, 1984
#49 Magnus C
En lekmannamässig reflektion.
UHI är väl till stor del att vi ändrar absorption/emission. När vi har ett nettoinflöde (sommar) så kan stadsområden ta upp mer värme.
När marken är varmare än luften (höst) så bidrar mark/takbeläggning till att snabba på avkylningen.
#38 Karl Eider
Visst är det uppenbart att detta är den röda tråd som följs av etablerad media i dag. Att vara ”klimatreporter” numera verkar vara att plagiera artiklar från The Guardian och sedan slarvigt översätta till svenska och möjligen ytterligare spä på lite extra.
Att detta undermåliga journalistiska ”arbete” skall bekostas av oss skattebetalare är synnerligen absurt och beklagansvärt.
mattias och magnus
Det borde föreligga en god korrelation mellan dygnets medeltemperatur och temperaturmaximum under sommaren. därtill har ju så vitt jag känner till Uppsala temperaturer för varje timma sedan slutet av 1800-talet. Från detta kan man beräkna maximum med hög tillförlitlighet. Variansen är däremot mycket stor eftersom det är kopplat till vädersituationen. Typiskt blockerande högtrycksväder ger lätt maximitemperaturer över 25°C under högsommaren. Det var år under 1960-talet då högsommardagar helt saknades i Uppsala.
Se också här om högsommardagar i Uppsala
http://celsius.met.uu.se/climate_tables/?id=7
Lennart
OT
Geely och Renault storsatsar på förbränningsmotorer
Geely och Renault storsatsar 82 miljarder på förbränningsmotorer
Melker Rundén
juli 12, 2023
10:52 f m
Volvos storägare Geely och den franska jätten Renault satsar tillsammans 82 miljarder på förbränningsmotorer och hybridteknik, där bland annat Volvo Cars gamla fabrik i Skövde ingår i satsningen.
Geely och Renault har nu skrivit ett bindande avtal om att samäga ett motorbolag som innefattar Aurobay, Volvos tidigare motorbolag. Oljejätten Saudi Aramco har också avsikt att gå in som delägare i samriskbolaget uppger Carup.
Volvo Cars satsning på elbilar har lett till att förbränningsmotorerna lagts i ett separat bolag, Aurobay Sweden, som kommer ingår i samriskbolaget. Aurobay Sverige har idag 500 anställda i Göteborg och 1 300 anställda vid fabriken i Skövde.
Geely och Renault storsatsar över 82 miljarder kronor på samriskbolaget som ska utveckla och producera effektivare förbränningsmotorer och hybridsystem. Bolaget kommer totalt att ha 19 000 anställda vid 17 fabriker och fem centrum för forskning, bland annat ett forskningscentrum i Göteborg. Huvudkontoret ligger i Storbritannien, men det nya bolaget kommer att ha kontor både i Madrid och i Hangzhoubukten söder om Shanghai. Det nya bolaget har planer på att sälja bensin- och hybridmotorer till andra märken än Renault och Geely i framtiden.
– Vi är glada att kunna påbörja resan mot att bli en global ledare i hybridteknologier och kunna erbjuda lösningar med låga utsläpp för biltillverkare runtom i världen, säger Geelys ägare och grundare Li Shufu i ett uttalande.
Det nya bolaget kan innebära att flera bolag kommer dela drivlinor med Volvos bilar, och Renault skriver i ett pressmeddelande att man kommer förse bolag som Renault, Geely-sfären, Nissan och Mitsubishi.
– Vi är stolta att idag att förena oss med ett så framgångsrikt bolag som Geely för att starta en ny verksamhet som är redo att anta utmaningen och förändra spelplanen och öppna vägen för förbränningsmotorer med extremt låga utsläpp, säger Renault Groups vd, Luca de Meo i ett uttalande.
https://dagensekonomi.se/geely-och-renault-storsatsar-82-miljarder-pa-forbranningsmotorer/
#54 Lennart
Tabellen avser juli månad, men man kan också välja en annan månad. Jag har tittat även på augusti. Intressant att högsommardagat och olika mått av maxtemperaturer var lägre för perioden 1961-1990 än för perioden som helhet från mitten av 1800-talet (medelvärden). Däremot mintemperaturen är lägre för hela serien jämfört med 1961-1990, som skulle kunna vara en växthuseffekt med mindre kalla nätter.
UffeB, #52,
glöm inte TT. En ymnig källa till tendentiöst alarmistiska och ofta direkt felaktiga artiklar.
Befinner mig på Sardinien och visst är det varmt i solgasset men trots det får du vara tidig på stranden om du inte vill ligga på parkeringen,… vi människor njuter alltjämt av sol och värme på samma sätt som innan ”klimatkrisen ”. På plussidan för miljön så utövas strikt sopsortering överallt och det är mycket renare än vad jag minns från barndomens italienska solsemestrar. Ingjuter hopp om framtiden.
Jag läser just på textv om den hemska värmeböljan! Det ska bli 60 grader i Spaniens inland. Knappast i skuggan är min åsikt. Hur mycket lögner kan man få publicera. Dax att rensa ordentligt i ledningen för sr/tv
Det är väl ändå teoretiskt omöjligt att det kan bli 60 grader i skuggan i Spanien? Särskilt som det inte ens har blivit så varmt på världens varmaste plats, Death Valley i USA.
