Regeringen varnar för varm en sommar

Regeringen varnar för en varm sommar. Men vad vet egentligen regeringen om vädret? Visst kan det bli en varm sommar, men det kan det bli varje år. Men det kan också bli en kall sommar, en blöt sommar, en torr sommar, eller kanske en helt lagom sommar.

Grunden för detta larm från regeringen verkar vara att en del långtidsprognoser pekar på att det kan bli högtrycks-betonat väder under sommaren. Men hur kan de veta det? På SVTs hemsida finns en lite mer balanserad analys av meteorologen Nitzan Cohen. Han skriver bla:

Inför sommaren 2023 finns en rad intressanta förutsättningar som påverkar vädret på den globala skalan. Ett av dessa är den förväntade utvecklingen av en El Niño

Historiskt sett finns det en del år där det precis som i år funnits utveckling av El Niño under sommaren, där norra Europa haft högtrycksbetonade och varma eller mycket varma somrar. Bland dessa hittar vi exempelvis 1972, 1976, 1982 (delvis), 1994, 1997, 2002, 2006 och 2018. Problemet är att det finns andra exempel som inte följer samma mönster och som istället hade en övervikt av ostadigt och svalt väder över norra Europa. Bland annat 1951, 1965, 1986, 2004 eller 2009 för att nämna några.

För att visualisera detta har jag plottat ett mått på styrkan på El Niño, ENSO index (MEI.v2 från NOAA) månadsvis (blå linje), tillsammans med sommartemperaturen för Uppsala (medel av juni, juli, augusti), röda kryss:

enso uppsala summer

Jag har iallafall svårt att hitta något mönster. Det förefaller som att sommartemperaturen i Sverige är helt oberoende av El Niño. Vidare skriver Nitzan Cohen:

Vår slutsats är att det ändå lutar lite åt att vi kan få någon form av högtrycksdominerad sommar över norra Europa

Frågan är då vad det är för mönster man har lyckats koppla till den svenska sommaren. Men han avslutar iallafall med brasklappen:

Sanningen är att hur vi än försöker och trots att vissa av väderinstitutens säsongsprognoser till och med verkar ge stöd åt det vi kommit fram till så finns det alltid en risk att det blir fel på grund av de stora osäkerheterna.

Att just regeringen varnar för torka och varmt väder hör kanske snarare samman önsketänkande. De anser nog att den typen av väder är ett ”bevis” på den ”klimatkris” vi har. Men ibland slår ju drömmar in. Bara framtiden har svaret.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. MatsL

    Kan man ana att sommartemperaturen i Uppsala tog ett skutt uppåt med c:a 1 grad mellan 1990 och 2000? Och kan det ha något samband med den kraftiga el niño som vi hade i mitten av 90-talet?

  2. Magnus Cederlof

    #1 MatsL
    Det finns för lite data för att man ska kunna dra en sådan slutsats. Sen finns det, så vitt jag vet, inte någon känd fysikalisk process som skulle kunna förklara att en stark El ninõ skulle kunna förändra sommartemperaturen i Sverige för många år framöver.

  3. Karl Eider

    Nitzan är väl lite som den tyska bläckfisken Paul. Han som tippade rätt i åtta matcher i rad i fotbolls-VM 2010. När han tippade att Tyskland skulle förlora mot Spanien och fick rätt, så började det spridas recept på hur man kan tillaga en bläckfisk.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A4ckfisken_Paul?wprov=sfla1

  4. Den långsiktiga utvecklingen av temperaturen är avtagande styrka i alla större uppgångar och ingenting ser ut att ha ändrats ang detta trots enstaka högre toppar. Det gäller alla mätserier från 1800-talet och satellitmätningar från slutet av 1970-talet. Samtliga avtar sedan 1990-talet och i USA redan från 1930-talet. El Nino styr inte klimatet. Klimatet och solen styr El Nino.

  5. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Magnus. Nitzan Cohen vågar visa lite tvivel och verkar vara väderkunnig, men kan han också vara på väg att svära högt i klimatkyrkan?

  6. Enough

    Drömmar, tro och hopp, tar en allt större plats i samhällsdebatten, särskilt i existentiella frågor. Vetenskapen, som under ett par hundra år drivit fram ett makalöst välstånd för människan, för en allt mer tynande tillvaro.

    De ledande skikten i samhällskroppen och även i majoriteten av företag, består till större delen av personer utan naturvetenskaplig kompetens idag. Idag är det viktigare att känna, tycka och tro, den metodiska vetenskapen som tog oss till nuvarande nivå är lite eller ingenting värd längre ( jfr med statusen på ”äldre vita män”).

