Klagovisa

Jag tycker inte om att klaga och jag tror inte på konspirationsteorier. Jag tycker också att alla har rätt att ha sin egen åsikt – oavsett vad den må grundas på. Man klagar på skolan och på att svenska skolbarn blir allt sämre på det ena eller det andra. Det sista jag läste i sammanhanget var att någon trodde att svenska barn även om de var dåliga i matematik kanske var väldigt kreativa. Detta avfärdades av den höge representanten för PISA som kommit för att vara konsult åt den svenska regeringen – helt enkelt med att de svenska barnen var allra sämst just på de matematikuppgifter som krävde kreativitet. Men det hindrar ju inte att det finns ett stort antal kreativa begåvningar som inte tvingas lära sig matematik utan istället skriver musik eller designar kläder (eller rent av startar nya IT-företag  som Skype eller Spotify).
I just dessa fall behövs det inte så många kreativa begåvningar.
Det är ju i och för sig synd att våra barn inte lär sig något annat kritiskt tänkande än den gamla sorten – att okritiskt anamma kritiska idéer.
När det gäller konspirationsteorier så anser jag att de alla faller på två saker. De överskattar de konspirerandes intelligens och de underskattar den. Konspirationsteorier handlar alltid om något som hänt och förklaringen tros ibland vara en konspiration. Felet är bara att effekterna av den händelse som konspiratörerna tros ligga bakom nästan aldrig går att förutse, så tron att de vet detta är en grov överskattning av deras intelligens. Samtidigt så tros konspiratörer alltid ha ett syfte med vad de gör och då är det nästan alltid så att med detta syfte så finns det bra mycket bättre saker att hitta på – så dumma kan väl inte konspiratörerna vara.
Alltså, jag tror inte att det finns en konspiration av sammanbundna klimatforskare, politiker och journalister. En sådan skulle förmodligen inte heller fungera eftersom de knappast skulle förstå varandra.
Det jag däremot tror på är det gamla marxistiska talesättet ”egenintresset ljuger aldrig”, och visst är det en härlig symbios mellan dessa tre grupper.
För övrigt verkar det bli ett besvärligt Öppet Spår idag men jag hoppas att jag åtminstone kan ta mig i mål.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Lycka till i spåret, Sten. Hoppas Du har tillgång till rätt vallakomponenter också 😉

 2. Jan

  Vilket är den mest säljande rubriken? Vilket är det bästa rubriken då man äskar anslag?
  1: Det är betydligt värre än vad vi förutspådde!!!
  2: Det är inte alls så allvarligt som vi förutspådde!!!

 3. lennart bengtsson

  Sten
  Lycka till med skidåkandet i vårvädret. Det är naturligtvis Naturens hämnd för att Du har varit för kritisk till växthuseffekten utan att egentligen ha redovisad Dina skäl härtill. De troende kring Tällbergsförsamlingen däremot har fått vatten på sin kvarn. De skall dock vara glada ( och Du också) att man inte flyttat Vasaloppet till de gamla svenskbygderna i Minnesota. För de som inte följer vädret normalt rekommenderas ett besök på yr.no de närmaste dagarna eller några av de mer dramatiska väderrapporterna på the Weather Channel.
  Det blir inte lätt för Washington att övertyga senatorer och kongressledamöter från Minnesota och Wisconsin att vi står inför en värmekatastrof såvida man inte lyckats genomföra ett vetenskaplig motsvarighet till det indiska reptricket genom att föra i bevis att rekordkylan också beror på växthuseffekten.
  LennartB

 4. Sten Kaijser, och till viss del Ingemar Nordin
  Jag tycker nog att man gör det lite för lätt för sig när man avfärdar politiska maktsträvanden inom FN och EU samt den agenda som tex ”Club of Rome” redovisar öppet såsom ”konspirationsteorier” Det är väl bara att studera befintliga dokument som tex Agenda 21
  Fast lycka till i skidsåpåret Sten 🙂

 5. Bim

  Lennart B
  ”föra i bevis att rekordkylan också beror på växthuseffekten.”
  Vad skulle den annars bero på?
  Självklart beror den på frånvaron av växthuseffekten.
  Sten K
  Kreativitet beror inte på vad man lärt sig i skolan, vissa människor är helt enkelt kreativa oavsett utbildning. Andra inte.
  Kreativa har förmågan att tänka annorlunda eller att helt enkelt vända på tankebanan. Kreativa människor är ofta humoristiska efter som de ser på saken tvärtom.
  Icke kreativa som Rockström, Wijkman och Olle Häggström saknar humor. Jag har aldrig set ett spår av humor hos dessa personer, Kolla bara på ”Pia i Bryssel” där Wijkman aldrig kom på tanken att någon kunde driva med honom. Han borde ju ställt den frågan istället för att börja undervisa Pia i rena självklarheter.

