Öppen Tråd

december väder

Molnen fortsätter att hopa sig. Himlen mörknar. Vädret är ur led. Onda tider väntar…. Eller också är det som vanligt. 🙂 I vilket fall så är det dags för veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. latoba

    Klimathysterin får mig att tänka på en mening i skolgrammatiken som visade på syftningsfel och som löd: ”Halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare kan jag inte annat än beklaga Erik XIV”. En aktuell variant med rätt syftning skulle kunna vara: Jag kan inte annat än beklaga svenska politiker och media omgivna av dåliga rådgivare som de är.

  2. Sören G

    #1
    Rätt!

  3. Sören G

    Klimathotsaktivisterna har investerat så mycket prestige i sitt narrativ att de känner sig tvungna att alltmer bortse från fakta för att inte tappa ansiktet. För att att inte tala om aktiva klimathotsforskare som alltmer tänjer på sanningen eller rentav fuskar som att ändra på äldre temperaturdata, för att inte mista forskninganslag eller anställning.
    Exempelvis följande om isbjörnsforskningen:
    https://wattsupwiththat.com/2017/12/15/the-polar-bear-gate-saga-how-a-picture-is-worth-a-thousand-lies-paul-nicklen-and-michael-mann-vs-susan-crockford/

  4. Ingvar i Las Palmas

    Det är nog inte ”dåliga rådgivare” utan snarare ”mäktiga påtryckare” som är grundproblemet och de har resulterat i ett antal dåliga rådgivare

  5. Lasse

    Klimathysterin är skapad av forskare och underhållen av personer med andra agendor än att rädda världen från svält genom fortsatta framgångar. De vill utjämna genom att kapa i stället för genom att växa.
    Men det är ett intressant område eftersom det är så outforskat, eller rättare sagt så ensidigt belyst. Framförallt i media.
    Det är väl därför som alla som vill se positivt på frågan kallas för förnekare 😉
    Själv är jag periodare. Såhär vill jag tro det kommer att se ut:
    https://4.bp.blogspot.com/-iSxtj9C8W_A/WKNAMFatLGI/AAAAAAAAAkM/QZezbHydyqoZjQjeSoR-NG3EN2iY93qKgCLcB/s1600/cyclesFinal-1OK122916-1Fig12.jpg

    Tänk om vi kunde återfå den medeltida värmeperioden!

  6. Ingvar i Las Palmas

    Intressant om fusion
    http://joannenova.com.au/2017/12/laser-boron-fusion-what-if-it-works-forget-climate-change/#more-56437

  7. sibbe

    ”6 Ingvar:
    Men detta får skeptikern inom mig nog att tänka:
    “But for the big centres our ­reactors would work to replace present power generation,” he said, adding that about $500,000 was needed for seed capital, a ­further $20 million over two years and “if all develops as ­expected” a further $100m to complete design of the reactors.
    Men, om man använder de subventioner för vindkraften i Australien, som nu betalas för en opålitlig energiform och forskar i ovannämnda mirakelelektricitet, så är säkert pengar bättre använt. Hellre dåligt forskat än dåligt investerat…

  8. Håkan Bergman

    sibbe #7
    Så är det, även om jag tycker att laser-bor-mackapären låter för bra för att vara sann, så visst kan man anslå lite pengar till forskning. Kärnkraft gen. 4 vet vi redan att den är möjlig, gäller bara att satsa på att utveckla den kommersiellt, bl.a. testa och välja vilket av många alternativ som kan bli lönsamt. Att fortsätta ösa subventioner över vindkraft är bara patetiskt, vad förväntar man sig? Att det ska börja blåsa mer? Här är en som har koll:
    https://www.youtube.com/watch?v=-S6tQpeXpVE&feature=youtu.be&t=1286

  9. Utveckling åt rätt håll:

    EPA (USAs miljövårdsverk) skall fokusera på miljövård, och att följa lagarna, igen. Massor av aktivister med ambitioner att bygga ett nytt utopia med ’hållbar’ och ’klimatkatastrofen’ som förevändning tycker tydligen inte tt jobbet då är lika roligt eller angeläget längre:

    http://freebeacon.com/issues/hundreds-epa-employees-quit-trump/

    Som så ofta: Skränandet om att rädda och värna ngt angeläget är sällan den verkliga anledningen

  10. Fredrik S

    Jonas N #

    Ja, en utveckling och helt rätt håll. Och närmast ofattbar läsning för en svensk att en hög byråkrat vill spara skattepengar.