  7. Karl Eider

    #6 Enough

    När vetenskapen bröt sig loss från kyrkan och överhögheten, följde en snabb vetenskaplig utveckling. Detta lade grunden för vår välfärd och demokrati idag.

    Men lika viktig har tillgången till billig enegi varit. Utan den hade vi inte kunnat bygga upp dagens moderna samhälle, där alla kan inkluderas.

    Håller med om att vetenskapen får en allt mindre roll hos våran maktelit. Om man dessutom fortsätter att förstöra våra energisystem, så närmar sig katastrofen med stormsteg.

  8. Sören G

    Enough #6
    ”Idag är det viktigare att känna, tycka och tro”
    Det där är väl tongångar som hörts i samhällsdebatten sedan kanske 70-talet. Det började dyka upp från visst politiskt håll att vetenskapen är för teknisk eller mansdominerad och man behövde ett kvinnligt perspektiv. Mer känslor eller känslostyrt.

  9. JonasW

    Lite data från SMHI

    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi/historiska-torrperioder/torkan-1868-1.155806

    1868 var ”extremt” varmt och torrt. Bjerströms påstående att fler dör av värme än kyla var nog sant i Sverige/Finland 1868.

    Sidan innehåller också en intressant förteckning över torrperioder i Sverige. Det är alltså inget konstigt med att vi då och då har torrår.

  10. Staffan Lindström

    En riktig värmebölja borde inte ha frostnätter någonstans i Sverige, (trafikverkssensor i Eriksmåla i går natt nådde -0,4C en kort stund) i övrigt har SMHI-stationer haft mankfrost…så här långt i juni 2023…
    Typisk Stockholms natt-temperaturprognos: ”runt 10C” utfall 3-4C… Kommer Storebror att spärra in oss i storstäder där 10C är den korrekta prognosen…??

  11. Lasse

    Tack Magnus C.
    ENSO är väl inte det index man i första hand förknippar med vår väderpåverkan vilket du visar tydligt.
    AMO eller NAO sambanden kanske du visat förut.
    Dessa bygger på väderpåverkande L och H placeringar i Atlanten.

    Men det finns ju en hel del att välja mellan.
    Klimatalarmen går allt eftersom vädret skiftar, något som Fransk TV tycks ha fastnat för: https://realclimatescience.com/2023/06/all-weather-is-climate-now/

  12. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    Det är varmare i städer. Städer växer. Fler flyttar dit. Färre bor på landsbygden, där den marknära atmosfärens faktiska temperatur mäts. Höga stadstemperaturer passar rådande berättelse (narrativ) om hotande värmechock. Vad mer?

  13. Lasse

    #9 JonasW
    Intressant SMHI sida.
    Påståendet att fler dör av värme än av kyla var lika falskt då som nu. 1887 var året utan sommar då grödorna inte växte i Sverige eller Finland med svält som följd.
    Men vid närmare eftertanke kan värme drabba fler-eftersom befolkningen söker sig till varmare platser på jorden.
    Men Erikas utsago är falsk
    https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00023-2/fulltext

  14. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    JonasW #9. Vintern 1867/68 var däremot ovanligt kall. Efter flera års kyla, missväxt och nöd svalt den vintern 10.000 ihjäl i Norrlands inland efter att för små och för sena hjälpsändningar fastnart i snö och is.

    Gripande skildrat av Magnus Västerbro i boken ”Svälten”. Lilla Istidens efterdyning som exempel på snabba växlingar. Alarmisterna är upprörande hisstorieösa!

  15. Ivar Andersson

    Om svenskarna i allmänhet var rädda för värme skulle det inte gå att sälja resor till Medelhavsområdet eller andra platser med varmt sommarväder.
    De som är rädda för värme kan ju åka till Island som ofta har sommartemperaturer runt 15 grader. Fast jag har varit på Island när det var 31 grader.

  16. JonasW

    #13 Lasse

    Jo, visst är Bjerströms påstående falskt (hennes påståenden brukar vara det).

    Det jag menade var att under ett extremt år som 1868 (varmt, torrt och utbredd svält p.g.a. missväxt) så kan det vara korrekt. Över en längre tidsperiod är det absolut fel.

    Väder varierar. Ibland är det varm och torrt. Så har det nog alltid varit. Problemet är att SVT ”tolkar” alla vädervariationer som ”bevis” för att ”klimatkatastrofen är nära”.

