Öppen Tråd

ek vid fullmåne

Foto: Lars Mellblom

Foto av en månghundraårig fransk ek, taget vid fullmåne. Man får anta att den gamla eken varit med om mycket, t.ex. delar av den Lilla Istiden. Veckans tråd handlar om lite ditt och datt som berör väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn-Ola J

  Är det varmare idag än under det postglaciala klimatoptimet?
  Man ser ju kurvor presenterade nu för tiden som visar detta.
  Det är ju inte så kurvorna såg ut tidigare.

 2. Björn-Ola J

  Fortfarande vet jag inte vilken klimatkänslighet man använde när man satte upp tvågradersmålet.
  Har man inte definierat det så vet ingen var målstolparna är placerade. Är det någon som vet?

 3. Slabadang

  Tydliga trender utan hiatus!

  http://www.edelman.com/global-results/

  Jag rekommenderar er alla att bläddra igenom Edelmans årliga förtroendebarometer för 2017. Den kan numer ändra namn och benämnas ”misstroendebarometer” istället. Det är med blandade känslor jag läser rapporten. Det finns extremt säkra slutsatser att dra ifrån rapporten. Etablissemanget har förskingrat sitt förtroende och opinioner bildas numer på nätet. Folk ha genom nätet fått alternativa källor att välja emellan som de har större förtroende för. Edelmans rapport är rena skräckläsningen för de som tror att de har makten över vad folk skall veta tro tycka och uppleva. Observera att Svenska folket (Bild 6) oavsett den ”välinformerade gruppen” eller den ”stora massan” så ligger båda i bottenligan i förtroende alternativt toppen när det gäller misstroende. Jag ger båda grupperna helt rätt Sveriges isolerade etablissemang är ett förljuget slutet litet helvete. Etablissemangets och medias körsbärsplockade ”experter” har tydligen inte en sportkeps att tas på allvar bland allmänheten. Allt samröre med journalistkåren drar ned förtroendet och speciellt intressant

 4. Slabadang

  Tydliga trender utan hiatus!

  http://www.edelman.com/global-results/

  Jag rekommenderar er alla att bläddra igenom Edelmans årliga förtroendebarometer för 2017. Den kan numer ändra namn och benämnas ”misstroendebarometer” istället. Det är med blandade känslor jag läser rapporten. Det finns extremt säkra slutsatser att dra ifrån rapporten. Etablissemanget har förskingrat sitt förtroende och opinioner bildas numer på nätet. Folk ha genom nätet fått alternativa källor att välja emellan som de har större förtroende för. Edelmans rapport är rena skräckläsningen för de som tror att de har makten över vad folk skall veta tro tycka och uppleva. Observera att Svenska folket (Bild 6) oavsett den ”välinformerade gruppen” eller den ”stora massan” så ligger båda i bottenligan i förtroende alternativt toppen när det gäller misstroende. Jag ger båda grupperna helt rätt Sveriges isolerade etablissemang är ett förljuget slutet litet helvete. Etablissemangets och medias körsbärsplockade ”experter” har tydligen inte en sportkeps att tas på allvar bland allmänheten. Allt samröre med journalistkåren drar ned förtroendet och speciellt intressant är att notera att NGOer ligger extra risigt till vad gäller förtroendet hos just svenska folket. Hur många är inte färdiga att spy när Skrockström- typer bjuds upp i de journalsitiska predikstolarna och får ge luft åt sin ideologiska rappakalja och deras ”kamper”?
  Den alltmer omvända makt inflytelse- modellen placerar nu politiker/media/”experter” längst ner De klarar inte av konkurrensen på seriösa sidor som denna. Vi har ju haft tydliga bevis på politiker som dykt upp och generat våra intellekt med sina hysteriskt okunniga bibbel babbel argument kopierade från nåt Grunpiss- utspel. De e klart att okunniga politiker flyr interaktiviteten och tvingas ställa sig utanför allt fler viktigare och sakorienterade debatter. Här har de inga journalister som de i förhand kan göra upp om vilka frågor som får ställas och curlas igenom debatt diskussioner. Här tvingas de ut på isen utan sarg. Det är inte så konstigt att de är ickeexisterande i debatter i sakfrågor.

