Det djupt religiösa Sverige

Många tror att Sverige till stor del domineras av ateister. Men så är verkligen inte fallet. Här i Sverige har en ny religion fått stort fäste. Jag ska ge en liten introduktion till denna nya religion här.

I Sverige har man börjat dyrka miljöguden. Ibland kan den här guden visa upp sig i en annan skepnad som klimatguden, men jag tror att det är samma gud. Miljöguden kräver regelbundna offer/riter ofta i form av att man krävs spara in en gnutta energi på en sak samtidigt som man kan slösa tusentals gånger mer energi på något annat. Man skulle kunna tro att miljöguden skulle uppskatta att man gjorde insatser för den faktiska miljön genom att tex reducera miljögifter, men så är inte fallet. Exempelvis belönar miljöguden den som använder kvicksilverlampor (lågenergilampor) istället för vanliga glödlampor då kvicksilverlamporna drar lite mindre energi. Det går också bra att använda giftig bottenfärg till båten så länge man är medlem i det så kallade Miljögudspartiet. Miljöguden bryr sig alltså bara om att spara energi.

När en person följer miljögudens budord uppfylls personen av en obeskrivlig vällust och känner sig som en del av jordens framtida historia. Personen kan då också belöna sig själv även i den materialistiska världen. Ett exempel är att miljöguden aldrig skulle tolerera att man diskade under rinnande vatten, men när man väl har diskat i en balja, får man gärna ta en lång, varm och härligt energislukande dusch efteråt.

Miljöguden uppskattar också att man tar den energislukande bilen till återvinningsstationen för att återvinna tex papper och glas. Om bilen drar mer energi än man har sparat genom återvinningen spelar ingen roll. Det är den symboliska handlingen som räknas. I princip får man faktiskt ta bilen hur mycket man vill bara man inte gör något onödigt. Bland nödvändiga saker räknas att hämta hämtpizzan, skjutsa ungarna till diverse aktiviteter,  och åka på bilsemester. Miljöguden känner nämligen av vad som är nödvändigt och vad som inte är det. Så länge man slukar energi för nödvändiga saker gör det inget.

Det är viktigt att släcka lampor när man har gått ut från ett rum. Däremot får du ha hur mycket lampor tända som helst när du är inne i rummet. Det är ju nödvändigt att ha dessa tända, och det vet miljöguden. Det är också nödvändigt att ha minst 20 grader varmt inomhus. Om vi skulle sänka inomhustemperaturen till c:a 5 grader på vintern skulle vi spara enorma mängder energi. Men det är inget att bry sig om.

Man får aldrig slänga mat. Det är ett slöseri med jordens resurser. Däremot får man äta hur  mycket mat som helst. Ingen vill råka ut för miljögudens vrede om man skulle slänga maten istället för att äta upp den.

Och när vi nu är inne på mat-biten, miljöguden belönar den som återanvänder sina matkassar, eller använder tygkassar. Men det går naturligtvis bra att ta bilen till affären. Och man får också åka några extra varv för att hitta den närmaste parkeringen utanför affären. Om detta skulle dra mer energi än man har sparat med kassarna gör det inget. Det är kassarna som är det viktiga.

I Sverige har den här religionen fått mycket stor spridning. Den har kommit smygande under de senaste årtiondena, och är nu nästan lag-stadgad. De flesta innevånare praktiserar religionen, tidningar och tv propagerar för den och skulle någon bryta mot reglerna blir denne utfryst av sin omgivning.

Om man vill bli en stor profet i miljögudens namn bör man köra elbil eller möjligen en hybridbil. Om det har gått åt mer energi att tillverka den här bilen än du nånsin kommer att spara när du kör den, spelar ingen roll. Det viktiga är att den drar så lite energi som möjligt när du kör den. Det har miljöguden bestämt.

Jag har säkert missat många av miljögudens påbud, men jag skulle vilja avsluta med det viktigaste av dem alla: Kör aldrig diskmaskinen halvfull, inte ens innan du flyger till Thailand på semester.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Mats G

    Skenheliga hycklare finns det gott om. Som ateist möts jag ofta med attityden att jag skulle vara moraliskt underlägsen de som har en tro. De förstår inte att det finns tänkare utanför religionen som är mycket mer avancerade än de gamla skrifterna. Även inom det här området har det skett utveckling.

