Öppen Tråd

Patricia

Otäckt väder på sina håll. Veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Ha en trevlig Helg! önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Patricia har nått land:
  http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-100.53,12.49,1188
  Den tycks därmed mist sin styrka.
  Skador?
  http://www.bbc.com/news/world-latin-america-34625357
  En del träd och jordskred.
  Men den skrevs ner till en 2 (från 5)

 2. Sören G

  #1 I media beskrivs den som den starkaste orkanen någonsin.

 3. Lasse

  Dax för ännu en som säger att han vet men som inte har en aning:
  ”The scientific debate is now over; the moment of closure has arrived. – Shaun Lovejoy”
  Hade han sagt det rakt av så hade vi väl fått tro honom-men sen försöker han bevisa det-och det går väl sådär-eller hur Thomas P?
  http://judithcurry.com/2015/10/23/climate-closure/#more-20284

 4. Olav Gjelten

  Varför jag blev klimathotsskeptiker för ungefär 20 år sedan var att jag inte kunde undvika lägga märke till medias och ”experters” extrema vinklande om diverse väderfenomen.
  Hade de att rapportera om värme, blåsigt, ovanligt torrt eller mycket regnande under en period var det alltid den såkallade växthuseffektens som bar skulden. Om det en sällan gång också rapporterades om ovanligt kyligt väder berättade”experterna” alltid om att det bara rörde sig om väderfenomen som var helt normala.
  När jag försökte skriva om detta på några tidningars insändare eller debattsidor kom jag antingen inte fram, alternativt förkortades artiklarna på ett sätt som förstörde hela innehållet.
  Makten har många sätt att tysta folk som inte förstår.

 5. Lasse

  #2 Media är lite sena:
  Ekot nyss meddelade att Patricia fortfarande är en kategori 4 .
  Uppdatering kan vara på sin plats.
  Vargen kommer vargen kommer-är väl så media verkar.
  Ansvarsfullt kan man väl hävda. Här kan man genom att agera rädda liv.
  https://stevengoddard.wordpress.com/

 6. Elias

  Här har vi argumentet som ingen kan förneka. Borde ges storspridning. Läs här under rubriken ”The Only Global Warming Chart You Need” http://antigreen.blogspot.se/

 7. Peter Stilbs

  Vad jag minns från diskussionerna för ett par år sedan om orkanen Hayan i Filippinerna så finns kategori 5-orkaner stup i kvarten ute till havs – men de verkliga problemen uppstår om de behåller styrkan fram till de når land

  Se ex https://www.klimatupplysningen.se/2013/11/17/overdrifter-om-tyfonen-i-filippinerna/

 8. Ann LH

  Det ÄR värre än någonsin!
  Den internationella domstolen för ”klimaträttvisa” har återuppstått i dokumenten.
  Utkasten till underkastelsen, ”hjälp till självsvält”, är näst intill omöjliga att tränga in i och förändras i rask takt, men även om man inte kan genomskåda alla detaljer så är läsningen skräckinjagande.
  Craig Rucker har läst det allra senaste och ger länkar till de tre senaste:
  http://www.cfact.org/2015/10/23/un-climate-text-adds-an-international-tribunal-of-climate-justice/

 9. Ann LH

  Tillägg #8
  För den som ev. är intresserad och inte har hur mycket tid som helst, så tror jag att det går bra att direkt hoppa in på Artikel 11 sid 19 (34)
  Rubrik: Facilitating implementation and compliance.

 10. Allan Forsling

  På Skavlan igår. Författaren Jonathan Franzen, amerikan. Han talade om det fåfänga arbete och enorma summor som läggs på klimatkontroll. Och han sade- jag riskerar inte att bli avskedad för att jag säger detta- jag är min egen… så illa är det med frihet och demokrati.

 11. Thomas P

  Elias #6 Ibland är det svårt att skilja parodi från sådant fol kmenar på allvar. Din graf liknar mest denna:
  http://denialdepot.blogspot.ie/2010/11/how-to-cook-graph-skepticalsciencecom.html
  annars kan du få instruktioner hur man går tillväga för att ”fixa” en graf här:
  http://www.motherjones.com/kevin-drum/2015/10/news-scientists-are-hiding-us-global-temps-are-skyrocketing-far-faster-they-say
  En uppvärmning på 0,58 grader/decennium är rätt häftigt!

