Öppen Tråd

sommarväder

Så går sommarmånaden Juli 2016 mot sitt slut. Det har varit kallt och varmt, torka och regn. Är klimatet ur led? Värre än vad klimatologerna kunde tro? Här är veckans tråd för en diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  Hos SVD är det som vanligt 1:a April 365 dagar om året!

  http://www.svd.se/smaltande-isar-en-souvenir-for-turisterna

 2. Ann lh

  En helt normal svensk sommar, en sådan som de bohuslänska gär’sgårdarna på de istidsformade klipporna upplevt i decennier.
  Skogen börjar återta sitt revir när betesdjuren mer eller mindre försvunnit och de under slit och släp byggda gär’sgårdarna står kvar som minnen av den tid då det var kylan och missväxten man fruktade och begreppen klimat/hot och semester ännu inte hörde bygden till.

 3. sibbe

  Flera tyska tidningar har problem med Storbritannien:
  Brexit och Clixit: Theresa May vill satsa på att förgasa underjordiskt kol utanför den brittiska kusten. Vilket ju förstås orsakar irreparabla skador och destabiliserar klimatet. Så förses atmosfären med ytterligare 1,6 miljarder ton CO2. –
  I själva verket hade den förre finansministern George Osborne klagade flera gånger, att kostnaden för EU: s miljöskyddsåtgärder är för höga. Nu är ön inte längre bunden vid EU: s klimatmål. Därför fruktar aktivisterna att den nya regeringen vill ha billig gas och inte längre bryr sig om klimatet. Kolet under havsbotten kan bränna snart… – inte ens en regeringsbyte skulle kunna ändra på detta: Motståndaren Labourchefen Corbyn vill öppna kolgruvorna igen!
  Något som Tysklands klimatalarmistiska medier (Focus.de) egentligen inte kan acceptera, lika lite som att grannländerna (Frankrike, Belgien) fortsättningsvis satsar på kärnkraft. Även Polen och Tjeckien blir prickade som håller på att montera el-reglerinstrument vid gränsöverskridande elledningar från Tyskland och som har som syfte att stänga av elöverföringen av överflöds-el från vindkraftverk i polska eller tjeckiska nätet. – Vilket gör att man löper ännu större risk att få en blackout i Tyskland än hittills. Och att f.d. öststaterna ämnar bygga kärnkraftverk trots att medierna i Tyskland inte gillar det, är höjden av nonchalering!

  Spiegel.de har annars haft en fin dag, där man hyllar Clinton på de första 5 rubrikerna.
  Men även här har man problem med klimatsyndare: tyska delstatsregeringar har investerat över 500 miljoner av pensionsfondspengar i kol och oljeindustrin. I stället för i vind och sol. Förskräckligt!
  Så investerade Nordrhein -Westfalen ( som ju regeras av grön-röd) och flera andra delstater totalt cirka 20 miljoner euro i den franska energijätten Engie. Som är rankat som 6. största klimatsyndare i världen!
  Det gäller att jobba på för att få ekonomin för staterna norr om Alperna och norr om Rio Grande tillbaka till 1600-talet !!!

 4. verner

  Ännu en svensk sommar med rekordskördar, tror jag med uppenbar visshet vi kommer att få läsa under hösten. Den här sommaren har slagit alla rekord när det gäller växligheten. Detta har åstadkommits av en ökande CO2 i Atmosfären det är ingen tvekan om. Jag kan inte annat än glädjas åt att fler och fler munnar kan komma att mättas av ökande grödor och ökad skogstillväxt. Jag kan själv med amatörens syn så hur mina gräsmattor (som kanske inte alltid sköts på bästa sätt) har en tillväxt som inte förekommit tidigare under min livstid.
  Hur är det då med vattenståndet? Jo tack vattenståndet i Östersjön på vårt lantställe har under hela 2016 hållit sig väl under normalvatten hela 2016.
  Jag gläds varje dag när jag ser hur barnbarnen badar i 23-24 gradigt vatten.
  För mig som icke troende i klimatkyrkan så tror jag den religionen kommer att dö ut fortare än vad någon anar av klimatkramarna.
  Fortsatt trevlig och varm sommar till alla.

