Jag lyssnade nyss på ekot och fick då reda på att:
- Livsmedelspriserna spås inte öka, trots värmebölja i Europa och kollapsat spannmålsavtal mellan Ryssland och Ukraina.
- Det beror bland annat på att den totala skörden i Europa blir relativt god, enligt EU:s senaste prognos. Spannmålsskörden spås enligt den hamna på, eller till och med lite över, femårsgenomsnittet.
- Dessutom ligger Sverige fortfarande över nivån för självförsörjning på spannmål totalt sett.
https://sverigesradio.se/artikel/stabila-matpriser-trots-katastrofvader
Där ser man. Hur var det nu?
Jo, för några veckor sedan visste SR att berätta att den torra våren hade förstört rapsskörden i Skåne. Men som vi som bor i Skåne lätt kunde konstatera så skedde detta bara lokalt. Rapsfälten stod fina och gula i resten av Skåne.
Sedan var det förstås en överhettad juni-månad som bara var förspelet till en 2018-sommar. Sas det. Tre månader med torka och över 30 grader. Sas det. Visst växte det dåligt på vallarna i juni, och en del bönder som kanske lyssnat lite för mycket på SRs prognoser började faktiskt slakta ut djur i förtid. Men efter midsommar kom regnet och gräs och gröda grodde.
Sedan – eller var det tidigare? – så var det så torrt i Po-dalen i norra Italien att det skulle bli en katastrof för Europas skördar. Floden höll på att torka ut. Men efter det blev det tyst därifrån. Det ena regnet efter det andra svepte in över Medelhavsområdet.
Sedan, i juli, hade värmen flyttat söder ut. Uppemot 50-60 grader kunde förväntas enligt en rapport från ESA som flitigt citerades i svenska media. Skörden var än en gång hotad pga människans CO2-utsläpp. Självklart stämde inte heller denna domedagsprognos. Det blev, och är, varmt på sina håll längs Medelhavet, men inget extremt. (En och annan grek passade tydligen ändå på att tutta eld på skog på Rhodos.)
Alla dessa händelser berodde enligt SVT, SR och de ”experter” man intervjuade entydigt på att människan släppt ut för mycket koldioxid. Allt var vårt fel. Men nu när det tydligen inte blev så fel så måste det ju bero på något. Kanske är det den heroiska insatsen från våra klimatreportrar i SVT och SR som lyckats skrämma folk att minska koldioxidhalterna och därmed rädda Europas skördar? 🙂
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Finns det några prognoser för kornskörden? Den är viktig även om det finns bryggerier som fuskar med majs. Sen vill man ju ha chips till ölen också, så hur ser prognosen för potatisskörden ut? Bara stilla funderingar från toppen av näringskedjan.
I Skåne är den första skörden så sakta på gång. Men kornet får nog vänta (inte mycket av den varan i Skåne).
Skörden av nypotatis före midsommar blev god att döma av priset i affärerna. Den första nypotatisen kom redan 9:e maj – på Bjärehalvön, som vanligt. Sedan beror det på sorten hur långt in på året man plockar. Men nog lär den räcka till snapsen till både kräftor och julbord. 🙂
Här är en reklamfilm riktad speciellt till Stockholmare:
https://www.youtube.com/watch?v=1aNkX4ZZqNs
Ingemar N. #2
Ja den var bra. Märkligt nog kan jag inte erinra mig ett enda larm om brist på färskpotatis till midsommar i år, det brukar man ju köra med varje år, och jag kan inte minnas att det nånsin varit brist på färskpotatis till midsommar, tvärtom snarare.
Det är läskigt hur nära nog bokstavligt som som SR/SVT/TV4 följer de instruktioner som Covering Climate Now (CCNow) har givit ut för journalisters rapporterande om vad som helst som kan kopplas till klimat.
TV4 väljer jag enkelt bort – men SR/SVT är jag tvungen att betala för. Europakonventionen förbjuder tvångsanslutningar till föreningar. Jag menar att SR/SVT genom att driva en politisk dagordning klassar in som en förening. Jag vill kunna rösta med fötterna.