    Fattar inte att de orkar hålla på och tramsa som de gör. Måste saknas någon form av självreflektion i SVT´s redaktioner. Kritiskt tänkande saknas definitivt.

  17. Sören G

    Alla lite mer extrema väderfenomen kommenteras nästan alltid i medierna med ”de beror klimatförändringen”. Och ”klimatkrisen är här och nu” hörde jag från partiledardebatten när jag passerade utanför rummet där min fru såg TV. Hon hade också sett Utrikesmagasinet där det påstods att hundraårig is i Arktis just nu smälter och att isbjörnarna är hotade.

  18. Henrik Bengtsson

    Regeringen uppmanar till beredskap om det skulle bli som 2018 som onekligen överraskade det svenska samhället i allmänhet och oss svenskar i synnerhet.

    Kopplingen till ”önsketänkande” känns långsökt och onödigt forcerad. Personligen tror jag inte 2023 blir fullt lika extrem som 2018 men den blir högtrycksbetonad med allt vad det innebär.

    Vi har redan en vecka på raken med 26-30 grader (före midsommar) och som det ser ut nu så blir det så en vecka till i stora delar av landet. Torkan är redan mycket svår och risk för skogsbränder extrem. Varför kan man inte highlighta det?

  19. Mats Kälvemark

    #17 Sören G
    Isbjörnarna är inte hotade. Se första länken nedan. Idag är populationen minst 25000 vilket är 4 ggr mer än när Al Gore föddes.
    Arktis is smälter inte mer än enligt den normala årstidscykeln och ligger nära median för perioden 1981-2010. Verifieras väl av isbrytarens Odens irrfärder. De verkar ha kört fast i isen i sina försök att nå Nordpolen.

    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/SICE_curve_extent_LA_DK_20230612.png

    https://www.thegwpf.org/publications/its-not-a-myth-2020-was-another-good-year-for-polar-bears/

  20. Lars Kamél

    Finns det ens hundraårig havsis i Arktis? Inom några år borde väl isen föras söderut med vindar och strömmar och smälta? Om den inte redan har smält under den arktiska sommaren.

  21. Henrik B #18

    Här I nordvästskåne har vi haft mellan 21 och 24 grader. Lite torrt kanske men temperaturmässigt en högst normal sommar så här långt. Men det säger inget om resten av sommaren. Jag vet inte hur många rubriker jag sett genom åren av typen: Rekordsommaren kommer. Många tror på det och glömmer snabbt bort det när det inte blev som deras prognos sade.

  22. Magnus Cederlof

    #18 Henrik Bengtsson
    Jag trodde att Sverige alltid skulle vara beredd på olika väderhändelser. Beredskapen för en varm sommar, liksom en blöt, borde alltid finnas.

    Jag kan meddela att vi ännu bara är halv-vägs in i Juni. Och det är klart att man kan ”tro” att det blir varmt även fortsättningsvis. Och kanske blir det det. Eller också blir det nåt annat.

  23. Erik

    Illavarslande. Staten har fel om nästan allt, låt sommarvädret bli undantaget.

  24. Lasse

    #21 Ingemar N
    Bönderna på Bjäre odlar mycket på sandig jord. Nypotatisen är välbekant. Men de vill sköta bevattningen själva!
    Nu har de ännu mer vatten tillgängligt eftersom kommunen bjuder på sjövatten från Bolmen.
    Hoppas på en varm sommar där !

    Björn Gillberg i högform: https://www.youtube.com/watch?v=v8FvOElOQoA

  25. Sten Kaijser

    Huvudanledningen till att de gärna varnar för värme är att vill få oss att tro att värme är ett större hot än kyla.

  26. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    Sten #25, Alarmisterna tycks ogilla a) kärnkraft, som de inte förstår och därför fruktar, b) kol och kolbaserad energi, som symboliserar ett alltför välmående samhälle och liv för deras smak. Ingetdera ger kyla – men väl värme.

    Alltså är värme av ondo som förknippad med oönskade energiformer.

  27. Rossmore

    Tack Magnus,

    Har också noterat hur media plötsligt börjat ge förutsägelser om hur det framtida vädret kommer att gestalta sig. Då pratar jag inte om dagliga prognoser om nästa dag eller vecka som vi sett sen Pohlman utan om tvärsäkra förutsägelser om att den här sommaren kommer att bli värst någonsin. Var får de sånt från? Kollat på https://coveringclimatenow.org/climate-beat-story/a-path-breaking-innovation-in-climate-journalism/ och misstänker att det är här man hämtar inspiration.

    Det är helt klart samordnat.

