Översvämningarna var lika vanliga förr enl. Ljungqvist

Apropå översvämningar i sydöstra delen av Europa så kan det vara värt att påminna om detta inlägg från 2021, Klimatsans https://klimatsans.com/2021/08/06/oversvamningarna-var-lika-vanliga-forr-enl-ljungqvist/

 

oversvamningar

Markeringar av Mosels högvatten i Lieser

(Foto: Wikipedia)

Notera årtalet 1784 i bildens överkant. Uppifrån är markeringarna följande:

  • 22.12.1874
  • 31.12.1925
  • 15. 1.1920
  • 31.12.1947

Svenska Dagbladet har den 5 /8 en artikel av en riktig vetenskapsman på kultursidorna, Fredrik Charpentier Ljungqvist:

Översvämningarna var lika vanliga förr

Han inleder så här:

Under 2000-talet har det inträffat flera kraftiga översvämningar i Europa, senast nu i juli. Men översvämningarna har periodvis varit ännu fler, visar ny forskning. Däremot har de varit ovanligt sällsynta under 1900-talet – något som gjort oss ovana vid dem.

Det är en lång och mycket gedigen text. Här gör jag några få stickprov. Han konstaterar:

Trots alla kopplingar som gjorts mellan de europeiska översvämningarna nu i juli och klimatförändringarna, går det inte att säga, med vetenskaplig säkerhet, att de har något med den globala uppvärmningen att göra.

Studier från de senaste tio åren har indikerat att översvämningar var förhållandevis vanliga i Europa under delar av den kalla klimatperiod som är känd som lilla istiden (från 1200-talets slut till sent 1800-tal). Särskilt under lilla istidens kallaste del, cirka 1560–1715, verkar det ha inträffat flera perioder med ovanligt många översvämningar.

Den österrikiske professorn i hydrologi, Günter Blöschl, publicerade förra året tillsammans med 41 medförfattare en banbrytande artikel i tidskriften Nature som undersökte översväm-ningar av 103 olika europeiska floder sedan år 1500. Forskargruppen bakom studien – bestående av historiker, ekonomhistoriker, naturgeografer, meteorologer och forskare från flera andra ämnesområden – studerade hela 9 576 olika översvämningar dokumenterade i olika typer av skriftliga källor eller genom direkta observationer.

De fann nämligen att den period som haft allra minst översvämningar under de senaste dryga 500 åren var perioden mellan cirka år 1900 och 1990. Det gör kontrasten så mycket större med perioden sedan år 1990, som forskarna fann vara den tredje mest översvämningsdrabbade i Europa sedan 1500-talet.

Den största översvämningskatastrofen under det senaste årtusendet var, nästan säkert, den så kallade Maria Magdalena-översvämningen som inträffade i juli 1342. Ödeläggelsen var av nästan obeskrivlig omfattning. Tiotusentals människor dog. På många håll längs Donau eroderade mer jord bort av störtfloderna på några få dagar än vad som annars sker på 2000 år.

För Italiens längsta flod, Po, var det möjligt att studera detta månad för månad ända tillbaka till 800-talet. Den studien visar att antalet kraftiga skyfall var störst när klimatet var kallt, särskilt under 1500- och 1600-talen, och att låg solaktivitet tillsammans med en negativ fas av den nord- atlantiska oscillationen var pådrivande faktorer. Denna långa historiska rekonstruktion, byggd på data från skriftliga källor, visar att antalet kraftiga skyfall i regionen historiskt sett är ganska få. De var också ungefär lika sällsynta under den förhållandevis varma perioden från 800-talet till början av 1200-talet.

Fredrik Charpentier Ljungqvist avslutar med en fundering huruvida “den Globala Uppvärmningen” kommer att innebära färre skyfall söder om Alperna och fler norr därom.

+ – + – + – +

Slutsats med Sunt Förnuft

Man kan alltså inte med vetenskaplig säkerhet påstå att översvämningarna har påverkats av den Globala Uppvärmningen, underförstått koldioxiden.

