ÖppenTråd

oktober 1

Höstfärgerna i oktober är härliga. Vi får passa på att njuta av dem mellan regnskurar och stormar. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Även resultatet av EU/Copernicus satellitmätningar för september har anlänt och ERA5 marknära data är uppdaterade, liksom det intressanta resultatet för de globala landområdena enligt UAH som också alltid dröjer till en bit in i den nya månaden. Kanske blir det lite mera skjuts i utvecklingen globalt, neråt, inom kort när alla regioner ev. nu har nått naturliga ”maxnivåer”?
    Spännande och kusligt.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-52

  2. Och DN trampar på som vanligt, i en ledare, läs den inte, inleder man med,
    ”Investerare skräms bort från vindkraften när Tidöpartierna försämrar de ekonomiska villkoren.”
    Jag kan upplysa DN om att vi skattebetalare och elkonsumenter, och vi är rätt många, välkomnar att våra ekonomiska villkor förbättras något.

  3. #1
    Kan tillägga att landområdena enligt ERA5 (2M) toppade redan i september förra året 2023, så det skiljer något jmf UAH, som alltså har sitt högsta värde hittils i september 2024 för samma område. Enligt Matz Hedmans utmärkta datasammanställning hämtad från Copernicus/ERA5.

    https://drive.google.com/open?id=1-DH-HByS-XfSe2hGteOCUp22PvSLhj1t&usp=drive_fs

  4. Varför inte en uppfriskande och rykande aktuell video så här på lördagsmorgonen.
    Norrlands AI

  5. foliehatt

    Håkan Bergman, #2,
    Dagens nyheter har blivit en sorglig megafon för Peter Wolodarskis åsikter om världen. Eftersom han har deklarerat att det är i högsta grad ett avsiktligt journalistiskt val som han har gjort – så är det inte förvånande att tidningen bedriver politisk propaganda. Det är däremot förvånande att de flesta prenumeranter inte strömhoppar iväg från Dn. Vill man läsa politisk propaganda kan man hellre gå till källan – de politiska partierna och i detta fall mer specifikt (S)

  6. Ulf

    Ursäkta språket men jag blir vansinnig på detta skräp.
    Att DN fortfarande inte fattar ett skit om energiförsörjning år 2024 är så fruktansvärt uselt så det går inte att beskriva.
    Södra Sverige med omnejd har vindkraft till att slänga åt helvete. När det blåser är elen snorbillig i området inte minst pga Danmark.
    Nej den som påstår att det inte är lönsamt att investera i vindkraft pga anslutningsavgifterna har faktiskt inte koll på sina grejor. Det är inte lönsamt för det finns för mycket redan.
    Denna genomkorkade jämförelsen mellan vindkraft och kärnkraft måste omedelbart upphöra. Det är 2024 vi har redan facit av den galna vindkraftspolitiken.
    Vad håller DN på med? Är de bara dumma i huvudet eller ren ideologi? Ofta går dessa dock hand i hand i MP. Alldeles för många MPare på DN, som älskar sin klimatreligion.

  7. Lasse

    #6
    Varför fokuserar så många på kostnaden på att producera el när man på räkningen ser att större delen består av skatt och överföringsavgifter.
    Senaste räkningen var en elkostnad på 2,7 SEK per KWh och en elproduktionskostnad på 0,35 SEK per KWh.

  8. Ulf #6
    Nej precis, vi sitter med facit men ingen tittar i det.
    Tombolaelen runt SE4

  9. Magma

    # Ulf 6
    ”Vad håller DN på med? Är de bara dumma i huvudet eller ren ideologi?”
    Är det inte så enkelt att de hänför sig till en ideologi för dumma i huvudet …. Är det inte en förutsättning för att fastna i den Wolodarskiska ideologin ….

  10. Berra

    När vi ändå är inne på dn:

    ”– Folk tänker på mig som en icke-alarmistisk person som håller sig till fakta. Jag har alltid varit väldigt lugn, så detta var verkligen en avvikelse, berättar han för Mother Jones.
    – Det som hände var en mix av rädsla för fler extremer, frustration över bristande handling för att minska utsläppen med tanke på vart vi är på väg, och helt enkelt empati med offren eller de framtida offren i Miltons väg. Jag kände bara ångest över vad som kommer att ske med dem och hur nervösa de måste vara.”

    https://www.dn.se/varlden/meteorolog-i-tarar-pa-grund-av-orkanen-fruktansvart/

  11. Claes-Erik Simonsbacka

    IAEA Experts Find Evidence of Microplastic Pollution in Antarctica from NUTEC Plastics Research Mission
    Oct 8, 2024

    Ett banbrytande IAEA-uppdrag till Antarktis har hittat bevis på mikroplastföroreningar i sjöar, kustlinjer och havet. Dessa preliminära fynd visar hur plastföroreningar har nått jordens alla hörn och hur mikroplaster hotar det globala havets hälsa.

