Det snabba klimatsystemet

Som jag skrev i ett tidigare inlägg, KU behövs som andningshål. Vi är ju effektivt nedpressade under ett tjockt medialt islager. Att lyfta bort detta utan hjälp utifrån känns omöjligt. Det jag tror att vi kan hoppas på är att något stort europeiskt land, råkar tillräckligt illa ut innan vi gör det. Det är när Tyskland, England eller Frankrike inser att klimatpolitiken är vansinnig som de stående under galgen kan komma på idén att granska klimathotet istället för klimatpolitiken. Det Sverige då kan erbjuda är ett citat ifrån vår egen statsminister – vi har varit naiva.

Men vad gör man medan man väntar på Godot (för att låna en fras ifrån Samuel Beckett). Det jag har försökt är att lära mig mer om olika beståndsdelar av klimathotet. Eftersom det mesta tycks handla om koldioxiden så har jag försökt att förstå kolets kretslopp, varvid det är den största depån, nämligen djuphaven som är intressantast.

Min föreställning om haven är att det finns ett lock, tack och lov för det, mellan det kalla djuphavet med en temperatur om 3,5 grader och det varmare ythavet. Gränsskiktet kallas termoklinen och den lär vara av betydelse när valar ska hitta varandra på långa avstånd eftersom den fungerar för ljud ungefär som våra optiska fibrer för ljus. Ljud som avges vid termoklinen kan höras på stora avstånd så länge lyssnaren också befinner sig i termoklinen.

Termoklinen ligger på neremot 500 meters djup i tropikerna men när man kommit tillräckligt långt från ekvatorn där ytvattnets temperatur är ner mot 4 grader finns den inte alls. Däremellan stiger den långsamt upp mot ytan. Om jag antar att termoklinen ligger på mer än 200 meters djup på 2/3 av havsytan så skulle det varma ytvattnet utgöra ungefär 1/30 av allt havsvatten. Det skulle därmed ha en värmekapacitet som är mer än 30 gånger atmosfärens och innehålla lite mer koldioxid än atmosfären.

Jag skulle kunna tänka mig att atmosfär och ytvatten tillsammans utgör ”det snabba klimatsystemet” och är i termisk balans. Jag tror också att fördelningen av koldioxid mellan atmosfär och ythav är så snabb att de kan sägas vara i ”fysikalisk-kemisk jämvikt”. Transporten av koldioxid från detta snabba system till djuphavet främst går lite långsammare och sker främst där termoklinen är borta, d.v.s. i arktiska och antarktiska vatten. Det innebär att som jag ser det så sker det mesta av utbytet mellan det snabba systemet och djuphavet direkt mellan atmosfär och kallt hav, medan mycket litet passerar termoklinen.

Koldioxid kan sedan återföras till atmosfären där djupvattnet kommer upp till ytan igen, d.v.s. där det sker uppvällning av djuphav. Eftersom djuphavet tycks vara näringsrikare än ytvattnet så är områden där uppvällning sker rika på liv, vilket gör att världens stora fiskeflottor gärna söker sig dit. Några kända uppvällningsområden är Stdamerikas västkust och kusten utanför Namibia.

En viktig anledning till att jag tar upp ytvattnet handlar dock inte om koldioxid utan om temperatur. Jag tror nämligen inte att det som som spelar störst roll när det gäller förändringarna av ”jordens medeltemperatur” från en månad till en annan inte skillnaden mellan in- och utstrålning utstrålning utan om utbyte av värme mellan atmosfär och ytvatten. Det är alltså inte den totala värmemängden i detsnabba klimatsystemet som avläses utan fördelningen mellan atmosfär och djuphav. Problemet att man bara avläser 1/30 av hela det ”snabba klimatsystemet”.

