Stora Karlsö är, efter Yellowstone, världens näst äldsta naturreservat och en fantastisk plats för att studera klimatförändring. Hela ön består av ett enda stort komplex av stora och små fossila korallrev omgivna av lagrad kalksten.
När inlandsisen drog sig tillbaka efter den senaste istiden låg Stora Karlsö till en början helt under vatten. Sedan kom ön upp ur havet och blev boställe för många generationer av människor. För mellan 9.500 och 8.000 år sedan var klimatet betydligt varmare än idag och havet inte så salt. Det finns flera så kallade värmetidsrelikter på ön, växter som är en kvarleva från den tiden. Karlsösalladen är en sådan. Idag kan den återfinnas närmast i Tyskland.
För ungefär 8.000 år sedan försvinner spåren av människor i Stora Förvar-grottan för en lång period. Man tror att havsnivån steg under denna fas så mycket att stranden till slut låg för nära grottmynningen. Två tusen år senare finns det på nytt spår efter människor i grottan, men benfynden tyder på at isförhållandena förändrats och att Stora Karlsö har nu något kallare vintrar än tidigare.
Ön har under sin historia utsatts för stora klimatvariationer som knappast har något med människan att göra. Det är en bra plats att resa till för att få en större bild av Jordens historia. Och det är en bra plats att vila ut på.
(PS Detta är ingen reklam för Stora Karlsö och The Climate Scam har på intet sätt blivit betald att skriva ovanstående. 🙂 )
Hmmm. Finns reservat i Sydafrika från början av 1880-talet.
😉
Gällande skydd så får biologer beträda Pepparholm en gång per år. Det slår Surtsey va Thomas. 😉
Både Pepparholm och Surtsey är väldigt intressanta när det gäller att studera hur naturen migrerar till ett nytt habitat.
Förövrigt är Stora Karlsö fantastiskt vackert.
Alltså naturskyddat område och numera reservat. (Maggies kommentar)
Aha, om området blev naturskyddsområde 1880 så stämmer allt, om det är 1887 så är både reservat i sydafrika och niagra falls national park äldre.