Svenska bönder tror inte på klimatalarmismen

svenska bönder

Det var när doktoranden Therese Asplund började intervjua svenska bönder om klimatlarmen som överraskningen kom. Branschorgan som ATL och Land Lantbruk har i åratal framställt den globala uppvärmningen och dess fasor som vetenskapligt säkerställda. Men lantbrukarna själva var skeptiska: det stämmer inte med deras egna erfarenheter.

” Det var när hon inledde sina fokusgruppsamtal som den stora vändningen i hennes studie kom. Hon hade förberett ett batteri av frågor kring hur lantbrukare lever med och förbereder sig för klimatförändringarna. Men diskussionerna tog en helt annan väg:

– De började med att förklara att de inte riktigt tror på klimatförändringarna, berättar hon. Eller åtminstone inte att de skulle vara orsakade av människan. Naturliga klimatförändringar finns och har alltid funnits.”

Ja, så tokigt det kan bli när man pratar med folk som har fötterna på och i myllan. 🙂

Studien har även uppmärksammats internationellt här och här.

Man får önska Therese Asplund all lycka till i sin framtida forskningskarriär. Hon verkar ju inte vara rädd för att säga som det är.

Ingemar Nordin

PS. Ni har väl sett den här hyllningen (som ett välkänt bilmärke gjort) till bonden?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  ”Studien har även uppmärksammats internationellt här och här”.
  Var finns svenska mediers reaktion på denna studie? Tiger de som vanligt om det som framkommer inte är politiskt korrekt?

 2. L

  Det är väl som med den kvinnliga forskaren (jag tror hon kom från Uppsala Universitet) som för några veckor sedan kom med nyheten att Stora Barriärrevet minsann tålde och genomlevt större uppvärmningar än dom som förts fram av klimathotarna. Det kom med, inklusive en intervju, i en tidig nyhetssändning i P4, därefter har åtminstone inte jag hört ett ljud…

 3. Perfekt

  Man förstår ju att bönder inte känner sig hemma i ett centerparti med företrädare som babblar om chemtrails, klimatförändringar och andra hjärnspöken.

 4. Thomas P

  Och svenskarna som var världens näst mest indoktrinerade folk…

 5. L

  Thomas P #4, det var nog en storstadsundersökning… 😉

 6. Palle136

  Thomas P #4: Nu var det ju lantbrukare det handlade om och vi räknas ju inte in bland folk vet du väl…
  Dock är det väl så att ju mer man lever nära ämnen som hanteras av akademierna desto mer frågande blir man ju till många resultat, det gäller både klimat, rovdjur och miljö, och jag märker ingen större skillnad mellan eko. och konventionella bönder…

 7. Olav Gjelten

  Det vi behöver i Sverige är mångdubbelt fler människor som vågar uttrycka en åsikter som makteliten inte vill höra. Det räcker inte att gå ute på ute på gårdarna, bita ihop och förfasa sig över politiska påhitt som gör jordbruket allt mer olönsamt för att ”rädda” klimat och miljö, som ingalunda behövs räddas.

  Tyvärr inser jag att dit har vi många år att nå. År som vi vanliga medborgare för klimatets, miljöns och politiska särintresses skuld tvingas till ständigt hårdare villkor.

 8. Ulrik

  Gunnar Kjelldahl och Annie Lööf måste tydligen åka på en lång informationsresa på landsbygden.

 9. Ingemar Nordin

  Centerpartiet har varit ur fas med landsbygden och dess folk i många år. Tråkigt när även branschorganisationerna springer med i klimatdrevet utan eftertanke, kunskap eller kontakt med dem som de förväntas intressera sig för.

 10. Peter Stilbs

  Det kanske bör påminnas i sammanhanget att SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Uppsala sedan länge är ett riktigt fäste för dogmatisk klimatalarmism. Branschorganisationen LRF har dessutom en märklig intern policy att utestänga SD från alla sina möten, trots partiets uttalade intresse för landsbygds- och jordbruksfrågor. Allt i bästa PK-stil.

  (Jag vet det sistnämnda genom en bekant med insyn).

 11. Olav Gjelten

  Tillägg till # 7. Säkert går det inte att uttrycka sig på det viset jag gjort, få förstår och ännu fler vill inte förstå. Vi har så många hinder i Sverige som gom gör att vi kommer att ha så svårt att komma ur den negativa spiral vi hamnat i. Dels påstås tilltron till politiken här vara högre här än i något annat jämförbart land. Säger politikerna från våra partier att vi har ett problem med klimatet som kräver enorma uppoffringar, då är det säkert så för de aller flesta, även om ingen fattar varför.
  När makteliten säger at vi män, bara för vår könstillhörighets skuld, både skall ha en spark i ansiktet och är kräk som knappt har rätt att leva, då är många snabba att hålla med. Inte många vill missa PK-värdet i att vara tysta i en sådan situation. Försöker den mobbade att försvara sig, är han än verre ute.
  Redan för 10-15 år sedan uttrykte somliga att klimathysterien var på väg att spricka. Samma optimistiska tongångar kan vi läsa än i dag. Själv tror jag på ett par generationer innan vi får uppleva detta. Hindren är så många…..

 12. Olav Gjelten

  Tillägg till # 7. Säkert går det inte att uttrycka sig på det viset jag gjort, få förstår och ännu fler vill inte förstå. Vi har så många hinder i Sverige som gör att vi kommer att ha så svårt att komma ur den negativa spiral vi hamnat i. Dels påstås tilltron till politiken här vara högre här än i något annat jämförbart land. Säger politikerna från våra partier att vi har ett problem med klimatet som kräver enorma uppoffringar, då är det säkert så för de aller flesta, även om ingen fattar varför.
  När makteliten säger at vi män, bara för vår könstillhörighets skuld, både skall ha en spark i ansiktet och är kräk som knappt har rätt att leva, då är många snabba att hålla med. Inte många vill missa PK-värdet i att vara tysta i en sådan situation. Försöker den mobbade att försvara sig, är han än värre ute.
  Redan för 10-15 år sedan uttrykte somliga att klimathysterien var på väg att spricka. Samma optimistiska tongångar kan vi läsa än i dag. Själv tror jag på ett par generationer innan vi får uppleva detta. Hindren är så många…..

 13. Olav Gjelten

  Något konstigt hände. Det verkade inte som jag yckades få in min krivelse första gången. Så a försökte en gång til sedan jag rätta till ett pr skrivfel.