När det sedan gäller förändringarna i atmosfären så borde det vara så att atmosfären över land ändras snabbare än atmosfären över hav. Jag har inte funderat så mycket på saken, men jag kan föreställa mig att temperaturen på norra halvklotet, där det mesta av allt land finns ändras snabbare än temperaturen på södra halvklotet. Det kanske är något som andra som följer UAH-rapporterna bättre än vad jag gjort kan svara på.

Jag vet inte om ”det snabba klimatsystemet är ett begrepp inom meteorologi eller klimatforskning, men det kanske också någon av våra kunniga kommentatorer vet något om. Om det är ett begrepp så vore det intressant att få veta om på vilken tidsskala som jämvikt infinner sig och vilken tidsskala som gäller när det handlar om utbyte mellan det snabba systemet och djuphavet.

Efter att ha läst Johan Ms inlägg så ser jag att det finns en intressant möjlig diskussion. Först slår det mig att enligt avläsningarna vid Mauna Loa så har koldioxidhalten en topp någon gång i maj och sedan sjunker den fram till september. Det vi då ser tolkar jag som det snabba klimatsystemet. Min tolkning är att tidsskalan för det snabba systemet handlar om veckor eller möjligen månader.

Det Johan M skriver om är det totala systemet och för det handlar tidsskalan om år. Det är naturligtvis i de flesta sammanhang det totala systemet som är det väsentliga för klimatet. För det snabba systemet är koldioxiden närmast att se som en markör.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. femman

    Med tanke på varmt ytvatten kontra kallt djupvatten. Så är väl La Nina ett exempel på vad som händer när kallt vatten dras upp mot ytan och kyler lite. Vid El Nino så stoppas det och vi får det lite varmare både där som här.

    https://fof.se/tidning/2012/1/el-nino-och-la-nina-barnen-som-styr-var-planet

  2. Lasse

    Tack Sten
    Du sätter igång tankeverksamheten såhär på morgonen.
    Det finns stor anledning att studera havets periodicitet, speciellt om man är oroad av klimatförändringar.
    Vi hade en liknande uppvärmning som idag på 1930 talet. Studier vid Svalbard visade på detta.
    Utbytet mellan atmosfären och havet finns dagligen, speciellt utmed ekvatorn.
    Detta visar Willi E: https://wattsupwiththat.com/2019/04/29/the-cooling-rains/
    Klimatet har förändrats (40S-40N) så att nederbörden ökat med i snitt 1,3 mm per år och att detta utbyte som då sker mer än väl svarar mot den uppvärmning som CO2 kunde ge. Fördelningen framgår av satellitberäkningen.

    För att helt förstå CO2 balansen i haven bör man nog försöka förstå hur de sedimentära bergarterna bildats. Ca joner blir tillsammans med CO2 sedimentär berggrund. Det lär ha skett i stor skala förritiden 😉

  3. pekke

    OT.

    Maj ovanligt kall hittills.
    ” Maj månad är bara en vecka gammal och det har varit kallt mest hela tiden. Det visar statistiken i alla fall.

    Enligt SVT har de fem första dagarna i maj varit ovanligt kyliga. I södra Sverige har det varit en till tre grader kallare än snittet och i norra Sverige handlar det om ytterligare någon grad – tre-fyra grader kallare än majgenomsnittet. ”
    https://www.expressen.se/nyheter/varenda-minut-i-maj-ar-kallare-an-vanligt/

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/meteorologen-maj-ovanligt-kall-hittills

  4. Lars Lundqvist

    Tack för detta intressanta inlägg!

    När man ser UAHs globala temperaturredovisning är det slående hur den är kopplad till El Nino/La Nina.
    Efter den rekord stora El Nino/La Nina 1998 tycks inte uppvällningen av det kalla djuphavsvattnet återställt sig till det flöde som rådde under perioden före och troposfären hamnade c. 0.3 grader högre och förblev relativt stabilt på denna nivå till den senaste stora El Nino 2015. Var den nya jämvikten kommer att ställa in sig är ännu oklart.
    Det tycks som uppvällningen av det kalla djuphavsvattnet styr klimatet, dvs en intern värmeutbytesprocess mellan kylförrådet i djuphaven och atmosfären/ytvattnet.
    Vad som styr uppvällningen är en nästa fråga.