  28. mattias

    #27
    TV4 visade häromdagen långtidsprognoser för vädret i sommar – både temperaturer och nederbörd. Med tanke på de ganska usla prognoserna för regn bara de närmaste 10 dagarna som brukar visas under sommarmånaderna så tar jag prognosen att det blir normalt med regn i augusti med en stor nypa salt. Och jag frågar mig – vad är vitsen med att ta fram den typen av prognoser med stora osäkerheter? Vädret blir vad det blir trots allt.

  29. Ulf

    Svar 18,

    Torkan är inte svår och risken för skogsbrand är inte extrem. Det är så här det är de flesta vårar i delar av Sverige och har så varit i många år. Inte alla men väldigt ofta. Om något är svårt eller extremt är det inte normalt, men detta är helt normalt.
    Ibland kan det vara kolossalt varmt i April eller Maj för att sedan regna hela Juli. Så vad det blir för väder i sommar är knappt värt att ens kalla gissning. Vädertjänsten har ju ofta svårt att få till prognoserna samma dag. Så självklart blir långa prognoser rätt meningslösa.
    För övrigt var det mycket torrare på 90 talet än nu. I alla fall där min stuga ligger.

  30. Hans Hällström

    #26 Tegel

    Kärnkraft och fossilkraft ger elenergi.

    Luftkonditionering för kyla är i USA en mycket stor elförbrukare. Jag tror inte amerikaner delar din mycket förenklade förklaring.

  31. Rossmore #27,
    Idag handlar väderprognoser inte bara om vädret i morgon och övermorgon, utan syftet är också att föra ut budskapet att det råder en klimatkris.

    Detta var en idé som redan Pär Holmgren förespråkade på SMHI 2006. Meteorologen skulle, menade han, alltid lägga in kommentarer som varnade för den antropogena uppvärmningen. Läs mer här: https://klimatupplysningen.se/par-holmgren-och-gralet-pa-smhi/

    Pär Holmgren var den förste politiska aktivisten som låtsades vara meteorolog.

  32. mattias

    #31
    Det är knappast första gången som det ”kan bli upp mot 30 grader i juni” Återstår att se om det faktiskt blir det i verkligheten – på något ställe hade det visst varit 29 grader under dagen idag. Men jag kan inte minnas att det tidigare gått ut något särskilt meddelande om höga temperaturer utifrån en sådan prognos från SMHI. Tänk om myndigheterna i medelhavsregionen hade behövt gå ut och varna befolkningen varje gång temperaturen börjar närma sig 30 grader, då hade de inte nog inte hunnit med så mycket annat.

  33. mattias

    #29.
    Medelnederbörden under maj 2023 har varit ungefär 50% av den normala i stora delar av södra Sverige, men några regioner i södra Sverige hade bara 10% av normal nederbörd i maj. https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/foregaende-manad/nederbord/ Det återstår att se hur sommaren blir. Du har rätt i att betydande torra somrar inträffade i mitten av 1990-talet medan flera år både före och efter denna period istället var ovanligt blöta. Alltså ingen trend överhuvudtaget. https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-nederbord-1.2887

  34. jax

    #33 Mattias
    Det är 50% av medelmängden, inte 50% av normalt. 50% av medelmängden är fortfarande normalt. Som Ulf påpekar här ovanför.
    Det är dags nu att börja protestera när det sägs att någonting är lägre/högre än normalt när det är lägre/högre än medel. Folk i allmänhet är inte så insatta, så de tror på dem som säger att det inte är normalt när något avviker från medel.

  35. foliehatt

    Kom ihåg – det heter ”klimatförbättringen” – inget annat.
    Motsatsen till värmen är Fimbulvintern. Ingen, utom MP, önskar den uppå oss.

  36. Rossmore

    #31

    Numera parlamentariker med makt att påverka i EU. Huvva!

  37. mattias

    #33
    Jo, att det är 50% av medelnederbörden är det – och det är inte onormalt. Vi kan ju jämföra maj 2023 med till exempel 2018, 2017 eller 2008 i södra Sverige. Värt att notera att även om maj 2017 och 2008 var ovanligt torra så var dessa år tämligen nederbördsrika under sommaren. https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/avvikelse/manadsnederbord-procent-av-normal-avvikelse/manad/maj

  38. Claes Forsgårdh

    De senaste 6,5 veckorna i nordvästra Skåne och/eller i norra Stockholm har nattemperaturen varierat mellan 3 och 8 grader (plus!), några nätter t.o.m. kallare! Jag vill påstå att detta är klart under det normala. Natten som gick var det 8 grader i nordvästra Skåne. Skrämselpropagandan blir bara värre och värre för att upprätthålla klimatbedrägeriet!

