Öppen Tråd

struts

Alla de många djupa tankar som framförs av gammelmedia gör en ju lite fundersam. Kanske borde man skaffa sig lite klimatångest? Så att man inte sticker ut från mängden, menar jag.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Någon som sett SVT:s ”Nedsläckt land”??

 2. pekke

  Gomorron.

  Lite nyhetsrubriker.

  ” Är det rimligt att svenska skattebetalare inte bara ska betala vår egen klimatomställning – utan också stå för den norska? ”
  https://www.expressen.se/debatt/varfor-ska-var-skatt-ga-till-norges-klimatomstallning/

  Vissa är tydligen mer värda än andra, ” gör som vi säger, inte som vi gör ”.
  https://www.expressen.se/gt/gunhild-stordalen-anklagas-for-hyckleri-slar-tillbaka/

  Johan Hakelius filosoferar lite över undergångar och domedagar.
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/jag-kan-anda-inte-riktigt-ta-domedagen-pa-allvar/

  Ha en trevlig helg !

 3. Sören G

  #1
  ”Någon som sett SVT:s ”Nedsläckt land”??”
  Jo, jag följer det. Scenariot är att det inträffar en CME (coronal mass ejection) av Carrington-klass, d.v.s. en solstorm som det som inträffade 1859. All elelektricitet slås ut inom ett stort område, i det här fallet hela Sverige eller större.
  Det är en händelse som kan inträffa här och nu. För det finns det inte någon som helst beredskap för. Sverige hade beredskapslager unde kalla kriget för minst ett år. Nu finns ingenting.
  Det här borde politikerna ägna sig åt i stället för att fantisera om vad som möjligen kan hända långt in i framtiden på grund av att vi kör bil åker flyg eller äter kött.

 4. Sören G

  #2
  ”…hysterin är granne med dumheten, makthungern och humorlösheten..”

 5. rale

  Bill vet att sol/vind + batteri inte fungerar:

  https://www.youtube.com/watch?v=9xe3BWPsBTU

 6. Håkan Bergman

  rale #5
  Hela samtalet är se- och hör-värt. Bill blir bara bättre med åren och han behöver ju inte precis krypa för nån eller några.
  https://www.youtube.com/watch?v=d1EB1zsxW0k
  Första kommentaren, gordonmcdowell, har en lista med bokmärken in i videon.

 7. Björn

  Nedsläckt land är vad regeringen förbereder för när de stänger av kärnkraften. Det måste förberedas med avledningsmanövrer.

 8. Rolf Mellberg

  #3 Sören

  Men en Carrington-händelse märker vi ju många timmar i förväg, 17 timmar tog det den gången. Då har vi väl beredskap att stänga ner strömmen och koppla bort transformatorer och annat dyrt som annars skulle brinna upp?
  (Och kanske jorda de stora kraftledningarna om de annars skulle kunna ta skada?)

  Har någon här frågat MSB om hur något sådant hanteras?
  En speciell siren-signal som betyder koppla bort att du kan från elnätet!!!
  Ett eller två dygns totalt strömavbrott får vi väl räkna med.

  Jag har frågat MSB hur de ska hantera en ny Tambora och fick goddag yxskaft som svar.
  Den kan vi bara skydda oss genom att lagra livsmedel i stor skala.

  Den känns värre tycker jag.

 9. Dags att skaffa ett litet reservelverk?

 10. Sören G

  #8
  Ja, det borde finnas en viss förvarningstid. Men har de den beredskapen? Har man tilräckliga skydd för t.ex. transformatorer? Politikerna verkar att vara helt och hållet fokuserade på koldioxiden.
  All elektronik i samhället måste skyddas. Finns det adekvata metoder?

 11. #10 Sören
  >
  All elektronik i samhället måste skyddas. Finns det adekvata metoder?
  Nej.

 12. Lars Cornell

  #10 Sören. ”Allt”? Ett hus drabbas knappast om det kopplas bort från nätet. Det behövs avstånd och ytor för att skadlig ström och spänning skall uppstå – tror jag.