När jag kollade vissa mediers förutsägelser om vädret i Italien, på olika sajter med väderleksprognoser, hittade jag ingen som spådde över 40 grader någonstans i Italien. Däremot tycks det bli under 30 i stora delar av landet de flesta av de kommande dagarna.
Ändå hävdar svenska medier att det ska bli sisådär 48 grader på sina håll.
Lars #60,
Allt detta ljugande i SVT är rätt tröttsamt. När man kollar de verkliga siffrorna så ligger de konstant 10 – 5 grader under vad de påstått. I kväll var det förutspådda extremtemperaturer i Arizona som trumpetades ut. Men aldrig en korrektion i efterhand. Aldrig en ursäkt för att man förmedlat en simpel lögn till svenska tittare.
SVT ljuger ALLTID om klimatet. Vi betalar 9 miljarder för detta oseriösa spektakel.
Temperaturerna i Spanien låg aldrig över 40 grader enligt deras egna vädermätningar. Varför håller de på med detta ständiga ljugande?
Ingemar, #61,
återinför licensavgiften – så vi som så önskar kan rösta med fötterna.
Ingemar, #62,
jag är i Spanien just nu. Vi hade 41⁰C i skuggan i går. Men – min kommentar ovan gäller trots detta.
#47
”Ja, märkligt nog, eller kanske inte, så finns bara normalperioder från 1961 och framåt att ladda ner från SMHI.”
Och det beror inte på att det inte finns data från 1931-60. Liljequists ”Klimatologi” från 1970 har mängder av data för 1931-60. Temperaturerna ligger genomgående ungefär en grad över 1961-90.
#61
Jag är också i Spanien nu. Enligt bilens termometer peakade temperaturen på 45 grader. Den dagen satt vi i bilen och åkte upp i Sierra Nevada. Där sjönk temperaturen till under 40 grader. Det handlar om klimatanpassning. Till och med svenskar har lärt sig att det är olämpligt att utsätta sig för solen mitt på dagen. Trots detta utsätts vi för myndighetsförmynderi där vi uppmanas att avstå från alkohol etc. Vad hände med devisen att tänka själv?
Jag tänker också på alarmister som förfasar sig över att antalet dödsfall ökar vid långa värmeböljor. Jag är möjligen en cyniker, men det är svårt att hitta någon jämförbar referensperiod. Under det varma 1930-talet var befolkningen betydligt mindre och penicillinet var ännu inte uppfunnet. Antalet 90+ människor har naturligtvis ökat och de är en sårbar grupp – men något ska man ju dö av i slutändan.
mattias #65
Va ska vi avstå från alkohol också, dom gamla britterna visste vad dom gjorde och uppfann gin and tonic, en dryck som idag är spridd över hela galaxen under namnet ginantonic med vissa variationer på uttalet. Både kyler och lindrar malarian, själv har jag aldrig märkt av några malariasymptom och tackar dom gamla britterna för det. Visst det är svårare för dom flesta i vårt klimat, att skydda sig mot värme än mot kyla men med lite sunt förnuft går det att lösa och jag utgår ifrån att sunt förnuft är en global företeelse. Kanske t.o.m. en galaktisk dito.
#14 Mattias
Oj oj oj vilken skräpforskning de har gjort. Uppgiften verkar vara att påvisa klimatförändringar i Stockholm. Och det lyckas man med bravur genom att bara titta på stationer som ligger mitt i staden. Ordet UHI nämns inte ens.
#54 Lennart Bengtsson
Uppsala universitet är ju inte heller sämre när man mäter mitt i staden. Detta data är ju totalt meningslöst.
#68
Det var inte vad jag försökte göra klart utan det faktum att man har tillgång till maximitemperaturer från 1869 och följaktligen också från 1930-talet. Vid denna tid gjordes mätningarna i Observatorieparken. Några större skillnader som kunde påverka temperaturen i intervallet säg 1869 – 1950 finns åtminstone inte dokumenterat
Jag tycker man kan diskutera temperaturen utan att ständigt hänvisa till växthuseffekten. En dominerande effekt är den markanta ökningen av globalstrålningen i Sverige. Detta är något som i hög grad påverkar maximitemperaturen sommartid. Självklart spelar också värmeeffekten i tätorter en viktig roll. Så vitt jag känner till är det bara dygnets medeltemperatur som har korrigerats för lokala värmeeffekter och systematiska mätfel. Det är därför som perioden 1869-1950 eller 1869-1940 extra intressant
#70 Lennart
Håller helt med! Maxtemperaturerna är rimligen relaterade till strålningseffekter och inte så mycket att göra med växthuseffekten eller UHI. Maxtemperaturen har heller inte ökat på samma sätt som medeltemperaturen.
#69 Lennart Bengtsson
Jo de har tillgång till max/min för hela perioden, men jag har det inte. Men för att kunna göra jämförelser med över tiden för tex max-temperaturen så måste den kompenseras för stationsflyttar och UHI. Jag är inte övertygad om att man rakt av kan justera max-temperaturen med samma värde som för dygnsmedel. Hur Uppsala universitet har gjort är oklart. Vad jag vet är att definitivt inte har justerat för UHI på senare år.