 5. Micke

  Det vore intressant att få ta del av era synpunkter på källsortering – för- och nackdelar. Jag har sett några kritiska antydningar från Ingemar där det vore välkommet med en utveckling.

 6. Christopher E

  #1

  Undrar hur Jenny Stiernstedt tog sig på sin lilla nöjesresa (förklädd till journalistik) till Grönland utan förbruka fossila bränslen?

  En hel del trams i den alarmistartikeln. Att hus sätter sig om man byggar dem direkt på permafrostmark är till exempel helt normalt och har inget med klimatförändring att göra. Husen smälter helt enkelt marken under sig.

  Mike McFerrin (eller troligare är det Jennys ordval) vet hur det ”borde” vara. Denna fantastiska insikt att veta hur vädret ”borde” vara är ett återkommande tema i klimatalarmismen.

 7. elias

  Demokratin i Sverige fungerar i dag så att media och politikerna talar om för folket vad de får tycka i alla frågor och problem. SVT fungerar som Sovjettidens TV, som då användes till utbildning och indoktrinering av folket. Man talar även om vad man inte får tycka i alla frågor. Sannerligen en märklig demokrati vi fått i vårt land. Förr var demokrati tvärt om, dvs folket vilja styrde politiker och media. Klimatfrågan utgör paradexemplet i detta sammanhang.

  Jag skulle gärna finna ett nya namn på vår nya demokrati; diktatur är nog fel men kanske någon fyndig person kan hjälpa mig med detta.

 8. Thomas P

  Christopher #5 ”Denna fantastiska insikt att veta hur vädret ”borde” vara är ett återkommande tema i klimatalarmismen.”

  Ja, visst är det lustigt hur somliga tror sig veta att klimatet ”borde” värmts upp helt naturligt 🙂

 9. Håkan Bergman

  Lejeune #1
  Här finns ju lysande affärsmöjligheter, en sexpack grönländskt glaciärvatten, lägg till en sexpack nepalskt dito och jag bjuder på en bit berlinmur med äkthetsintyg. Duger inte det kan jag slänga in en valfri utsläppsrätt, det går f.n. att välja mellan finsk och svensk ärtsoppa. Än är inte den sista idioten född.

 10. latoba

  #5
  Ja Jenny Stiernstedt tillåts ständigt sprida sina åsikter i SvD helt oemotsagd. Hon intervjuar ideligen Rockström och Wiijkman utan att ställa en enda för dem besvärande fråga. Hon kontaktar aldrig några med avvikande åsikter. Vilken avart av journalistik!

 11. Kenneth Mikaelsson

  Jenny Stiernstedt är ett typ exempel på en riktig modererat och det finns mycket av den varan nu..
  Journalister har slutat existera.. kaputt finito…

 12. Kjell Wållberg

  # 6 Elias
  Begreppet du efterlyser är redan uppfunnet.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur´

 13. Kjell Wållberg

  #11
  Länken blev knas.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur

 14. Sören G

  Sommaren är ganska normal på Gotland. Ingen värmebölja. Förra hösten, vintern och våren var nederbördsfattig. Men i hittills i juni och juli har jag mätt upp 118 mm regn, vilket gör att det växer och är grönt i naturen. Grundvattnet är lågt, men det har hänt förr. 1959 var det torrt och varmt lång in på hösten och många träd torkade och dog.

  Vintern och våren 1974 var också nederbördsfattig och i maj det året blev det sandstormar när sanden från osådda åkrar la sig som drivor över vägarna och det var sand över allt.

  Augusti 1975 var det en extrem värmebölja. Jag hade en tenta att läsa till så försökte vara uppe på nätterna is tället.