  11. Fredrik S

    Läste att Grönlandsisen fått ett tillskott på 44 gigaton under det senaste året. Allt enligt Danmarks Meteorolgiske Institut.
    Detta efter tio år av underskott.

  12. Fredrik S

    11 forts

    Någon som läst mer ingående om detta. Borde ju vara en riktig julklapp för alla domedagsprofeter som oroar ihjäl sig över isen. Eller också inte.

  13. Fredrik S
    Har du någon länk?
    Här är en där de i alla fall menar att totala massändringen kan ha varit positiv 2017.
    https://www.carbonbrief.org/guest-post-greenland-ice-sheet-2017

  14. tty

    #13

    http://polarportal.dk/en/nyheder/arkiv/nyheder/end-of-the-smb-season-summary-2017/

  15. Fredrik S

    Lena #13

    Kom på för en stund sedan att det var i Ilustrerad Vetenskap jag läste det. Har den inte själv så jag var tvungen att ringa och kolla. Men mindes att det refererades till DMI. Hittar dock inget på deras hemsida ännu. Vad som vore kul är om man kunde få läsa om det i MSM. Här är en länk till Ill. Vet om Grönlandsisen.
    http://illvet.se/naturen/klimatforandringar/isen-pa-gronland-har-vuxit-for-forsta-gangen-sedan-ar-2000

  16. Ingvar i Las Palmas

    Sibbe #7
    >så är säkert pengar bättre använt. Hellre dåligt forskat än dåligt investerat…
    Bra formulerat.
    Får mig att tänka på.
    Hellre en tia i handen än en tjuga i foten 🙂

  17. Ingemar Nordin

    Jonas #9,

    Om man skall uppnå målet att krympa EPA-byråkratin med 25% så krävs det att ytterligare några tusen lämnar. EPA som startades av Nixon har vuxit till et byråkratiskt monster som lägger sin förlamande regleringshand över all industri i USA.

    Överhuvudtaget är det tveksamt om EPA borde finnas. Miljöproblem borde kunna skötas bättre på delstatsnivå.

  18. Robert N.

    Trump stryker klimatförändringar från USA:s lista över säkerhetshot.
    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/trump-stryker-klimatforandringar-fran-usas-lista-over-sakerhetshot/

  19. Lars Cornell

    TIPS:
    I Agenda i kväll söndag 21:15,
    Två år efter Parisavtalet – vad händer med klimatpolitiken?
    Debatt mellan Martin Kinnunen (SD) och Rickard Nordin (C).

    #18 Robert: Såvitt jag vet har ’klimatförändringar’ inte någonsin stått högt på listan, nummer nio om jag minns rätt. Det är endast på den svenska listan som det står högt.

  20. Olav Gjelten

    Det råder kaffebrist nu för tiden.
    Orsaken fick jag svar på för en vecka sedan. Helt givet var det klimatförändringarna som var orsaken….
    I inget annat fall än klimatet godtas sådant svammel. Men då er det inte ens fint å ställa en följdfråga.
    Jag har tappat respekten för folk som hukar sig och gått med i vår tids totala fördumning.

  21. tty

    #20

    Klimatet påverkar kaffepriset en hel del beroende på att en enda producent (Brasilien) är så dominerande. Dåliga kaffeskördar där beror antingen på torka eller (oftare) på en ”friagem”, ett antarktiskt kalluftsutbrott med frost. Denna gång är det dock torka vilket gör den dåliga skörden klimatpolitiskt användbar.

    Sedan visste man i och för sig redan förra året att det skulle bli en dålig skörd i Brasilien i år. Det var nämligen en rekordskörd i fjol och kaffe är, liksom t ex äpplen, en ”varannatårsgröda” där ett bra skördeår regelbundet följs av ett dåligt.

  22. Olav Gjelten

    Helt ärligt, går det för den nya makten att spinna i all oändlighet på de så kallade ”klimatförändringarna” mot bakgrund av att klimatet alltid förändrar sig och givetvis kommer nya väderkatastrofer för alltid att uppträda?
    Klimatreligionen har förmodligen långt större kraft än vad vi någonsin anat. Allra lättast att få med sig på detta tåget är givetvis de som har minst erfarenhet, barn och ungdomar. Vi äldre, som tvivlar, blir därmed egoister som inte bryr oss om framtiden.

