Öppen Tråd

vintersol

Ni har väl noterat att vi går mot ljusare tider? Inte så att man direkt märker någon skillnad så här under molntäcket. Men rent teoretiskt skall det vara så. 🙂 Här är veckans öppna tråd för fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ivar Andersson

    Igår i Rapport rapporterades att torsken led av B1-vitaminbrist som hämmade tillväxten och mängden torskar. Det är tydligen inte överfiskning som är problemet och ej heller klimatförändringen utan utsläpp av miljöfarliga ämnen och övergödning. En forskare som agerar som en forskare och inte som en alarmist.

  2. Rolf Mellberg

    Vi har nog alla hört till leda berättelsen om hur smälatande snö och is runt (primärt) norra polen sänker aldebo och att en förstärkning då sker av infångad solenergi med ytterligare smältning som följd. Denna positivt återkopplade mekanism var säkert påtaglig för 20.000 år sen då is och snö täckte även sydligare trakter men idag måste den vara svagare då solens infallsvinkel är i genomsnitt lägre.

    Det man däremot nästan aldrig hör är den negativa feedback som kommer sig av att ett öppet nordligt hav SLÄPPER UT mycket mer engergi till atmosfären än ett istäckt dito och den energin överförd till en följaktligen varmare atmosfär självklart måste så småningom leda till en ökad utstrålning till rymden.

    Man bör också konstatera att tidskonstanterna för dessa fenomen kan vara mycket knepiga att förstå sig på och i fallet haven kan de vara mycket långa. Jag har börjat betrakta haven som ett stort rum som samlar på sig energi i tropikerna (som sprids ut) men så finns det en stor ”lucka” som öppnas emellanåt när haven har blivit för varma. Denna lucka är atktis (och antarktis) havsisar och dessa uppför sig ganska kaotiskt i vissa fall med flera decenniers tidskonstant. Det kanske tydligaste exemplet är Atlatiska Mulitdekala Oscillationen. Ett annat exempelt när ”luckan” inte utgörs av is är El Nino/La Nina och där går det snabbare.

    Men i slutet av Pleistocene drabbades jorden av MYCKET kraftiga temperatursvängningar, s.k. ”Dansgaard-Oeschger events” som mycket väl kan vara exempelt på en ”REJÄLT STOR lucka” öppnades under mycket längre perioder för att släppa ut väldigt mycket större mängder energi.

    Självklart spelar även andra krafter in, t ex Grand Solar Miniums och Maximums men den ackumulerade enerin i haven är så gigantisk att solens inverkan kan nog trigga och påverka men kanske inte dominera förloppen. Än mindre CO2.

    Följande ytterst intressanta post på WUWT stärker min syn i dessa frågor.

    https://wattsupwiththat.com/2020/01/02/when-warming-is-cooling/

  3. Jonas Alm

    En fundering jag haft ett tag gällande det s.k Eart Overshoot day. Den dag då vi enligt någons beräkning förbrukat mer resurser än vad planeten kan återställa på ett år. 2019 var den dagen tydligen 29/7, då hade vi förbrukat 1,75 jordklot.

    Jag får inte ihop det matematiskt(kan det ha att göra med att jag med nöd och näppe klarade Matematik B med godkänt i gymnasiet?).

    Jorden bör väl redan vara en ödemark för länge sen? Om vi använder 75% mer resurser går det ju aldrig att springa ikapp det året därpå – och året därpå osv.

    När dagen infaller nu 2020 – hur argumenterar man bort det hela som en rad stolligheter?

  4. Sören G

    Ja, vad är det man räknar på? Vilka resurser har förbrukats? Mat produceras och räcker till, fler kan äta sig mätta nu än tidigare. Och där har den ökade koldioxidhalten haft en viss betydelse. Handlar det om grundämnen som är på väg att ta slut? Då får man effektivisera återvinning.
    Kol, olja och gas räcker länge än, fast de vill man ju sluta att använda så fort som möjligt.

