Korrupt klimatpolitiker kan tvingas avgå

The Guardian skrev igår om Elliot Morley, Gordon Browns klimatutsände, som riskerar att bli utesluten ur Labour-partiet som en följd av en finansskandal som skakat hela Storbritannien.

The former environment minister Elliot Morley today became the first Labour casualty of the expenses scandal when he was suspended from the party and sacked as Gordon Brown’s envoy on climate change for claiming £16,800 in mortgage interest payments for a loan that had already been paid off.

Den store Barden skulle kanske ha sagt: ”There’s something rotten in the state of Britain”. Och jag vill på intet sätt anklaga någon, men jag undrar lite grann vad som skulle hända om man granskade vår egen Anders Wijkman.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Tege Tornvall

    Äkta eller påklistrat AGW-nit föder en hel kader av byråkrater och karriärister, vars löner vi betalar.
    Tege

  2. Anders L

    Det finns säkert många fler ”byråkrater” och ”karriärister” bland skeptikerna, eftersom medelskeptikern är en konservativt lagd akademiskt utbildad man i övre medelåldern.

  3. L

    Anders L, jag tror du missade poängen…

  4. Anders L

    Som var … ?

  5. L

    Ja, inte kan du mena att AGW-frågan föder en hel kader av skeptiker..?

  6. Ulrik

    Det skulle vara intressant med ett oberoende referat av Svenska Naturskyddsföreningens 100-årskalas dit tydligen Andreas Carlgren är bjuden. Eller får vi nöja oss med deras egna och deras hejaklacks sanningar.

  7. Christopher E

    Inte tror jag någon väljer att bli skeptiker för karriären…
    Det är ju i klimatgeschäftet de stora slantarna finns.
    Al Gores förmögenhet har ökat från 20 miljoner dollar till 100 miljoner dollar sedan han förlorade valet och valde klimatbranchen. Får han igenom utsläppshandel i USA kommer den summan mångdubblas.

  8. Jag vill gärna förtydliga att jag inte alls tror att Anders Wijkman är involverad i något liknande. Däremot kan man ifrågasätta hur hans klimatprat går ihop med hans livsstil. Det blir många flygmil där.

  9. Urban

    Wijkman är sin egen ”industri”. Det är något med Carlgren och honom som inte känns äkta.

  10. Carl

    På tal om politiker:
    http://opassande.se/index.php/2009/05/15/amelia-andersdotter-snackar-miljo-med-kd/
    Det handlar visserligen om Piratpartiet och KD men ändå berör det detta ämne eftersom det de diskuterar verkar vara beroende av lika stor korruption som den som ligger bakom finanskrisen.

  11. Gunnar Strandell

    Maggie!
    Jag kan inte befria mig från en känsla av att prestige, lön och kraven i arbetetsuppgifterna haft betydelse för Anders Wijkmans vandring från MUF, via Röda Korset till KD och EU-parlamentet.
    Varför ska man göra livet svårare än nödvändigt för sig? 
    Det hedrar honom att han alltid brunnit för sin uppgift, men jag har alltid haft svårt för att han berättat för oss andra vad vi bör göra eller hur vi bör leva.
    Men döm honom inte för hårt, för den som talar utifrån sin övertygelse ljuger inte!

  12. Steve

    Re utsläppshandel (# 7):  Guvernören i Indiana, Mitch Daniels, skriver idag 15/5 i Wall Street Journal under rubriken Indiana Says ’No Thanks’ to Cap and Trade.   Han vänder sig starkt mot lagförslaget Waxman-Markey American Clean Energy and Security Act, en lag som vill försöka hejda den globala uppvärmningen genom hårda begränsningar på CO2-utsläpp.  I lite förenklad snabböversättning delar av texten här :
    Ingen hederlig människa tror att det här får någon som helst betydelse för klimatet … Jag har följt debatten om ”klimatförändring” med ett öppet sinne.  Men för mig står det klart att hela landet, och särskilt min hemstat Indiana, kommer att bli synerligen illa betjänade av den här politiken … Detta verkar faktiskt vara ren imperialism.  Genom lagen skulle några rika men skröpliga stater — Kalifornien, Massachusetts och New York — få räta upp sina sjukliga ekonomier genom att exploatera politiskt svagare kolonier, och lägga väldiga skatter på vår ekonomi.  Skatter som främst att kommer att belasta oss, samtidigt som pengarna läggs på deras sociala program …  Vi vägrar att finna oss i detta.
    Det här skulle mer än fördubbla våra el-kostnader här i Indiana.  Åratals reformer av skattesystem, lagstiftning och infrastruktur-uppbyggnad skulle raseras i ett svep.  Under flera år har Indiana varit ledande i att dra till sig utländska investeringar … Den nya lagen tycks vilja vända på detta.  Skyltar med ”Stängt — flyttat till Kina” skulle komma upp över våra fabriker …
    Och varför detta?  Ingen hederlig kalkyl låtsas att denna cap-and-trade lag skulle påverka världstemperaturen med så mycket som en tiondels grad ett halvsekel fram i tiden.  Medborgarna beordras nu att acceptera att bli fattigare genom en lag som inte räddar en enda isbjörns liv.
    Kina, Indien och andra länder visar inte minsta vilja att följa med i den här förändringen idag.  Men om vi ”föregår med gott exempel” så kommer de ändå till sist att följa efter oss, påstår man.  Men om våra vänner i Asien och Tredje världen får se hur vi i Midwest drabbas av fattigdom, och hur våra jobb försvinner och tas över av dem själva, då lär de nog komma att välja en annan väg än vi. …
    Vår president har helt berömvärt sagt sig vilja föra ”en politik som fungerar”.  Men denna hans kejserliga klimatförändringslagstiftning är ”en politik som inte kan fungera”, och vi enkla kolonister här ute i provinserna har nu inget annat val än att vädja om bli befriade från majestätets pålagor.
    Läs hela texten hos WSJ!  
    http://online.wsj.com/article/SB124234844782222081.html