Enligt Världsbankens ( ! ) prognos kommer det år 2050 att finnas 216 miljoner kimatflyktingar i världen. Exakta siffror av bankens ”experter” minsann! Kanske man blandat ihop dem med helt vanliga ”ekonomiska” flyktingar, som desperat söker sig bort från krig, matbrist, arbetslöshet osv?
De verkliga klimatflyktingarna slussas som vanligt i skytteltrafik bort från kyla, regn och tråkigt klimat på nordligare bräddgrader, men dem går det egentligen ingen nöd på…
Bernt O #5
216 miljoner är väl bara dom som orkar fly t.f. av från oss påtvingad energipolitik.
Enligt medierna så rådde det enighet bland forskarna att värmeböljan i Sydeuropa inte kunnat inträffa om den inte varit orsakad av människorna.
Det finns, enligt vedertagna källor, inga klimatflyktingar. Däremot dräller det av ekonomiska flyktingar, som lever i den uppfattningen att hela Europa är en bankomat. Till och med Erika Bjerström, kors i taket, har för något eller antalet år sedan erkänt precis detta. Hur kan någon eller några benämnas klimatflyktingar då det råder ett klimat enligt IPCC på jorden? Spelar då ingen roll vart de flyr eftersom klimatet på jorden är detsamma..?
Vatten i lagom takt.
Sol i överflöd.
CO2 på rekordnivåer.
Vad mer kan bönderna begära.
Säger forskarna! ????
Forskarna verkar vara en samling idioter.
Varför forska när politikerna redan bestämt att det råder en klimatkris och att jorden går under om 10 år. Spara på krutet och ta vara på den tid vi har kvar.
En reflektion.
Enligt aktuell forskning ger ökad CO2 halt mindre klyvöppningar hos växter (alla växter har iofs inte klyvöppningar, men de allra flesta).
Minskade klyvöppningar medför att växterna klarar torrare klimat då de inte släpper ifrån sig/förlorar lika mycket vatten.
Kan detta vara en förklaring till att vårens eventuella torka inte påverkat skördarna särskilt mycket?
Här i sörmland var det största problemet att det länge var så kallt på nätterna, så växtligheten kom inte igång ordentligt, sen kom juni hettan ihop med torka vilket gjorde att vi djurbönder inte fått in den mängd vinterfoder vi behöver, men nu ser det ut att kunna bli en bra andra skörd, om regnet kan hålla oppe några dagar i rad. Även halm kommer bli ett problem då det blir svårt att ta reda på de korta strån som blivit på spannmålen iår. Men det är märkligt tycker jag att det oroas och varnas för 2018 när 2017 också var torr men ovanligt kylig, så iår påminde ju mera om sjutton än arton?
#12
Det är få som kommer ihåg den kylslagna sommaren 2017 – en stor del av landet hade ingen högsommardag på hela sommaren och den högsta uppmätta temperaturen var 28 grader – den lägsta maxtemperaturen sedan 1922 enligt SMHI.
#13
Ja jag kommer ihåg att det var bara en enda dag som lyckats överstig +25 och att det var mycket mulet många dagar som var ändå torr i juli som jag trodde att det skulle regna några gånger nix. Det är i Upplands Väsby.
#4 foliehatt
Rebbeca Uvell anmälde ju SVT den 15 maj i år för deras medverkan i CCNow:
https://uvell.se/2023/05/15/darfor-anmaler-jag-svt-till-granskningsnamnden/
Är det någon som vet hur det gick med det?
#15: SVT listas inte längre som ett medlemsföretag i CCNow. Men Erika Bjerström är aktuellt för ett av CCNows priser, och de kan bara delas ut till medarbetare i medlemsföretag. Så det verkar som om SVT fortfarande är medlemmar, men att det döljs.
#7. Hur kunde det då vara varmt förr?
På 80-talet (87?) åkte tant Rut på sin enda egna utlandssemester. Hon åkte till Grekland. Där fick hon stå upp till midjan i Medelhavet hela semsterveckan för att det var så olidligt varmt även för att vara Grekland.