Öppen Tråd

positive feedback

Bara det inte blir för kallt! Hela Sverige har nu vinter med minusgrader, eller åtminstone snöslask. Vi får helt enkelt hålla ut med både pandemi och kyla. Här är veckans öppna tråd med fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ivar+Andersson

    Vindkraften står för 5% av elproduktionen idag. Vi förbrukar 19800 MW och exporterar 1700 MW. Vindkraften producerar 1068 MW (av installerade 9000 MW) och kärnkraften för 6766 MW. Endast människor utan sunt förnuft tror att vindkraften, som är väderberoende, kan ersätta kärnkraften, som levererar 24/7.
    I Danmark står vindkraften för 4% och värmekraften för 96% av elproduktionen. Importen är 1164 MW. Tur att danskarna kan elda för att få el när den väderberoende vindkraften sviker.

  2. Håkan Bergman

    Ivar A. #1
    Hajpen om den gröna vätgasen är väl ett erkännande av att att sol och vind inte duger till mycket. Tyvärr lär det behövas en rejäl vätgassmäll nånstans för att få stopp på den, t.v. kan tokerierna rulla på, men vi har åstadkommit ett litet hack i muren.

  3. Sören+G

    I dag hade Gotlands Allehanda ett reportage om fyrvaktaren på Gotska Sandö ”Han ser klimatförändringen från fyren” stod det som rubrik. Han kom dit 1978. Det var några isvintrar då, men jag minns också att några vintrar i början av 70-talet var milda. Jag tror det var 1971 som man var oroad över att sälarna ändå upp i Bottenviken inte hade tillräckligt med is att föda sin ungar på. På 30-talet var det också milda vintrar. Några av krigsvintrarna på 40-talet var det svåra isförhållanden även runt Gotland. Under såväl 50-, 60-, 70- och 80-talet förekom både milda vintrar med lite snö och is omväxlande med stränga vintrar med mycket snö och is.
    Att vintrarna de senaste åren varit milda ska man väl vara tacksam, snart nog vi få stränga vintrar igen med mycket snö och is.

  4. Staffan Lindström

    Någon som kollat hur vindkraften mår i España nevada just nu ? Flickvän på väg till Malaga, hoppeligen barmark där… Senast det snöade i Malaga var 1954 av en händelse samma år som Mount Mulanje i Malawi fick en pudring…. Trodde jag lyckades spela in Noticias2 snösändning med VLC 160 MB på 20 min men gick inte att spela upp ens med VLC Någon som vet hur man gör?

  5. Lasse

    Kommer ni ihåg nyheten om Tyskt värmerekord 2019?
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-i-varlden/juli-2019-manga-nya-europeiska-varmerekord-1.148823
    Glöm det:
    https://notrickszone.com/2021/01/08/germanys-dwd-weather-service-annuls-all-time-heat-record-concedes-station-siting-problems/

  6. Göran J

    En av problemen angående vår elförsörjningen just nu är att priset per kWh ligger på över en krona och på vardagar betalar vi betydligt mera. Jag har en mätare och kan se för varje timme vad jag betalar. När det gäller produktion så producerar Svenska kärnkraftverken hela tiden på max straxt under 7 GW och vattenkraften ligger ofta när gränsen 14 GW vilket är max vad som kan produceras. Vindkraftverken fladdrar mellan 0,42 – 2,2 GW sedan den 1 januari 2021.
    Toppnoteringen av priset per KWh var under hösten 2020 då något mindre problem uppstod i ett kärnkraftverk och då var timpriset uppe i 3 kronor och 26 öre.
    Av svenska kraftnät kan man se att värmekraften är en pålitligare producent av el än vad vindkraften är. Hitintills för januari 2021 producerar att värmekraftverken stadigt mellan 1,1 – 2,1 GW .
    Det vi har att se fram emot är katastrofprissättning för oss privatkunder medan stora förbrukare prioriteras med lägre fast pris och fri från energiskatt på bekostnad av oss småförbrukare.

