Öppen Tråd

jumping_cow_dolphin
Hoppet sägs vara det sista som överger människan. Dags för fri diskussion om klimat och energi.
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  WUWT är en källa till intressanta studier och speciellt gillar jag Willis Eschenbach.
  Därför är det glädjande när han dyker ner i en analys av havsvattenstånd och 60 års periodiciteten.
  Finns det en sådan i de mätningar (på fasta peglar) som spänner över några 60 årsperioder?
  Tydligen hittar han ingen sådan! Diskussionen efter artikeln är oxå av intresse. Science is settled är knappast vad man tänker på där!
  http://wattsupwiththat.com/2014/04/25/the-elusive-60-year-sea-level-cycle/

 2. bom

  Miljöpartiet binder verkligen ris åt egen rygg! Med förslaget om bloggcensur a la russe och den förfalskande valaffischen med undervattenslekplatsen så borde ju alla presumtiva väljare rösta med fötterna och lämna det ruttnade partiet – men i stället ökar det med ett par procent. Stödet från MSM gör dem tydligen osårbara. Arma land!

 3. lennart bengtsson

  Hej
  Att leta efter ”perioder” i meteorologiska och oceanografiska data är ungefär som att försöka hitta Thomas Quicks mordoffer. Det vore ju fantastiskt att hitta något sådant ty då hade man hittat lösningen till att förutsäga klimat och väder men tyvärr så saknar meteorologerna en Margit Norell. Den tänkande individen borde ju fråga sig varför man först nu hittar dessa magiska svängningar? Sanningen är att man har letat efter dylika perioder under de senaste 2-300 åren utan att hitta något som är användbart förutom de något triviala perioder som är dygn och år. Och det man tror sig hitta idag är precis lika oanvändbart som det man hittade på 1800-talet.
  Eschenbachs fig 4a visar detta tydligt. Vilken analys man än tar till så rör det sig om ”a random walk pattern” eller som man också säger *rött spektrum”.
  Emellertid havsvattnet har stigit och stiger monotont och det finns inget enkelt samband mellan global temperatur och havsvattenstigningen. Det är inte heller något som man kan förvänta sig förutom kanske på en tidskala av flera tusen år. Mellan 1920 och 1950 steg havet lika fort som nu utan att folk vrålade av upphetsning och förtvivlan. Man kan bara hoppas att om Stockholms stad bestämmer att valla in staden med oro inför den stigning som man tror kan komma om100 år att man inte av denna anledning avstår från angelägna projekt som bostäder, vägar och järnvägar eller sjukhus och åldringsvård. Även om vissa politiker vill höja skatten för högavlönade till mer än 80% så kan det ändå bli svårt att få det att gå ihop när man nu också måste hitta pengar till landets försvar.
  LennartB

 4. Börje S.

  ”Mellan 1920 och 1950 steg havet lika fort som nu utan att folk vrålade av upphetsning och förtvivlan.”
  Skillnaden då mot nu är att majoriteten av våra politiker inbillat massorna att det är de som styr världens alla havsnivåhöjningar och all världens temperatur. Tillvägagångssättet här i Sverige är att tillföra skattemedel på byggen av propellerförsedda stolpar. Hur mycket dessa byggen och andra lika korkade åtgärder sänker temperaturer och havsnivåer har vi ännu så länge inte fått reda på. Skulle vara intressant med en oberoende utredning.
  Riksdagen följer en lång tradition. Från forna tiders regndansande medicinmän och medeltidens bränning av häxor som störde det gudomligt givna klimatet med sina häxkonster till Sveriges nuvarande beslutsfattare i Stockholm, förlåt, Brüssel.
  Monumenten över dessa nutida regndansares hjältedåd är vindkraftverken som likt ogräs skjuter upp och stör den fria sikten precis överallt. De illustrerar så övertydligt man någonsin kan begära Dumhetens Triumf över Förnuftet, DTF.