    Det som är gemensamt för alla dessa är att de har fått för sig att deras moraliska överlägsenhet gör att de kan eller tom skall bestämma hur andra skall leva. Integritet, frihet, fri vilja och annat som gör oss till individer är av ondo.

    Naturligtvis behövs då massiv hjärntvätt. Hjärntvätt är ett hård ord men det är fakstiskt vad det handlar om. Så starkt styrda tankemönster att man klarar inte att gå utanför dem. Försök att få en troende att tänka sig en värld utan Gud. Det klarar de inte. Det är hjärntvätt. Hjärntvätten börjar redan i unga år och det kommer begränsa individen för resten av livet. Det är därför den kända ateisten Dawkins, och jag håller med, kallar de som blri fostrade i troende hem för barnmisshandel.

    Man kan se tydligt att väldigt mycket press socialt finns för att man skall bete sig som man skall. Vad det nu är. Inom områden kan karriärer gå om intet för att man inte har det rätta narrativet.

  2. Lennart Bengtsson

    Bra inlägg Magnus

    Där tron råder måste förnuftet vika. Det gäller inom religionerna, inom de flesta politiska rörelser och inom miljörörelsen. När jag som uppnosig 11-åring ifrågasatte Jesu under blev jag raskt utvisas från den lokala missionskyrkan i min hemstad. Detta var knappast något som jag beklagade. Jag fann vetenskapen både mer trovärdig och mer spännande (eller cool som man numera säger)
    Det bekymmersamma är om man för fram rationella argument i energi och klimatfrågan som i Kellys utmärkta artikel ( se inlägget av Peter Stilbs) så möts man av miljörörelsens företrädare av moraliska argument av slaget ” vi måste ju göra ett bidrag” eller ”Sverige är ett rikt land” osv osv, medan man i själva verket mestadels flyttar produktion och CO2- utsläpp till ett annat land. Under åren 2002-2013 minskade Sverige sina CO2 utsläpp med ca 13Mton (ca 25%) medan Kina ökade sina med ca 5700 Mton dvs Kina kompenserade den svenska reduktionen på ca 9 dagar! De kinesiska utsläppen per person 2013 var likaså större än de svenska. (Referens EIA- årsrapporter, fritt tillgängliga på nätet).
    Om nu Sverige med Axelssons hjälp vill göra sig av med de återstående 75% så kan den reflekterande läsaren lätt föreställa sig vad detta innebär. Moral och religion i all absurdum kostar skjortan men så är det, vill man gotta sig i ändlös godhet så är det inte gratis, men vad gör inte de troende för sin övertygelse hur galen den än är.

  3. Mats G

    forts.

    Frihet. Finns den eller är det bara en illusion? Själv tycker jag att jag åtnjuter en hel del frihet. Men jag leasar ut min tid 8 timmar per dag för att jag skall kunna få känslan av frihet när jag inte är där.

    När det gäller samhällsutvecklingen så är samhällskontraktet på upphällningen för min egen del. Så mycket förtroende är missbrukat att det är irreparabelt. Jag upplever att Sverige i stora delar är ett sämre land än för 20 år sedan. I min värld var toppen runt 90 talet. Sedan har det gått utför. Mycket beroende på alla dessa önskedrömmar bland politiker. Det är för tråkigt att bara administrera samhället så man måste hitta på visioner och stora reformer. För vad. Förmodligen för att tillfredställa jaget. Samhället är till för mig. Skattepengar kan jag sätta sprätt på utan att blinka vad de kom från eller om de försvinner i svarta hål. Jag är till för politikerna i stället för tvärtom. Vem representerar dom? Jag upplever inte att de går mina intressen bar sina egna.

    Skulle vara väldigt intressant att få ett svar från någon ansvarig, om det går att finna, varför vi har upplopp i förorterna. Någonting som inte ens fanns på kartan för bara 20 år sedan. Varför utsätter ni mig för detta kära politiker. Vad har jag gjort för att förtjäna det?

    Det enda politierna och myndigheter skriker om är mer resurser. Sedan vet man att korruptionen är lika djup som riksrevisionen. Man vet att det handlar inte om att höja skatterna. Man vet att man har att göra med skurkar. Samhälls kontraktet är på upphällningen. Hur man kan förstöra världens bästa land är en gåta.

