I USA finns det mycket att göra

För en energieffektiv svensk är USA verkligen de stora överdrifternas land. En stor del av bilarna är fortfarande gigantiska, även om mindre och bensinsnålare modeller har börjat dyka upp på vägarna. Men SUV:en tycks fortfarande ligga amerikanare varmt om hjärtat.

I klädaffärerna packas alla inköp in i en massa papper, innan de stoppas ner i den väl tilltagna påsen.

Sopsortering? Men hallå, vad är det? I de fall jag sett slängs allting i samma tunna.

Men en sak gillar jag i alla fall: att man på restaurangerna erbjuds en doggy bag. Tänk om svenska matställen kunde följa efter? Å andra sidan är väl de svenska matportionerna betydligt mer modesta än här i Staterna.

I eftermiddag börjar Heartland-konferensen och jag återkommer med en rapport från öppningskvällen. Naturligtvis kan ni som är vakna följa allt på PJTV.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jag har läst studier som visar att den amerikanska modellen att inte sortera är bättre än vår.
    Betänk alla transporter, lokaler skadedjur och slöseri vårt system innebär.
    En kvarn i köket som mal allt, plåtburkar matavfall glas, rubbet, så till biogasproduktion och avslutande jordförbättring tror jag är vida överlägset det som sker i Norge i vart fall.
     
    Jag har läst att den Svenska sorteringsmodellen finns av enbart pedagogiska skäl, vi ska uppfostras, även om det är kontraproduktivt.
     
    Förövrigt kan såklart jänkarna minska sin konsumtion av det mesta utan att de knappt ens märker det, vilket gör deras samhälle avsevärt mindre sårbart än vårt i Europa.

  2. Peter

    Dissa inte USA:s sopsortering. På många håll ligger de i framkant med ”single stream recycling”, dvs man slänger ALLT i ett och samma kärl och därefter sorterar maskiner ut innehållet på stora återvinningsstationer. Tänk att kunna slänga färgat/ofärgat glas, papper, metall, tidningar och plaster i en och samma container.. aldrig behöva ta extra plats hemma för återvinningskassar, aldrig stå och fundera vad som är vad, slippa fem-sex stora återvinningscontainrar som tar plats utan bara en eller två stora… När skall svenska politiker vakna?
    http://www.youtube.com/watch?v=J_RWqgXcP_k

  3. Olaus Petri

    Helt riktigt Gunnar. Sopsorteringskärlen infann sig långt före det att soptippar och återvinningscentraler började låta bli att hälla allt i samma hög. Hur fiffigt var det kan  man undra?

  4. magnus

    Olaus Petri
     
    Jag har tänkt på det där. Men risken att alla skulle komma igång exakt samtidigt är ganska liten. Och det är inte heller fiffigt av soptipparna att försöka sopsortera ifall sopbilarna dumpar allt i en enda röra.
     
    Ibland behöver man acceptera att något man gör är sub-optimalt för att ö.h.t. komma igång har jag märkt!

  5. tty

    Man bör akta sig att generalisera när det gäller ett så stort land som USA. Mina egna amerikanska soperfarenheter är från en småstad i Kansas. Där källsorterade man redan på 1990-talet. Återvinningsstationen var kommunal, men bemannades i typisk amerikansk stil av olika föreningar i staden en dag vardera. En gång jag var där var det flickscouter, en annan gång Rotary. Kan ni tänka er en svensk Rotary-klubb sköta en sopstation (helt bortsett från vad facket skulle säga)?

  6. Jag tror också att sopsortering åtminstone delvis är något vi gör av ideologiska skäl. De är ett slags modern religiös botgöring, för sekulariserade människor. Politiker och människor kan känna att de ”gör bot och bättring”. Men det gäller säkerligen inte allt. Att sortera miljöfarligt avfall tror jag utan tvekan är befogat. Sen finns det mellanting där man är mer osäker. Vet vi verkligen att det är effektivare att återvinna än att bränna som energikälla? Varför har debatten om detta tystnat?

