Öppen Tråd

vårblomma

Redaktionen har ännu inte sett någon vårblomma. Det borde vara dags nu. Men kanske våra läsare från Skåne kan hjälpa oss? Öppen tråd handlar denna vecka om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tolou

  Watch
  Climate Hustle 2016 full documentary
  on YouTube
  https://youtu.be/ekNjKQl5-2c

 2. Peter Stilbs

  Del 2 av Klimatinslaget på Svensk Webb-TV har kommit http://www.swebbtv.se – Lars Bern intervjuas. Jag har inte sett det ännu. Verkar dock konstigt med rubriken ”40 år i branschen” – får se vad han säger, egentligen

 3. Joachim

  Skönt att slippa se en Greenpeaceaktivist på miljömyndigheten på andra sidan Atlanten. Synd att vi ska behöva dras med dessa aktivister i beslutande organ.

 4. pekke

  Allt sämre lönsamhet för vindkraften.
  ” ”För många vindkraftsproducenter innebär den senaste utvecklingen ett blodbad. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se flera vindkraftsbolag gå i konkurs den närmsta framtiden”, säger Christian Holtz, energiexpert på börsnoterade konsultjätten Sweco. ”

  http://www.di.se/nyheter/desperat-lage-for-vindkraften/

 5. Olav Gjelten

  Signaturen J-O skrev något i går som fått mig att förstå en sammanhang jag tidigare inte begrep.:

  ”Det är TILLVÄXTEN som de gröna vill komma åt”.

  Ingen tvekan längre här. Nu först förstår jag till fullo varför de förespråkar energier som både är svindyra att producera och som bara ger lite tillbaka.

  Tack J – O.

 6. tty

  Och i södra Kalifornien fortsätter regnet att vräka ned med omfattande skred och översvämningar som följd:

  https://weather.com/news/news/southern-california-storm-flooding-mudslides

  Samtidigt lider området av ”extrem torka” enligt NOAA:

  http://droughtmonitor.unl.edu/Home/StateDroughtMonitor.aspx?CA

  Jag misstänker att de nog blir tvungna att ändra siffrorna till nästa veckas release, det hela börjar bli totalt absurt. Fast det sitter nog långt inne eftersom politikerna förlängde vattenransoneringen under hela 2017 för bara två veckor sedan, trots att det redan då var en rekordblöt vinter.

  Som någon har sagt ”det finns inget normalt väder i Kalfornien, bara genomsnittsväder”.

 7. Lennart Bengtsson

  Det är intressant att se hur fantastiskt många klimatexperter det finns i Sverige. Trots snart sex decennier i branschen har jag aldrig träffat dessa svenska experter ( varav det uppenbarligen finns tusentals) på någon konferens om klimatet eller läst några vetenskapliga artiklar av dem i fackpressen. Är det så att på detta område krävs det i Sverige inte längre någon utbildning eller några fackkunskaper eller är ordet klimat något annat än vad jag har fått lära mig under min utbildning och min karriär? Eller finns det en parallell värld som ligger utanför min förmåga?

  I min enkla värld är klimat ingenting annat än en statistisk sammanställning av planetens väder och associerade uppgifter om havscirkulation, snötäcke och isförhållanden mm vilka är kopplade till väderparametrarna i atmosfären. Vidare givetvis en allmän empirisk och dynamisk förståelse vilka processer i atmosfären, havet och landytorna som bestämmer planetens klimat, dvs varför klimatet är som det är och hur det kan komma att ändras.

  Vad är det som jag inte förstått?

 8. Ivar Andersson

  #7 Lennart Bengtsson
  I Sverige är alla klimatexperter. Klimatexpert kräver ingen utbildning bara en stark tro. Jag förstår din frustration.

 9. I Sverige är den klimatexpert som säger sig tro på ett akut och allvarligt klimathot som måste lösas genom att omedelbart avindustrialisera världen och ordna till kronisk energianorexi. Alla som har en annan åsikt är faktaresistenta foliehattar, köpta av kol- och oljeindustrin.

 10. Sven M Nilsson

  Alla KU-vänner! — titta på Peter Stilbs fil #2 om intervjun med dr Bern —-och skicka den till alla era vänner och ovänner! http://www.swebbtv.se/

 11. Allan Forsling

  Ja detta med att hävda att det råder faktaresistens på vissa håll, t ex hos klimathotsskeptiker, har blivit ett demokratiproblem. I en demokrati råder nämligen en fri och öppen debatt. Våra media, DN, SvD, SR, SvT mfl är därmed ett demokratihot enligt min uppfattning.