    Frustrationen och irritationen går djupt. Jag försöker inte tänka på det för då kommer jag göra mig olycklig.

  4. Sigge

    Vilket skitsnack. I synnerhet det här ”Miljöguden kräver regelbundna offer/riter ofta i form av att man krävs spara in en gnutta energi på en sak samtidigt som man kan slösa tusentals gånger mer energi på något annat”, det här ”Miljöguden uppskattar också att man tar den energislukande bilen till återvinningsstationen för att återvinna tex papper och glas. Om bilen drar mer energi än man har sparat genom återvinningen spelar ingen roll. Det är den symboliska handlingen som räknas” och det här ”Miljöguden uppskattar också att man tar den energislukande bilen till återvinningsstationen för att återvinna tex papper och glas. Om bilen drar mer energi än man har sparat genom återvinningen spelar ingen roll. Det är den symboliska handlingen som räknas.”

    Om man säger så här så vill miljömupparna att man inte använder bilar alls för att de är så resurskrävande. Man ska åka kollektivt, cykla eller gå.

    När det gäller lysrörslampor så drar de ungefär 1/6-del så mycket el som en glödlampa och håller ungefär 15 gånger så länge. En lysrörslampa innehåller ungefär 2-3 mg kvicksilver. Den sparar under sin livslängd 700-800 kWh jämfört med en glödlampa. 1,3 miljoner lysrörslampor sparar ungefär 1 TWh el och innehåller tillsammans c:a 3 kg kvicksilver. För att jämföra med kolkraftverk så släpper de ut 10-50 kg kvicksilver för varje producerad TWh el. Det här med att kvicksilver skulle var så farligt är till viss del överdrivet. Är lampan varm och går sönder är det farligt, men är den kall så avdunstar inte kvicksilvret.

    Att jag började köpa lysrörslampor för 25 år sedan berodde varken på energibesparingar eller miljötänk. Jag hade några armaturer, i synnerhet en, som var besvärliga att byta ljuskälla i. Då köpte jag första lysrörslampan. Nu är det några år sedan jag köpte en lysrörslampa. Jag köper LED-alternativen för det mesta. De är ännu dyrare men har ännu längre livslängd.
    Vad det har förändrats. Förr så köpte jag flak med 12 st eller 20 st glödlampor 60 W och 75 W. Jag bytte säkert 15-20 lampor om året. Nu byter jag en eller två lampor varje år.

  5. tty

    #3 MatsG

    ”Skulle vara väldigt intressant att få ett svar från någon ansvarig, om det går att finna, varför vi har upplopp i förorterna. ”

    Usch vilken fascistoid inställning! Det är inte upplopp, det är ”stök”, det står uttryckligen i DN.

  6. Mats G

    4
    Sigge

    Så du är på lampbytarnivå i varats olidliga lätthet.

  7. Sören G

    I radions P2 spelar musik från något som kallas ”Klimatkonserten” och enligt påannonsen berättar Pär Holmgren ”Hur går det för vår planet?”. – En gudstjänst för klimatet?

  8. Peter Stilbs

    Jo, nog är det så. Några av de mest bisarra syner man ser är vegandyrkande barnfamiljer i fjällen vid de extremt energislukande snökanonerna.

    Nyligen har vi också försetts med plastskruvlock på mjölkförpackningar. Miljömupparna gick väl närmast i taket. Mjölkförpackarna svarade med att hävda att de var gjorda av sockerrör som utgångsråvara. Om det är sant är det säkert ett stort energislöseri. Men hur många fattar?

    Vore framförallt bättre om Sverige tillverkade högförädlade skogsprodukter och sålde dyrt på världsmarknaden. Istället för att göra ”biobränsle” till ingen nytta överhuvudtaget. Köp istället bränsle på världsmarknaden

  9. Skogsmannen

    Peter S!

    Marknaden för biobränslen är faktiskt ganska klen, man tar hellre in sopor från Italien och Norge som man dessutom får betalt för att ta emot.

    Beträffande möjligheten att vidareförädla skogsavfall har ja ganska små förhoppningar. Ren fiber skulle man kanske kunna nyttja för tygframställning men då knappast från grot (skogsavfall).