 5. Lasse

  #3 Man skall aldrig ge upp försöken att finna samband och då ev perioder!
  För de finns!
  Eller är det slumpen som för oss in i olika istider och små istider?
  Även om inte Thomas Qvicks handlingar orsakade offer så finns dessa ändå.
  Willis Eschenbach får leta lite till 😉 något jag gjorde i höstas:
  https://www.klimatupplysningen.se/2013/10/13/angaende-historiska-havsnivaer-vad-doljer-sig-i-siffrorna/

 6. Olav Gjelten

  Jag tror inte vi har mycket att hoppas på inför framtiden.
  Pensionsåldern skulle behövas höjas med många år, dels på grund av att folk numera lever längre, dels mot bakgrund av att vi är alldeles för få förvärvsarbetande som ska klara kostnaden för väldigt många äldre.
  Vårt utbud av varor och tjänster är alldeles för dyra för att konkurrera på en öppen marknad. Med allt högre skatter på energi blir vi ännu mer utkonkurrerade då vi är i extremt behov av billig energi.
  Då emellertid politikerna bestämt sig för högkostnadsalternativet på energi, återstår möjligheterna devalvering av kronan ock/eller att radikalt sänka våra löner, bidrag och pensioner.
  EU säger nej till devalvering och de fackliga organisationerna går emot varje sänkning av löner och pensioner.
  Läget är med andra ord så låst det kan bli. Förlorare är alla som inte kan kompensera sig ock fuska undan.

 7. Björn

  Jag citerar från Wikipedia: ”I jordens atmosfär uppträder Rossbyvågor i form av meanderslingor hos de jetströmmar som bildas mellan kalla och varma cirkulationsceller. Störst är vågorna i Polarfrontjetströmmen, den nordligaste och kraftigaste jetströmmen”. Jag hävdar att vi har en förändring i polarjetströmmen nu, jämfört med tiden under solens ”the grand maximum”, på 1900-talet. Det vore intressant om SMHI kunde redovisa jetströmmens meanderslingor i de dagliga väderapporterna på TV. Även om vi nu är mitt uppe i ett solfläcksmaximum, solcykel 24, är dess amplitud halverad jämfört med maxima under 1900-talet. Förändringar i den spektrala delen UV/EUV i TSI, hävdas i vissa fall ha minskat med ca 6 % jämfört med TSI under cykel 23. Frångår inte klimatforskarna vetenskaplig praxis när de negligerar en möjlig dominans av solen som drivande av klimatet?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Rossbyv%C3%A5g

 8. Pär Green

  En läsbar åsikt om vindfjollor!
  Vindkraft och politikerförakt
  Med anledning av vår insändare ”Ta ansvar för vindvansinnet” på Allehanda.se den 31/3 och svaret ”Vi tar ansvar för framtiden” på Allehanda.se den 12/4.
  Vi har naiva politiker som tror att de kan fortsätta lovorda vindkraftsutbyggnaden, släta över våra frågor och bara svara på det som passar utan att det blir reaktioner.
  Elvy Söderström och Glenn Nordlund pratar runt de obehagliga frågeställningarna och försöker framstå som ansvarstagande för miljö och framtid. Har någon av dem kunskaper och utbildning som ger dem högre trovärdighet gentemot medlemmarna i Kungliga Vetenskapsakademien som starkt ifrågasätter den storskaliga vindkraftsutbyggnaden?
  Nej det blir bara pinsamt och ännu mer fel när de försöker sig på att rättfärdiga felaktiga beslut. De personifierar med sina ställningstaganden väljarnas politikerförakt, en av dem skakar i vanlig ordning av sig allt som är negativt, den andre tiger ihjäl obehagliga frågor.
  Örnsköldsvik styrs av S-politiker som vill avskaffa det kommunala vetot för vindkraftstillstånd (blir därmed en statlig eller överstatlig fråga), de överlåter landsbygdsutveckling till utländska bolags utbetalningar av bygdepengar som av kritiker liknas vid mutor, de kräver solidaritet gentemot EU och utländska riskkapitalbolag men värnar inte sina egna kommuninnevånare som körs över.
  Det som kommer att ske om inte våra åsikter respekteras är att vi väljare kommer att rösta mot er i höstens val! För oss väljare finns alternativet SPI-Välfärden som har tagit ställning mot den storskaliga vindkraftsutbyggnaden, vi tror på människors lika värde och bättre levnadsvillkor för alla grupper i samhället och det viktigaste – vi lyssnar på de människor som bor här i Ångermanland.
  Håkan och Ewa Wickberg
  http://www.allehanda.se/opinion/insandare/vindkraft-och-politikerforakt

 9. Pär Green

  Senast igår framträdde ”talare” för industrin och berättade om allvaret med en utebliven redogörelse för kommande elproduktion. Mycket beroende på lövens uttalande om inget beslut är nödvändigt inom 6 år!
  Industrin eller alla övriga behöver inte veta eller få besked om hur elförsörjningen skall tryggas!
  Är lite intermittent vindfjolle-syndrom över det hela, båser det bara tillräckligt, får vi ansvarsfulla politiker och överflöd av störningar i stamnäten!
  Valet 2014 är ett tidsbestämt ödesval!