  39. mattias

    #38
    Ja, det är ett faktum – och inte särskilt vanligt. Om man nu vill uppmärksamma olika typer av ”extremt väder” så borde detta nämnas. Möjligen svårgreppbart för människor att uppleva med sina sinnen eftersom det sker på natten. Å andra sidan brukar ju folk uppskatta ljumma försommarkvällar – och de har varit lätt räknade hittills i år.

  40. Ulf

    Svar 33,

    Våren är längre än Maj. I Skåne börjar den inte sällan i Februari. Så ska det mätas så är det inte bara Maj.
    Det jag ser utspelas i Sverige nu är inte svår torka eller extrem brandrisk. Hade det varit det så hade skördarna redan varit förstörda och halva Sveriges skog uppbrunnen. Det är svår torka och extrem brandrisk.
    Hur det ser ut avgörs inte av vädret i Maj utan av hur vintern och hela våren sett ut.

  41. tty

    #20

    ”Finns det ens hundraårig havsis i Arktis?”

    Nej, det gör det inte. Men det fanns faktiskt under några årtionden från 1940-talet framåt då den landfasta isen på Ellesmere lands nordkust lossnade. Men den har sedan länge smält. Googla ”Fletchers Ice Island”.

    Isberg däremot är alltid gamla, åtminstone delvis, eftersom de har kalvat från en glaciär, och de undre lagren i en glaciär är från hundratals till hundratusentals år gamla. Sådan gammal is som varit utsatt för högt tryck är förresten möjlig att känna igen på dess karaktäristiska blå färg:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/JoekullsarlonBlueBlockOfIce.jpg/1200px-JoekullsarlonBlueBlockOfIce.jpg

  42. tty

    #38

    De kalla nätterna och torkan hänger ihop. Vi har haft nordliga-nordvästliga vindar en längre tid. Kall polarluft kommer ned över Nordeuropa och mycket av den fuktighet den innehåller ”regnar ut” över Norge och fjällkedjan. När den värms upp av sommarsolen blir den relativa fuktigheten ännu lägre, och den den låga absoluta fuktigheten gör att uppvärmningen går fortare, men också att temperaturen rasar efter solnedgången eftersom det finns så lite växthusgaser (=vatten) i luften.

  43. Ulf

    Denna extrema brandrisk och svåra torka som osökt får en att tänka på en naturkatastrof i Afrika, hur är det i resten av Europa?
    Den påverkas väl också av el ninjo? Just nu ser det väl ut som det brukar i södra Europa.

  44. mattias

    #38
    Tack tty.
    Tänk om TV-meteorologerna kunde förklara som du gör. Istället krånglar de till saker och jämför med irrelevanta 2018 och lägger till lite El ninjo som har rätt liten betydelse här. Och fortsätter med långtidsprognoser med stora osäkerheter och lågt prediktionsvärde. Jag antar att den torra luften också bidrar till avsaknaden av dagg trots låga nattemperaturer.

    #40 Ulf
    Minnet är kort – i mars var det ovanligt blött och dessutom i form av snö. Torkan började i april, men snösmältning fördröjde effekten av begynnande torka. Medelnederbörden för våren (mars-maj) blev därför normal, men döljer faktum att senare delen av våren var torrare än normalt.

  45. Ulf

    Svar 44,

    Precis. Jag har koll på detta eftersom jag ofta eldar på våren. De senaste åren har det blivit mycket populärare med eldningförbud. Inte för att det blivit torrare. Men därför eldar jag nu tidigare på året. Jag tror heller inte detta har att göra med någon önskan att framställa något klimathot.
    Jag tror det beror på att det numera finns fler oförsiktiga klantsskallar och/eller folk dom gillar att dra igång bränder. Antalet sådana bränder synes ha ökat. Folk är helt enkelt mycket slarvigare nuförtiden. Någon automatisk utbildning angående allemansrätt existerar inte längre.
    Det grillas lite över allt och ingen gitter släcka ut brasan i skog o mark.
    Har ingen evidens utan ren känsla.

  46. Ivar Andersson

    Hur varmt ska det bli innan SMHI utfärdar VMA?

  47. tty

    #43

    ”Den påverkas väl också av el ninjo? Just nu ser det väl ut som det brukar i södra Europa.”

