To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Ebba Busch talade i Almedalen och sa att svenska värderingar gäller i Sverige. Basta!
Lagom är en värdering, som är så svensk, att bara vi har ord för det.
Jag vill ha ett lagom väder. Inte så varmt att journalisterna slår knut på sig själva med att beskriva hur farlig klimatförändringen är. Lagom med regn så att bevattningen sker utan min arbetsinsats.
Lagom är bra 🙂
”Coolcation” dvs att turistströmmarna har börjat vända norrut istället för mot Medelhavet (på grund av den outhärdliga värmen där) är något som de troende framhåller som en konsekvens av att klimatkrisen redan är här. Påståendena kommer med inte en så liten dos av (skade?)glädje.
Men, djävulen finns som bekant i detaljerna. I dagens SvD berättar STF:s presschef Jenny Engström. ”– Vi tror att fler kommer att blicka mot destinationer i Sverige och övriga nordiska länder när det kommer till aktiva resor såsom vandring. Platser som utöver ett svalare klimat också kan erbjuda storslagen natur, närhet till vatten och lugna omgivningar utan köer och trängsel.”
Vet de gröna icke att resor ger CO₂-utsläpp oavsett om de går mot söder eller mot norr? inser de inte att uppförande av vindkraftverk minskar på den storslagna naturupplevelsen? vet de inte att turism ger både köer och trängsel?
Anekdotiskt så träffade jag en grupp Italienska turister i Visby för en dryg vecka sedan. De frös trots att det var högsommarvärme redan innan midsommar. De var rejält påbylsade.
Coolcation blir som mest en fluga, med chansen att några tyskar kommer fler än en gång. Italienarna jag mötte hade en rejäl ”been there, done that” – attityd. Så de ser vi inte här igen.
https://www.svd.se/a/gw6GOB/svd-resor-coolcation-trendar-nu-vill-alla-semestra-i-norden
”Kollappsvädret” varade inte länge och natten till igår föll drygt 20 mm regn. I dag, lördag är temperaturen på morgonen 13 grader (nordöstra Göteborg).
Enligt Dr. Peter Ridd mår Stora Barriärrevet ut.ärkt även i år.
https://www.facebook.com/100057436540408/posts/pfbid04AdttUtrzP3SAf6wJAv6HUpMvbWUaj6XyddhWKpYVHcPGpNtXC6or7kUeknq2y78l/?app=fbl
Foliehatt #2
Jag tycker mig ha märkt att det numera är många pensionärer från Europa som som har fritidshus här. Jag trodde att det berodde på att kronan förlorat i värde.
Själv har jag inte varit på utlandssemester sommartid sedan 1991. Både -87 och -91 råkade jag ut för obehagliga värmeböljor när jag var utomlands. Om jag ska åka till varma länder gör jag inte det på sommaren.
Egentligen skall man inte behöva avge ett hedersomnämnande om en person som enbart lugnt och sansat redogör för fakta och att jag ändå vill göra det är väl mest ett tecken på den nuvarande gröna samhällssjukan …
Hur som helst, så avlyssnade jag tidigare i veckan en intervju av en meteorolog där journalisten enträget försökte få meteorologen att säga att det i veckan förväntades värmebölja, självklart koldioxid och klimatkris underförstått. Medan meteorologen, en ung tjej av rösten att döma, lugnt och sansat gång på gång upprepade – nej, vi kommer att få sommarvarma dagar, men ingen värmebölja – varefter hon förklarade att definitionen av en värmebölja är temperatur över 25 grader minst 5 dagar i sträck …
Naturligtvis precis ett så sakligt och ”torrt” svar som frågan förtjänade och som normalt sett inte hade förorsakat ett höjt ögonbryn, men som i ”klimathotskrisens” sönderljugna Sverige ändå förtjänar ett hedersomnämnande!
#5 Precis så. Minns du var du hörde den? Skulle också gärna lyssna på intervjun.
foliehatt #2
”Vet de gröna icke att resor ger CO₂-utsläpp oavsett om de går mot söder eller mot norr?”
Lappri, i den gröna världen bestäms effekten av utsläppen av på vilken höjd CO₂-utsläppen sker.
