Poznan – ett dyrt och meningslöst spektakel

I ärlighetens namn var det väl ingen som väntade sig några stora överraskningar på FN:s klimatmöte i Poznan, men läget tycks vara ännu mer frostigt än väntat, rapporterar Reuters idag.
Delegaterna säger att den globala recessionen och maktskiftet i USA gör det osannolikt att världens länder lyckas komma överens om en efterföljare till Kyoto nästa år.

Developing nations are fed up with what they see as a lack of progress at the conference in western Poland, with some of the poorest fearing their calls for urgent help to adapt to a warmer world are being sidelined.

”It seems unfair that so much has gone into this (conference) and not much has come out,” säger Savio Carvalho, chef för organisationen Oxfam chef i Uganda. ”Developing countries are being taken for a ride.”

Hela kalaset går på drygt 120 miljoner zloty, vilket är nästan det tredubbla räknat i svenska kronor. Sannerligen ett dyrt och meningslöst spektakel. De pengar som spenderats i Poznan hade kunnat användas till något bättre.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Claudius

    Maggie: Är aldrig någon representant för t ex den seriösa solforskningen, eller rentav Henrik Svensmarks Cosmoclimatology, närvarande vid dessa konferenser? Är konferenserna så hårt regisserade att varje icke CO2-troende person blir avvisad redan i portgången?
    Kanske något att fundera på inför det stora mötet nästa år i Köpenhamn.

  2. Claudius: Jag tror dessvärre att det bara är speciellt inbjudna som får delta.

  3. A pro pos kosmoklimatologin så blev ju Markku Kumala utsedd till professor av kungen här i landet för några dagar sedan. Detta har jag endast sett i en kort liten notis i Svenska Dagbladet. Intressant att klimatmedia inte vill veta av det, han är ju involverad i CLOUD-projektet i Cern. Vem vet han kanske kommer att höra av sig i framtiden nu med sin nya professur i ryggen.  F.ö. verkar Köpenhamn med både Lomborg och Svensmark mfl  vara en väl vald plats för ett klimatmöte. 

  4. Iven

    Vi har ju en begåvad solforskare i Lund: Henrik Lundsted, LU., som säkert gärna skulle ta pågatåget till Köpenhamn, om han ble bjuden.  Men han är väl lika obekväm som Lomborg och Svensmark när AGW-folket har sitt möte. 

  5. Iven

    Henrik heter Lundstedt.
    Förlåt, Henrik, hade lite för bråttom…

  6. Irritationen i de kretsar som förespråkar en världsregering är i dag stor. Det såg länge så bra ut . Terrorismen och klimatfrågan kunde användas som hävstänger. Och så kom liksom på beställning finanskrisen.
    Motståndet i Poznan upplevs därför som ett streck i räkningen, och besvikelsen  drabbade i fredags (5 dec) Tjeckiens president, Vaclav Klaus.
    Under ett arbetsmöte med representanter ur EU gjorde de grönas ledare i EU, exanarkisten Daniel Cohn-Bendit, ett våldsamt utfall mot den tjeckiske statschefen, känd klimatskeptiker.
    Provokationen var så ovanligt hätsk, att nyheten blivit stor i Europa, dock inte i Sverige.

  7. Och här i Sverige har vi fått en ny GD för naturvårdsverket. Hon kommer från – gissa – SMHI. Finns det möjligen utvecklingshämmande vetenskapskramare på naturvårdsverket som måste talas tillrätta? 

  8. Pingback

    […] FN klimatkonferensen i Poznan tar upp många kopplingar mellan jobb och miljö. Det finns mycket konservatism, stor skepsis och många är t.ex. förvånade över att vi nu skall sluta använda gamla elslukande glödlampor. […]

  9. Det verkar som om värdlandet Polen inte är med på noterna och liksom Tyskland satsar på nästa möte.
    Tysklands kansler Angela Merkel gjorde i förrgår en helomvändning och sade att hon på det kommande EU-toppmötet den 11-12 december kommer att se till att blockera vissa åtgärder som sägs ”kontrollera klimatförändringar”. Hon sade att dessa åtgärder skulle hota jobb och investeringar i Tyskland.
    Merkel kommer att få sällskap av den polska regeringen, som har författat ett utkast med ännu starkare formuleringar. Där står det att EU:s tidtabell inte kan accepteras eftersom industrin skulle belastas med omkostnader som de absolut inte skulle ha råd med mitt under den pågående krisen. Polen uppges ha samordnat detta med andra östeuropeiska regeringar, och förväntas fungera som deras talesman på toppmötet.

  10. L

    Denna vecka väntas också årets U.S. Senate Minority Report där 650 forskare från hela världen ifrågasätter klimatspektaklet, (förra året var dom 400). Att jämföras med det 50-tal som författat IPCC-rapporten.