  Och för er som gillar att tala om hur korrupt politik kan vara. Här ett skräckexempel på ett försök att köpa amerikanska kongressen med $150 miljoner:
  http://www.thefiscaltimes.com/Columns/2015/10/23/Carl-Icahn-Making-Brazen-150-Million-Bid-Buy-Congress

 12. John Silver

  Ja, rött är en otäck färg.

 13. sibbe

  Kärnkraftsläget i dag:
  med undantag för Tyskland och Sverige satsar man på kärnkraft i resten av Europa.
  Holland har 1 kärnkraftverk (kkv) och planer på flera nya. Belgien har 4 reaktorer, de är planerade att tas ur drift 2025.
  Båda är leverantörer för en del utjämningsström för Tyskland.
  Dagens nyhet är att Frankrike vill förnya sina kärnkraftverk. De nyare av de 58 kkv som står för närvarande för 75 % av elektricitetsalstringen skall få sig en ordentlig ansiktslyftning så att livstiden förlängs från 40 till 60 år (i USA håller man på att förlänga brukstiden för ett antal kkv upp till 100 år). Därtill vill man bygga ett 50-tal nya av samma typ som i finska Olkiluoto. De 2 första prototyperna i Olkiluoto och i Flamanville har ju haft en hel del problem. Bägge börjar väl producera el inom de närmaste 2 – 3 åren. Intressant är att president Hollande hade gett ett vallöfte om att köra ner Frankrikes kkv, men nu ser det ut som om han har kommit på andra tankar. En pikant detail: den franska energiminister heter Royal och är exsambo med Hollande…
  Utan Frankrikes elexport till Tyskland skulle man har haft enorma svårigheter att balansera de opålitliga el-leveranserna från tyska sol och vindkraftverk.
  I Storbritannien (som har 4 reaktorer i drift) börjar finansiering för minst 2nya kkv med 2-4 reaktorer vara klar. Ett europeisk finanskonsortium där bl.a. franska intressen har mer än 50 % och ett kinesiskt investeringsbolag 30 % av kapitalet har bildats och påstås ha gett grönt ljus för projektet. Byggstart när som helst (?)…

  Schweiz har 5 kkv i drift, och står nog för en del av utjämningsström i södra Tyskland. Även här räknar man med att förlänga livstiden för sina kkv. Och man lämnade möjligheten öppen för nya kraftverk. I en folkomröstning skulle en stor majoritet rösta för mer kärnkraft…
  Österrike har inga kkv, men levererar gärna utjämningsström från urgamla kol och oljekraftverk…
  Tjeckien alstrar el från samma brunkolsområden som också finns i Östtyskland och som Vattenfall vill sälja. Det finns 2 kärnreaktorer, fler är planerade. Även Tjeckien står för en del av tyskarnas utjämningsström.

  Även Polen alstrar från samma brunkolsområden som Tjekien och Östtyskland. Men man har enorma stenkolsreserver: ”Polen sätter miljön i andra hand” klagar Svenska Dagbladet. Kkv finns ej i Polen – ännu. Polens ”smutsiga” kolkraftverk står tillsammans med Frankrike för den största delen av utjämnings-elen som Tyskland behöver när vinden mojnar.
  Dessa 3 f.d. östländer har svårt att hitta en pålitlig byggare för sina kärnkraftsplaner. Ryssarna är utesluten p.g.a. befolkningens aversion mot Ryssland, Areva är för dyrt och Toshiba förknippas med Fukushimaolyckan.
  Alla dessa grannländer blir mer eller mindre påtvingade den överflödiga vind och solelen från Tyskland när det blåser och solen stekar. Visserligen gratis eller till och med betalt. Men de levererar i sin tur el sedan till fullt marknadspris.
  Finland är således i gott sällskap då det gäller kärnkraft. Om ett antal år och OM Sverige verkligen stänger några eller alla sina kärnkraftverk har Finland möjlighet att exportera atomström till Sverige- tvärtom som dagens elimport, som ju består till största delen av ström från de kärnkraftverk i södra Sverige, som står för närvarande för 50 % av Sveriges elproduktion och upp till 30 % av den finska elförbrukningen. – Jag utgår ifrån att det byggs flera nya kärnkraftverk i Finland under de närmaste 20 åren…

 14. Lasse

  Thomas P
  Du väljer vad du kommenterar.
  Denial!
  http://judithcurry.com/2015/10/23/climate-closure/#comments

  Patricia är nu passerad.