En trend just nu i media är att kalla det som i alla tider varit kraftiga åskskurar och kraftigt regn för ”skyfallsliknande regn”, en term som inte har någon definition, utan beskrivs av SMHI som regnskurar som kan upplevas som ”skyfall”, alltså en helt subjektiv definition där det är upp till var och en hur man uppfattar nederbörden, känns det som ”skyfallsliknande” för dig så är det det, trots att det finns en strikt definition av just skyfall.
Detta är väl ytterligare ett sånt där språkbruk där ”skyfall” ska påskina att det är hemsk, farligt och har något att göra med klimatförändringarna, vem blir rädd av kraftiga regnskurar?
Det är gott om väderkrösamajor. Det är en tävling om vem som kan skrämmas mest. Snart kommer nån att varna för att himlen ramlar ner.
#9 Daniel
Det var väl mp-ministern Bolund som varnade för att koldioxiden rubbat jordaxel. Hur naiv kan en minister vara?
Nr 4 och 5
Värmeböljorna ökar i 50 års perspektivet men inte i 100 års perspektivet.
Smhi – antal, längd och maxtemperatur ändras inte.
Ofta hänvisas till 2018 – men värmeböljor före 1950 uppvisade ungefär samma – det händer inte mycket med dessa högsommardagar.
Däremot ser man att vädermönster kan ge längre och kortare perioder där antal högsommardagar uppträder oftare eller mer sällan – men utslaget på 100 år blir det snarlika förhållanden, nu som då.
Smhi förklarar stabiliteten i antal högsommardagar med att instrålningsstyrkan är densamma.
Återstrålning ger svaga temperaturhöjningar vid jordytan – mer Co2 värmer mest atmosfären – men där ligger inte havet och där bor inte vi. När årstiderna så återvänder år efter år, så jämnas temperaturerna ut.
Återstrålning är extremt dålig på att värma hav – och att vi ens finns som art genom varma och kalla perioder – beror på havets utjämning av instrålningsvariationer – historiskt.
Se det så här: Sevilla i Spanien har en statistisk dagstemperatur på – 36 grader på dagen, sommartid.
Sevilla fungerar utmärkt som bostadsort och har en fantastisk natur.
Folk trivs i sevilla.
Aten och rom har en normal sommardag runt 32 till 33 grader – ibland några grader högre och ibland något lägre – dessa städer är mycket livliga och folk söker sig dit.
Cypriotiska städer som Larnaca har på sommaren nästan 35 grader på dagen – men folket älskar den staden och andra semestrar gladeligen på Cypern – även på sommaren.
Själv har jag pluggat och jobbat och semestrat i Amerikanska städer på 1990 – talet, uti i ökenlandskap..där var det vanligt med över 40 grader – gav mig inga problem alls, förutom att halsen blev torr när jag sprang mitt på dagen, i dryga 40 grader – mitt bästa lopp i Sverige gjorde jag i 32 grader…
Det är värt att komma ihåg att värmeböljors normala rytm är att dom ibland är mer frekventa i vissa områden – men i 100 års perspektivet jämnas det ut.
Värmeböljor beror huvudsakligen på solinstrålning, inte Co2 och solinstrålningen har varit väldigt konstant i 100 år.
Faktum är att för mindre än 10 år sedan hördes forskarna förklara frånvaron av ökade värmeböljor I Europa med att det inte var så som Co2 fungerade – utan det Långsiktiga hotet låg i att förutsättningarna för naturen och havstemperaturerna skulle kunna förändras.
Nästan all medial information angående värmeböljornas karaktär och frekvens är rejält felaktig. Vi är lurade.
Det går utmärkt att semestra i Sydeuropa på sommaren – men man får räkna med att 35 grader är relativt normalt och 40 grader passeras i stort sett varje sommar – sedan minst 100 år tillbaka.
Varför inte semestra på en krympande glaciär?
I naturmorgon i P1 så sände de direkt från en sådan.
De talade om en krympande glaciär.
Vet inte om de nämnde att namnet NIgardsbreem kom från de nio gårdar som glaciären svalde under den lilla istiden:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nigardsbreen
Den har varit krympande sen 1930 talet.