 5. Daniel Wiklund

  Läser i dagens tidning hur elitlagen i Norrbotten får dyrare reskostnader pga flygskatten. Regeringen beskattar ju flyget för att minska koldioxidutsläppet och för att man ska välja järnvägen. (eller cykel: )) Men för lagen här finns inget annat alternativ än att flyga, att åka tåg är uteslutet. Miljöpartiets ordförande i Luleå beklagar detta, men menar att detta är en åtgärd för att rädda klimatet. Inte så konstigt att Miljöpartiet snart inte syns i opinionsundersökningarna.

 6. Slabadang

  Hehehehe! 🙂

  Förtroende för MSM och DN i synnerhet ???

  DN ”faktakollar” väl lite sådär om man säger så. Det här är kul och mycket mycket tydligt självmarkerande:

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 .) 🙂

  ”I själva verket har Fria Tider betalat runt en halv miljon i skatt under 2016. Istället för att rätta den felaktiga artikeln lyfter DN fram att Fria Tider inte betalar någon bolagsskatt i Estland, och kallar Fria Tiders dementi ett ”förtydligande”.

  DN nämner inte skälet till att Fria Tider inte har betalat någon bolagsskatt i Estland.

  – Skälet är att Estland saknar bolagsskatt, säger Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.”

  En journalistik så intellektuellt handikappad att nån måste uppfinna nån form av experimentellt bromsvaccin att vaccinera hela journalistkåren. Det är nån uppenbart epidemisk smitta som sätter sig på hjärnan som går på Sveriges MSM-redaktioner. Att hålla sig till nätet gör att man går fri från smittorisker.
  Ska vi gissa att DN anklagar Fria Tider ha smitit ifrån rabarberskatten på Grönland också?

 7. Sören G

  Man menar 2 grader varmare än 1850 eller 1880 (oklart vilket). Lilla Istiden sägs ha tagit slut 1850 när temperaturen började stiga. Den steg fram till 1880 och sjönk sedan till 1910. Sedan steg den igen fram till ca 1940. Därefter sjönk till 1975, för att sedan stiga till 1997. 1998 var ett El Nino-år likson 2016. Temperaturen 2016 var inte signifikant högre än 1998. Temperaturen har bortsett från El Ninon pendlat kring en konstant nivå sedan 1997.
  Om temperaturen har ökat 0,8 grader sedan Lilla Istiden (då tydligen klimatet var idealiskt enligt klimathotsaktivisterna) så får temperaturen bara öka 1,2 grader. Men koldioxidens teoretiska klimatpåverkan vid en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären ligger kring detta värde. Nuvarande ökningstakt för koldioxiden är 2 ppm/år. Det tar således 200 år för koldioxidahalten att öka från nuvarande 400 ppm till 800 ppm.
  Om man inte tror på någon teknikveckling under 200 år så är man förmodligen en grön aktivist som strävar efter någon sorts amish-samhälle.

 8. Ingemar Nordin

  Slabadang #4,

  ”Observera att Svenska folket (Bild 6) oavsett den ”välinformerade gruppen” eller den ”stora massan” så ligger båda i bottenligan i förtroende alternativt toppen när det gäller misstroende.”

  Du som har fördjupat dig lite i sidorna; hur definieras den ”stora massan” respektive den ”välinformerade gruppen”? Vad krävs för att vara ”välinformerad”? – Särskilt viktigt, med tanke på att internet ställs mot MSM, är ju huruvida regelbunden Internetläsning räknas som om man är ”välinformerad”.

 9. Ingemar Nordin

  Björn-Ola J #2,

  ”Fortfarande vet jag inte vilken klimatkänslighet man använde när man satte upp tvågradersmålet.
  Har man inte definierat det så vet ingen var målstolparna är placerade.”

  Jag tror inte att Parismötets deltagare fördjupat sig i sådant som klimatkänslighet utan har överlämnat till ”experterna” på WWF, Naturskyddsföreningen, Romklubben och Greenpeace att tala om för oss vad som krävs politiskt.

 10. Christer Löfström

  Angående ”slabdangs” förtroendekommentar.