 15. Ingemar Nordin

  sibbe #13,

  Tack för en insiktsfull analys av energiläget. Merkel lär få böja sig för naturlagarna (har hon inte en doktorsgrad i fysik?) och vända sin vansinniga Energiewende. Efter att de gröna lobbyorganisationerna gjort den ännu billigare frackingen efter gas omöjlig i Europa (undantag UK?) så återstår endast kol- och/eller kärnkraft.

 16. Ingemar B

  Olav Gjelten #4
  Tror du verkligen att medias eller ”experters” ibland fumliga eller förhastade yttranden om enskilda väderfenomen, beror på en medveten konspiration??

 17. Sigge

  #13 Sibbe

  Både Schweiz och Österrike får huvuddelen av sin elförsörjning från vattenkraft. Av ditt inlägg kan man få för sig att Schweiz får huvuddelen från kärnkraft och Österrike från fossileldad kraft. Österrike är tillsammans med Finland och Tjeckien ledande i Europa på biobränsleeldning, så en betydande del av den Österrikiska värmekraftsproduktionen kan vara biobränsleeldad.

  När det gäller planer för kärnkraft i Europa så finns det många. Alla blir nog inte av. Två rektorer är under byggnad, en i Frankrike och en i Finland som Du nämnde och dessa är på 1600 MWe vardera från Areva. 5 st reaktorer ligger i startgroparna då finansieringen är löst, två st i Storbritannien på 1600 MWe vardera från Areva, två st på 1200 MWe vardera i Ungern från ryska Rosatom och en st på 1200 MWe i Finland också från Ryska Rosatom. Kostnaden för de två reaktorerna i Storbritannien är beräknad till 18 mdr £ och för de två i Ungern till 12 mdr €. I Storbritannien så är i princip alla tillstånd klara för två reaktorer till och likadant för ytterligare en reaktor i Finland. Det är bara finansieringsfrågan kvar att lösa. För övrigt så känner jag inte till att några ytterligare reaktorer kommer att påbörjas inom den närmaste framtiden. Planerna som finns för kärnkraft i Polen är försenade så mycket att byggstart kan ske tidigast runt 2020 och det hinner hända en hel del tills dess.

  I USA

 18. latoba

  Hjälp!!!!
  Jag bor i en bostadsrätt. Tillsammans med en närliggande brf har vi en ekonomisk förening som hyr våra gemensamhetslokaler och anordnar olika aktiviteter.
  Vi har nyligen fått en ny ordförande och han har nu hållit ett föredrag med titeln Miljön – hot och möjligheter. I presentationen av föredraget antyddes att vi skulle få veta det vi behöver veta inför klimatkonferensen i Paris i december.
  Eftersom jag blev misstänksam och ansåg att föredraget behandlade ett politiskt kontroversiellt ämne skrev jag ett långt mail där jag påpekade att klimatfrågan har blivit politisk och att jag var tveksam att sådana föredrag skulle hållas i vår förening. Han var helt oförstående och sade att han hade kontrollerat föredraget med styrelsen som inte hade något emot att det hölls. Jag hänvisade till böcker och personer med skeptisk syn på den rådande klimatpolitiken men fick svaret att han kände till dessa källor men ansåg att de var alltför ensidiga!!!!!! Han verkade vara eller låtsades vara helt ovetande om att denna fråga blivit politisk.
  Av omtanke om min egen hälsa har jag inte lyssnat på föredraget.
  Föredraget har hållits två gånger och i ett medlemsbrev från föreningen idag presenterades en lista över böcker som föredragshållaren ansåg vara lämpliga att läsa. Jag återger detta nedan utan hans kommentarer till böckerna. Som framgår var det värre än vad jag befarade.
  Kan någon av alla ni förnuftiga personer som skriver här ge mig ett råd om hur jag ska gå vidare. Jag är förtvivlad.
  Här boklistan:
  VÅR TID PÅ JORDEN av professor Johan Rockström och fotografen Mattias Klum.
  KLIMATKRIG av Harald Welzer
  KOLLAPS av David Jonstad
  VÄLFÄRD UTAN TILLVÄXT av Tim JacksonKLIMATET OCH
  VÄLFÄRDEN av Staffan Laestadius
  har skrivit boken
  FÄRRE MÄNNISKOR PÅ JORDEN av diplomaten Karl-Erik Norrman och samhällsvetaren Lars A Boisen
  DEN STORA FÖRNEKELSEN Anders Wijkman och Johan Rockström
  och med Vår Tid på Jorden av Johan Rockström
  med boken GUDS UTVALDA ART av journalisten Mark Lynas
  JÄMLIKHETSANDEN av Wilkinson och Pickett.
  FRAMTIDSUTMANINGAR-DET NYA SVERIGE. Här har personer från olika delar av svenskt samhällsliv gett sina synpunkter på framtidsutmaningar som Sverige står inför.
  THE FUTURE av Al Gore.