Men det verkar vara farligt att turista i kylan.
I en annan del av världen så är värmen besvärande när elkraften försvinner, Egypten drabbas av elavbrott på grund av Gasbrist. De som ligger så nära Gaza 😉
foliehatt #2
”Vet de gröna icke att resor ger CO₂-utsläpp oavsett om de går mot söder eller mot norr?”
Det är ju lite konstigt om de inte har koll för de är ju ständigt uppe i det blå.
Grekland ökar dock mot rekord trots livsfarlig värme och coolcation:
https://etias.com/articles/greek-tourism-surge-early-2024
#2 foliehatt:
Jag har fått känslan av att coolcation är ett begrepp som används i svensk media bara för att hjärntvätta befolkningen och få den att vilja semestra på hemmaplan för att inte dö av värme.
På så sätt så går ju Sverige före och räddar världen genom att minska sina utsläpp av klimat.
Definitionen på trollfabrik enligt NE:
”verksamhet med syfte att påverka samhällsdebatten genom spridande av desinformation på internet och i sociala medier.”
SVT har i så fall en lång historia som ledande trollfabrik, inte minst angående klimat. Vi borde samla åtminstone de värsta exemplen som framtida referens.
Jag råkade snubbla på detta skolboksexempel från 2017:
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varmeboljor-hotar-doda-allt-fler-europeer
Vad tycks om informationen i faktarutan? ”Enligt den nya studien kommer värmeböljor att orsaka 99 procent av alla framtida klimatrelaterade dödsfall i Europa.”
Smart grid-teknik ger ökad exponering för cyberhot
Den senaste smarta elnätsteknologin möjliggör effektiv hantering och distribution av förnybara energikällor genom att koppla en mängd olika distribuerade energiresurser till elnätet – men denna anslutning kan vara akilleshälen för generering av förnybar energi.
Förhållandet mellan det smarta nätet och förnybar energi kretsar kring insamling av data. Till exempel använder vindkraftsanläggningar funktioner som kräver att varje funktion stöds t.ex. av flera sensorer. Information från varje sensor skickas genom nät för att uppmärksamma verksamhetsutövaren på eventuella problem, vilket förbättrar servicekvaliteten. Samtidigt exponeras företag för större potentiella säkerhetsintrång.
Cyber Energias egen analys indikerar att det finns så många som 880 miljoner cyberrisker inom sektorn för förnybar energi, med över 300 försök till säkerhetsintrång i ett ögonblick och upp till 1000 attacker per dag.
För att ge en indikation på den allvarliga exponering som företag inom förnybar energi står inför visar Cyber Energias analys att bara i den brittiska vindsektorn har endast 1 % av cirka 11 000 platser någon typ av cyberlösningar.
Konsekvenserna av avstängningar orsakade av cyberattacker kan variera från betydande olägenheter till förödande operativ påverkan. Sådana attacker kan resultera i förlust av produktion och intäkter, skador på tillgångar och infrastruktur, läckage av känslig kommersiell information, hälso- och säkerhetsrisker samt skador på rykte.
Förnybar energi bygger på högteknologisk kompetens och uppkoppling, men dessa operativa framsteg, i kombination med de inneboende riskerna som en hög tillväxt cykel kan medföra, innebär ökade risker för cyberattacker. EU har klassificerat industrin för förnybar energi som en ”kritisk sektor”, men företag som verkar i detta område måste dagligen avvärja nya cybersäkerhetsrisker. Robust cybersäkerhet måste nu byggas in i kärnverksamhetens strategi, med ledningsgrupper – inklusive de på styrelsenivå – som säkerställer att de förstår riskerna och hur man tar de viktiga stegen för att mildra hoten.
Mvh,
#2
”Om jag ska åka till varma länder gör jag inte det på sommaren.”
Inte ofta jag håller med Sigge, men i detta fall instämmer jag helt. Uppriktigt sagt finns det inte många platser som är bra att besöka under högsommaren. För varmt, för dyrt och knökfullt med folk överallt. Och på södra halvklotet är det mitt i vintern.
