Missa inte "Klimatmysteriet", TV4 Fakta söndag kl.18

För er som missade ”Klimatmysteriet” förra gången programmet gick på teve. Henrik Svensmark är tillbaka i rutan i morgon, söndag kl 18. TV4 Fakta är det som gäller. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Toprunner

  Så just en mycket bra debatt i cafe Einstein (Axess TV) där man sakligt går genom alternativ angående framtidens energiproduktion. Länken går till Cafe Einsteins hemsida och man kan se programmet där i Web-TV. Mats Leijon är med (”vågkraftsprofessorn”)

 2. arga gubben

  Kan människan verkligen påverka och styra Jordens klimat??
  Antag att vi får tre rejäla vulkanutbrott under ett år. Kan detta slå undan fötterna på alla våra storslagna ambitioner som att inte öppna läskedrycker, köra bil, äta rätt mat och alla andra hundratals aktiviteter vi förväntas göra.
  Kan vi plugga vulkanerna? (för säkerhets skull)

 3. Torgny Back

  Har just sett Klimatmysteriet på TV4 Fakta. Mycket intressant och givande för oss klimathysteriskeptiker. Men varför måste TV4 inleda med en pekpinne från en av kanalens meteorologer?
  Är hon rädd för att vi tittare ska bli övertygade av det vi ser och hör i programmet?

 4. The Cloud Mystery finns även på YouTube. Första avsnittet hittar ni här:
  http://www.youtube.com/watch?v=n1qGOUIRac0
  De andra delarna finns t.ex. under More From. Klicka på pilen så visas de övriga 5 delarna.

 5. Lars C

  Så få kommentarer. Skulle gärna vilja se kommentarer från de mest kunniga skribenterna här. Stämmer den tämligen exakta temperatur/solaktivitets korrelationen? Stämmer de temperaturdata som utläses ur fossila snäckor, mm mm.
  Det står mycket mer i hans bok än vad som framgick i programmet.
  Hur som helst så presenterar Svensmark en sammanhängande modell som ytligt sett ser tillräckligt komplex ut för att kunna vara sann.
  Men även om han menar att större delen av dagens lilla temperaturökning kan hänföras till solen så förnekar han inte att CO2 är en växthusgas som kan ha en viss betydelse.
  Till sist, varför tog det 16 månader att bli publicerad med det materialet, är hela det internationella forskaretablisemanget med vidhängande media korrupt? Eller fanns det fel i materialet som föranledde förseningen?

 6. Peter Stilbs

  Lars C – man har på alla sätt sökt sänka Svensmarks och Friis-Christensens arbeten – först genom att hävda att den fina korrelationen de initialt hade inte fortsatte. Sen kom för något år sedan ett arbete av Lockwood och medarbetare, som hävdade att någon korrelation inte fanns mellan solaktivitet och moln. Att Lockwood inte brydde sig om att korrellera med den solaktivitet som verkligen nådde Jorden var det få av troende som brydde sig om. Karin Bojs och andra gick ut och sade att ”nu var skeptikernas sista argument förbrukat” i och med Lockwoods studie.
  Svensmark gjorde på mig ett 100% ärligt intryck, och en ambition att verkligen gå till botten med allt detta var framträdande.
  Men de motsatta krafter som Bert Bolin representerade verkar, som också framställs i dokumentären, vara livrädda att man slår hål på koldioxidhypotesen.
  Tyvärr saknades namnskyltar i den version jag såg, så jag vet inte vem den engelske ”molnforskaren” var ”som skrivit en bok”, och opponerade mot Svensmarks föredrag (dock inte med mer än att ”Svensmark har fel”) 

 7. Lars C

  Peter Stilbs
  Tack för kommentar.
  Undrar när/om Cloud blir av. Det nyaste material jag hittade vid en snabb titt var från 2006. Synd att allt ska ta sån tid, de tidigaste dokumenten var daterade 1998.

 8. Claudius

  Är jag den ende i detta rike som har läst Henrik Svensmark och Nigel Calders bok ”The Chilling Stars”? Det verkar faktiskt så. Den förklarar hela hans och Friis-Christensens teori. Tyvärr har jag inte tillgång till TV4 Fakta, men jag såg ett program redan 2001 i SVT med H Svensmark, som gjorde mig intresserad för frågan.
  Jag har förgäves försökt få in en insändare i Svenska Dagbladet med det enda syftet att meddela existensen
  av denna bok. Men dom vill inte höra talas om det.
  Svensmark/Calder beskriver också CLOUD. Det finns info om detta på CERNs hemsida. Projektet är beräknat att ta ca 8 år totalt, nu befinner man sig kanske i år 3. Den som leder det heter dr Jasper Kirkby från UK. I februari 2008 framträdde Kirkby vid Kungl Vetenskapsakademin med en föreläsning om projektet.
  Jag instämmer helt i Peter Stilbs uppfattning att Svensmark är absolut rak och juste. Hans framtoning är ödmjuk och försiktig, undviker den tvärsäkerhet som så ofta kännetecknar hans motståndare. I boken refereras en pinsam incident vid ett möte i Köpenhamn 1996, en dansk reporter hade bjudit in Bert Bolin, då ordförande i IPCC, för en kommentar om Friis-Christensens och Svensmarks resultat rörande kosmisk strålning och molnbildning, varvid Bolin yttrade: ”I find the move from this pair scientifically extremely naive and irresponsible.”
  Det är sådana figurer som alltjämt jobbar dygnet runt för att sabotera för Svensmark m fl.
  Henrik Svensmark, se http://www.spacecenter.dk.
  Låt oss inte heller förbise Henrik Lundstedt vid Inst f Rymdfysik i Lund. Kolla gärna hans hemsida också! http://www.lund.irf.se.
  Men kanske måste det gå 10, 15 eller 20 år innan fjällen skall falla från de förstockades ögon? Jag tycker att detta väldigt mycket liknar situationen när Alfred Wegener framställde sin teori om kontinentaldriften (1915). Bekämpades och skrattades åt. Jordens höga berg ansågs då vara resultatet av att själva jordklotet hade krympt, varvid ”skalet” hade veckat sig. Först fram på 1950-60-talen började man mer allmänt inse att Wegener hade rätt. Men då hade han tyvärr omkommit på Grönland (1930). Och: Höjden av fräckhet – i sin filmföreläsning försöker Al Gore framstå som vår tids motsvarighet till Alfred Wegener!

 9. Claudius – nej Du är inte helt ensam om att ha läst The Chilling Stars. Den liksom TVprogrammet verkar helt övertygande på mig. Jag (och Maggie) efterlyste initierad kritik mot hans idé här på bloggen men det har varit märkligt tyst.
  Visst är det också märkligt hur tyst det är runt Chilling Stars, Singers Unstoppable Global Warming , Spencers Climate Confusion osv som inte anmäls eller diskuteras på vetenskapssidorna i våra dagstidningar. Inte ens i FoF syns de. 
  Vad beträffar Bert Bolins kommentar påminner den om vad Eugene Parker (solvindens upptäckare) 1958 fick höra av dåtidens ”herrar på täppan” – om du visste något om det här ämnet skulle du inte kunna föreslå detta …
  Ibland skulle man verkligen vilja kika in några decennier in i framtiden för att få facit till dagens uppfattning. Vilka namn i det här sammanhanget kommer då att lysa? 
  Ingen här har väl missat klimatsvammels senaste  om solens roll för torrperioderna i Australien!

 10. Christopher E

  Claudius: Jag har The Chilling Stars, läst förstås, i bokhyllan.