    Preliminära resultat visar att varje prov som analyserats hittills innehöll mikroplaster, nämligen polytetrafluoreten (PTFE), polyvinylklorid (PVC), polypropen (PP) och polyetentereftalat (PET). När analysen av alla insamlade prover har slutförts kommer resultaten att publiceras och delas med Scientific Committee for Antarctic Research, ett tvärvetenskapligt organ inom International Science Council som tillhandahåller vetenskaplig rådgivning till Antarktisfördraget.

    https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-experts-find-evidence-of-microplastic-pollution-in-antarctica-from-nutec-plastics-research-mission

    Mvh,

  12. iah

    att gräva ned koldioxid kan ha sina risker (taget från en artikel i EIKE)
    Ur ett geologiskt perspektiv innebär det vissa risker att pumpa stora mängder trycksatt gas under jord. Den 21 augusti 1986 släpptes plötsligt 1,6 miljoner ton magmatisk CO₂ från botten av sjön Nyos i Kamerun. CO₂ som var tyngre än luften föll på omgivande byar och kvävde 1 746 människor . Gasen hade samlats under högt tryck och kunde ha frigjorts av vulkanisk aktivitet eller en mindre jordbävning.

  13. Joachim

    John Christy på UAH stannar upp i septembers Global Temperature Report.
    https://www.nsstc.uah.edu/climate/2024/September/GTR_202409SEP_v1.pdf
    ”Since the impact of CO2 on the energy budget was essentially constant in these 16 months, what caused the increase? Most of those joules likely came from the El Niño-warmed ocean temperatures, but without that warmth since April (the tropical Pacific has cooled somewhat) why is the atmosphere still so warm, particularly over the continents?”
    Han nämner tre möjligheter:
    1) Mindre moln?
    2) Hunga Tongas vattenånga i stratosfären?
    3) ”Or, also quite likely, is there some unidentified process that alters the heat balance in the atmosphere that we are missing?”
    Vad säger ni?

  14. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina producerar idag cirka 60 % av världens produktion av alla färdiga metaller. Därför är det de kinesiska hemmamarknaderna där metallpriserna sätts, inte New York eller London!

    Kina har nu en säker och tillräcklig tillgång på mineraler, en bearbetnings- och tillverkningsindustri för att utnyttja dessa mineraler, metaller och marknadsföringsförmågan för att stödja inhemsk tillväxt för att långsamt ersätta exportberoendet.

    Dagens Kina har alltså absorberat den dominerande delen av metallproduktionen och/eller ägandet av världens förråd av kritiska mineraler.

    Jag vet tyvärr inte längre om västländerna kommer att ha en säker försörjning av kritiska material och om möjligheten att använda dem fortfarande är möjlig.
    Klockan kanske tickar, men jag hör den inte längre.

    Mvh,

  15. Patrick

    Ett ljus i mörkret är Stellan Mörners video på Swebbtv, där han på ett pedagogiskt sätt förklarar att det mesta (allt?) i rapporteringen om klimatkrisen är fel.
    https://www.youtube.com/watch?v=vrTXPHSd9RI&pp=wgIGCgQQAhgB
    Det är del 1 så jag misstänker att det kommer fler delar vad det lider.

    På slutet @31.05 tas ett diagram upp om att de flesta djur är på väg att utrotas. Den sågas rejält av Stellan Mörner, som mycket missvisande.

  16. Mats Kälvemark

    #15 Patrick
    Såvitt jag känner till finns tre avsnitt. Se länkar nedan. Väldigt bra och pedagogiska.
    Boken är en bra sammanfattning.

    https://klimatupplysningen.se/staffan-morner-om-hotet-fran-klimatpolitiken/

    Nedan länkar till alla tre programen:

    Se avsnitt 1 ”Det händer inget oroande med KLIMATET” här:
    https://swebbtv.se/w/hiJFeZrVdQgp64TbD1aLAz

    Se avsnitt 2 ”Vad är 97% av alla klimatforskare överens om?” här:
    https://swebbtv.se/w/572YaM65wsghwYTb9sLGkT

    Se avsnitt 3 ”Kan den globala uppvärmningen förklaras naturligt?”
    https://swebbtv.se/w/7LaVNrAv8aAUEjB7wrj5SE

    Köp Staffan Mörners bok här:
    https://butik.swebbtv.se/product/bok-staffan-morner-borde-man-oroa-sig-for-klimathotet/

  17. Gunnar Juliusson

    Ron DeSantis höll många tal för att varna för konsekvenserna av orkanen Milton och den tidigare Helene och uppmana till evakuering och säkerhet.
    När reportrar ville koppla dessa orkaner till ’Global Warming’, fick de en mycket lång detaljerad historielektion om orkaner över Florida. Ron DeSantis kan sin sak. Hans inslag börjar vid 4:20. Hörvärt, tänk om vi kunde få sådana kunniga rapporter från svenska politiker i svensk TV.
    https://www.youtube.com/watch?v=Xw98QrscDnQ

  18. Kanske börjar bli lite oroligt på DN, Öresundsverket, 450 MW stabil baskraft ska
    vara klart för återstart första kvartalet nästa år. Hur mycket tombolael måste man
    bygga för att alltid kunna garantera 450 MW?
    https://www.uniper.energy/sverige/nyheter/darfor-behaller-uniper-oresundsverket/
    Så här säger Uniper själva.
    Vilka tjänster kommer Öresundsverket kunna leverera?
    – Beslutet avser så kallad ö-drift, det vill säga att förse
    samhällsviktiga funktioner i Malmöområdet med el om den
    nationella eller regionala elförsörjningen av någon anledning,
    exempelvis driftfel, sabotage eller extrema väderhändelser, slås ut.