  10. tty

    #9

    Det finns ett skäl till att kommunerna föredrar importerade sopor. I utlandet källsorterar man oftast inte, vilket innebär mera plast och papper och därmed bättre energiinnehåll än i svenska sopor.

    I övrigt håller jag med dig om att grot nog inte duger till något annat än bränsle. Och att marknaden är skral ser man ju på alla grothögar som ligger kvar i åratal utan att bli hämtade. Men hav tröst, enligt klimatkyrkan kan du snart börja plantera teak och mahogny.

  11. Sören G

    På nyheterna i morse rapporterade man att många kolgruvor i sydostasien har slagit igen eftersom kolpriserna hade sjunkit. Enligt nyehetsupplädaren beror det på att: ”.. klimatarbetet har rönt framgång”. Men problemet var nu att ägarna inte röjer upp efter sig.

  12. Sigge #4:
    Jag tror att du har missförstått mitt inlägg. Jag har försökt att spegla vad folk i allmänhet tycker, inte vad de värsta miljöfanatikerna tycker. Sedan trodde jag att vi inte hade kolkraftverk i Sverige.

  13. Jag fick ett tips om en annan artikel som är inne på samma spår att miljön har blivit en religion. Klart läsvärd: http://katternodigital.fi/article/miljon-den-nya-religionen/

  14. Sören G

    Ett annat exempel på hur snett det går i politiken.
    http://www.svt.se/opinion/dra-av-schyman-och-fi-det-rosa-tacket?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20160720%3Adra-av-schyman-och-fi-det-rosa-tacket%3Anyh

  15. ces

    #13 Tack för tipset i Katternö. Där fanns också en artikel som visar att det är mer tro än vetande i handeln med ursprungscertifikat: http://katternodigital.fi/article/en-latsaslek/

  16. JIMMY

    Tack Lennart Bengtsson inlägg nr 2 att du delger öppen statistisk som bekräftar att Sverige snart är ett industriellt U-land 2030 !! där jobben och industrin som kräver billig energi flyttar utanför klimatsektens sinnessjuka religösa ovetenskapliga co2 pseudo ritual religiösa dogma diktat från EU där Sverige skall gå före i sitt eget nationella industri självmord !!!

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6478939

    Varför skall man inte ha samma traktor lastbilsfordons dieselskatter industri-elskatter inom samma handels union inom den numera allmänt avslöjade fritt fall EU-Sovjeten!!! Är det inte därför alla lastbilar man redan idag möter på vägarna kör på oskattat öststats-diesel och om Sverige skall gå före ännu mera!!! vilket man redan gjort sedan 1990talet så kommer det inte finnas några Svenska åkerier och bönder att beskatta i Sverige och då blir summan 0 kronor att resa till EU- politbyrån fest middagen med gratis flyg!!!.

    No taxation without representation!!! and

    taxation without popular political representation is tyranny !!!

  17. Sigge

    #12 Magnus Cederlöf

    Jag har en annan uppfattning om vad folk i allmänhet tycker. Det kanske beror på vilka man umgås med. De flesta jag umgås med har en ganska nyanserad bild av hur återvinningen skall fungera. I kommunen där jag bor så är nästan alla enklare återvinningsstationer vid livsmedelsaffärer och de flesta tar med saker till återvinning när de ändå skall handla. När det gäller glödlampsförbudet så var det många som var kritiska till en början men nu faktiskt tycker det är OK, av just den anledningen att man inte behöver byta lampor så ofta.

    När det gäller kolkraft så är det väldigt lite i Sverige. Det är inga kondenskraftverk utan kraftvärmeverk. Det största koleldade kraftvärmeverket i Sverige har nu ersatts med ett biobränsleeldat, Värtaverket i Stockholm. Det kommer att finnas kvar för spetsproduktion fram till c:a 2030. Med det nya kraftvärmeverket beräknas Värtans utsläpp av kvicksilver minska från 4,5 kg/år till mindre än 1 kg/år. Minskningen är lika mycket som innehållet i 1 miljon lysrörslampor. Västerås planerar att ersätta sitt koleldade kraftvärmeverk 2019 (osäker på årtal kan vara 2018) med ett biobränsleeldat. Det finns några koleldade kraftvärmeverk till.

