Gröna investeringar ger färre jobb

green collar jobs
Bloggen Miljöfara tar idag upp ämnet om gröna investeringar. Över åren har vi många gånger fått höra om de tusentals gröna jobb som skulle skapas om bara staten gick in och subventionerade investeringar i ”grön” teknik. Två separata undersökningar, från Spanien respektive Italien, visar dock att gröna investeringar leder till färre, inte fler jobb.
Läs mer på Miljöfara.
Wall Street Journal om Carlo Stagnaros undersökning om gröna jobb i Italien.
Gabriel Calzada jämför utvecklingen i Spanien med vad som kan komma att ske i Kalifornien.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Imponerande! Ett 20-tal personer på bilden säger sig vilja ha gröna jobb. Av dem är en (han till vänster i bild) förmodligen redan pensionär, och för spädbarnet till höger är väl knappast aktuellt med arbete på många år ännu. De återstående kan väl börja jobba som trädgårdsmästare? Grönt så det förslår.

 2. Peter Stilbs

  Lyssnade ca 10-15 min på slutet av Rockströms oemotsagda halvtimma (!)  i morgonstolen i God Morgon Sverige på SVT – med en beklämmande betagen och beundrande intervjuare.  Helt klart går det mesta troligen också hem hos oinsatta lyssnare. 
  JR  menade bl.a. att det var alldeles utmärkt för EU-länder att gå ner till halva fossilbränslenivån – vi skulle vinna så mycket jämfört med omvärlden på alla ”innovationer” inom ”alternativa energikällor” – jag tror han nämnde ett nytt begrepp också ”andra generationens bioenergi” (?) om jag kommer ihåg rätt.
  Vi har väl dock visst facit från Spanien, Italien och Kalifornien, som alla har väsentligt bättre förutsättningar för det hela än Sverige…

 3. Labbibia

  Peter S
  Den dag du får sitta oemotsagd en halvtimme och uttrycka dina åsikter i klimatfrågan och argumenten därför, den dagen har vi fått tilbaka en obunden, objektiv och opartisk television i landet. Kommer det någonsin att ske? Knappast under vår livstid i allafall.

 4. Pär Green

  I dagens DI
  Det danska vindkraftsbolaget Vestas Wind Systems redovisar ett rörelseresultat för tredje kvartalet på 185 miljoner euro (244). Väntat var enligt SME Direkt ett rörelseresultat på 102 miljoner.
  Omsättningen uppgick till 1.722 miljoner euro (1.814). Här spådde SME Direkt en omsättning på 1.595 miljoner.
  Vidare uppger Vesta att bolaget kommer att minska sin personalstyrka med cirka 3.000 jobb vilket kommer leda till nedläggning av fabriker. Personalnedskärningen kommer främst att ske i Danmark.

 5. Peter S: Dock fick Rockström ur sig att det inte var önskvärt med för mycket fokus på klimat.

 6. L

  Maggie, han är säkert orolig att bidragen ska sina när hotet är borta…

 7. pekke

  I Storbritannien börjar man nog inse att man får betala mycket för så litet och det är de som har sämst ställt som det blir dyrt för.
   
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/charlesmoore/8081276/Spending-Review-Honesty-is-the-best-policy-before-the-bigger-fuel-bills-start-to-bite.html

 8. Labbibia

  Pekke
  Så sant.
  Och i Sverige så går S och MP skilda vägar. Äntligen! Tydligen fler sossar än jag som insåg att en röst på S var en röst på Misantropiska MiljöPartiet.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8021247.ab

 9. Slabadang

  Maggie!
  ”Inte önskvärt med för mycket fokus på klimat”??
  Näe och det är i dag inte så svårt att förstå varför. Det är väl Bergman effekterna som kommer smygande inom honom…Demonerna Maggie Demonerna kommer…. 🙂

 10. Labbibia

  Slabadang
  Touche!
  Rockström föredrar nog att rocka vidare mot nya friska hot……
  Alltid finns det något att skrämma skiten ur vanligt folk med. En strålande affärsidé……..

 11. pekke

  Slabadang
  Det gäller nog att se till så att det finns några olåsta bakdörrar i fall att…

 12. TobbeLGBG

  Men även om JR lufsar vidare mot nya hot så sitter många fortfarande rejält fast i skiten.
  Det innefattar tydligen också mitt företags teknik och miljöchef..
  http://www.byggindustrin.se/ta-ansvar-for-fns-klimatarbete__8294
  Det är sådana här artiklar som gör mig ytterst orolig för mitt jobb, för när sanningen, som nu sakta börjar krypa fram, på allvar kommer i dagen så finns det en allvarlig risk att mitt företag på inrådan av denne miljöchef har investerat en aning tokigt….

 13. bom

  J Kellner TEKNIK-och miljöchef Veidekke Sverige! Han hade läst på ordentligt hos Rockis. Kan han vara teknologie doktor månntro?
  Tobbe! Jag skulle nog satsa på att fixa jobb hos PEAB-Skanska-NCC. Se upp med Swevia de är inte heller i rätt händer. JK har upptäckt att Kuweit vill sälja olja . Det var skarpsynt av honom! Mmm undrar vart Philip Morris m fl tog vägen? Skeptikerna skymmer nog tobaksintressena kan man tro?
  Vinkraftssammanställningen ovan visar på 17% av märkeffekten. Kan det vara nytt rekord hr Kellner (Källarmästarn eller Kyparn på originalspråket)? Den unkna soppa som den kyparen kom med returneras härmed till köket- en teknichef värd sin titel skall väl ligga i framkant och inte skvalpa i Rockströms kölvatten. Usch för den!