 10. Pär Green
  Tyvärr kommer valet minst ett år för tidigt. Klimathotsprojektet verkar vara fallfärdigt men är inte dött.

 11. LarsW

  Utvinningen av skiffergas skiffergas som ett miljöhot har ju tidigare avfärdats här. Då är det fascinerande att läsa att en domstol i Texas –inte direkt den mest liberala av alla delstater– har tillerkänt ett par nära 3 miljoner dollar för ”illnesses they suffered from exposure to contaminated groundwater, solid toxic waste and airborne chemicals generated by natural gas fracking operations surrounding their 40-acre ranch”
  Handuppräckning, alla som vill ha skiffergasutvinning på tomten 🙂
  http://america.aljazeera.com/articles/2014/4/23/texas-fracking-lawsuit.html

 12. Thomas P

  LarsW #11 ”Handuppräckning, alla som vill ha skiffergasutvinning på tomten :-)”
  Du tänker på något sådant här?
  http://thinkprogress.org/climate/2014/02/21/3316881/exxon-ceo-protests-fracking/

 13. Har just nu skaffat mig AR5 och börjat läsa lite här och där i denna digra rapport. I kap 4 s368 läser jag följande ”The pattern of melt on the surface of the Greenland ice sheet has also changed racically, with melt occurring in 2012 over almost the entire surface of the ice sheet for the first time during the satellite era”. Varför en sådan kort jämförelsetid? Satellite era.
  När man läser om detta på en NASA-sida, http://www.nasa.gov/topics/earth/features/greenland-melt.html, sägs det längst ned på sidan.
  ”Ice cores from Summit show that melting events of this type occur about once every 150 years on average. With the last one happening in 1889, this event is right on time,” says Lora Koenig, a Goddard glaciologist and a member of the research team analyzing the satellite data. ”But if we continue to observe melting events like this in upcoming years, it will be worrisome.”
  Man får tydligtvis försöka att återskapa det som inte står i texten till AR5.

 14. Pär Green

  10 Ingvar 2014/04/26 kl. 15:44
  ”Tyvärr kommer valet minst ett år för tidigt. Klimathotsprojektet verkar vara fallfärdigt men är inte dött.”
  Tja, kanske det, men gläds över att tendensen till att bemöta hysterin är på stark framgång!
  Och till det bidrar konkreta frågor efter uttalandet ifrån ”industrin”!
  En klar insikt till situationen är:
  Att alla är är idioter till 90%, resterande 10% är mindre vetande!
  Kritiskt tänkande har för lite utrymme!
  Ett exempel på en ”nyhet” är: en familj lider av ett utdraget underhållsarbete med en toalettrenovering!
  En enkel fungerande beprövad lösning är , en fantastik enkel lösning, är en POTTA!

 15. Benke

  Lasse och LB
  Intressant post på Judith Currys blog om avtagande havsnivå höjning som beror på ??? Som vanligt många vilda och fantasifulla gissningar.

 16. Johan M

  #11 LarsW
  Handuppräckning alla som vill ha ett vindkraftverk på tomten.