  Ett exempel på hur trängda de är kan ses här i Skåneland.
  Centerns ”Trollfabrik” Skånska Dagbladets har artikel i ett av SD´s starkaste fäste om ämnet.

  I Kävlinge finns inget gymnasium så det är grundskoleelever och deras föräldrar som skall uppfostras.

  http://www.skd.se/2017/03/15/kavlinge-infor-kallkritik-pa-schemat/

 11. JIMMY

  Nu börja klimat olja kolkraftverk våren som Donald Trump vallöfte i höstas göra America grandios igen att smällande infrias.

  Först ut är EPA cafe ja det är gott med kaffe!!

  Sedan så blir det andra bullar då” Klimat avtalet i Paris” får smisk och får ställa sig i 0+0=0 $ skamvrån tillsammans med alla andra slutna villolärare malthus falska profeter sektmedlemmar i MSM kommentarer avstängda melon röda gröna malthus nedlagda 7 Klövern politiker.

  Gott med kaffe när vedspisen knastrar trevlig helg och påsk önskas i förskott pang pang!!

 12. Slabadang

  Ingemar N!

  Ang barometern …

  För att kvalificera sig som ”välinformerad” krävs : 25- 64 års ålder , Högskoleutbildad, Tillhörande topp 25%
  inkomstnivå i resp land, uppgiven storkonsument av media och marknadsnyheter. Gruppen utgör 13% av globala toppen med 500 svarande inom kategorin i USA och Kina och 200 svar för övriga länder. Se Technical Appendix sidan 53- 66 i presentationen..

  http://www.edelman.com/global-results/

 13. Slabadang

  Christer Löfström!

  Bisarrt när de största ljugtrutarna skall lära folk att kritiskt granska sina källor. Eleverna måste läsa 1984 och Animal Farm minst tio ggr innan de är förberedda att möta våra professionella ljugtrutar i MSM.

 14. Slabadang

  Jimmy!

  He he he …. ”Opposition from the United States, Saudi Arabia and others has forced Germany to drop a reference to financing programs to combat climate change from the draft communique at a G20 finance and central bankers meeting.”

  Nu djakular simmar klimatjihaisterna i isvaken !!! G20 STRYKER finansieringsfrågan …. he he he he he he he! :
  Min skadeglädjen är av episka mått och totalt befriad från dåligt samvete i något avseende. Kliamtjihadisterna ser jag gärna framför ICA med en kopp i handen, skillnaden är bara att jag inte kommer att hälsa tillbaka när de säger ”hejhej” ! Förvandlingen från världsräddande profeter till en samling byfånar går nu blixtsnabbt! 🙂 🙂 Ohh denna underbara skadeglädje. Det är inte ofta man kan njuta den full ut.

 15. Sigge

  #2 Björn-Ola J

  2-gradersmålet är inte satt efter klimatkänsligheten utan hur mycket varmare klimatet kan bli utan att det allt för stora konsekvenser på lång sikt. Att nivån inte sattes lägre var att temperaturen redan då hade stigit med 0,7 grader och att det verkade orimligt att sätta ett lägre mål. Nu har det diskuterats att målet skall sänkas något.

  Att man valde ett gradtal istället för ppm-värden för växthusgaser beror på att man då var osäker på hur mycket CO2 påverkade globala temperaturen.

 16. L

  Nyheten att de globala koldioxidutsläppen inte längre ökar släpptes igenom i SR idag. Det måste vara ett förbiseende eftersom 97% av klimatnyheterna annars tillhör Fake News…

 17. pekke

  Schellnhuber vrider upp tempen.

  ” We are at the crossroads now: We either say: this thing is too big for us, this task cannot be done. [Then] we will be transformed by nature, because we will end up with a planet warming by 4, 5, 6 or even 12 degrees. It would be the end of the world as we know it, and I have all the evidence. Or we say: We’re doing the transformation ourselves. ”

  http://www.dw.com/en/schellnhuber-scientists-have-to-take-to-the-streets-to-counter-climate-denial/a-37947164

  Nån som har ett bättre bud ?