 6. Bim

  För de som till äventyr inte sett videon.
  http://youtu.be/vXyfVJk4zWs

 7. Pelle L

  Lennart Bengtsson #3
  🙂 🙂 🙂
  Äntligen har klimatkontroversen nått sin höjdpunkt!
  Och som gammal Göteborgare måste jag ju dra en enkel Hegerforsare
  ”Nu har väl klimathotarna fått vatten på sin kvarn” 🙂
  Själv nöjer jag mig med att tugga i mig lite Wasabbröd till frukost.

 8. Helge

  Passar ju bra att påminna om denna statistik. http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/1/oforandrat-klimat-i-vasaloppssparet-under-92-ar/

 9. lennart bengtsson

  Bim
  Ja denna vinter har ju förstås växthusgaserna ansamlats i Västeuropa varför de stackars amerikanarna inte fått något alls. Det är nog Gud som straffat Obama för hans klimatuttalande. Eller är det måhända den försvagade solen som bara lyst över Minnesota med omnejd och inte i våra trakter som istället plågats av den usla Gumman Tö.
  Lennart

 10. István

  Bim #6
  Tack för länken. Dagen är räddad.
  Det var ett slag under bältet på denne allvarstyngde man, som bär de framtida generationernas öde på sina späda axlar.
  Å andra sidan tycker jag att videon borde vara ett fall för DO
  W.s överdrivet pedagogiska svar samt kroppsspråk visar tydligt att han tar den unga damen för en idiot.
  Möjligen missledd av hennes ålder och tjusiga hårsvall.
  För egen del so beundrar jag damen för att kunna hålla masken och inte börja flabba inför en sådan kompakt dumhet hon möter.