  7. foliehatt

    @ Göran J, # 6,
    Det är val till riksdagen 11 september 2022. Kom ihåg innehållet i ditt inlägg när det blir dags att lägga din röst.

  8. Björn

    Norra Spanien hade snöoväder 2015, men nu är även centrala delar som Madrid drabbat. Var kommer nästa oväder att slå till? Norra medelhavsregionen är inte uppvärmningstekniskt anpassat för köld. Att vi nu kan få besvärliga vintrar framöver är inte konstigt om man på allvar börjar inse att solaktiviteten bestämmer den atmosfäriska cirkulationen. Ända sedan solfläcksminimum, eller minimum i TSI 2008, har aktiviteten nästan halverats och vi har just återigen lämnat ett långdraget minimum, som officiellt har övergått till solcykel 25, i december 2019. Men uppgången är ännu tveksam och amplituden för cykeln kommer inte enligt prognoser att överstiga cykel 24. Detta är en bakgrund till att kanske börja ta solaktivitetens variation på allvar. Är tankekontrollen så total bland meteorologer, att ingen vågar yttra att vi faktiskt är inne i en period med låg solaktivitet och att det kan finnas en viss korrelation mellan denna aktivitet och jetströmmarnas lägesförändringar?

    https://www.sydkusten.es/sk/11/a/31027/extremt-ovanlig-vinterstorm-lamslar-stora-delar-av-spanien/

  9. laco

    #4 S.L. Försök med Quicktime. VLC är på väg ut, inte många använder VLC längre.

  10. Lars-Eric Bjerke

    Investeringskostnad vid vätgaslagring av vindkraft

    Elektrolysör kostar ca 15 miljoner kronor per MW. Om man skall återlagra vindkraft så att det räcker till en veckas kärnkraftsproduktion med 7 GW under säg 4 veckor med 10 % förluster på grund av kompressorer och 30 % i bränsleceller blir kostnaden 15 * 7000/4 *1/0,6 = 44 miljarder kr.

    Bränsleceller kostar ca 20 miljoner kronor per MW. 7 GW kärnkraftsproduktion kostar alltså 20 * 7 = 140 miljarder kronor i bränsleceller. (Än så länge klarar man inte att elda ren vätgas i gasturbiner utan måste blanda den med andra bränslen. Det är lågan som uppträder annorlunda än andra bränslen.)
    Gaslager i tankar kostar ca 100 000 kr/MWh. Ett sådant lager för en veckas kärnkraftsproduktion kostar alltså 100 000 * 7 000 * 7 * 24 = 118 miljarder kr. Lager i gamla gasfyndigheter är förstås mycket billigare, men vi har ju inga sådana i Sverige.

    Utrustningen för att lagra el för en veckas produktion av våra 6 kärnkraftverk med återfyllnad på 4 veckor kostar alltså ca 300 miljarder kr eller 0,25 miljoner per MWh.

    Investeringskostnaden för att lagra en veckas kärnkraftsproduktion är lika stor som att bygga 6 nya kärnkraftverk.

    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1447800/FULLTEXT01.pdf?fbclid=IwAR2z3LJzqpUUdvJmzDO5ITdDuwYnBQPtwJE4BGpUp9QlcrzkxuWsbgUf7yc

  11. Daniel Wiklund8

    # 10 Lars-Eric B. Är det därför som Björn Nilsson, fd ordförande i KVA, tycker att Norrbotten behöver 10 Markbygden, och att Norrbotten är bästa platsen i världen för vätgaslagring. Verkar som att ju sämre vindkraften fungerar ju fler vindkraftsmonster ska byggas. Så blir det när vi låter extrempartiet MP bestämma.

  12. Göran J

    foliehatt #7

    Du kan vara säker på att min röst kommer inte att läggas på någon av JÖK partierna.
    Men frågan är hur skall vi få de väljarna som valde JÖK partierna att inse den verklighet vi lever i.

    Jag är oerhört rädd för att vårt demokratiska system med demokratiförstörarna Twitter, Facebook och Youtube får fortsätts med sin verksamhet utan att ifrågasättas av den stora massan.