 18. Michael

  #16
  Det måste vara ett misstag av SR. Med det narrativet ökar inte skatteviljan. Någon kommer att få sparken…

 19. Peter F

  ”PK:s viktigaste uppgifter är två: att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom Du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet. ”

  Är det en tillfällighet att Publicistklubben förkortas lika som ”Politiskt Korrekt”. Man kan ju undra.

  http://www.publicistklubben.se/

 20. tty

  ”Är det varmare idag än under det postglaciala klimatoptimet?
  Man ser ju kurvor presenterade nu för tiden som visar detta.”

  Är havet isfritt norr om Grönland sommartid?
  Finns det kärrsköldpaddor i mellansverige?
  Växer det skog upp till ishavskusten i Sibirien?
  Finns det hassellundar i Ångermanland?
  Odlar man druvor i Norge?
  Växer det sjönöt i Närke?
  Finns det renar på Frans Josefs land?
  Växer det tallskog på Åreskutans topp?

  Kort sagt, nej!

 21. Rider

  Hästar blir mindre p.g.a. den gobala uppvärmningen.
  http://video.foxnews.com/v/5364238783001/?#
  Vore bra om mIn kuse med 1.84m i mankhöjd kunde bli lite lägre.
  Ska just ut på tur. Ju äldre jag blir, desto tuffare blir det o komma upp i sadeln.

 22. Lasse

  Vita huset är i nya händer: http://thehill.com/policy/energy-environment/324358-white-house-says-climate-funding-is-a-waste-of-your-money

  SR påpekade att fossila CO2 utsläppen inte ökar längre-sen några år tillbaka.
  Ändå stiger CO2 halten i luften. Kanske dax att se på CO2 som en gas som ingår i kretsloppet och som inte är i någon som helst balans utan varierar även utan människans medverkan.

 23. tty

  #21

  Självklart. Titta bara hur små hästarna är på det tropiska Island.

  Skämt åsido, jo det finns en klar tendens att djur blir större i kallare klimat. Det är en såpass generell tendens att man för en del arter rätt träffsäkert kan avgöra om de härrör från istider eller mellanistider baserat på storleken.
  Det är dock en regel med många undantag, så är t ex renarna på det arktiska Spetsbergen mycket småväxta.

 24. Kenneth Mikaelsson

  Lasse du tror inte att den ökande vulkanismen spelar in eller?

 25. Ingemar Nordin

  pekke #17,

  Shellnhuber: ”we will end up with a planet warming by 4, 5, 6 or even 12 degrees.” ”and I have all the evidence”

  Tidigare så var det 4 grader man skrämdes med (med hänvisning till någon rapport från WWF, om jag minns rätt). Men nu blir väl 12 grader den nya ”vetenskapliga” normalen för alarmisterna. Det tyder på en viss desperation bland de troende. 🙂

 26. Kenneth Mikaelsson

  En relevant artikel förvånansvärt att den får existera i expressens PK värld: http://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/mot-aktivistbyrakrater-ar-medborgare-maktlosa/

 27. Kenneth Mikaelsson

  Vad jag menar Lasse är att CO2 är en reaktion på temperaturen inte det som styr densamma..

 28. Jan-Åke

  Henrik och Vi Skogen, ”halterna av metan , dikväveoxid och koldioxid har nått rekordnivåer i atmosfären”
  Fär den oinsatte låter det ju alarmarerande.
  Han undviker att säga att metan utgör 1,8 miljondelar av atmosfärsinnehållet varav minst hälften är icke antropogent, eller att uppehållstiden för metan är några år.Dikväveoxid ligger på 0,3 miljondelar varav en tiondels miljondel anses antropogen.Koldioxid från 0,03 till 0,04 % medan vattenånga absorberar IR I fler våglängder och utgör 0,3-4 hela %.

 29. Jan-Åke

  25 # Ingemar , ja jag har också märkt desperationen, de skruvar upp .

 30. Björn-Ola J

  #15
  Men jag förstår fortfarande inte hur man kan sätta upp ett mål på max två grader utan att veta vad som krävs för att inte överstiga dessa två grader.

 31. Slabadang

  He he he!