  5. Lars Cornell

    #3 Jonas. Jag håller med dig. Om världen skall följa svensk ’förnybar’-politik behövs det fyra klot att förse mänskligheten med ved, sol, vind, vatten och batterier. Den politiken är rena stolligheten och skulle förorsaka stor miljöförstörelse, fattigdom, svält, kyla och umbäranden om den infördes.

    Nu blir det inte så. När massorna får det sämre och inser att de blir lurade kommer de att revoltera mot makthavarna (främst FN och EU). Men då är det för sent, miljöförstörelsen har då nått ej reversibel omfattning.

    I svensk ’förnybar’-politik ligger den ondska som vi bör frukta mest.

  6. Mats Kälvemark

    #3 Jonas Alm
    Du lägger själv fram en övertygande bevisning för att ”Earth Overshoot day” är ren rappaklaja av den typ som föds fram av vänteraktivistiska miljöfascister. Bästa motargumentet är ju att gå ut och ”se i verkligheten”, också tydligt dokumenterat i Hans Roslings bok ”Factfulness”.
    Verkligheten är ju att världen statistiskt aldrig har haft det så bra som idag efter en positiv utveckling av det mesta, exempelvis ökande medellivslängd, minskande fattigdom, svält och krympande öknar. Allt detta har följt i industrialismens fotspår. Användning av fossilbaserade enegikällor har varit en grundförutsättning för denna positiva utveckling. Självklart kan fortfarande mycket bli bättre för världens befolkning men en nedmontering globalt av vår nuvarande energibas vänder med säkerhet utvecklingen åt fel hål. Sorgligt nog tar dock Sveriges poitiker på sig ledartröjan för denna nedmontering i tron att alla ska följa vårt exempel.
    Begreppet ”die dumme Schweden” har nu getts många ansikten i form av en hel svensk regering.

  7. Peter

    Vad kan man dra för slutsatser av skogsbränderna i Australien? Skulle gärna vilja se några kommentarer om detta högaktuella ämne.

  8. Ingemar Nordin

    Peter #7,

    Det kommer ett inlägg om de australiensiska bränderna i morgon.

  9. Rolf Mellberg

    #7 Peter

    Vi har ett levande uppslagsverk här bland kommentatorer, en viss ”tty”.

    Gör ”find” på sidan länkad nedan så får du veta en del om bränder i Australien.

    En viktig faktor (liksom vad gäller ”Paradise-branden” och andra i Kalifornien), lär vara människans välmenta landskapsvård ledande till ”onaturligt mycket biomassa”. En annan är att ökad CO2-halt bergsäkert leder till en ökande biomassa. Anläggandet av fler brandgator är mitt tips.

    https://www.klimatupplysningen.se/2020/01/02/nej-naturkatastroferna-har-inte-dubblerats-pa-30-ar/

  10. Håkan Bergman

    Rolf M. #9
    Om vi äter mera kött kan vi ha fler betesdjur som fixar det där åt oss.
    https://www.smithsonianmag.com/smart-news/hungry-goats-helped-save-reagan-library-california-wildfire-180973461/

  11. Sören G

    #7 Peter
    Det har inte med klimatförändringar att göra.
    https://climatechangedispatch.com/greens-australia-bushfires-worse/?fbclid=IwAR2kHSHIynXSr2oRmfv7WP4qkV7jGbRSxCIzetb0oQwDbiE_IKl8-gKhHdo

  12. Björn

    Här finns ett sannolikt orsakssamband mellan dagens torka i Chile och Kalifornien och detta samband baseras på trädringsdata som dateras 1200 år tillbaka i tiden. I länken nedan går det att läsa om detta, men trots kopplingen mellan dagens torka och den för 1200 år sedan måste man ändå till slut blanda in ”greenhouse warming”. Se nedanstående slutcitat. (meddela om artikeln i nedanstående länk inte är läsbar för annat än registrerade kontohavare)

    If that pattern somehow came back, with greenhouse warming amplifying it, Cook says, “then things could get quite catastrophic.”

    https://www.sciencemag.org/news/2019/12/warning-ancient-tree-rings-americas-are-prone-catastrophic-simultaneous-droughts?utm_campaign=news_weekly_2020-01-03&et_rid=641603490&et_cid=3149531