    Nej, det har varit en ovanligt blöt vår och försommar där eftersom lågtrycken styrts in söder om det stora högtrycket över Nordeuropa. Men sådant får man hålla reda på själv. I svenska media nämns sådant bara om det leder till översvämningar som kan passas in i ”berättelsen”.

  48. tty

    #46

    25 grader, vilket också är kriteriet för högsommartemperatur. Högsommar är alltså definitionsmässigt farligt enligt SMHI.

    Däremot finns ingen varning för kyla, hur kallt det än blir. -40 är harmlöst tycker SMHI.

  49. tty

    Och på Grönland sätts snöfallsrekord för juni, men det lär inte heller komma i svenska media:

    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20230614.png

  50. Onekligen ett intressant år, det senaste – vädermässigt.
    Vädersystemen på Atlanten har varit starkt varierande och bl a dom dominanta västliga vindarna på atlanten snurrar lite hit å dit – kanske ngt intressant skifte på gång.
    Dom senaste årens allt sydligare utbredning på havsisen norr om Island kanske får betydelse för hur mycket ostliga och nordliga vindar sverige får – det är en process som tycks ha smugit fram dom senaste 10 åren.
    Hade vi haft dom senaste veckornas/månaders väder under våra vintermånader hade vi sannolikt haft konstant stark kyla.

    Fortsätter denna sydliga isutbredning kommande år kan det ge oss spännande väderfenomen – tror jag.

    För oss som fiskar är det redan skillnad mot perioden på 80- talet fram till mitten på 90 – talet och sedan mitten 90 till 2010.
    Medelvinden har visserligen minskat sedan 60- talet men tycks även gå i cykler.
    Påverkan på det atlantiska hög och lågtrycksområdet blir intressant att följa.

    Vinterdygnen vid mätstationen måseskär på västkusten minskade kraftigt från slutet på 60- talet till början på 90 – men mycket mindre minskning därefter, endast några få dygn mindre dom senaste 30 åren mot flera 10- tals dygn under 60 – 90.

  51. Ulf

    Svar tty,

    Ja den här gången menade jag just nu. Det är behagligt Juniväder söderut runt 25 grader. Där anses det inte vara anledning för varning.
    Och ja precis det enda man hört om nederbörden söderut är extremväder i Italien och svåra översvämningar.
    Det slår aldrig fel.

  52. Claes-Erik Simonsbacka

    #13 Lasse och #16 JonasW

    ”Det är fler människor numera som dör av hetta än av kyla” – Erika Bjerström

    Varför publicerar och sprider SVT en sådan lögn?

    Global, regional, and national burden of mortality associated with non-optimal ambient temperatures from 2000 to 2019: a three-stage modelling study
    JULY 2021

    Utdrag.
    ”Globally, 5 083 173 deaths (95% empirical CI [eCI] 4 087 967–5 965 520) were associated with non-optimal temperatures per year, accounting for 9·43% (95% eCI 7·58–11·07) of all deaths (8·52% [6·19–10·47] were cold-related and 0·91% [0·56–1·36] were heat-related).”

    https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(21)00081-4/fulltext

    Excess mortality attributed to heat and cold: a health impact assessment study in 854 cities in Europe
    APRIL 2023

    Utdrag:
    ”Across the 854 urban areas in Europe, we estimated an annual excess of 203 620 (empirical 95% CI 180 882–224 613) deaths attributed to cold and 20 173 (17 261–22 934) attributed to heat.”

    https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00023-2/fulltext

    Mvh,

  53. SatSapiente

    #52 C-E Simonsbacka
    Nu sa Erika Bjerström i SVT’s inslag att ökningen av värmerelaterade dödsfall hade ökat med 100%, vilket kanske kan vara korrekt, men hon ”glömde” att nämna att det fortfarande är mångdubbelt fler som dör av kyla. EB, en aktivist, utklädd till journalist.

  54. AndreasF

    Akta er för kurvorna! Nu är det nog kört… Igen

    https://www.aftonbladet.se/a/9z021E

  55. Andreas F #54,

    Vi måste släcka solen helt enkelt!!!

    Att solinstrålningen ökat över norra atlanten och europa är inte någon nyhet. Frågan är vad som orsakar färre moln. CO2 – knappast.

  56. Hans H

    Isen blev övermäktig

    Alldeles nyss lämnade Oden Longyearbyen efter att ha bunkrat och sannolikt släppt av folk som flyger hem. För kursen är nu satt mot Tromsö.

  57. Håkan Bergman

    AndreasF #54
    ”Klimatforskaren Leon Simons skriver om hur effekten blev omedelbar – mängden solinstrålning som absorberades ökade markant, mest i de områden där fartygstrafiken var som mest intensiv – Norra Atlanten.