Ska man till medelhavsområdet, åk i maj, till Nordamerika, åk i september-oktober, till södra halvklotet, i november.
#11
”Själv har jag pluggat och jobbat och semestrat i Amerikanska städer på 1990 – talet, uti i ökenlandskap..där var det vanligt med över 40 grader – gav mig inga problem alls”
Temperaturen är inte allt. Oerhört mycket hänger på luftfuktigheten. Jag har vandrat i Kalahari när det var 42 grader, inga problem om man är rätt klädd och dricker tillräckligt. Jag har gjort detsamma i Amazonas när det var 32 grader, och det var betydligt jobbigare.
Har länge förundrats över att den lokala temperaturen rapporteras utan decimaler, men att den globala medeltemperaturen rapporteras med två decimaler (t.ex 14,72). Har ställt frågan till SMHI som bekräftar att osäkerheterna är stora och uppgår till MINST +- 0,1, sannolikt mer. Skulle tippa att osäkerheten är närmare +- 0,5.
#tty 17#
”Temperaturen är inte allt. Oerhört mycket hänger på luftfuktigheten.”
Det stämmer absolut. Mellan 1977 och 1985 bodde jag i Marbella kommun i södra Spanien. Under sommaren var det oftast omkring 30° vid kusten, medan i höglandet mellan Granada och Jaén var temperaturen en bra bit över 40°. Och som tty påpekar, 45° i Jaén kändes mindre varmt än 30° i Marbella. Detta upplevde jag nästan varje söndag under juli-augusti.
På den tiden tävlade jag i lerduveskytte. Roligast var tävlingarna i de små bergsbyarna under den årliga fiestan. Lerduvekastaren sattes upp just i utkanten av byn och stämningen var hög. En jättepaella lagades över öppen eld och baren var välfylld. Vid prisutdelningen på kvällen fick vinnaren en lång kyss av den nykrönta skönhetsdrottningen.
Vid en tävling i Iguajeja söder om Ronda trodde jag för ett ett ögonblick i slutet av augusti att jag skulle dö, inte av värme, men av kyla. Floden Río Genal har sin källa i en grotta i utkanten av Igualeja. Vattnet som strömmar ut från källan är kristallklart. Ett hundratal meter nedströms källan ligger den kommunala simbassängen. På lördagen badade jag där i lagom svalt vatten. Vad jag inte visste, var att man under natten fyllt poolen med nytt iskallt vatten från källan. När jag hoppade i blev överraskningen så stor att jag stelnade till och helt tappade andan under en lång stund.
https://duckduckgo.com/?q=igualeja+nacimiento+rio+genal&t=ffab&iar=images&iax=images&ia=images
Vore fantastiskt om det var sant att alla ville semestra här. Själv letar jag hus vid medelhavet och tyvärr stämmer inte alls denna trend. Det är populärare än någonsin att semestra vi medelhavet. Men håller med om att sommaren är en dålig period att spendera utomlands. Men det var det på 1980 talet också.
Tänk om du vore superrik och ville semestra. Helst så vill du slippa körer i lokala affärer och restauranger. Ja, helst vill du ha hela landet för dig själv när du är ute och kör för att njuta av landskapet. Att din omgivning helt enkelt är tomt och att du kan behålla badstränder, byar, kustvägar och bergsvandringar helt för dig själv. Om jag vore superrik så vill jag helt enkelt minska jordens befolkning med 99%. – Där har vi skälet till att den superrika överklassen stöttar gröna organisationer, WEF och FN. 🙂
Hög luftfuktighet gör att svetten på kroppen vars uppgift är att avdunsta och på så vis kyla helt enkelt inte kan göra det utan rinner till ingen nytta nedför ryggen och andra kroppsdelar.
# Mattias 6
”5 Precis så. Minns du var du hörde den? Skulle också gärna lyssna på intervjun”
Tyvärr, jag är nu mera enbart ”slölyssnare” på radio och det blir i regel det program som hustrun satt på för att vår Foxterrier inte skall känna sig ensam när han inte kan följa med oss ….