 15. Lasse

  SvD upplyser oss eller trumpeterar, välj själv.
  Alarmister har fått en bra plattform, vetenskapen får leta andra organ.
  Watts up och Willis E ger högtidsstund i värmen.

 16. Olav Gjelten

  I Sverige är det en absolut moralisk plikt att delta i politiska val, helt oavsett om det finns något vettigt politiskt parti att rösta på eller inte. Till och med bland personer som debatterar här på KI är jag uppenbart helt ensam om att mena att jag bäst gör min röst hörd genom att avstå att rösta när alternativen är för dåliga.
  Klimathotet stöds helhjärtad av alla politiska partier utom möjligtvis SD, där några få, som Josef Fransson ibland vågar uttrycka viss skepticism, men då får vi heller inte glömma att klimatfrågorna närmast är ickefrågor för SD.
  Så hur skall jag rösta, jag som är klimatrealist/klimathotsskeptiker och som ser bekämpandet av det fabricerade klimathotet som den allra viktigaste valfrågan?
  1) Röstar jag på något av partierna inom sjuklövern uppfattas min röst ge ett helhjärtad stöd för fortsatt satsning på vindkraften samtidigt som jag ger stöd för nya höjningar av drivmedelspriserna, allt för att fortsätta att bekämpa koldioxiden, som jag indirekt ger signal om att jag uppfattar som ett gift.
  2) Röstar jag på SD uppfattas jag bara som en obildad stolle som ovanpå allt också är rädd för andra kulturer och därför är jag också rasist.
  Snälla, säg inte bara slentrianmässigt till mig att jag skall rösta, men förklara för mig VAD jag som soldat mot klimatlögnen SKALL RÖSTA PÅ. Det har jag ingen som helst aaaning om.

 17. Juli har varit en vädligt varm (och fin) sommarmånad här i Sverige. Men snart lär vi få in satellittemperaturerna för juli också.

  Jag profetiar om att det återigen blir ett bakslag för alla dem som hoppades på temperaturrekord och framtida klimatkatastrofer. I stort sett alla bland dem vet att senaste året kännetecknats av en mkt stark El Niño, och i stort sett lika många förtiger/helt undviker samma faktum i sina ’resonemang’. (Nej, jag tror inte ens att Stjernstedt och likn miljö/klimat-’journalister’ är omedvetna om saken).

  Jag tror alltså att juli-temperaturen återigen blir en helt ’normal’ temperatur jfrt vad vi sett sedan millenieskiftet. Jag profetiar vidare att det kommer att gnisslas tänder över detta från alla klimathotsförhoppningsfulla som ändå dristar sig kommentera mätningarna. Jag profetiar också om att en viss av dem kommer upprepa två saker: 1) Att det bara är en sk beta-version, och att 2) just dessa ’justeringar’ av algoritmerna som gjorts ju inte har publicerats, som om dessa vore ’argument’ för någonting i sammanhanghet.

  Och jag hoppas alltså att augusti blir en lika fin månad, både i den svenska sommaren, och i den ’klimatengagerade’ bloggosfären.

  Har ni fö noterat att det bara är på sansade/skeptiska sajter där förs någon diskussion värd namnet? Alla (C)AGW-förhoppningsfulla sajter är beroende av extrem vad de kallar för ’moderering’, och väsentligen oförmögna att debattera hederligt. Men dessa brister kompenserar de ju med att tro och i närmast brinnande intensivt övertyga sig själva att just deras tro (och deras relgionsliknande ’berättelser’) är den sanna ’sanningen’, den som utgör ljuset i (deras) världs mörker …

  🙂

 18. Christopher E

  #7 Thomas P

  Alltid kul med lite skämt, men jag har faktiskt aldrig använt ordet ”borde”. Jorden har verkligen värmts upp sedan LIA-minimum, det är säkert. Det senaste dryga seklet är det svårt (hittills omöjligt) att hålla isär vad som är naturligt och vad som är AGW vad gäller andelarna. Jag håller det för sannolikt att en del är naturligt, men har ingen uppfattning att jorden ”borde” ha någon speciell medeltemperatur.