 17. lennart bengtsson

  Björn 7
  Om man nu skall ta med detta i modellerna kan Du tala om hur detta skall ske?
  De partiella differentialekvationer som användes kan Du finna i lämplig lärobok eller på Wikipedia.
  Det enda som idag kan göras är att beakta ändringen i totalstrålningen vilket görs. Effekten är inte märkbar
  Hsn
  LennartB

 18. Pär Green #14
  >Och till det bidrar konkreta frågor efter uttalandet ifrån ”industrin”!
  ??

 19. ThomasJ

  J Curry har som vanligt intressant läsning på sin blogg, länk:
  http://judithcurry.com/2014/04/26/stavins-and-tol-on-ipcc-wg3/
  Förvirringen är total… och samhällena ska ’lyda’ under denna… Jeez!
  Mvh/TJ

 20. Christopher E

  Jag tar mig friheten att kopiera över denna post från EU-tråden… efter glödlamporna blev den allmän nog att passa här på öppna tråden:

  Först så tog de glödlamporna… och jag sade inget för de lovade ju så trovärdigt att alternativen var lika bra.
  Sedan tog de dammsugaren… och jag sade inget för lite damm i hörnen får man tåla för miljöns skull.
  Sedan tog de varmt kaffe… och jag sade inget för i de kretsar jag umgås är det ekologiskt örtte och palestinaschal som gäller.
  Sedan så tog de bildäck vanligt folk hade råd med… och jag sade inget för med min lägenhet i centrala storstaden hade jag ingen bil ändå.
  Sedan så tog de bensinstationerna på landet… och jag sade inget för tunnelbanan går inte ut på landet ändå.
  Sedan tog de flygsemestern till fjärran land… man jag sade inget när en tur till återvinningsstationen är allt nöje en äkta koldioxidbantare behöver, och förresten behövs ledigheten till att hinna städa utan dammsugare.
  Sedan tog de maten från de fattiga i andra länder och gjorde bränsle av den… och jag sade inget för det går ju inte flyga dit längre och behöva se dem ändå.
  Sedan tog de den vackra landsbygden och malde ner örnar och fladdermöss med vindturbiner… och jag sade inget för som sagt, ingen bil att lämna stan med ändå, och de enda djur jag känner till är koraller och isbjörnar, och de är väl ändå redan upplösta i syra och drunknade, har jag hört.
  Sedan tog de en massa vägar som inte var ”samhällsnyttiga”… och jag sade inget, för inte visste jag att det var samhällsnyttigt att ta sig till jobb, skola eller köra mat till min kvartersbutik.
  Mobilladdaren, komposten*,standby-funktionen på TV:n, icke-ekologisk mat pensionärer har råd att köpa, anonyma bloggar, journalister utan medlemskort i miljöpartiet… allt detta tog de sedan… och jag sade inget därför för att rädda jorden krävs faktiskt vissa medel som helgas av ändamålet.
  Seden tog de elen helt och hållet… och vid det laget fanns det inte många kvar som kunde säga något, för de flesta hade svultit ihjäl pga höga priser eller frusit ihjäl utan uppvärmning.

  *(om någon undrar över komposten, så har faktiskt min kommun infört straffavgift på kompostinnehav, därför att den undanhåller organiskt avfall från biogastillverkning. Jo, det är sant)
  (med ursäkt till Martin Niemöller, vars fantastiska text jag inte avser förringa)

 21. ThomasJ

  Från mr. Nobama Land;
  http://www.powerlineblog.com/archives/2014/04/obamas-most-dangerous-lie.php
  Mvh/TJ

 22. ThomasJ

  Är det öppet så är det la öppet, oder…? Intressant att läsa och se hos JoNova, länk:
  http://joannenova.com.au/2014/04/unthreaded-lewandowsky-weekend/
  Mvh/TJ

 23. Johan M

  #17 lennart bengtsson
  ”Om man nu skall ta med detta i modellerna kan Du tala om hur detta skall ske?”
  Kan man inte först bestämma sig för att det är solen som driver klimatförändringar, och sen hitta på lämpliga förstärkningseffekter och godtyckliga andra aspekter så att man får en kurva som passar in på historiska temperaturer. Om de historiska temperaturerna skulle tala emot att solen driver klimatet så kan man ju alltid justera dessa – de är ändå så osäkra att ingen kan hävda motsatsen.
  Det är inte så svårt 🙂

 24. ThomasJ

  Fortsatt öppet… suveräna Georg Carlin – lång video! Länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=bpK2mUu271A&feature=em-hot-vrecs
  Mvh/TJ

 25. Thomas P

  Christopher #20 Ja, ingen kan säga annat än att du är bra på att spela martyrkortet där du i brist på verkliga vedermödor hittar på hur ”de flesta hade svultit ihjäl pga höga priser eller frusit ihjäl utan uppvärmning”. Bra exempel på ”slippery slope” dock. Från steget att förbjuda glödlampor till att utrota större delen av befolkningen är steget försumbart, typ.
  Eftersom du själv är så förtjust i att hävda att alla som varnar för konsekvenser av klimatförändringar i hemlighet hoppas på dessa får jag väl tillägga att det verkar som om du verkligen vill att vi skall få ett politiskt förtryck där större delen av befolkningen dör, bara så du får visa hur rätt du hade hela tiden.