Förr lyssnade jag ofta på radio, alltså på den tiden som jag litade på dem och då var det vanligtvis någon av SR’s spänningar. Nu för tiden har jag mest upplevt att lyssnande på SR inte är bra för blodtrycket då det mesta som rapporteras har en alarmistisk vinkling, dock något mindre utmanande vid lyssnande på lokalradion.
# Ivar 10
”Det var väl mp-ministern Bolund som varnade för att koldioxiden rubbat jordaxel. Hur naiv kan en minister vara?”
Äntligen en ganska enkel fråga …. !
Det enkla svaret är exakt så naiv som Bovlund …. Förlåt, jag menar så klart Bolund 🫣 och i det här fallet behövs det inte ens någon ”peer review” för att göra uttalandet trovärdigt.
#22
Det är huvudanledningen, men inte hela förklaringen. Vattenångans stora specifika värme innebär att luft med hög relativ fuktighet har ungefär 50% högre energiinnehåll än helt torr luft.
tty och Dan, ##25, 22,
man upplever på ett mycket påtagligt sätt skillnaden i energiinnehåll mellan fuktig och torr luft när man kastar vatten på bastuaggregatet.
# 26 foliehatt : Svenska språket kan ibland vara underbart tvetydigt.
Nr 27
Det var tvetydigt….så är även klimathotet.
Klimathotet ger numera ofta långa, kalla perioder – som vetenskapen kallar normala.
Klimathotet ger sällsynt högsommardagar I Sverige- och då kallas det hot, eller ibland kris.
Vi lever i dom märkligaste av tider.
#16 CES
Hur kommer smarta nät att möjliggöra distribution av mer el i nätet när det blåser och ägarna av vindkraft vill producera max/optimalt utan att ”sänka elpriset” för mycket? Vi förväntar oss dessutom väsentligt mer vindkraft. Antal timmar med negativa elpriser tycks bara öka? Innebär smarta digitala lösningar bara en win-win situation?
Jag kan inte släppa rapporten om överdödlighet vid extremväder:
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004364
Vad säger egentligen denna rapport om verkligheten?
Hur stor andel av vetenskapliga rapporter om klimat saknar användbara resultat?
Först definitionen ”heatwaves were defined as at least 2 consecutive days with mean temperatures above the 95th percentile of the year-round daily mean temperatures.”
SMHI definierar värmebölja som över 25 grader fem dagar i följd. Är inte minst två dagar väldigt kort som definition?
During 1990 to 2019, 0.94% of [excess] deaths per warm season were estimated to be from heatwaves, accounting for 236 deaths per 10 million residents.
Är 1% av överdödligheten under ”värmesäsong” anmärkningsvärt?
Ett överslag för svenska förhållanden: ”värmesäsongen” är sommaren, dvs 25% av året. Heatwave är de 5% varmaste dagarna, i snitt räknas 20% av sommardagarna som heatwave, vilket förklarar 1% av överdödligheten. Andra orsaker står för 95% av överdödligheten under sommaren.
”heatwave-related excess deaths per 10 million residents per warm season declined by 7.2% per decade in comparison to the 30-year average”
Största minskningen skedde i varma och fattiga länder. Varför det var så besvaras inte. Sydöstra Europa hade problem under perioden. Varför förklaras inte.
Att stark värme under lång tid är dödligt är klart. Men är det bästa receptet för att minska den dödligheten verkligen att minska utsläpp av fossilt CO2? Hur lång tid tar det att få bort heatwaves med den metoden?
Jämfört med att försöka skapa svala miljöer och tillhandahålla vatten?
Efter att effektskatten sänktes så försöker de nu på nytt sänka kärnkraften på ett annat sätt…fastighetstaxering…
https://www.tn.se/hallbarhet/37899/har-ar-skatten-som-kan-stoppa-karnkraften-okar-med-666-procent/
tty och foliehatt #25 och #26:
Ni har säkert rätt, men hudens temperatur är normalt 33-37 grader så inte blir den så värst uppvärmd av t. ex. 32-gradig värmeböljeluft även om den är aldrig så fuktig.
Är omgivande luften av högre temperatur än hudens så är det en annan sak, som i bastun eller tropikerna.