 14. jensen

  Betr. perspektiv ang klimat, rekommenderar jag att ni läser första sidan av dagens ” GREENIE WATCH”, Där man får en tydlig bild av skillnaden mellan bedräglig bild med anomalier i 10-dels grader från ett orealistiskt medelvärde
  Och en realistisk bild i realistisk temperaturskala både betr. tid och temperatur.

  För att få en uppfattning om perspektiv och det bedrägliga sättet att uttrycka sig i anomalier rekommenderar jag att läsa John Kehr´s bok the inconvenient SKEPTIC
  och även begrunda Leif Kullmans essay angående trädgränsförändringar m.m.

 15. Frasse

  #10
  Författaren och EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) är en av årets fem hedersdoktorer vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
  http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/6/isabella-lovin-hedersdoktor-vid-slu/

 16. Gunbo

  Jensen #14,

  ”Där man får en tydlig bild av skillnaden mellan bedräglig bild med anomalier i 10-dels grader från ett orealistiskt medelvärde
  Och en realistisk bild i realistisk temperaturskala både betr. tid och temperatur.”

  Japp, och vi ser då tydligt att det knappast funnits någon LIA och inte heller MWP. 😉

 17. Pelle L

  Betr. tweeten som Peter Stilbs citerade i den förra artikeln

  (Ingen feminismdebatt, jag lovar 🙂 )

  Kvinnan som twittrade skrev
  ”Påväg ensam ner mot Almedalen.
  Möter tre vita män. Knuten i magen.
  Vilka är dom? Vem är dom här för?
  Hinner jag gå över gatan?”

  Vad jag undrar är hur hon hann skriva ladda upp detta meddelande,
  samtidigt som hon var rädd och knappt hade tid att gå över gatan.

  En i raden av twitterankor?

 18. Pelle L #17,

  Jag uppfattade det som en i raden av alla ironiska twitter, men både fyndigt och mycket roligt 🙂

 19. Thomas P

  Pehr #18 Delvis var det nog ironi, men även med en kärna av verklighet. Som kvinna finns alltid risken att råka utför våldtäktsmän och har man invandrarbakgrund dessutom risken för våldsamma rasister. Rädslan är inte helt obefogad. Har du aldrig råkat ut för att du möter en kvinna på något ensligt ställe och märker hur hon tittar på dig och bedömer om hon skall behöva vara rädd eller inte?

 20. Ingemar Nordin

  Inlägget är uppdaterat med en liten hyllning till bonden. Kunde inte låta bli.

 21. Pelle L; Pehr B, Thomas P

  När det gäller Nabila så var det ingen ironi, det kan ni vara säkra på. Alltså inte ens om hon visste att hon snackade BS, och tvittrade istf att gå över gatan. Hela hennes tillvaro har handlat om kollektiv skuldbeläggning, identitetspolitik och att grupper står mot varandra.

  Hon är nog en av de många som iofs inte fattar att (och varför) hennes gruppidentifieringsetiketter inte fungerar, men som önskar att de gjorde det, alltså att hennes stereotyper vore korrekta …

  En ganska tragisk figur, men alls inte ensam, och med vanföreställningar (som dessa mfl) som många i officiella och framträdande positioner dessutom underblåser, förvärrar och spelar på …

 22. jensen

  Gunbo #16
  Hur kan du bedöma MWP och LIA på en tidsskala med början 1850?
  Moberg 2005 har ju bedömt att skillnaden i global temperatur mellan MWP och LIA var ca 1 C, så du har i viss mån rätt att det skulle vara svårt att avläsa variationerna på en sådan skala, men poängen var att den moderna GWP knappast är högre än MWP, och att f.a. hotet om global uppvärmning med 2-4-6 C är en chimär.
  Jag läser dina inlägg med stort intresse, och många gånger håller jag med. Tack f.ö. för din kommentar.
  Bortsätt från pseudovetenskapen inom AGW finner jag det berömligt att energieffektivisera, spara på energi, och även försöka skapa nya förnuftiga energikällor.

 23. Pelle L

  Jonas N, Pehr B och Thomas P

  Jonas, du förekom mig!

  Här ser vi väl ett typexempel på hur man i sann postmodernistisk anda (vad betyder det egentligen?) skapar en bild som får ersätta verkligheten. Agendan är det viktiga, sanningen får stå tillbaka.

  Pehr B, var ser du ironin?

  Thomas P, finns det några som helst dokumenterade belägg för att ditt sätt att tolka kvinnans situation är sann?
  Det är väl också bara en bild som har skapats utifrån en agenda?
  Jag kan tänka mig att kvinnor med ”Svensk” bakgrund har större anledning till oro inför män med ”invandrarbakgrund”.

 24. Victoria Lindahl

  Den studien togs nog inte på allvar av södermalmsborna 🙂 ” Simpla bönder ” som vi är, varken vet eller förstår någonting 🙂

 25. Peter Stilbs

  Per Welander skrev för några år sedan på sin blogg Moderna Myter om hur SLU förskingrade skattemedel på klimatskeptikerförlöjligande propaganda http://blog.moderna-myter.se/2008/01/skattepengar-slsas-bort-p-absurd.html

  Jag vill minnas att det hela senare också inkluderade reklamfilmer på bio, (med någon av skådespelarna som också medverkar i ICA-reklamen( ?))

 26. Skogsmannen

  Ulrik, #8!

  Nej, nej, nej!

  Skicka INTE hit dom, vi har inte tid med struntprat!

  Får jag fem minuter över (som just nu) så vill jag vila öronen lite, de där är ju bara kontraproduktiva…

 27. Ulrik

  Skogsmannen: Jag förstår att du inte vill se Gunnar Kjelldahl och Annie Lööf. Själv orkar jag inte ens läsa deras drapor. Hur många miljarder kronor och stopp i industriutvecklingen har centerpartisterna kostat Sverige? Olof Johansson lär ännu inte ens ha åkt över Öresundsbron. Men olika uppdrag som vi betalat med våra skattepengar har Olof Johansson ändå haft. Så är det. Ju mer korkad du är – desto större egen vinst om du tillhör egona i huvudstaden.

 28. Sören G

  Apollo-astronauter tror inte heller på klimatalarmismen. http://wattsupwiththat.com/2014/07/06/apollo-astronaut-climate-alarmism-is-the-biggest-fraud-in-the-field-of-science/

 29. Fredrik J

  Det är ett faktum att klimatförändringar skett även innan idustrialismen. Om de nu har ökat så är det ett globalt problem. Inget man löser genom att slå ut Sveriges bönder och importera mat producerad på sämre metoder. Sluta flyg till Thailand vart och varannat år istället. Vidare förstår jag inte att bilreklamen skulle vara nåt negativt. Såna bilar är väldigt användbara för bönder, och hur många stureplans tattare skulle arbeta 365 dagar om året för minimum lön? Om ni i stockholm slutade gena över refuger för att komma före i bussfilen så skulle ni klara er småbilar och låta oss med riktiga behov använda pickuper….