    Jag ser klimatreligionen som både smart och hemsk.

  23. Guy

    Det fina med den här bloggen är att man alltid lär sig något nytt. 🙂

  24. Håkan Bergman

    tty #21
    Priset på kaffebönan påverkas säkert av svängningar i klimatet, men bönpriset är bara en liten del av priset vi konsumenter får betala för kaffet.
    http://www.spiegel.de/international/business/coffee-boom-profits-in-the-west-and-poverty-in-the-south-a-1177097.html

  25. John Silver

    The sun is rising in the west and the shit is going down in DC.

  26. Lasse

    #11 mfl
    #13 tty
    DMI om säsongens accumulation av snö:
    544 GT minus den bedömda siffran 500 ger en tillväxt
    ”So, is this good news for the ice sheet? Well, it’s not bad news,”
    Bias i inställningen till framtiden från DMI
    De bollar med stora siffror för att få fram en lite differens-som gjort för felaktiga slutsatser vilket ger utrymme för den som har förutfattade meningar!

  27. tty

    #26

    Ökningen var troligen större. Det var en sval sommar även på Grönland, och även kalvningen påverkas en del av vädret.

  28. Göran Gustafsson

    Har ni lagt märke till att Jenny Stiernstedts skräckhistorier sedan en tid försvunnit från SvD. Som ni vet meddelar hon sig numera via ett abonnemang, där man kan få ”klimatnytt från Jenny Stierndstedt”. Börjar Schibsted till sist förstå att läsekretsen tröttnat på tjatet?

    I min lokaltidning VLT går man på i ullstrumporna. 16/12 vill pedagogikprofessorn Anders Garpelin få oss att sluta flyga. Artikeln är införd på ledarplats!

    http://www.vlt.se/opinion/ledare/anders-garpelin-att-fara-och-flyga-eldar-pa-den-globala-uppvarmningen

  29. Peter Stilbs

    Bra inlägg av Gösta Walin: https://detgodasamhallet.com/2017/12/17/gastskribent-gosta-walin-klimatfragan-en-sammanfattning/

  30. tty

    #24

    Jo, jag vet att lönsamheten för kaffeodling är dålig. För några år sedan bodde jag faktiskt en tid på en kaffe-finca just på Volcán Tolimán som Spiegel skriver om. Ägaren där var visserligen en klart bättre arbetsgivare (annars hade han nog inte tagit emot turister), men han hade lagt om en rätt stor areal till att producera snittblommor och yuccapalmer just p g a de dåliga priserna.

    Att plocka kaffet är för övrigt bara början av processen. Det måste torkas och ”skalas” också, och under torkningen måste det vändas flera gånger per dag och snabbt täckas över om det skulle bli regn. Detta är dock betydligt mera kvalificerat arbete och görs inte av säsongsarbetare. Kvalitén och priset hänger i hög grad på att torkningen görs rätt.

  31. verner

    Detta mail skrev jag till Mikael Hermansson Borås tidning med rubriken ”Vem är klimatidiot”. Jag har ännu inte fått svar.

    Hej Mikael

    Så här skriver du i din ledare: ”Klimatförslag ska bedömas efter vilken effekt de kan antas få, inte efter vem det är som lägger fram förslaget”.

    Orden ”kan antas få” är ju strålande och det är just klimatdebatten borde handla om.

    I den vetenskapliga världen lägger man fram en hypotes som sedan skall granskas. Godtas hypotesen efter granskning d.v.s. hypotesen stämmer när man gör all tillgänglig faktagranskning godtas hypotesen. Hittar man däremot att hypotesen inte stämmer med den granskning som görs förkastas hypotesen.

    När det gäller Koldioxidens inverkan på temperaturen finns ett hundratal hypoteser (datamodeller) hur temperaturen kommer att öka om Koldioxidhalten ökar i den takt den har gjort och gör för närvarande.

    Se bifogat diagram
    (Tyvärr kan man inte se diagrammet här men jag skickade med John Christys diagram över 102 st datamodeller från IPCC jämfört med temperaturmätning med väderballonger och satelliter)

    Den röda linjen visar en genomsnittlig kurva från 102 datamodeller som stöder IPCC hypotes om koldioxidens inverkan på jordens medeltemperatur.
    Jag påstår att den röda linjen är felaktig om man ser till verkligheten och hur temperaturutvecklingen har sett ut sedan 1979. Den blå och gröna linjerna visar nämligen verkligheten. Den blå linjen är genomsnittstemperaturen mätt med väderballonger och den gröna linjen är genomsnittstemperaturen mätt med satellit.

    Vilken effekt kan du läsa ut av bifogat diagrammet? D.v.s Parisavtalet som bygger på just den röda kurvan ovan, vilken påverkan anser du att den kan antas få på klimatet?

    Mycket tacksam idiot som gärna vill ha hjälp att tolka ovanstående diagram.

  32. Lasse

    Trump prioriterar fattigdomsbekämpningen:
    ” en stor del av utvecklingsvärlden att kräva fossila bränslen, liksom andra former av energi, för att driva sina ekonomier och lyfta sitt folk ur fattigdom.”
    Stryker klimatfrågan som nationellt hot!
    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/trump-stryker-klimatforandringar-fran-usas-lista-over-sakerhetshot/

    Det är väl samma ställning som SD har i frågan. Vi får se i Agenda i kväll.

  33. Guy

    Göran G # 28

    Undrar om det finns verklighetsbaserade beräkningar som jämför påverkan av flygets koldioxidutsläpp med jetströmmarnas skuggbildning. Blir det plus plus eller plus minus? Liknande fråga som om molnen ytterligare komplicerat av hur höjden inverkar.

    Så hur ”farligt” är det att flyga? Antagligen totala gissningar från alarmistsidan orsakade av ren och skär missundsamhet/avund.

  34. Evert Andersson

    @ # 18 & 19
    FN lät göra en enkät globalt med vilka frågor folk ansåg viktigast att göra något åt och fick nästan 10 miljoner svar. Klimathotet kom på plats 16. ”Mest rätt” svarade svenskar.

  35. Robert T

    Först hoppade Storbritannien av med Brexit, sedan hoppade USA av med Trump, nu har Tyskland hoppat av med mutti Merkel som inte ville åka till mammaälskarns Parismöte. Visegrad-länderna har i praktiken redan hoppat av. Och Kina har aldrig åkt med på klimatkälken oavsett vad alarmisterna påstår.

    Så det är slut med alarmismens politiska gren. Det är bara i Norden som vi är rädda för ett bättre klimat. Älskar vi kylan eller är det så att vi anser att snö och kyla definierar oss?

    ”Den snöiga nord är vårt fädernesland,
    där sprakar vår härd på den stormiga strand,
    där växte vid svärdet vår seniga arm,
    där glödde för tro och för ära vår barm.”

    Så börjar ”Finska rytteriets marsch i trettioåriga kriget (på finska Hakkapeliittain Marssi) är en marsch med text av Zacharias Topelius ” som ännu är finska armén honnörsmarsch. Och , perkele, det ska inte bli varmare här!

  36. Bensan

    Jaha, 2018 är snart här och enligt Johan Rockström i SVD 2008 var det bara ett tiotal år kvar innan allt går åt h-e med klimatet. https://www.svd.se/dags-for-planeten-att-skicka-faktura
    Så nu är det väl bara å huka sig för nu laddar han väl om snart….

  37. Christopher E

    Hoppsan, vad ljugs i Agenda just nu!

    Halmstad har ingen vattenståndshöjning netto. Det finns ingen ökning av frekvensen av stormar där.

    Att en storm som Gudrun skadade bilar parkerade intill havet beror inte på någon klimatförändring, utan på att de stod på fel plats.

    Kinnunen gjorde överlag ett bra jobb där i studion, för övrigt. Programledaren vägrade också förstå skillnaden mellan scenario och prognos, och framhärdade med okunskapen.

  38. #21tty#

    ”Klimatet påverkar kaffepriset…”. Vädret är det väl snarare. I Skåne brukade vi kalla det årsmånen, vilken varierar kraftigt från ett år till ett annat. Det är ett träffande ord som förtjänar att återupplivas.

  39. Ann lh

    Såg med viss förväntan på klimatdebatten mellan C och SD i Agenda. Det bidde verkligen bara en tumme och knappt det. Vad har hänt med SDs tidigare tendens till klarsyn?

  40. Lars Cornell

    Ann Lh. Jag hålla med. Det där var inte alldeles bra. Det var inte klarspråk.

  41. Roland

    Vad tyckte ni om Agenda som var i kväll då?

    Ni som missade från Aganda kan se : https://www.svtplay.se/video/16350401/agenda/agenda-sasong-13-17-dec-21-15?start=auto&tab=2017

    SD Martin Kinnunen kändes som han inte vågade säga rakt ut vad han tyckte i en del frågor

  42. Skogsmannen

    #37!

    Lite kul ändå att de refererade till en storm som inträffade för 12 år sedan i ett område som verkligen är exponerat mot höststormar.

    39, 40!

    Tyckte också att Kinnunen var lite platt, men med en programledare som inte förstår skillnaden mellan prognos och projektion och för övrigt är så tydligt biaserad, är det nog rätt så meningslöst att försöka sticka ut i en argumentation.

  43. Ann lh

    # 40, 41 Lars C och Roland, jag håller med er. Kinnonen sa visserligen att det är den tekniska utvecklingen vi ska förlita oss på och inte politiker, men han höll med om situationen var allvarlig.

  44. Håkan Bergman

    Förvånansvärt att folk fortfarande har så orealistiska förväntningar på program som Agenda. Det är inte rimligt att tro att komplexa frågor ska kunna avhandlas på ett vettigt sätt under dom förutsättningar som ges i ett sånt program. Inslaget innan, om pensionerna, var rätt talande. Strandhäll kunde i stort sett oemotsagd hävda att ökade avgifter inte ger högre pension? Okey programledaren frågade om men släppte taget när ingen annan hakade på. Men alla är väl så fokuserade på det dom har förberett sig på att säga, så ingen egentlig debatt, om så av allra ytligaste slag, blir av.

  45. latoba

    Lisa Irenius i SvD idag
    Nej-sägare borde ses som hjältar – men möts av förakt
    https://www.svd.se/nej-sagare-borde-ses-som-hjaltar–men-mots-av-forakt
    Det hon skriver är fullt tillämpligt på klimathysterin, men det nämner hon givetvis inte.

  46. Håkan Bergman

    Och när det gäller Kinnunen och SD så har dom ju fått ett annat köttben att hugga in på. Gissar att dom och V kommer att prata mycket pensioner nästa år.

  47. Robert N.

    Efter den massiva propaganda som bedrivs i svensk media om klimathotet så är det nog en god politik av SD att vara lite försiktiga.
    Media skulle som hungriga vargar hugga på oförsiktiga uttalanden från SD.
    Men subventions och skattepolitiken bemötte SD Martin Kinnunen.
    Återigen togs frågan upp om havsnivåhöjningen och en dam från SKL betonade vikten av att ”rädda” Mälaren från saltvattensinträngning.

  48. Robert N.

    Som väntat så ska media svärta ner SD:s klimatpolitik efter SVT:s Agenda
    https://www.expressen.se/nyheter/kinnunens-kritik-mot-smhi-inga-prognoser/

  49. Bim

    Atmosfären.
    78% Kväve, 21% Syre, 0,96% ädelgaserna
    0,4 promille Koldioxid.
    Ökningen av Koldioxid från 0,3 till 0,4 promille är en tiondel av en tusendel av atmosfären.

    Om man spottar en gång i ett fullt badkar så förorenar man vattnet. Spottar man två gånger så ökar man föroreningen 100 %.
    Så Obama har ju helt rätt, Koldioxid är en luftförorening , frågan är bara vad som är luft?
    Räknas inte Koldioxiden dit?
    Är inte Syre o Kväve också en enorm luftförorening?

  50. Lasse

    SD i agenda gav inget alls. Kinnunen var otydlig och verkade stå på två ben.
    Men enligt Ex-pressen så gjorde han klart att SMHIs framtidsbild är scenarier inte prognoser.
    Jag tycker han kunde vara tydligare med sin kritik av SMHI-de missar verkligheten i sin iver att finna värden för att bekräfta att de gör prognoser inte scenarier.

    #37 Cristopher E-hemmaplan? Gudrun drabbade västkusten med extremt högt vatten-det ger lärdomar.

  51. Christopher E

    #50 Lasse

    Jodå, nära hemmaplan. Jag följde Gudrun här i grannkommunen till Halmstad och detta med havsnivå ingår i mitt jobb.