 14. L

  Ja, den där Kellner vet inte hur man skräms, detta känns väldigt 2009…

 15. AOH

  J Kellner har en egen blogg med Zero- intresse för andra att kommentera, d.v.s närapå som  UI.
  Och se vilka ”kloka” råd han har om skeptiker:
  ”Självklart ska även skeptiker få göra sin röst hörd, men det skulle vara mera trovärdigt om de någon gång lade fram sina belägg i de vetenskapliga tidskrifterna Nature eller Science.”

  http://johnnykellner.se/besvikelsen-ar-stor-och-skeptikerna-finns-kvar-efter-klimatmotet-i-kopenhamn/
   

 16. TobbeLGBG

  bom, L, AOH .
  Jag var rädd för att han tillhörde det klientelet….
  Jag hoppas något så ofantligt mycket att Hr Kellner vågar sig ut från sitt kontor ner till Göteborg för något obligatoriskt föredrag eller slikt, då ska jag ladda med stor kunskapsinhämntning härifrån och sen se om det går att pressa han lite, om inte annat för att eventuellt väcka några fler inom företaget..

 17. L

  AOH, kul kille Kellner. Sedan när började Nature och Science publicera artiklar om något som inte existerar..? 🙂

 18. tty

  Ett kort besök på klimatgurun Kellners blogg avslöjar bl a att han inte ens vet hur ”FN:s klimatpanel” förkortas, ”IPPC”, suck… 

 19. Thomas

  tty #18, det där var desperat. Han råkade skriva fel på ett ställe, medan han på andra helt korrekt skriver IPCC.

 20. L

  Thomas, tur att du rycker in, eftersom denna alarmist inte har så mycket att tillföra i övrigt. Men en felstavning måste försvaras!

 21. tty

  Välkommen tillbaka Thomas!  Roligt att se att du inte tappat stinget.
  Din inställning påminner mig osökt om Albert Engströms historia om den gamle kristendomslektorn som förmanar sina disciplar: ”Kom ihåg pojkar, man får inte skoja med det heliga, hur löjligt det än må vara”.

 22. Thomas

  tty, jag är ledsen för att jag inte ser det lustiga i att ”skämta” om att någon råkar stava fel på ett ställe.

 23. eh

  Intressant att se ”skeptiker” mer och mer börjar dissa allt miljörelaterat. Allt som relaterar till miljö, eller har någon nyans av grönt, är bluff och båg alltså. Oavsett AGW-koppling. Människan är oberoende av miljön. Vi kan inte paja den. Och vi håller absolut inte på att urholka de långsiktiga förutsättningarna för ett gott liv på jorden. För jag tänker hellre själv.

 24. Pär Green

  eh # 23
  Tänk på du, vi andra måste lösa energiproblemet!
   

 25. Pär Green

  eh # 24
  Och hur tänker ni lösa det?
  Med intermittent vindkraft som ger ca 2 %!
  har du andra lösningar så fram med dom snarast. så att vi kan återställa våra älvar.
   

 26. Pär Green

  eh # 24
  Bygg ut kärnkraften som övriga värden gör!
  Så slipper vi frysa 8 månader! 😉

 27. Labbibia

  eh
  Minns du ”Nopenhagen”?
  Miljöminister Calgren ville kasta 8 miljarder i sjön som ett litet startbidrag för att ”rädda planeten” . Tack och lov är inte alla världens ledare lika övertygade om Co2:s farlighet.
  Tänk tanken att Miljöminister Calgren istället hade erbjudit 8 miljarder som ett ”startbidrag” för att ex köpa ut de europeiska fiskeflottor som dammsuger haven på fisk utanför Afrikas kuster. Eller som ett startbidrag för att rädda Östersjön genom att ex erbjuda de baltiska staterna moderna reningsverk……….
  Där skulle 8 miljarder kunna göra en oerhörd skillnad! Verkliga miljöproblem eh, verkliga miljöproblem. 
   

 28. Pär Green

  Labbibia # 27
  Jag är beredd att ge Calgren pension omgående!
  Vi måste ha riktiga krav på ”våra” ministrar!
  Är det ok att svedala har största regeringen i EU?
  Minska skiten med 50 %
  Skall en 18-åring få dryga 50 papp för att delta?
  Har lite svårt att förklara det för min lille son!

 29. Labbibia

  Per Green
  Ingen skulle märka ett smack om antalet riksdagsledamöter minskade med 70%! Herregud, när de visar bilder från ”riksdagsdebatter” på TV brukar det ju inte vara mer än ett 30-tal riksdagsledamöter närvarande.
  Att låta en 18-åring ens ställa upp till riksdagsval är en förolämpning mot vuxna människor som arbetat 20-30 år. Minimikravet borde vara minst 5 års arbetslivserfarenhet. Men då skulle förstås många av våra etablerade politiker också få sluta….. 😉

 30. Pär Green

  Labbibia # 29
  Nu är du väl taskig, hur skall en politiker ha arbetslivserfarenhet?
  De kan ju bara bocka och buga vad EU säger!

 31. ThomasJ

   
  Färsk ekonomirapport från Italien över Danmark, Tyskland, Spanien och Italien & ’gröna jobb’:

  http://brunoleonimedia.servingfreedom.net/WP/WP-Green_Jobs-May2010.pdf
  Mvh/TJ

 32. Labbibia

  ThomasJ
  OT
  ”Blondinbella” går från klarhet till klarhet. 😉