 19. Ingemar B

  Intressant läsning för en ”klimatskeptiker”?
  http://www.dn.se/kultur-noje/fakta-haller-pa-att-bli-en-ren-konsumentfraga/

  Saxat ur artikeln:
  ”Av allt mer högröstade grupper betraktas nu istället journalistikens verklighetsbilder som maktens propaganda, medan dessa gruppers egna verklighetsbilder lanseras som folkets sanningar. Att välja sida i en sådan strid, vilket väldigt många har gjort, innebär att man inte litar på den information som förs fram av motparten – men också att man tenderar att ta till sig den egna sidans flöden okritiskt.”

 20. Sigge

  #17

  Jag råkade trycka iväg kommentaren för tidigt.

  I USA så finns det många planer men det saknas finansiärer till de flesta projekten.

 21. mängan

  Någon som hört om Keshe Foundation?

 22. Ingemar B

  latoba #18

  Så du ”VET”, och inte bara misstänker att rådande klimatpolitiken blivit politisk??

 23. latoba

  # 22 Ja jag vet. Vet inte du?

 24. pekke

  latoba #18

  Märklig boklista, inte en enda klimatexpert !

  Några råd kan jag faktiskt inte ge, det brukar vara svårt att övertyga troende och de som inte ” tror ” men ändå håller med de troende gör det bara för att inte avvika från ” gruppen ”.

 25. Ingemar B

  latoba #23
  Ok… Tycker bara det är fascinerande och märkligt att en ofta sund skepsis till etablissemangets bild av världen, helt kan spåra ur så att man ser rena konspirationsteorier som sanning…

 26. Thomas P

  mängan #21 Från Keshes hemsida:
  ”This new method of using the interaction of both gravitational and magnetic fields of the reactor in respect to other celestial objects similar fields to attain motion and positioning, to create motion, energy and food exactly as in the universal objects as on the Earth and the Sun and without burning of any matter as in the universe and we call this new method of travels of using magnetic fields an spaceship program.”

  Wow, det var mycket fina vetenskapliga ord staplade efter varandra helt utan någon mening.

 27. latoba

  #25 Ingemar B
  Hur du kan göra den här kommentaren till mitt inlägg är för mig helt obegripligt. Vad har konspirationsteorier med mitt inlägg att göra?

 28. Ingemar Nordin

  latoba #18,

  Jag bor också i en bostadsrätt och vet hur det kan gå till.

  Skriv ett brev till styrelsen och protestera mot att ordförande för föreningen utnyttjar sin position för politisk propaganda. En bostadsrätt är en rent ekonomisk förening och dess roll finns klart definierad i lagstiftningen.

  Hjälper inte det så skriv ett öppet brev till alla medlemmar (gå runt själv och lägg det i postfacken) och begär en extrastämma som skall ta upp omval av styrelsen pga av misskötsel/missbruk av ställning. Om föreningen har en hemsida där man kan lämna in synpunkter så skriv även där.

  Men se till att medlemmarna är väl informerade om dina klagomål, och på vilket sätt ordförande missbrukar sin ställning på föreningens bekostnad.

 29. tty

  #1 och 2

  Apropå den nya ”superorkanen” i Stilla Havet som bidde en tumme bör man ha klart för sig att stormstyrkemnätningar till havs inte fungerar likadant i Atlanten och Stilla Havet. I Atlanten har USA väderflygplan som penetrerar orkanerna och direkt mäter vindstyrkan. I Stilla Havet har väderflygplanen dragits in (troligen för att orkaner nästan aldrig berör USA:s västkust eller Hawaii) utan styrkan skattas från satellitbilder och väderradar vilket är en högst osäker metod. Detta kan leda till överraskningar då orkanerna når land, oftast dock i positiv riktning verkar det.

 30. Guy

  Ser man på. Det kan bli en riktig skeptiker av dej ännu. Det är redan andra eller tredje gången på ett par månader som jag håller med dej.