 11. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  ”konspirationsteori” har blivit ett ord som likt ”foliehatt” bekvämt används för att kunna avfärda meningsmotståndare utan att behöva syna deras argument.
  Ofta kopplar man ”konspiration” till en halmgubbe i det att man förutsätter att en konspiration är eller måste vara STOR.
  Jag avviker från klimatet (men återvänder till det på slutet), jag anser dock att resonemanget är relevant även ifråga om klimathysterin.
  Det är inte alltför ovanligt att folk säger ”jag tror inte på att 11 september var någon konspiration”. Så vad var 11 september då? Enligt wikipedia var det ”en serie koordinerade terroristattacker riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001”.
  En konspiration är enligt Svensk ordbok: ”hemligt samarbete vanl. i illasinnat syfte”. Tja om terroristattackerna 11 september var koordinerade förekom onekligen samarbete (och i ett illasinnat syfte), Så om 11 september-attackerna inte var en konspiration per definition måste samarbetet ha skett öppet och fullt iakttagbart utan försök till mörkläggning. Så jag skulle vilja säga att den som hävdar att 11 september inte var en konspiration är den som behöver få huvudet undersökt.
  Jag tänker inte argumentera för eller emot några teorier 11 september här, bara ta upp ett par aspekter som jag tycker belyser hur konceptet ”konspiration” missbrukas i debatten.
  När man till exempel ruskar på huvudet och avfärdar ”konspirationsteorier” om 11 september så har man implicit lagt begreppet i en halmbädd. Inget säger att en konspiration nödvändigtvis behöver omfatta många . Per definition är minimiantalet inblandade 2 (betonar: två) personer. Om vi ponerar (betonar om och ponerar) att USA:s egen administration ansvarade för 11 september, dvs. att det skulle vara en ”False Flag Operation”, så behöver inte det innebära att kongressen, alla agenturer och halva USA:s offentliga förvaltning vore med och konspirerade. Det räcker med en handfull personer. Jag skulle t.ex. mycket väl kunna tänka mig att president Bush, försvarsminister Donald Rumsfeld och kanske två, tre till egentligen vore allt som behövdes. (Och Bush och Rumsfelt är svinpälsar som jag inte för ett ögonblick tror skulle stå över sådana metoder om det tjänade deras syften.) Ingen tvivlar på att attacken utfördes utifrån. Det enda som skulle behöva döljas var vilka som var de verkliga ansvariga upphovsmännen. Eller att de fick förkännedom och bekvämt lät attacken ske för sina egna syften. Oavsett vilket så skulle allt som behövde ske på insidan vara några små misstag. Ett meddelande som ”tappades bort” eller ”obeslutsamhet” i ett avgörande ögonblick, så vore katastrofen ett faktum. Och även om det i så fall säkert funnes personer i högt uppsatta positioner som skulle ha sina tvivel om att allt stod rätt till så är det en sak att ha misstankar om något och en helt annan sak att basunera ut dessa misstankar i det offentliga rummet utan att ha verkliga konkreta och vattentäta bevis på att det förekommit fulspel.
  Däremot är en ”fejkad månlandning” en omöjlig konspiration, eftersom det där inte handlar om att bara dölja den verkliga källan, utan handlar om en artificiellt tillverkad händelse som måste ha involverat en offantligt stor mängd människor som insett att det hela var helt åt helvete. Bara ”filmningen” (mockumentären ”Dark Side of the Moon” om hur Kubrick skulle ha filmat en fejkad månlandning) innebär inte bara att man måste ha skådespelare och själva filmaren, man måste bygga upp hela sceneriet. Åtskilliga människor skulle vara fullt medvetna om att de var involerade i tidernas jättebluff. Dessutom finns det (vad jag kan se) inga som helst möjligheter att hela NASA:s Mission Control skulle vara förda bakom ljuset och tro att de verkligen genomförde en riktig månlandning om den var fejkad. OSV. Så månlandningskonspirationer faller på sin egen orimlighet.
  Men en klimatkonspiration behöver inte vara som en månlandning, en klimatkonspiration kan vara som en 9/11-konspiration. Om det verkligen finns en klimatkonspiration skulle det teoretiskt sett kunna vara bara två personer. Jag namnge den ena: Al Gore. Så vi behöver bara ett namn på en sliskig svinpäls till som kan kopplas till Al Gore för att vi skall ha en bona fide klimatkonspiration.
  Så jag för min del är övertygad om att det förekommer en eller fler klimatkonspirationer på hög nivå.
  Och konspirationer och egenintressen passar väl som handen och handsken. Finns det någon som tror att konspirationer primärt skulle ha altruistiska syften?

 12. Thomas Kaijser

  Bim # 6.
  Stort tack för länken. Ett gott skratt förlänger
  livet.

 13. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Bim #6 och István #10
  Hon har ju gjort en intervju om Global Warming också: http://www.youtube.com/watch?v=rRmuxQ0MNTg. Tyvärr blir klippet blankt halvvägs. Intressant dock hur hon kopplar Global Warming till konspirationer (se min kommentar #11) 🙂

 14. Gunbo

  Tack för ett bra inlägg! Följande tycker jag är inläggets höjdpunkt:
  ”Det är ju i och för sig synd att våra barn inte lär sig något annat kritiskt tänkande än den gamla sorten – att okritiskt anamma kritiska idéer.”
  Hoppas deltagarna på den här bloggen läser detta och begrundar innebörden i den gamla sortens kritiska tänkande.
  Lycka till i skidspåret!