    Själv sopsorterar jag noga därför att min bostadsrättsförening får betala extra kostnader annars, samt av hänsyn till renhållningsarbetara och andra medmänniskor. Det finns ingen anledning att vara motvalls så länge det inte är helt galet. Men ibland undrar jag om dessa moderna tempel: sopsorteringshus/stationer är riktiga. Förutom kvicksilver och liknande, förstås (behövs för alla lågenergilampor ;-).

    Att tro att samhället styrs helt rationellt är naivt. Vi får aldrig veta någon absolut sanning heller, för den delen.

  7. Håkan Bergman

    Dom här grabbarna vet bäst som vanligt:
    http://www.youtube.com/watch?v=zzLebC0mjCQ

  8. magnus

    Mikael
     
    Jag tror att den största vinsten med sopsortering är att folk blir mindre sugna på att köpa produkter som kommer i onödiga förpackningar.
     
    Den bästa sopsorteringen är de sopor som aldrig behöver sorteras liksom
     
    Och så kvicksilver etc. som du nämner

  9. Jag sopsorterar nitiskt och använder lång tid att noggrant sorter hela släpvagnar fler ggr om året.
    Här i Norge har vi ett system där vitt, färgat glas och metallemballage läggs på samma plats (allt glas blir nog färgat eller en ny typ av murblock som konkurrerar med Leca), metall måste ändå avskiljas då det ofta är en ring runt halsen på ex, vinflaskor, vilket enkelt sker per automatik (aluminium smälter vid låg temp och järn är magnetiskt).
    Så har vi textielier (som blir en ny typ av mineralullskonkurrent), papp och papper var för sig.
    Vi har brännbart avfall och brännbart riskavfall såsom ex. tryckimpregnerat virke (sändes förr till Sakab… kanske fortfarande, lastbilstransporter är inte miljöskadliga).
     
    Så alla vitvaror och kemikalier, lysrör och lågenergilampor..
     
    Restavfall är ex. heltäckningsmattor, isolering m.m.
     
    Jo visst trädgårdsavfall skiljs med…
     
    Så har vi ett trevligt inslag i de större mottagarstationerna.
    Möbler och annat som har ett användarvärde, ställs i ett tält där andra som behöver tar dem med sig (det händer ofta att jag gör).
    Om en diskmaskin, spis, tvättmaskin eller liknande går sönder åker jag till returuppsamlingen och ledar reda på liknande där jag kostnadsfritt skruvar bort pumpar, elektronik eller luckor.
     
    Så mitt liv är mycket långt ifrån den bild jag ofta ger här….

  10. Tillägg #9
    Självklart avskiljs komposterbart avfall, till en brun tunna på var fastighet, som alternativ får villaägare använda egna godkända kompostsystem.
    Jag undrar om Börjes jordisering är tillåten?
    Jag tänker inte fråga om jag lägger min och alla grannars kompostavfall i djupa gropar  😉

  11. GunnarE

    #10#
    Jordiseringen ja. Undrar varför det växer bättre än med brunnen kompost. Kan det vara så att processen omger den ovanpå växande plantan med en högre halt av CO2?

  12. Mats Jangdal

    Åh maggie, dissa inte amerikanska bilar, full-size cars for full size people. Dessutom håller de länge, är enkla och billiga att serva, åsså är det gôtt med V8!
    Jänkarna har haft avfallskvarnar i sina diskhoar i 50 år. Ett suveränt sätt att slippa blanda in matrester i vanliga sopor. Då blir även sopsortering i efterhand ganska enkelt.
    I Sverige har avfallskvarn varit förbjudet alldeles för länge, vissa kunde få dispens. Nu är det kommunerna som bestämmer. Vissa kommuner har tom vaknat och vill införa avfallskvarnar. Dels för att det blir billigare sophämtning, dels för att det blir mer biologiskt avfall att röta till biogas. Sverige är så hopplöst efter och samtidigt så makalöst självgoda på så många områden så man baxnar!

