Stora Karlsö – en studie i klimatförändring

tall stora karlso
Stora Karlsö är, efter Yellowstone, världens näst äldsta naturreservat och en fantastisk plats för att studera klimatförändring. Hela ön består av ett enda stort komplex av stora och små fossila korallrev omgivna av lagrad kalksten.
När inlandsisen drog sig tillbaka efter den senaste istiden låg Stora Karlsö till en början helt under vatten. Sedan kom ön upp ur havet och blev boställe för många generationer av människor. För mellan 9.500 och 8.000 år sedan var klimatet betydligt varmare än idag och havet inte så salt. Det finns flera så kallade värmetidsrelikter på ön, växter som är en kvarleva från den tiden. Karlsösalladen är en sådan. Idag kan den återfinnas närmast i Tyskland.
För ungefär 8.000 år sedan försvinner spåren av människor i Stora Förvar-grottan för en lång period. Man tror att havsnivån steg under denna fas så mycket att stranden till slut låg för nära grottmynningen. Två tusen år senare finns det på nytt spår efter människor i grottan, men benfynden tyder på at isförhållandena förändrats och att Stora Karlsö har nu något kallare vintrar än tidigare.
Ön har under sin historia utsatts för stora klimatvariationer som knappast har något med människan att göra. Det är en bra plats att resa till för att få en större bild av Jordens historia. Och det är en bra plats att vila ut på.
(PS Detta är ingen reklam för Stora Karlsö och The Climate Scam har på intet sätt blivit betald att skriva ovanstående. 🙂 )

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ”Stora Karlsö är, efter Yellowstone, världens näst äldsta naturreservat[…]”
  Hmmm. Finns reservat i Sydafrika från början av 1880-talet.

 2. Thomas

  Jag försökte kolla när Stora Karlsö skyddades. Det blev Naturreservat först 1970, men hade kanske någon annan typ av skydd innan dess. Frågan är bara vad och sedan när.

 3. Om området bara existerat i knappt 10ooo år torde det ju snarare vara ett av dom yngsta!
  😉

 4. Thomas

  I så fall ligger Surtsey som bildades först 1963 betydligt bättre till. Ön är dessutom långt starkare skyddad än Stora Karlsö. Bara några få forskare får gå iland där.

 5. Jens

  Jonas och Thomas när det kommer till yngst så slår Pepparholm i Öresund Stora Karlsö och Surtsey rätt lätt.
  Gällande skydd så får biologer beträda Pepparholm en gång per år. Det slår Surtsey va Thomas. 😉
  Både Pepparholm och Surtsey är väldigt intressanta  när det gäller att studera hur naturen migrerar till ett nytt habitat.
  Förövrigt är Stora Karlsö fantastiskt vackert.

 6. Under perioden 1880-1887 köptes marken på Stora Karlsö successivt upp av ett nybildat bolag – Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB – som än idag står som ägare till ön. Drivande motor i det nybildade bolaget var Willy Wöhler som till och med lyckades locka konungen Oscar II att köpa en aktie. I och med köpet kunde bolaget efter hand förbjuda all fågeljakt, vilket skulle komma att rädda sillgrisslans existens på Stora Karlsö. Ön är faktiskt världens näst äldsta naturskyddade område, efter Yellowstone National Park i USA! Sedan 1970 är Stora Karlsö ett naturreservat. (från webbsidan om Stora Karlsö).
  Alltså naturskyddat område och numera reservat. (Maggies kommentar)

 7. Maggie
  Aha, om området blev  naturskyddsområde 1880 så stämmer allt, om det är 1887 så är både reservat i sydafrika och niagra falls national park äldre.