 13. Håkan Bergman

  Bill Gates har varit uppe i ett par trådar senaste dygnet, han har varit kärnkraftsförespråkare och häcklat intermittent energi länge men nu går han längre än så och höjer tonläget. Han torde vara välinformerad om det senaste forskningsläget så kanske inte så sensationellt det han säger. När han säger högt vad han anser att Afrika ska göra får han applåder, på Stanford ett av alla PK-universitet i USA.
  https://www.youtube.com/watch?v=d1EB1zsxW0k
  Rubin report om det akademiska livet i USA, verkar kunna vara på väg att svänga.
  https://www.youtube.com/watch?v=97FuO-hEhQo

 14. Lasse

  Unga protesterar runt om för att få vuxenvärlden att skärpa sig.
  De lever alla i en värld som skapats av vuxna och som de tror skall falla samman om inte allt som gjorts radikalt förändras-nu.
  Många vuxna applåderar deras engagemang.
  Oftast kulturellt bevandrade människor med små kunskaper om hur samhället fungerar.

  Det vore välgörande om dessa protestanter levde utan de moderniteter som äldre generationer skapat åt dem. Fjärrvärme, el och mobiler allt är ett resultat av framåtblickande teknik som få kan leva utan.
  I SVD pågår en debatt om plastkorkar på Arlas förpackningar. Startad av en man som sägs vara professor i energisystem i Göteborg. Plasten bör bort är hans motto. Samtidigt vet vi att Göteborgs energisystem innehåller både avfallsförbränning och fjärrvärme med gas. Gasen kan ge plast och plasten kan ge värme efter en vända som behållare för våra produkter. Utan plast blir svinnet större.

 15. Håkan Bergman

  Lasse #14

  Känns skönt att det finns folk som tar tag i dom stora frågorna som plastkorkar på mjölkförpackningar och den lilla järnbiten i botten på värmeljus. Själv är jag så radikal så att jag bojkottar värmeljus tills dom kommer med fossilfritt parafin.

 16. Jax

  #14 Lasse

  Borde egentligen vara stolt över att kallas faktaresistent av dem du nämner då jag jobbar och har jobbat under 25 år med modellering av högtemperaturprocesser. De menar tydligen att det jag jobbat med kan betecknas som fakta, men jag vet förstås att modeller inte är fakta och jag vet också hur svårt det är att få sådana modeller att kunna ge signifikanta skillnader på så lite som 1,5 grader trots att mina modeller inte beskriver mer än kanske 10-20 kubikmeter under max en timme, och att jag har rätt bra kontroll på alla relevanta ingående parametrar. Jag skulle inte heller hävda att mina modeller ger användbara prediktioner utan att validera dem genom jämförelse med uppmätta data.

 17. Eva

  Nån som sett ”De första svenskarna”? https://www.svtplay.se/video/21165363/de-forsta-svenskarna/de-forsta-svenskarna-sasong-1-avsnitt-1?start=auto

  Jag gillar inte att de konstant pratar om svenskar och Sverige, då det ju handlar om folkvandringar och Skandinavien, men det finns en hel del intressant klimatinformation. Inte för oss som följer denna sidan kanske, men för Greta och Co.
  Och varför är det inga klimatkysteriska som kan svara på min eviga fråga ”Varför är just detta klimatet, och denna temperaturen den optimala?”

 18. Gustaf

  Hoppas att många har läst dagens (190223) Professor Johan Rockström-inlägg i SvD. Plötsligt framför han att utvecklingen av den globala uppvärmningen inte är så allvarlig som han tidigare trott. Han är säker på att människan kan bemästra den så att vi kommer att återgå till ”normala” förhållanden. För mig verkar det som om Johan Rockström förbereder en ”pudel” där han erkänner att han (med många andra) har haft fel när det gäller koldioxidens betydelse för uppvärmningen. Kanske har han kommit över ett exemplar av Gösta Pettersons bok ”Falskt Alarm” och faktiskt läst och förstått vad som framförs där?? Man kan i alla fall hoppas.