 30. Thomas P

  Söre #28 Bönder och astronauter. Är det inte viktigare vad klimatforskare, sådan som satt sig in i frågan, anser? Cunningham tycks ju tro att det handlar om risken för att vi når upp till toxiska CO2-nivåer i atmosfären, så han kan inte ägnat många minuter åt frågan.

 31. Ingemar Nordin

  Thomas P #30,

  De lite äldre bönder som jag känner hade bara fyra års folkskola. Kanske är detta nyckeln till varför de inte har läst in sig på klimatmodellerna om hur det borde vara utan är tvungna att lita på sin egen erfarenhet om hur det är?

 32. Daniel Wiklund

  Kan du då Thomas P ge exempel på när klimatforskarna haft rätt. Och då avser jag IPCC. Och/eller svenskar typ Per H,Olle H.

 33. Fredrik Berg

  Det här får mig att fundera lite. Jag har upplevt många varma somrar men också många iskalla skitsomrar. Om inget sagts om klimatet överhuvudtaget i media så skulle jag inte ha märkt någon nämnvärd skillnad. Vi matas med att detta år är det varmaste någonsin, liksom förra året och året före det var det varmaste någonsin(underligt att det inte är +40 i sommar med tanke på detta).

  Kan det vara en psykologisk effekt? Om man hamrar in ett budskap i media tillräckligt länge så börjar folk anse att det är så oavsett om det strider med den verklighet de lever i eller inte. Det har ju gjorts experiment där man fått folk att godta de mest absurda saker som sanningar. Då borde det ju vara enkelt att inbilla folk något som gemene man inte har någon möjlighet att kontrollera bara man framför det med tillräckligt auktoritet.

  Kanske kan man få folk godta att himlen är lila som en absolut sanning bara man har en tillräckligt genomarbetad PR kampanj och psykologer som förstår hur människor i grupp fungerar.

 34. Gunbo

  Jensen #22,

  Såg du smileyn efter min text? Vad jag ville ha sagt är att om man vill se några förändringar i temperaturen måste man använda anomalier. Redan en halv grad upp eller ner HAR påverkan på klimatet, för att inte tala om 1-2 grader. Precis den uppvärmningen har skett i den skandinaviska fjällvärlden under 1900-talet och det har höjt trädgränsen med mellan 100 och 200 m. Men man behöver för den skull inte hota med katastrof.

 35. Slabadang

  Thomas P!

  Varför inte isatället fråga nån part som inte redan förbrukat sitt förtroende? ”klimatforskare” är numer ett skällsord idag där hästhandlare och bilförsäljare står fint i den konkurrensen. Med bland annat Sten Bergström och Rummukainen som smittohärdar för det raderade förtroendet kvar inom skråt så blir det ju som det blir med trovärdigheten. Papphammar kommer nog strax öppna rådgivningsbyrå i ämnet? Tacka vet jag bönder ärligt folk!”

 36. Thomas P

  Ingemar #31 Den relevanta frågan är inte hur det är utan hur det kommer att bli.

  Daniel #32 ”Kan du då Thomas P ge exempel på när klimatforskarna haft rätt. ”

  Förklaring av Hadleycellerna, monsunen osv. Tror du inte att vi förstår något om hur klimatet fungerar?

 37. Ingemar Nordin

  Fredrik B #33,

  Jag tror att den psykologiska effekten är mycket stor. Folk inbillar sig exempelvis att de upplever mycket mer extremväder nu än förr, trots att data visar på motsatsen. Och att klimatet är ”konstigt” nu för tiden, trots att det är ungefär som det brukar. Det går tyvärr mycket bra att inbilla folk nästan vad som helst om propagandan är ihärdig och auktoriteten stor.

 38. lennart bengtsson

  *33

  Tyvärr ligger det mycket i vad Du säger. Detta var precis vad Joseph Göbbels genomförde med känt resultat. De senaste tidens tokigheter där man tror att flygplanens kondensationsstrimmor består av medvetna utsläpp (troligen av USA) av kemikalier som uran och strontium som framförts av en taleskvinna för miljöpartiet i Vingåker samt tron på en extra planet som rör sig i en jättelik elliptisk bana och nu döljer sig bakom solen visar bara att stolligheterna, framför allt hos MP och också av representanter för C, knappast har några gränser. Detta är sannolikt en kombination av en totalt undermålig naturvetenskaplig utbildning samt kraftig påverkan av diverse virriga internetsajter. Jag tror väl inte att den naturvetenskapliga utbildningen når några strålande höjder i F! heller utan bör snarare ligga på MP-C nivå. Där är väl istället dent ekonomiska insikten högst begränsad med Gudrun Schymans sedelbrasor. Ideén att sänka rösträttsåldern till 16 år som förts fram av F! borde kanske för dessa individer istället höjas till det uppocknervända , dvs 91 år.

 39. Thomas P

  Lennart #38 Varför leta reda på en kommunalpolitiker i Vingåker, det finns folk på denna blogg som med jämna mellanrum tar upp chemtrails, eller varför inte dra upp professor Mörner och hans tro på slagrutor, eller professor Claes Johnsson och hans totala härdsmälta där han ger sig på termodynamik, kvantmekanik, relativitetsteori och aerodynamik? Båda ifrågasätter dessutom CO2 som växthusgas vilket känns mer relevant för bloggens ämne.

  ” Där är väl istället dent ekonomiska insikten högst begränsad med Gudrun Schymans sedelbrasor. ”

  Den var väl smart? Hon fick mycket mer uppmärksamhet än om samma pengar istället satsats på annonser vilket måhända tyder på god ekonomisk insikt. Dessutom var den verkliga kostnaden extremt låg, bara kostnaden för att trycka upp motsvarande mängd nya sedlar. Det kan närmast sägas varit en gåva till riksbanken, dvs staten, och Fi är väl ett parti som gillar skatter?

  ” Ideén att sänka rösträttsåldern till 16 år som förts fram av F! borde kanske för dessa individer istället höjas till det uppocknervända , dvs 91 år.”

  Skall vi inte reservera den för vita män för säkerhets skull när du ändå är igång? Det är väl ända sättet att undvika de där förintelselägren du var igång och fantiserade om.