  5. femman

    re # 3
    Du undrar vart våren tog vägen. Det undrade somliga även 2017. Detta handlar kanske mer om lokalt väder än klimat. Men eftersom så många i dessa dagar blandar ihop det mesta om klimat från plastsugrör till geoplattornas förändringar så varför inte.

    https://svenska.yle.fi/artikel/2017/04/13/vart-tog-varen-vagen-skyll-pa-jetstrommen

  6. jensen

    Mycket intressant diskussion angående snabba klimatsystemet gentemot djuphavs-systemet.
    Detta innebär ju att den förenklade IPCC diskussionen angående global temperatur/CO2 egentligen har betydligt mer komplicerad eller snarare komplex bakgrund än vad som framgår av ” konventionella” tankar.
    Intressant är även tidsaspekterna beträffande temperaturer på norra respektive södra halvklotet. Så riktigt. Detta innebär ju ännu mer komplex bakgrund.
    Därtill bör man dock tillägga amplitud-skillnader mellan norra och södra halvklotets temperatur-variationer. Under året har NH anomali +/- 8 C gentemot SH +/- 3,5 C Således ytterligare komplext.

  7. pekke

    #5 femman

    Nej jag undrar inte var värmen tog vägen, jag vet mycket väl vad jetströmmar är.

    Däremot blev det väldigt tyst om ” klimathotet ” när kylan svepte ner över Europa med ovanliga temperaturer och snö.

    Jetströmmar 28 April, varmluft strömmar upp över Norden från sydost:
    https://earth.nullschool.net/#2019/04/28/1200Z/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-6.75,62.28,438/loc=14.086,58.242

    Jetströmmar 6 Maj, iskall luft strömmar ner från norr:
    https://earth.nullschool.net/#2019/05/06/1200Z/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-6.75,62.28,438

    Det är tystnaden från alarmister och media om den ovanligt kalla starten på Maj som stör mig när de skrikigt sig hesa om värmen i April, det har snöat på ställen i Europa där det är extremt ovanligt med kyla och snö i Maj.

  8. Christer Löfström

    Sten Kaiser.

    ”KU behövs som andningshål”
    Visst, men då och då stinker det.

    ”Miljonlönerna har inte genererat ett bättre samhälle för Europas fattigaste,
    Istället fylls det på med Afrikas och Mellanösterns bottenskrap.
    Inte olikt det Romerska rikets kollaps.”
    ”Egon” 3/5 i kommentar #16.

    Om livet är snällt med mig i morgon, blir det Afrika på dagordningen.
    https://www.investorab.com/media/2036/item-19-proposal-from-shareholder-christer-loefstroem.pdf

    I 20 år har jag ”bråkat”. Först för att klimatnojan förstörde svensk energiforskning, sedan för att det hindrar modernisering av Afrika.
    Det jag fick publicerat ca 2003 i Skånskan och Sydsvenskan finns inte på nätet. Innehållet då var ungefär som 2008.

    https://www.klimatupplysningen.se/2008/07/31/kritik-mot-erland-kallen/
    https://www.klimatupplysningen.se/2013/04/22/fokusera-pa-elektricitet-och-rent-vatten-for-de-fattigaste/

  9. femman

    re#7

    Ursäkta jag har ingen aning om vad du vet eller inte vet. Jag vet bara hur lite jag själv vet. Men kanske var det någon annan som fick veta lite mer.
    För övrigt har du helt rätt. Man blir helt trött på att allt beror på ökad CO2 när det passar i negativ mening. Från skogsbränder fästingar självmord till regn eller inte regn osv.
    Till det positiva är att inte bara vi upplever att klimathotarna pratar strunt. Många jag pratar med börjar se att allt inte stämmer. Så det är som jag ser det början på att dom gräver sin egen grav.