 15. Gunbo

  Lennart Bengtsson #9, 😀

 16. Gunbo
  Ditt ’kritiska tänkande’ är ju normalt begränsat till antingen idogt kålsupande eller tom imaginärt sådant. Eller kreativa imaginära streck och kopplingar eller andra ’belägg’ för att där finns dunkla motiv, avsikter och agendor i bakgrunden (som aldrig kan beläggas)
  Det är just sådant som är den sortens ’sloppy (critical) thinking’ som normalt är precis raka motsatsen till det man menar med ’kritiskt tänkande’.
  Letandet efter (inbillade skäl till) bortförklaringar för att man inte gillar ngt är motsatsen till att granska saker kritiskt och se vad de faktiskt har för värde.
  Du har ju också en lång historik av att inte kunna läsa texter, påståenden och utsagor korrekt, utan fylla i sådana med helt inbillade saker du hellre skulle vilja att de betydde.
  Hur vore det om du själv börjar tillämpa just den gamla sortens kritiskt tänkande så som denna var avsedd.
  Eller menar du kanske att det är för sent i ditt fall? Att om ordförssåelse, logik (och förstås naturvetenskapliga grunder) är för krävande att ta till sig om man sluppit under större delen av sitt liv och kommit undan med armviftande, tyckeri och oprecist prat med främst emotionella hänvisningar?
  Mycket möjligt!

 17. När vi snackar klagovisa kan vi ju inte gå runt pessimistkonsulten Ronny.
  Den här monologen om Molnet har förfärande stor bäring på klimathotets konspirationsteorier. Trots den insikt han redovisar om människans följa-John-mentalitet, upptäcker han den inte i vänsterdemagogin. Man upphör aldrig att förvånas.
  http://www.youtube.com/watch?v=nZuF7AKga4I

 18. Mats G

  @Sten
  Jag hoppas du är medveten om att Spelbranschen och Musikbranschen ligger i topp när det gäller export i Sverige. Jag skulle också påstå att Sverige är i Topp när det gäller IT (det kanske beror på dagsformen) rentav världsledande.
  Jag tycker många av våra unga är fantastiska. De har bara lite annan/annorlunda kunskap än vad vi är vana vid. Det blir en utmaning och kapitalisera den tillgången. Eller produktifierad om du så vill.

 19. Helge

  #11 dolf
  Håller med i stort vad du beskriver. Konspiration i mindre skala är säkert vanligt förekommande, vore naivt att tro något annat. Skulle kunna räkna upp hur många exempel som helst som har politisk/ekonomisk bakgrund.
  När det gäller månen och ev konspiration resonerade jag som du, dvs att det är för många inblandade för att inte avslöjas. Ända tills jag läste att eftersom månen inte har atmosfär, kostar det mer energi att landa och sen starta än man hade med sig. Man kan inte använda atmosfären som broms, dvs omvandla rörelseenergi till värme som när man landar på jorden. Räknar man på hur mycket bränsle som behövs räcker det helt enkelt inte till både landning och start. Har försökt hitta beräkningar på nätet men aldrig hittat några. Vikten är ju känd, bränslets egenskaper likaså. Så det borde gå att beräkna hyfsat korrekt. Någon som vet var man kan finna en sådan beräkning? Det är för mig enda invändningen som ev kan visa på att något inte stämmer. Det där med märkliga foton och skuggor kan förklaras med att en del kort faktiskt är falska, även om de flesta är riktiga. Man kan ha efterkonstruerat en del för att få ut maximal PR. Ung som att många månstenar som delades ut rikligt i diplomatiska sammanhang, visat sig vara falska vid kontroll.

 20. tty

  Jag hoppas du är medveten om att Spelbranschen och Musikbranschen ligger i topp när det gäller export i Sverige.
  En väl spridd och omhuldad lögn. Så här såg svensk tjänsteexport ut 2012, Av ca 30 miljarder var:
  Resevaluta 18 %
  Handel 16 %
  Transport & magasinering 14 %
  Information och kommunikation 14 %
  Företagstjänster 11 %
  Uthyrning och leasing 10 %
  Huvudkontor och rådgivning 10 %
  Finansiella tjänster 4 %
  Övrigt 4 %
  Musik och dataspel ryms inom de 4 procenten ”övrigt”.
  Jag skulle också påstå att Sverige är i Topp när det gäller IT (det kanske beror på dagsformen) rentav världsledande.
  Det skulle inte jag. Men det är klart, jag har ju jobbat i IT-branschen i många år så jag är väl antagligen automatiskt diskvalificerat från att ha en uppfattning.

 21. Mats G

  #20
  ooops, slarva med faktakollen.sorry. Gick på den myten. thx tty.
  Tar tillbaka detta uttalande.
  ”automatiskt diskvalificerat från att ha en uppfattning.”
  Klart du får ha en uppfattning. Eftersom jag har jobbat worldwide inom IT så har jag dock en viss kunskap hur it-kunskap/-mognad befinner sig i olika länder. Så det är min erfarenhet, min kunskap.

