Kommunen räddar världen

Det råder väl ingen brist på kommunala satsningar där de i klimathotets namn skall lägga skattepengar på det ena leksaksprojektet efter det andra och Mariestad vill naturligtvis vara med på listan. Svenskan hade i veckan en artikel med rubriken ”Mariestadsbor skall bli sina egna oljeschejker” som beskriver hur Mariestads kommun lägger pengar på en helt meningslös vätgasanläggning. Man har byggt en solcellspark som driver en vätgasstation där vätgas framställs genom elektrolys av vatten. Vätgasen används i de vätgasbilar som kommunen har köpt in men det verkar inte vara den succé som man hoppats på.

Kommunen har elva vätgasbilar och en av dem finns hos hemtjänsten i Lugnås, en liten ort sydväst om Mariestad.
Men hälften av personalen vill inte använda den bilen utan kör i de vanliga hybridbilarna i stället. Vätgasbilen står ofta kvar till den som blir sist.

Nåväl, att de anställda inte vill åka omkring med vätgas i tanken är nog inte det största problemet. Problemet är nog att den ”gröna vätgasen” som produceras är mycket dyr och ekonomin blir inte bättre för att man väljer att använda den i en Toyota Mirai som säkert kostat kommunen dryga halvmiljonen i inköp; inget ont om den bilen men kanske inte den naturligaste bilen för hemtjänsten.

1280px Mariestadskyline

Att producera el från en solcellspark är inte billigt och ekonomin blir inte bättre av att man använder elen till att spjälka vatten. Vill man köpa vätgas så kan man göra det för 10-20 kronor per kg men då är det naturligtvis vätgas framställd från naturgas. Skall man som som i Mariestad framställa den genom elektrolys så skenar priset snabbt iväg och frågan är väl om det för Mariestads räkning räcker med 100 kronor per kg.  Mariestadsborna bör verkligen fråga sig var de pengar de spenderar på hemtjänst gör mest nytta – ytterligare några anställda i hemtjänsten eller till en lekstuga för kommunalpolitiker.

Om det inte var nog med en vätgasmack så bygger nu kommunen en förskola för 144 barn.  Den skall naturligtvis vara helt självförsörjande på energi och vad passar inte bättre än att fortsätta med sol och vätgas. Svenskan presenterade lite siffror på vad det bygget kostar och det är förunderligt hur kommunalpolitiker spenderar innevånarnas skattepengar. Förskolan kostar enligt Svenskan totalt 84 miljoner kronor att bygga och av det är 17 miljoner extrakostnader för vätgasdriften. Räntan på de 17 miljonerna är väl en sak men drift och underhåll är naturligtvis inte gratis:

Ett annat sätt att se på det är att det kostar 6 miljoner kronor om året att driva förskolan. Vätgassatsningen driver upp den kostnaden med 800 000 kronor.
– Det är en extrakostnad för skattebetalarna. Men vi behöver lägga pengar på att ställa om och är vi inte beredda att satsa, då händer heller ingenting, säger Johan Abrahamsson. (SvD)

Så för att ge 144 barn en så bra förskoletid som möjligt så väljer kommunen att dra ner på antalet anställda för att istället … ja va då, vad är det man egentligen vill uppnå?

– Vätgas är en av många tekniker som är med och bidrar till ett fossiloberoende. För personlig del är det också värdefullt att känna att jag är med och bidrar till en bättre värld, säger Harald Bouma.

Man skulle önska att Johan Abrahamsson och Harald Bouma gjorde skillnad på sina egna hobbyprojekt och den service kommunen skall ge sina innevånare. Sen skulle det finnas en lag på att politiker aldrig får använda ordet ”satsa” utan tvingas skriva ”slösa” så att man vet vad det handlar om.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Johan. Mariestad vill nog inte vara sämre grannkommunen med den välkända orten Grönköping, som till och från utmärkt sig med enastående idéer.