    När Sverige har överskott på el så exporteras det i huvudsak till Finland. Då kan Finland minska sin import från Ryssland och Estland eller minska produktionen i sina egna kolkraftverk. Ur miljösynpunkt så är de finska kolkraftverken som regel bättre än de ryska och estniska. De har bättre verkningsgrad och bättre rökgasrening. Estlands fossileldade kraftverk eldas i huvudsak med oljeskiffer, som ur miljösynpunkt är ganska mycket sämre än kol.

  18. Guy

    Hörde just på nyheterna att Finland skall minska sina utsläpp med 39% till 2030 enligt EU eller var det enligt Paris ”avtalet”. Det var en aning vagt sagt. Samma nyheter visste berätta att Sverige skulle minska mera??

    Är det MP:s förtjänst? I Sverige blir MP mindre medan vi i Finland är tio år efter och Gröna partiet växer ännu. 🙁

  19. Ingemar Nordin

    Sigge #17,

    ”När det gäller glödlampsförbudet så var det många som var kritiska till en början men nu faktiskt tycker det är OK, av just den anledningen att man inte behöver byta lampor så ofta.”

    Eller så beror det på att folk inte har någon valmöjlighet längre. Alla är nöjda med att välja det som staten tillåter. Det är lustigt hur du försöker legitimera statliga ingripanden för att minska friheten. Vi är också väldigt nöjda med spritmonopol, med våra pensioner, med våra höga skatter och med köttfria måndagar och ekomat i skolorna? Tur att myndigheterna bestämmer åt oss.

    Saken är den att om vanliga glödlampor vore så kass som du vill hävda så hade de försvunnit från marknaden genom människors fria val, helt utan hjälp av någon tvångslagstiftning.

  20. Ingvar i Las Palmas

    På skoj kollade jag på nätet. Stort utbud av glödlampor och leverantörer. Halogen är bra
    Lysrör är otrevliga. Flimmer och kvicksilver.
    LED-lampor är OK. Eller hur är det med sällsynta ämnen och tillverkningsmetod?

  21. Ingemar Nordin

    He, he. Den europeiska klimatkyrkan har det inte lätt efter Brexit. I ett nytt uttalande så föreslår man en fördelning av bördorna som om GB skulle vara kvar i unionen till 2030. Men man varnar också för att om GB lämnar innan dess (!) så måste de kvarvarande länderna ta på sig än större nedskärningar. EU har gjort ett kollektivt åtagande som en enhet.

    http://www.dw.com/en/brexit-makes-it-harder-to-dole-out-eu-climate-burden/a-19414911

    Undrar om den här insikten gör att fler länder plötsligt vill lämna EU? 🙂

  22. JIMMY

    Märk väl att de forna östländerna som är på minus eller ( noll nada krav ) i EU sovjetlistan är de länder som idag konkurrerar ut och redan kör dagliga lastbilar inom Sverige inrikes yrkesmässigtrafik med oskattad diesel och inga krav på Yrkesförarkompetens eller köpt detta körkort i ett gratis cornflakespaket Källa från dagens (S)ovjet text TV 175( S) (V) Tv Text Onsdag 20 jul 2016
    BAKGRUND PUBLICERAD 20 JULI

    Så mycket ska utsläppen minska

    EU-kommissionen föreslår följande
    procentuella minskningar av växthus-
    gasutsläppen till 2030, jämfört
    med 2005, för EU:s medlemsstater.

    Luxemburg: -40
    Sverige: -40
    Danmark: -39
    Finland: -39
    Tyskland: -38
    Frankrike: -37
    Storbritannien: -37
    Nederländerna: -36
    Österrike: -36
    Belgien: -35
    Italien: -33
    Irland: -30
    Fortsättning följer på nästa sida
    BAKGRUND PUBLICERAD 20 JULI

    Spanien: -26
    Cypern: -24
    Malta: -19
    Portugal: -17
    Grekland: -16
    Slovenien: -15
    Tjeckien: -14
    Estland: -13
    Slovakien: -15
    Litauen: -12
    Polen: -7
    Kroatien: -7
    Ungern: -7
    Lettland: -6
    Rumänien: -2
    Bulgarien: 0

  23. Ann LH

    Bra Magnus .
    Klimatkyrkan får det nog inte lätt med Brexit och inte lär Trump stärka den heller. Hösten blir intressant!