    Svenska kraftnät har öppnat för, och välkomnar, att Öresundsverket
    även bidrar med fler förmågor. Det kan till exempel handla om deltagande
    på den så kallade spot-marknaden för el, eller leverans av stödtjänster.
    Intäkterna härifrån räknas av från ersättningen för elberedskapen.

  19. Nr 13 Joachim
    Ja, vad säger man om dessa mätningar?
    Vi är nu i oktober – oktober månad är en av dom månader som fortfarande har samma medeltemperatur i Sverige, mellan dom 2 senaste klimatperioderna 1961 – 2020.

    Är det konstigt?
    Ja, något – eftersom oktober är månaden då den eventuellt ackumulerade värmen från våren och sommaren borde visa sig som störst avvikelse mot tidigare klimatperioder – men så är det INTE!

    Varför värms inte oktober av klimatförändringen från dom senaste 2 klimatperioderna, våra hav och stora sjöar sägs ju vara rekorduppvärmda av heta vårar och dito somrar – varför händer det inte.

    T o m smhi erkände till slut att oktober inte blivit varmare, trots klimathotet.

    Jag som mäter vattentemperatur ofta, I stora och små vatten – sedan 40 år ser inga dramatiska uppgångar i mätningar av våra vatten, så inte heller smhi.

    Det som det handlar mest om – är att vi nationellt har ett gigantiskt mätfel i o m UHI.
    Denna kraftiga uppvärmning i städer och längs vägar förmår dock inte värma våra hav och sjöar på ett nämnvärt sett.
    10 – 20% högre solinstrålning ( på 40 år ) har gett oss en något varmare start på vår och sommar, någon vecka hit och dit – men inte ens det ger större uppvärmning av långsamma klimatparametrar, som hav och stora sjöar.

    När solen så dalar brant på hösten dyker temperaturen, som alltid, och det hjälper ingenting med mer CO2.

    En uppvärmning av stora sjöar och hav hade krävt mycket långa perioder av väldigt mycket varmare väder/klimat för att göra skillnad.
    Vi som bor i ett av världens mest ” uppvärmda länder” vet dock – att dom flesta av årets dagar har en normal temperatur, sedan kommer en varm vecka och sedan en kall osv – sådant ger ingen varaktig uppvärmning av stora vattenvolymer!

    Sverige, Sverige- en av världens högsta temperaturuppgångar 1991 – 2020 – men knappast märkbart i våra vatten.
    Om folk hade förstått hur fort vatten kyls efter temperaturuppgångar – så hade dom förstått hur våran blåa planet inte lider under ett klimathot från mer CO2.

    Atmosfären blir högst sannolikt varmare av mer CO2 men det gör ingen större skillnad på marknära temperaturer eller vatten!

    Att oktober, som sammanfattar – vårens och sommarens uppvärmning inte blivit varmare – visar oss på ett fantastiskt sätt att det fortfarande finns ett väl fungerande klimatsystem – och att vi lyder under solen, inte CO2.

  20. Nr 19 mig själv
    Kort rapport från vårat hav dom 2 senaste veckorna, norra Bohuslän- 12 – 13,8 grader – stor variation mellan dagarna.
    Alltså temperatur från början på oktober. Varmt?
    Nä, normal temperatur för september som helhet ligger på ca 15,5 grader – så ett par grader lägre i början på oktober måste sägas visa – att allt är normalt – i 100 års perspektivet.

    Inledningen på oktober har, trots UHI, varit kall i Sverige jämfört perioden 1961 – 1990.
    Atmosfären är säkert varmare än någonsin – men turligt nog bor vi inte uppe i atmosfären och havet ligger inte heller I atmosfären.

    Låt oss fortsätta att mäta atmosfären – men blanda inte ihop den mätningen med den globala medeltemperaturen!

    Kalla havets medeltemperatur för ” våran” medeltemperatur ist – och låt den temperaturen avgöra om vi har ett klimathot – senaste 20 årens värmeperiod har eventuellt värmt havet 0,03 grader, enl prof Humlum..

    Klimathot? Låt oss stanna i verkligheten På jorden – antalet atlantiska stormar var lika många på 1930 – talet..CO2 är inte hotet.

    Hotet är farliga utsläpp av giftiga kemikalier i luft och framförallt vatten.

    Låt inte batteritillverkarna förgifta våran miljö, till ingen nytta!

    Låt inte vindkraften förgifta havet och skogarna – bygg och utveckla kärnkraften och om 100 år kanske vi , genom fri forskning hittat en verkligt naturvänlig och människovänlig energikälla.

    Tills dess lägg ner alarmismen – den förstör samhällen och dess hatiska retorik leder till krig och osämja, sluta kalla folk för klimatförnekare – något sådant finns inte – det är bara en ” grön ” konstruktion.

  21. Björn

    Det blir fajt i Baku på COP29-mötet i november. Enligt SVT idag, kommer Kina och Saudiarabien att krävas på klimatbistånd. Kinas hållning är för närvarande blankt nej.