  13. Claes Forsgårdh

    Peter #7 Jag bodde i Australien i 7 år och vet hur hårt man jobbade under de kallare årstiderna för att förhindra ev. bränder på sommaren. Jag har också undrat varför det brinner i Australien f.n. Det är ju inte exceptionellt varmt och det har ingenting med klimatförändringar att göra. Här är en analys varför det brinner: https://summit.news/2020/01/03/australian-police-say-arsonists-lightning-to-blame-for-bushfires-not-climate-change/?fbclid=IwAR1ORafxeTrtba4TjZ5ZyI2fNm0KBcyGxxgAFniwwmfiPrG8U_RHXQH9AB4
    En del beror alltså på miljötalibanerna. Detta kommer ingen på TV att berätta för oss.

  14. Lasse

    #2 Rolf M
    Ja Jim Steele skriver det jag alltid har hävdat.
    Tunnare istäcke ger avkylning, i alla fall under den vintriga perioden.
    Att det sker isbildning nu där uppe fick vi indirekt bevis för när Kapitan Dranitsyn tog 4 dar lägre tid på tillbakaresan till Tromsö än resan upp. 14 dygn mot 10. https://follow.mosaic-expedition.org/
    Tydligen hade de mer is på vägen tillbaka efter bara kort tid.Tillväxten är stor.

  15. Sigge

    #13 Claes Forsgård

    I trakterna runt Mellbourne har det varit ovanligt varmt de senaste månaderna enligt mina släktingar som bor där.

  16. Rolf Mellberg

    #14 Lasse

    Ja du Lasse, ska man spekulera så släppte haven ”en fjärt” förra året och UAH blev som det blev. Men inom några dar så visar kanske NSIDC att det inte har varit mer isyta (för årstiden) på 8 år så det vänder kanske nedåt nu? Men DMI:s isvolym släpar efter av naturliga skäl.

    Rena spekulationer alltså, vete h-e vilken väg det tar. Mer outgrundligt än gudarnas avsikter, men kul att följa.

    https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  17. tty

    #16

    Här är en bättre site för havsis, och ja, det är rätt mycket is just nu, särskilt i Barents Hav:

    https://nsidc.org/data/masie/masie_plots

    När det gäller havsisvolymer så är detta de enda data som bygger på faktiska mätningar (Cryosat), svårt att se någon katastrofal minskning där:

    http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.html?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2019&imonth=4&season=Spring

  18. tty

    Apropå röjning av brandgator i Australien:

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-7678955/Black-Saturday-survivor-fined-cutting-trees-supports-hazard-reduction.html

  19. tty

    #13, 15

    Ja, våren har varit ovanligt varm i Victoria, men just nu är det precis tvärtom. Det hela hänger ihop med den oändliga rad av lågtryck som vandrar runt Antarktis, och den lika oändliga rad av högtryck som ”hänger med” på litet nordligare breddgrad:

    https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=mean_sea_level_pressure/orthographic=-228.62,-43.34,448/loc=146.107,-38.304

    Det här innebär att ömsom dras extremt varm och torr luft ned från ökenområdena i centrala Australien som är som hetast och torrast nu, just innan monsunen drar igång på allvar, och omväxlande kommer kallfronter in västerifrån och får temperaturen att rasa 20-30 grader på några timmar. I båda fallen kan vindarna dessutom bli rejält hårda, vilket förvärrar eventuella bränder.

    Själv brukar jag undvika Australien över jul och nyår, då det är fullt av folk överallt och allt är mycket
    dyrare än vanligt, men litet tidigare, i november-december, har jag både varit med om 40+ grader, och att skrapa is på frontrutan på morgonen i Victoria och Sydaustralien.

  20. Fredrik S

    Är det någon som vet något om den ev rekordlåga temperaturen, -66, på Grönland för ett par dagar sedan?

