Öppen Tråd

älg

Veckans öppna tråd för fritt valt ämne om väder, klimat och energi.

God Helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ingemar Nordin

    Lars Bern har ett mycket intressant inlägg om kollektiva vanföreställningar:

    ”Global samverkan inom vetenskaplig problemlösning är det effektivaste systemet för produktion av kunskap som världen någonsin skådat. Det systemet öppnar för en utveckling av den hypercivilisation vi måste åstadkomma för att nå hållbarhet. Men det hotfulla är att våra kollektiva vetenskapliga projekt ofta i stället gör oss till idioter.”

    Och det här fick mig att nicka instämmande:

    ”Det finns dock en annan typ av faktorer bakom en uppfattning som påverkar om vi medvetet eller omedvetet kommer att anamma den, nämligen den sociala belöningen för att harmonisera eller inte med andras övertygelser (Sokrates avrättning för att inte erkänna gudarna staden erkänner). Vårt sinne är utformat för att balansera mellan att vara i harmoni med verkligheten och med andra människor i vår grupp.”

    Men läs hela artikeln
    http://antropocene.se/2014/november/ar-klimatnojan-en-kollektiv-vanforestallning.html

  2. Kenneth Mikaelsson

    No comments…………

    http://www.foxnews.com/politics/2014/11/08/world-largest-solar-plant-applying-for-federal-grant-to-pay-off-its-federal/

  3. Lasse

    Ja det kan vara obekvämt att reagera på vansinnigheter!
    Min enkla kamp mot skyddsvallar på över 2 m över MW pågår . Därtill har jag tänkt reagera på allt som andas åtgärder till skydd mot framtida havshöjningar över IPCCs sannolika nivåer-åtgärder som betecknas som säkerhetsåtgärder.

    Vi vet ännu inte hur det blir vara sig med utsläpp eller klimatet!
    Åtgärder mot utsläpp kan betecknas som säkerhetsåtgärder men banne mig inte de som passivt skall skydda oss för ev framtida förändringar.
    Vänerns vattenstånd har under hösten hållits lågt (0,5 över ref?)-ett alternativ till skyddsbarriärer och högre bebyggelse gissar jag. Tappa mera vatten!

    JC skriver om molnens inverkan på temperaturen-och vår okunskap om kopplingen mellan moln och temperatur: http://judithcurry.com/2014/11/06/climate-dynamics-of-clouds/

  4. Ulrik

    När snön ligger vit på taken – fungerar solpanelerna då? Jag frågar av okunnighet och mitt sunda förnuft säger nej.

    Jag kom att tänka på detta i morse när jag såg på en bild från Fuscher Lacke i Grossglockner. På hela restaurangtaket satte man för någon månad sedan solpaneler (såg det ut som på bilden). Då gick turisterna i skjortärmarna. Nu kommer snön och vägen är vinterstängd.

    http://www.grossglockner.at/de/service/webcams2/

  5. Sören G

    Dagens Gotlands Allehanda har i dag en stor artikel (över två sidor) om vad som sannolikt kommer inträffa år 2100 enligt två scenarier. Den ena om inget görs får vi enligt artikeln en temperaturhöjning på 3-4 grader, ökad risk för extremväder, 100-150 mm mer nederbörd/år och 6-10 dagar med kraftig nederbörd. En havsytehöjning på 153 cm. Torra och varma somrar med allt vad det innebär. Ökad risk för fästingspridda sjukdomar osv.

    Enligt det andra scenariot med stringent klimatpolitik ökar temperaturen enligt artikeln 2-3 grader.

    Kommunen är full gång med klimatanpassning och SMHI ska diskutera med kommunen.

    Naturligtvis är det bra att ha beredskap för olika sorters väder. Men innan man vidtar kostsamma åtgärder måste man ha ordentlig vetenskaplig grund för var pengarna bäst ska satsas. Och när medeltemperaturen på jorden inte har ökat på över 18 år trots att koldioxidhalten har ökat så bör man ifrågasätta IPCC scenarier och klimatkänsligheten för koldioxid.