  10. Ivar Andersson

    #4 Lars Lundqvist
    Artikel i FoF 2011-12
    ”Vid jultiden 1982–83 inträffade den dittills värsta El Niño-episoden i modern tid. Många hundratals miljoner människor i Indien, Australien, Indonesien, Hawaii, Tahiti, Sydamerika, delar av Afrika och västra Nordamerika fick extremt väder, med förödande torka, översvämningar, cykloner och snöstormar som följd. Men ingen förstod vad som hände.”
    https://fof.se/tidning/2012/1/el-nino-och-la-nina-barnen-som-styr-var-planet
    ” Vi måste bli bättre på att få med havet i modellerna, säger Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi, som sedan två år är forskningschef vid European centre for medium-range weather forecasts i Reading i Storbritannien. Vi behöver förstå mer om strömmarna och värmefördelningen i haven och hur växelverkan mellan vattnet och luften ser ut, säger han.”

  11. Johan M

    Håller helt med, även små variationer i förhållandet mellan ytlagret och atmosfären skapar stor förändringar i temperaturen vid ytan.

    Vad gäller de variationerna som vi kan se under ett år i Keelingkurvan så är den gängse förklaringen att nedgången under maj till september är på grund av att norra halvklotet har så pass mycket land att tillväxten i naturen under sommarmånaderna tar upp koldioxiden.

    En minst lika trolig förklaring är att de stora haven på södra halvklotet kyls ner det under dessa månader och därmed tar upp mer koldioxid. När vi på norra halvklotet sen får vinter värms södra halvklotets hav upp och avger mer koldioxid. Det är säkert så att dessa faktorer båda bidrar. För att hålla klimathotet under armarna så är det dock så att man gärna propagerar för växtlighetens påverkan så att folk inte får för sig att haven har en avgörande betydelse 🙂

  12. Lasse

    Lite basic kunskap om cirkulationen och CO2:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_acidification

  13. Ulf

    Den diskussion som måste igång är förstås den vanliga.
    Hur mycket får klimatpaniken kosta i form av försämrad vård skola omsorg dvs välfärd? Så lönge ingen driver detta så tror folk att klimatpaniken är gratis eller möjligen kostar skatt. Sanningen är att den snor enorma resurser. Ekonomerna på svt debatt i slutet av mars har rätt. Klimatpaniken kan vara det största hotet vad gäller klimatförändringar.

  14. Sören G

    #13 Ulf
    Klimathotshysterikerna är det värsta hotet som vi står inför om de inte stoppas.
    Tyvärr eldar medierna på allt värre och värre. Alla ska ha ångest och må dåligt enligt en viss skolflicka med defekt känsloliv.

    I Agenda i går uttalade en debttör att ”välfärden måste underordnas klimatet”. Fler än ett riksdagsparti (alltså inte bara de rena stollepartierna) vill att Sverige ska utlösa ”klimatnödkäge”. – På vad sätt klimatet skulle vara hotat framgår inte, bara uttalande om att mänsklighetens utsläpp av koldioxid på något sätt skulle vara inblandad.

  15. Håkan Bergman

    Om det nu är så allvarligt bör man också överväga att förbjuda fotbollsallsvenskan och SHL, dom genererar en massa onödigt resande. Ishockey borde f.ö. bara få spelas på naturis utomhus. Publiken får hålla till godo med korpen.

  16. Olav Gjelten

    Galenskapen har blivit total! Nu har vi förmodligen att vänta att vår feministiska regering utlyser det de kallar ”klimatnödläge” – ett undantagstillstånd baserad på ren strunt.

    Förvänta er att miljövänstern nu framflyttar sina positioner enormt, ivrigt påhejad av sju riksdagspartier, all media och till och med företagen som vill visa att också de vill vara ”moderna” och hänga med på galenskapen.