 12. pt

  # 2 Peter Stilbs
  Han var lika bra som du. Tänk om man kunde få våra ledande politiker att lyssna på dessa två intervjuer

 13. pekke

  Största problemet med folk och klimat är att de flesta begriper inte att klimat är något helt annat än miljö.

  Miljöproblem kan uppstå på bara några dygn medan klimat sker över människogenerationer eller t.o.m. århundraden samt att klimatförändringar åt bägge hållen är fullt naturligt på den här planeten.

 14. Christopher E

  Jag håller med om att varken Bern eller Stilbs ska benämnas klimatexperter. Men det hindrar inte att dessa herrar kan ha vettiga saker att säga ändå.

  Och givetvis ska inte det domedagsgäng med Rockström i spetsen som härjar på hotarsidan benämnas några experter heller.

 15. Ingemar Nordin

  pekke #4,

  Vart har allt skryt om hur oerhört LÖNSAM vindkraften är (efter 35 års experimenterande) tagit vägen? Och så fort det extra stödet, dvs subventioner i form av elcertifikat, går ned i pris så går den LÖNSAMMA vindkraftverken i konkurs.

  ”För elkunderna, som finansierar elcertifikaten via en extra avgift på elräkningen, innebär det lägre kostnader. Men för många ägare är priskollapsen en ekonomisk mardröm. Och det är enorma belopp står på spel. Totalt har runt 90 miljarder kronor hittills investerats i utbyggnaden av vindkraft i Sverige, varav 5-10 miljarder kronor redan gått förlorade genom nedskrivningar. Och nu hotar ytterligare förluster för investerare och långivare.”

  I det senaste numret av Katternö kundtidning (1/17) så intervjuas den förre statsministern i Norge, Jens Stoltenberg. Hade ”statsministern fått sin vilja igenom hade Norge aldrig gått med i det gemensamma elcertifikatsystemet med Sverige. Men han klarade inte att stå emot det miljöindustriella komplexet, berättar han i sin nya bok, Min historie (Gyldendal)”

  Tyvärr ligger numret ännu inte ute på nätet.

 16. Björn-Ola J

  #7
  Experter är de som ger det svar frågeställaren vill ha.

 17. Björn

  Lennart Bengtsson [7]; För en gångs skull en begriplig och behövlig kommentar. Förutom dig Lennart, var finns de andra experterna som vår regering och riksdag förlitar sig på? Kryllar det av dem inom SMHI, Naturvårdsverket eller inom Miljöpartiet? Vem är huvudansvarig för alla uttalanden om ”klimatförändringarna” här hemma? Kan det vara agronomen Rockström?

 18. pekke

  ” Fake News ” om havsisens utbredning i Arktis sprids nu över hela Sverige !

  ” Årets januarimånad var också den tredje varmaste januarimånaden som noterats världen över, efter 2016 och 2007, enligt en rapport från den amerikanska vädermyndigheten NOAA.

  Havsisen i Arktis i genomsnitt täckte 1,26 miljoner kvadratkilometer, 8,6 procent lägre än genomsnittet mellan 1981 och 2010. I Antarktis täckte isen 1,12 miljoner kvadratkilometer, vilket är hela 22,8 procent lägre än genomsnittet under tidsperioden. ”
  http://www.nyteknik.se/miljo/rekordlaga-havsisnivaer-vid-polerna-6826553

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article24424140.ab

  Notera siffran för Arktis, kollar man sedan på Nansen så ligger isen på runt 13 miljoner km2.
  http://arctic-roos.org/

  Det kvittar om det bara är kommatecknet som hamnat fel, media som inte begriper vad de förmedlar till allmänheten borde skämmas, speciellt TT som står för nyheten.

 19. pekke

  Otroligt dåligt. Det tog mig 10 sekunder att kolla uppgiftern och de rätta för januari enligt NSIDC är ”13.38 million square kilometers” för havsisen i Arktis.

 20. Lars Cornell

  #7 L.B. Har man hygglig grundutbildning i fysik, kemi och geografi och har följt med i debatten i 30 år och läst vad vetenskapsmän, bla vad du skriver, då närmar man sig expertstatus.
  Men det är också viktigt att ha bredd och kunna energi, ekonomi och politik. Annars går man lätt vilse i labyrinterna så som SMHI gjort.

  Om man inte kan räkna med stora tal, en oförmåga som miljöpartister vanligtvis lider av men även vissa professorer, då blir man aldrig expert. Det är dessa som förorsakar ständiga misslyckanden som Energiewende, vindkraftfiaskot, Gobigaskonkursen, pumplag mm. mm. som på ett pärlband.