  21. Daniel Wiklund

    Under dom 70 år jag bott i Norrbotten, minns 65 av dom, så har det ibland varit väldigt kallt, drygt 40 grader. Ibland väldigt varmt nästan 35 grader. Ibland mycket nederbörd, ibland lite nederbörd. Ibland storm, ibland vindstilla. Oftast där mittemellan. Väldigt sällan som alla har varit nöjda. Men man har anpassat sig, en sak som vi människor är bra på. Kan nog säga att under alla dessa år har aldrig vädret varit det största problemet. (Kanske när jag var friidrottare, och när mina barn var det, då kunde vädret verkligen ställa till problem. En tiokamp när det var 5 grader och regn båda dagarna, var just då problematiskt. Men bara världsliga problem). Hade kanske tyckt det om jag varit bonde eller skogsarbetare, eller nåt annat jobb där vädret spelat stor roll.

  22. Ingemar Nordin

    tty #18,

    Tack för din länk!

    Jag vet inte hur länge alarmisterna skall försöka koppla ihop skogsbränder med koldioxidhaltens ökning. Men precis som hos oss i Sverige så säger teorin att den globala uppvärmningen medför mer nederbörd. SMHI vet uppenbarligen inte vilken fot de skall stå på när det gäller torka-skogsbränder-nederbörd. Det krävs en verkligt troende alarmist för att tro att både A och -A är sanna samtidigt.

    https://www.klimatupplysningen.se/2018/07/22/smhi-och-framtida-skogsbrander

  23. Lasse

    Kan vi hoppas på en tillnyktring?
    https://notrickszone.com/2020/01/04/opposition-emerges-german-conservatives-reject-eus-green-new-deal-threatens-freedom-prosperity-economy/

    Nu finns det i alla fall lite politiker som vill se annan forskning.
    En bok från förra årtiondet: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-16880-3
    Med slutsatsen: The results of this review and examination reveal no role of CO2 in any change of the Earth’s climate. 😉

  24. Rolf Mellberg

    #18 tty

    Visst var det så att förr i tiden hade alla bostadshus på landsbyggden i vårt land en rejäl bufferzoon (typiskt ett hundratal meter) till skogsmark. Bra även för lata vedhuggare som inte behövde gå så långt.

    I städerna låg man sämre till.

    Kan du bekräfta denna min bild?

  25. Claes Forsgårdh

    Lyssna på denna man hur man undviker stora skogsbränder och hur man skötte sitt land förr i tiden så kanske det klarnar: https://m.facebook.com/watch/?v=2474854839461043&_rdr
    Detta har miljötalibanerna förhindrat på senare tid.

  26. tty

    #20

    Summit Station rapporterade mycket riktigt -66 grader för två dagar sedan, men vad jag vet har inte DMI officiellt bekräftat det än. Om det är riktigt är det en ordentlig putsning av det gamla rekordet med 3 grader. Det är inte orimligt, det var ovanligt kallt på Grönland då med ett stationärt högtryck, medan de atlantiska lågtrycken tar en nordostlig bana över Skandinavien som vi ju väl märker.

    https://earth.nullschool.net/#2020/01/02/2100Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-43.59,71.37,1358/loc=-41.492,73.053

  27. Lars Cornell

    Jag minns den stora branden i Västervik 1959-08-27 -28. Den började på sopstationen. Eftersläckningen fortsatte en vecka. På Ljungåsen hade elden sådan fart i talltopparna att den bara svedde marken. En familj började evakuera sitt hus och tog ut det de hade på gårdsplan. Men de fick fly, allt de tagit ut brann upp men huset stod kvar.
    100 000 kvm, 4 hus, upplag och nio fabriker blev lågornas rov. 17 brandkårer deltog, bland dem från Linköping och Norrköping, med 19 motorsprutor i två dygn.

    Men det är ju ändå inget mot Australien. Koldioxidhalten då var 300 mot nu 400 ppm. Kan man dra slutsatser av det? Knappast. Men kanske ändå, med mer koldioxid växer det bättre i synnerhet i torra trakter. Det bildas således mer bränsle till bränder.