  13. GunnarE

    Den där sorteringsmodellen #2# har de kört ngra år i  Skara. Mycket problem att axlar och nacke kan jag meddela, liksom handleder

  14. Lena Krantz

    Jag har undrat ett tag nu varför vi inte sorterar hushållsavfall här i Stockholm? Men det kanske är något liknande som det där med att det sorteras ändå. Det åker ju biogasbussar här och någonstans får de väl det.
    För min del skulle jag mer än gärna sortera matavfallet i särskilda påsar, det har jag gjort förut och det funkar utmärkt, det är bara en fråga om att få in vanan.

    Ta inte upp det där med lågenergilamporna för då börjar jag koka här, så jäkla förbannad är jag på skiten!

    🙁

  15. Mats.  OT
    En välbehållen ”Compact” (1978 Pontiac Phoenix) med 305 måste väl ändå anses miljövänlig när man tittar närmare på alternativet.
    Antingen kör jag vidare med den i 10 år eller så måste jag skrota den (miljöbelastning) och köpa en sprillans ny bil (miljöbelastning).  Jag kan för en ringa kostnad sätta dit katalysatorer och elektroniskt insprut  (under 7000:-)  och tom sätta i en 4-stegad automat.  Om E85 blir på modet kan jag konvertera för nån tusenlapp.  Miljöbelastningen blir mindre, det blir väsentligt billigare och det är en bil med personlighet, inte en tvålkopp.
    🙂

  16. Björn Ola

    OT
    Öppet brev från Dr.
    RICHARD S. LINDZEN

  17. GunnarE #11
    Jordiseringen ja. Undrar varför det växer bättre än med brunnen kompost.”
     
    Det är länge sedan tyskarna forskade om detta och fann precis samma svar som jag också gjort en gång i tiden, nämligen; att det växer mycket bättre med ej komposterat organiskt material. Klicka och läs en artikel i tidningen Kretslopp (1995) med rubriken:
    Tyska försök med gödsling i jordbruk Omogen kompost bäst
    Med omogen kompost menas att den är färsk och ej brunnen.

  18. Olaus Petri

    Magnus, håll med om att det är lite fiffigare att börja i rätt ände, dvs där skiten skall hamna? Att man inte kunde börja ’överallt’ är förstås självklart, men nog hade det varit effektivare (om mer tilltalande) om sopsorteringen införts stegvis, dvs i takt med att sopstationerna fick rätt kompostens för att kunna göra jobbet? 😉
     
    Annars är det ju som att använda en separator på mulltoan som leder ned allt i samma tunna.

  19. Anders L

    Jänkarna gör det lätt för sig eftersom de ännu har gott om plats för sina sopberg. I Europa får vi vara lite mer effektiva.

  20. Björn Ola

    Hoppas alla Amrikanare läser den här bloggen

  21. Micke Johnsson

    Lite OT kanske men…
    Jag skulle köpa kryddor och hamnade på Santa Marias avdelning. Tittad på kg pris flaskor kontra refillförpacknig. Hålli hatten säger jag bara refill i pappersförpackning är 2-4 ggr dyrare/kg än vad glasförpackningarna är. Hmmm jag undrar vem som drar vinning på vårt miljötänk??

  22. magnus

    Micke Johnsson

    Det är väl snarast bristen på mattkunskaper som är boven. Lurendrejare finns överallt.

  23. Mats Jangdal

    Ingvar, visst är en Pontiac Phoenix 5 liters V8 en fin bil, miljövänligt är det också reparera och uppgradera så länge det är ekonomiskt motiverat. Men i Sverige har byråkraterna slagit klorna i nytänkandet. Uppgraderingar ska göras av i förväg auktoriserad firma med licensierad personal och med av certifierat provningsinstitut godkända delar. Därefter är det upp till bilprovningens godtycke att godkänna det hela. Det blir inte många miljögodkända konverteringar gjorda i Sverige. Undrar varför?
     