  22. Joachim

    #13 orsak till fortsatt varm troposfär
    Någon annan som har teorier om varför troposfären ännu inte lyckats göra sig av med energitillskottet sedan 2023?
    Det verkar som John Christy på UAH är förbryllad. Hans förslag mindre molntäckning är skulle förklara fenomenet – om det varit mindre molntäckning 2023-2024. Hunga Tonga har av dom flesta avfärdats, men Christy tar nu upp den igen – jag antar för han inte ser någon annan logisk förklaring. Utom tredje förslaget då, en ännu oidentifierad process som ändrar balansen. Men vad skulle det kunna vara?

  23. Berra

    Ånej, vi kommer att dö inom kort. 4 av 220km2 av Sveriges glaciärer har smält på 4 år.

    Dags att köpa ett gäng solpaneler och koppla till en frys (med öppen dörr) ute på altanen för att motverka uppvärmningen. Hoppas bara att det inte är försent

    https://www.svt.se/special/fyra-glaciarer-har-forsvunnit-pa-fyra-ar-se-skillnaden-har/

  24. Uffe

    det värsta var väl att en snölega på 6 m som funnits i 2500 år hade smält, fantastiskt att en sån lite fläck har klarat alla tidigare varmperioder, undra hur de gjorde när de daterade den.

  25. Björn

    Joachim [22]; Den mest sannolika orsaken är Hunga Tonga som vid det våldsamma utbrottet slungade mängder med vattenånga in i stratosfären. Vi är också inne i ett solmaximum med dubbla pikar, där den andra beräknas komma i mitten av nästan år. Hur dessa två faktorer samverkar kan man bara spekulera om.

  26. Lasse

    #22 Joachim
    Kan det bero på att vi får in mer sol?
    Albedot har ändrats i takt med temperaturen.

  27. Göran

    De som driver tidningar borde fatta att politisering av dem aldrig kommer att ge ett bolag med sund ekonomi. Säg någon tidning i Sverige som skulle klara sig utan skattepengar?

    När Metro kom ut en gång i tiden var den helt neutral. Korta nyheter från hela världen utan några åsikter eller värdering. Med tiden började det smyga sig in åsikter och värderingar och tidningen försvann.

    Å andra sidan. Hur många hjärnceller har dagens journalister? Det finns otroligt mycket att gräva och skriva om som är åt skogen. Klimatet är bra en av många. Men, de skriver inte någonting i princip. Ja, en olämplig person på ett bröllop slår högre än våldtäkter, sprängningar, skjutningar, mord, värdelös skola, värdelös sjukvård, inkompetenta myndigheter osv.

  28. Daniel Wiklund

    Nu är apokalypsen nära förestående. Fyra glaciärer försvunna sedan år 2020. Aldrig får man vara riktigt nöjd. Det är ett fantastiskt väder I Luleå idag. Strålande sol och fem plusgrader och nästan spegelblanka fjärdar. Jag har varit på en lång cykeltur. Det kan vara sista gången man får uppleva ett sånt fint väder i oktober. Krösamajorna på text-tv eldar på. Kan dom inte fara ut och njuta av det fina vädret istället för att skrämma vettet ur oss. Den dryga 2 km tjocka isen som fanns i Luleå för 20000 år sedan har också försvunnit. Är det nån som fäller en tår över det. Undrar vad text-tv hade skrivit om dom funnits då.

  29. Nr 23 Berra.
    Onej, vi kommer att dö inom kort…

    Varmaste september någonsin – ja, enligt copernicus kunde man segla från Grönland, via Island till ekvatorn utanför Afrikas kust – i svala havstemperaturer jämfört 1991 – 2020…och svenska kustvatten var heller inte varmare än dessa senaste 30 år.
    Västkusten längs hela Sydamerika och ut över La nina området i centrala stillahavet var också kallare än 30 års snittet..och vi äntrade La nina.
    Sedan kunde man fortsätta att segla hela amerikanska västkusten, från Kalifornien till ett iskallt beringsund, utan att ha värmare vatten än snittet dom senaste 30 åren.

    För dom Arktiska intresserade, så var nästan alla vatten runt Grönland kallare än normalt, jämfört dom senaste 30 åren.

    Men, vet du – bäst gillar jag copernicus påminnelse om att – om ni jämför copernicus era5 så kan det skilja en del eftersom alla mätset får lite olika värden..och dessutom har lite olika utgångsvärden dessa senaste 30 år.. he, he..jodå – hela mätspektrat mäts i hundradelar..inte för att det är mättekniskt sant…Utan för att apparaterna och modellerna KAN..

    Jämför man så 2024 års första 9 månader med det varma året 2016, land & surface temperatur..så är värdet det samma så när på några 100delar…

    Dom höga havstemperaturerna från 2023 blev lägre först i juli 2024, enl copernicus – så…Vi brinner väl upp…nu när atmosfären…är så himla extremvarm.

  30. Fredrik S

    Berra #23

    Äh, en snölega är väl för för fasen ingen glaciär, det är ju en snöfläck. Nästa år är det kanske dubbelt så mycket snör där i augusti. Dessutom ser det ju ut som han står slutänden av snölegan på den senare bilden, snön ökar ju till höger?

    SVT borde fråga dem som bor i Hemavan med omnejd om de vill ha det kallare klimat som innebär att avsmältningen avtar eller det växer till.