  Möjligen är en AGW-förstärkt temperatur en gnutta bättre än det ”borde” varit annars…

 19. pekke

  Jonas N #16

  Så jättevarm har den inte varit.
  Medeltemp avvikelse Juli hittills från Normalen 1961-1990:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpAvv

  Daglig Avvikelse Juli:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/monYrTable.php?month=7&par=tmpAvv

  Medeltemp Juli för Normalen 1961-1990:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/normal-medeltemperatur-for-juli-1.3991

  Medeltemp Juli för Normalen 1931-1960:
  http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.12420.1398236153!/image/Juli_web18.png_gen/derivatives/Original_1004px/Juli_web18.png

  Notera att Juli 1931-1960 överlag var varmare än Juli 1961-1990.

  Årets Juli ” räddades ” av värmen på slutet, annars hade den nog varit kallare än Normalen.
  När perioden 1991-2020 blir Normalen kommer vi då se flera ” kallare än Normalen ” från 2020 och framåt ?

 20. pekke

  pekke #18

  Typiskt ! Lyckades få fel länk: Daglig Avvikelse Juli:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/monYrTable.php?month=7&par=tmpAvv

  Den här skall det vara:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/dailyTable.php?par=tmpAvvDay&yr=2016&mon=7

 21. Pekke

  Jag har iaf haft en väldigt fin sommar här (kring Sthlm), de sista dagarna har jag tom tyckt att det varit lite väl varmt (men jag misstänker att det mest beror på högre luftfuktighet också, att det känts kvavt)

  Jag tycker det är mer fascinerande hur gärna alla de som hoppas på (framtida) klimatkatastrofer vill att det skall vara ngt expeptionellt, trots att på varje plats är vädret (från år till år) lika variablet som det alltid har varit. Och också att allt relevant ’klimat’ alltid är just lokalt, och där varierar väldigt mycket mer än denna påstådda lilla effekt som de hävdar inte är ’naturlig’.

  För alla praktiska situationer är det omöjligt att observera att (lokalt) klimat skulle vara ngt annat än det alltid har varit. Ändå skriker de sig hesa över att ’vi kommer alla att dö’ …

  .. pga detta lilla som är omöjligt att detektera på plats.

  Svaret är förstås att de egentligen är ’engagerade’ för ngt helt annat. Men det visste vi väl redan ..

 22. Verner

  Micke #5

  Källsortering vad är det för dig?

  Källsortering är tyvärr ett ord som inte betyder något eller i bland allting.

  Själv tycker jag det är alldeles utmärkt med återvinning av produkter och materia.
  Återvinning av CO2 är utmärkt för vår överlevnad.

 23. Olav Gjelten

  # 16. Fortfarande saknar jag svar. Uppmanas jag att vidta en åtgärd (rösta vid politiska val) är det väl också högst rimligt att jag ges en ledtråd i HUR jag ska rösta? Jag har redovisat varför jag avstått flera gånger. Läs # 16. Alltid genom åren när jag tagit upp denna fråga har någon som tror sig veta bättre sagt till mig att detta är fel. Så HUR SKA JAG RÖSTA? Bara klimat- och energifrågorna intresserar.

 24. Kjell Wållberg

  #16 Olav Gjelten
  Du har ju svaret i din egen kommentar. Du ser bekämpandet av det fabricerade klimathotet som den allra viktigaste valfrågan. Du anser att klimathotet stöds helhjärtad av alla politiska partier utom möjligtvis SD. Då bör du rösta på SD och bortse från risken att bli betraktad som en obildad stolle som är rädd för andra kulturer och som dessutom är rasist. Dels har vi hemliga val i landet, iaf än så länge. Vidare blir du inte ensam i klubben för obildade stollar. Kanske går det som i migrationsfrågan. De andra partierna låter sig omvändas under galgen. Välj vid varje tillfälle det DU (och inte alla andra) uppfattar som det minst idiotiska!