 40. lennart bengtsson

  Den svenska medeltemperaturen det senaste kvartsseklet

  Svenska bönder lever i verkligheten vilket däremot inte klimataktivister i storstaden gör. Som Magnus Cederlöf visat på denna blogg har inte temperaturen i Syd-och Mellansverige ändrats de senaste 25 åren. Däremot har det i likhet med andra år varit stora vädervariationer. Det är detta som är lantbrukarnas problem och inte minst att förutsäga dessa. Här har det gjorts framsteg de senaste decennierna vilket betyder att lantbrukarna får bättre planeringsunderlag på några dagar. För längre perioder på månader eller längre står meteorologin och stampar så där får man gå på klimatstatistik.
  Det är lite skrämmande att se hur storstadsallmänheten mer och mer förlorar kontakten med verkligheten och lever i en inbillad klimatverklighet som serveras av media och aktivister. Det bästa vore om de kunde ta ” time out” och lämna ”Södermalm” för några månader och bosätta sig i de svenska skogslandskapen utan internet och mobiltelefon.

 41. lennart bengtsson

  Thomas P

  Du skall inte lägga ord i mun som jag inte sagt. Jag har inte på något sätt hänvisat till ”förintelseläger”. Det tycker jag Du skall undvika att säga. Att Du tar till dylikt tycker jag är skamligt.
  Vi vet alla att det finns välutbildade forskare som slår över. Som Du väl vet har jag inte försummat att påpeka detta. Men att det finns politiska människor i vårt land som har en dylikt förvirrad syn på verkligheten som Vingåkersmänniskan är förfärligt. Om inte välutbildade människor som jag antar att Du är reagerar för detta så står landet inför en mörk framtid.

 42. Thomas P

  Lennart #41 Jag ber om ursäkt för att jag mindes fel. Det du fantiserade om var ”Är det måhända något i stil med Swifts *A modest proposal* eller något mer i linje men hönsuppfödarnas?”, vilket ju är något helt annat än förintelseläger…

  ”Men att det finns politiska människor i vårt land som har en dylikt förvirrad syn på verkligheten som Vingåkersmänniskan är förfärligt.”

  Varför är det mer förfärligt att en kommunalpolitiker som inte har något med flyg att göra har en konstig åsikt som inte lär påverka hennes arbete? Själv tycker jag som sagt att det är mer förfärligt att det finns akademiker som har knäppa idéer och utnyttjar sin titel för att gå ut med dessa som om de vore vetenskapligt etablerade. Typ forskare som går ut i en debattartikel och hävdar att ” Jag tror inte läsarna är medvetna om att IPCC ignorerar vattenånga som en växthusgas”. Är du medveten om att IPCC ignorerar vattenånga? Eller vad tycker du om påståendet ”Eftersom AGW-anhängarna ofta etiketterar oss klimatrealister som jämställda med ”flat-earthers”, så är det ironiskt att IPCC’s strålningsmodell baseras på att jorden är en platt skiva.” Är det något du vill kännas vid du som jobbat med modeller?

  ”Om inte välutbildade människor som jag antar att Du är reagerar för detta så står landet inför en mörk framtid.”

  Jag är bara realist. Politiker är rätt vanliga människor, men rätt vanliga kunskaper och åsikter och där inkluderas en del rätt konstiga sådana. Så länge det inte inverkar på deras arbete får man leva med det. Hur lätt tror du det är att hitta folk som inte har lustiga idéer inom något område, samtidigt som de har några idéer alls? Jag vill minnas att du hade lite åsikter om inflation som jag tvivlar på att en ekonom skulle hålla med om t ex.

  Framförallt är det rätt ofarligt så länge det är en enskild politiker som har en fix idé, hen kan då inte få igenom några beslut om den, och vad jag förstått finns inget stöd inom mp för det där med chemtrails. Om samma idé börjar bli spridd inom en större grupp kan det bli problem.

 43. Olav Gjelten

  Pehr Björnbom # 18
  I motsats till dig ser jag inget som helst roligt i att vissa grupper människor både tolererar, uppmuntrar och till och med själva använder sig av förlöjligaden, mobbing och hot mot andra.

  Det känns nästan overkligt att så många tar detta i försvar.

 44. Börje S.

  #42 Thomas

  Jaja, chemitrails, Hahnemanns homeopati, kristallterapi och liknande som bekanta som sympatiserar med miljöpartiet tycker är väldigt viktigt för människans välbefinnande. Olja, bensin och naturgas är skit, men makrobiotisk odling utan markplöjning är toppen.

  Varför går inte DU ut med sanningen om vad vi vet om t ex havsnivåhöjningen (mellan > 1 mm – <3,2 mm/år) kontra landhöjningen i Sthlm (4mm/år) när VPK:s expert på klimatfrågor Jens Holm står i riksdagen och påstår att Sthlm hotas av meterhöga nivåhöjningar? jag menar, folk blir ju desinformerade av Jens Holm och du som ändå ägnar en hel del tid och kraft åt klimatfrågorna skulle kunna göra nytta här genom att berätta om vad vi tror oss veta.

  Varför informerar du inte om att tillgänglig statistik säger att antalet väderrelaterade katastrofer minskat under den tid som klimathotspropagandisterna envisats i strid mot bättre vetande med att de ökat?

  Varför informerar du inte Johan Rockström och Anders Wijkman om att det inte förekommit någon signifikant ökning av världstemperaturen under 2000-talet när dess klimatgeschäftmakare påstår motsatsen?

  Skulle det inte vara på sin plats om du gav dig in i striden och visade att havsisens omfattning vid polerna för närvarande är den högsta sedan satellitmätningarna startade för 35 år sedan? Så att vi slapp de eviga krigsrubrikerna om nordpolens minskande isar (0,1∞ av världens isamassa) som återkommer vid isminimum varje september.

  Varför använder du all den kunskap och retoriska förmåga du äger för att bevisa att man får vara hur ding i bollen som helst om man är medlem i nyrasistpartiet Miljöpartiet? Det har ju enligt dig inte någon som helst betydelse i det stor hela.

  Så varför ägnar du inte din stora intellektuella förmåga till att motverka all den desinformation som väller ut från de stora mediakomplexen med din kunskap?

  I stället ägnar du engagemang och tid till att spela motvallskärring på denna, enligt din mening obskyra blogg.

  Märk väl att jag har inget emot det, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att du slösar med din begåvning.

  Du VET ju allt det där jag påpekat ovan och mer därtill. Ställ dig i folkbildningens tjänst då och berätta hur det EGENTLIGEN står till med den pysande klimathotsballongen!

  Det säger jag även om jag skulle sakna dina tjuriga motvallsargument om du lämnade det här stället.