  6. Salasso

    Kampen om Holmöarna hårdnar! Läs mer på http://www.friavindar.se

  7. Lasse

    #5 Det är denna typ av överdrifter som bör belysas offentligt!
    Klimatanpassning till en osäker framtid låter som bortkastade pengar!

    KI borde ha en styrka som direkt går på denna typ av artiklar! IPCC sätter åtminstone lite gränser!

  8. ThomasJ

    Östeuropeiska länder struntar i IPCC:s utsläppsmål, länk:

    http://www.thegwpf.com/eastern-european-nations-reject-ipcc-zero-emissions-target/

    Det sunda förnuftet kommer österifrån. Bra ! 😀

    Mvh/TJ

  9. pekke

    #2
    Ja grön förnyelsebar el verkar ju vara jättebillig och lönsam !? 😉

    Likadant i UK där danska DONG får ett garantipris på 142 danska öre kWh för att bygga havsvindkraft.

    http://ing.dk/artikel/dong-faar-ja-til-givtig-havmoellepark-142-kr-kwh-172144

  10. Rosenhane

    Förnybar el = fördyrbar el och annat angående Romsons bistånd på fyra miljarder som ska gå rakt ner i det svarta koldioxidbekämpningshålet i stället för att bekämpa fattigdomen i tredje världen.

    http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/11/08/bjorn-lomborg-svarar-sei-svensk-energi-och-givewatts/

  11. Och i de doktrinära klimatalarmisternas återstående små enklaver (inhägnader) är man igång igen och försöker intala sig hur förfasad man ju är över icke-klimathotstroende och hur ’dåliga människor’ sådana ju måste vara (egentligen!). Dem som man ju bara vill ’hjälpa’ att förstå hur dumma ’förnekare’ de är egentligen är!

    Man kan väl säga att det går sisådär …. om man vill vara snäll.

  12. Peter F

    rosenhane #10

    Ord och inga visor. Härligt.

  13. sibbe

    IPCC slog till igen, och medierna låg på knä för att ta emot den heliga budskapen.
    Men, det var länge sedan det sista bönemötet i Stockholm, frälsningskänslan från Stockholmsmötet börjar sakta försvinna. Så sågade den annars så klimathot-trogne Der Spiegel:s Bojanowski hela rapporten. Detsamma gäller FAZ:s Müller-Jung, som övergått att belysa klimatalarmism med ironi. Och frånvaron av alarmistiska rapporter i Focus-online tyder på att Focusredaktören Odenwald helt har lagt av.
    De finländska journalisterna som är relativt nyfrälst svalde allt med huller och buller, utan att märka att regeringen var snabbt på att utnyttja CO2-spöket för att föra fram sina planer på mera CO2-fria kärnkraftsverk. Lika positivt togs budskapet emot av den brittiska regeringen vars planer för ett större antal kärnkraftsverk nu har fått (inofficiellt) grönt ljus av EU-komissionen.
    På onsdag stod det klart: krigsprismottagare Obama förpassades till Ankeborg. Science är inte settled längre. Tröstpriset är att han får kriga fortsättningsvis…
    Således har klimatalarmiststatskyrkansc makt krympt till att omfatta enbart Tyskland Danmark och Sverige. Mindre än 100 miljoner invånare av 7 miljarder…
    – Je kleiner die Hunde desto lauter das Gebell (ju mindre hundar desto högre skäll!)
    Men, som den svenska utrikesminister säger i ett intervju med tyska FAZ: Sverige är en stormakt (moraliskt sett…) ! Ändå nånting att hänga i julgranen!