 22. Björn

  lennart bengtsson [3]; Jag brukar säga, att om det är varmt någonstans då är det kallt på något annat ställe. Medelvärdet av alla temperturer måste anta det värde som den globala temperaturen är skattad till.

 23. J-O

  Någon som vet hur PISA provet går till ?
  Man blir alltså utvald att göra detta prov. Det påverkar inte ditt betyg och är till och med annonymt.
  Min son gjorde provet och konstaterade kallt – What´s in it for me ?
  Rörigt i provsalen då inget tog provet på allvar. Göra de knepiga uppgifterna ?
  Näpp , inte ett uns av glädje att visa upp svenska skolresultat !!!
  Och man undrar varför resultatet blir dåligt ..?

 24. Lasse

  #23 Misstänkte det!
  Kanske är vår fria uppfostran del i resultatet-vi gör det vi får bra betalt för bra.

 25. Olav Gjelten

  Helt klart är det katastrofalt att barn och unga i dag uppfostras i en anda av konsensus, där det ”svenska” synsättet ofta framhålls som det enda rätta och som alltid står ”över” alla andra med en annan uppfattning. Det kan gälla klimatet, abortfrågan, homodebatten, det alltid elaka Ryssland och väldigt mycket mer. Barnen och de unga får alltid ipräntad en enda uppfattning i alla dessa frågor.
  Jag vill inte tillbaka till det ”krikiskt tänkande” från 1960- och 1970 talen, som bara var vänsterflum. Men visst är Sverige i trängande behov av att andra ideer än de ”enda rätta” också kan få plats i debatten.
  I annat fall skulle vi lika gärna kunna erkänna att Nordkorea och Vitryssland också är föregångsländer med SIN ensidighet i debatten.

 26. Astrid Å

  Appropå månlandningen. En bra förklaring som Thomas J postade en gång för ett tag sen.
  http://www.youtube.com/watch?v=sGXTF6bs1IU

 27. pekke

  Håller med tty, exporten av varor var dubbelt så högt än tjänster 2012
  1 169 mdr SEK för varuexport mot 516 mdr SEK för tjänsteexport.
  http://www.business-sweden.se/PageFiles/10149/Svensk%20export%202012.pdf

 28. pekke

  Myten om det svenska musikundret på export är just en myt.
  ”MUSIK STÖRRE ÄN VOLVO UTOMLANDS
  I kölvattnet på ”det svenska musikundret” började plötsligt politiker och ekonomer intressera sig för musik. Det vill säga att räkna kronor och ören. Påståenden cirkulerade om att vi var trea i världen på musikexport och jämförbara med Volvos export på 43 miljarder kronor, att varje globalt genombrott gav 100 nya jobb, och att kullagerexport hade 1 procents vinstmarginal, medan popmusik hade 70.
  Inget av detta var sant. Matade av branschen spridde medierna siffror som exempelvis räknade cd-presserier och elbastillverkning som musik.
  Samtidigt påpekar Monika Ekmark från Universal Publishing, som är ordförande för Musikförläggarföreningen och med i rapportarbetet, att musikexportsiffrorna (700–800 miljoner kronor) nu istället är för låga. De har ännu inte lyckats få med de svenska producenter som gör succé utomlands, varken om de jobbar i utländska bolag eller i inhemska.
  –Jag tror att exportsiffrorna är betydligt högre. ”
  http://www.svd.se/kultur/myterna-som-klingar-falskt_6873025.svd
  Så var det med det.

 29. Sören G

  Under åren med månlandningarna läste jag på Chalmers och var också medlem av Göteborgs Astronomiska Klubb. Månpromenaderna och bilfärderna på månen fick man bara se korta klipp av i svensk TV. Bilderna överfördes däremot och kunde tas emot i t.ex. TV-studion i Göteborg. Så vi fick tillstånd att spela in dessa sändningar. Sedan lånade vi en hörsal på Chalmers och såg på filmerna med flera timmar med månpromenad och bilkörning på månen.