 25. tolou

  Återhämtningen från LIA fram till 1940 måste anses vara istort sett helt naturlig.

  https://andymaypetrophysicist.files.wordpress.com/2016/07/072816_2100_areviewofte3.png

  Se vidare
  https://wattsupwiththat.com/2016/07/29/a-review-of-temperature-reconstructions/

 26. LarsW

  Man skiljer på väder och klimat, heter det mycket riktigt. Ändå ser man inlägg efter inlägg som handlar om vädret hemma hos den som skriver, som om det hade med den globala situationen att göra.

  Sen tycker jag nog allt att artikeln i SvD förtjänar ett seriöst bemötande, inte bara personliga påhopp. Hon citerar faktiskt lokala myndighetspersoner som nog vet bättre om läget än boende på Kanarieöarna.

  För övrigt kan jag berätta att temperaturen just föll fem grader i samband med en åskskur hemmavid. Kanske det har med den låga solaktiviteten att göra? 😉

 27. ces

  #26 Det går ju inte att bemöta henne seriöst eftersom hon inte bryr sig om officiell statistik och andra seriösa källor. Hennes chef stänger av alla, som kommer med kritik, från sin mailbox. Då finns det lokala myndighetspersoner som tror på det som hon och hennes kamrater i kampen mot världsordningen sprider. Hon vet vilka dessa är och kan då välja att citera lämpliga objekt.
  Boende på Kanarieöarna och andra platser utanför Sverige vet nog mer om läget eftersom dom har mer tillgång till information än lokalpolitikerna som matas med propaganda från ”oberoende” SVT/SR.

 28. Sören G

  #26 LarsW
  Vem menar du skulle ha kopplat det lokala vädret till det globala klimatet?

  Inläggen här i dag har handlat om att vädret är normalt och inom variationsramarna. Klimathotshysterikerna ser varje väderhändelse som bevis på människans utsläpp av koldioxid som till varje pris måste bekämpas utan hänsyn till ekonomiska realiteter.

 29. Olav Gjelten

  Kjell # 24 Jag säger till dig som jag sa för et par år sedan till riksdagsledamoten Josef Fransson, SD. Det räcker inte att vara bäst i klubben när även den bästa förtjänar klart underkänd.
  Jag måste väl för tusan kunna kräva ett minimum av de politiker jag ger vårt stöd?

 30. Verner

  #26 Lars W

  Den dag SMHI ängnar sig åt vädret och inte i sina scenarier talar om för oss hur vädret, havsnivårena och snö eller regnoväder skall ”drabba” oss om vi inte ansluter oss till klimatkramarna, då är det dags att börja tala om klimatet. Tills dess får du nog hålla ut att vi talar om hur normalt allt vädret är.

 31. Ingemar Nordin

  Lite OT: http://www.scientificamerican.com/article/israel-proves-the-desalination-era-is-here/

  Det här är en teknologisk revolution som kommer att påverka inte bara Israel (som förstås står bakom innovationen) utan hela Mellanöstern. Viktigare än att försöka få ned koldioxidutsläppen. Viktigare än att genomföra ett islamistisk krossande av Israel och ett övertagande av Västvärlden!

 32. Olav Gjelten

  Valdeltagandet i Sverige brukar vara runt 80 procent. Bland oss invandrare, 30 procent av befolkningen, är deltagandet under hälften. Av övriga finns många som på grund av dålig psykisk och fysisk hälsa inte har möjlighet att delta. Många av de svenskar som bor utomlands deltar heller inte i de svenska valen.
  Så hur många procent av den etniska svenska befolkningen, som är friska och bor i Sverige brukar rösta?
  I före detta Sovjetunionen deltog över 99,5 procent. Uppenbart något liknande här.