  24. JIMMY

    Här är en rolig blogg från emigrera.com som vistas utanför demokratur Sverige i sköna stärkande vilade för själen långa perioder och vaket ofta skriver om detta Sverige och jämför hur det var förr ( Medberoendets sista punkt är mord/ självmord
    Landsförrädare, medberoende eller historielös )

    http://www.emigrera.com/norra-cypern/landsforradare-medberoende-eller-historielos/

  25. Ann LH

    Kanske det varit uppe på scenen här redan, men det är inte bara britterna med sitt Brexit som ger rysningar i FN-leden, även Filipinernas nya president tänker gå i Kinas och Indiens fotspår och sätta landets utveckling före klimatspektaklet. Och som sagt Trump vill utveckla och fru Clinton avveckla.

  26. tty

    Den nyvalde presidenten på Filippinerna säger att han struntar i Parisavtalet om Filippinerna inte får täckning för kostnaderna:

    http://newsinfo.inquirer.net/796858/duterte-says-no-to-climate-pact-compliance

    ”Det är inte mitt namn på avtalet”

  27. Olav Gjelten

    Att miljöfundamentalismen handlar om en ny religion har jag ofta kommit in på i mina inlägg här på KI. Jag tror emellertid att det aldrig varit någon har visat mig stöd för detta synsätt. Tyvärr upplever jag däremot att kritiker av religiös fundamentalism hos oss varit veldigt ivriga att just kritisera islam för detta och inte velat inse att mitt i det svenska samhället finns en växande statsreligion, långt mer auktoritär än någonsin islam.

  28. Sigge

    #19 Ingemar Nordin

    Jag tycker också förbudet mot glödlampor var onödigt. Det hade tagit lite längre tid att fasa ut glödlamporna om inte förbudet kommit. De vänner som jag har som var hårda motståndare till förbudet trodde inte att alternativen var så bra som de var för att de helt enkelt inte hade köpt någon lysrörslampa eller endast köpt tidiga lågprisalternativ som faktiskt var riktigt dåliga. Några blev överraskade att alternativen fungerar så mycket bättre än glödlampor. Jag har fotfarande några glödlampor kvar som jag använder i förråd och toaletter, där lamporna oftast är släckta.

    Jag skrev att den första lysrörslampan jag köpte var för en armatur där det var svårt att byta vilket stämmer, men innan dess hade jag köpt en skrivbordsarmatur med kompaktlysrör, för att glödljusarmaturen var så varm att jobba vid. Det var en varm sommardag på 80-talet jag köpte den. Den var väldigt dyr.

  29. Sigge

    #22 JIMMY

    Till 2014 har Sverige minskat sina utsläpp med 18% jämfört med 2005

  30. Thomas P

    tty #26 ”Den nyvalde presidenten på Filippinerna säger att han struntar i Parisavtalet om Filippinerna inte får täckning för kostnaderna:”

    Han kanske räknar med att minska utsläppen genom att skjuta av delar av befolkningen istället?

  31. Guy

    Thomas P # 30

    ????????? 🙁

  32. Ingvar i Las Palmas

    Guy!
    När Thomas skriver sådana där dumheter så är det för att provocera. Nät-troll mao. Mata inte.

  33. Lennart Bengtsson

    på grund av lyckliga omständigheter ( vattenkraft, skog mm) och tidigare framsynta politiker ( vattenkraft ,kärmkraft) är det möjligt för Sverige att utan större problem minska sina redan ytterst små utsläpp ( nu ca 30-35 Mton/år). dessutom anrikas det sedan flera år mer kol i den svenska biosfären än vad som släpps ut.
    Vad som är viktigt för klimatet är ytterligare ändringar i strålningsbalansen som blir följden av årliga utsläpp på dagens ca 35000 Mton/år. Detta kommer med god sannolikhet att långsamt leda till en varmare jord som inte enbart är negativt men kan innebära omfattande anpassningar på en tidsskala av århundraden. Det finns för tillfället inga möjligheter att förhindra en ökning till ca 50000 Mton/år mot mitten av seklet såvida inte en väsentlig utbyggnad av kärnkraft görs. Alternativet är att u-länderna får fortsätta att vara u-länder. För tillfället behövs det mer energi för att bygga ut sol- och vindkraftsanläggningar än vad dessa system kommer att kunna leverera under sin livstid. Detta är tyvärr den bistra sanningen som bl a framgår av Kellys och andras beräkningar ( se Peter Stilbs nyliga inlägg)
    Detta ignorerar säkert av de troende men de som fortfarande har omdöme och förstånd i gott skick får använda detta för att förhindra ytterligare galenskaper och stoppa tokstolparna att ruinera landet.