 19. Sören G

  #17
  Precis. De första bosättarna i Fennnoskandia handlar det om.
  Varför har man fått för sig att 2 grader över förindustriell nivå, dv.s 1 grad högre än nu skulle vara farligt. Man påstår att det blir mer extremt väder trots att statistiken visar att det har blivit färre extema väderhändelser. Ett varmare klimat är lugnare och mer gynnsamt och det växer bättre, längre odlingssäsong samt att odling kan bedrivas längre norrut. Havsytans stigning var 1 cm/år under istidens avsmältningsskede, men så mycket is finns inte i smältbart skick nu.
  Ja, klimatförändringarna har utrota kärrsköldpaddan från Sverige som vi levde i insjöar i södra Sverige under den postglacial värmetiden.

 20. Lars Cornell

  #18 Gustaf
  Jag gissar att Rockström känner konkurrensen från Greta och att propagandan håller på att glida honom ur händerna. ”Pudel” är ordet för dagen. Han tar upp 5 frågor.

  • Nyligen har två oberoende studier pekat på inbromsning av den nordatlantiska värmecirkulationen i havet, som bland annat reglerar Golfströmmen och därmed påverka möjligheten att leva i exempelvis Sverige.
  Slutsats: Det blir således kallare? Den Atlantiska oscillationen har passerat en topp och går nu in i ett kallare skede. Det innefattas i begreppet ”Klimatförändringar” men inte i ”Global uppvärmning”.

  • Det senaste året, nu senast i Nature i februari, har nya belägg lagts fram för att Antarktis och Grönland smälter snabbt, vilket ökar risken för en havsytehöjning på över 0,5–1 meter, redan 2100.
  Slutsats: Nature är en av våra främsta faktoidproducenter. Isarna är stabila. Om isarna smälter så som Rockström och hans anhang påstår skulle havsytans höjning inte se ut så här,
  https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/

  • 2015–2018 är de fyra varmaste åren på jorden sedan den industriella revolutionen, och vi har nått den varmaste temperaturen på jorden sedan den förra istiden.
  Faktoid: Både bronsålder och vikingatiden var mycket varmare än nu. Att det är varmare nu än för hundra år sedan beror på att det var en särskilt kall period då.

  • Världens korallrev försvinner snabbt. Efter värmeböljan 2016/17 försvann till exempel 30 procent av världens största korallrev, Stora barriärrevet i Australien.
  Ej Sannolikt: Korallreven har överlevt större ändringar. Vi bör vänta några år med en slutsats.
  För korallernas överlevnad är havshöjning nödvändig. Om havshöjningen avstannar kommer de, i sitt växande, för nära vattenytan och det klarar de inte och då dör de. Det påstås att det för något år sedan var osedvanligt lågt vattenstånd i berört område.

  • 60 procent av av alla vilda djurarter på jorden har försvunnit under de senaste 40 åren, enligt Living Planet Report 2018. En studie för några veckor sedan visade att insekter i världen försvinner åtta gånger snabbare än däggdjur, fåglar och reptiler, och att vi riskerar global kollaps av insekter inom detta århundrade.
  Osäker grund: Vetenskapsmän påstår att siffror om insekter är osäkra eftersom vi inte vet hur många de varit tidigare år, de har inte tidigare blivit räknade. För andra arter kan det vara sanning men beror på urbanisering, dvs konkurrens av människan, och givetvis inte på ‘klimatförändringar’.
  .

 21. Rolf Mellberg

  #18 Gustaf

  Jag tror att Rockström har i huvudsak två problem

  1) Alarmismens hårda grepp om USA:s forskarvärld håller på att rämna och den processen får följdverkningar internationellt.

  2) Arktis is har både i yta och volym tydligt visat att ”det går åt fel håll” för alarmismen och honom. Detta är väldigt hard facts!!!