  28. Mats Rosengren

    En av mina teser är att den välbekanta ”uppvärmningen efter Lilla Istiden” förmodligen är ett lokalt europeiskt fenomen!
    Faktum är att den organiserade bestämningen och upptäckningen av temperaturer under den första hälften av 1900-talet (och tidigare!) endast är genomförd för en liten del av världen. De bästa data har vi för USA där sedan början av 1900-talet varje dygn den maximala och den minimala temperaturen bestämts vid bortåt 1000 mätställen relativt jämt fördelade över hela USAs yta. Jag hämtade de resulterande många millioner mätvärlden från NOAAs ftp-server och genererade plotten
    https://wgpqqror.homepage.t-online.de/usa.html
    som entydig visar att FÖR USA ABSOLUT INGEN UPPVÄRMNING ÄGT RUM SEDAN BÖRJAN AV 1900-TALET.
    Inspirerad av en video från Tony Heller där han diskuterar historiska temperaturdata för Australien undersökte jag vilka temperaturdata som är tillgängliga för Australien! Från den Australiska ”Bureau of Meterology” kan man ladda ner historiska temperaturdata! Cirka 30 mätställen har varit i drift en längre tid, några enstaka sedan slutet av 1800-talet. Från c:a 1910 är data från c:a 10 – 20 mätställen rätt väl fördelade över Australiens yta tillgängliga om än de flest befinner sig i närheten av kusten.
    Baserade på dessa mätvärden beräknade jag följande temperaturgraf
    https://wgpqqror.homepage.t-online.de/aus.html
    Min interpretation är att situationen i Australien har varit snarlik den i Europa. En lätt tendens till uppvärmning under första hälften av 1900-talet följt av en period upp till nutiden helt utan trend.

  29. Fredrik S

    tty #26

    Tack!

    Även Alaska, åtminstone centrala och västra, har ju fått sin del av kylan. Officiellt sjönk temperaturen i Manley Hot Springs till -54 C den 28 december, kallaste i Alaska sedan 2012 vad jag förstått.

    De varma källorna kanske inte släpper ifrån sig tillräckligt med växthusgaser där?

  30. Mats Rosengren

    #28 Tillägg
    För den händelse att någon skulle vara intresserad av det australiska temperaturnätverket!
    Här en lista av de (gamla!) stationerna som jag använt. De geografiska koordinaterna kan användas i Google Map för att se på kartan var de befinner sig

    TROUGHTON ISLAND(1007) -13.75,126.15 1957-2018
    HALLS CREEK METEOROLOGICAL OFFICE(2012) -18.23,127.66 1944-2018
    BROOME AIRPORT(3003) -17.95,122.24 1939-2018
    KELLERBERRIN(10073) -31.62,117.72 1910-2018
    NORTHAM(10111) -31.65,116.66 1907-2018
    EUCLA(11003) -31.68,128.90 1910-2018
    KALGOORLIE-BOULDER AIRPORT(12038) -30.78,121.45 1939-2018
    SALMON GUMS RES.STN(12071) -32.99,121.62 1932-2018
    LEINSTER AERO(12314) -27.84,120.70 1994-2018
    ALICE SPRINGS AIRPORT(15590) -23.80,133.89 1941-2018
    MARREE (FARINA)(17024) -30.07,138.27 1908-1938
    MARREE(17031) -29.65,138.06 1908-1938
    OODNADATTA AIRPORT(17043) -27.56,135.45 1940-2018
    CEDUNA AMO(18012) -32.13,133.70 1939-2018
    CULTANA (DEFENCE)(18229) -32.68,137.37 2017-2018
    ROBE(26026) -37.16,139.76 1884-2018
    PALMERVILLE(28004) -16.00,144.08 1895-2018
    BURKETOWN POST OFFICE(29004) -17.74,139.55 1890-2008
    GEORGETOWN POST OFFICE(30018) -18.29,143.55 1894-2006
    RICHMOND POST OFFICE(30045) -20.73,143.14 1893-2018
    TOWNSVILLE AERO(32040) -19.25,146.77 1940-2018
    BURDEKIN SHIRE COUNCIL(33001) -19.58,147.41 1892-1985
    CAMOOWEAL TOWNSHIP(37010) -19.92,138.12 1939-2018
    BOULIA AIRPORT(38003) -22.91,139.90 1888-2018
    ROCKHAMPTON AERO(39083) -23.38,150.48 1939-2018
    MILES POST OFFICE(42023) -26.66,150.18 1910-2004
    CHARLEVILLE AERO(44021) -26.41,146.26 1942-2018
    WALGETT COUNCIL DEPOT(52026) -30.02,148.12 1878-1992
    GUNNEDAH POOL(55023) -30.98,150.25 1876-2010
    BATHURST AGRICULTURAL STATION(63005) -33.43,149.56 1908-2018
    DENILIQUIN (VISITOR INFORMATION CENTRE)(74128) -35.53,144.97 1867-2002
    KERANG(80023) -35.72,143.92 1910-2018
    HOBART (ELLERSLIE ROAD)(94029) -42.89,147.33 1882-2018
    WILLIS ISLAND(200283) -16.29,149.97 1921-2018