 31. Kenneth Mikaelsson

  tty kolla in tror Bastardi har fått det rätt och att när den kommer upp till Usa kommer den att ta fart igen…

  http://www.weatherbell.com/saturday-summary-october-24-2015

 32. Guy

  Inledningen i min kommentar #30 föll bort. Jag riktade mej till Thomas.

 33. Guy

  Knappen fungerar snabbare än blixten. Thomas # 26, var det.

 34. Ingvar i Las Palmas

  #25 Ingemar B
  Konspirationsteorier är spekulationer om dolda agendor. Klimathotet som det drivs av IPCC mfl har en öppen agenda som vem som helst kan läsa.
  Och det enklaste exemplet är att ta toppnamnet Christina Figuere i IPCC. egna ord.
  Det handlar inte primärt om klimatet, det handlar om att skapa en ny ekonomisk modell istället för kapitalism och att rättvist fördela bördor och resurser över planeten.
  Och organet som skall styra det hela är FN.
  Kan det bli klarare än så?
  Vill man läsa mer så finns det massor. Agenda 21 tex.
  Eller Club of Romes dokument ”The First Global Revolution”

  Den som utger sig för att vilja rädda planeten är i själva verket ute efter att kontrollera den.
  H. C. Mencken

 35. Olav Gjelten

  Ingemar B # 16. ”Tror du verkligen att medias eller ”experters” ibland fumliga yttranden om enskilda väderfenomen beror på medveten konspiration??”
  Ja, jag är övertygad om att både media och självutnämnda experter stör sig väldigt på att sådana som jag ställer kritiska frågor där andra bara sväljer lögnerna. Av de orsakerna kommer vi inte fram i media på det sätt som vi borde kunnat förvänta oss i ett samhälle som vill kalla sig demokratiskt.
  Det jag här skriver borde f ö kunna bevittnas av mängder av människor.

 36. Ingemar B

  Ingvar i Las Palmas #34

  Som jag förstår påstår du ju själv att den dolda agendan är rena maktambitioner (kontrollera planeten). Att tuta i folk att det finns globala hot mot planeten skulle vara medlet för att uppnå detta.
  Den öppna agendan är istället att rädda planeten från detta (påstådda) hot.
  För om det egentligen handlar om ren maktambition kan man ju inte redovisa detta som öppen agenda, eller hur?

  Tanken att det skulle handla om maktsträvan (som egenvärde), kallar jag konspiratorisk!

 37. latoba

  #28 Ingemar Nordin
  Tack för dina ord. Jag får fundera hur jag kan gå vidare.

 38. mängan

  Tack Thomas P för visat intresse för Keshe Foundation och deras fria energi.

 39. Ingemar B

  Olav Gjelten #35
  Att antyda att enskilda väderfenomen är tecken på att nån viss teori stämmer är förstås förhastat, men inte så ovanligt på detta forum…

 40. Thomas P

  Ingvar #34 ”Den som utger sig för att vilja rädda planeten är i själva verket ute efter att kontrollera den.
  H. C. Mencken”

  Så när folk här på bloggen påstår sig vilja rädda världen från IPCC:s (påstådda) maktambitioner är deras egentliga syfte?

 41. Kenneth Mikaelsson

  Riktigt läsvärd artikel..

  http://wattsupwiththat.com/2015/10/24/water-vapour-the-big-wet-elephant-in-the-room/

  Med riktigt bra kommentarer till…

 42. Olle R

  #29 Det var inte många rätt i tty:s inlägg. Visst har NOAA flugit genom Patricia och gjort mätningar, så vindstyrkorna är nog korrekta.
  http://www.techinsider.io/video-of-flying-through-hurricane-patricia-2015-10

  På Weatherbells orkansida http://models.weatherbell.com/tropical.php anges den maximala medelvinden till 175 knop (201 mph), eller 324 km/h
  På annan plats har NOAA angivit att orkanen försvagades något och gick i land med ca 165 mph ( fortfarande en klar kategori 5). En automatisk väderstation har dock registrerat 185 mph i medelvind

  Att Patricia verkar ha orsakat små skador beror på att ögat (med de största vindstyrkorna) var relativt litet och turligt nog träffade en ganska obebodd kuststräcka. Denna del av Mexico har en ganska höglänt kust och är inte så känslig för översvämningar. Patricia rörde sig också snabbt in över Mexicos högland (>2000m) och tappade kraften helt.