  Han backar lite lagom nu för att inte helt slås ut från brädet.

  Jag kommer med ett gästinlägg, troligen på måndag,

  Jag ser verkligen fram emot detta årets fortsatta utveckling.

  Stay tuned!!!

 22. Göran J

  I gårdagens NT kunde man läs denna krönika om hur pressen i USA fejkar nyheter.
  http://www.soltek.se/pdf/ulrika.pdf
  Krönikören heter Ulrika G. Gerth.
  Jag mailade tilll henne:

  Hej Ulrika

  Tack för din krönika i dagens NT om hur det står till med pressen i USA och hur förvanskad budskapet ibland blir. Svenska medier ligger inte långt efter och jag vill påstå att vi här numera sällan får några sanningar i SVT, Sveriges radio eller andra media. Alla nyheter är anpassade vad som är PK och våra journalister har glömt sin roll som granskande Journalister.
  Sanningen kommer oftast från andra media på internet t.ex. SWEBBTV eller https://www.klimatupplysningen.se
  Din krönika idag räddade min dag och jag hoppas att även dina kollegor på NT läser din krönika.

  Jag fick följande trevliga svar:
  Stort tack för att du läste! Ja, det finns helt klart paralleller mellan länderna. SVT riks tycker jag ofta verkar bedrövligt partisk. Två frågor där jag tycker svensk media inte klarar sitt uppdrag är klimatfrågan och migrationen (senare har blivit bättre).

  Tack igen och trevlig helg.

 23. Ingemar Lindberg

  Hej på Er! Jag hörde på TV4 nyheterna nu! Vi har numera ”värmeskade” isar! Inte smältande! Hahaha

 24. Sören G

  #23 Ingemar Lindberg
  Ja, skadade journalister verkar det i alla fall vara. Värmeskadade eller köldskadade eller miljöskadade.

 25. Guy

  Göran J # 22

  Fin krönika. Jag önskar hon kunde skola upp finska journalister också. Vi har så få som gör jobbet dom borde göra. Finns strålande undantag men inte på klimatsidan. 🙁

 26. Fredrik S

  Göran J #22

  Tack, det var bra och intressant läsning. Media rider ju på höga hästar och behöver granskas hårt. Här i Sverige är det ju rejält sparsmakat med neutrala, ovinklade och faktabaserade artiklar.

 27. En annan

  Kul också att grabben med kepsen har stämt WaPo på samma belopp som Bessos köpte den för!

 28. #12 Lars Cornel
  >Det behövs avstånd och ytor för att skadlig ström och spänning skall uppstå – tror jag.

  Det är ju iofs korrekt. Elledningar hör ju dit. Och exemplet fråndet senaste utbrottet var väl framför allt telegraf-ledningarna längs järnvägarna i USA
  Elektronik kan säkert slås ut utan större ledningar. Och styrelektronik finns ju ”överallt”.

  Så stoppa in datorer, mobiler mm. i en rejäl plåtlåda

 29. Go Trump! Go!!

  http://www.cfact.org/2019/02/23/will-president-trump-finally-confront-climate-alarmism/

 30. LarsF

  #2 tack för den Hakelius-länken
  ”apokalyptiska tutandet i alla kanaler” – det gjorde min dag. 😀

  Jag tar verkligen apokalypsfritt mest hela tiden, hör jag ”klimat” i radion, stänger jag av.
  Tv har jag inte sedan 5 år – så det slipper jag automatiskt.
  Ett av skälen att droppa det faktist – konstant dessa undergångsrubriker – ingen tendens ens att vilja informera – bara skrämmas.

  Det är ju så med dessa fanatiker, som jag uppfattar Hakelius också pratar om – moralpoliserna som indigneras över så hemst tillståndet är på planeten – som det tror de vet bättre än alla andra. De som aldrig ens funderat över sannolikhet att så extrema långa prognoser skulle vara enklare att göra för hela planeten – än vädret en vecka framåt????
  – forskning visar
  säger någon och det räcker för somliga. En liten elit som basunerar ut popaganda med syfte att skrämma till lydnad och folk låter sig skrämmas
  – ja, detta gänget skulle förmodligen blvit Hilters första anhängare.
  sedermera ett helt folk som springer åt samma håll…..