  31. Fredrik S

    #30 forts

    Dessutom, enligt SMHI så var det rejält med snö i fjällen utmed södra Kungsleden 2014.

    Detta och annat vore intressantare att läsa om än forskare och andra som säger att det är ofattbart.

  32. Joachim

    #25, 26 Björn, Lasse
    Om jag förstått rätt var många forskare nyfikna på Hunga Tonga och det spekulerades om vattenångan skulle påverka temperaturen. Även John Christy tog upp detta i tidigare Global Temperatur Reports. Det verkar dock som forskarna då kom fram till att Hunga Tonga bara hade en blygsam effekt på temperaturen, ett antal hundradels grader, vilket blev Christys inledande hållning.
    Solen menar ju Christy kan vara svaret – om vi haft ett år med mindre molnighet än vanligt. Det verkar dock som Christy inte ännu hittat någon forskning som styrker minskad molnighet av den storleksordningen.
    Albedot minskar något, men effekten på temperaturen torde väl vara linjär och rätt blygsam. Det här verkar vara en plötslig och kraftig effekt, relativt sett.
    Jag har för mig att vi efter Hunga Tonga hade en vinter med inte mindre än tre SSW. Kan utbrottets vattenånga ha stört polarvirveln på ett ovanligt sått så att värmetransporten blockerats till de platser norrut som är effektivast att göra sig av med energin till rymden?
    Annars undrar jag om ovanligt mycket varmt vatten från havsströmmar på olika håll kommit upp till ytan samtidigt, och kanske även hållit sig kvar (eller fyllts på) i vattnen norrut på så sätt att de påverkat värmetransporten till goda utstrålningsplatser? Jag har minnesbilden att norra Atlanten var väldigt varm våren 2023, vilket sammanföll med startskottet för den här värmepeaken. El Nino hade inte hunnit igång vad jag minns.
    Det som är underligt är att det måste finnas väldigt många duktiga och nyfikna forskare som brottas med den här ovanliga situationen. Jag är säker på att John Christy haft koll på om det dykt upp en rimlig förklaring. Men han nödgas i nuläget öppna för något fenomen vi inte har på radarn.
    Spännande tycker jag.

  33. Berra

    Kan direkt säga att detta är absolut ingenting för mig
    – Centrifugeringen av tvätten med rodd-maskin blir rätt slitsam
    – Laga mat med hjälp av solpaneler blir ännu mer slitsamt september-april då jag har ett jobb på dagarna

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/de-odlar-gronsaker-med-duschvatten-i-smarta-paris-lyan

  34. Fredrik S

    Berra #33

    Nä, det där verkar vara ungefär vad man kan förvänta sig av en lägenhet i helvetet.

    Och det vill man helst inte uppleva i förtid ifall man till sist hamnar där ändå.

  35. eriksbo

    Ett snöpligt slut för den storgråtande TV-meteorologen John Morales som var skraj för orkanen Milton, som krympte ihop till storm när den nådde Florida. Covering Climate Now – klimatpanikens kanske främsta mediadrivare – hade en detaljerad artikel om hur förträffligt det är att meteorologerna vädjar till de rätta känslorna. Nu blev det platt fall ! Kolla Covering Climate Now hemsida.

  36. Nr 32
    Den ” väldiga värmen i norra Atlanten 2023″ var ju bara ett långvarigt högtrycksläge – som dessa fantastiska satelliter mätte upp och där värdena tolkades av människor som ngt unikt och otroligt – det är just sådana väderrapporter och den alarmistiska slutsatsen och rapporteringen – som får vanligt folk att tvivla på både – mättekniken, utvärderingen och rapporteringen…den varma vattenytan i högtrycksområdet….fanns ju inget som helst unikt eller omvälvande i det….sådant hanterar vårat klimatsystem med bravur.

    Sannolikt påverkade 2023 års batteritillverkning och dess enorma utsläpp av methylenklorid och andra kraftfulla växthusgaser mycket mer än – 3 veckors högtryck på norra Atlanten.
    Omställningens gigantiska utsläpp och miljöpåverkan – blir förmodligen en tippingpoint i jordens kemiska balans, både på ytan och i atmosfären…
    Northvolt har inte en susning om hur dom skall hantera kemikalier – och storspelarna kineserna…bryr sig inte ens.
    1000 – tals gröna miljarder har gett en storslagen kick och lett till helt galna utsläppsökningar – av riktigt farliga kemikalier.
    Där borde bevakningen ligga – men ingen journalist skulle våga reda i den.. soppan.

  37. Sören G

    Såg ett program på Kunskapskanalen om försöken med fusion.
    Programmet var helt fokuserat på att det gällde att klara ”klimatkrisen”.
    I en kommentar befarades det att det kanske redan var för sent. – Menade man att vi redan nått en tippingpoint?
    Annars var programmet intressant. Energifrågan är löst för lång tid.
    Och det är klart bra om den kan ersätta s.k. fossila bränslen då dessa trots allt är en ändlig resurs.