  2. Jättebra att du tar upp detta Johan.
    För den som vill ha lite siffror:
    Jag har skrivit ihop en sammanfattning (för cirka ett halvår sedan) av hur ’ofysikalisk’ vätesatsningen är, baserat på Furfaris bok ’Väteillusionen’. Jag har kallat mitt inlägg ’Väteillusionen – hur man trollar bort skattepengar’. Du finner den på Kurts och min hemsida asikten.com eller direkt på https://asikten.com/onewebmedia/Väteillusionen.pdf

    redigerad länk
    gå till https://asikten.com välj ”Klimat” och sedan ”Väteillusionen – hur man trollar bort skattepengar”, där finns en länk som fungerar.

    tredje gången gillt, jag har lagt upp den på klimatupplysningen:
    https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2021/07/Väteillusionen.pdf

  3. Evert+Andersson

    EU:s Fit for 55 – förslaget till klimatlagar är sprängfyllt ( 🙂 ) av önskedrömmar och ogenomförbara visioner. Det gäller ju att hänga med!

    Som Elsa Widding visar i videon för några dagar sedan skulle det gå att sopa undan hela hypotesen om människans skuld och möjlighet att påverka klimatet om man gick till botten med koldioxidens relaxationstid i atmosfären och synar Bernkurvan ordentligt.

    Det är ju hypotesen som driver hela karusellen. Inte konstigt om kommunpolitiker blir yra i huvudet när karusellen nu börjar övervarva.

  4. #2 Gunnar

    Tack, en gedigen genomgång av grunderna. Det är verkligen förunderligt hur väte återkommer som silverkulan som skall lösa alla problem.

    Jag tror nog det finns en framtid för vätgas men möjligheterna kommer först när man kan framställa vätgas till halva priset jämfört med från naturgas. Den möjligheten finns kanske med Gen-IV reaktorer men även då kan man ställa sig frågan om det inte är enklare att framställa metanol eller något annat flytande bränsle, det gör ju livet lite enklare.

  5. TB

    #” Gunnar Holmgren
    Båda dina länkar blockeras på min dator!

  6. jax

    #2
    Står bara ”blocked” när man klickar på länken! Vem blockerar?

  7. Evert+Andersson

    #4 Johan Montelius

    Svenska Kraftnät skriver i Långsiktig Marknadsanalys LMA 2021 att vätgas blir knepigt på grund av de riktigt stora energiförlusterna i processen förnybar el via vätgaslager – el.

    Politiken verkar inte ta intryck av den rapporten. Bidrag och subventioner kommer säkert att ösas på vätgaspiloter lite här och var.

    Vägen till helvetet kantas av goda avsikter. Visdomen att kräva etanolpumpar på alla mackar ledde till nedläggning av en massa mackar i glesbygd. Utanför stadens tullar blir det nog inte många kvar om det blir lag om vätgaspumpar.

  8. Håkan Bergman

    Artikeln kan läsas i bibliotekets pressreaderversion av SvD Näringsliv 24/7. Kolla in bilden på oljeshejken själv, hoppas nån mariestadsbo spar den för framtida bruk. Står i texten att man kan producera 40 ton vätgas per år, men med 1500 m² solpaneler får jag det till mindre än 5 ton per år?

  9. #5 jax

    … hmm, jag har också problem, fick ner den förut men nu står det blocked?

  10. #7 Håkan Bergman

    Jag såg också siffran 40 ton och undrade lite. I en annan artikel sägs produktionen vara 4 ton per år vilket verkar mer rimligt.

  11. #5
    Problem med länken kan ha att göra med behörigheter.
    Försök istället att gå in på https://asikten.com/ och klicka dig fram till ’Väteillusionen’ (två eller tre klick)
    Gunnar

  12. #7 Evert+Andersson

    Vätgas genom elektrolys kommer nog alltid att vara dyrt men högtemperaturreaktorer öppnar upp andra vägar som kan vara billigare:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sulfur%E2%80%93iodine_cycle

  13. jax

    #11
    Blocked där också.

  14. Blockerad länk:
    Jag har ingen förklaring – Vi avvaktar ett tag – det kanske löser sig

  15. Sören+G

    I P1 hade man nyheten att satsning på vind- och solenergi ger jobb åt många fler än från fossila energislag.
    I det gamla Östblocket löste man arbetslösheten genom att flera personer fick sitta på samma jobb.
    Med de gröna energislagen får man ut mindre med energi för samma arbetsinsats. D.v.s. det krävs fler arbetstillfällen för samma energiproduktion.

    Ett projekt har också satts igång för att undersöka lämpliga platser för koldioxidlagring. Sverige ska rädda världen som dock ökar sina utsläpp.

