”I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me”
Sir Isaac Newton, kort före sin död.
(från sista sidan av ”A Random Walk in Science”, av R.L. Weber)
Professor emeritus i Fysikalisk Kemi vid KTH. Klimatdebattör sedan 2003.
Varför inte lite Lord Kelvin som kanske skulle ha varit på AGW-sidan idag?: ”Det finns inget nytt att upptäcka inom fysiken” .
i.e ”the science is settled”. Sedan upptäckte man joniserande strålning bl.a….Jag tror dock inte att det handlar om brist på ödmjukhet utan forskningsmode. Just nu är det ”klimat” som gäller. Om några år är det något annat. Skulle vi få break even inom fusionsforskningen t.ex är jag övertygad om att man kommer att ”ställa om” resurserna illa kvickt.
Även Newton hade nog sina häcklare som tyckte att det där med att förstå himlakropparnas rörelser det var ett alldeles för komplicerat problem för oss vanliga dödliga. Det fanns så många faktorer där ute i rymden som vi inte kunde förstå oss på så att tro att en modell skulle ge rätt svar var värsta sortens hybris.
Så vackert! Så insiktsfullt! Av Newton, alltså.
Thomas lyckas, som vanligt, vända denna tidlösa skönhet till ett argument för sin tro på dagens religion. Det försitter han ju ingen chans till.
Newton gjorde väl de viktigaste upptäckterna relativt tidigt i livet, vad jag förstår? Sedan ägnade han en massa tid åt alkemi och liknande som vi ser som värdelöst idag. Lätt att vara kritisk i efterhand.
Newton var ju också troende kristen och såg det som självklart att regelbundenheten i universum hade sin orsak i en Skapare. Det fnyser man väl åt idag, när vi alla ”vet” hur verkligheten är beskaffad. Eller gör vi? Egentligen?
Den som idag fnyser åt Newtons ”irrationella” kristna tro menar väl att den bara var ett uttryck för tidsandan. Men hur mycket av vår egen ”tro” om verkligheten är då ett uttryck för vår egen tidsanda?
Men Newton var ändå, vad han än hade ”rätt” och ”fel” om, en av de där personerna som gör avtryck. Det finns en underbar scen i filmen ”1492” om Columbus. När Columbus är en bruten man i slutet av sitt liv, då säger en i samhället mycket mäktig man till en annan, att Columbus liv är misslyckat och att han är en sorglig figur. Den andre mäktige mannen svarar då:
”Om någon i framtiden minns ditt eller mitt namn, så kommer det bara att vara på grund av honom [Columbus].”
Vad är det som gör dessa ”stora” män eller kvinnor? För de flesta av oss är små och obetydliga.
”…whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me”
Ja, det sista passar ju åtminstone in på klimatskeptikerna. 🙂
Anders L
Passar rätt bra in på den socialdemokratiska ”rörelsen” av idag, tycker jag. (Som gammal sosse)
Newton verkar ha varit en komplicerad personlighet; genialisk givetvis, tävlingsmänniska (han måste bara vinna i längdhopp när han var skolpojke), religiös och vetenskaplig grubblare av stora mått, inte riktigt klok när han experimenterade med sig själv och stirrade rakt in i solen tills han höll på att mista synen, en stenhård chef för myntverket på gamla da’r och skickade utan tvekan falskmyntare och ”clippers” till galgen (clippers var en specialare inom tjyv- och rackarbranschen som försiktigt klippte av kanterna på guld- och silvermynt så att vikten inte stämde med vad som präglingen angav), prestigefylld men samtidigt, som vi ser av citatet, mycket ödmjuk inför skapelsen. Det prestigefyllda draget verkar ha hängt i hop med hans gudfruktighet snarare än någon egotrippning; han insåg ganska snart sin oerhörda begåvning och trodde fullt och fast att det var en gåva av Gud. Hur det nu än var med den saken så förvaltade han sin begåvning synnerligen väl. Det sägs att han arbetade 18 timmar om dygnet, och var oerhört plikttrogen. Inte minst då det gällde undervisning; även om salen var tom så höll han sina föreläsningar.
När jag stötte på det sistnämnda så tänkte jag: ”Va’, en tom lärosal när den store Newton föreläser! Studenterna på den tiden måste vara helt galna. Hur kunde de missa en sådan grej!”
Ingemar # 6
Hur kan så många missa att ”klimathotet” är en bluff?
Apropå att Newtons studenter inte alltid infann sig……
Anders L … du är faktiskt modig du. Du försöker om och om igen tala om för klimatskeptiska personer här att de inte har den blekaste aning om vad de talar om. Samtidigt som du inte har den blekaste aning om vad du talar om. Och är och förblir svarslös även inför dom enklaste frågorna som riktas till dig.
Religion är folk tror på men måste acceptera i blindo. Vetenskap har inget med relgion att göra. Men blind tro är religion …
Jonas
Du har inte den blekaste aning vad du talar om
magnus # 9
Du är debattsugen nu….?
Akta dig för Jonas N. Han äter dig levande……. 😀
magnus, ja så brukar du låta, och kollar man vad det betyder så betyder det ingenting.
I fallet Radetzki vet jag vad jag talar om, men jag är nästan 100% säker på att du inte gör det.
Dessutom vet jag att du brukar hävda en massa saker om miljö som du sedan inte kan belägga, eller när du försöker visar sig vara ngt helt annat än vad du påstår.
Men du kanske hävdar att planeten och ekosystemen idag är väldigt mycket sämre däran än tidigare!? Det finns ju de som talar om assutrotning av arter, i storleksordningen 10tusentals, men som de inte kan belägga. Bara spekulera om.
För övrigt brukar jag vara ganska noga med att veta vad jag talar om. Men precis som Marian bekymrar jag mig mindre om alla de som vet instiktivt att jag har fel, just för att deras känsla säger dem det.
Men här gällde det Anders L. Så jag utmanar dig: Ta valfritt påstående från Anders L som han har kastat ut här i ansiktet på skeptiker, och led i bevis att han hade koll, och dem han sade emot inte hade det.
Kan du det, så är du i sanning värd en eloge.
(Men det tror jag inte du fixar, du bara önskar att Anders L skall ha fått in en träff någon enstaka gång … )