  Nu blåser den vända vinden till orkanstyrka mot globalisterna. FN kritiseras ….

  http://video.foxnews.com/v/5364319363001/?#sp=show-clips

 32. Thomas P

  Björn-Ola #30 Det är inget konstigt inom politiken. Man sätter upp mål för inflation, arbetslöshet etc helt utan någon detaljkunskap om hur man skall nå dit. Med tanke på hur trögt klimatsystemet är vore det rimligare att sätta upp ett mål för hur hög CO2-halten får bli, dvs storleken på utsläppen, men det blir för tekniskt, ett tvågradersmål är enkelt att ta till sig.

 33. Bengt Abelsson

  # 15 Sigge: ( och # 32)

  ”Att man valde ett gradtal istället för ppm-värden för växthusgaser beror på att man då var osäker på hur mycket CO2 påverkade globala temperaturen.”

  Och jag som trodde att Vetenskapen var glasklar och otvetydig.

  Nu säger Thomas P att sambandet mellan temperatur och CO2 ”blir för tekniskt” att förklara.

  Jag tror han har rätt.

 34. Michael

  #32 Thomas P
  Du skriver ”för tekniskt” vilket antyder att du anser att det går att förklara i tekniska termer. Det leder till följdfrågan: vad anser du krävs för att nå tvågradersmålet? Kvantifiera gärna ditt svar.

 35. Sören G

  #7 #20 #33
  Och när vi har nått 2 graders-målet (om 200 år alltså, förutsatt att solen inte hamnar i ett nytt Maunderminimum, är klimatet som under jägar-stenåldern då människorna levde gott här i Norden.

 36. Olaus Petri

  Jösses, Thomas har kommit på hur trögt klimatsystemet är trots att han för tio år sedan kände att värmen steg allt snabbare och när det inte gick längre började veta att klimatet ändrade sig allt snabbare.

 37. Ingemar Nordin

  Som sagt. Det kommer att bli en mycket tuff kamp för Trump mot alla investerade intressen (inklusive Big Oil) bakom AGW-hotet och Parisöverenskommelsen:

  ”In recent weeks, administration officials have met with many of the country’s major energy companies and trade groups. Those who have talked to the administration include representatives from the American Petroleum Institute, as well as the Independent Petroleum Association of America, ConocoPhillips and coal company Peabody Energy, among others, according to people familiar with the meetings.”

  ”White House senior adviser Jared Kushner and Trump’s daughter Ivanka are said to advocate staying in the agreement, and several Trump administration officials are pushing a plan that would have the U.S. remain in the pact”

  http://www.politico.eu/article/trump-advisers-want-concessions-for-coal-if-us-stays-in-climate-pact/

  Suck!

 38. #37 Ingemar Nordin#

  Delingpole skrev om detsamma för några dagar sedan. Han fruktar mest Ivankas inflytande. Och det har han nog rätt i.

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/02/27/delingpole-president-trump-must-not-wobble-climate-change-whatever-ivanka-says/

 39. Slabadang

  Ingemar N #37 !

  Observera att du läser ”Politico”. Det är politicos önsketänkande du läser. Politico är ungefär lika oseriöst partisk som DN. Tidningens analyser och påståenden skall läsas med de glasögona på. Parisavtalet handlar NOLL om klimatet men100% om kombon stålar/makt.

  https://wattsupwiththat.com/2017/03/17/the-g-20-drops-climate-change-from-communique/

  Jag har sagt det tidigare och upprepar att klimathotarna har ingen reträttplan och därför räcker det med en mycket liten tuva för att de skall totalhaverera. Pruitts deklaration om att man kritiskt skall granska EPAs slutatser och den underliggande vetenskapen visar på rätt strategi för att nysta upp skiten. Den nya administrationens fundamentala kritik av FN tillhör det nya greppet och den nya stora sammanhållna policyn sim sträcker sig långt över och bredare än bafa det lilla pissiga klimathotandet och dess korrupta aktörer. Det räcker med att någon av Trumps små tuvor ligger kvar så välter hela lasset. Betänk ytterligare att samtliga parter kkimathotarna vilat sig på journalsiter byråkrater NGOs och politiker tillhör de grupper som Edelmans barometer klart visar att allmänheten inte har något förtroende för. Det är en tyst demokratisk kontrarevolution som nu sker. Nätet och den interaktion som sker allmänheten emellan har blivit starkare än de organiserade ljugtrutar och charlataner etablissemanget rekryterat.