  34. Thomas P

    Guy #31 Duterte är om du missat det ökänd för att förespråka att man bara skall skjuta misstänkta brottslingar. Såväl polisen som privata medborgare förväntas delta.

  35. Guy

    Thomas P, jag begriper inte sammanhanget. Verkar vara en grov miss av dej.

  36. Christopher E

    #35 Guy

    Inget nytt att alarmistsekten anser människor som släpper ut koldioxid vara brottsliga…

  37. Guy

    Christopher E , jaa si de’ kom jag inte att tänka på.

  38. Sigge

    #33 Lennart Bengtsson

    ”För tillfället behövs det mer energi för att bygga ut sol- och vindkraftsanläggningar än vad dessa system kommer att kunna leverera under sin livstid.”

    4-5 månader tar det innan ett vindkraftverk har producerat lika mycket energi som det gått åt för att bygga det. Vindkraften är inte så värdelös som de religiösa på den här bloggen har i sin religiösa tro. De två dagar som då elkonsumtionen var som störst i vintras blåste det en hel del. Det var just blåsten som gjorde att elkonsumtionen var högre den 11 och 15 januari än den kallaste dagen som var 21 januari. De dagarna med högst elförbrukning var vindkraftsproduktionen mellan 30-40% av installerad effekt.

  39. Guy

    Sigge, du kan ju försöka med följande räkneövning. Vattenfall berättar att det har kostat 90 miljoner per vindkraftverk. Visserligen havsbaserat så det kanske kan ge ut mera. Livslängden för ett kraftverk är 20-25 år (en klar överdrift. 15-20år med god tur). Det betyder att kraftverket skall på t.ex. 20 år tjäna in 4,5 miljoner per år.
    Jag hittade också uppgifter om vindkraftver som skulle kosta 10-15 miljoner per MW alltså ett 3MW verk kostar 30miljoner. Priset är 3 år gammalt. På samma sätt räknat skall verket ge el för 1,5 miljoer per år.

    I dessa summor finns inte service eller arrende med, antar jag. Dessutom saknas kostnad för skrotning och återställande av mark/vatten.

    Jag har svårt att tro på dina 4-5 månader, men kanhända kan du visa en vettig kalkyl som får dina uppgifter att stämma.

  40. tty

    ThomasP #30

    ”Han kanske räknar med att minska utsläppen genom att skjuta av delar av befolkningen istället?”

    Det var en extremt dum och motbjudande kommentar till och med för att komma från dig. Du måtte lida av extrem brist på argument.

  41. Gunnar Strandell

    Magnus Cederlöf
    Bodil Jönsson har för mer än ett decennium sedan deklarerat att hon vet att i det stora hela inte spelar någon roll hur hon sorterar sina sopor, men att man mår bra av att tro att man gör en god sak.

    Jag tycker bara att det är trist när resurser avsatta för att få en bättre värld ger resultatet kvasireligion.

    Stryp anslagen!
    Åtminstone så länge det finns människor i världen som svälter eller kuvas av ideologiska eller religiösa orsaker.

  42. Thomas P

    tty #40 ”Det var en extremt dum och motbjudande kommentar till och med för att komma från dig. Du måtte lida av extrem brist på argument.”

    Visserligen gav du bara en länk, men jag fick ändå ett intryck av att man förväntades tycka att den där Duterte var en redig karl så jag ville infoga att han inte är så trevlig och det kanske inte är någon direkt bra reklam att dra upp att han är på er sida.

  43. Christopher E

    #42

    Vem har talat om några ”sidor”? Filippinerna och faktiskt även Sverige är två olika utmärkta exempel från u- och i-land på varför denna typ av överenskommelser är en omöjlighet trots hur de hypas tex av vissa kommentatorer här.

    Kanske inte så smart att försöka med lite guilt-by-association med Duterte heller… för då kan vi ju påminna om att jämfört tex med John ”tvångsaborten” Holdren framstår Duterte som rena moder Theresa! 😉