  38. Thorleif

    Kan det här vara något;

    En naturälskande ingenjör och bankman som fått nog av den ”gröna lögnen” och särskilt vindkraften som är vår tids tulpaner bland ”private equity”-folket. Fast det är vi som betalar………

    https://folketsradio.se/the-dark-side-of-green/

    Se även hans dokumentär ”Head-Wind”

  39. Landshypotek bank har intervjuat 1000 lantbrukare, 2019 och 2024.

    Klimatet kommer att påverka deras möjligheter tror en ökande andel.

    Förvånande nog har andelen lantbrukare som tror på ett kallare klimat ökat, 2019 trodde 3% att det kunde bli kallare – den siffran har nu ökat till 9%….+ 200%.

    Frågan är varför? Är det för att apriltempersturen sjunkit med 1 hel grad på bara 10 år.
    Eller är det för att skogen under samma 10 år minskat rejält i tillväxt?

    Är bönderna verkligen så observanta på temperaturutvecklingen I Sverige- och på tillväxten av skogen och grödorna?

    Finns det något vi kan göra för att förhindra denna kraftiga kalltrend för våren i Sverige?

  40. Nr 39 mig själv
    Fel av mig, april månads temperatur har inte sjunkit 1 grad på 10 år – utan på 15 år…

  41. Joachim

    #36 Magnus b
    Klimatvett skrev om ”De extrema förhållandena i Nordatlanten” 2023 här:
    https://www.klimatvett.fi/post/vad-var-orsaken-till-de-extremt-varma-temperaturerna-i-nordatlanten-i-sommar

  42. Nr41 Joachim
    Ja, precis – det handlade om mycket svaga ytvindar över ett stort område.
    Tänk dig ytvattnet som vilket mätobjekt som helst – och då vill du mäta under samma förutsättningar, åtminstone om du vill jämföra dina mätvärden.
    Den där knappt milimetertjocka ytan som mäts är helt beroende av vädret, blåsigt, lugnt, soligt, molnigt osv.

    Det där blankvattnet och det envisa högtrycket väster om England gav fantastiska förutsättningar för skinnvärmen – dock har det mindre betydelse som jämförelsemått på klimat eller klimatpåverkan.
    Vi såg vad som hände när väl det västliga vindsystemet drog in senare under juni och framförallt juli över den svenska västkusten – temperaturen störtdök och regnet föll vissa dagar i juli 2023 nådde vi knappt över 10 grader här på västkusten – närmast extremkallt – och det blev en kylig sommar.

    Den där mätparametern sst och dess betydelse som mått på havstemperatur och klimatutveckling – är en vissen historia, som inte gör ngn klokare.

    Bättre vore att förhålla sig till havsvattenlagren mellan ytskiktet och första temperturberoende språngskikt ( vanligtvis 20 – 30 m ) och möjligtvis det djupare saltskiktslagret…eftersom det är där vårar klimat återfinns – men dom lagren värms inte av sst utan av sol och havsströmmar – där behöver vi bli ordentligt uppmärksamma…för havet ger oss klimat.
    Och – just på senare år har större förändringar skett i dom djupa havsströmmarna – och det är ingen slump att Island sedan många år är inne i en kalltrend – vi ligger helt klart i riskzonen för kallare vintrar, kommande decennier – men vårat samhälle har valt att inte förbereda sig för det – risken finns att vi snart återigen har 1000 bilar i kö i snöstorm och att isbrytarna inte hinner bryta upp för sjöfarten.
    Förra sommaren och vintern var skrämskott, havet riskerar att kyla ner oss inte att värma oss.
    Sst är ett vansinnigt dåligt mätobjekt.

  43. Ulf

    Svar 39,

    Eftersom det handlar om endast 9 procent så är din definition fel. Handlar inte om bönder generellt utan ett antal individer som avviker ifrån en population. Frågan blir dock intressant även med rätt utgångspunkt. Finns det en liten population bönder som är ovanligt skarpsynta vad gäller klimat. För att ta reda på mer så behövs en djupdykning i just denna minoritet.
    Det vore dock inte konstigt då det handlar om folk ur en population, som är i grunden beroende av väder och vind på en helt annan nivå än Svensson. Men vad skiljer denna minoritet ifrån majoriteten?

  44. Nr 43 Ukf.
    1000 bönder är väl definitionen på gruppen.
    Hade valet varit 1000 journalister – ja, då hade svaret blivit ett helt annat
    Bönder är mycket observanta, när det gäller väder – ofta rentav intresserade av vädermönster bakåt i tiden, från föräldrars tid och mor och farföräldrar tid.
    Jag är själv uppväxt i sådana miljöer – och den eviga diskussionen var att hitta mönster i vädret, just för att maximera utkomsten.
    Valet på smågårdarna stod ofta mellan att satsa på köttdjur eller plantera säd.
    Min morfar och min mor skrev väderalmanacka under nästan hela 1900 – talet.
    Likadant var det med fiskarna i släkten.

    Torkår och översvämningar och stormar – talades det om i flera generationer.

    Den minskande skogstillväxten och kallare aprilväder ( efter den kraftiga uppgången 1990 – 2010 ) talas det ofta om odlare och skogsägare – SLU har haft flera artiklar om förändrad tillväxt senaste året.

    Minskad skogstillväxt gissar jag beror på bl a kallare aprilmånader det senaste decenniet – och det gissar jag beror på samma avkylning som drabbat Island under den tiden.