    Hur är det ens möjligt att inget politiskt parti, ingen organisation, som vill stå emot?

  17. Olav Gjelten

    Sören G # 14
    Klimathysterikerna ÄR det största hotet vi står inför på sikt upp till kanske 25 till 40 år. Sedan sopas dessa effektivt undan av den nya majoriteten av Sveriges befolkning.
    Då blir det minsann synd om allt från tidigare gröna predikanter till sådana som vill kalla sig feminister!

    Visst segrar vi till slut, men det blir i ett samhälle där vi, minoritetsbefolkningen, obönhörligt kommer att bli en andra klassens medborgare.

  18. femman

    Vad är det största hotet är lite svårt att sia om. Det finns så många hot.
    Det finns dock ett hot som ingen skriver så mycket om gäller även här. Den som inte gillar hotbilder som är på riktigt ska inte läsa boken Gratislunchen. Mot denna är kanske inte lite flygskatt elcyklar samt lite till inte värdens största hot. Det är tröttsamt irriterande men inte mer. Dom få jag känner tycker låt dom hålla på för förr eller senare blir vi ändå tvingade till förändringar. Gäller kanske även miljönissarna när om kärnkraften läggs ned.
    Det börjar kanske bli bråttom att lägga forskningen på rätt saker.

    https://www.expressen.se/kultur/snart-tar-oljan-slut–och-da-blir-det-kaos/

  19. Johan M #11
    jag har länge haft samma tanke som du att nedgången beror lika mycket på att haven i söder avkyls och tar upp koldioxid som på fotosyntesen i norr.

  20. Håkan Bergman

    femman #18
    Det är alltid lite märkligt att sånt där numera avhandlas på kultursidorna. Å andra sidan så är ekonomisidorna inte mycket att hurra för heller, om man betänker hur dom skapar rubriker.

    https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-sager-ja-postnord-far-hoja-priset-pa-frimarken/

  21. Björn

    Ivar Andersson [10]; En bra beskrivning av El Nino i FoF. Den börjar bra men orkar inte ända fram med en förklaring hur det varma vattnet skapas, utan bara hur det däms upp i västra delen av oceanen. Erland Källén värkar som alla meteorologer ha beröringsskräck när det gäller solen. Det varma vattnet utmed ekvatorn är en effekt av instrålad energi från solen. Det hade varit ärligt att nämna detta, istället glider orsaksförhållandet över till ”klimatförändringarna”. Under 1900-talet fram till 2014, har inflödet av solenergi varit extra stort under perioden med Grand Solar Maximum.

  22. Lasse

    #19 Sten
    Att haven i söder tar upp CO2 framgår i Wikipediaartikeln (#12)

    OT Arktiska rådet har svårt att få fram en gemensam syn på avsmältningen i Arktis.
    USA gillar inte den syn som de andra har. Kanske kom de ihåg förra årets isläge i NV passagen, en envis is förhindrade passagen?

  23. Bernt O

    Säg ”klimatförändringen” och annars helt normala människor kopplar plötsligt bort stora delar av sin hjärna och förvandlas till en sorts klimatzombier: de är närvarande men ändå frånvarande, liksom hypnotiserade av detta mystiska, nya hot mot vår existens som ingen riktigt förstår sig på…

    Det hela handlar inte mest om koldioxiden. Klimathotet är verkligt, klimathotarna många och ofta mycket vällavlönade. Det enda som kan stoppa den syndaflod av lögner som nu sprids över världen är KYLA – såväl i atmosfären som mellan öronen på förnuftigt folk.. Det gäller att inte ge NÅGRA SOM HELST EFTERGIFTER GRATIS till dom här skojarna!

  24. tty

    #18

    Nej, oljan tar inte slut snart. Produktionen kan fortgå på samma nivå som nu i minst 50 år, på redan kända tillgångar och utan några nya fynd eller tekniska framsteg alls. Däremot kommer oljan att bli dyrare, men den kostnaden är minimal jämfört med energiskatterna.