 21. När jag nu läser igen ser jag att de har rätt men det är konstigt formulerat. Isutbredningen är 1,26 miljoner kvadratkilometer lägre än genomsnittet 1981-2010.
  Men det var otydligt skrivet tycker jag.

 22. tty

  #18

  TT:s texter klipp-och-klistras rutinmässigt av MSM utan några kontroller eller rimlighetsbedömningar, något TT är medvetna om.
  Detta framgick med all önskvärd tydlighet vid IKEA-morden 2015 då TT skickade ut ett separat varningsmeddelande om att gärningsmannens nationalitet framgick av TT-texten och måste plockas bort manuellt om tidningarna ville hemlighålla den. TT förutsätter alltså inte att avnämarna läser igenom och redigerar texten före publiceringen.

  Peter Wolodarski februari 2017: ”Vi reder ut komplicerade samhällsproblem”.

 23. tty

  #21

  ”Men det var otydligt skrivet tycker jag.”

  Och kanske inte oavsiktligt. Ungefär som när SMHI säger att effekten av att Grönlandsisen smälter är mindre än världsgenomsnittet i Östersjön, när siffran ligger mellan 0 och 10%. Tekniskt sett inte en direkt lögn men…

 24. Roland

  En ny TV-intervju om klimatpolitiken med Lars Bern
  http://www.youtube.com/watch?v=HmTGjIBrWqc

 25. Sigge

  #18 Pekke

  Det brukar ofta vara fel på sifferuppgifter i media. Här har du konstaterat att att det är kommatecknet som hamnat fel. Jag konstaterade samma sak när jag jämförde mot denna sida.
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  Jag tycker sifferfelet inte är så mycket att hänga upp sig på. Det jag tycker är fel är att man bara jämför ett enstaka år. Stormar kan göra att isen packar ihop sig och då blir det mycket öppet vatten. Hoppackad is smälter långsammare och kan göra att isvolymen till nästa år ökar. Om man skall jämföra med medeltalet för åren 1981-2010 så borde man använda medeltalet för åren 2011-2017.

 26. #8 Lars Bern
  Mänskligheten kan indelas i två stora undergrupper: klimatexperter och klimatförnekare, och – till skillnad mot kvinnor och män – de tvenne mötas aldrig.

 27. #7 Lennart Bengtsson
  Mänskligheten kan indelas i två stora undergrupper: klimatexperter och klimatförnekare, och – till skillnad mot kvinnor och män – de tvenne mötas aldrig.
  [Man ska nog se till att ha vaknat ordentligt innan man skriver sina kommentarer, varken nuffra eller namn blev rätt förut.]

 28. Sören G

  Isutbredningen i Aktis 2017-02-17: 14, 185 miljoner km2.
  2016-02-17: 14,203 miljoner km2
  Skillnad 18000 km2

 29. Slabadang

  Pekke!

  Trump vässade distinktionerna av fake news med att tillföra undergruppen ”very fake news” i förrgår.

  TT AFP och Reuters begriper uppenbarligen NOLL av de siffror de fått ta del av. De har alltså blandat ihop anomalin av isutbredningen från tidsperioden 1980 – 2010 med utbredningen. När de dessutom i rubriken påstår att den minskat i Antarktis när sanningen är den motsatta så har vi fått ett tillskott av ett konkret exempel på very fake news.

 30. Slabadang

  Vad och vilka blir kvar?

  Om vi räknar upp alla de epitet och undantar alla förstärkningsord som ”extrem” ”ny””Alt”eller ”ultra” som härskar i medias vokabulär, så kan vi summera vilka som slipper epitet.

  Vi har ”reaktionära” ”nationalister” ”höger” ”klimatförnekare och alltid framställda som onda mörka krafter. De förknippas med fascism , nazism, rasism, ”främlingsfientlighet”, egoism, hat, klimatförnekeri.

  Så vilka träffas inte av dessa epitet ? Finns det då rimligen några motsvarande epitet på de grupperingar/ideologier som står på andra sidan och som nyttjas av media?

  Svaret är Niklas Erik Jesus! Media lyfter tvärtom upp de våldsbejakande vänsterfascisterna som springer under sina svartröda fanor och genom för våldsamma upplopp som ”antirasister”. De framställs som fina människor som ”protesterar” när de misshandlar krossar och hotar sina ideologiska motståndare och begår vidriga övergrepp på mötesfriheten och yttrandefriheten med MSM s stöd och uppmuntran.
  Sanningen är att dessa grupper är totalitära hänsynslösa små svin och det säger samtidigt något om deras beskyddare i media.

 31. Håkan Bergman

  Lena #21
  Den minskningen innebär att den isfria havsytan har ökat med runt 0,35%, huvva!

