Dagens klimatbild: Är det återvunna dinosaurier i tanken?

 

dinosaur recycle.jpeg

Varifrån kommer fossila bränslen, är det inte från fossiler, skulle det inte kunna vara någon sorts dinosauriesoppa i tanken?

Definitionen på fossil är att det är djur- eller växtdelar som bevarats i sediment eller sedimentära bergarter. En fossilisering kräver att växtdelarna och/eller det omgivande sedimentet mineraliseras.

Men i allmänhet är det inte fossiler i fossila bränslen. Alla fossila bränslen, dvs. främst naturgas, petroleum och kol, är en del av en mycket långsam, geologisk kolcykel. De innehåller kol som ett resultat av nedbrytning av organiskt material. Merparten av detta är producerat av fotosyntesen och härrör från alger, plankton och växter. Oftast är de från devon-, karbon- eller permperioderna, cirka 250 – 420 miljoner år sedan. Merparten fossila bränslen är därmed äldre än den tid som dinosaurierna levde.

Men visst, ibland finns det också återvunna atomer, eller till och med molekyler som burits av en dinosaurie i din tank. Tänk på det nästa gång du kör om!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Beställt dekaler till familjens bilar via eBay … kör man på rå dino-diesel så gör man …. 😊 (recycled = hållbart)

  2. Kurt Holmgren

    Läs: Robert M. Hazen, Symphony in C. Carbon and the Evolution of (almost) Everything. Gör man det så inser man att kolväten som vi hämtar från underjorden är en del av universums uppbyggnad och den universiella omsättningen av kol. Den naturliga kolcykeln! Det är solen som bestämmer, som alltid.

  3. Nedan en länk till en bild som kanske kan användas vid tillfälle. Texten säger:

    Hans koldioxidavtryck är perfekt.
    – Han har kontroll över sina förflyttningar.
    – Konsumerar lite och lokalt.
    – återanvänder. (Mitt tangentbord har inte stort å)
    -Varken värme eller luftkonditionering.

    https://i0.wp.com/h16free.com/wp-content/uploads/2022/11/ecologie-bilan-carbone-parfait-sdf-clochard.jpg?resize=696%2C600&ssl=1

  4. Dan

    Lars Mellbom, #3:

    Han verkar inte äga någonting, så då är han väl lycklig får vi anta.
    Kanske inte ens insekterna på tallriken.

  5. #3
    Schwabs ideal.

  6. Anders

    #3 Lars Mellbom. Vilken hjärtskärande illustration av den grymma ”gröna omställningen” som i själva verket är en förödande och dödande avställning! När ska förnuftiga människor vakna upp ur den fördummande CO2-dimman?

  7. # johannes 55 #

    Schwab har nyligen engagerat sig i livsmedelsbranschen.

    https://i0.wp.com/h16free.com/wp-content/uploads/2022/11/klaus-fried-bugs.jpg?ssl=1

  8. tty

    Det kan teoretiskt sett vara lite dinosaur i tanken. Dinosaurier påträffas faktiskt i marina avlagringar även om det är sällsynt (något mindre sällsynt för fåglar som ju också är dinosaurier). Andra havslevande reptiler är vanligare, men det organiska materialet i olja och naturgas kommer till helt övervägande delen från plankton, som dött och sjunkit till botten.

    I normala fall blir sådant material snabbt uppätet, men under vissa tider och i vissa områden har djuphavet varit syrefritt och då bildas de mörka skiffrar som oljan och gasen kommer från.

    Sedan finns det ju faktiskt också oljefält som härrör från sötvattenavlagringar, men det är rätt ovanligt, dock finns flera sådana fält i Kina.

  9. tty

    ”Merparten fossila bränslen är därmed äldre än den tid som dinosaurierna levde.”

    Det är diskutabelt. Det gäller för de stora fälten i amerikanska mellanvästern som är från perm, karbon och devon, liksom för gasfälten i södra Nordsjön som är från karbon, men fälten i Mexikanska golfen, Venezuela, Brasilien, Västafrika, Mellanöstern och oljefälten i norra Nordsjön är alla av mesozoisk ålder.

    Generellt uppstår source rock framför allt när det råder växthusklimat med syrefria havsbottnar, så det finns nästan inga oljefält yngre än eocen. Däremot finns det faktiskt några fält med prekambriska source rocks, men så gamla fyndigheter har nog för det mesta läckt upp till ytan och avdunstat.