  Men det kanske inte går. Du är ju man, såvitt jag förstår medelålders, din sexuella läggning har jag ingen ning om men jag förmodar att din hudfärg är den som kommit under benämningen VIT, vilket torde betyda mer än 75% reflektion av infallande lus på icke solbränd hudyta. Är det sita med sanningen överensstämmande är det kört.

  Även DU är SKYLDIG till det mesta av världens elände Thomas.

 45. Börje S.

  #42 Thomas

  Jaja, chemitrails, Hahnemanns homeopati, kristallterapi och liknande som bekanta som sympatiserar med miljöpartiet tycker är väldigt viktigt för människans välbefinnande. Olja, bensin och naturgas är skit, men makrobiotisk odling utan markplöjning är toppen.

  Varför går inte DU ut med sanningen om vad vi vet om t ex havsnivåhöjningen (mellan > 1 mm – <3,2 mm/år) kontra landhöjningen i Sthlm (4mm/år) när VPK:s expert på klimatfrågor Jens Holm står i riksdagen och påstår att Sthlm hotas av meterhöga nivåhöjningar? jag menar, folk blir ju desinformerade av Jens Holm och du som ändå ägnar en hel del tid och kraft åt klimatfrågorna skulle kunna göra nytta här genom att berätta om vad vi tror oss veta.

  Varför informerar du inte om att tillgänglig statistik säger att antalet väderrelaterade katastrofer minskat under den tid som klimathotspropagandisterna envisats i strid mot bättre vetande med att de ökat?

  Varför informerar du inte Johan Rockström och Anders Wijkman om att det inte förekommit någon signifikant ökning av världstemperaturen under 2000-talet när dess klimatgeschäftmakare påstår motsatsen?

  Skulle det inte vara på sin plats om du gav dig in i striden och visade att havsisens omfattning vid polerna för närvarande är den högsta sedan satellitmätningarna startade för 35 år sedan? Så att vi slapp de eviga krigsrubrikerna om nordpolens minskande isar (0,1∞ av världens isamassa) som återkommer vid isminimum varje september.

  Varför använder du all den kunskap och retoriska förmåga du äger för att bevisa att man får vara hur ding i bollen som helst om man är medlem i nyrasistpartiet Miljöpartiet? Det har ju enligt dig inte någon som helst betydelse i det stor hela.

  Så varför ägnar du inte din stora intellektuella förmåga till att motverka all den desinformation som väller ut från de stora mediakomplexen med din kunskap?

  I stället ägnar du engagemang och tid till att spela motvallskärring på denna, enligt din mening obskyra blogg.

  Märk väl att jag har inget emot det, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att du slösar med din begåvning.

  Du VET ju allt det där jag påpekat ovan och mer därtill. Ställ dig i folkbildningens tjänst då och berätta hur det EGENTLIGEN står till med den pysande klimathotsballongen!

  Det säger jag även om jag skulle sakna dina tjuriga motvallsargument om du lämnade det här stället.

  Men det kanske inte går. Du är ju man, såvitt jag förstår medelålders, din sexuella läggning har jag ingen ning om men jag förmodar att din hudfärg är den som kommit under benämningen VIT, vilket torde betyda mer än 75% reflektion av infallande lus på icke solbränd hudyta. Är det sita med sanningen överensstämmande är det kört.

  Även DU är SKYLDIG till det mesta av världens elände Thomas.

 46. Pelle L

  Thomas P #39
  Du skriver
  ”Varför leta reda på en kommunalpolitiker i Vingåker, det finns folk på denna blogg som med jämna mellanrum tar upp chemtrails”

  Är du bekant med denna riksdagskandidat (C) i Skåne?
  https://www.youtube.com/watch?v=pq9xQGU3DBI

  Vem här på Klimatupplysningen slår henne (bildligt talat alltså) 😉

 47. lennart bengtsson

  Thomas P

  Det vore mera tilltalande om vi kunde kommunicera med Ditt namn och inte som en anonym signatur. Du har ju vissa kunskaper i ämnet vilket skulle underlätta ett mer vetenskapligt utbyte.
  Jag är både bekymrad och frustrerad över extrema tendenser i svensk politik. Det finns ju ingen möjlighet i långa loppet and landet skall kunna bevara sitt välstånd med diverse småpartier som har de mest absurda och ansvarslösa uppfattningar. Inte minst tendenserna till fundamentalism finner jag ytterst oroande. Men Du verkar ta ganska lätt på detta och verkar inte se det som något större problem. Klimatfrågan är en oroande fråga på mycket lång sikt men enligt min uppfattning kan man först göra ngt konkret när fattigdomsproblemet har blivit löst. Tsv finns det ingen möjlighet att reducera de globala CO2 utsläppen under de närmaste 25-30 åren. Sverige kan reducera de egna utsläppen till 0 genom att bygga ut kärnkraften eller de skyddade älvarna men den globala effekten av detta är ju helt försumbar. De flesta länder kan inte göra detta då de saknar våra förutsättningar.

 48. Börje S.

  Liten rättelse av slutet:

  Om din hud på icke solbränd yta reflekterar mer än 75% av infallande ljus är det kört. Dåär de en VIT och då spelar det ingen roll vad du säger.

  Då är är även DU SKYLDIG till allt elände här i världen, Thomas. det har miljöpartiet gjort klart för oss och vad miljöpartiet gör är alltid det rätta!

  http://www.litteraturmagazinet.se/h-c-andersen/vad-far-gor-ar-alltid-det-ratta

 49. Pelle L

  Börje S. #48

  Nu talar du (eller skriver rättare sagt) i nattmössan, vilket väl i och för sig är ganska naturligt så här dags på dygnet 🙂

  Det du försöker beskriva heter albedo och inget annat.
  Det är ett välkänt klimatologiskt begrepp, och det är bra att det nu sprider sig till andra discipliner 🙂
  Det visar hur viktigt klimatet är!

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Albedo

  Ett albedo på 75% (0,75) motsvarar enligt tabellen i Wiki nyfallen snö.
  Så man börjar förstå hur Snövit fick sitt namn.
  (Hur länge hon får heta så kan man ju undra, men det får vi ta upp någon annan stans)

 50. Thomas P

  Pelle #46 ”Är du bekant med denna riksdagskandidat (C) i Skåne?”

  Oj, plats 14 på listan för centerpartiet i södra Skåne. Ja, det låter ju väldigt troligt att hon kommer in i riksdagen.