    Det var en märklig Moment 22-situation: När utsläppen – och därmed svavelpartiklarna – minskade i atmosfären, ökade uppvärmningen.”
    Vem bestämmer över utsläppen ute på oceanerna? Ingen såvitt jag vet, idag kan många fartyg switcha mellan godkända utsläpp när man måste följa nationella regler och till den vanliga skiten när man seglar ute på internationellt vatten. Dessutom sker inte trafiken på dom här rutterna hur som helst, man seglar efter storcirkeln och där syns utsläppen, rutten från Kina till hamnarna i Kalifornien lär synas från sattelit. Det är nåt som inte stämmer här.

  58. JonasW

    #56 Hans H

    Expeditionen ska tydligen studera vårsmältningen av Arktis is. Snudd på komiskt.
    Undrar hur deras ”forskningsrapport” ser ut.

  59. Hans H

    #58 JonasW

    Enligt uppgift kom till slut ett varmluftsinbrott med sydliga vindar där man låg kring 80N. Man såg smältpölar på isens yta… Därigenom deklarerade man våren avslutad och sommarsäsongen inledd och gick till Longyearbyen med ett litet resultat trots allt.

    Man fick vänta utanför Longyearbyens hamn ett drygt dygnm, om pga fullt vid kaj så bunkring ej kunde ske eller på att man inväntade kronprinsessan Viktoria och utbildningsminister Person ska jag låta vara osagt, troligen båda delarna. På kvällen avgick man mot Tromsö

  60. tty

    #54

    Inte svårt att räkna ut varför det är varmt i Nordatlanten. Det är samma anledning som har lett till att vi har haft en torr och kall vår.
    Det normalt azoriska högtrycket har legat nordväst om Irland i drygt en månad nu och solen har gassat, vilket den sannerligen inte brukar göra i Nordatlanten.

    Konstigt förresten att de förskräckta klimatforskarna inte tycks störas av den ovanligt omfattande havsisen i Arktis, eller det myckna snöandet på Grönland.

  61. TBL

    Orkade inte läsa igenom alla svaren just nu men gör det senare.

    För 10-20 år sedan så välkomnade svenska folket när det blev ”högsommar” Nyheterna visade bara en strålande sol. Alla njöt av sol och bad i en vecka. Kommer ihåg en meterolog som undrade glatt hur länge värmen kommer att, kanske 1 vecka till.

    Nu är allt ändrat till klimatnödläge om det blir varmare än 26 grader.

    SMHI går ut med värmevarning om det blir förväntas varmare än 26 grader.

    Gäller även denna varning för turister som åker ner till Turkiet där det är runt +35…

  62. tty

    #59

    ”Man fick vänta utanför Longyearbyens hamn ett drygt dygnm, om pga fullt vid kaj så bunkring ej kunde ske eller på att man inväntade kronprinsessan Viktoria och utbildningsminister Person ska jag låta vara osagt”

    Kollade på webkamera, Oden kom in till Longyearbyen strax efter kl 20 igår och ankrade. Oden har sedan legat stilla ute i fjorden hela dagen och avgick i kväll ca 1815 utan att ha varit inne vid kaj, så väntade troligen på någon. Om de bunkrat måste de ha gjort det från en läktare.

    Här kan ni se Oden löpa in i Adventsfjorden igår;

    https://weathercam.kystnor.no/lns-spitsbergen?archives=MTY4Njc2NjUwMA-YQ

  63. Hans H

    #62 tty

    Enligt AIS trackerspår fullbordade Oden två fulla varv med låg fart inne på fjorden innan hon ankrade – och slog av AIS.

    Trackerspåret vid avfärd visar att hon utgick från kaj eller i dess omedelbara närhet. Men jag såg henne aldrig liggande där vid kaj – jag gick in och tittade senare igår kväll och kunde inte förstora nog då.

    Som jag skrev känner jag ej till om de behövde bunkra. Att de hade besök av kronprinsessan Viktoria och utbildningsminister Person framgår av polar.se. Det är väl också rätt sannolikt att några klev av för att flyga hem. Det går givetvis ta ombord och lämna personer utan att lägga till vid kaj, det var ett antagande från min sida. Snabbspolade du webbkameran hela dagen och såg de avgå från ankarpoaition?

  64. mattias

    #54,55,57,60
    Forskarna är oförstående över den exceptionella temperaturhöjningen i norra Atlanten. Eftersom de antar att den är människoskapad drar de till med en krystad förklaring att minskade svavelutsläpp från båttrafik i Atlanten som gör att värmande effekt från solen blir starkare.