  14. pekke

    rosenhane #10

    Man kan ju misstänka att de som bor i u-länder oxå vill ha el dygnet runt utan att vara beroende av vädrets nycker.

    http://indiatoday.intoday.in/story/bihar-village-dharnai-nitish-kumar-clamours-for-real-electricity/1/375733.html

  15. Lasse Forss

    För några minuter sedan kommenterade jag en artikel av en Kjell Volwes i Supermiljöbloggen. Jag kastades ut två gånger. Därefter skrev jag inlägget i Word och kopierade in det. Nu har det funnits kvar i drygt 10 minuter. http://supermiljobloggen.se/debatt/2014/11/kjell-vowles-klimatmagasinet-effekt-vi-maste-ge-svara-svar

  16. Jimmy

    Bara 1 månad kvar till ett isfritt Arktis enligt Al Gore’s profetia 2007.

    https://stevengoddard.wordpress.com/2014/11/07/only-one-month-until-the-al-gore-ice-free-arctic/

    En av kommentarerna i länken:
    The day Al Gore was born there were 130 000 glaciers on Earth.
    Today only 130 000 remain.

  17. Jimmy

    Amerikanska meterologer varnar för kommande kyla i sina långtids-VÄDER-rapporter.
    En ny ”Polar Vortex” är tydligen på gång orsakad, som vi alla vet, av den globala uppvärmningen!

    http://www.accuweather.com/en/weather-news/polar-vortex-to-vist-central-u/36890008

  18. Jimmy

    Jag måste länka till denna musikvideo (igen) från M4GW
    (Minnesotans for Global Warming)
    http://m4gw.com/the-high-today-in-minnesota-is-only-2-below-honey/

  19. Björn

    Den här kommentaren skall egentligen in på föregående tråd, men den tycks inte fungera, så det går väl lika bra med denna öppna tråd.

    Pehr Björnbom [43]; Jag har med intresse läst det du har skrivit och även tagit del av din hänvisning till ett tidigare inlägg av dig här på KU. I detta tidigare inlägg fanns en hänvisning till en ganska intressant artikel av Raymond T Pierrehumbert. Tyvärr kan man inte kopiera textdelar från artikeln vilket hade varit bra för att i original visa helheten i ett intressant stycke. Men artikeln går att läsa i sin helhet genom nedanstående länk. Han menar att ungefär 1/3 del av växthusgaserna består av CO2 och i övrigt H2O. Hypotetiskt om all CO2 skulle berövas atmosfären så skulle vattnet i atmosfären regna bort och vi skulle få ett tillstånd som råder utan växthusgaser, alltså en isig planet.

    Men det intressanta är att H2O nu är den dominerande växthusgasen och därmed dominerar temperaturen. Vi berövas inte CO2 utan den ökar i stället, till en sannolik fördel för växtligheten. Om man tolkar det som skrivs om energibalansen, så kan ju solens inflöde av energi betraktas som variabel medan CO2 hålls som en konstant. Med den svaga ökning över ett år av ppm så kan detta betraktelsesätt vara möjligt över ett antal färre år. Om vi betraktar en viss energibalans och koncentrationen av CO2 är konstant och inkommande solenergi moduleras av moln och ett variabelt TSI, då är den rubbade energibalansen orsakad av solfaktorn och inte av CO2. Vad jag förstår kan den s.k klimatkänsligheten betraktas oberoende av vad som förändrar energibalansen, alltså om mängden CO2 ökar eller om tillförd energi från solen varierar. Om S står för klimatkänsligheten, alltså att S= ΔT/F, så inser man att ΔT är oberoende av vad som ger upphov till energin F. Balansen kan alltså rubbas oberoende av om mer CO2 tillförs atmosfären, eller om en variabel solenergi tillförs. Men i verkligheten så varierar både CO2 och tillförd energi från solen och detta faktum syns inte i beräkningarna av klimatkänsligheten. Som jag ser det är det bara ökningen av CO2 som gäller vid beräkningen av klimatkänsligheten och detta speglas också vid definitionen av klimatkänsligheten.

    http://geosci.uchicago.edu/~rtp1/papers/PhysTodayRT2011.pdf

  20. Kenneth Mikaelsson

    No Comments……………

    https://www.youtube.com/watch?v=8NAAzBArYdw

    30sek snutt

  21. Håkan Bergman

    Till Börje S.
    https://www.youtube.com/watch?v=BmYoYWkxiLY

  22. Kenneth Mikaelsson

    No comments……….

    https://www.youtube.com/watch?v=KhxRU_mqUSY

    9min..