  Lyssna på USAs nya FNambassadör Nikki Haley och hennes rapport från hennes första möte i FNs säkerhetsråd :

  https://www.youtube.com/watch?v=Ev8q9iQIG30

  Principer you know? Nykrerheten i kritiken är befriande.

 40. Ingemar Nordin

  Slabadang # 39,

  Det är bra att du försöker stilla min oro. Kan de bara få in Happer som vetenskaplig rådgivare i administrationen så skulle jag känna mig betydligt lugnare.

  Men när stora delar av Big (till skillnad mot Small) Business har saker att tjäna på ett Parisavtal, när även en del republikaner är troende och när Tillerson vacklar inför internationella påtryckningar (och det är många som vill att USA skall hosta upp pengar för bl.a. den Gröna Fonden) så vet man aldrig var det slutar.

 41. Lars Kamél

  SMHI har gjort framtidsprognoser för hela Sverige och för varje län. En spådom var att det kommer att bli mer nederbörd i nästan hela landet. Tydligen har verkligheten varit tvärtom. Nederbörden har minskat och det är, eller håller på att bli, vattenbrist på många håll.
  Föga förvånande har klimataktivister börjat att skriva insändare och debattartiklar om att vattenbristen beror på klimatförändringar (orsakade av mänsklighetens växthusgasutsläpp). Lösningen på problemet är att vi slutar använda fossila bränslen. Då kommer nederbörden tillbaka, tydligen, och vattenbristen blir historia.
  SMHI:s prognoser känner aktivisterna inte till. Eller så låtsas de inte känna till.
  Hur länge dröjer det innan SMHI tar fram nya prognoser, som förutsäger svår torka i hela landet? Och dessutom låtsas som om det är vad prognoserna hela tiden har spått?
  Det är faktiskt så att en hypotes eller teori som tycks klara av att förklara allt, förklarar egentligen ingenting. Den är inte vetenskap, utan pseudovetenskap. En felaktig förutsägelse visar att hypotesen eller teorin är fel. Det gäller i alla grenar av vetenskapen, utom tydligen klimatvetenskap.
  Sedan får denna bloggs troll påstå vad de vill om saken.

 42. Sören G

  Enligt klimathotstroende har klimatförändringarna redan drabbat oss. Alltså är Lilla Istiden det ideala klimatet enligt klimathotstroende.

 43. Sigge

  #33 Bengt Abelsson (#32 Thomas P)

  Det som är glasklart är att mer CO2 i atmosfären ger ett varmare klimat. Det råder däremot fortfarande en rätt stor osäkerhet på hur mycket varmare klimatet blir vid ökning av CO2 i atmosfären. När klimatmålet sattes upp var osäkerheten ännu större än vad den är idag.

  Egentligen borde målet sättas till hur mycket antropogen koldioxid som får släppas ut varje år för att långsiktigt klara 2-gradersmålet.

 44. Thomas P

  Sigge #43 ”Egentligen borde målet sättas till hur mycket antropogen koldioxid som får släppas ut varje år för att långsiktigt klara 2-gradersmålet.”

  Fast det är ju väldigt svårt att säga om man inte har ett säkert värde på klimatkänsligheten. Det blir mer av en riskbedömning där vi kan påverka utsläppens storlek men inte säkert säga hur stor uppvärmning vi får, och än mindre hur den kommer slå regionalt. Eller i verkligheten mest en övning i symbolåtgärder, det finns väl ingen realist som tror att vi kommer att klara tvågradersmålet. Vi är ju redan över halvvägs, sen har vi oundviklig fortsatt uppvärmning när haven hinner ikapp och vi har en fossilbränsleindustri som fortsätter spy ut CO2 i decennier vad vi än gör. Har vi tur klarar vi tre oss under tre grader, men då skall vi ha tur.

 45. Daniel Wiklund

  ”Har vi tur klarar vi oss under tre grader, men då ska vi ha tur” skriver Thomas P. Dom hade behövt lite mer tur dom som levde under den senaste klimatkatastrofen, nödåren på 1860-talet. Människorna kanske pratade om otur, men prästerna skyllde klimatkatastrofen på att människorna hade syndat. Dagens präster verkar prata om tur eller otur.