  13. Anders L #2
    Din syn på var man hittar karriärister kräver ett förtydligande från dig. Men strunt i det. Jag tror inte att så många är intresserade.
    Din syn på medelskeptikern kräver också ett fötydligande från dig. Men strunt i det också.
    Dina förutfattade meningar är nog inte tillräckligt intressanta för att skapa en klargörande dialog eller diskussion.
    Debatt vill du nog ha, men jag tvivlar på att du får den med så naivt personliga generaliseringar. 

  14. Steve #12
    Tack för översättningen!
    Bra jobbat!
    Vi behöver höra mer om hur tricket med utsläppsrätter uppfattas i omvärlden.

  15. Steve

    Professor Paul Krugman (Nobel-priset i ekonomi 2008) som är kolumnist i New York Times, skriver på temat ”beskatta klimatsyndarna” idag 15/5:  ”Förr än man tror kommer länderna som vägrar begränsa sina växthusgas-utsläpp att drabbas av sanktioner, sannolikt i form av skatter på deras exportvaror.  De kommer förstås att klaga bittert över att detta är protektionism, men so what?  Globalisering tjänar inte mycket till, om globen själv blir obeboelig.  Det är hög tid att rädda vår planet!  Och vare sig man vill det eller inte kommer kineserna att få ta sin del av detta.”
    (Vår framtid är nämligen direkt katastrofal, vet Krugman.  CO2-utsläppen har ju ökat lika mycket som, eller till och med mer än, värsta-alternativen i IPCC-kalkylerna.  Läget nu ”gränsar till det apokalyptiska”!)
    ”Med andra ord”, kommenterar Jim Manzi i National Review/ The Corner sanktionskravet, ”måste vi nog ta och börja handelskrig med Kina (och Indien och Brasilien och hela den övriga Tredje världen) för att tvinga dem att anpassa sig till ett ekonomiskt destruktivt program för utsläppskontroll.”
    http://corner.nationalreview.com/post/?q=MWE0M2Q3YjQwMzFkZDNjMzczMmViZTg4OTA3MzliOWY=
    — Jim Manzi?  Ja.  Den Jim Manzi som ledde Lotus, bolaget som 1983 kom med kalkylprogrammet Lotus 1-2-3, som snabbt blev större än VisiCalc, och sedan flera år  var störst på DOS-sidan.  Tidigare än så hade jag måst sitta och programmera i Basic på en HP 9800 bordsdator (före DOS), när jag ville ha något uträknat.  1978…

  16. L

    Ja, om det blir som Reinfeldt vill i Köpenhamn kommer dagens ekonomiska kris att blekna i jämförelse med när världshandeln stannar helt. Men ska industrialismen avvecklas så har dom chansen nu…

  17. Anders L

    Christopher E #7,
    ”Det är i klimatgeschäftet de stora slantarna finns.”
    Låt mig då påminna om att Vattenfalls VD fick lönen höjd med 39% till 9.6 miljoner kronor förra året. Exxons VD fick 24 miljoner – dollar.  Exxon gjorde en vinst på 43 miljarder dollar förra året – den största vinst som något amerikanskt bolag någonsin gjort för ett enskilt år. Finns det större pengar i ”klimatgeschäftet” enligt din uppfattning?

  18. L

    Anders L, är du helt säker på att just dom är AGW-skeptiker..?