 31. Olav

  Under många år skilde sig SD från övriga svenska riksdagspartier på det viset att de inte deltog i kören om klimatet och den den eviga predikan om hur man räddar världen genom oändliga skattehöjningar på drivmedel, flygresor, elektricitet och massvis av annat trams.

  Nej, SD stod i stort sett utanför denna debatt på det viset att de helt enkelt inte intresserade sig för frågan och överlät därför till övriga partier att föra diskussionen om väder o vind hit och dit.

  Jessica Stegerud som kandiderar för SD i EU-valet vill inte att vi ”förnekare” skall känna optimism och poängterar vad viktigt det är med en klimatpolitik; Bla bla, bla.

  I mångas ögon var SD bästa partiet bara därför att de inte brydde sig om klimatdebatten. Nu sätter Jessica Stegerud stopp för fortsatta förhoppningar. Go jul till er som tyckt SD stått på vår sida om klimatet.

 32. Ulf

  T o m Rockström dömer ut undergångsprofeterna. Artikeln är full av felaktigheter förstås men ändå.

  En felaktighet är detta påstående att jorden inte varit så här varm sedan förra istiden. Var har man fått detta ifrån?

  https://www.svd.se/domedagsprofeterna-har-fel-om-klimatet

 33. Lasse

  #32 Rockström har inte velat ta debatten om klimatet.
  Därför är han skyldig till dessa överdrivna reaktioner.
  Nu öppnar han upp för debatt-och lämnar både metanhotet och Arktis som förlorade områden där osäkerhet rått.
  Havsnivåhöjningar gillar jag att kolla på.
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012
  Här har ni svaret på den accelererande avsmältningen och på golfströmmens betydelse för vårt klimat.

 34. Lars Cornell

  #33 Lasse, varför slutar diagrammet år 1990? Det känns litet gammalt.

 35. Björn

  Ulf [32]; I TV-programmet ”De första svenskarna” som gick i veckan, påstods att under de två första tusen åren efter den senaste landistiden, uppstod flera perioder med varmare klimat än vi har idag. Kanske Rockström känner att han inte kan motsäga dessa fakta.

 36. Lasse

  #34 Lars
  Det är för att diagrammet bygger på 50 års medelvärde.
  1990 +50/2 ger att de räknar med 2015 års värde men har även med 1965 års värde.
  1965-2015 centrerat över 1990.
  Ålderdomligt med att bygga på icke upplevda värden -när det finns modeller?

 37. Lars Cornell

  #36 då förstår jag.
  Det skulle vara bra om man i början och slutet krympte tidspannet med ett år i taget så att vi fick en sammanhängande kurva från år 1850 till 2018.

 38. Rolf Mellberg

  Det kan nog vara lite kul att få en inblick i vilka metoder som alarmismen använder numera:

  (Bli inte upprörd när du sett detta, det är bara bra, det är ett svaghetecken.)

  https://play.etc.se/video/34a1a967-d1e9-4be3-9cd4-888c3f74eb21?play=true

  ETC menar f.ö. att vi just nu har 682 dagar kvar att rädda klimatet, också rätt kul.

 39. Ulf

  Svar Björn

  Han säger i artikeln att det aldrig varit så varmt sedan istiden globalt sett. Jag undrar om det stämmer låter osannolikt

 40. Ulf

  Svar Björn

  Rockström påstår att jorden aldrig varit så här varm sedan istiden. Jag undrar var han fått detta ifrån? Tvärtom är det väl snarare troligt att världen varit betydligt varmare än idag.

 41. JIMMY

  Tack Olov inlägg 31 för denna viktiga information.