 46. Guy

  Thomas P # 44

  Kan du äntligen förklara varifrån ”2-graders målet” skall räknas. Du menar att vi redan har kommit över hälften??
  ”Vi är ju redan över halvvägs, sen har vi oundviklig fortsatt uppvärmning när haven hinner ikapp ”

  Du menar att det är atmosfären som värmer upp haven och inte haven som värmer atmosfären. Med andra ord fungerar El Nino ’baklänges’. Först värms luften upp som i sin tur värmer haven så at vi får en El Nino som sedan värmer upp luften.

  Varifrån har du fått allt det här? Med ditt panikscenario går det som Lbt i tiderna, spikrak extrapolation så vi når väl 1000 grader om ett antal år, eller?

 47. Slabadang

  Vi har redan svaret på klimatkänslighetens maxvärden!

  Vi redan genomfört ”experimentet” och med alla mänskligt skapade växthusgaser till 80% av en fördubbling. Är vi riktigt riktigt råhygglo mot klimathotarna och låtsas att de tillsammans utgör enda orsaken till temperaturhöjningen från lilla istiden, så blir det inte mer än 0.8- 1 C lik förbenat. Thomas har inte ens våra främsta scientivister på Sthlms universitet bakom sig när han nu beroende på vilken måttstock som passar, försöker påstå att det klimat han alltid annars hävdar är hyperkänsligt och reagerar snabbt nu är ”trögt” och den uteblivna temphöjningen skall ses som ett ”The check is in the mail”. Antingen har uppvämningen på nåt mysko sätt gått och gömt sig i havsdjupet enligt en process ingen tidigare eller senare kunnat förklara. Alternativt så är klimatet tvärtom ”trögt” enligt Tomatpalmen och vilda spekulationer om vad ”vi inte sett ännu” i form av mätbar temphöjning begränsas endast av fantasin för hur många tilläggshypoteser klimatjihadisterna och dess scientivister lycka babbla fram.

  De vet alla att de är totalt ute och cyklar på spekulativa pseudovetenskliga tossemarker när de försöker hypa klimatkänsligheten. Katolska kyrkan kan man förlåta för att de trodde att jorden var platt. En modern medveten lögn är oacceptabel, uppenbart religiöst antivetenskaplig och en ren skam för den moderna vetenskapen. Klimatjihadisterna har flyttat tillbaka vetenskapen till medeltiden.

 48. PAB

  För ett tag sen visade tty nedanstående adress. Jag tyckte den var bra för att visa varför Rockström och company så gärna rapporterar ”Arctis 20 grader varmare än normalt”. Länken fungerade i går men uppges i dag inte finnas eller vara flyttad? Någon kunnig som förstår?

  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

 49. Björn

  Vi får ju hoppas på att det inte är någon här som tror på att det är luften som värmer upp haven. Beträffande El Niño tror jag att det behövs ett förtydligande. Jag skrev följande i en kommentar i tråden ”Eustarier” om El Niño som jag tror kan vara belysande och förtydligande:

  Björn-Ola J [64]; Det intressanta med uppbyggandet av en El Niño, är att det flödande ytvattnet mot väster, alltså mot Filipinerna, är den synliga delen för temperaturmätningar, men den osynliga är den ”bassäng” som fylls med varmvatten flera hundra meter ner i området strax öster om Filipinerna. Vid en El Niño töms varmvattenbassängen och börjar strömma mot Sydamerikas kust och stora mängder lagrad energi frigörs som då påverkar väder och vind över stora delar av jorden. Det är denna frigjorda energi som syns i den globala temperaturen, där 1998 och 2016 har varit extrema. Detta är ett naturligt fenomen som inte har med CO2 att göra, utan som har att göra med jordens rotation, oceanens undervattenstopografi och solens flödande energi utmed ekvatorområdet.

 50. g

  PAB
  Du hittar den med att söka på ”way back machine”.