  31. tty

    #28

    Island och Grönland har definitivt blivit betydligt varmare, men den stora uppvärmingen där var 1920-45, och den noterades nogsamt redan när den inträffade. Där finns bra data tillbaka till ca 1800.

    Sedan sjönk temperaturerna i ca 40 år, och är väl nu ungefär uppe på samma nivå som 1945.

    I USA var 1930-talet extremt varmt (och torrt), något som också uppmärksammades mycket redan ”då det hände”. Läs t ex Frederick Lewis Allens ”Since Yesterday”, en klassisk historik över USA:s 1930-tal, skriven 1939.

  32. tty

    #30

    Observera att den australiska vädertjänsten numera använder en metod att registrera maxtemperaturer som inte stämmer med WMO:s normer och som automatiskt leder till högre maxima än äldre mätningar.

  33. Björn

    Lite nattlitteratur för den som är intresserad!

    https://www.sciencemag.org/news/2020/01/epa-science-advisers-slammed-agency-ignoring-science-here-what-they-said?utm_campaign=news_weekly_2020-01-03&et_rid=641603490&et_cid=3149531

  34. nisse

    Utmärkt förklarat.

    THE SUN | Plasma Climate Forcing

    Del ett: https://www.youtube.com/watch?v=p-dq3JbZdr4
    Del två: https://www.youtube.com/watch?v=wt2dAq6CQas

  35. Johan M

    Nej, vi kommer alla att dö, det är försent, England kommer förvandlas till Sibirien. Pentagon har gjort en ny utredning:

    Now the Pentagon tells Bush: climate change will destroy us
    This article is more than 15 years old

    · Secret report warns of rioting and nuclear war
    · Britain will be ‘Siberian’ in less than 20 years
    · Threat to the world is greater than terrorism

    Climate change over the next 20 years could result in a global catastrophe costing millions of lives in wars and natural disasters..

    By 2020 ’catastrophic’ shortages of water and energy supply will become increasingly harder to overcome, plunging the planet into war.

    Läs om ni inte tror mig…..

    https://www.theguardian.com/environment/2004/feb/22/usnews.theobserver

    … ops, det var en artikel från 2004 🙂

  36. Torbjörn

    #1 Ivar
    Nämnde de något om sälbeståndet som äter torsken?
    Det har gjorts en studie i Danmark där man kommit fram till att sälar äter mer torsk än man tidigare trott.
    Har inte länken tillgänglig just nu, hittade en annan länk till SLU som också är inne på samma spår

    https://www.slu.se/ew-nyheter/2019/2/aventyrar-salen-torskens-aterhamtning-i-kattegatt/

  37. Hans-i-Lund

    Är det någon där ute som har en bra länksamling för ”alarmister som börjar tänka om”? Äntligen börjar jag märka i sociala sammanhang att folk börjar ifrågasätta klimatalarmismen. Jag fick frågan om var man kan börja läsa och rekommenderade givetvis Klimatupplysningen, men den är ju lite osorterad för en nybörjare. Någon som har en lämplig sammanställning?

  38. Ingemar Nordin

    H-i-L #37

    I den grå headerna ovan så finns det länkar till fasta sidor som ger översikter om klimatet: ”Klimathotet” och ”Klimat”. Kika på dem!

  39. Hans-i-Lund

    Tack Ingemar. Precis det jag sökte. Klimatupplysningen ”is THE place”.