Fler som röstar på kallt

Norrmannen Pål Brekke sällar sig nu till gänget som tror på att vi är på väg in i en kallare klimatfas. Brekke var länge involverad i forskningsprojektet SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) men nu är han åter på hemmaplan och menar att vi kan snart råka ut för en överraskning.

”It’s possible that the sun plays an even more central role in global warming than we have suspected. Anyone who claims that the debate is over and the conclusions are firm has a fundamentally unscientific approach to one of the most momentous issues of our time.”

Brekke anser att människan KAN påverka klimatet men i betydligt mindre utsträckning än vad som framförs av IPCC. Enligt honom är det svårt att avgöra om den uppvärmning vi sett under 1900-talet (ca 0,7 grader C) är en effekt av ökande halter av koldioxid i atmosfären eller ökad solinstrålning.
Sådana saker säger man förstås inte ostraffat och visst har Pål Brekke blivit anklagad för både samröre med oljebranschen och inkompetens inom klimatologi.

Dr Brekke asks, ”Just what makes someone a climate researcher? Couldn’t someone who studies solar radiation also be considered a climate researcher?” Dr Brekke has published more than 40 scientific articles on the sun and on the interaction between the sun and the earth.

Frågan om vem som kvalificerar sig som klimatforskare har tagits upp på den här bloggen många gånger men jag tror inte (oops, anser inte) att vi kommit fram till något entydigt svar.
Solens aktivitet är i varje fall ett högst aktuellt forskningsämne. På CERN pågår forskningsprojektet CLOUD, vars mål är att undersöka kopplingen mellan kosmisk strålning, molnbildning och effekten på temperaturen.
Det finns många tecken på att solens höga aktivitet håller på att avta, menar Pål Brekke. Om detta stämmer skulle den minskade solinstålningen motarbeta koldioxidens eventuella effekt på temperaturen. I så fall kan vi förbereda oss på en period av konstanta eller till och med fallande temperaturer, avslutar Brekke.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Claudius

    Märkligt att det ska behövas en solforskare för att rikta uppmärksamheten på det självklara förhållandet att Jordens klimat på något sätt påverkas av just Solen! Något som dock inte tycks föresväva de koldioxidtroende. OBS! Speciellt värdefullt att Pål Brekke riktar uppmärksamheten på projektet CLOUD vid CERN, som avser att klarlägga hur och i vilken utsträckning som molnbildningen i atmosfären påverkas av solvinden och den kosmiska strålningen. Ett liknande försök i mindre skala gjordes för ett par år sedan av Henrik Svensmarks forskargrupp i Köpenhamn.

  2. Claudius: Mmm, CLOUD är spännande. Tyvärr är infot på deras hemsida inte uppdaterat. Det skulle vara kul att höra vad som händer inom projektet. Jag har mailat den ansvarige och hoppas på svar. 😉

  3. Magnus S

    Claudius
    CLOUD är inte bara liknande det som Svensmark gjorde. det är en direkt fortsättning på det och det är Svensmark som ligger bakom. Men det visste du säkert redan?

  4. Claudius

    Magnus S – Jovisst, jag läste ju The Chilling Stars redan i höstas, och var på Jasper Kirkbys föredrag om detta på IVA, i februari. Är bara lite orolig att CLOUD-projektet ska komma alltför mycket i skuggan av LHC-äventyret!

  5. Magnus S

    Du kanske rent av vet när man kan förvänta sig resultat från CLOUD? MIn gissning utifrån dokument (http://cdsweb.cern.ch/record/1100201, http://cdsweb.cern.ch/record/1098138) som jag har hittat på CERNs webserver och utifrån mailkonversation med Jasper är att första körningen är under första halvåret 2009 och resultat kan förväntas under andra halvåret.

  6. fogge

    Sveriges Radio kunde idag rapportera om forskare, vilka uppmärksammat läckage av metangas, pga smältande permafrost. Metangas är ju en s k växthusgas.
    Är detta något helt nytt fenomen ?
    Enbart beroende på global uppvärmning?

  7. Fogge
    Det är ett av många (pterkommande) ’skräck’scenarier:
    Alltså, att det blir så varmt att där släpps ut ännu mer växthusgaser och att det då blir ännu varmare, för att sen gå överstyr!
    Men i sak är det väl korrekt, varmare klimat innebär att fler gaser lämnar både land och hav.
    Fast ifall detta är farligt!? Det är en annan femma …

  8. Claudius

    Till Magnus S: Du verkar bättre uppdaterad än jag. Vi får försöka ge oss till tåls ca ett år.