    Island är på många sätt en klimatologisk kanariefågel i våran av klimatsystemet – jag följer alltid väder och klimat runt Island för att försöka förstå vad vi kan förvänta oss.

    Jag skrev lite om ett möte i somras med några gamla fiskare i norra Bohuslän- dom var extremt intresserade av vädermönster och havsströmmar – och dom kunde redogöra exakt vilka förändringar i temperatur och strömmar som deras föräldrar noterat under första halvan av 1900 – talet.

    Människor och yrken som är intresserade och beroende av klimat – är mycket intressanta.
    En grupp tjänstemän som beskriver isutvecklingen via satellit för något statsfinansierat nätverk.. är så i mina ögon mindre intressanta.

    Men denna syn på klimat och väder har jag fått via modersmjölken- och är ingen sanning – men synen på att hämta facit från naturen om klimatet tycker jag mig faktiskt stämma bättre än när klimatforskare på nyheterna eller i artiklar försöker beskriva vad som hänt – med våran verklighet – dom senaste 150 åren.

  45. Ulf

    Jo jag påpekade bara att det var 91 procent som inte trodde på kallare klimat. Så vad är det som skiljer ut den lilla minoritet som tror på kallare klimat? Mer det perspektivet.

  46. Nr 45 Ulf
    Jodå – men ingen dålig trend, he, he – 200% på 5 år…
    Inte dåligt att nästan 10% står emot den bedövande propagandan – att det bara kan bli varmare..osv.

  47. Benny

    Läste att älgarna har det svårt i det ”varma” Blekinge och håller på att försvinna norrut? Jodå, sådant här trams upphöjs till sanning i MSM-media? Att älgar trivs i betydligt varmare klimat än den som Blekinge kan visa upp är givetvis ointressant när alarmismen måste basuneras ut till de stackars intet ont anande läsarna. Att älgstammen minskar i Blekinge beror nog mer på jakttryck och att det finns mer att beta norrut!

  48. johannes

    #37
    Fusion? Ge oss 30 år till…

  49. Claes-Erik Simonsbacka

    #37 Sören G och #48 johannes

    Även om man skulle kunna ta i drift en storskalig kraftproducerande fusions reaktor kommer denna aldrig, inom detta århundrade, att kunna producera så billig elkraft som produceras med enklare produktionstekniker. När en fusions reaktor är driftklar, om den någonsin blir det, kommer kanske ingen ens att vilja ha den.

    Mvh,

  50. Thorleif

    Utanför Sverige ökar tydligen satsningarna på vindkraft! Men i finanskretsar (CIP t.ex) satsar man inte i Sverige som hittills varit Mecka på land men beslutet att inte låta oss skattebetalare betala anslutningskostnaderna får detta bolag att inte satsa pengar här.

    https://www.di.se/nyheter/miljardrullning-nar-jatten-oppnar-for-formogna-svenskar/

    Så tyskar och britter t.ex låter skattebetalarna stå för notan?

    Hur mycket har vi skattebetalare betalat ifråga om anslutningar till nya nätförbindelser ute i våra skogar?

  51. PS

    #47
    Att älgarna minskar beror på skogsindustrins krav och att de ej vill ha en klöv i skogen då de stackars djuren kan råka äta något och att det blir betesskogsskador för Kalle Anka belopp, se denna kortis (3.29) med Karl Hedin: https://youtu.be/A73yWvlQWaE

    Samt att något är knas i deras näringsupptag som gör att deras avkommor, kalvar och före detta kalvars slaktvikter markant har gått ner.
    Jägarna påpekar och försöker påverka denna negativa utveckling men tyvärr hittills utan resultat.
    Så, tja! ’Det är enklare att ha fel i grupp än att ha rätt själv.’ Jägarna är rätt själva här. Tyvärr. /P

  52. Tege Tornvall

    #15, Stellan Mörner heter vad jag vet Staffan. Konstnären Stellan Mörner ingick i Halmstadsgruppen och var pappa till saknade Niklas.

  53. Claes-Erik Simonsbacka

    China vs USA: How China has been SILENTLY taking over Africa for 15 years
    2024-10-12

    https://www.youtube.com/watch?v=z2PJF9_9w4w

    Mvh,

  54. Berra

    Vad nu? Var det inte bara att bjerströmskan fick kicken utan har även dammsugar-tomten blivit omplacerad?

    Nu är hen helt plötsligt ekonomireporter…

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/tre-scenarier-det-kan-handa-efter-northvolts-odesmandag

  55. SatSapiente

    Fler tomtar…
    https://www.expressen.se/debatt/de-ar-beredda-att–offra-allt-for-karnkraft/
    ”De ekonomiska lagarna är också stenhårda”.
    Ja, de innebär att vindkraften kannibaliserar sig sjävt. Ju fler vindkraftverk som byggs desto mindre lönsamma (eg får större förluster) blir de. Ännu värre är att de helt förstör lönsamheten även för baskraftproduktionen med de våldsamt fluktuerande elprisena som uppstår pga vind- och solkraftproduktion. Solpaneler ger c:a 3% av sin årsproduktion under vintermånaderna nov-feb, minst när vi behöver som mest.
    ”Förra året var 91 procent av den utbyggda elproduktionen i världen vind och sol”.
    Detta måste vara helt bort i-tok. Merparten av elproduktionen i världen kommer fortfarande från fossila bränslen. Att 2 st representanter för ett parti i riksdagen kan vara så dåligt pålästa är en skam.