Men med mitt Sunda Förnuft säger jag:

I 400 år, då varken kol eller olja brändes, har översvämningar inträffat. Då behövs mycket tydliga data för att koppla dem till koldioxid. Några sådana känner varken Ljungqvist eller jag till.

Slutsats: Koldioxiden är oskyldig till de skyfall som lett till översvämningar.

De som påstår att kopplingen finns, annonserar bara sin okunnighet.

Sture Åström

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Här är en till som annonserar sin okunnighet.
    Mann påstår och Bastardi fäller hans påstående som bullshit.
    https://wattsupwiththat.com/2024/09/28/cnn-hypes-climate-activists-declaring-we-told-you-so-after-hurricane-helene-hits-florida-meteorologist-bastardi-rips-as-total-crap-storms-are-smaller-not-larger/

    Årets orkansäsong som skulle bli svår har tack och lov blivit mildare.
    Just nu två system med namn , Isaac och Joyce, drabbar Atlanten utan risk för kusten.

  2. mattias

    Det som möjligen verkar ovanligt eller annorlunda är datumen, då de flesta översvämningar enligt din bild verkar ha inträffat under vinterhalvåret sannolikt orsakade av stor snösmältning. Vet inte om detta kommenterades i artikeln?

  3. DaniKullen

    Att det var mindre översvämningar mellan 1900-1990 kan kanske bero på att man muddrade floderna maskinellt. Flodbåtstrafiken var viktig då, men efter 1990 tog lastbilarna över. Därav lite budget för muddring…

  4. Där jag bor i götaälvdalen kom dom största nederbördsmängderna och efterföljande översvämningar i slutet på 1800 – talet, dvs vid slutet på Lilla Istiden.
    Dom svåraste rasen som finns noterade inträffade på 1600 – talet då vädret/klimatet utgjorde extrema svårigheter för människorna och deras samhällen – många dog längs Älvdalen på den tiden, till följd av dessa väderkatastrofer – skreden i dalen kunde ge tsunamiliknande förhållanden med flodvågor på 5 – 10m.
    Jag fick lära mig i skolan på 70 – talet att 1900 – talets klimat varit ovanligt beskedligt och gynnsamt för människan och samhället.

    Det råder väl knappast något tvivel om att Lilla Istidens klimat gav fler väderrelaterade katastrofer än vårat nu lite varmare klimat.

    SGI släppte ganska nyligen en rapport om skred och klimat i götaälvdalen – där dom faktiskt lyckades beskriva problemen förr – dock gav dom, enl mig, en rätt extrem bild av vad som väntar oss fram till 2100…

    Årsmedeltemperaturen kommer på
    dessa 70 år att öka med 4 – 5 grader i götaälvdalen enligt deras modell och nederbörden med 30%.
    Havsnivån i älvmynimgen kommer dessutom att öka med 70 cm, enligt dom….

    En årsmedeltemperatur runt 13 grader om 70 år låter som gröna drömmar i mina öron och 70cm högre havsnvå…ahhh, jag kan förstå att myndigheter och folk får panik – grön panik.

    Det har inte hänt särskilt mycket med årsmedeltemperaturen under dom 3 senaste klimatperioderna 1930 – 2020 – men nu skall tydligen klimatet och havet skena hej vilt dom kommande 70 åren…

    Som jag brukar påtala, min släkt har brukat markerna och fiskat i havet i dessa områden sedan långt mer än 100 år – men det mesta är sig likt vad gäller temperaturskiftningarna och odlingssäsong och fiskens ledtider.

    Varför är vädret och klimatet så stabilt i götaälvdalen kan man undra – jo, just det vi bor nära havet och Vänern- och dessa storheter varierar bara någon grad upp och ned – över dessa 100 år.
    MEN, nu jäklar skall havet och Vänern värmas flera grader på bara 70 år!

    Vilka otroliga drömmerier – som produceras i klimatträsket.

  5. Claes Lundgren

    Såna här markeringar har jag sett i flera städer. För tibern i rom tex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *