Öppen Tråd

kronhjort

Bild Lars Mellblom; ”Kronhjortarnas brunst närmar sig, det vill säga om inte klimatförändringen förskjutit den.”

Veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Ha en trevlig helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Michael E

  I ett intressant inlägg i WUWT, https://wattsupwiththat.com/2017/09/01/death-of-a-climate-icon-the-polar-bears-demise-as-a-useful-poster-child/ av Susan Crockford, diskuteras hur miljörörelsen tappat intresse för att använda isbjörnen som den ”kanariefågel” som ska varna för den kommande katastrofen orsakad av klimatförändringarna.

  De modeller som användes av International Union for the Conservation of Nature (IUCN) och United States Fish and Wildlife Service (USFWS) visade att man kunde förvänta sig en drastisk minskning i isbjörnsbeståndet när ytan som är täckt av havsis frekvent minskat till 3-5 Mkm2. IUCN förutspådde att när detta skedde skulle isbjörnsbeståndet minska med 30% emedan USFWS trodde att det skulle minska med 67% och att dessutom 10 subpopulationer inom 2 särskilt utsatta områden helt skulle dö ut.

  Man antog att dessa förhållanden avseende havsisens utbredning skulle ske ca 2050, alltså ganska gott om tid innan ens förutsägelser kunde testas mot verkligheten. Dessvärre har det visat sig att vi redan sedan 2007 frekvent har haft dessa isutbredningsförhållanden på sommaren.

  Så hur har det då gått med isbjörnsbeståndet? När isbjörnsbestånden räknats under 2007 till 2015 så visar det sig att dessa inte alls minskat som modellerna förutspått och att flera subpopulation som bedömdes kunna försvinna är stabila och 5 st visar t.o.m. på en ökning av bestånden. Andra subpopulationer som bedömdes kunna försvinna har inte räknats men där har individerna visat på betydande förbättringar avseende reproduktiva parametrar och kroppskonstitution.

  Susan avslutar med att konstatera att hypotesen att isbjörnsbestånden skulle minska drastiskt ifall havsisen i arktisk på sommaren visar på en utbredning om mindre än 5 Mkm2 är motbevisad. Det visar också på att IUCN och Endangered Species Act (ESA) beslut att sätta upp isbjörnen som ett hotat släkte är vetenskapligt felaktigt.

  I detta perspektiv är det kanske inte så konstigt att miljörörelsens intresse för isbjörnen har svalnat.

 2. Sören G

  I Rhode Fairbridges vattenståndskurva från 60-talet anges att världshavens nivå under det holocenska maximat steg till ett par meter över nuvarnade nivå. Sedan sjönk vatennivån och steg i flera omgångar (i början med amplituden 5 m) men med allt mindre amplitud till nutiden.
  Enligt undersökningar i Mälarområdet-Södertörn när sjöar avsnördes från havet har man fått en vattenståndskurva för detta område. Vad man kan utläsa om man drar bort den isostatiska landhöjningen är att havet sjönk minst 5 m under 1000 år (hur man nu kallibrerar för C-14). – Från ett maximum vid 5500-5300 BP.
  Undersökningarna visar ocks att havet steg senare under bronsåldern (den minoiska värmeperioden).
  Liknande kurvor finns även från t.ex. La Plata-området i Sydamerika.
  Ismannen i Alperna frös in och översnöades ca 5300 BP.

 3. Ingemar Nordin

  Nu har stjärnmeteorologen varit framme igen, påhejad av SMHI: Göteborg hotas av havet. Staden kan behöva flyttas i en framtid med en meter högre vattenstånd.

  http://www.expressen.se/gt/stjarnmeterologens-varning-goteborg-kan-behova-flyttas/

  Jag är inte så bekant med de Göteborgska förhållandena. Men det låter som ett larm som kan kosta Göteborgarna flera miljarder kronor.

 4. Björn-Ola J

  #2
  Är inte detta en tydlig indikation på vilka temperaturer som rådde då och att det var betydligt varmare vid den tiden än nu? Eller är systemet för trögt för att det ska jämföras med dagens temperaturer?

 5. Sören G

  #4
  Under holocenska optimat var temperaturen et par grader högre än nu under ett par tusen år. Då var väl i stort sett alla glaciärer borta i de svenska fjällen. Grönland hade mindre is än nu, varför ett par meter högra vattenstånd i världshaven än nu är rimligt.
  Det borde väl visa att för att världshaven ska kunna stiga så mycket igen så tar det mycket lång tid.
  Och nu finns det inte så mycket is som kan smälta på kort tid.
  Att vattenytan sjönk 5 m på tusen år kanske inte orimligt om det snöade väldigt mycket. Och den snön eller isen hade nog mycket lättare att smälta när temperaturen steg igen.

 6. Sören G

  #5
  Om haven var varma och det blev kallt i luften så är väl ett kraftigt snöande inte orimligt.

 7. Ann L-H

  SVT har sänt ut reportern Carina Bergfeldt för att bevaka Trump och se till ”att det onormala inte får bli normalt” (Nyhetsdivisionens chef Anne Lagercrantz). Vad MSM både här och i USA anser vara onormalt resp. normalt vet vi väl och Carina B. med sitt hånfulla leende i ”rätt” sammanhang gör sitt bästa för vara objektiv inom (!) MSM-bubblan.
  Nu finns det ju både åsikter och insikter utanför denna bubbla och en mycket intressant och klargörande röst kommer till tals här:
  https://www.heartland.org/news-opinion/news/powerful-resistance-forces-determined-to-destroy-trump
  Att ställa sig i vägen för det stora marschen mot ett socialistiskt Amerika (väst) med hjälp av media, underhållningsindustrin och den akademiska världen kräver ett stort mått av onormalt beteende.

 8. Lars Kamél

  Modellerna som spådde isbjörnarnas utrotning kan inte gärna ha tagit hänsyn till alla svängningar som har inträffat tidigare under isbjörnarnas minst 110000-åriga historia? Ja, DNA-analyser tyder på att isbjörnarna kan ha blivit en egen art redan för 600000 år sedan. De har hur som helst överlevt kraftiga svängningar i temperatur och istäcke.
  Fast det är typiskt för de klimathotstroende. De tar upp en trend som pågår nu och menar att den är helt unik, aldrig har hänt tidigare och kommer att få förödande konsekvenser. De låtsas inte om att data från berggrund och glaciäris visar att det visst har hänt tidigare. Fick det inte katastrofala effekter förra eller förrförra gången det inträffade, är det ganska osannolikt att det får katastrofala effekter den här gången heller.

 9. pg

  Hur länge till skall dessa fantasier pågå?

  Regeringen höjer solinvesteringsstödet med drygt 500 miljoner årligen. På så vis ska fler hushåll kunna installera solceller på sina tak och kön för att få göra det ska minska, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

  – Det är bra för miljön, plånboken, framtiden och barnen.

  Ingår solgaranti?

 10. Håkan Bergman

  Allas vår favorit KSS lovar att lämna oss i fred efter innevarande mandatperiod, vågar man lita på löften från en sån?
  https://www.sydsvenskan.se/2017-08-30/karin-svensson-smith-lamnar-rikspolitiken
  Lite oturligt kom avskedspresenten två dar senare, ja ja vi vet att det brister i kommunikationen däruppe i det blå.
  https://www.svd.se/mp-kritiken-kan-inte-kallas-hoghastighetstag

 11. Håkan Bergman

  pg #9
  Bra för plånboken ska det vara också.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/bidragen-till-solceller-hojs/
  Jag undrar bara vems plånbok? Stefan Lövén har gett sig f*n på att öka klasskillnaderna i samhället och delar glatt ut pengar till villa- och tesla-ägare och sen undrar han varför SD går framåt. IDIOT!

 12. Lasse

  #7 Reportern var nominerad i galan igår, men fick ingen kristall.
  Däremot fick hon beröm av reportern i SVT. Mobbing kallas hennes bevakning.
  Reportaget om sociala medias uppmärksamhet av Mrs Trump som klev på ett plan till Texas översvämning med stilettklackar är väl ändå botten kan man hoppas!
  Fö har DMI uppmärksammat Tony Hellers blogg om Arktis is:
  https://realclimatescience.com/2017/09/how-government-climate-alarmists-operate/

 13. Arne Nilsson

  Men om nu solceller är så bra och priserna konkurrenskraftiga nog att slå ut allt annat varför behövs subventioner?

 14. Lasse Forss

  # Ingemar
  Jag roade mig med att gå in på http://www.psmsl.org/data/obtaining/map.html och kollade vattenståndet för Göteborg. Det finns en obruten vattenståndskurva från 1887. Mellan 1887 och 1958 hette stationen Göteborg Ringön, mellan 1959 och 1968 Göteborg Klippan och från 1969 Göteborg. 1887 var vattenståndet 7011 mm och märkligt nog exakt samma 2016. Med andra ord 0 mm höjning under 130 år. Högst var vattenståndet 1897 med 7071 mm så från den tidpunkten har det alltså skett en havsnivåsänkning.
  Det är precis som vanligt. Larmen saknar helt fog. Hur orkar man ljuga så frenetiskt?

 15. Svempa

  Det mest intressanta med forskning inom olika områden är när det dyker upp data som pekar år andra håll än etablerade teorier. Här en intressant ny artikel ”Possible hominin footprints from the late Miocene (c. 5.7 Ma) of Crete” -dvs möjliga spår efter homini utanför Afrika

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001678781730113X

  Har kanske inte så mycket med klimat att göra förutom det faktum att klimathotare tror att vetenskapliga fakta styrs av konsensus.

 16. pekke

  Lasse #14

  Länkar till dina 3 mätpeglarna i Göteborg.

  Ringön: http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/2133.php

  Klippan : http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/74.php

  Torshamnen : http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/1236.php

  Ingen stigande trend går att utläsa.

 17. Thomas P

  Svempa #15 Det har mycket med klimat att göra eftersom spåren är från en period då Medelhavet var uttorkat så man kunde gå till Kreta.

 18. ces

  Stjärnmeteorologen är väl numera anställd i ett privat bolag och borde därför kunna anmälas för brott mot marknadsföringslagen. Marknadsföringslagen gäller för marknadsföring av varor, fast egendom, tjänster, arbetstillfällen och andra nyttigheter. Den ställer bland annat krav på att marknadsföring inte ska ha en negativ påverkan på förmågan att fatta ett välgrundat beslut och får inte heller utelämna väsentlig information så att marknadsföringen blir vilseledande.

 19. Björn

  Jag vill flagga för en pedagogisk förklaring av Milancovitch cykler, skriven av dansken Bjarne Siewertsen vid Danmarks Meteorologiska Institut. Dessa cykler medför långsamma förändringar av solinstrålningen och överlagrad på detta förlopp kommer solens mycket snabbare variationer som 11-årscykler och något långsammare variationer, Grand maximum-minimum.

  http://www.dmi.dk/fileadmin/user_upload/Popart/an4milanko.pdf

 20. Michael E

  #7 Ann L-H, Jag håller självklart med dig och skribenten från Heartland i det att vänstern i USA är djupt chockad över valresultatet och svarar med en frenetisk svartmålning av Trump och hans anhängare. Stigmatiseringen av konservativa i USA’s media och kulturkretsar har nått chockerande proportioner där öppet konservativa blir mer eller mindre utfrysta och skadar sin karriär genom sitt ifrågasättande av den för stunden rådande konsensusuppfattningen.

  I en intressant artikel i Foreign Affairs (dessvärre bakom en betalvägg) skriver James Polus om den Amerikanska vänsterns problem som uppkommit genom att radikala, för att inte säga, extremistiska element inom den rörelsen nått stor framgång med sin identitetspolitik. Problemet är att de genom att driva en konfliktdriven agenda baserad på identitetspolitik så alienerar de samtidigt stora väljargrupper som tröttnar på att bli utmålade som de förtryckande grupperna.

  Vänsterns radikalisering mot identitetspolitik är dock inte något som kan skyllas enbart på extremvänstern utan är faktiskt en naturlig konsekvens av de idéer som John Rawls, en förgångsfigur för den Amerikanska socialliberalismen, givit uttryck för. Den bärande tanken här är att rättvisa kräver att man först fokuserar på de minst priviligierade grupperna i samhället. Konsekvensen av detta är att olika grupper tävlar om vem som är minst priviligierad för att på så sätt vara den som är mest värdig att få uppmärksamhet. Det i sin tur innebär att alla krigar med alla vilket leder till den radikala identitets politik som huvudfåran i den moderata vänstern i både USA och resten av västvärlden faktiskt föraktar.

  Den extrema identitetspolitiken är alltså en inherent del av vänsterrörelsen vilket innebär att problemet är betydligt svårare att lösa än att bara rensa ut de mest radikala. Personligen tror jag att detta är en av orsakerna till att vi nu i västvärlden ser en allt mer högljudd populistisk nationalism. I Västeuropa tappar de socialdemokratiska partierna terräng och i USA förlorade Demokraterna mot en egentligen omöjlig presidentkandidat. Krisen för socialliberalismen är tydlig och detta känner dess förespråkare väl till varför tonläget också blir uppskruvat och nervöst.

  Detta är något som vänsterrörelsen skapat på helt egen hand och något som jag tror kommer att ta dem lång tid att lösa. Under tiden kommer vi att få vänja oss vid ett hårt debattklimat när frustrerade och desillusionerade vänsterförespråkare ska vänja sig vid en allt mer marginaliserade roll.

 21. Olav Gjelten

  Så har hösten kommit till Sverige efter den kallaste sommaren vi haft sedan år 1862.
  Finns det trots allt förhoppning om att solfläckarna, som styr klimatet på jorden, kan komma tillbaka under vår livstid eller menar den seriösa vetenskapen att vi mer permanent är inne i en ny (liten) istid?

  OBS! Jag är inte intresserad av att veta vad den politiserade ”vetenskapen” har för tro.

 22. Christopher E

  #14, 16

  Ljuget är värre än så. Trenden är inte noll, utan drygt 1 mm/år sjunkande relativ havsnivå i Göteborg. Inte så konstigt, absoluta landhöjningen vid Göteborg är 3,0 mm/år, vilket är långt mer än havsytehöjningen längs västkusten.

  Att man ser samma värde i början och slutet av de olika mätserrierna tillsammans beror på flytten av mätningarna ut till Torshamnen med en högre referensnivå där.

  #17

  Snarare har Medelhavets upprepade uttorkningar med tektoniska förändringar vid Gibraltar att göra än klimat.

 23. Gunnar Strandell

  Håkan Bergman #10
  Vi som minns att Karin Svensson Smith valdes in i riksdagen på en lista från vänsterpartiet, blev miljöpartist och behöll riksdagsplatsen, blir inte förvånade om hon ändrar sig ännu en gång.

  Det kanske inte är en slump att skåningar frågar sig vem man kan lita på. 😉
  Länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=vUFOFaj9CTU

 24. Christopher E

  #14 igen (enligt #22)

  Jag hade en bild i mina förråd som visar flytten av havsnivåmätningen till Torshamnen i Göteborg. Visserligen bara till 2011, men trenden går fram (och för Torshamnen finns nyare data som visar att ingen skillnad tillkommit efter 2011):

  http://i68.tinypic.com/28b4jrp.png

 25. Ann lh

  #20 Michael E., tack för fördjupande kommentar.

 26. Lennart Bengtsson

  16

  Dagens klimataktivister bryr sig inte om observationer. Inte heller bryr de sig om vad IPCC säger i sina rapporter. Det skulle inte förvåna mig om man skulle sätta igång och flytta Göteborg till någonstans på småländska höglandet. Varför inte? Kanske ett sätt att avhjälpa arbetslösheten.

 27. Svempa

  #17 Thomas P. Ja det har du rätt i. Det lär ha variit innan Atlanten bröt igenom vid Gibraltar. Regionala klimatförändringar som styrs av tektonik. Man kan ju också undra om det fick mer globala klimatverkningar.

 28. Thomas P

  Svempa #27 Idag rinner varmt men mycket salt vatten ut från Medelhavet och lägger sig på medelstort djup i Atlanten. Detta kan uppenbarligen inte skett när Gibraltar var slutet och Medelhavet tömt. Jag kan dock inte säga hur stor effekt det skulle ha på cirkulationen i Atlanten.

  I vilket fall som helst vore något av de tillfällen när Atlanten bröt igenom och fyllde Medelhavet vara en av de häftiga tidpunkterna att besöka om man hade en tidsmaskin. Där kan vi snacka vattenfall. Det finns dessutom en serie sf-böcker som utspelar sig under denna epok. ”Saga of Pliocene Exile” av Julian May. Kanske är det spår efter dessa man sett 🙂

 29. Ingemar Nordin

  Michael E #20,

  ”Vänsterns radikalisering mot identitetspolitik är dock inte något som kan skyllas enbart på extremvänstern utan är faktiskt en naturlig konsekvens av de idéer som John Rawls”

  Det här tror jag bygger på ett missförstånd av Rawls. Man kan kritisera Rawls för mycket men knappas för att förespråka en identitetspolitik.

  I så fall bör man snarare gå tillbaka till de tyska naturromantikerna på 1800-talet och dess uppföljare i den nazistiska ideologin under 30- och 40-talen. Det finns också rysk filosofi från 1800-talet som talar om den ryska ”folksjälen” och värdet av framhäva denna. En filosofi som återkommit bland breda folkliga lager under Putin.

 30. Ingemar Nordin

  Jag tackar för intressanta synpunkter angående Göteborgs havsyte höjning/sänkning. Man undrar hur många ohederliga och falska premisser som svensk miljöpolitik bygger på? Det tycks inte finnas några gränser för myndigheternas faktaresistens, alternativt okunnighet, slarv, lathet, oansvarslöshet, egenintresse.

  Låt mig ävenledes påminna om att Klimatupplysningen står öppen för gästinlägg:

  1. Skicka mig eller någon av de andra skribenterna ett inlägg på en eller två A4.
  2. Helst i word-format för att underlätta redigeringen.
  3. Välj ut en trevlig bild som du lägger in i manuset.
  4. Skriv under med eget namn.

  De reguljära skribenterna hinner liksom inte med att debunka alla stolligheter som SMS, politiker och myndigheter publicerar. Så, vässa pennan/tangentbordet och skriv!

 31. Thomas P

  Ingemar #29 Nazismen var i sin tur i sin raspolitik starkt inspirerad av USA och dess rasism mot svarta. ”One drop rule” etc. Idag bedrivs denna vita ”identitetspolitik” aningen mer subtilt, men visst lever den vidare starkt. Moderna högerextremister verkar helt chockade över att svarta protesterar. För Michael E är det de som protesterar mot nynazister som marscherar på gatorna som är extremisterna.

  P.S. Detta är mitt enda inlägg i denna avvikelse från klimatfrågan, annars blir det ju bara som vanligt jag som får skulden om diskussionen drar iväg.

 32. Christopher E

  #28 Thomas P

  Håller med dig, återfyllningarna av Medelhavet måste varit spektakulära.

  Det finns ju en hypotes om en mindre men likväl spektakulär händelse vid Bosporen som fyllde Svarta havet. Nu ser det väl inte så ljust ut med evidens för detta, men skulle det ändå vara någon sanning i det så var det under en tid när moderna människor bör ha observerat det hela.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_deluge_hypothesis

  Annars, en snygg skildring av Medelhavets uttorkning från BBC inklusive de mäktiga saltlager som blev följden:

  https://youtu.be/BemsLUldVAo

 33. Michael E

  #29 Ingemar, Jag uppfattar det inte heller som att Rawls förespråkar en identitetspolitik men väl att idén att rättvisa kräver att man först fokuserar på de minst priviligierade grupperna i samhället. Det i sin tur leder till identitetspolitiken enligt vad jag skrev ovan, d.v.s. bara en ovälkommen konsekvens av Rawls idéer.

  Jag tror inte heller att den moderata vänsterrörelsen alls vill veta av identitetspolitiken utan faktiskt föraktar den. Dina paralleller till tyska och ryska filosofer som sedan nyttjats av nazister och nationalister som en form av identitetspolitik är intressant. Nationalismen i sin extrema form är ju en identitetspolitik även om den vurmar om de stora massornas rätt att förtrycka minoritetsgrupper.

 34. Michael E

  #31 Thomas P, Inte någonstans i mitt inlägg finns tillstymmelse till kritik mot de som protesterar mot nynazister. Jag diskuterade en urspårad identitetspolitik, dess konsekvenser för vänstern i västvärlden med tillhörande hårda debattklimat, inte något annat.

  Det är en fullkomligt absurd anklagelse men ligger helt i linje med vad man kan förvänta sig av någon som är mer intresserad av att föra en politisk agenda än att bedriva en seriös diskussion. Du borde skämmas!

 35. tty

  #17

  ”Svempa #15 Det har mycket med klimat att göra eftersom spåren är från en period då Medelhavet var uttorkat så man kunde gå till Kreta.”

  Det gick visserligen att gå till fots till Kreta under MSC (Messinian Salinity Crisis), men knappast från Afrika utan från Peloponessos. Så de som eventuellt lämnat fotspår där torde ha kommit från Europa. I motsats till den populära uppfattningen var Medelhavet inte helt uttorkat under MSC (rimligt med tanke på hur många floder som mynnar i Medelhavsbäckenet). Till en början var det stora saltsjöar och saltträsk i de djupare delarna och senare (det s k ”Lagomare”-stadiet) bräckt vatten, troligen p g a tillskott av vatten från Paratethys. Som djupast låg ”havsytan” drygt 1500 m under världshavets yta.

  Och det är diskutabelt hur mycket MSC har med klimatet att göra. Den berodde främst på att tektoniska förändringar i Marocko blockerade Riff-sundet. Dock är det möjligt att nedisningar i Antarktis med sjunkande havsnivå också spelade in. Däremot är det helt klart att MSC påverkade klimatet i medelhavsbäckenet.

  http://archimer.ifremer.fr/doc/00076/18774/16490.pdf

  https://www.researchgate.net/publication/222407800_Rise_and_fall_of_the_Paratethys_Sea_during_the_Messinian_Salinity_Crisis

 36. tty

  #15

  Sedan är i och för sig en hominin från Messinien i Sydosteuropa inte precis någon sensation, det finns t o m en kandidat som kan ha gett upphov till fotavtrycken:

  http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177127

 37. tty

  #31

  ”Nazismen var i sin tur i sin raspolitik starkt inspirerad av USA och dess rasism mot svarta. ”

  En originell synpunkt onekligen. Har du några belägg för den? Nazismens ideologiska rötter har ju kartlagts ganska grundligt och USA figurerar föga där. Observera att Hitler avskydde och föraktade det rasblandade USA, ja han föraktade det t o m så mycket och ansåg det så ofarligt att han helt i onödan förklarade krig mot USA 1941. Utan tvivel hans största dumhet.

 38. tty

  Beträffande havsytehöjning i Göteborg så är det värt att notera att staden ganska exakt ligger på nollinjen där havsnivåhöjning och egengravitationseffekt tar ut varandra för Grönlandsisen.
  Havsnivåhöjningen måste alltså helt komma från Antarktis. En meters havsnivåhöjning innebär att ungefär en tredjedel av den ca 2000 meter tjocka isen i Västantarktis måste smälta. Detta torde ta relativt lång tid.

  Det vore nog klokast att vänta tills den relativa havsnivån åtminstone slutar sjunka innan man vidtar några åtgärder

 39. Thomas P

  tty #37 Första träffen vid en snabb sökning:
  http://www.haaretz.com/life/books/1.778929

 40. Olaus Petri

  Thomas, klart att det inte är omöjligt att nazister kunde se gillande på särskilt Demokraternas politiska hållning rörande rasåtskillnad mellan svarta och vita.

  Låter rimligt.

 41. Svempa

  #31 Thomas #37 tty

  Rassituationen i USA var säkert tämligen förtrogen med bland nationalsocialismens förgrundsfigurer och som man säkert betraktade som självklar. Emellertid hade den nog inte särskilt stor påverkan på politikens utformning. USA var vid denna tid en stormakt i blivande och det var fortfarande det brittiska och ryska imperierna (och i någon mån Frankrike) som upptog tyskarnas intresse (the Great Game) och dess hantering av lokalbefolkningar. Egna erfarenheter hade de också sjäva från Namibia. Lenin och Stalins hantering av motståndare till regimen med bl.a. slavarbete tills döds (typ Vitahavskanalen) var också något man tog efter

  Att Hitler förklarade krig mot USA är ju fortfarande förbryllande. Han var ju inte obekant med USAs industriella kapacitet och dess potential inför framtiden. Något som i slutändan var en avgörande faktor för krigsutgången.

 42. tty

  #39

  Slår det dig inte som litet märkligt att nazismens förmodade amerikanska rötter upptäcks just 2017 efter mer än 70 år? Kanske inte en ren tillfällighet….

 43. Roger

  DN idag:

  ”95 procent av värmen som är orsakad av människans utsläpp av växthusgaser ligger lagrad i haven.
  – Och om all denna energin skulle släppas ut skulle temperaturen höjas med 36 grader Celsius, säger Johan Rockström.”

  Kommentarer?

 44. Thomas P

  tty #42 Nej, det är inte en ren tillfällighet att artikeln var från 2017. Söker man med google får man först upp länkar till aktuella artiklar. Kunskapen är däremot inte ny, även om det protesteras väldigt högt från somliga. Det är ju inte direkt som det är något amerikanarna är stolta över.

 45. Thomas P

  Roger #43 Känns som Rockström borde ta sig en funderare på termodynamikens andra huvudsats, om det nu inte bara är så att DN klippt i ett längre resonemang som gör det hela obegripligt.

 46. Guy

  Roger # 43

  ”95 procent av värmen som är orsakad av människans utsläpp av växthusgaser ligger lagrad i haven.

  Det är samma med flertalet journalister i Finland. Dom verkar inte tänka efter hur dom uttrycker sig. Betyder ovanstående rubrik att 95% av den antropgent orsakade värmen är lagrad i haven. Frågan blir då hur mycket som lagras i haven totalt, när den naturliga värmen räknas med.

  Thomas # 45 analys verkar vara helt rätt i fråga om DN och Rockström.

 47. Christopher E

  #44

  Intressant formulerat ur en retorisk synvinkel. En hypotes som gillas av en viss ideologisk slagsida upphöjs genast till ”kunskap” minsann. Om ett påstående ”protesteras” mot av ”somliga” tas det som intäkt för att det är sant.

  Det är ganska likt hur det resoneras bland grupper som för fram konspirationsteorier om allt möjligt.

  När det gäller just antisemitism, förtryck av svarta, rashygien, folkmord under tiden före andra världskriget blir frågan om vem som inspirerar vem nästan meningslös eftersom dessa idéer var den tidens nära globala paradigm. Och många länder har skelett i garderoben. Det är helt riktigt amerikanerna inte är stolta över allt i sin historia, och vilket land är det? Är vi svenskar stolta över att ha varit föregångare inom rasbiologi, med växthuseffektens fader minsann som pådrivare (se där en klimatalarmistisk koppling… 😉 )? Över att ha utfört tvångssteriliseringar så sent som till 2013?

  Såg inte Tyskland också på det armeniska folkmordet vilket ottomanernas ättlingar än idag förnekar? På de afrikanska kolonierna? Australien? Sovjets utrensningspolitik av misshagliga?

 48. Thomas P

  Christopher #47 Det där att ni så ofta drar upp Arrhenius koppling till rasbiologiska institutet är allt ett präktigt självmål. Arrhenius var, precis som ni, förtjust i tanken på varmare klimat. Ideologiskt stod han mycket närmare er koldioxidkyrka med dess ”livets gas”.

  Sen är kunskap och hypotes inte samma sak, även om du bara vill få det till retorik. Även ditt ”Om ett påstående ”protesteras” mot av ”somliga” tas det som intäkt för att det är sant.” är ett av dina vanliga retoriska grepp där du insinuerar att jag säger något annat än jag gör. Påståendet är sant för att det finns historiska belägg för det. Att det sällan pratas om det är däremot för att det är väldigt obekvämt för USA och de stora svenska grupper som är väldigt USA-vänliga.

  Visst hade Tyskland även andra föregångare men nu var det USA Michael E drog upp i #20 och Ingemar som sen kopplade det till nazismen.Michael E skrev som denna ”identitetspolitik” uppstod i ett vakuum, men den är en konsekvens av lång tids diskriminering. Det finns dock de som verkar helt förtränga detta och ser vita män som den mest förtryckta gruppen.

 49. tty

  #44

  ”Nej, det är inte en ren tillfällighet att artikeln var från 2017.”

  Det kan ju också bero på att det är en recension av en bok utgiven 2017? På ett tema som ingen hört talas om förut.

 50. Olaus Petri

  Christopher, i sin aggressiva apologi för sin sidas alla konspirationsteorier och utfulande historiska analogier (riktade mot klimathotsskeptiker), glömde Thomas att nämna att Fourier också var en inbiten antisemit, du vet han som vetenskapshistoriskt anses ha krattat manegen för Ahrrenius.

  Men visst är det roligt hur Thomas vägrar förstå varför det är roligt att dra upp Ahrrenius bakgrund? Inte ett uns av självkritik finns, trots decennier av nazi-epitet kastade efter klimathotsskeptiker. Nä, då är det bara superduperdumt och fjantigt av ”oss” att dra upp Ahrrenius hela vetenskapliga meritlista.

 51. Thomas P

  tty #49 Nog för att du är påläst om mycket, men förutsätt inte att bara för att du inte hört om något ingen annan kan ha gjort det heller. Jag var bekant med det hela långt tidigare. Att avsiktligt försöka leta reda på länkar till gamla artiklar känns dock som mer jobb än det är värt.

  Olaus #50 Jag använder inte naziepitet. Däremot finns det många här som gladeligen försöker dra in Lysenkoism, rasbiologiska institutet osv. Därför är det roligt när de gör ett så direkt självmål som med Arrhenius när de försöker använda honom för att smutskasta oss klimatrealister.

 52. Olaus Petri

  Se dig själv i ett större sammanhang, inte bara ”dom andra”, så blir det enklare att förstå omvärlden Thomas. Eftersom din sida började med dylika kleta på sådana historiska associationer på klimathotsskeptiker är det förstås kul för att det visar på ett självmål av din sida, inte tvärt om. 🙂

  Av samma skäl är det skoj att visa att ex. snön har fortsatt falla, just för att ”ni” sagt att den ”was athing of the past”. ”Ni” skiljer alltså inte på väderhändelser och klimat, vilket förstås är skoj att ”motbevisa” genom att använda samma metod. Alltså självmålet är återigen på ”din” sida, inte ”vår”. Vi använder bara det verktyg som ”ni” har försett oss med.

  Att orkanerna inte har blivit fler, att öarna i söderhavet inte blivit mindre, etc. är förstås också roligt att dra upp, och av samma skäl. 🙂

 53. Thomas P

  Olaus #52 ”Eftersom din sida började med dylika kleta på sådana historiska associationer på klimathotsskeptiker”

  Jag sätter tvärtom starten när Ben Santer av GCC anklagades för ”scientific cleansing”. Har du något tidigare exempel?

 54. Christopher E

  #48

  Jahapp, där degraderades genast Arrhenius till den förste klimatförnekaren för att vissa inte vill hamna i dåligt sällskap. Så kan det gå. Inte lätt med de snabba kasten i de rabiat ideologiska lägren. 🙂

  Hur djup Arrhenius tro på välgörande värme egentligen var kan man ju alltid undra över. I den tidiga rasbiologin ingick ju även föreställningen att värmen tex i Afrika orsakade sinnesslöhet och passivitet hos raserna där, samtidigt som Nordeuropas svalka hade motsatt effekt. Men inte för kallt förstås, för samerna råkade också illa ut enligt läran.

  Vad gäller vita män tror jag inte vi är särskilt diskrimerade. Det är nog svårare idag att få jobb i Sverige med ett icke-europeiskt namn eller utseende. Men i offentliga retoriska sammanhang är det något helt annat, där är det grönt ljus för de fulaste påhopp på vita män, ännu värre om de är medelålders. Ta bara Romsons ökända Almedalstal inför valet. Byt ut de vita männen mot judar i texten och vi är plötsligt i tyskt 30-tal igen.

  Fokus på USA i dagarna handlar som vanligt om en desperation att finna något att slå på Trump med. Hade jag varit amerikan hade jag med största sannolikhet inte försvarat slaveriets historia och välkomnat att idag kan svarta bli presidenter. Men jag hade opponerat mig mot vulgära statyfällningar i syfte att radera historia. Det skulle jag göra här med om någon vill riva tex statyer på svenska krigarkungar eller runstenar i tron att de förhärligar handlingar vi idag erkänner var fel.

  Men att idag lyfta fram Coca Cola och cheeleaders vid Harvard för att ha inspirerat Adolf blir lite löjeväckande, och bidrar endast till att förminska förståelsen för rashygien som det rådande paradigmet internationellt vid den tiden.

 55. Thomas P

  Christopher #54 ”Hur djup Arrhenius tro på välgörande värme egentligen var kan man ju alltid undra över.”

  Ja, jag kan ju bara gå på vad han skrev i sin artikel, inte som du börja spekulera om vad han ”egentligen” tyckte. Arrhenius var nationalist i en nationalistisk tidsålder, han brydde sig om vad han ansåg vara bra för Sverige. Han var inte någon klimatförnekare i vetenskaplig mening, bara i ideologisk.

  De där statyerna av gamla sydstatsgeneraler som massproducerades i början på 1900-talet har inte mycket till kulturellt värde. De sattes upp av vita som en protest mot den gryende medborgarrörelsen. Däremot finns det några exempel på där det går till överdrift, typ krav på att riva en staty över gynekologen Marion Sims.

  Det behövs sen ingen desperation för att kritisera Trump så mycket dumheter han gör och säger, däremot viss desperation för att försvara honom.

  ”Men att idag lyfta fram Coca Cola och cheeleaders vid Harvard för att ha inspirerat Adolf blir lite löjeväckande, ”

  Och så en av dina vanliga halmdockor…

 56. Olaus Petri

  Än löjligare blir det Christopher eftersom man samtidigt undanhåller att det var Demokraterna som höll raslagarna högt (och försvarade dem längst) samtidigt som man vill peka ut dagens republikaner som historiskt ansvariga, dvs Trump och andra ”deplorable”.

  Trump är faktiskt mycket en skapelse av ”liberals” polariserande retorik, precis som Brexits främsta vallokomotiv var de som var emot detsamma. På svenska botten har vi förstås vår egen parallell i Jimmie Å. Han fiender gör jobbet åt honom genom likställa de som ex. undrar hur välfärdssystemet skall klara av migrationen med de som vill ha ett rasrent Sverige, gärna med hänvisning till ett land söderut för circa 60-70 år sedan.

  Och pekar man på ovanstående får man höra att man vill ha tillbaka till 30-talet. 🙂

 57. Olaus Petri

  Varför är det en överdrift att riva statyer av Sims som ju experimenterade mest på fattiga svarta kvinnor? Thomas, du hade blivit kallad en ”white supremacist” om yttrat det i en skara collegestudenter som ropar ”justice”.

 58. Christopher E

  #55 Thomas P

  Coca Cola och cheerleaders var ingen halmdocka. Googla får du se. Jag påstod aldrig att du skrev det även om du tror allt kretsar kring dig. Du tog upp påstådda kopplingar i samma anda, jag nämnde andra exempel. Ingen tacksamhet alls när jag hjälper dig… 🙂

  Dessutom förstår du inte vad ”självmål” är, trots Olaus utmärkta förklaringar. Det blir ju bara ännu roligare när din hjälte plötsligt ska förvandlas till vår hjälte.

  Anklagelsen mot Santer är väl från någon gång strax efter den beryktade klimatrapporten 1995? Jag är dock ganska säker på att användandet av ”klimatförnekare” enligt Godwins lag föregår det enligt min minnesbild, men det är svårt att belägga på nätet där klimatanvändandet av denier dränker cleansing med sådär förhållandet 1 mot miljoner…

 59. Thomas P

  Olaus #56 Det är väl ingen hemlighet att demokrater och republikaner bytt åsikt med varandra i rasfrågan? Det blir så när partier är rena maktapparater utan mycket till underliggande ideologi. Vem är det som försöker ”undanhålla” detta?

  Sims bröt visserligen mot en del etiska regler som man ser det idag, men han genomförde vad jag vet bara experimentell kirurgi på sjuka kvinnor som led av som det då ansågs obotlig fistula, en hemsk åkomma och säkert än värre för slavar som inte kunde vänta sig någon större hänsyn. Han lyckades dessutom. Till skillnad från en sådan som general Lee har han otvivelaktigt lämnat något positivt efter sig. Även hans ”offer” fick som jag förstår det betydligt bättre liv efteråt.

 60. Arne Nilsson

  Är det inte otroligt att en Öppen tråd på en klimatsajt kan kidnappas av Thomas P? Har Ni inte lärt er? Vill han byta ämne finns det säkert någon sajt som behandlar just rasbiologi och nazism. Ge honom inte lillfingret för som ni märker, han tar hela handen och vips handlar det inte om klimatet.

 61. Thomas P

  Christopher #59 ”Coca Cola och cheerleaders var ingen halmdocka. ”

  Det är klart det var. Du sökte och letade efter de dummaste exemplen du kunde hitta istället för att hålla dig till mer relevanta. Du blir dock allt mindre intressant när du försöker överta Jonas N:s roll som forumets demagog som ständigt skall förvanska allt i hopp om att vinna retoriska poänger.

  Google trends går visserligen bara tillbaka till 2004, men där är första användningen av ”climate denier” från 2006. Det är möjligt du kan hitta någon kommentar på något forum någonstans som använde termen före 1995, men tills motsatsen bevisats vidhåller jag att GCC:s var först, i alla fall i media med större spridning.

 62. Olav Gjelten

  Har aldrig sett så många flyttfåglar på väg söderut som i år. Vildgässen är tre månader tidigare ute än vanligt här i Västergötland.
  Kanske inte så konstigt efter den kallaste sommaren vi haft sedan 1862. De som varnat för en ny (liten) istid verkar ha kusligt rätt.

 63. Olaus Petri

  Thomas, problemet med det påståendet är att republikanska paritet inte förespråkar några raslagar. Det är alltså en halmgubbe. Att KKK inte längre känner sig hemma i sitt moderparti Demokraterna betyder inte att dess rasåsikter har tagits över av republikanernas parti. Och det har det inte heller, även om Demokraterna (liberals) försöker få det till det.

  ”Liberals” kör här samma fula taktik som vänstern gör med Mussolini. Fascismen våldsromantik, antiparlamentarism, antikapitalism och antiliberalism har inget alls att göra med Mussolinis ideologiska bakgrund som blodtörstig kommunist. Nej, istället är fascismen ett borgerligt påfund.

  Att sprätta sin egen dynga på andra är inte vackert, men det är precis vad visgossarna inom klimathotsgeschäftet också gör, och kommer undan med det, tack var sådana som dig Thomas.

 64. Christopher E

  #61 Thomas P

  Vilka argumentet som är”dumma” är inte du domare över. Men begreppet ”halmgubbar” är dock inte vad du tror. Jag satte inte upp något falskt i syfte att slå omkull det. Om du kritiserar att ta upp andra exempel är demagogi så kommer det ju från rätt person, för det är ju vad du gör jämt, host, host.

  Som sagt, när inte Internet kan hjälpa till får jag lita på mitt minne. Varför jag tror mig komma ihåg ordet denier från före 1995 är att jag läste en del populärvetenskapliga tidskrifter när jag seglade då och reagerade på uttrycket. Du förstår, nätet är inte allt. Undrar dock vad dina ”trender” sa om frekvensen av uttrycken. Jag vet bara ett ett exempel på cleansing. Associationen med förintelseförnekare däremot…

 65. Kenneth Mikaelsson

  Mina svalor flyttade hem för två veckor sen…. Natt temperatur under nollan.. en månad tidigt..

 66. Thomas P

  Olaus #63 Direkta raslagar är väl vulgärt i dagens samhälle. Republikanerna nöjer sig med att via gerrymandering och röstlagar göra det svårt för svarta att rösta, stödja en repressiv polismakt som framförallt drabbar svarta osv. Det pågår en ständig diskriminering du sällan läser om i MSM. Detta är dagens partier, sen kan du komma dragandes med att demokraterna en gång för över halvseklet sedan var det mer rasistiska, men det förändrar inte hur det är idag.

  Trump har för sin del länge haft väldigt svårt att veta om han skall fördöma KKK eller inte
  http://edition.cnn.com/2016/02/28/politics/donald-trump-white-supremacists/index.html

 67. Thomas Pfår en sakrätt i denna tråd, som inte är det sedvanliga hjärndöda aktivisttugget man väntar sig från radikalvänstern.