  25. Lars Lundqvist

    Dagens artikel
    https://wattsupwiththat.com/2019/05/07/impossible-research-produces-400-year-el-nio-record-revealing-startling-changes/
    beskriver hur man från borrkärnor i Barriärrevets koraller lyckats rekonstruera frekvens och intensitet hos El Nino/La Nina under de senaste 400 åren.
    De senaste rekordstora El Nino , 1998 och 2015, tycks unika och slutsatsen är naturligtvis att det är klimatförändringen som orsakat detta. Att El Nino skulle kunna driva klimatförändring genom att uppvällningen inte återställs till samma storlek nämns inte som en möjlighet, trots att troposfärens temperatur först efter 1998 El Nino/La Nina hamnade 0.3 grader högre än före och sedan gjorde en 16 års paus. Efter 2015 El Nino verkar inte troposfärens temperatur helt att återställas till nivån som rådde före.

  26. femman

    Tycker inte om att säga emot en kunnig person som tty. Så jag nöjer mig med att vi har olika info.
    För övrigt så tittade jag på detta. Lars Bern är att alltid intressant att lyssna på. För den som bara vill höra klimatprat hoppa över första halvan.

    https://www.youtube.com/watch?v=xsGy98RiCjs

  27. Ulf

    Svar 18

    Gårdagens hot peak oil hotet peakade för några år sedan och lär inte komma på modet förrän om en 40 år så ser den hotintervallen ut.

    Vad ska komma efter klimathotet tro? Något att fundera på.
    I dagsläget lever vi i klimathotsbubblan men endast i västvärlden ex USA. I flera av västländerna finns dessutom en riktig demokratisk debatt.
    Jag tror vi är för negativa därför att vi lever i det i särklass mest klimatreligiösa land i världen. Idiotierna avlöser varandra förvisso men en dag är det bara borta.

  28. Ulf

    Svar 26

    Nej det skulle inte jag heller göra däremot vill jag faktiskt ifrågasätta tty:s utsaga att oljan skulle bli dyrare. Det är jag helt säker på är omöjligt att förutsäga.
    Inte minst för att ingen vet hur stora reserver Saudiarabien egentligen har. Jag tror de mörkar och reserverna är mycket större än de säger.
    Som det är idag reglerar Saudiarabien i princip oljepriset. Detta ligger också i USA:s intresse med ett lagom oljepris vilket förklarar att Saudiarabien kan göra lite vadsomhelst utan reaktion ifrån Trump.

  29. Sören G

    I snart sagt varje reklaminslag på reklamkanalerna ska man välja varor som har mindre koldioxidutsäpp och vara ”klimatsmart”. Vattenfalls reklam utnyttjar skamlöst barnen: ”Det som oroar barn mest är klimatet”.

  30. #27 Ulf
    >Vad ska komma efter klimathotet tro? Något att fundera på.
    Det är redan på G. Ett nygammalt recept på massiv artutrotning.
    Som jag tjatat om i flera år. Det handlar inte om att rädda planeten
    från en katastrofal värmekatastrof. De tre hörnstenarna i klimathotsprojektet är:
    – Ersätt kapitalismen med ett nygammalt koncept. En världsregering. Socialister och kommunisters våta dröm
    – Tvinga utvecklingsländerna att använda sk ”Förnyelsebar” energi
    – Neomalthuism är en hörnsten

    Och ett nygammalt hot har dykt upp igen. Utrotning av arter.

    Själv oroar jag mig för ny istid

  31. Guy

    Ingvar # 30

    Du säger dej oroa dej för en ny istid. Själv oroar jag mej mest för människorna, speciellt politiker-människor och journalist-människor. glacialerna har en benägenhet att komma långsamt, om man får tro Krabbes 400k kurva.