  Det som är speciellt med Patricia är den närmast explosiva utvecklingen, från ingenting till kategori 5 på ett dygn. Så kan det bli när de tropiska vattnen är någon grad varmare än normalt och när det inte är någon vindskjuvning.

 43. Elias

  #11
  Du får samma raka linje om du på ett millimeter papper lägger in temperaturen, där 1 gr är en mm och 1 år är en mm med tidsaxel från 1860 till idag. Detta blir sanningen och är ingen förvridning.

 44. tty

  OlleR #42

  ” Det var inte många rätt i tty:s inlägg. Visst har NOAA flugit genom Patricia och gjort mätningar, så vindstyrkorna är nog korrekta”

  Du har rätt. Det är bara dropsondflygningarna i västra Stilla Havet som har upphört.

 45. Olle R

  #44, Du som har koll, är det bara amerikaner som gör sådana halsbrytande flygningar in i orkaner? Gör inte t ex japanska och australiensiska vädertjänsten sådant? Det måste ju vara ganska viktigt för att verifiera satellit/modellberäkningar mot verkligheten…

 46. Guy

  Olle R # 42o.45

  ”Orkanens öga är namnet på det vindstilla område mitt i en orkan” från Wiki.

  Hittills här verkligheten endast varit till besvär för den ”rätta vetenskapen”.

  La du märke till att Patricia med sina 175kn inte kom upp till det som media talade om ”…den starkaste någonsin…”

 47. Ingemar B

  Kan vara värt att reflektera lite över ”hållbar livsstil”.
  Exempel:
  Även om man har flera miljoner på sitt bankkonto så kan man ju leva över sina tillgångar (på ett hållbart sätt)
  Man kan ha en destruktiv livsstil, tex. genom att dricka eller röka för mycket (man utsätter sig själv för icke hållbara risker)

  Man kan säga (om man inser det icke hållbara): ”den dagen den sorgen”, eller: ”det ordnar sig nog”

  Så finns ju varianten att inte vilja inse varthän det barkar. Tex. sjukdomen alkoholism karaktäriseras ofta av starkt förnekande (man hittar på de mest utstuderade ursäkter och bortförklaringar).

  Parallellerna till attityderna som ”klimatförnekare” uppvisar gentemot de globala problemen tycker jag är slående!

 48. Ingvar i Las Palmas

  Ingemar B #36
  Fattar nada va?
  Deras agenda är inte dold. Den är vidöppen. Har du inte fattat det???

 49. Ingvar i Las Palmas

  Thomas P #40
  Den var svag.
  Kom igen Thomas, bättre kan du

 50. Ingemar B

  Ingvar i Las Palmas #48
  Det är förstås fullständigt orimligt att man skulle gå ut öppet med att världsherravälde i sig är ambitionen , och medlet för att åstadkomma detta är att lura folk att det finns ett klimathot!
  Eller??
  (Helt rätt, jag fattar nada…)

 51. Guy

  Ingemar B #47

  Jaha, fortsättning från en annan tråd. Du har rätt i att det kan vara värt att reflektera över ”hållbar livsstil”. Visserligen var jag intresserad av allt där man sätter ordet hållbart framför och som därigenom inte beskriver någonting konkret.

  ”Även om man har flera miljoner på sitt bankkonto så kan man ju leva över sina tillgångar (på ett hållbart sätt)”
  Kan du utveckla? Om man lever över sina tillgångar så är det väl ingen skillnad hur mucket man äger? Så hur är det då på ett hållbart sätt?

  (man utsätter sig själv för icke hållbara risker) Vilket ordmonster! vad i herrans namn är icke hållbara risker??

  Resten är sedan obegripligt. Hur kan du jämföra alkoholism och sorglöshet med vad du kallar attityder som ’klimatförnekare’ har??

  Ser fram emot hur du har tänkt här.

 52. Olle R

  #46 Hel rätt, ögat är ganska lugnt, men de kraftigaste vindarna finns i och intill ögats vägg. Dessa områden var ganska små på Patricia, vilket som tur var begränsade förstörelsen.
  Såvitt jag ser har Patricia de kraftigaste vindarna någonsin på denna sammanställning, 200 mph 325 km/h https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_the_most_intense_tropical_cyclones

  Den kraftigaste vindbyn har dock cyklonen Olivia med 408 km/h, troligtvis pga virvelbildning i ögonväggen. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Olivia

 53. Ingemar B

  Guy #51
  Kan bara säga att det är lättare att lura sig själv om problemen verkar ligga långt i framtiden (istället för rätt framför näsan på en)

 54. Ingvar i Las Palmas

  Ingemar B #50
  Varsågod!
  http://news.investors.com/ibd-editorials/021015-738779-climate-change-scare-tool-to-destroy-capitalism.htm

  Och som du ser hon redovisar det helt öppet. Alltså inte konspirationsteorier.