  Lennart #47 Så hemlig är jag inte. Om du söker lite på den här bloggen skall du se att lokala underrättelsetjänsten rentav trott sig hittat ett fotografi av mig. Tyvärr har jag också fått hot om att jag borde få stryk, att jag borde begå självmord eller skickas till Sibirien så jag föredrar att inte göra det alltför lätt för alla forumets mer anonyma skribenter.

  Jag har förstått att du inte har mycket till övers för svensk politik, men vad tycker du om de där citaten från ett par professorer jag kom med? Om det inte var uppenbart så är det ansvariga för denna blogg som ligger bakom dem.

  Själv tror jag inte på det där med att man gör en lista på problem och prickar av dem i tur och ordning. Fattigdomsbekämpning är bra, även om den inte är så lätt, men vi har en hel massa andra problem inklusive klimatet som vi också får ta itu med. Samtidigt. Inte efter det att vi löst fattigdomen, vilket jag dessutom misstänker att du inte har någon realistisk lösning för hur vi skall göra.

  ” Tsv finns det ingen möjlighet att reducera de globala CO2 utsläppen under de närmaste 25-30 åren.”

  Självklart finns det det! Vi kanske inte kan få utsläppen att minska, men vi kan definitivt få dem att öka långsammare vilket är ett steg på vägen. Det finns en hel rad åtgärder, från att gynna energieffektiva apparater, ofta behövs inte mer än obligatorisk märkning som vi har i EU och låta konsumenterna göra ett informerat val. Ta bort subventioner för fossilbränslen, både utvinning och konsumtion som finns på många håll, satsa på alternativa energikällor (till vilket jag även räknar kärnkraft) bygga ut kollektivtrafik istället för fler vägar i städer osv. Det handlar inte om en heltäckande lösning utan om en massa små steg.

 51. Ingemar Nordin

  Thomas #42,

  ”Om samma idé börjar bli spridd inom en större grupp kan det bli problem.”

  Precis. Det är då vi har problem. Och det är det problemet som tyvärr lever med sedan flera år. Alla partier lever i den felaktiga föreställningen att koldioxidproduktionen är på väg att orsaka en katastrof, ja att vi redan nu är där med extremväder och tipping points. En majoritet lever också under föreställningen att vi snarast bör avveckla all kärnkraft, att vi bör odla etanol på god jordbruksmark, och avskaffa allt användande av fossila bränslen. Varje år läggs miljardtals kronor på att ta fram bevis för att politikerna gör rätt och för att försämra landets energiproduktion.

  Jag ser inte att du någonsin protesterar mot detta.

 52. lennart bengtsson

  Thomas P

  Jag har tidigare skriftligt dokumenterat vad jag anser om uppfattningar som förts fram av diverse svenska professorer och behöver inte upprepa detta här.

  Jag har under lång tid fört fram problemet med atmosfärens strålningsbalans vilket främst är en följd av ackumulationen av växthusgaser i atmosfären. Detta är på lång sikt ett problem men kan enligt min mening endast lösas genom att utveckla andra slag av fungerande energiproduktion. Vad som görs i Sverige och även till dels i Europa spelar ringa roll och är delvis missriktat utan det viktigaste är hur länderna utanför Europa löser sina problem. USA har gjort stora framsteg bl a genom att gradvis ersätta kol med skiffergas och en liknande utveckling kommer sannolikt också i Kina. Utvecklingen av nya typer av kärnkraft är på väg framför allt i Asien men också i Ryssland. Man kan bara här hoppas att Europa kommer att omvärdera sin syn på kärnkraft liksom för GMO. Det är bl a av dessa anledningar som jag är kritisk till svensk politik som till dels drivs av anti-vetenskapliga krafter.
  Man kan inte lösa världens problem genom att söka sig tillbaka till ett romantiskt 1800-tal och tyvärr är detta en vanligt förekommande uppfattning i breda lager i flera Europeiska länder. Det är sorgligt att inte minst många kvinnor är aktiva här. Det är ett katastrofrecept på alla sätt; ekonomiskt, politiskt och vetenskapligt.

 53. Pär Green

  Gunnar Kjelldahl (C) och övriga som förespråkar rent grönt!

  Den gröna energins fula miljö och personskadliga baksida

  Användningen av REE-elementen (sällsynta jordartsmetaller) neodym (Nd) och dysprosium (Dy) i bl.a permanentmagnetiserade generatorer (PMG) och direkt drivna (DD-WTG) vindkraftverk ökar kraftigt. Nd och Dy används nu i vindkraftverks generatorers permanentmagneter. Neodym-magneter genererar den högsta energiprodukten av alla permanentmagneter. Nd-magneter är ungefär 2,5 gånger starkare än samarium-kobolt-magneter och 7-12 gånger starkare än aluminium-järn-magneter (Schuler et al, 2011). Nd-magneter har en låg korrosionsbeständighet. För att åtminstone delvis övervinna detta problem är det möjligt att ändra dess inre struktur genom att lägga till en annan sällsynt jordartsmetall (Rare Earth Elements, REE), såsom Dy. Återvinningskostnaderna har dock ökat på grund av korrosion. En annan nackdel med Nd-magneter är att drifttemperaturen begränsas till under sin Curie-temperatur, 300-400 grader Celsius (Muller, 2001). Om Dy eller terbium (Tb) tillsätts kan bearbetningstemperaturen ökas.

  För närvarande innehåller PMG i vindkraftverk lågt räknat i genomsnitt 198 kg/MW Nd och 28 kg/MW Dy. De 23 vindkraftverk, Gamesa G128 (märkeffekt 4,5 MW) med permanentmagneter, som Slitevind AB kan komma att uppföra på Holmöarna kan innehålla ca. 20.500 kg Nd och 2.900 kg Dy. Dvs. omkring 50.000.000 kg Nd-malm inklusive gråbergsinblandning + betydande mängder tillredningsberg behöver brytas, processas och utvinnas för att tillverka permanentmagneterna till ev. blivande vindkraftverk på Holmöarna.

  Behovet av ”lätta” REE som även används bl. a. i andra elmaskiner, hybrid- och elbilar (s.k. högteknologiska ”gröna” miljöprodukter) bedöms att öka kraftigt under kommande år, ca. 70% av REO (Rare Earth Oxide) är beräknat som oxider och dessa utvinns bl.a ur monazite (Ln,Y, Th,) PO4 och bastnasite (LnFCO3).

  För närvarande utvinns REE, >97% i Kina, 2% i Indien, <0,5% i Brasilien och <0,5% i Ryssland. Nd- produktionen beräknas till 30.657 ton år 2015. Den totala gruvproduktionen av REE var år 2010 134.000 ton och världens kända malmreserver uppgick år 2011 till 113.800.000 ton. Koncentrationen av Nd-oxid i REO är vanligtvis omkring 18,5% vilket innebär att det i världen finns ca 20 miljoner ton kända Nd-malmreserver.