  32. Olav

    Kommentar borttagen

  33. Staffan Lindström

    Sten … ”En attendant Godot” (Samuel Beckett var liksom James Joyce irländare men bodde större delen av livet i Frankrike och skrev både på engelska och franska) var lite mer än en fras, en hel pjäs! Eller har jag missförstått dig?

  34. Hej Staffan,

    jag vet mycket väl att det är en pjäs, jag tror till och med att jag sett den 2 ggr på teater

    men när man väntar på något …

    tyckte jag att det var en användbar fras

  35. Staffan Lindström

    32 Olav
    Tror du har fel på kort sikt åtminstone. Maldivernas (förre?) islamiske president hade ju presskonferens på 4 m djup i oktober 2009 för att köra klimatofferkortet…. Underskatta inte det ”sekulära” islam! Jag känner muslimer i Sverige som äter julskinka tex! Betydligt mer oroad över typ Extinction Rebellion sekter vad de kan ta sig för… Överlevde alla i ambulanstransporter i centrala London i påskveckan senast tex?? Förresten så har Sverige varit ett Klimat och miljökalifat i flera år nu… You ain’t seen nothing yet…

  36. Staffan Lindström

    34 Sten
    Misstänkte att det fanns en ”undertext” där ja! Kan du sett Ernst-Hugo och Jan-Olov mfl på Dramaten så länge sedan att den var mest känd för att visa teater … de senaste 20 åren har det ju mest varit en brottsplats…IRONI!

  37. Lasse

    Dagens tema: I väntan på..
    -Islossning i Arktis
    -EU Debatt i radion med nya bottennapp i klimatfrågan
    Politiker med ansvar säger att vi har 10 år på oss annars väntar Armageddon.
    De vill ha våra pengar och röster för att förhindra detta.
    Var finns vuxna med ansvar för nyanser i verklighetsbeskrivningen?

  38. Fredrik S

    Läser att Liberalerna vill rensa Europas luft från växthusgaser.

    Vi får väl byggs någon kupol då så inte dumma Donalds gaser sprider sig hit.

    Ibland känns uttrycket ”det var bättre förr” faktiskt helt ok.

  39. Sören G

    Eftersom det varit varma perioder tidigare, t.o.m. varmare än i dag, och ingen skenande växthuseffekt har inträffat så måste Jordens klimatsystem ha en självreglernade mekanim och inte självförstärkande som de klimathotstroend tror.
    https://principia-scientific.org/melting-permafrost-crisis-debunked-by-historical-record/?fbclid=IwAR27oR_TnsHwAjt2qqtwkiZqkCgiiy3FxXcM78dCs52P5oLhczKL_XUxQk8

  40. jax

    #39 Sören G
    Eftersom den temperaturökning man pratar om ligger på en grad så är den ju så liten att den inte på något sätt kan vara signifikant. Betänker man att temperaturen är ett mått på energiinnehållet i luften så är ju , om man använder en riktigt enkel modell, en grads skillnad ungefär lika med 0,3%. Felet i beräkningen måste ju var långt större än så. Därför är det bara löjligt att prata om tipping points.

  41. Arne Nilsson

    #39 Sören G
    Dessutom, utanför jorden är det 0 grader Kelvin, dvs rackarns kallt. På jorden är väl snittemperaturen 288 grader Kelvin eller nåt. Så en grad hit eller dit är väl inget att bråka om. Eller tänker jag fel nu?

  42. Olav Gjelten

    Det går aldrig en enda dag denna våren utan att jag möts av ordet ”avradikalisering”.

    Vilka är de som är i allra största behov av att avradikaliseras i det svenska samhället, om inte alla dessa tusentals extremreligiösa ”jihadgrupper” som till och med tror sig kunna styra över klimatet på jorden??
    Det är också dessa som styr Sverige i dag och INTE ett litet antal vilsna pojkar med bakgrund i en främmande kultur.