  16. Håkan Bergman

    Sören+G #15
    Och hög arbetslöshet heter högt arbetskraftsutbud.

  17. Lasse

    Kan påminna om att vätgasen ses som utopi av Martin Hultman (Chalmers förnekarjägare).
    Men att den omfamnas av många som har Hybrit som mål.
    Allt som krävs för att förhindra Arktis smältning och korallrevens överlevnad samt vilken som helst naturkatastrof som är dagens tema behöver dessa offer. Arma människor , lättlurade!

  18. BD-Nille

    En annan sågning av vätgas (som flygbränsle) finns på sidan 39 i denna rapport:

    https://www.svensktflyg.se/wp-content/uploads/2011/05/slutsatser-och-rekommendationer-fran-flygets-miljokommitte.pdf

  19. Ivar Andersson

    Mariestads satsning på vätgas får mig att tänka på Gobigas, Göteborgs stora satsning på biogas. Idéen med GoBiGas var att tillverka biogas i stor skala genom att förgasa rester från skogsbruket som toppar och grenar. Anläggningen invigdes 2014.
    I april 2017 beslutade Göteborg Energis ledning och styrelse att aktivt söka efter en ny ägare till anläggningen. Den processen avslutades i mars 2018 då ledningen och styrelsen beslutade att avsluta projektet och avveckla verksamheten.
    Det är inte lätt för kommunerna när de ska visa sig på styva linan men det är lätt för kommunerna att slösa med andras pengar (skatter).

  20. Nu har jag lagt upp Gunnars artikel om vätgasillusionen på Klimatupplysningens server:

    https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2021/07/Väteillusionen.pdf

  21. Daniel

    OT Häromdagen kunde man läsa att Kebnekajse har blivit lägre. Klimatförändringarna med global uppvärmning är orsaken. Jag cyklar förbi mjölkuddsberget i Luleå varje dag. Det ligger ett par km från centrum. Där finns en anslagstavla som berättar att berget började titta upp från havet för 6000 år sedan, nu är det drygt 60 meter högt. Se där ett berg som blir högre och högre. Klimatförändringarna orsakar detta också. Isen från den senaste istiden tryckte ner jorden som fortfarande reser sig. Vilka enorma krafter som finns i universum. Vill man verkligen skrämmas så kan man hota med en istid, med en drygt två km tjock is. Nån skrev att hur kunde detta enorma istäcke smälta. Det var gravitationens lek med lilla jorden. Hur man än vänder sig så är ändan bak. Vem vet, vätgas kanske räddar oss från en ny istid.

  22. Anders Nyström

    Genom att skriva asikten.com i Bings sökruta i Edge kunde jag spara den som pdf kl 09,15

  23. Anders T

    Orsaken till att kommuner, i princip, kan strunta i om de gör dåliga investeringar eller slösar bort skattepengar på annat sätt kan man läsa om i SVD idag. Övriga kommuner och staten betalar nästan allt genom utjämnings systemet.

  24. Johan Montelius

    https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Mariestad/

    Skatteintäkter 44′ per inv, bidrag 15′ per inv.

    Tro fan att man kan ha lekstuga.

  25. Magnus B

    Vätgassatsningen är 800 000 kronor extra per år för att ”rädda klimatet”?

    Enligt Röda Korset ( https://www.rodakorset.se/stod-oss/bli-manadsgivare/ ) kan man med 200 kronor per månad åstadkomma följande:

    ”Du väljer själv vilket belopp du vill ge varje månad. Visste du att 200 kronor kan varje månad räcka till något av detta:

    60 påsar nötkräm som räddar livet på undernärda barn
    vaccination av 120 barn mot dödliga sjukdomar som polio och mässling
    rent vatten till 60 personer i en månad
    ett matpaket som räcker till två personer i en månad”

    Kära läsare: vilket ändamål tycker du det är värt att satsa på för att rädda liv och förbättra levnadssituationen?

    800 000 kr per år / 12 månader = ca. 67 000 kr per månad.
    67 000 kr per månad / 200 kr per månad = 335 ”möjligheter”
    D.v.s. rent vatten för 335 x 60 personer = 20 100 personer per månad

    Eller matpaket 335 x 2 personer = 670 personer per månad

    Vad väljer Johan Abrahamsson och Harald Bouma på Mariestads kommun?