    Hela grejen med svensk byråkrati är ju för övrigt att vanliga medborgare inte är betrodda att tänka själva och absolut inte att göra något på egen hand.
     
    Det var ingen som hakade på med kommentarer kring avfallskvarn i diskhon. all instämmer eller ingen ids bråka med mig?

  24. Micke .. jag har sett samma saker många ggr. Det är som magnus antyder, man försöker där man tror att det går …
    Men om priset är anivet är det ju inte ’lurendrejeri’ bara mycket dyrare. Och vissa är det lättare att tuta i att ’detta är minsann bra för miljön, naturen, klimatet och planeten .. ’

    Du kan hitta samma fenomen hos många av de sk ’märkningarna’ … man betalar för ngt man inte får. Eller ett hutlöst överpris för det lilla. Men det är samma målgrupp …

  25. L

    Mats J, avfallskvarn i diskhon hade vi i sommarhuset redan på 60-talet.

  26. Björn Ola #20
    Hoppas alla människor läser. Hans underlag för en kommande avkylning är bra mycket mer trovärdig än AGW. Länken igen:
    http://sppiblog.org/
     

  27. Björn Ola

    25 Ingvar Engelbrecht { 05.17.10 at 09:47 }
    Hmm jag tror jag såg en viss Mr Stilbs på TV’v n säga att det blir kallare då satt dom på UI och skrattade åt honom.
    Men vi får se vad som händer i vinter:  skratta bäst som skratta sist.

  28. Björn Ola #27
    Har garderat för kyla. Tänker förlänga mitt hyreskontrakt på lägenheten här i Las Palmas med 1 år till när det går ut i augusti. Fast mina leksaker är tyvärr kvar i Sverige (70-80-tals jänkare).

  29. Björn Ola

    28 Ingvar Engelbrecht { 05.17.10 at 10:14 }
    Tack för den itressanta länken Ingvar som visar att Oljan inte är ett fossilt bränsle .Det har jag trot på hela tiden, att oljan aldrig kommer att ta slut.

  30. Mats Jangdal #23
    Det var ingen som hakade på med kommentarer kring avfallskvarn i diskhon. all instämmer eller ingen ids bråka med mig?
     
    Jodå, men jag har brist på tid, har en verkstad att sköta också. För folk som har trädgård och odlar kan jag inte inse att det har någon fördel. Om jag själv skulle mala ner mitt organiska köksavfall och spola iväg det i stället för att använda det i mina odlingar, så skulle jag ju vara tvungen att köpa in en inte så liten kvantitet konstgödsel i stället. Dessutom är det organiska köksavfallet helt överlägset konstgödsel i många avseenden. Så ur min synvinkel är avfallskvarnen ingen smart lösning… eller?
    Men det slog mig just nu att om jag hade en avfallskvarn så skulle jag leda ut det malda till borrade hål i mitt trädgårdsland. OK, jag får kanske tänka till och tänka om lite!

  31. Björn Ola

    på tal om USA det blir väl G20 möte snart tror jag 😉 och då sätter dom stopp för debatten om AWG he he. Ingent AGW prat där inte.

  32. Mats Jangdal

    Det var faktiskt en smart idé Börje! Man kan ju göra det så enkelt som att man inte sätter kvarnen inne i huset, utan sätter den ute vid trädgårdslandet, kopplat till en nergrävd dräneringsslang, drar fram ström och vattenslang, et voilá! Direktgödsling och vattning utan kompostering.

  33. Björn Ola

    #29 Oljan

  34. Björn Ola

    Al Gore blir nu grillad av Senaten James Inhofe i USA. Dom andvänder samma bild som jag har som skrivbordsbakgrund när dom föreläser om Al Gore. Kan knappt hålla mig längre från att se det komiska i det.