  I #45 påpekar han att Rockström snackar total dynga.

  (Men han försöker ändå mildra det som ’möjligheten’ att medierna ev skulle tagit citatet ’ur sitt sammanhang’)

  Det kan vara värt att påminna om att Rockström i (officiella, PK- och dum-) Sverige anses vara en av de främsta ’experterna’ på klimat ochc miljöhot. Någon man skickar till Davos för att där dela sina ’visdomar’ och frottera sig med ’världsledarna’, Al Gore mfl. Och vad Thomas väsentligen påpekar är att alla som hör(t) Rockström och har bara ett hum om naturvetenskap vet(!) att här har vi en charlatan. Men har ni hört en enda röst som ens bara korrigerat honom?

 68. Kenneth Mikaelsson

  Vill bara peka på att KKK är en av Demokraternas skötebarn… Hantlangarna åt Demokraterna nu går under namnet ANTIFA…. Så söker du varsnagerst du ska hitta Fascister så vrid huvet åt vänster…

 69. Kenneth Mikaelsson

  Samt att Demokraterna var slavägarnas parti…. så visst TP håll på dom du…. passar dig bara bra..

 70. Det är ju inte direkt någon helmighet att Thomas P är närmast totalt aningslös om vad so försiggår i USA. Och det är väl inte så konstigt om man dels hämtar sin ’information’ från sådana ställen som TP frekventerar, och även går på de simplaste mediala aktivisttricken …

  Här förordar han själv identitetspolitik och drar till med ’ras’ som förklaring för varför hans politiska sida (där den sanna rasismen finns även idag) både förlorar på den politiska arenan, och samtidigt gräver ner sig allt djupare i samma hål så att den försvårar möjligheten ytterligare att kunna bli mer relevant igen framöver.

  Jag vet inte om TP själv har dragits med i radikaliseringen och nu drömmer om våldsamt motstånd och blod på gatorna, eller om han har ett uns av ömdöme kvar och inser att sådant bara förvärrar för de (allt färre) sansade som fortfarande finns på vänstra planhalvan, och färför är så förbittrad.

  Faktum är dock att vad han numerar kommer dragandes med är mest bara (radikal- och extrem-) vänsterns sagoberättelser (men som alltså stora delar av medierna försöker hålla vid liv).

  Substans? Nej. Relevans? Inte det heller. Den verkliga storyn finns ngn helt annanstans …

 71. Olaus Petri

  Som sagt Thomas, det är Demokraterna som gömmer sin historia, inte Republikanerna. Art du inte ser det är förstås tråkigt, men symptomatiskt.

  Att du inte gillar republikaner och att deras politiska historia inte är fläckfri, blir inte bättre av att lasta över demokraternas synder på dem.

  Det hade som sagt varit kul att se dig försvara Sims bland ”justice now” studenterna. Då hade du få känna på hur det länns när allt du står för reduceras till ett simpelt rasistiskt försvar för din egen priviligierade vita ställning.

 72. Thomas P

  Olaus #71 Det där att demokraterna skulle gömma någon historia vet jag inte var du fått ifrån, inte heller varifrån du fått det från att jag skulle försöka lasta över gamla demokratiska synder på republikanerna.

  Här kan du f.ö. läsa om Sims, om du är intresserad av fakta snarare än av att ha honom som slagträ:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2563360/

  Jonas #70 Blod på gatorna? Du menar som den där högerextremisten som på Al Quaidamanér körde ihjäl folk under en demonstration? Din syn på vad som är ”extremvänster” säger faktiskt mest om hur extremt långt åt höger du själv står.

 73. Christopher E

  #71 Olaus Petri

  Det som slår en i agitationen är alltid ensidigheten. Aldrig en gråskala. En är ond och en är god. Aldrig att man kan få kritisera både slaveri och statyvältarmobbar samtidigt. Det sorgligaste tycker jag var en staty av en menig sydstatssoldat som skändades. Många unga män på båda sidor dog plågsamt på grund av händelser och politik de inte kunde påverka. En staty kan hjälpa att minnas det. De större sammanhangen finns där ändå. Men när man börjar med revisionism finns inget slut på det. Här hemma fördömer vi böcker och reviderar eller förbjuder, för annars kan ju våra små växa upp till rasister med Familjen Hedenhös, Pippi Långstrump, Ture Sventon mm

  Med Arrhenius hamnar våra kära alarmister i något av en självförvållad personlig konflikt, vi får se hur länge han får vara ifred (tips: Djurgården). Kanske draghjälp från någon som dessutom upprörs av panspermihypotesen (kyrkan?):

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Svante_Arrhenius_Statue_Stockholm_University.jpg/1024px-Svante_Arrhenius_Statue_Stockholm_University.jpg

  På tal om att gömma sin egen partihistoria och samtidigt vräka anklagagelser över andras ”bruna rötter” så har vi en riktig svensk klassiker; Bondeförbundet, dagens Centern:

  ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

  Som enda parti Sverige stod detta kvar i partiprogrammet ända till 1946.

 74. Olaus Petri

  Men herregud Thomas, tror du alltså på allvar att du skulle kunna argumentera med nyktra fakta mot en ”justice now”-grupp? Det är ju det som är hela min poäng, dvs att du inte skulle haft en chans att lyfta fram nyanser om Sims med just fakta. Du hade varit rökt efter bara en försiktig invändning om att Sims totala ondska kanske förtjänar att problematuseras. Du hade placerats i ett fack på stört.

  Var det verkligen oklart? Jösses, men det är precis likadant med er klimathotare, skall du veta. Minsta nyansering ”vi” försöker göra renderar oss epitet som tar all heder och ära av oss, ja ”vi” vill till och med förstöra jorden för att kunna tiifredställa vår egoism.

  Varför är detta resonemang så svårt att ta till sig?

 75. Thomas, din fjantiga tramsaktivism och idiotiska guilt-by-association fungerar öht inte utan bara visar hur extremt inröt (eller lättmanipulerad) du är —

  Jag syftar förstås på vänstersidan, och då inte bara extrem- och stenkastarvänstern, som sedan de förlorat valet närast gått in i förnekelse och där många nu visat sitt rätta ansikte.

  Tex att de (trots hysteriskt hånande och anklagande om precis det omvända scenariet) inte kan och tom vägrar acceptera resultatet av ett helt legitimt val. Och att de därefter tagit till ’utomparlamentariskt motstånd’ med kravaller, skadegörelser, vandalism (och plundrng) med tyst godkännande, och inte sällan bara nödtorftigt (eller inte alls speciellt) förtäckta uppmaningar från en hel del ledande figurer i partietablissemanget.

  Det har varit massor av kravaller, vandalism, våld, misshandel, plundringar mm på gatorna. Och även mord.