    Inte för att jag är någon större vän av Röda Korset (politisk vänster organisation) men några siffror rätt måste dom ju ha i alla fall…

  26. Roland Salomonsson

    Mariestad är inte ensamt om slöserier.

    I Härnösand gör man liknande. I närheten av ishall, Curlinghall mm så har man låtit sätta upp en solkraftanläggning. Exakt funktion är osäkert, men antingen skall den leverera varmvatten för att värma volymerna eller så skall el produceras eller både och! Kommunen betalar. Leverantör är ett Härnösandsföretag som producerar anläggningens komponnenter (sannolikt i verkligheten byggda i låglöneland eller Kina). Att placera produktion av komponnenter i Kina innebär garanterat att om verksamheten är lönsam och produkterna är efterfrågade, så dyker det snart upp ett Kinesiskt företag med liknande produkter, vilket snabbt tar över marknaden.

    Företaget behöver förståss en anläggning att visa upp, så det kan misstänkas att kommunen finansierar visningsanläggningen under sken av att det handlar om Grön Hållbarhet el dyl.

  27. De enda som skrattar hela vägen till banken är leverantören av cirsusanläggningen.
    En nisse i Göteborg gjorde sitt hus med vätgas.
    https://www.elinstallatoren.se/2017/05/skippar-elnatet-med-bransleceller-i-kallaren/

    Går visst utmärkt att koppla ur villaelmätaren om man lägger ned några arbetsår, 1,5 miljoner och ännu mera jobb och pengar i framtiden.

    Nissen startade visste ett företag:
    https://nilssonenergy.com/start/svensk-info-2/
    Hyllningar och priser öses över han.

    Han levererade visste denna Mariestadsanläggning.

    Det kryllar av idioter och godhetsknarkare som vill rädda världen, speciellt bland ortspolitikerna som leker med andras pengar utan något tjänstemanna ansvar numera så han får nog fullt upp.

  28. tty

    #18

    Källan är i och för sig korrekt, men tar inte upp det kanske största problemet med vätgasdrivna flygplan, att varenda flygplats måste byggas om och förstoras (eller flyttas).

    Vätgasflygplan kommer att bli STORA p g a vätets låga täthet. Detta är egentligen inte något tekniskt problem, ett tusentons flygplan är fullt möjligt med existerande teknik. Men både terminaler, ramper, taxibanor och startbanor kommer att behöva byggas om. Dessutom kommer det att krävas en helt ny och helt annorlunda bränslehantering som klarar att lagra och hantera flytande väte vid -250 grader, och att transportera det till och från flygplanen och tanka och tanka ur dessa, med hänsyn tagen till vätes extrema läckbenägenhet.

    Planen måste tankas ur efter landning eftersom vätet annars kommer att avdunsta. Vid korta stopp kan man kanske använda vätgasen för att driva APU:n, men skall planet stå över natt lär man bli tvungen att tanka ur det. Att bara ventilera bort vätgasen känns riskabelt på en flygplats med många parkerade flygplan. Risken för att det någonstans uppstår explosiv koncentration är uppenbar.

  29. Glömde nämna att nissen inte tog med i kalkylen att halva villan gick åt till den imponerande anläggningen.

    Vad blir det per kWh?
    Måste bli mycket billigare att köpa en dieselgenerator och köra den konstant.

  30. Peter

    Det framstår som mer än klart att ”investerarna”, bortsett från de statliga bolagen, endast är intresserade av bidragen. De kommer att göra en exit långt innan det klart framgår att detta är ett ’idiotprojekt’.
    Stålverk80 kommer att framstå som ett mönsterprojekt i jämförelse.

  31. Brutus

    SKL:s nya officin skall kosta 2 miljarder SEK. Centralt. Sannolikt med subventionerade solceller på taket. Inte skall man då kräva av kommunerna att de skall spara på medlen! Nu vet vi vad f-n man får för pengarna.

  32. Björn

    Till Johan Abrahamsson och Harald Bouma skulle jag vilja säga, ni bidrar inte till en bättre värld, utan en dyr, osäker och farlig värld. Var förvaras vätgastankarna som skall förse förskolan med energi från vätgas, bredvid kanske? Var finns konsekvensanalysen av projektet att läsa, Johan och Harald?

  33. Bengt

    https://youtu.be/s0zGZaquQ1E

    Lyssna på gamle miljökämpen Gillberg – mitt i prick!