  35. Mats J #32
    Fast i mitt fall så tänker jag mig en y-koppling under kvarnen så att jag kan välja när jag vill spola det till mitt trädgårdsland eller om jag t.ex. diskar och därmed kanske använder diverse för trädgårdslandet inte så hälsosamma kemikalier direkt till det vanliga avloppet.

  36. Mats, det ena ger det andra, varför inte göra så med toaletten också! Det finns en toalett som kan mala ner och kan trycka iväg fekalier. Jag har faktiskt haft den i mina tankar sedan många år.

  37. Mats Jangdal

    Börje #35
    Det var precis det som jag tyckte var finessen med att ha kvarnen ute vid trädgårdslandet, man kan välja aktivt och med stor precision vad man vill gödsla med.

  38. Gunnar E

    #17#
    Tack för länken Börje.
    Jag undrar fortfarande över mekanismen. Det vore festligt i dagens  debattklimat om det är den ökade avgången av CO2 som då omger plantan, som ger den positiva effekten. Åtm.  till dels.
     
     

  39. bom

    Det är inte så mycket CO2 utan en hel värld av olika mikroorganismer som sätter sprutt på era grönsaksodlingar. Varje bonde vet skillnaden på matjorden och obördiga djupare jordlager. Man skall akta sig för att plöja för djupt och vara rädd om mikrofloran och daggmaskarna. Olja är energi – ta och häll ut en skvätt diesel i något avlägset hörn av trädgården. Första sommaren därpå är det kanske obeväxt men sedan kommer pseudomonas och allt vad dom heter och sedan blir det den frodigaste plätten i trädgården i några år.
    Beträffande era avloppsfunderingar så skall ni ha klart för er att det kostar att bryta mot det av mp-idioterna införda och beskattade kommunala sophanteringsmonopolet. Ve den som ertappas med illegalt hanterande av sina=kommunens sopor.
    Att jag djärves idiotförklara de gröna beror på den nyligen avhållna kongressen. Tänk vad som händer när vår tillverkningsindustri skall betala 10 (mp) till 25%(v) mer för arbetskraften. Då måste dom flytta och vips är tillväxtens död (som dom sätter som mål för sig) fixad. Socialismens problem är att de företräder de fattiga och lata. När tillväxten gör oss rikare behöver vi inga socialister att representera oss därför måste vi tvingas bli fattiga igen. Vägen är utstakad! Vakna svenska folk!

  40.  
    Gunnar E #38
    Tyvärr, det är inte koldioxiden. Vid jordisering binds ju koldioxiden i stället under en längre tid i jorden.  Din undran om vad det är för mekanism som gör att det växer bättre vid jordisering än med komposterat organiskt avfall är i grova drag följande:
     
    Kompostering är nämligen en långsam kallförbränningsprocess (tyvärr utan synlig rök) under vilket syret bryter ner och oxiderar det organiska materialet och fördärvar därmed alla de fina kolföreningar som fotosyntesen byggt upp. Det för växterna så viktiga kvävet (N) skickas ju nästan på direkten upp i lufthavet igen. Kväve och koldioxid är ju de största och viktigaste byggstenarna in en växt. Vid jordisering stannar alla kolföreningar och kvävet kvar i jorden och absorberas och resorberas av denna och bryts ner till för växterna lätttillgängliga och lämpliga växtnäringsämnen. I jorden och i det organiska materialet finns även syre i lagom mängd för att nerbrytningen skall ske tillsammans med mikroliv, maskar m.fl. Givetvis så avtar nerbrytningshastigheten med djupet, vilket inte är helt fel om är troende på koldioxiden som en kraftig växthusgas.
    Alltså; vid jordisering blir näringen utnyttjad i varje nedbrytningsfas och energin blir vid varje tidpunkt utnyttjad på sin för växterna högsta och bästa nivå. Genom att syre inte onödigtvis finns till hands som vid kompostering ovan jord, genomlöper det organiska avfallet många fler ämnesomsättningsfaser. Att det organiska materialet också har en stor vattenhållande förmåga nere i jorden gör ju inte saken sämre för växtligheten, speciellt inte under varma och torra somrar.
     