 26. Christopher E

  #25 Thomas P
  Det sorgliga är ju att jag haft rätt hela tiden, och att alla punkter i uppräkningen är åtminstone delvis sanna utom den sista, och även den snubblande nära för vissa när familjer går in i energifattigdom i tilltagande grad.
  Att större delen av befolkningen skulle utrotas är dock inget jag varken tror eller hoppas kommer att hända. Vi ska nog allt få stopp på alarmistgalenskapen innan det är för sent.
  Det finns dock ledande klimatforskare som verkligen använt ordet ”hoppas” när det gäller klimatkatastrof, så det är ingen spekulation.

 27. ThomasJ

  #24, kompletterande; vid tid ~ 2.22 i videon är ON TOPIC. Enjoy!
  Mvh/TJ

 28. ThomasJ

  Om någon kastar ’martyrkort’ in i en ordväxling ger det per normalfuntad logik/förståelse bevis på hur djupt det självgrävda hålet deFacto är – rekommendation är, givetvis, att sluta gräva… vidare [i den egna gropen]
  Mvh/TJ

 29. ThomasJ #28
  ”Martyrkortet” 🙂
  Besläktat med ad hominen känns det som

 30. Pär Green

  18 Ingvar 2014/04/26 kl. 18:59
  Avsåg en direkt fråga angående beroendet av elenergi.
  Löven lämnade svaret, behöver inte beslutas de närmaste 6 åren!
  Och det bara runt hörnet när det gäller planering för investeringar och tillgång på elenergi.
  Det finns inte tid att avvakta något som besvaras omgående, möjligtvis kan valet fördröja svaret.

 31. Börje S.

  En mycket ofullständig ViHarBaraTioÅrPåOss-historik:
  1982 UN environment program: världen går mot ekologisk katastrof om några decennier om intet görs NU.
  !989 UN environment program: ”Hela nationer kan komma att försvinna från jordens yta genom höjda havsnivåer. Översvämningar och missväxt kommer att skapa sådana mängder med ekoflyktingar att världen råkar i kaos.”
  ”Vi har 10 års frist att lösa problemet med den globala uppvärmningen.”
  2001 Discover Magazin: Jorden kan sluta som Venus, med dagstemperaturer på 500ºC. Men forskarna vet inte exakt när ”the tippning point” kommer att ske.
  2004 UK ”top”scientist: Sir David King: Antarktis kommer att vara den enda beboeliga platsen innan seklet är slut.
  2006 Al Gore konstaterar att ”the tipping point” inträffar om 10 år (2 år kvar)
  2009 Ban-Ki Moon: varnar för obeskrivligt lidande om inget avtal åstadkoms år 2009. (Stämmer! Jag har rätt ont i armen efter att ha slagit i axeln härom veckan.)
  2009 Bugen eder så pannan slår i golvet med en smäll, ty här kommer Prince Charles! Han har gjort egna kalkyler och därvid kommit fram till att vi bara har 96 månader kvar på oss att agera. Fint så det förslår med kungskalkyler! Och egen järnväg har han också, så då stämmer det säkert att vi bara hade 96 månader på oss. 8 år från 2009 – 3 år kvar. Skojigt förresten att katastroferna alltid ska inträffa på årsdagen från spådomarna. Inte 8 år, tre månader 5 dagar och 11 timmar. Nej alltid efter x ggr 365 dagar + en och annan skottdag. Praktiskt.
  2009 MetOffice, leverantör av klimathistorik till IPCC: Föroreningarna (tror de menar CO2) måste komma under kontroll inom 10 år för att stoppa galopperande klimatförändring.
  2013 FN är tillbaka! (se början av detta inlägg) Enligt Connie Hedegard behöver FN ett substantiellt svar från länderna inom 2 år för att kunna kurera jorden, som har feber. (US Today)
  2007 UK scientist Philip Stott sammanfattar
  …Jorden har erhållit 10-års överlevnadsvarningar regelbundet under de senaste femtio åren. Vår postmoderna tid av klimatförändringsrädsla kan förmodligen spåras tillbaka till slutet av 1960-talet, om inte tidigare. 1973, i och med istidslarmen, var klimatskräcken i full gång med förutsägelser om en nära förestående kollaps i världen inom tio till tjugo år. Miljöaktivister varnade att år 2000 skulle befolkningen i USA har sjunkit till bara 22 miljoner (befolkningstalet 2007 är 302.824.000). 1987 skedde en tvärvändnig och köldlarmen byttes ut med larm om global uppvärmning…
  Ja, så här har det hållit på under decennier. Ändå är det de som försöker stoppa vansinnet som psykforskare t ex Stephan Lewandowsky
  wattsupwiththat.com/2014/04/26/full-moon-on-lewandowsky/
  ger sig på att kategorisera och förse med diverse dårstämplar.
  De som inser att det här vi-har-högst-tio-år-på-oss-syndromet är rätt koko bedöms av denne psykdoktor vara sjuka i huvet! Har ni hört så dumt? När det i själva verket är vi-har-högst-tio-år-på-oss-alarmisterna som borde bältas ner och behandlas med insulinchocker, lobotomi, hibernal, elchocker och all annan skojig medicinering som läkekonsten inom psykiatrin kommit på för att bota tokstollar.
  Så kanske vi äntligen slipper det där ständigt upprepade vi-har-högst-tio-år-på-oss-tjatet.
  Mer fullständig genom gång hos Marc Morano:
  http://www.climatedepot.com/2014/04/16/earth-serially-doomed-un-issues-new-15-year-climate-tipping-point-but-un-first-issued-10-year-tipping-point-in-1989/