  34. asikten.com är kanonbra, lätt beskrivet. Borde förstås av varenda idiot. Samspelet med fysikern och psykologen är toppen.
    De glömde dock i: 1:3:50 att ta med litosfären

    Så här ser det ut: 1:3:50:500 000.
    (50 är egentligen 60, räknat på karbonathalterna i haven)

    Havet tillförs ständigt karbonater från kalkstenen i skorpan som vida överglänser i förekomst de andra sfärerna ihop. Denna kalk sedimenterar till jämvikt i havet avseende karbonater.
    Litosfären och haven har en egen koljämvikt.
    Skulle vi suga ur CO2 ur luften kompenserar haven genast samma mängd tillbaka, minskningen i havet kompenseras av tillförsel från skorpan och med lägre kalksedimentering.

    Slutsats: CO2 fångas in av miljöpartister och trycks ned i berggrunden som regerar med kalciumsilikater till kalksten, som eroderar ut i haven, som läcker ut CO2 till atmosfären… som fångas in av miljöpartister igen osv..
    Denna cykeln heter det miljöpartistiska hamsterhjulet.

  35. #8 Håkan Bergman

    Jag hittade årsredovisningen för VänerEnergi som är det kommunala energibolaget.

    De har kanske haft lite inkörningsproblem 2020 men solcellsparken genererade 270 MWh (vilket får anses som bra för en anläggning på 250 kW) . Den totala mängden levererad vätgas under 2020 var 1,2 ton (1,1 ton 2019).

    …. 1.2 ton vätgas, hmm .. de har kanske lite inkörningsproblem.

    https://vanerenergi.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkiv/2021-04-09-arsredovisning

  36. tty

    #35

    270 MWh från 250 kW, det innebär en verkningsgrad på 12,3 %, ja det får nog anses bra för solkraft i Sverige.

    Fast bara på samma sätt som i historien om det bästa hotellet i Katrineholm:

    En resande frågade på stationen om det fanns något bra hotell i Katrineholm och fick svaret att Stadshotellet var bäst, och svarade att det var ju skönt att det fanns ett bra hotell, ”Nej det är inte bra, men det är bäst”.

  37. Mariestads Tidningen köper inte historien om guld och gröna skogar:

    https://www.mariestadstidningen.se/2021/04/01/ar-vatgasprojektet-en-bubbla/

  38. Håkan Bergman

    Johan M. #35
    Verkar som hunden ätit upp årsredovisningen nu.

  39. En annan

    Men kan man inte blanda vätgasen med co2, vad händer då?

  40. Karl Eider

    #39

    Visst ta en del CO2 och fyra delar H2. Trycksätt och värm upp till 400 grader. Och så behövs en katalysator också, t.ex. nickel. Och vips så har du metan och vatten. Kallas Sabatier-rekation.

    Sedan kan man bränna metangasen. Och då får man vatten och… nej CO2. Attans också. Då har vi fått tillbaka den vidriga gasen igen.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sabatier_reaction?wprov=sfla1

  41. En annan

    Ja Karl E, men då har man fått ett slutet kretslopp, lika hållbart som ett handtag från IKEA…

  42. tty

    #35

    ”hmm .. de har kanske lite inkörningsproblem.”

    Och när det gäller storslagna statliga och kommunala projekt brukar ju inkörningsproblem sömlöst gå över i utfasningsproblem.

  43. Karl Erik R

    #26 Roland S

    Anläggningen i Härnösand producerar värme, enbart vatten/ånga och ingen elektricitet. Som vanligt med solenergi så går produktionen bäst när behovet är minst.

    Dock finns ju en möjlighet att trycka ner varmvatten i borrhål och värma upp en större volym för att under vintern ta ut en del av värmen m h a värmepump. Vet inte om detta är aktuellt i Härnösand.

  44. BD-Nille

    #36 tty

    ”270 MWh från 250 kW, det innebär en verkningsgrad på 12,3 %, ja det får nog anses bra för solkraft i Sverige.”

    Med Verkningsgrad menar du förstås Kapacitetsfaktor! 🙂

    Årsproduktion 270 MWh
    Toppeffekt (installerad) effekt) 0,25 MW
    –> Utnyttjningstid = 270/0,25 = 1080 timmar.
    –> Kapacitetsfaktor = 1080/8760 = 0,123 = 12,3%

    8760 är antalet timmar per år (+24 skottår).