       
     

  41. Bom #39
    ” Olja är energi – ta och häll ut en skvätt diesel i något avlägset hörn av trädgården.”
     
    Bom, min far berättade att när han hade använt fotogen till bl.a. penselrengörning i sin källare så öppnade han ett litet källarfönster och stack ut plåtburken med den använda fotogenen och hivade iväg det åt höger i rabatten som fanns utanför. Detta lär ha pågått under ett par år (på 40-talet). Där fotogenen hade slängts ut växte det sedan helt gigantiskt stora solrosor. Någon annan orsak till de stora solrosorna än fotogenen kunde han inte finna. Solrosorna på vänster sida var däremot normalstora.

  42. Vad är det för dravel att angripa biltyp eller storlek. Det är upp till var och en att välja efter sina behov. Det som är intressant är hur de drivs. Amerikaner kommer inte att börja köra runt i löjliga småbilar eller motorsvaga tråkbilar för att ecofundamentalister tycker det är bra. Om de i stället hade gått över till dieseldrivna tyngre personfordon(stora SUV och pickupp truccks) och crossovers så skulle de på ett bräde spara typ 30 % olja eller mer. Lägg där till saker som att amerikanska bilar ofta har stenålders 4-växlade automater osv.
    Toppa det med lite plugin-hybrid osv så kan de med bibehållen kvalitet sänka sin oljekonsumtion drastiskt.
     
     

  43. Göran Lysén

    Sopor har blivit rena politikersoppan!  Läste en bok för ett tag sedan om strängteorierna, den spännande forskningen vid CERN, som alla ligger ljusår  ifrån mitt pillande på datorerna och dessas program och ansträngningarna i trädgården. Jodå, vi har också tjusig komposteringstunna, men kan det vara rationellt att alla springer runt att skvätter matavfall för få biogas i slutänden? Så mycket energi det måste gå åt!  För att inte tala om personalkostnaderna – månne gröna jobb? Vad jag menar är, att kan människan köra CERN m.m., så borde hon väl kunna fixa sophanteringen på ett rationellt och smidigt sätt? Kan man inte tänka sig att slänga allt avfall i en hög, bränna skiten och raffinera det hela som en petroleumanläggning? Skulle något viktigt försvinna i denna process? Det här hembyggdsttramset med småskalighet köper jag inte!

  44. bom

    #41 Jo jag tänkte på skriket om BP i Gulfen när jag skrev det där. Det skulle vara trevligt om någon som inte lever av ”naturskydd” utvärderade ”VÄRLDENS VÄRSTA OLJEKATASTROF” Exon Valdes. Den var nog inte så farlig när allt kommeromkring eller Torrey Canyon i inloppet till Engelska Kanalen (ostronen smakar inte crude längre).
    Vår nobla och ädla Naturskyddsförening vill rädda vår skog i dagens SvD. Gack och läs! Skribenter är M Karlsson (ordf. och väl allas vår Snackselssons chef) samt anställde ”skogshandläggaren” Malin Sahlin (en släkting kanske?).
    Jag drar några citat:
    ”skogsnäringens jakt på råvaror sargar livet i skogen”
    ”Efter senaste istiden stod skogen länge ganska orörd”
    ”skogsnäringen far fram allt mer intensivt på den brukade ytan”
    ”Lagbrotten innebär att certifieringen misslyckats”
    ”Naturskyddsföreningens ideella skogsinventerare dokumenterar många grova brott mot FSE-reglerna”
    Här ifrågasätter man alltså skogsägarnas äganderätt totalt. En av våra viktigaste näringar skall fjättras och förmodligen ställas under SNF:s kontroll. (mp) och (v) tävlar om att föreslå brukningsförbud på så mycket skog som möjligt för att några idioter har fått för sig att idealtillståndet är en skog orörd av människan(allt det godas fiende!). Att den senaste istiden raderade ut varenda förbannade kvadratmeter skog som fanns innan vet man tydligen – men det räcker inte till för att de skall få upp ögonen för att ÄNDRINGAR inte är farligt åtminstone inte för ”NATUREN” men kanske för människan. Farliga för människan är däremot dessa intellektuella kalhyggen som är så djäkla rädda för skogsditon. Dom vill nämligen nu defamera (totalt oberättigat!) den svenska massa- och pappersindustrin genom att driva falsk propaganda till avnämarna. K Rowlings skall få veta att hennes Potterböcker inte bör tryckas på svenskt papper för SNF vill skapa en helgedom till ”orörd svensk skog” för nästa istid att mala sönder. Vi skall fan piskas till att bli fattiga, frusna och socialistiska. Inte fan kan skogsägarna få fortsätta att äga sin skog inte. Jag blir så djävla trött på dessa idioter. Stöd dem inte för de är Homo nonsapiens destructor.