  10. Roland Salomonsson

    Artikelns definition stämmer inte för petroleum och ÄR OBEVISAD. Däremot stämmer det för varierande typer av KOL.

    Främst Ryska djupborrningar har bevisat att petroleum bildas över hela klotet på djup över 10000 m. De borrade bl a i plattor, där marken aldrig varit nära jordytan, d v s aldrig haft kontakt någon form av kolbaserat liv. Borrkärnorna från mer än 10000 m innehöll alltså petroleum.

    Petroleum diffunderar sedan från djupen mot jordytan och längs vägen kan det fångas upp i vissa bergarter, ofta där vatten fungerar som lock. Det är därifrån som oljan pumpas upp från oljekälla. Gas är en annan sak, men även där räknas den uppstå via petroleum och dess diffundering mot markytan och sedan fångas av dylika lock som täcker porösa bergarter.

  11. tty

    ”Främst Ryska djupborrningar har bevisat att petroleum bildas över hela klotet på djup över 10000 m. De borrade bl a i plattor, där marken aldrig varit nära jordytan, d v s aldrig haft kontakt någon form av kolbaserat liv. Borrkärnorna från mer än 10000 m innehöll alltså petroleum.”

    Källa tack.

    Som en ren upplysning så finns det producerande oljeborrhål djupare än 10 km, och bäcken där sedimentärt berg går ned till ca 20 km (Mexikanska golfen, östra Medelhavet, Kaspiska havet, Bengaliska viken)

  12. Fredrik V

    # 3 Lars Mellbom

    Tips! Använd Alt+0197så får du stort Å.

    Detta, och alla andra tecken som kan vara svåra att hitta på tangentbord finns listade här:

    http://www.supportdata.net/help/html/symbol.html

  13. #Fredrik V 12#

    Tack !

  14. Roland Salomonsson

    #11/tty
    Jag hittar inte själva grundrapporten, men detta bör duga

    https://klimatsans.com/2017/02/12/oljan-racker-lange-an/
    Läs första kommentaren.

  15. tty

    #14

    Det var för att uttrycka sig milt en extremt tafflig källa!

    ”Kort summering av hans info i filmen är:
    Deepest fossil is found at 16,000 ft — We drill for oil at 28,000/30,000/33,000 ft… — How can it be a fossil fuel? — it can’t!”

    Naturligtvis fullkomligt felaktigt. Sedimentärt fossilförande berg går som sagt ned till 20 km djup i flera sedimentationsbäcken.

    Ta en titt på det här tvärsnittet genom kontinentalsockeln i Mexikanska golfen. 35000 fot = 10700 m:

    https://www.searchanddiscovery.com/documents/2010/10285moore/images/fig17.htm

    På 10 km djup befinner man sig alltså i som äldst krittida avlagringar, i den djupaste delen av bäckenet i miocena lager! Djupet till ”basement” där är mer än 20 km:

    https://www.researchgate.net/publication/258776404_Structure_and_evolution_of_the_Gulf_of_Mexico_New_results_from_the_GUMBO_marine_seismic_refraction_study/link/5cae475092851c8d22e2fbf9/download

  16. Gabriel Oxenstierna

    Tack tty!

    Från Wikipedia inhämtar jag:
    ”kolväten från mantelregionen kan påträffas, men innehållet av sådana kolväten är extremt lågt.[2] Globalt signifikanta förekomster av abiotisk olja i jordskorpan kan till och med uteslutas.[3]”
    Med följande två källor:
    ^ Sugisuki, R.; Mimura, K. (1994). ”Mantle hydrocarbons: abiotic or biotic?”. Geochimica et Cosmochimica Acta 58 (11): sid. 2527-2542. doi:10.1016/0016-7037(94)90029-9.
    ^ Sherwood Lollar, B.; Westgate,, T.D.; Ward, J.D.; Slater, G.F.; Lacrampe-Couloume, G. (2002). ”Abiogenic formation of alkanes in the Earth’s crust as a minor source for global hydrocarbon reservoirs”. Nature 446 (6880): sid. 522-524. doi:10.1038/416522a.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Olja_av_icke-biologiskt_ursprung

    Denna teori är således ingenting att fästa avseende vid.

  17. tty

    #16

    Faktum är att inte ens kol från manteln med säkerhet är abiotiskt. I subduktionszoner sjunker den subdukterade havsbottnen ned i den övre manteln, och den innehåller biotiskt kol, som så småningom kan komma upp till ytan igen.

    https://www.nature.com/articles/s41586-019-1643-z