    Kanske det nu är femte gången jag invänder mot att jämställa verkningsgrad med kapacitetsfaktor… Wikipedia har en helt OK beskrivning.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kapacitetsfaktor

    Men det är helt korrekt att 12,3% kapacitetsfaktor för solceller är mycket högt. Det brukar kräva solföljande paneler, vilket inte är fallet.

  45. Sobacken

    #2, #20

    Tack för en lättfattlig och intressant genomlysning av historik och framtidsvisioner runt främst vätgasproduktion. Har bara gymnasiefysik i min utbildning men förstår ändå lätt hur orimliga idéer som sprids om vätgas och vindkraft för vår energiförsörjning.
    All industri påverkar vår natur men den massförstörelse som vindkraften innebär måste vi bara värja oss från. Som tur är ser jag alltfler uppror i bygderna mot etableringarna.

  46. #37 Mariestads tidning
    Vätgasballonger har en förmåga att dra i väg…

  47. Lennart Bengtsson

    Den svenska vätgassatsningen börjar alltmer påminna om ingenjör Andrés luftfärd till nordpolen. Till slut kommer man inte ens kunna få stopp på verksamheten utan den börjar leva sitt eget liv. För de som fortfarande är läskunniga kan jag bara rekommendera Samuele Furfaris bok. Jag råkar känna författaren väl och det är en man som vet vad han pratar om till skillnad från landets alla glada amatörer från MP-toppen till kommunledningen i Mariestad.
    Vätgas från sol i Sverige är givetvis möjligt. Nackdelen är bara att solel i Sverige är negativt korrelerat med energibehovet. Det betyder att när vi verkligen behöver energi så finns det inte som exempelvis i december och när det knappast behövs som i juni så är det ingen som vill ha det.
    För att inse detta så krävs förstås kognitiv förmåga. Det verkar vara en vara en bristvara hos landets politiker såväl på riksnivå som kommunalt

  48. Lasse

    Alla väderhändelser som TT rapporterar om avslutas med ”klimatförändringens fel”
    Så sprider TT sin propaganda vilket sväljs av allmänhet och politiker.
    Hur vet vi att det är propaganda?
    Kanske för att de inte rapporterar om ickehändelser som skulle ske!
    Arktis isar smälter dåligt i år, Grönlands snötäcke ävenledes.
    Kanariefågeln lever!
    Willis E gör denna betraktelse: https://wattsupwiththat.com/2021/07/26/keeping-things-in-balance/

    Varför var det så instabilt klimat förr!

    Solen 😉 skiner och ger värme. 20% fler timmar sen 1983!
    Vindruvorna frodas och baden blir långa och sköna!

  49. eon

    #48

    Jag tycker det är väldigt konstigt, hurvida väderhändelser har att göra med ”klimatföräldringarna” eller vad som helst är det väl nåt man måste ta reda på först. Det verkar inte vetenskapligt att basunera ut vad som orsakat nån händelse precis när den händer, det är väl nåt vi kommer få reda på mycket senare när forskarna fått tid att undersöka saken.

    Som media är nu gäller det att alla väderfenomen är orsakade av människan, och då behövs ju ingen forskning. Snarare är det nog så att det inte säljer lösnummer att skriva om de väderfenomen som hände några år tillbaka, och i slutändan visar nog sig resultaten vara mindre spektakulära än det är att skrika ut att slutet är nära för varje värmebölja som händer nånstans i världen.

  50. Lennart Svanberg

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/PyGg00/massiv-desinformation-sinkar-klimatlosningar – ja så är det ännu en självutnämnd klimatexpert, han försöker inte ens påvisa någon särskild kunskap om väder eller meterologi (han jobbar som författare och kemist), som vet att vi i denna bloggen har fel.. Suck…

  51. #50:
    Debattserien heter ”Nödläge” utan något ?
    Därmed får väl agendan vara satt.

    #12, Jodsvavelmetoden, uffamej.. Tuff miljö i reaktorkärlen som inte är löst, bara massa idéer än.
    Även om H2 priset skulle halveras så spelar det ingen roll, de övriga förhållanden och naturlagarna sänker H2 ändå som realistiskt.