 51. Bengt Abelsson

  # 44 Thomas P

  Vi verkar vara överens om att de Svenska ”klimatåtgärderna” i form av vindsnurror, solceller och vågkraft kan beskrivas som ”mest en övning i symbolåtgärder”.

  Hur mycket äldrevård, skolböcker, ambulanser och höftledstranplantationer hade dessa pengar räckt till?

 52. Guy

  Sin vana trogen svarar Thomas P inte på raka frågor. Svagt!

 53. Sigge

  #44 Thomas P

  ”det är ju väldigt svårt att säga om man inte har ett säkert värde på klimatkänsligheten. Det blir mer av en riskbedömning där vi kan påverka utsläppens storlek men inte säkert säga hur stor uppvärmning vi får”

  Anledningen till att man för 20 år sedan satte ett tvågradersmål var väl att man hoppades att i framtiden kunna bestämma ett utsläppstak för att kunna nå målet? För 20 år sedan så ansåg klimatforskarna att de inte hade tillräckliga kunskaper för att kunna bestämma det. Det verkar de inte ha idag heller annat att de cirka 35 mdr ton/år som släppts ut de senast 4 åren är för mycket.

 54. tty

  #48

  Länken funkar nu. Troligen var siten nere tillfälligt för underhåll. Inte ovanligt att man gör det på helger.

  En närbesläktad inte helt orelateras länk:

  https://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/

  När lågtrycken följer en nordlig bana blir det mildare vid Nordpolen och mera snö över Grönland. Och det finns en del som tyder på att den senaste istiden utlöstes av en period med varmt klimat i Nordatlantområdet:

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2010PA002027/pdf

  Kan kanske bli nästa ”miljökris”?

 55. Thomas P

  tty #54 ”Och det finns en del som tyder på att den senaste istiden utlöstes av en period med varmt klimat i Nordatlantområdet:”

  Det har diskuterats till och ifrån genom åren om global uppvärmning kan leda till i alla fall regional avkylning kring Nordatlanten eller rentav istid, men jag tro det var mer på tapeten för ett decennium eller två sedan, i alla fall det där med istid. Att Golfströmmen försvagas så man får nedkylning kring Nordatlanten är däremot något som diskuteras. Vi har idag en köldfläck i havet söder om Grönland och vem vet säkert hur den utvecklas?

  Eftersom det här på bloggen är mer accepterat att hota med ny istid så kanske det skulle passa folk här om det hotades med ny istid istället, eller också skulle contrarians här då omedelbart byta åsikt.

 56. Guy

  Thomas kommer med spekulationer i långa banor, men inget svar på dom tidigare spekulationerna.

  Om istidens början tycker jag det är rätt logiskt att det börjar med öppna hav. Varifrån skulle vi annars få den mängden snö som behövs för att täcka norden?

 57. Jens

  Har ni kommenterat WMO rapporten släppt igår?
  https://public.wmo.int/en/media/press-release/climate-breaks-multiple-records-2016-global-impacts

  SVT gör ett epos av skrämselpropaganda. Det finns ingen ände på proplem… det gamla vanliga.. allt är värre än man trodde.
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskarlarm-klimatet-forandras-allt-snabbare?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170321%3Aforskarlarm-klimatet-forandras-allt-snabbare%3Anyh

 58. Lasse

  EKOT förmedlar nyheten om att Arktis har sin lägsta utbredning på 38 år.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6657897
  Nyheten får de via USA: http://nsidc.org/arcticseaicenews/2017/03/arctic-sea-ice-maximum-at-record-low/
  Tittar man på årets utbredning jämfört med förra året och väljer Rysk information så är det svårt att se skillnaden:
  http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0
  http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0&yy=2016

  För att göra det hela mer alarmistiskt nämnde EKOT ”Vinterns lufttemperaturer kring Arktis har varit upp till 20 grader högre än normalt, och legat kring 0 grader istället för runt 20 minusgrader.”

  Nyheter eller propaganda?

 59. Lasse

  Nyheter eller propaganda?
  Hade man skrivit om invandringsproblem på samma sätt så hade det inte ens platsat i Avpixlat!

  ”Bränder i bilar och knivslagsmål på torg med flera dödsfall har förekommit efter en enorm invandringsvåg”