Har just sett på SM i friidrott i Uddevalla. Många klagade på att det var kallt. Miljöpartisterna får väl förklara för friidrottarna att det är bra när det är kallt.
Första omgången av de franska parlamentsvalen har nu avslutats och de första uppskattningarna för mandatfördelningen redovisas. Som väntat verkar ingen grupp få egen majoritet. Siffrorna för mandaten ser ut så här: RN (f.d FN) 250-300, vänsterkoalitionen 130-170, Macrons parti 60-105, republikanerna 30-50 och diverse småpartier delar på resten. Antalet platser i parlamentet är 577.
Den 7 juli röstas i andra valutgången. Ingen kan idag säga hur det går.
De klimathotsreligiösa är nu alldeles till sig över Beryl, som tycks vara den första kategori-4-orkanen som har dykt upp i någon juni månad. Med några få dagar kvar på månaden.
28 juni 1916 dök en kategori-3-orkan, alltså något svagare än Beryl, upp. Så vad skulle Beryl bevisa? Att starka orkaner aldrig tidigare i mänsklighetens historia har kunnat bildas i juni månad?
#33
Beryl har ännu inte nått land, vilket innebär att hade det varit före satteliteran är det osäkert om den ens hade upptäckts än och därmed i juni.
Jag erinrar om den ökända ”Cobra”-orkanen i november 1944 som inte uppmärksammades förrän den träffade den amerikanska tredje flottan trots att det var bokstavligen tusentals fartyg och flygplan i rörelse i Stilla Havet.
Mängder av orkaner som inte ”landade” missades säkert helt före 1979. Fartyg som händelsevis stötte på dem överlevde ofta inte att rapportera.
Så har det varit ett fasligt ståhej på Tv om de enorma skyfall som skulle drabba landet. Orange varning med nedebörd på 60 -90 mm, förutspåddes i ett område från Höganäs snett upp mot Vättern. För övriga Götaland spåddes mellan 30 och 60 mm. Sedan infann sig sanningens minut. Mest regn mellan 08:00 och 20:00 fick Mariestad med 36 mm och Helsingborg med 32 mm. Inga andra stationer rapporterade över 30 mm. Jag fick bara 12 mm här hemma, mot av SMHI prognosticerade 50mm.
Väderprognoserna har spårat ur totalt och på kvälltidningsvis fokuserar de på värsta tänkbara scenario, vilket är förödande för trovärdigheten. Jag blir bara så trött på alarmisters och sensationsjournalisters framfart i media!
Nr 36 tty och nr37 Christian H
Orkaner och media.
Fortfarande 2012 kunde SVT göra klimatreportage enligt följande: Amerikanska forskare säger att dom senare årens ökande antal orkaner beror på havets cykliskt varmare vatten, en trend som forskarna anser kommer att vara åtminnstone 10 år till.
Fortfarande 2012 kunde mer vetenskapliga reportage slinka igenom – idag råder fullblommande alarmism.
Intressant nog sades och skrevs det också om att dom rekordmånga orkanerna på 2000 – talet slog rekordet- från 1930 – talet – inte utan att några slutsatser kring klimat kan dras, om man orkar ta till sig 100 – års perspektivet.
Nyss på Nordnytt ett inslag om ett konstprojekt i Abisko. Man har byggt växthus för att visa vad som kan hända om vi inte minskar utsläppen av koldioxid. Det kan bli upp till 7 grader varmare och det kan bli dubbelt så mycket koldioxid i atmosfären. Vilket svammel. Ständigt denna besatta jakt på koldioxiden. Vi har stekheta 15 grader i Luleå idag. Släpp koldioxiden fri så att det blir sommar.
#38 Magnus Blomgren
”Amerikanska forskare säger att dom senare årens ökande antal orkaner beror på havets cykliskt varmare vatten, en trend som forskarna anser kommer att vara åtminnstone 10 år till”. Där har vi en plausibel förklaring till havets ökade temperatur.
Då det tidigare varit svårt att upptäcka orkaner i tid, säger det ingenting om att det inte då också förekom orkaner av kategori 4 i juni. Nu återstår det att se om den alarmistiska upphetsningen kring orkanen Beryl står sig när den träffar land. Jag blir inte förvånad om den då nedgraderats till en ordinär storm.