  52. Lennart S #50,

    Det Lena Andersson och andra ibland påpekat är att det saknas debatt i stormedia. För att konstatera detta behövs inga kunskaper i klimatvetenskap. Det kräver bara att man är bekant med vad som skrivs i tidningarna, bl.a Aftonbladet. Där finns ingen debatt, inget ifrågasättande, inga intervjuer med skeptiska vetenskapsmän. Nada.

    Att denna blindhet för vad som skrivs och sägs i den offentliga debatten demonstreras i Aftonbladet förvånar ingen.

  53. Håkan Bergman

    Lennart S. #50
    Så han tror att politiker, aktivister, kulturknuttar, m.m, m.m ska kasta sig över WG1AR6 i augusti när dom inte läst en enda av dom vetenskapliga sammanställningar som utgetts hittills.

  54. Adepten

    #50 Lennart Svanberg
    Kan inte förneka att Maths Nilssons slagfärdiga debatteknik imponerar. t.ex.
    Klimatproblem, förklaringsmodeller och åtgärder måste få diskuteras för alla har sina baksidor. Men den som vill föra en saklig debatt får helt enkelt låta bli att slänga fram gamla uttjatade myter.
    Information och bemötande av myter finns lättillgängligt på nätet. Informationen hoppar dock inte självmant ner i halsen på en.
    Och journalistikens stora misslyckande i klimatfrågan är att det krävdes barns protester för att befolkningen skulle bli medvetna om problemen – som forskarna snudd på enhälligt varnat för i trettio år.
    Med andra ord hans kunskaper vilar tryggt m.h.a. IPCC .
    Läs detta så ni förstår vad jag menar https://mathsnilsson.se/2021/07/26/klimatet-och-journalistiken/ Det krävs en hel del för att bemöta detta om man ska spela på hans planhalva 😉

  55. jensen

    Maths Nilsson har ju tidigare flera ggr varit på tapeten i Klimatupplysningen. Bedömningen har varit mycket negativ.
    Innan jag fick vetskap om detta, hade jag av andra skäl anledning att läsa hans alster, bl. a. bloggen.
    En del vetskap fanns, men för det mesta synnerligen mängd av manipulationer och misinformation.
    Fullständig rappakalja av ad hominem, auktoritets-skriverier beträffande IPCC, entydig ovetenskaplighet.
    Jag hade av en nära släkting fått i uppgift att skatta hans skriverier, och slutbedömningen blev: Snurrigt, missledande , icke läsvärt, m.m.
    Resultatet blev att vederbörande släkting i stället grep sig an Gösta Pettersson med tacksam frenesi.

  56. Lennart Svanberg

    #55 Jensen – skönt att höra.

  57. Adepten 54,

    Du har tydligen höga tankar om Maths Nilssons kunskaper. Synd bara att han inte visar prov på det i sitt debattinlägg. Istället hoppar han på en del tidningskolumnister som efterlyst en större öppenhet från medias sida. En sådan öppenhet ogillar han tydligen.

    Om han vore intresserad av att få klimatfrågan diskuterad så hade han naturligtvis öppna upp för en sådan debatt. Istället bemöts alla försök med ad hominem, konspirationsteorier och rena lögner. Kul sätt att öppna för debatt?

  58. Arild Fuglerud

    Det finns många tankar om dagens MSM-journalister i detta forum. Det fria ordet är långt ifrån ”fritt” i klimatfrågan. Det finns inget intresse för öppenhet, ärlighet och respekt.

    Jag klassificerar inte journalister efter vad dom skriver – utan efter vad dom inte skriver!

  59. foliehatt

    Adepten, #54.
    Det finns ingen anledning att spela på Mats Nilssons planhalva.

    (vill man vara rolig så kan man säga att man inte ska ta diskussioner med idioter, ty de drar ned diskussionen till sin egen nivå och slår dig där genom sin större erfarenhet)

    Men, allvarligt, argumentationen för CAGW är en uppställning dominobrickor – som börjar bakifrån, med det önskvärda resultatet – en reduktion av användningen av fossilbaserad energi. Då detta ger, och har givit oss, så många positiva tjänster och med fog kan sägas utgöra en av de baser som vår nuvarande civilisation grundar sig på (globalt) så låter sig detta inte ske utan någon mycket stark motivation.