  56. Katrine Kielos i dagens SvD om Kina EU och elbilar.
    ”Om du låter de kinesiska elbilarna flöda in undviker du på samma sätt den typ av handelskrig som härom dagen skördade sitt senaste offer i form av fransk konjak. Å andra sidan riskerar du att slå ut hela den europeiska bilindustrin.

    ECFR:s rapport beskriver ett scenario där de europeiska bilföretagen fortsätter bygga dyra och stora bilar. De förlorar stort mot kinesiska tillverkare vilka redan i dag har 75 elbilsmodeller som kostar mindre än 20 000 dollar. Dessa små elbilar visar sig funka utmärkt för smala europeiska vägar och små europeiska plånböcker.”
    Jag skulle nog vänta och se vad bilköpare med små europeiska plånböcker tycker, det är trots allt dom som är marknaden.

  57. Claes-Erik Simonsbacka

    China completes building world’s largest 26-MW offshore wind turbine
    2024-10-13

    https://www.youtube.com/watch?v=ar6OGIOXQIc

    https://renews.biz/96357/dongfang-unveils-26mw-offshore-turbine/

    Mvh,

  58. UWb

    #55
    De är centerpartister, partiet som tycker att allt borde kretsa kring dem. Det finns trots av allt skäl till att de ligger under 5 % när inte bara de här två tomtarna utan även Demirok verkar ha haft väldigt otur när de tänkte.

    De har också i flera artiklar och i en pressträff tjatat sig blåa över att Krieger’s Flak inte fick kabelanslutning, utan att för en stund fundera över varför de själva inte godkände det när de var vid makten.

    Jämför med ett barn, de kastar maten i golvet och sedan klagar de över att de inte får någon mat – här stänger de väl fungerande kärnkraft och sedan klagar de över att det finns effektbrist, vilket ska lösas med något som i vilket fall som helst inte skulle börja leverera el förrän 2029 som tidigast.

  59. Benny

    Håkan Bergman, den stora fienden mot EU:s bilindustri är byråkraterna i Bryssel och deras klåfingrighet. Att Europas bilindustri inte kan konkurrera med kinesiska elbilar är heller inget konstigt då arbetskraften, energin och material är billigare i Kina. Men konsekvensanalys är ingen större grej i Bryssel som snöat in sig på CO2 och fattar inte att övriga världen utanför väst bara ser klimatnojan som rena nyset som man kan rida på för egen vinning. Importtullarna mot kinesiska bilar är till för att försöka få kinesiska biltillverkare öppna fabriker inom EU och på det viset undvika tullarna och få tillbaka jobben som man själv i sin dumhet såg till att avskaffa med alla idiotiska pålagor och direktiv mot den europeiska bilindustrin.

  60. Benny #59
    Frågan är vilka som är mest korkade, EU eller kineserna? Men vi får se, min gissning är att vi kommer att få se jättelager med osålda ”billiga” kinesiska batteribilar i Europa.

  61. Benny

    Håkan, det verkar som kineserna nog är betydligt smartare än byråkraterna i Bryssel? Dessutom är kineserna sen gammalt slipade affärsmän vilket knappast kan sägas om EU-kraterna som närmast kan liknas vid planekonomins tillskyndare. Tja, batteribilar är svårsålda överallt så vi har osålda elbilar stående snart överallt i världen? Rena resurs och miljöförstöringen alltså! Men så blir det när klåfingriga politiker tror de kan styra marknaden.

  62. Daniel Wiklund

    När det var kvar några minuter av programmet om jorden så kom det. Äntligen! Programmet handlade om atmosfärens tillkomst. När programmet nästan var slut så fick man in att vi människor kan förstöra planeten genom vår livsstil som leder till stora utsläpp av koldioxid. En av experterna menade att vi människor har en enorm makt över planeten. Snart klarar vi att täppa igen truten på vulkanerna. Vi vet också snart hur vi ska få jordbävningar att lugna sig. Det tillåts inga jordbävningar starkare än tre på Richterskalan. Hybris kommer att förbjudas.

  63. foliehatt

    Daniel, #62
    👍

  64. Benny

    Daniel Wiklund, hur har man tänkt att stoppa haven från att gasa ut CO2 efter att man täppt till vulkanerna? Ja den frågan har väl stötts och blötts sedan globalisterna kom på sin ”geniala” plan för att utarma och förslava mänskligheten? Hybrisen hos globalisterna och deras megafoner i media firar nya triumfer dagligen.

  65. foliehatt

    Olika falla människors slutsatser.
    P1 Kultur cirka kl 13.50 onsdag 16 okt.
    Arkitekter vill lägga embargo på att riva och bygga nytt – då det är dåligt för klimatet. Byggsektorn står för stora utsläpp av CO₂- Till och med så är tilläggsisolering av 1700-talshus ett stort NO NO, men av estetiska skäl, då.

    Detta ska jämföras med att vi snabbt som ögat ska byta ut hela vår fordonsflotta mot en nyproducerad…. Få ihop det, den som kan.