  Det gäller att hålla sig informerad. Och då duger det inte med enbart svensk MSM

 55. Olle R

  Här finns (redan) en full beskrivning av Patricia med alla tekniska detaljer
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Patricia

 56. Ingemar B

  Ingvar i Las Palmas #54
  På internet går det alltid för den idoge att hitta bekräftelse på vilken knasig ide som helst

 57. Ingvar i Las Palmas

  Ingemar B #56
  >På internet går det alltid för den idoge att hitta bekräftelse på vilken knasig ide som helst

  Nu får du ta och skärpa dig. Länken jag gav dig var till investor.com och hennes uttalande har även redovisats i Wall Street Journal. Tror du det hade fått stå oemotsagt om det var lögn.

  Fast det är väl kanske så att för en troende finns inga argument som biter så jag lämnar dig till din tro. Må du bli salig på den

 58. Ingvar i Las Palmas

  Ett passande citat
  http://quoteinvestigator.com/2013/02/13/confuse-me/

  My Mind Is Made Up—Don’t Confuse Me with Facts.

 59. Ingemar B

  Ingvar i Las Palmas #58
  Precis!
  Citatet är mycket användbart! (till exempel om ”klimatförnekare”)
  För mig är det verkligen hisnande hur vissa väljer att stoppa huvet i sanden (när verkligheten inte är som man VILL att den ska vara…)

 60. Håkan Bergman

  Ingemar B. #53
  http://www.svd.se/180-grader-senare/om/flyktingkrisen-i-europa

 61. Ingvar i Las Palmas

  Ingemar B #59
  Ha, ha!
  Säger han som inte ens tar sig ork (eller inte törs) läsa om ovedersägliga fakta som motsäger
  doktrinen om CO2:s farliga påverkan på planetens klimat och vägrar att ta till sig dess positiva inverkan på planetens klimat och förmåga att försörja oss med livsviktiga grödor.

  Jag vill faen ingenting. Jag studerar ALLA fakta och på grundval av det bildar jag mig en uppfattning. Jag har följt detta spektakel sedan 2008. Och jag upprepar. När toppfiguren Christina Figueres får stå oemotsagd när hon säger att det inte alls handlar om att rädda planeten från en klimatkatastrof utan om att byta ut kapitalismen mot en planekonomi i FN:s regi så låtsas alla klimathotare att det regnar.
  Eller tycker att en världsomspännande planekonomi i kommunistisk anda är något positivt

 62. Kenneth Mikaelsson

  Ingvar

  Det är nog det senaste… Tror vi får göra en Putin här i Sverige.. rensa lite i träsket av kommunister och sionister.. de senare har ju ett Israel .. vi deporterar skiten dit så lär den landplätten implodera snabbare än ögat.. med hänvisning till sedvanerätten.. tand för tand öga för öga..