  Kort om REE-utvinningens miljöeffekter

  Gruvbrytning av REE-malmer är besvärligt och inte alls miljövänligt. Stora mängder primärmalm måste brytas pga. att halterna t.ex för Dy är så låg för att erhålla små mängder. Av den totala jordartsmetallhalten är endast några få procent Dy-oxid.

  Primärmalmen som krossas och mals ned till mindre korn behandlas sedan med olika kemikalier och syror för att erhålla en s.k. ”metallblandning”. Denna giftiga blandning av kemikalier, syror och olika metaller innehåller både önskade jordartsmetaller och ur miljösynpunkt oönskade metaller. I de flesta fall innehåller de primära malmerna också radioaktiva mineraler som uran och torium, och man kan då säga att de radioaktiva mineralerna kan betraktas som biprodukter till Nd och Dy.

  Under förra året kom ofta nyheter om verksamheten vid Talvivaaragruvan i Finland som från början framstod som en dröm, men visade sig bli en mardröm, pga. att flera dammbrott förorenade många utbredda vattendrag bl.a. med stora mängder nickel och uran.

  Den farmakologiska och toxikologiska neodymkloriden har undersökts. Kemikalien har enligt forskningen uppvisat en fördröjd akut toxicitet med symptom som liknar de som ses med andra REE. I alla de fall som studerats, uppvisade kemikalien en depressiv handling och orsakade död pga. kardiovaskulär kollaps (hjärtinfarkt) i kombination med livshotande andningsparalys. Tillförsel i ögon med kemikalien orsakade övergående konjunktivala sår. Hudskador med ärrbildning inträffade vid applicering på skadan. De toxikologiska effekter av Nd kan jämföras med effekterna av andra sällsynta RRE-element som t.ex. Dy.

  Utvinning av REE-mineraler är det mest förorenande gruvverksamhet som finns i dag och dessutom är ingående enhetsprocesser som separation och rening av REE-malmer/koncentrat mycket energikrävande.Vid all gruvbrytning måste bergmassor som inte är malm med tillräcklig halt för utvinning, så kallat gråberg, läggas i upplag. Sådana gråbergsupplag kan ha höga halter av miljöskadliga ämnen som inte är föremål för utvinning, ex.vis uran, och kan ge samma eller t.o.m. allvarligare spridningsrisker/miljörisker än utvinningsavfallet.

  Se dokumentären "Costing the Earth – Rare Earth Investigation.

  Bisfenol A ett miljömässigt destruktivt/skadligt ämne i vinkraftverkens rotorblad

  Aminer är organiska föreningar som innehåller kväve. De har sitt ursprung från ammoniak, NH3, genom utbyte av en eller flera av dess väteatomer mot kolvätegrupper. Av dessa aminer har de större en viktig användning som härdare för epoxihartser. Bisfenol A (BPA) finns i epoxihartser, polykarbonat (PC), m.fl. BPA och PC är mycket tåliga och användas bl.a. i laminerade eller armerade konstruktioner t.ex. rotorblad till vindkraftverk. Ges tillräckligt med tid kommer större delen av Bisfenol A-ämnet, att med största sannolikhet migrera ur rotorbladen till dess ytor genom urlakning följt av avdunstning eller avlägsnande genom tvättning/regn till naturen. När rotorblad t.ex. skadats och ersätts kan de skadade bladen inte återvinnas ekonomiskt, och det har ännu inte påvisats att det är tekniskt möjligt att återvinna rotorblad, trots enorma kostnader. Så de hamnar i deponier och fortsätter att bl.a. släppa ut Bisfenol A i jordar och vattendrag/livsmiljöer. Rotorblad i stora industriella vindkraftverk innehåller ca. 20 ton per blad, dvs. 60 ton Bisfenol A och Polykarbonat-baserad epoxiharts per vindkraftverk. Några exempel på Bisfenol A:s effekter:

  Bisfenol A är kontroversiell eftersom den utövar en svag, men detekterbar, hormonliknande egenskap. I EU är Bisfenol A:s användning förbjudet i nappflaskor.
  Bisfenol A är endokrindisrupta, kan imitera östrogen och kan leda till negativa hälsoeffekter.
  År 2006, i den av den amerikanska regeringen sponsrade bedömningen av den vetenskapliga litteraturen om hälsoeffekter av Bisfenol A, konstaterades att halterna av Bisfenol A numera är vanliga i den mänskliga kroppen och är förknippad med organisationsförändringar i prostata, bröst, testiklar, mjölkkörtlar, kroppsstorlek, hjärnans struktur och kemi. De genomsnittliga nivåerna i människor är över de nivåer som orsakar skada för många djur i laboratorieförsök.
  Permanenta förändringar av könsorganen. Förändringar i bröstvävnaden som predisponerar celler till hormoner och cancerframkallande ämnen. Skadliga långtids reproduktiva och cancerogena effekter. Ökad prostatavikt. Lägre kroppsvikt, ökning av anogenitalt avstånd för båda könen, tecken på tidig pubertet. Testosteron-nedgång i testiklarna. Bröstceller predisponerade för cancer. Prostataceller mer känsliga för hormoner och cancer. Minskade modersbeteenden. Omvända normala könsskillnader i hjärnans struktur och beteende. Negativa neurologiska effekter förekommer i icke-mänskliga primater. Stör äggstockarnas utveckling.
  Barn kan vara känsligare för exponering av Bisfenol A än vuxna. En nyligen genomförd studie fann högre urinkoncentrationer i små barn än hos vuxna under typiska exponeringsscenarier. Hos vuxna elimineras Bisfenol A från kroppen genom en avgiftningsprocess i levern. Hos spädbarn och barn är denna väg inte fullt utvecklad, så de har en minskad förmåga att rensa Bisfenol A från sina system. Det har också uppskattats att från livsmedelskonsumtion har spädbarn och små barn högre Bisfenol A-exponering än vuxna. Studier har visat att foster och små barn som utsätts för Bisfenol A löper risk för sekundära sexuella utvecklingsförändringar, hjärn- och beteendeförändringar samt immunsjukdomar. Kemikalieinspektionen gav nyligen ut en rapport om Bisfenol A med bl.a. följande slutsats (Kemikalieinspektionen, 2011): ”Den kvarstående problembilden, med en låg kontinuerlig allmän exponering för BPA, begränsad kunskap om exponeringskällorna och rådande vetenskaplig osäkerhet i hur exponeringen ska bedömas, ger dock enligt Kemikalieinspektionens mening anledning till fortsatt oro för eventuell påverkan på foster och barn.”