 32. Peter F

  #31 Håkan B

  Eller med en yta motsvarande ca 4 procent av Sveriges yta. Hemskt

 33. Håkan Bergman

  Peter F #35
  Då har du ett betydligt större Sverige än mitt.

 34. Svempa

  Vill man lyssna på någon som är klimatforskare kan man gå hit. Lades ut för någon månad sedan:

  https://www.youtube.com/watch?v=EvO7bBuTRno

 35. sibbe

  Nu är jag förstås rätt så dum: borde man inte jämföra isutbredningen under hela perioden sedan man har satellitmätningar, alltså från 1979 fram till nu? Allt annat är ju körsbärsplockning?

 36. sibbe

  Så förvreds händelsen via trollfabriken
  Kristianstadsbladets nyhet förvanskades till en annan historia.

  Malmö: En fastighetsskötare skjuts i huvudet när han saltar isiga vägar. En 16-åring mördas vid en busshållplats. Och i söndags ännu ett Malmömord, utanför en thaikrog på Möllevångstorget.

  Två Nyheter från DN… vilken var fake?
  Är då Sverige ett land där man kan leva trygg – var som helst?

 37. sibbe

  Officiella händelser i tyska miljöministeriet : här serveras endast vegetarisk mat

  Inget kött, ingen fisk: I event i miljöministeriet , finns i framtiden bara vegetariska specialiteter. Man vill vara trovärdiga och exemplarisk, säger de.
  Vad bra…

 38. Kenneth Mikaelsson

  Skall tilläggas att de flesta vegetabilier numer måste importeras från den amerikanska kontinenten pga väderhändelser i länder runt Medelhavet… (kyla och alldeles för mycket nederbörd)

 39. Håkan Bergman

  sibbe #37
  Kanske man kan använda klimatlagen till nåt vettigt. Riksdag, regering och statsförvaltning får hädanefter bara äta vegetariskt, annars bryter dom mot klimatlagen.

 40. Håkan Bergman

  Kenneth M. #38
  Jag såg att nåt företag t.o.m. flugit in en pall isbergssallad från USA, har dom inget vatten i kranarna, näringsinnehållet i isbergssallad kan väl inte skilja sig så mycket från vattens dito.

 41. Ingemar Nordin

  Sibbe #37,

  Jag skulle pröva en ny restaurang på campusområdet härom dagen. På menyn: Veckans grönsakssoppa, ekologisk gryta, veggo-burgare och fiberpasta med … Sedan slutade jag att läsa och vände i dörren. 🙂

 42. Gunnar Littmarck

  #41
  ha ha ha ha

  Ett av alla tecken i tiden som visar vår högkulturs undergång.

  Tage Danielsson skrev för över 40 år sedan:

  Kunskap är makt, som sagt var, men det vet ju alla att det inte är bra med för mycket makt. Skolöverstyrelsens strävan är också mycket riktigt att göra undervisningen lite sämre vartefter. Annars vet man ju aldrig vilka små maktgalningar som kan gå och lära sej allt möjligt olovandes.

 43. Lars Cornell

  ”42 Inte bara pressen utan även skolan har blivit politiserad. I Västergötland skrev en skolflicka i tonåren följande svar på en ’klimat’-fråga,
  – det rätta svaret är A, men jag vet att jag måste svara C för att få rätt på frågan.

 44. Guy

  Sibbe # 35 Just det!

  #37 Läste nyligen en undersökning som slog fast att hjärnan behöver fett. Det är således farligt att miljöministeriet bannlyser fett. Risken finns att dom fördummas och blir ännu tokigare, om det nu är möjligt.

 45. Håkan Bergman

  Guy #44
  Där tror jag nog att effekten är mättad, så vi kan ta det lugnt i det avseendet.

 46. Lasse

  Varför fokusera på Arktis istäcke? Ju mer öppet hav desto mer kyls ju vattnet av.
  Samtidigt har medeltemperaturen varit rekordhög över Arktis -men långt under nollan-vilket givit rekordsnötäcke över Grönland och gissningsvis även på isen. Något som också verkar kylande och förlänger vintern.
  Allt borde glädja den som är orolig för uppvärmningen!
  http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

 47. Guy

  Lasse ” 46

  Personligen är jag mera orolig för avkylningen. Den uppvärmning vi har haft sitter i haven. Vi får nu en större skillnad i temperatur mellan haven och luften vilket tydligen ökat avdunstningen och därmed ökat molnbildningen och nederbörden som en föjd. Det kan vara en felaktig fokusering på rapporteringen, men vi har haft ordentliga nederbördsmängder lite här och där. Räkna med Grönland, mellanöstern, asien, mordamerika.