 32. JMH

  Börje S. #31 + flera andra inlägg
  Skitroligt (tyvärr, kanske man ska säga då ämnet bör vara relativt allvarligt och inte framkalla för stora skrattsalvor)!
  Skriv en bok vet ja, om vad som helst. Jag köper ett ex direkt!

 33. Börje S.

  #32 JMH
  Kul att du skulle köpa min bok om jag skriver en. Jag tror nu inte det blir av eftersom skrivandet av en bok innebär mycket arbete med research för att innehållet ska bli trovärdigt. Tyvärr är jag inte en sådan nogrann, envis och tålmodig varelse som krävs för skrivandet av en bok som jag själv skulle kunna stå för.
  Och NU något helt annat:
  John Holdren är Obamas rådgivare vad gäller miljö och klimat. För bara någon månad sedan producerade han en video där han utan att fnittra förklarade för det amerikanska folket hur den sällsynt kalla vintern med enorma snöfall och isläggning av de stora sjöarna var ett av de tydligaste tecken som existerade på den globala uppvärmningen. Nu han har i en intervju talat ut om hur sömnlösa hans nätter är just på grund av den globala uppvärmningen, som gör att det blir då himla kallt.
  Steven Goddard som driver bloggen ”Real Science” hörde intervjun och huxflux hade han i boken ”Global Ecoclogy av just Holdren och den där andra New World Order-gubben Erlich hittat ett citat som visar att Holdren för 40 år sedan förmodligen hade sömnproblem på grund av den globala nedkylningen!
  http://stevengoddard.files.wordpress.com/2014/04/bhwgfzicaaalbxe-1.png
  Förresten så står ju klimatutvecklngen och stampar på samma fläck sedan 17 år. Således är det inte den globala uppvärmningen som han för närvarande ligger sömnlös för utan för att det varken blir varmare eller kallare.
  Alltså:
  • Jorden går mot en ny istid: Obamas rådgivare ligger därför sömnlös av oro
  • Jorden går mot en värmekatastrof: Obamas rådgivare ligger därför sömnlös av oro
  • Jordens temperaturutveckling ligger still: Obamas rådgivare ligger därför sömnlös av oro
  För en duktig amatörpsykolog som jag är saken fullkomligt klar: Allt tyder på att Obamas klimatrådgivare John Holdren absolut är en typisk klimathysteriker. Hade jag haft honom som amatörpatient hade jag utan prut ordinerat en burk klorpromazin om dagen parat med en liten fin lobotomering, så att den stackarn äntligen fick sova en stund.
  Jag skulle komplettera med en rekommendation att gå med i en annan ideel förening än den han troget tjänat i så många år och som bara givit honom svåra sömnbesvär. Ett medlemskap i sekten Föräldravrålet där han fick stämma in i klimatvrålandet för fulla muggar, skulle absolut resultera i ännu lugnare nätter med många långa timmars hälsobringande sömn, förhoppningsvis ända upp till 24 timmar/dygn!
  Mer om detta hos Goddard:
  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/04/26/forty-years-of-climate-insomnia/#comments