 33. Lars R karlsson

  #31Ingemar Nordin.
  Definitivt en game changer som man säger , frågan är hur man skall få energi till det .
  Det mest miljövänliga är givetvis modern kärnkraft, om det plötsligt finns ”billigt” sötvatten för alla i hela världen då blir förutsättningarna för torra länder helt annorlunda. Plötsligt går det med modern teknik att föda obegränsat med miljarder människor på vår planet , teknik som den gröna sidan stenhårt emot tex kärnkraft , GMO mm .

 34. Johan M

  #5 Micke

  Att samla in glas har jag aldrig riktigt förstått vitsen med.

  http://liteperspektiv.blogspot.se/2015/07/panta-mera.html

 35. Ingvar i Las Palmas

  #22 Verner
  >Själv tycker jag det är alldeles utmärkt med återvinning av produkter och materia.
  >Återvinning av CO2 är utmärkt för vår överlevnad.

  På vilket sätt då? Vad skall vi använda den återvunna CO2 :n till? Och på vilket sätt är det utmärkt för vår överlevnad?

  Återvinning av sådant material som är ekonomiskt återvinningsbart är naturligtvis bra. Återvinning av sådant som annars skulle vara till skada för miljön är naturligtvis bra.

  CO2 är inte ekonomiskt återvinningsbart. CO2 är inte skadligt för miljön, tvärtom

 36. CecilB

  Jag har sett väder över östra USA under vintertid. Eftersom det verkar mest alarmistiskt för mig…köld och snö. Nu helt plötsligt tänker jag på strömmarna i havet. Golfen som går via östkusten, viadukten, central-södra nordamerika. Dessa har varit kalla i över 2 års tid, vintertid.

  Bara en tanke. Självklart känns det oviktigt, men jag får tänka vidare. Ha en solig sommar!

 37. Ingemar Nordin

  L R Karlsson 33,

  Jag tror att Israel redan har kommersiella kärnkraftverk (?). Men annars har de hittat enorma gasfält i Medelhavet http://www.haaretz.com/israel-news/business/1.697863 och man har hittat nya oljefyndigheter i Golan http://www.nowtheendbegins.com/enormous-oil-deposit-discovered-in-israel-as-russia-slowly-advances/. I övrigt så kan kanske solenergi fungera hyggligt i ett land som Israel.

 38. Ingvar i Las Palmas

  Inte så kul!
  https://wattsupwiththat.com/2016/07/28/a-possible-triple-climate-whammy-for-the-uk-ahead/

  Abraham Hondius “The Frozen Thames” 1677 (during the Maunder minimum)

  Two separate indicators of climate change suggest that there is a risk of substantial cooling from 2017 onward. There is also likely to be a gap in energy production worsened by hasty climate change policies, making it three unrelated problems at the same time. In the worst case we could have rolling blackouts in Europe in the next few years

  Har försökt hitta info vad en liten istid skulle innebära för kanarieöarna

 39. Thomas P

  Ingemar #31 Vågar du verkligen tro på den där artikeln? Den framför ju den här på bloggen förlöjligade tesen att oron i Syrien har att göra med brist på vatten.

  Annars är naturligtvis avsaltningsanläggningar bra i och med att vi på så många platser gör av med mer vatten än som finns att tillgå.Tyvärr blir det ju e positiv återkoppling på klimatet om man använder fossila bränslen för att få energi till vatten som vi behöver allt mer av i en varmare värld.

 40. Ingemar Nordin

  Thomas P #39,

  ”Vågar du verkligen tro på den där artikeln? Den framför ju den här på bloggen förlöjligade tesen att oron i Syrien har att göra med brist på vatten.”