    Så, den andra brickan blir då CAGW. Det vill säga hotet om vår undergång på grund av koldioxidens ökande halt och dess fysikaliska egenskaper.

    Men – bricka tre – de egenskaperna är för klena för att kunna utgöra ett reellt hot i sig. Därför skapas modeller med overifierade förstärkningsmekanisner, tipping points (of no return), etc. Problemet är ordet overifierade.

    Bricka fyra – och det är här som vi är över på Mats planhalva – genom att hävda att bricka tre har vetenskapligt stöd, så påstår katastrofister (som Mats) att diskussionen är över. Att undergången väntar oss…. om vi inte erkänner vår synd och skuld, samt omvänder oss till den smala vägen.

    Så, att köpa hans narrativ är att köpa en lögn. Och om du ska diskutera med en lögnare så ska du absolut inte göra det utifrån lögnarens regler för hur en diskussion ska hållas.

    Innan jag skulle acceptera Mats Nilssons ilskna domedagspredikande som sanning vill jag höra en utläggning om hur han får ihop den av IPCC beskrivna mycket stora osäkerheten vad gäller klimatkänsligheten för koldioxid med påståenden om att den (CO₂) är den absolut viktigaste parametern som styr utvecklingen av jordens medelpemperatur.

  60. Björn

    Adepten [54]; Det Maths Nilsson skriver är ju enbart raljant strunt. Det är en sak att kunna skriva, men att skriva något logiskt sammanhängande, kräver kunskap och det tycks Maths sakna helt i klimatfrågan.

  61. tty

    #54

    Bara en sådan sak som att han fortfarande försvarar Mann’s ”hockeyklubba”, detta statistiska missfoster, visar ju hur okunnig han är.

  62. Adepten

    #59 foliehatt
    Jag bugar med vördnad inför visheten i din kommentar 🙂
    Man kan också se det så här att vi lever i ett samhälle som är präglat av både grundlös och verklig oro, ängslan och rädsla på många olika plan bl.a. m.h.a. MSM.
    Vi blir okoncentrerade och lätt korkade när stressen slår ut vårt rationella tänkande.
    Det ger påslag från vår stenåldershjärna. Vi vet att vi måste vara försiktiga så vi inte blir uppätna när vi befinner oss långt från flockens trygghet och skydd. När ett samhällssystem eller en grupp är utsatt för t.ex. ”Klimatstress” kan det liknas med ett dominospel.
    Brickorna av kunskap, föreställningar, kognitiv låsning, oro, rädsla och stress ”smittar” hela systemet. Varje individ dras med på samma sätt som en rad dominobrickor som faller.
    Att orsaken till att hela raden faller beror på närheten/nyhetsflödet ”brickorna” emellan
    Men samtidigt kan en enda bricka som står kvar och stoppa resten av brickorna att falla.
    Med ditt eget sätt att se på omvärlden kan du besluta dig för om du vill vara en av de fallande brickorna eller om du vill låta det stanna upp med dig. Det innebär att du kommer att utsättas för motkraften i de brickor som faller mot dig. Men det innebär en enorm styrka att känna att du kan välja att stå fast och låta det stanna hos dig. Om du är tillräckligt ”grundad” i ditt tänkande har du alla förutsättningar klara det. Men att känna sig ”grundad” kan dock vara svårt om 97-99 % av klimatforskarna lider av ”klimatstress”. Då gäller det att man har den verkligt sanna vetenskapen på sin sida. Men vilka vetenskapsmän och teorier ska man då förlita sig på?
    Det viktigaste är dock att vi vidtar rätt åtgärder när vi ska ”rädda” världen, det är där jag är skeptisk till att vi verkligen gör rätt. Det är inom det området som klimatupplysningen kan ge en liten knuff i rätt riktning genom att påvisa de felsatsningar som nu görs inom landet.

  63. John-Olof Bauner

    Kommentar av prof. Fritz Indra om vätgas för bilar/lastbilar. För de som kan tyska.
    https://www.youtube.com/watch?v=PkbjkXTBsyw

    En tysk har utvecklat en bil med bränslecell som drivs av metanol. Borde gillas av Björn Gillberg.
    https://www.rolandgumpert.com/

  64. John-Olof Bauner

    Intervjun av prof. Indra går att få med svensk text annars är hans österrikiska hörvärd.