 34. Börje S.

  Haha! Goddard har kommit över det obligatoriska frågeformuläret för jobbsökande till tjänster som klimatforskare (gäller endast i USA):
  Climate Scientist Job Interview Questions:
  Do you believe in climate change?
  Do you believe that Republicans are evil and stupid?
  Are you willing to ostracize anyone who disagrees with you?
  Are you willing to generate several global warming papers a year full of sciency sounding gibberish to back your conclusions?
  Do you have any compunctions about tampering with data?
  Are you willing to publish complete crap if necessary to obtain funding?
  Are you a competent scientist?
  Do you believe that the oceans are becoming acidic?
  Are you a registered Democrat?
  De rätta svaren (så att ni själva kan söka kneget) finns här:
  http://stevengoddard.wordpress.com/2014/04/26/climate-scientist-job-interview-questions/#more-108613

 35. Lasse

  Nattredaktionen har gjort ett bra jobb ser jag.
  Obama har skaffat sig en rådgivare som arbetar även på nätterna eller så har han bara svårt att sova?
  Eller kan det vara så att han tillhör de sk nyttiga med lägre förstånd?

 36. tolou

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Insolation/Globalinsolation1999_2013_sthlm_zpsbdc2ee9e.png
  Skillnaden mellan hög och låg solaktivitet är ung. 25 W/m2 på ett par år.
  Att jämföra med co2 som ger kanske 2 W/m2 på 100år…

 37. Thomas P

  tolou #36 Jag vet inte vad den där figuren föreställer men här är en etablerad figur över solvariationer, som inte är i närheten av några 25 W/m2:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Solar-cycle-data.png
  Tänk dessutom på att denna siffra inte är jämförbar med forcing från CO2 eftersom den först måste delas med 4 pga att jorden är en sfär och sen reflekterad strålning räknas bort, ytterligare 30%.

 38. ThomasN

  http://youtu.be/Yus7hRpRaN8
  Måhända av intresse. Har själv inte hunnit njuta av granskningen av Miljöpartiet, men jag förmodar att många obekväma sanningar kommer i sin dager här.

 39. tolou

  TP #37
  Att visa instrålningen utanför atmosfären är ju som att en molnig dag påvisa att det är soligt – ovanför molnen… Figuren visar faktisk uppmätt solinstrålning efter att moln och ”dimming”(vattenånga etc.) gjort sitt.
  Av ca 1366 W utanför atmosfären återstår ca. 342 W efter dag/natt och avdrag för sfärisk form. Av dessa avgår ytterligare ca. 70W i moln och 70W i dimming. Kvar blir ung. 200W. Men de 140W som ”försvinner” varierar antagligen ganska friskt med solen. Det återstår att se hur mycket, men min graf antyder att det kan röra sig om kanske 25W, iaf. lokalt.
  Ett globalt medelvärde här skulle vara trevligt… 😉