  Har också märkt att politiska partier är ganska så bra i ca 20 år sedan så börjar de allihopa likna de PK som de tidigare starkt kritiserat.

  (Jag är numera befriat nykter – och avvänjd politisk ateist)

 42. Andreas

  #8 Rolf Mellberg,

  De första effekterna av en solstorm kommer väl mycket tidigare än så eftersom den kraftiga ökningen av elektromagnetisk strålning ”känns av” redan efter några minuter ? Vidare kan geomagnetiska stormar plötsligt uppstå då jorden träffas av höghastighets-solvind från hål i solens korona. Detta hände i slutet av augusti förra året då KP-index plötsligt gick upp till över 7 i samband med en för övrigt helt lugn sol:
  https://www.spaceweatherlive.com/en/archive/2018/08

  På tal om solstormar och dylikt; man har under senare år uppmärksammat stjärnor som överlever mindre novor. Det är inte tal om supernovor, vilket gör att stjärnan kollapsar, utan en mindre typ av nova (mikronovor). Man har observerat flera stjärnor som till synes exploderar vid upprepade tillfällen, så ofta som på årsbasis. Frågan har förstås ställts om solen är kapabel till detta. Det finns nämligen spår av att detta händer med ett intervall av ca 12000 år. Douglas Vogt påstår t.o.m. att Nasa åkte till månen enkom för solens skull (Apollo – solgudens son) och vad man hittade där styrker teorin:

  https://www.youtube.com/watch?v=0cDWbgFjCDc&index=12&t=0s&list=PLHSoxioQtwZfY2ISsNBzJ-aOZ3APVS8br

  Konsekvenserna på jorden antas vara kraftig istillväxt i polarområdena då stora havsvattenmängder förångas i samband med temperaturchocken från gasmolnet från solen. Douglas Vogt svävar mellan klarsynt forskning, berättelser från olika historiska skrifter och ”sci fi” och det är svårt att omfamna allt i hans teorier. Dock är vissa delar till synes helt rimliga, som spåren på både jord och måne att något händer med solen med jämna (om än långa) intervaller.

 43. tty

  #10

  ”All elektronik i samhället måste skyddas. Finns det adekvata metoder?”

  Det behövs inte. En solstorm är bara farlig där det finns långa ledningar där stora inducerade strömmar kan uppstå. Typ 380 KV-ledningarna från Norrland till Sydsverige. De kritiska enheterna är högspänningstransformatorer som behöver skyddas – enklast genom att kopplas ned. Vilket dock innebär att det blir svart ett antal timmar upp till ett par dagar. Slås transformatorerna däremot ut tar det månader att få fram nya. Ansvarskännande operatörer har (i bästa fall) en reservtransformator. Och det tar lång tid att flytta och installera en sådan, även om den finns tillgänglig.

  En EMP (elektromagnetisk puls) som enklast åstadkommes genom att spränga en kraftig kärnladdning i jonosfären kan däremot i princip slå ut all oskärmad elektronik, men det är en helt annan skademekanism. Det rör sig då om en extremt kort och mycket kraftig puls som därför inducerar en mycket kraftig spännings-”spik”.

 44. Andreas

  #43

  Med tillägg att det induceras högre strömmar i kraftledningar i nord-sydlig riktning än på andra ledden, dvs vi ligger illa till i Sverige. Vidare är beredskapen i landet dålig vilket inte gör saken bättre.

  Som grädde på moset håller även jordens skyddande magnetfält på att försvagas oroväckande snabbt vilket gör att en solstorm har betydligt större påverkan nu än för blott några år sedan. Det verkar även som att en solstorm i en i övrigt lugn solaktivitetsperiod har större påverkan än annars (som i nuvarande läge). Detta är en tickande bomb som knappt får någon uppmärksamhet. Skaffa ett ställe med egen, grävd, vattenbrunn samt vedpanna med självcirkulation.

  Tty, du som verkar vara insatt i det mesta, stämmer det att jordens rotationshastighet kan påverkas av solstormar?