  Naturligvis kan jag ha fel. Det ser bara så ut med alla häftiga regn med översvämmningar som följd. Kalifornien får stryk som bäst.

  Norden har inte haft så mycket nederbörd den här vintern men molnigt har det varit. Hemmavid har soldagarna lyst med sin frånvaro sedan oktober. Undanag finns förståss.

 48. Guy

  Ursäkta skrivfelen. Jag skyller på det gamla tangentbordet. Det förutsätter att man trycker som på en gammal skrivmaskin.

 49. Gunnar Littmarck

  #43

  Vilket är ännu ett exempel på hur landet går under.

  Tragiskt är bara förnamnet.

 50. tty

  #44

  ”Läste nyligen en undersökning som slog fast att hjärnan behöver fett. ”

  Hjärnan består till 60 % av fett. Och i naturen är fett för det mesta en bristvara. Det är därför kroppen samlar på sig fett efter bästa förmåga, för att ha som reserv för sämre tider.

 51. Guy

  tty, tack för understödet, jag hittade inte artikeln ifråga.

 52. Svempa

  #50 Det är med kroppen som med AGW-gissningen. Vattnet är förbisett. Kanske är det helt enkelt vattnets karakteristika som styr det mesta icke förglömmandes fettets – mylinets bidrag.

 53. Svempa

  Kom just att erinra mig ett citat från Max Planck i engelsk översättning:

  A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die out and a new generation grows up that is familiar with it from the outset.

  Iofs handlar inte AGW-alarmismen om någon ”scientific truth” utan politisk egennytta men citatet äger nog trots det sin relevans.

 54. pekke

  Det är något märkligt med TT:s artikel om minskande havsis, siffrorna för nuvarande istäcke vid bägge polerna stämmer inte med vare sig verkligheten eller utländska artiklar !

  ” Havsisen i Arktis i genomsnitt täckte 1,26 miljoner kvadratkilometer, 8,6 procent lägre än genomsnittet mellan 1981 och 2010. I Antarktis täckte isen 1,12 miljoner kvadratkilometer, vilket är hela 22,8 procent lägre än genomsnittet under tidsperioden. ”
  http://www.nyteknik.se/miljo/rekordlaga-havsisnivaer-vid-polerna-6826553

  2 engelska artiklar:
  http://www.reuters.com/article/us-antarctica-ice-idUSKBN15T2SH

  https://www.theguardian.com/world/2017/feb/14/antarctic-sea-ice-shrinks-to-smallest-ever-extent

  Siffrorna 1,26 och 1,12 finns inte i utländska artiklar, är det nån på TT som ” justerar ” ?

 55. Kenneth Mikaelsson

  Kolla upp vilka ”makter” som driver TT vilket kommer att ge dig en förklaring..

 56. Björn Thydell

  #54 Pekke
  Skillnaden kanske är att TT beskrev januari månad, medan den engelska hade 13 februari som jämförelsepunkt?

 57. Björn-Ola J

  Värmen i Arktis.
  Det är varm luft som strömmar upp norrut över Atlanten.
  Det borde väl som vissa varit inne på leda till en kraftig avkylning?
  Detta borde väl framöver avspegla sig på den globala medeltemperaturen?

 58. Håkan Bergman

  Men i Thailand verkar isläget vara på topp.
  https://www.svd.se/kolkraft-i-krabi-laggs-pa-is/i/senaste

 59. pekke

  #56 Björn
  Vilken månad vi pratar om kvittar, siffrorna i TT:s artikel går inte ihop med verkligheten.

 60. Björn Thydell

  # 59 Pekke
  Om TTs siffror är fel så länka till de rätta istf artiklar som utgår från annan period.
  Det blir ju bara en konstig jämförelse som bara visar siffror, inte fel eller rätt.
  Eller anser du att ingenting har hänt i området mellan de två olika veckorna?
  Det kanske är så men det kan ju tänkas att skillnaden ligger i att det hänt något snarare än att TT ljuger.

 61. pekke

  #60 Björn

  Här är diagram för Arktis istäcke.
  https://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_stddev_timeseries.png

  Här för Antarktis.
  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_stddev_timeseries.png

  Siffrorna 1,26 och 1,12 miljoner km2 är inte i närheten.

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/

 62. Björn Thydell

  #61 Pekke
  Tack!
  Nu blev det en vettig jämförelse.
  Tycker att Ny Teknik borde ha länkat var de fick sina uppgifter från.
  Fast årets nivåer är ändå lägsta i sammanställningen.