  Så nej, jag syftar tex på (den förre, korrupte) justitieministern Loretta Lynch, som här säger just detta, att nu behöver folk gå ut på gatorna och ’kämpa för landet’ även om det kan betyda blod och tom döda ..

 76. Daniel Wiklund

  För somliga här på bloggen gäller det att på ett magiskt sätt få det att spåra ur. Ingen nämnd ingen glömd.

 77. Olaus Petri

  Visst är det så Christopher, och det tragiska är just att den sidan som har gett sig själv en moralisk överlägsenhet, i kraft att ha genomskådat fördomarnas som ”vi” styrs av, inte ser med vilka svart-vita verktyg de delar upp världen i onda och goda.

 78. Thomas P

  Christopher #73 ”Det som slår en i agitationen är alltid ensidigheten. Aldrig en gråskala. En är ond och en är god. ”… ”Med Arrhenius hamnar våra kära alarmister i något av en självförvållad personlig konflikt,”

  Jag har inga problem med att se Arrhenius som föregångare inom klimatvetenskap och vara oense med hans mer ideologiska slutsatser av denna. Detta är åter ett försök till halmdocka där du målar upp en nidbild av motståndaren och kritiserar denna. Lite samma som med Sims. Å ena sidan anklagas jag för att vara vänsterextremist, men när jag sen tar upp ett exempel på där jag tycker vänstern går för långt, ja, då är jag plötsligt inte extrem nog så det också är fel.

 79. Thomas P

  jonas #75 ”Tex att de (trots hysteriskt hånande och anklagande om precis det omvända scenariet) inte kan och tom vägrar acceptera resultatet av ett helt legitimt val. ”

  Syftar du månne på ”birther” rörelsen i vilken Trump deltog…

  ”Det har varit massor av kravaller, vandalism, våld, misshandel, plundringar mm på gatorna. ”

  Visst, hatbrotten från högergrupper har ökat kraftigt, för det var väl de du tänkte på…

  Nej, dina allt mer hysteriska inlägg visar mest din egen fanatism.

 80. Kenneth Mikaelsson

  Oj Oj vilket lågt pannben du har TP….. Tappad i golvet som barn eller??

 81. forts:

  Du menar som den där högerextremisten som på Al Quaidamanér körde ihjäl folk under en demonstration? Din syn på vad som är ”extremvänster” säger faktiskt mest om hur extremt långt åt höger du själv står

  du fantiserar väl så som du har förstånd till, Thomas

  Men jag syftar på extremvänstern som tar till gatorna, kastar sten, tänder på bilar, pepparsprejar och misshandlar folk blodiga .. och i några extremfall dödar oskyldiga. Och som samlas under flaggor som Antifa och BLM.

  Men ännu mycket mer syftar jag på den etablerade vänstern som helt öppet relativiserar och eldar på den sortens inhemsk terrorism och N.B. öppen rasism.

  BLM är alltså en öppet rasistisk organisation, som sjunger slagord om att poliser skall dödas och ’stekas om bacon’ …

  Företrädare för BLM har flera ggr varit välkomna i vita huset under Obama, som ofta bekräftade och legitimerade deras agenda och underblåste den sortens rasism och fördomar …

  Och uppenbarligen funkar det ju på sådana som dig, för du sväljer och mal på med samma infantila plakat-budskap här.

  Och Obama, Clinton, Lynch är alls inte dom enda som gärna vill se mer kaos och våld på gatorna, många i partietablissemanget har skickat liknande och tydliga signaler. Och inte bara signaler, utan möjligjort mer av sådant …

  Och så kommer du dragandes med en fjantig uppmaning om att folk skall ’ta avstånd från’ David Duke mfl.

  För övrigt, både KKK, vit makt folk och neo-nazister hör hemma i samma identitetspolitiska moras som de som öppet driver sådant politiskt. Och Identitetspolitik är ju per definition att olika grupper står emot varandra, eller som det torgförs politiskt kräver separata politiska ’lösningar’ …

  Nej du Thomas, våldet, fascisterna, och de totalitära ambitionerna de finns på din sida. Och nästan ingen där förmår att fördöma det och dem som driver på det med namn.

 82. Thomas #79

  Det är inte mycket du får rätt. Och nu blir det bara parodiskt.

  ”Det har varit massor av kravaller, vandalism, våld, misshandel, plundringar mm på gatorna. ”

  Visst, hatbrotten från högergrupper har ökat kraftigt, för det var väl de du tänkte på…

  🙂

  Om du har några gatukravaller, våld, plundringar, misshandel mm från vad du nu vill kalla ’högergrupper’ så får du allt visa upp dem.

  För det enda jag har sett/hört som nödtorftigt skulle kunna vara din källa är en massa påståenden (från divers aktivst-grupper långt på vänsterkanten) om att där rapporteras ’attacker’ mot muslimeroch/eller färgade direkt efter valet. Vilket dels kan betyda nästan vad som helst, men ffa vars sanningshalt varit tvivelaktig, och visat sig vara falsk i många fall.

  Dvs den vanliga aktivismen/propagandan man alltid skall vänta sig från det hållet.

  Det verkliga våldet trorjag dock inte du klarar av att ta avstånd ifrån Thomas. För du hoppas säkert också att där skall komma mer kaos, våld och värre om folket väljer fel …

 83. Thomas #79

  Det är inte mycket du får rätt. Och nu blir det bara parodiskt.

  ”Det har varit massor av kravaller, vandalism, våld, misshandel, plundringar mm på gatorna. ”

  Visst, hatbrotten från högergrupper har ökat kraftigt, för det var väl de du tänkte på…

  🙂

  Om du har några gatukravaller, våld, plundringar, misshandel mm från vad du nu vill kalla ’högergrupper’ så får du allt visa upp dem.

  För det enda jag har sett/hört som nödtorftigt skulle kunna vara din källa är en massa påståenden (från divers aktivst-grupper långt på vänsterkanten) om att där rapporteras ’attacker’ mot muslimeroch/eller färgade direkt efter valet. Vilket dels kan betyda nästan vad som helst, men ffa vars sanningshalt varit tvivelaktig, och visat sig vara falsk i många fall.

  Dvs den vanliga aktivismen/propagandan man alltid skall vänta sig från det hållet.

  Det verkliga våldet trorjag dock inte du klarar av att ta avstånd ifrån Thomas. För du hoppas säkert också att där skall komma mer kaos, våld och värre om folket väljer fel …

 84. Kenneth Mikaelsson

  http://notrickszone.com/#sthash.tUeHQ30m.43wIejX4.dpbs

  Battery’s huge ecological fingerprint

  On the subject of electric cars and batteries, he notes that the ecological fingerprint of an e-car with battery “is not so good at all“, reminding readers that after everything gets calculated, “the ecological expenditure is 60 percent higher than that of a combustion engine auto.”

  According to Albers, the driver first has to run the vehicle 80,000 km before it catches up to the internal combustion engine, a point where the lifetime of the battery is pretty much exhausted, he says.