 63. sibbe

  Tack Sigge för kompletteringen av mitt inlägg i går. Det jag ville få fram var att det är framförallt de utländska kärnkraftverk som garanterar att det finns el i Tyskland när vinden mojnar och solen försvinner bakom horisonten.
  Igår blev det klart i Tyskland att man ”stänger” ett antal brunkolkraftverk från RWE, Vattenfall och Mibrand. Här ljuger man ogenerat för allmänheten: dessa kraftverk skall nämligen även i fortsättningen stå som grundreserv för vindel. Vilket betyder att de körs i tomgång och när vinden mojnar så alstrar de el för fulla muggar. Och för den tid som kraftverken är i tomgång betalar tyska staten 230 miljoner €/år åt Vattenfall &Co för minst 7 år framåt. Man låtsas alltså att minska 12,5 milj. ton CO2 genom att trixa med åtgärder som inte alls är säker att man genomföra det. Detta kostar tyska staten alltså ovanpå allt annat 230 miljoner€/år enbart för att göra ett bokföringstrick! Naturligtvis skall också elförbrukarna stå sitt kast: det har redan en tid ryktats om en en förhöjning från 6,35 till över 7 cent/kWh. I ett aktiebolag skulle man kalla detta för kreativ bokföring!
  Heja Vattenfall, en liten vinst i alla fall på kommande.
  För att inte bli visstid utan ström samtidigt som man skall hålla sina löften kring CO2 måste man ta till fusk. Som att klassificera Biokraftmasse/Hausmüllverbrennung i princip sopor tillsammans med några liter bioolja som förnybar energi! (vilket jag personligen i princip tycker är ett förträffligt sätt att bli av med soporna) Detta räknas i alla fall i Tyskland som förnybar och är med sina 8 % är nästan lika stort som vindkraft och mera än solkraft.
  Trots alla dessa manipulationer för att rättfärdiga höga elpriser och för att låtsas minska på CO2 fastän man egentligen gör tvärtom.
  Igår så avslutades också klimatkonferensen före klimatkonferensen. Enligt der Spiegel.de överskrift var det ett succé, alla är med på klimattåget ännu, men längre ner på sidan dök det upp spöken som ”ett stor antal länder som kanhända saboterar” ni läste riktigt, saboterar avtalet. Hårda nypor att vänta.
  Och att Saudi Arabien och alla andra fossilbaserade energiexporterande stater inte godkänner ett avtal som skadar deras export, än mindre att skriva fast den siffran 0 för utsläpp av CO2 fram till 2010!
  Men, det visste vi väl redan förut! Kommer Kanada att sluta ta fram ”smutsig” oljesand efter regeringsväxel? Har Australien stoppat kolexporten till Kina?
  Trots att dessa länder ju nu äntligen återvänt till klimatfuskarnas sfär? Knappast. Man har (som i Tyskland) ett stort antal arbetstagare i den branschen. Alltså fifflar man sig fram…

 64. Guy

  Olle R # 52

  Som du säkert också ser på din lista så börjar mätningen av 1 minuters medelvind först efter 1973 på östra stilla havet. Så här kommer vi igen till frågan om sant och ändå inte sant. Man kan säga att Patricia i fråga om 1 minuts medelvind är den starkaste uppmätta och det är också så som media framställer saken. På så sätt ger dom ntrycket att Patricia är den starkaste någonsin vilket kanhända inte stämmer.

  Samma stil som politiker gärna använder använder. I mitt tycke är till exempel en överdrift också en lögn. För övrigt sade media att Patricia också hade det lägsta mätta trycket hittills, vilket inte stämmer. Exempelvis hade Tip lägre tryck i ögat. Trots det mättes Tips medelvind 1 minut ’endast’ till 306km/t. Kanske det också har att göra med när och var man mäter. Patricia tappade ju fart mycket snabbt.

 65. Ingemar B

  Kenneth Mikaelsson #62
  Vilka mer än kommunister och sionister deltar i den världsomfattande konspirationen mot allt som är rätt och sant??

  Är det bara jag här som häpnar över Kenneth Mikaelsson inlägg??
  (Men i och för sig tycker jag att sån här världsbild är helt följdriktig i forum som detta…)

 66. Kenneth Mikaelsson

  Snacka om blind döv och sanslös… Ingemar B skärp dig….. så jävla idiot kan ju ingen vara … eller?

 67. Ingvar i Las Palmas

  Ingemar B #65
  >(Men i och för sig tycker jag att sån här världsbild är helt följdriktig i forum som detta…)
  Jaha du. Så vad gör du här då?
  Med din totalt negativa inställning så kan man ju konstatera att du inte vill ta till dej några som helst fakta, bara racka när på majoriteten här. Det gör dig fatiskt till ett troll

 68. Ingemar B

  Ingvar i Las Palmas #67
  ”Det gör dig fatiskt till ett troll”

  Ok, oväntad infallsvinkel…

 69. Ingvar i Las Palmas

  Ingemar B #68
  >Ok, oväntad infallsvinkel…
  Har du gjort någonting annat än att löst ifrågasätta och att dra in konspirationsteorier?
  Kommit med några intressanta fakta?
  Ifrågasatt några av de faktalänkar som prexenterats?
  Mao bidragit på något sätt??

 70. Gustav

  Äntligen lite intressant rapportering om klimatflyktingar i svensk media. Det är Expressen som tar ledarpinnen och bl.a. lyfter att flyktingar närapå föredrar att återvända till krigszonen istället för att bo i en mörk kall skog i landet ingenstans!

  http://www.expressen.se/nyheter/asylsokande-vagrar-kliva-av-bussen/