  43. Arne Nilsson #41

    Jag undrar om man inte, på grund av den berömda bakgundsstrålningen anse att temperaturen i universum snarare är 3 grader Kelvin än 0 grader. Det är kallt det också.

  44. Fredrik S

    Finns en del som bara blir sämre och sämre med tiden.

    Dags att skaffa gul väst!

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1nRQwX/darfor-valjer-jag-att-skratta-nar-115-000-man-rasar-mot-bensinpriset

  45. Sören G

    Hur kan man tro att klimatet ska bli bättre om man höjer priset på bensin och diesel? Bättre klimat är dessuom för klimathotshysteriker ett kallare klimat. BRRR jag fryser.
    Hörde på TV en kommentar om EU-valet att klimatfrågan är viktig för att extremväder leder till många klimatflyktingar. Nu blandade man ihop klimat och väder igen.
    Ett varmare klimat har inte mer exremväder. Vädret är inte mer extremt nu än under Lilla istiden när det var kallare.

  46. Egon

    Att jordens befolkning ökat dramatiskt ,
    Verkar ingen ha i åtanke.
    Vi är ju alla CO2 källor.
    Varje gång vi andas ut ökar vi CO2 halten.
    Pelargoniorna min mormor odlade växte
    ju bättre om man babblade med dem.
    Helt ovetenskapligt förvisso.
    Men.
    Helt fel hade hon nog inte.
    Skjuter man inte sig själv i foten när man
    utser CO2 till huvudfienden?
    Plast i haven.
    Kemikalier.
    Enkelriktat jordbruk.
    Det är något för FN att bita i.

  47. Fredrik

    Bra artikel på wuwt, rekommenderas:

    https://wattsupwiththat.com/2019/05/06/climate-change-misconceived/

  48. OT
    Hoppas jag inte tjatar om tidigare inlägg men lite glädjande nyheter som omväxling kan väl tåla att upprepas:
    https://www.independent.co.uk/environment/climate-change-environment-eu-brexit-germany-italy-poland-net-zero-emissions-leak-a8904541.html?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=ebef527d59-EMAIL_CAMPAIGN_2019_05_08_02_41&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-ebef527d59-36467685&fbclid=IwAR324wi46J_LfouYeLJ0QWTNA45_Icdolc6P6mqaWv5pWFc5RMOlueGHxQo

  49. Ulf

    OT

    Kul att läsa någon som förstår sin egen yrkesroll inte alltid vanligt i dagens Sverige.

    https://www.expressen.se/debatt/171-psykologer-som-eldar-pa-barnens-klimatangest/

  50. Guy #31

    Glaciärer är förknippat med Maunder minima. Ett sådant inträffade på1600-talet
    Det senaste solfläcksminimst ”Lilla Istiden” var ett Dalton minima och inträffade på 1800-talet med
    missväxt och kyla.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dalton_Minimum#/media/File:Sunspot_Numbers.png
    Vilken sorts nedkylningen det kommande solfläcksminimat kommer att resultera i återstår att se

  51. Guy

    Ingvar #50

    Små ”istider” kan komma rätt snabbt. Definitionen blir ett problem. I 10ka -skala är ett par hundra år ”väder”, men i 1000 års skala är det mycket. Problemet är att när en kallperiod smyger sig på så vet man inte hur långvarig den blir.

    I vilket fall som helst så åstadkommer kyla problem.

    På tal om järtecken. Enligt en finsk kvällstidning har Sveriges radio meddelat att fjällrävsstammen ökar i dom nordiska länderna. Det var endast ett fåtal,år sedan alarmisterna, tror det var WWF, som meddelade att den försvinnande flällrävspopulationen var ett tecken på klimatuppvärmningen. Vad är då det här ett tecken på? Eller kan populationens förändringar ha andra orsaker eller delvis andra orsaker?

  52. Ivar Andersson

    #47 Fredrik
    Jag önskar en kort sammanfattning och inte bara referensen. Tack på förhand.