 30. bom

  Uff! Stängde just Arnstbergs&Sandelins bok Invandring och Mörkläggning (tredje upplagan)! Det kanske blir svårt att sova i natt. Bäst att gå ett varv runt sjön kanske. Nu vill jag inte att tråden skall spåra in på det området så håll er i skinnet men läs boken om Ni inte redan har gjort det. Självklart fick den ges ut på eget förlag för ingen enda tordes göra det. Puh!

 31. Tage Andersson

  Lennart Bengtsson m.fl.
  John Kerry förklarar allt. Se http://judithcurry.com/2014/02/17/john-kerrys-remarks-on-climate-change/

 32. Slabadang

  Korruption blandas ofta ihop med konspiration!
  Partiskhet är korruption, medveten intellektuell ohederlighet är manipulativ korruption som i sin tur skapar vinstintressenas lojalitet till manipulationen, genom tystnad eller ofullständig redovisning av relevant fakta.
  Rädslaoch grupptryck är en annan form av korruption. Vad Romklubben sysslat med är dock en klockren konspiration med makt att skapa den korruption som krävs för att upprätthålla deras fabricerade agenda.

 33. Slabadang

  Fallhöjden svindlar för klimathotarna!
  När man klätt ut sig till världsräddare och talesman för ”vetenskapen” så är det rätt tufft att istället se sig sitta med dumstruten rest på knoppen med ett snett dumflin därinunder.

 34. Gunnar Strandell

  Grattis Sten, till ännu ett fullföljt Vasalopp!
  Länk:
  http://results.vasaloppet.se/2014/?content=detail&fpid=search&pid=search&idp=99999916788859000019E0AC&lang=SE&event=ÖSM_9999991678885900000002FD
  Det ser också ut som om Sten i år tänker skaffa sig tre tunga argument mot Per Holmgrens prognos för Vasaloppet.
  Vilken krutgubbe!
  Länk:
  http://results.vasaloppet.se/2014/?event_main_group=2014&pid=search&search%5Bname%5D=Kaijser&search%5Bfirstname%5D=Sten&search%5Bage_class%5D=%25&search%5Bsex%5D=%25&search%5Bstart_group%5D=%25&search%5Bnation%5D=%25&search%5Bstate%5D=%25&search_sort=name&event=ALL_EVENT_GROUP_2014&favorite_add=99999916788859000019E0AD

 35. tty

  En liten kommentar om det här med varu- respektive serviceproduktion och -export. Den stora tillväxten i ”servicenäringarna” som politiker och kommentatorer gläder sig så mycket åt och som förväntas ersätta tillverkningsindustrin är till mycket stor del illusorisk.
  Jag har själv jobbat många år åt ett av Sveriges mera framgångsrika tillverkande företag. När jag började skötte företaget fastigheter, snöröjning, personalrestauranger, företagshälsovård, bevakning, bilar, materiallabb, fotolabb, tecknare, tryckeri, dataservice (hårdvara och mjukvara), telefonväxel, städning och kaffeautomater i egen regi och med egen anställd personal. Allt detta är nu ”downsized” och ”outsourced”, men samma arbetsuppgifter utförs fortfarande (och i stor utsträckning av samma människor) för samma tillverkande företags räkning, och om det tillverkande företaget försvinner så avdunstar den här ”tillväxten i servicenäringarna” spårlöst i samma ögonblick.

 36. Helge

  # 26 Astrid Å
  En intressant film, och personligen tror jag man gjorde en månlandning, Som jag nämnde är det enda argumentet som väckt mitt intresse är just detta med om de hade tillräckligt med energi. 15 ton som ska sänka sin hastighet från ca 6000 km/ till noll. Sen hitta en lämplig landningsplats, samla ihop en 108 kg grus och starta igen. Nu med betydligt lägre vikt än vid landningen, dels lämnar man stora delar av månlandaren, dels är en stor del av bränslet förbrukat. Nu ska man öka till ca 6000 km/h för att docka med moderfarkosten. Det kräver trots allt en del energi. Vet inte vilken effektivitet raketmotorn har så det är möjligt att bränslet räcker. Men det var först invändningen jag har hört som väckt min nyfikenhet. Borde gå att göra en överslagsberäkning, dvs om det överhuvudtaget var möjligt med den tidens teknik och bränsle att lösa energibehoven för den typen av landning och start.