    Vaför inte som tty – komma med en rimligare förklaring (Ockhams rakkniv)? Om det är varmt i en region så borde det rimligen vara kallt i en annan (jämför norra Atlanten – Arktis). Eller torrt i en region och blött i en annan (norra Europa – södra Europa) beroende på jetströmmar och lågtryck-högtryck befinner sig.

    Grundorsaken till varför högtryck och lågtrycksmönster har flyttat på sig är möjligen ej klarlagd och där behövs nog mer forskning.

  65. Sten Kaijser

    Mattias #64

    Bra kommentar — innan man söker förklaringar som utgår ifrån att det är ”människans fel” borde man söka ”naturliga förklaringar”.

  66. tty

    #63

    Oden låg hela tiden stilla på ankarplatsen. 1745 igår kom en liten båt ut, 1800 avgick hon.

    Jag kollade visserligen bara med ett par timmars mellanrum, men om de var inne vid kaj lyckades de i så fall att ankra på exakt samma plats med fartyget i exakt samma läge efteråt.

  67. Lasse

    Lyssnade på vetenskapsradion i morse där Odens avslutade forskning beskrevs-”Minskande Arktis istäcke” och en massa andra osanningar kom de med.
    De hade otur med vädret i år och hamnade i södergående isrörelser som de inte lyckades bemästra.
    Istäcket är helt normalt och större än på många år trots rekord i Framexport.
    Det är aldrig sanning vi får av SR.

    Fö har tty fått rätt igen: Metan ökar när man återskapar våtmarker 😉

  68. Hans H

    #66 tty

    Helt klart är det så att hon gick direkt till ankarplatsen och höll sig där tills avgången, utan att besöka kaj.

    Enligt trackerspåret gjorde hon två fulla varv en bra bit in i fjorden och med en fart på 5,4 knop då jag var inne och tittade. Sen slogs AIS av, knappast vad man kan förvänta sig av Oden när hon liger för ankar.

    Med den rätt låga farten – och av storleken på de bägge hackiga slingorna att döma enligt mitt visuella minne – skulle hon behövt större delen av natten för att genomföra dessa. Det verkar snarare som att AIS krånglat!

    De har rimligen haft besök av kronprinsessan och ministern ombord. Det får vi nog bloggbilder på framöver.

    Vad anser du om expeditionens resultat?

  69. Daniel Wiklund

    Nu är klimatligisterna i farten igen. Text-tv skildrar deras ligistaktivitet positivt. ”Det stora fokuset på näringslivet har emellertid väckt kritik och fått klimat-och miljöengagerade personer att se rött”. Är det därför som dom färgat fontänen i Sergels torg röd. Extinction Rebellions förstörelse får mig att se rött. Dom borde hamna i fängelse.

  70. Lasse

    För de som följt Oden är dagens Klotet förbryllande:
    https://sverigesradio.se/avsnitt/varens-extremvader-avslojar-klimatkrisens-fart

    Arktis smälter i rekordfart! 😉

    Massa propaganda vilket man märker när olika forskare inte lyssnar på varandra.
    ”Italien har inga trender i extremnederbörden.”
    ”Vi kommer att få se fler av dessa extremer framöver”

  71. Frej

    70# Lasse Vem behöver förhålla sig till verkligheten . När 90% av Svenskarna inte har intresse av hur det förhåller sig med klimat utan tar förgivet att SR o SVT förmedlar verkligheten . I det här landet får man bara ha en åsikt och den förmedlas av statsmedia . Svårare än så är det inte . Jag lyssnade på samma program som du och undrade var dom varit . Men han sa väl sanningen om snön och isbjörnarna men inte om isen . Jag tror TTY hade en förklaring om snön . Dom modellerar verkligheten så den passar narrativet . Det jobbiga nu blir väl att förklara dom utrotningshotade isbjörnarna som svälter på ett litet isflak mitt i det isfria Arktiskt . Det blir nästa Klotet 🙂

  72. Karl Erik R

    Torra somrar har vi haft upprepade gånger. T ex år 1888 när Sundsvall inte fick något regn alls från början av april och de flesta dagar lyste solen från nästan molnfri himmel. Ofta även ovanligt hårda vindar. Under midsommarhelgen brann stora delar av stadens centrum ner efter att gnistor från en ångslup antänt torrt och brännbart material.

    Samma dag (!) brann även Umeå och Lilla Edet och även där ödelades stora delar av städerna.