  PS. Kostnaden för deponering/förbränning av rotorbladen på Holmöarna skulle nu bli ca 2.000.000 SEK. Totalkostnaden för uppdelning av rotorbladen/vingarna i mindre delar är ca 276.000 SEK.

  http://www.skyddamiljön.nu/1_skyddamiljn/archive/252_den_grna_energins_fula_milj.html

 54. Kenneth Mikaelsson

  Höru Thomas är det inte en värre död att inte våga stå för sina åsikter än att våga stå för något med sitt liv på spel ? dö ska vi alla.. när och hur är okänt men att smyga runt väggarna eller att sprida vidare lögner på forum inkognito är ju förnedrande och ej passande för en karl… Fast du kanske är en sån där Hen den nya raw model som premieras av Fi,C och Mp

 55. Daniel Wiklund

  Kan du Thomas P ge ett exempel(eller flera) på att dom åtgärder som vidtagits dom senaste decennierna(bl a skatter på koldioxid)har påverkat klimatet.

 56. Alienna

  Jag börjar bli mörkrädd . . .

  Se här: http://www.uncclearn.org/resource_guides_climate_change_science

 57. Börje S.

  #53 Pär Green

  Tack för utomordentligt viktig information. Man får hoppas att vår centerpolitiker Gunnar K. läser och tar den till sig.

  #48 Pelle L

  Problemet är att miljöpartiet inte angett HUR vit en misstänkt heterosexuell medelålders man ska vara för att förtjäna partiets bannbulla, så jag höftade till med 70% utan att konsultera wikipedia. Jag förväntar mig att vi får reda på det exakta värdet under valkampanjen i höst.

 58. Peter Stilbs

  Alienna #56 – vore intressant att höra Lennart Bengtsson’s åsikt om detta propagandamaterial

 59. Pär Green

  Tja, nu är veckan i jämmerdalen över, och alla lovar rent grönt!
  Det skall byggas än det en och andra, men vara klart 2020 – 2030!
  Alla pratar energi o energi, men ingen nämner effekt!
  Det skall byggas vindfjollor för att ersätta det enda som fungerar!
  Nuvarande antal på drygt 2000 skall bli oändligt!
  Men det verkar som om politiker inte riktigt förstått!
  Detta exempel skulle visa dygnet runt på riksdags-dagis!

  https://www.youtube.com/watch?v=zc7rRPrA7rg

  Några för börja med denna bild!

  http://www.frojdh.se/wp-content/uploads/2011/06/old_new_energy_scr.jpg

 60. Peter F

  Pär..lägg till den här också.

  http://www.youtube.com/watch?v=lJ_bHVJfHrs

 61. KF

  Det här med ständigt nya temperaturrekord är egentligen inget konstigt. Det måste ju bero på den ständiga ”homogeniseringen”av tempdatan. Klart som f-n att det ständigt slås nya rekord när historiska data hela tiden justeras ner.

 62. Pär Green

  Gunnar Kjelldahl (C) och övriga som förespråkar rent grönt!

  Ingen politiker i jämmerdalen nämnde vad det innebär att bygga vindfjollor!
  Alla tycks vara i den villfarelsen att vindfjollor växer upp ur marken!

  Vindkraften – inte bara plus för miljön
  Visst, när de 200 meter höga tornen står på plats och vingarna snurrar ger de inga utsläpp.

  Men vägen från fabrik till stolpe är lång och långtifrån miljövänlig.
  Relaterat

  I vårt län finns det ansökningar om att få bygga cirka 2 000 vindkraftverk. Lokalpolitiker och exploatörer framhåller hur viktigt det är för miljön att göra dessa stora ingrepp i vår natur.

  Visst, när de 200 meter höga tornen står på plats och vingarna snurrar ger de inga utsläpp (utom att de blinkar dygnet runt, bildar rörliga skuggor och ger ifrån sig höga vinande ljud). Men vägen från fabrik till stolpe är lång och långtifrån miljövänlig.

  Låt mig ge några exempel! Fakta har jag hämtat från Trafikverkets analys ”Samhällskostnader vid transporter av vindkraftverk”. Siffrorna är skrämmande.

  Samhällskostnaderna (inte exploatörens kostnad) för ett enda torn är närmare 1 200 kronor per kilometer för transport till byggplats. Kraftverken tillverkas i Danmark och tas med båt till Härnösand. De specialanpassade lastbilarna körs tomma från Danmark till oss.

  Utsläppet av koldioxid för transport av ett enda verk blir då 54 tusen kilo alltså totalt ungefär sex miljoner ton koldioxid för de som planeras i Kramfors.

  Transporter, utsläpp och olycksrisker beräknas kosta omkring 1,5 miljoner kronor per vindkraftverk. Priset får vi skattebetalare betala.

  Betongen till fundamenten ska också fraktas. Till varje markfäste behövs 400 kubikmeter betong som först ska tillverkas och sedan köras till exempelvis Björnlandshöjden på gränsen mellan Härnösand och Kramfors. Till vindkraftverken i det området behövs 26 000 kubikmeter betong. En betongbil rymmer cirka nio kubikmeter så det blir ungefär 2 900 transporter bara till Björnlandshöjden – alltså 30 000 mil – om man räknar med en transportsträcka på ungefär tio mil fram och tillbaka. Miljövänligt?

  Därtill ska stora arealer skog avverkas kring verken och vägarna och fraktas därifrån. De allmänna vägarna måste breddas och förstärkas för att kunna ta emot så stora laster. En vindvinge är 50 meter lång och måste fraktas i ett enda stycke. Varje stolpe har tre vingar. Därtill måste nya vägar brytas för transporter till varje vindkraftverk.

  Under byggtiden kommer de tunga transporterna att slita hårt på våra vägar, hindra övrig trafik, drastiskt öka olycksriskerna och mycket stor miljöpåverkan. Samhällsvänligt?

  Men den stora miljöförloraren är självklart naturen. Den förvandlas från att ha varit omtyckta och välbesökta rekreationsområden till sterila industriområden.

  Så frågan blir: är vindkraften plus eller minus för vår miljö på Finnmarken och i Kramfors kommun?

  Lite mer ifrån verkligheten!

  http://www.youtube.com/watch?v=lJ_bHVJfHrs

 63. Pär Green

  Även om valvinden blåste på jämmerdalen, var det sämre med vindfjollorna!

  http://www.vindstat.nu/stat/Gotland24h.htm

  Har sett ut så här under juni o juli!