 40. Vi har ju, och inte minst jag själv, kritiserat Karin Bojs en hel del för en del av vad hon skrivit i klimatfrågan. Men jag har också framhållit att jag i andra ämnen brukar uppskatta Karin Bojs populärvetenskapliga artiklar. Hon är ofta väl påläst om det hon skriver och i en statistikfråga har hon nyligen till och med kunnat bortse från vad självaste statistikprofessorn Olle Häggström menat var fel i vad hon skrivit.
  Frågan gällde ett statistiskt signifikanstest av om det finns ett samband mellan två variabler x och y, låt oss för åskådlighetens skulle utgå från att man testar om det finns ett linjärt samband y=a*x+b. Om a=0 finns inget samband eftersom y har ett konstant värde oavsett värdet på x.
  Nollhypotes: Det finns inte något samband, i y=a*x+b är därför a=0.
  Hypotestestet går ut på att beräkna a och se om man kan förkasta nollhypotesen att a=0. Om a är skilt från noll har man därmed visat att det finns ett samband mellan x och y.
  Eftersom data innehåller mätfel och andra slumpmässiga variationer så kommer även det beräknade värdet på a att innehålla en slumpmässig avvikelse från sitt egentliga värde. Detta måste man ta hänsyn till eftersom att a avviker från noll kan bero på en ren slump. Nollhypotesen förkastas därför om vid beräknat a avviker så mycket från noll så att värdet faller utanför ett visst intervall -c < a < c. Om nollhypotesen är sann finns det på grund av de slumpmässiga variationerna ändå en viss sannolikhet, som är en funktion av c, och som kallas för signifikansnivån, att a hamnar utanför intervallet så att nollhypotesen felaktigt förkastas. Ju större c desto mindre sannolikhet att nollhypotesen förkastas om den är sann. Signifikansnivån är ofta 5% dvs. i genomsnitt vart tjugonde test leder till att nollhypotesen förkastas trots att den är sann. Detta innebär att man kommer fram till att det finns ett samband trots att slumpen gäller. Dvs. om slumpen gäller kommer man ändå i vart tjugonde test felaktigt fram till att det finns ett samband. Om det inte finns något samband så finns det ändå upp till en chans på tjugo att a hamnar utanför intervallet -c < a < c så att det ser ut som ett samband. Karin Bojs skrev: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-falsk-matematik-om-farmors-matvanor
  ”Begreppet ”statistisk signifikans” brukar i medicinska sammanhang betyda att det är mindre än en chans på tjugo att det som ser ut som ett samband i själva verket bara är ren slump.”
  Karin Bojs formulering stämmer bra med vad jag sagt ovan.
  Men Olle Häggström menar att det som Karin Bojs säger är fel och skrev:
  http://haggstrom.blogspot.se/2014/02/om-statistisk-signifikans-epigenetik.html?showComment=1393782304750#c908591275852639784
  ”Karin Bojs är redan underrättad om saken och har utlovat en korrigering i webbversionen. Jag brukar kalla felet hon begår fallacy of the transposed conditional, och oblygt hänvisa till min uppsats Statistisk signifikans och Armageddon, sid 5, pkt 3.”
  Men någon rättning av Karin Bojs artikel har inte skett. Så hon verkar själv ha insett att hon faktiskt inte har gjort något fel. Från Olle Häggström har det varit knäpptyst trots att den påstått utlovade rättningen av webbversionen inte kommit till stånd.

 41. Thomas #37,
  TSI-värdet på omkring 1366 W/m2 räknat på jordens tvärsnittsyta är ett årsmedelvärde. Under året varierar värdet med cirka 100 W/m2 beroende på att jordbanan är svagt elliptisk.

 42. Apan

  Centern har visst kommit på att det ska bedrivas plöjfritt jordbruk i klimatalarmistisk anda. Vansinnet fortsätter ogenerat utan några kritiska frågor från media.

 43. Pär Green

  42 Apan 2014/04/29 kl. 10:53
  ”Centern har visst kommit på ”
  Utgår ifrån att du inte odlingsproducent!
  Tror du på att lantbrukaren som röstar på ”bondeförbundet” har den rätta sanningen?
  En betydande anledning till plöjning är bl.a. begränsad åtgärd av icke avsedd/önskvärd växtlighet!

 44. Kenneth Mikaelsson

  Här kommer lite Helg filmer den första är dedikerad till mupparna på SMHI
  https://www.youtube.com/watch?v=3Hstum3U2zw
  Den andra kommer att förändra mycket och är nog intressant t.o.m för Thomas.P
  Tyvärr ingen hög halelulia faktor (som tur är)
  https://www.youtube.com/watch?v=3Hstum3U2zw

 45. Kenneth Mikaelsson

  Första länken ska vara denna förlåt SMHI
  https://www.youtube.com/watch?v=6R26PXRrgds
  den felaktiga är inget för er… lite för hög nivå för er…

 46. Kenneth Mikaelsson

  En till goding..
  https://www.youtube.com/watch?v=i8ijbu3bSqI