Christian H #40
Beryl på fredag enligt Ventusky:
Beryl
Christian H #37
Så värst mycket varningar var det inte för Södertörn, men bättre regn var det länge sen jag upplevde. Nu bor jag på en bergknalle så nån översvämning blir det aldrig tal om.
Det perfekta regnet
Välj Nederbörd(timme).
Nr 40 Christian H
Ja, dessutom har vi nu svingat oss förbi dom 10 åren nu – sannolikheten för extra oro i vädret vid klimatskiften är stor.
Gällande forskarnas utlåtanden om periodiska havstemperaturer – så var detta väl etablerad kunskap – innan alarmismen knockade vetenskapen – finns gott om ifo från vattnen i norra Atlanten- liksom övriga hav, där utkomsten från fiskerinäringarna var viktig.
Mycket talar för att åren runt 2025 innebär ett skifte – jag menar att vi redan är där – genom att titta på våra nordliga temperaturer och glaciäravsmältningstakt dom senaste 10 åren – i min värld visar observationer att vi har en sjunkande trend – frågan blir hur detta påverkar atmosfären – när delar av nordatlanten störtdök i temperatur kring 2014/15 syntes avtryck i stmosfärscirkulationen – vi får se vart detta leder – ett tillfälligt köldhack, eller fortsatt kallt och sjunkande.
Från 2011 har Islands glaciäravsmältning halverats och norra Skandinavien blivit kallare – intressant, om man anser att vårat nordliga är en bra indikator i klimatsystemet – och det tror jag dom flesta anser.
Intressant i Frankrike, nu oroar sig universiteten för att att högersidan skall försämra utbildningarna.
I Sverige blev det tvärt om, dom rödGröna monterade ner utbildningarna inom kärnteknik – och nu står vi här utan tillräcklig kunskap.
Synd, kärnenergi är ju ändå en högteknologisk samhällsbärare.
Men dom rödGröna behövde väl medel till forskning på klimatskeptiker, vilka är dom – slutsats..ähumm, verkar vara pålästa, företrädesvis medelålders eller äldre män…Något åt det hållet var väl slutsatsen + att rekommendationen var att undvika diskussioner med dessa, särskilt i media.
Allra enklast sätt att vinna över dessa skeptiker är 1: att kalla dom förnekare.
2: att utesluta dom ur samhället och dess plattformar.
#Magnus Blomgren
De röda och gröna kastar sten i glashus när de fruktar att utbildningarna blir sämre om inte de får styra. Här i Sverige har utbildning allt mer ersatts av inbillning. Att följa strömmen och inte ifrågasätta har blivit normen, inte minst inom klimatforskningen. På min tid, i varje fall när det gäller fysik, fick man däremot lära sig att kritiskt granskande av vetenskapliga idéer var det som kännetecknade en sann vetenskapsman.
De senaste 50 åren har inneburit att alla, som t.ex. hårfrisörskor och rörmokare, nu anses ha tagit studenten. Av en fackligt engagerad adjunkt fick jag en gång höra att innan den ”nya” studenten slog igenom 1969, var studentexamen utformad för att de intelligentaste 20 procenten skulle kunna klara av utbildningen. Därefter ändrades kraven så att 70% skulle klara av det. Där har vi en anledning till att så många mediokert begåvade personer beklätt höga poster inom offentlig förvaltning. Det verkar ha blivit fult att avvika från genomsnittet och Jantelagens första bud: ”Du ska inte tro att du är något”, har nu blivit det tongivande rättesnöret bland våra styrande.
#41,42 Håkan Bergman
Tack för infon om Beryl! Ska hålla koll på orkanen.
Du visade info från Tullinge i länken. Tullinge är en intressant station, vars temperaturdata ofta avviker mycket från de i Stockholm. Om man jämför data från dessa två stationer, kan man se att effekten från UHI kan vara mycket stor.
Och politikerna fortsätter att tjata om att vi har ett överskott på el….
https://www.di.se/nyheter/livlinan-forsvinner-pataglig-risk-for-effektbrist/