  45. bom

    Det skulle nog stått ”destruktor” ovan. Vad jag menade är ”människa som inte tänker och därför skadar och förstör”

  46. Andreas

    Tror att Kalifornien med San Francisco avviker ”lite” från den amerikanska stereotypen, fast där har det väl gått käpprätt åt helv… istället (alla Dirty jobs avsnitt därifrån) så jag håller på den amerikanska stereotypen istället. Det är nog säkert mer hälsosamt att ignorera miljö och klimatismen än att hela tiden vara en hjärntvättad orolig liten slav under förtrycket. USA har ju vissa friare platser kvar ännu tills skillnad från Storbritannien där fascismen och klimatismen tagit över.

  47. Bom #44
    Homo nonsapiens destruktor
    Den va bra.  Har nu 2 bra beskrivningar
    Grön khmer
     

  48. Andreas

    Såg just på dokumentären ”The largest street gang in America” och jag tar tillbaka allt jag skrev tidigare och tar och flyttar ut till en koja i skogen istället.


  49. Gunnar E

    #40# Börje
    Det var ju synd på en kul tanke.
    Tack för genomgången

  50. Tillägg till sopsorteringstråden:
    Här skiljer vi på emballageplast som hämtas av kommunen i stora i förväg utdelade transparenta sopsäckar med en massa hål i för att vi inte ska använda dem till annat.
     
    Såklart är den kommunala säcktilldelningen gigantisk så vår uppfinningsrikedom förväntas vara lika stor.
     
    Jag såg en som hade täckt en trapp och två golv med oanvända plastsäckar vid ommålning… Annars är det nog många som till sist slänger säckbergen i plaståtervinningen.
     
    Vi har speciella mottagningar för mjölk och juice förpackningar, vi uppmanas i TV-reklam att ”laga kub” det innebär att vi ska riva upp en förpackning och så fylla den med andra som vi viker ihop hårt.
     
    Tyvärr vägrar de flesta av oss den dumheten, så myndigheterna har lagt på en förpackningsskatt på..23øre på var förpackning, vilket innebär att de få som pliktskyldigast vikt och knölat, med givit upp.
     
    Lite kul är hur tillverkarna av mottagningsbehållarna i sin nit att hindra felsortering gjort hålen så de bara passar 1l förpackningar…
     
    Sopsortering är en religion, ni minns väl den gamla damen som blev åtalad då hon inte fick in sin stekpanna i metallåtervinningshålet?
    (tagen av en sopspion… vilket yrke???)
    Är sopspion ett av de nya gröna yrkena?
    Eller ett gammalt brunt…

  51. LED

    Angående kvicksilver: Nu behöver man inte välja mellan kvicksilverutsläpp eller koldioxidutsläpp. LED lampor är både mer energieffektiva än lågenergilampor samtidigt som de inte innehåller kvicksilver.