    Vi fick liknande översvämningar här. Visst var det en lärdom. Det har byggts alldeles för nära vattnet inom det som är helt normal variation. Exakt hur högt det var här vet vi inte. Vi hade ingen mätare 2005. Inte Halmstad heller, för den gick sönder när Gudrun pekade.

    Någon generell vattenståndsökning finns varken i Halmstad eller här då nettot är nära noll med landhöjning. Men någon enstaka gång samverkar vind, lufttryck, kustens form och tidvatten till ovanligt höga nivåer. Det har ingenting med klimat att göra som Agenda försökte påskina. Faktum är att stormfrekvensen gått ner, inte upp. Vi hade nyligen (efter Gudrun) för hela Sverige den längsta stormfria period vi uppmätt så länge data finns. Då är den minst lika lång för Västkusten.

  52. Sören G

    När jag läste i Götebor 1969 inträffade två väldigt kraftiga stormar med en veckas mellanrum i september. Det var strömavbrott i tre dagar i sträck vid båda tillfällena där jag bodde i Lindome.

  53. Slabadang

    Lasse mfl …. Trump fullföljer sina vallöften!

    Sanningen kommer fram till slut på ett sätt eller annat. Alla klimathotare ser nu sina försörjningar sina. Opportunisterna skapade sig stora privilegier och makt, men nu kommer räkningen (för att citera Rockström) men inte den räkning han falskflaggade för. Det välförtjänt världslägsta förtroendet svenska folket ger våra NGOer ( sid 59) visar att folket är smartare än landets journalister som äger svenska folkets andra plats i bottenligan för förtroende (sid 63): Svenska folket är smart!
    https://www.edelman.com/insights/intellectual-property/2016-edelman-trust-barometer/global-results/

  54. Håkan Bergman

    Snillen spekulerar, man tar sig för pannan, men jösses så skönt att ingen nämner Sverige.
    https://www.politico.eu/video/energy-visions-asks-which-country-would-you-say-is-currently-the-leader-in-fighting-climate-change/
    Eller har jag missförstått allt, Kina gör onekligen mest för att stoppa en eventuell avkylning, så kan det ju vara?

  55. Rickie Kåveby

    Hejsan!

    För att bättre kunna diskutera klimat skulle jag vilja lite mer om IPCC’s RCP’er.

    Såvitt jag förstår så pratar man om ökad instrålning gentemot ”förindustriell” nivå 2100.
    Till exempel RCP 8.5 skulle då vara 8.5 W/m2 år 2020 mer än förindustriell?
    Eller är det absolut 8.5 W/m2?

    Men för att kunna diskutera måste man ju då veta:
    Vilken instrålning räknar man med att det var ”förindustriellt”?
    Vilken instrålning är det idag?

    Hoppas nån kunnig vill upplysa mig!

    Med vänliga julhälsningar!

    Rickie Kåveby

  56. Lasse

    SVTs vetenskapsmagasin igår visade på olika metoder att påverka klimatet.
    Skrämmande men ändå rätt upplysande-även om man fick fundera själv.
    Kinas svavelberikade luft sades ha en avkylande effekt vilket skulle öka uppvärmningen om det åtgärdades.
    Vad som då förtegs var den uppvärmning som vi i väst fått när svavelhalten här åtgärdades.
    Tror eller hoppas de att folk inte kan tänka den tanken själv?
    https://www.epa.gov/air-trends/sulfur-dioxide-trends#sonat

    OT EPA har fått nya hemsidor-märks att de fått ny chef!

  57. Håkan Bergman

    Hallelulja, vi är räddade.
    https://www.dn.se/nyheter/varlden/kinas-nya-plan-mot-vaxthusgaser/
    ”Kinas avsikt att skapa världens största marknad för koldioxid är ytterligare ett kraftfullt tecken på att en global hållbarhetsrevolution är på gång, säger Al Gore”
    Rökridå?

  58. Guy

    ”Kinas avsikt att skapa världens största marknad för koldioxid är ytterligare ett kraftfullt tecken på att en global hållbarhetsrevolution är på gång, säger Al Gore”

    På riktigt?? Kina tycks ha sett ett gyllene tillfälle att tjäna massvis med kosing. Det här är ju inget nytt precis. Frågan är bara, hur påverkar det klimatet? Absolut noll!!