  Du hänger inte alls med. Jag tror att det mycket väl kan vara så att det blivit torrare i Syrien under 1900-talet. Annars bör man, som jag skrev om för ett drygt år sedan, beakta följande orsaker till vattenbristen i Syrien:

  ”Vad som däremot förmodligen har haft en mycket större betydelse för jordbruket i Syrien är att befolkningen blivit 11 gånger större än 1930, att man har haft en misskött vattenpolitik och, inte minst, att det pågår ett krig sedan fem år tillbaka.”

  https://www.klimatupplysningen.se/2015/03/15/orsakar-klimatforandring-krig/

 41. Thomas P

  Ingemar #37 ”Jag tror att Israel redan har kommersiella kärnkraftverk (?).”

  Israels enda reaktor, Dimona, används endast för att tillverka kärnvapen, inte för någon energiproduktion. Den påstås f.ö. vara i så dåligt skick att den är ett hot mot regionen även förutom alla kärnvapnen.

 42. Självfallet

  Den påstås f.ö. vara .. ett hot mot regionen

  Det är Israel som utgör hotet. Det vet ju alla rättrogna!

 43. Ingemar Nordin

  Thomas P #41,

  ”Israels enda reaktor, Dimona, används endast för att tillverka kärnvapen”

  Så det vet du alltså? Har du hemliga förbindelser med Israelska försvaret, eller?

 44. tty

  #41§

  Det finns en forskningsreaktor i Soreq också.

 45. Thomas P

  Ingemar #40 Det är skillnad mellan att som du menar kriget orsakat vattenbrist och att vattenbrist orsakat konflikten.

  Vad menar du sen med din kommentar om Dimona? Tror du den producerar el i hemlighet? Att den inte producerar kärnvapen trots allt vi vet efter avslöjandena från Mordechai Vanunu.

  tty hade däremot något att tillföra. Forskningsreaktorn i Soreq hade jag missat. Den producerar dock heller inte el.

 46. verner

  #35 Ingvar i Las Palmas

  Om jag förstått rätt så återvinner vi just C02 ur olja när vi kör bil, använder träkolen i grillen…
  För mig är återvinning oavsett det är metaller, plaster eller gaser m.m. enbart positivt.

  Att CO2 är nödvändig gas för vår överlevnad är utom allt tvivel, att då som vissa klimatalarmister gör kalla CO2 för giftig är på gränsen till föräderi mot mänskligheten.

 47. Sten Kaijser

  Något som också kan ha bidragit till att det blivit mindre vatten för jordbruket i Syrien är de dammar som (Kanske inte dammarna i sig, men att dessa dammar används för konstbevattning i Turkiet.)

  Som många säkert vet är det konstbevattning av bomullsfält i Uzbekistan som lett till uttorkningen av Aralsjön – konstbevattning kan vara problematisk.

 48. Ann lh

  # 35 Ingvar i Las Palmas.
  Blev det för en stund i varmaste laget där nere under solen? Du har visserligen fått svar på Din fråga av Verner i # 46, men jag vill ändå påminna om inlägget Återvinn CO2 – Rädda Biosfären från 7 juli.

 49. Arne

  #34 Johan M
  Källsortering överhuvudtaget är bara för att uppfostra folk att göra som överheten säger.
  Samhällsekonomiskt är det bättre att bara dumpa alla sopor i samma kärl, en sopbil hämtar allt till en central sopsorteringsanläggning där soporna sorteras efter nytta.
  Fast då får de styrande inte känna sig goda över att ha tvinga på folk ett beteende.

 50. tolou

  Här följer en intressant diskussion om växthuseffektens olika komponenter:

  http://www.drroyspencer.com/2016/07/the-warm-earth-greenhouse-effect-or-atmospheric-pressure/#comment-218022

  KU får väl anledning att återkoppla till detta senare.

 51. Johan M

  #49 Arne

  Kan också ha en ”må bra” effekt – om folk mår bra av att källsortera så är det nog värt några miljoner. Lite som regndans, det har ingen som helst effekt men det känns bra att ha gjort något