 37. Gunnar Strandell

  Helge #36
  En enkel överslagsberäkning med antagande att gravitationen inte märks 1 miljon meter över månytan och ökar linjärt till 1/7 av jordens g, samt 100% verkningsgrad gör att jag inte åker med om det inte finns minst ett ton kolväten och tre ton syre för landningen och ca hälften av det för återstarten. Minst sex ton bränsle alltså. Inbromsningen vid jorden hoppas jag att atmosfären fixar.

 38. Jimmy

  #3 LB
  ”Up here on the farm (in Minnesota) we chop wood to stay warm” sjunger Minnesotans 4 Global Warming.
  http://www.youtube.com/watch?v=u03QcymdCtg
  Men inte så länge till nu när EPA inför restriktioner som bannlyser 80% av braskaminerna.
  http://www.newsmax.com/US/heat-energy-wood-stoves/2014/02/18/id/553372

 39. Helge

  #37 Gunnar Strandell
  Glömmer du inte rörelsemängden? Ca 15 ton ska bromsas till noll. Och sen ska en lättare farkost upp i 6000 km/h igen. Återfärden till Jorden fixar moderfarkosten så den kan lämnas därhän.

 40. Sören G

  #26 #36
  Uppenbarligen hade man tillräckligt med bränsle både för landning och återstart. Jag såg ju flera timmars sändning från astronauterna på månen (#29), och inte bara några korta fladdriga filmsekvenser. Månlandaren bestod ju av två delar. Nederdelen med raketen för landning och överdelen med kabinen och raketen för återstart, så den behövde inte lika mycket bränsle för återfärden. Frigörelshastigheten (flykthastigheten) från månen är 2,4 km/s. Men hela ekipaget med moderfarkost och månlandare hade redan bromsats in och lagts i omloppsbana runt månen med hjälp av raketmotorn på den s.k. servicemodulen. Flykthastigheten från jorden är 11,2 km/s, men för att nå månen räcker nog 10,8 km/s. Vid uppskjutningen från jorden användes en trestegsraket där stegen kastades ett efter ett, tredje steget följde med till månen (man lät det kraschlanda för att studera de seismiska vågorna som det utöste vilka studerades av tidigare utplacerade seismografer.

 41. Helge

  #37 Gunnar Strandell
  Om ditt överslag är korrekt borde bränslet räcka. Lite beroende på hur effektiv motorn var.
  ”The spacecraft mass of 15,065 kg was the mass of the LM including astronauts, propellants and expendables. The dry mass of the ascent stage was 2180 kg and it held 2639 kg of propellant. The descent stage dry mass was 2034 kg and 8212 kg of propellant were onboard initially. ”

 42. Jimmy

  #3 LB
  It’s back! Bitter cold returns!
  http://www.weather.com/video/its-back-bitter-cold-returns-44880?collid=/news/top-stories

 43. QSL

  Vad är väl politik om inte annat än konspirationer mot sina politiska motståndare. Här, Catherine Austin Fitts (finns wiki om henne) om konspirationer: ”So, I come from a world where being able to get together with other people, organize plans, implement those plans and do it quietly and secretly is basis of exercising and accumulating world power. (!) So, when I hear people be derogatory about conspiracies basically that to me in my world that I grew up in is simply a symptom that they have agreed to be powerless and wear it like a badge of honor.”

 44. Jimmy

  En av IPCC’s klimatforskare varnar för att det kan bli lite kallare än normalt i Minnesota nu på torsdag 27/2-2014 p.g.a. ”Polar Vortex” (som i sin tur beror på den globala uppvärmningen)
  http://m.youtube.com/watch?v=Wo-Z9SkbdG0

 45. ThomasJ

  Hah – snacka om klagovisa (’kaffe’), om klagovisa (’kaffe’) kan man snacka om i Tyskland (’Brasilien’) – dé du! 🙂 /ta´t som det är, Romsöner & Frisörer…
  http://notrickszone.com/2014/02/24/17-of-all-german-households-now-in-energy-poverty-spiegel-writes-of-an-an-energy-cost-explosion/
  Mvh/TJ

 46. Pelle L

  Gratulerar till ett väl genomfört lopp Sten Kaijser!
  Men se upp, snart kommer Scania och vill att du sjunger nationalsången 😀
  Till Sören G #40:
  Uppenbarligen är du en del i konspirationen 😉