  13. Lasse

    #12 Göran J
    Vilken röst-vi har avskaffat öppna och kontrollerade val eftersom vi har ett akut nödläge.
    Alla lagar skall granskas ur klimatsynpunkt och det öppna samhället har försvunnit.
    Klimatnödläge råder!
    Pandeminödläge råder!
    Sociala medier bestämmer vad som får eller inte får sägas och vem som får säga det!

    Lite dystopi i Oxveckorna!

  14. Bengt Abelsson

    Om vätgas.
    Hybalance är ett pilotprojekt i Danmark som producerar vätgas med ” överskottsel” från vindkraft.

    Projektbudget 150 Msek, produktion 60.000 kg H2/år
    Nominell kapacitet 500 Nm3/h
    Energibehov 56 kWh/kg H2

    Produktion totalt ca 7 kg/h eller ca 17% av kapacitet
    Vätgas har ett energiinnehåll av ca 120 MJ/kg, eller 33 kWh.
    Verkningsgrad el till H2 är 33/56 ger 59%
    Kapitalkostnad, med 7% kalkylränta 10,5 Msek/år
    Produktion 60000×33 är 2 miljoner kWh eller 5 kr/kWh.
    Vid ett webinar om projektet uppgavs att vid uppskalning till 100 MW ska kostnaden kunna reduceras till 30%, så ett mål om 1,5 kr/kWh ren kapitalkostnad kan vara rimlig.

    Om verksamheten körs 24/7 för att minska kapitalkostnaden kommer driftkostnaden att öka, då med normala elkostnader och själva vitsen med vätgasen är borta.

    Så, 60 % verkningsgrad och en dyr fabrik.
    Får man säga nej tack?

  15. sibbe

    Lasse 5
    Inga tyska medier har skrivit om felaktigheten.
    Naturligtvis inte. Lika lite som övriga medier norr om Alperna…

  16. Göran J

    Lasse #13

    Ack Ja, nödlägen duggar tätt i Sverige och Europa.
    Vi har ännu inte upplevt hur etablerad nyhetsmedia i Sverige har berört snöfallet och kylan i Spanien.
    Enligt en rapport från Spanien såg jag att Madrid har i natt haft fördelen att få ca 50 cm snö och att snöfallet enligt prognosen är fortsatt snö och kyla kommande vecka.
    EU vill ju införa klimatnödläge i Europa men det är ett nödläge som beror på Global uppvärmning, inte global avkylning.
    Snart kommer säkert ett dekret att vi i Sverige skall betala isoleringen av husen i Spanien så dom inte fryser ihjäl i kylan som vi åstadkommet med våra utsläpp av CO2

  17. jensen

    Nödläge är inte aktuellt nu.
    Men kan bli om 10 år.
    Dels beträffande elproduktion….. Seneca.
    Dels brist på E.V. gentemot önskemål.

    https://srsroccoreport.com/the-ugly-truth-about-electric-vehicles/

  18. Björn

    jensen [17]; Om 10 år är vi inne i ett nytt solminimum och sannolikt också inne i en extrem kallperiod. Detta är en mycket trolig konsekvens av en långvarig lägre solaktivitet sedan 2008. Snacka om klimatnödläge utan tillräckligt med energi.

  19. SatSapiente

    #10 L-E Bjerke

    Tack för den länken. Borde vara obligatorisk läsning för alla som tar uttrycket ”Vi ska lagra el från vindkraft i vätgas” i sin mun.

    Din sammanfattning pekar på fullständigt groteska kostnader som borde få varje läskunnig människa (politiker?) att inse att det är en omöjlig lösning.

  20. Håkan Bergman

    SatSapiente #19
    Instämmer, har inte läst hela rapporten ännu men ska väl bli av den närmaste tiden. Sammanställningen pekar dock i ungefär den riktning man kunde befara, hur kan det vara möjligt att en sån här hajp uppstår? Jo jag vet dom kan inte räkna och framförallt inte skala upp sina små drömmar och nu gäller det att rädda fortsatta vansinnesprojekt

  21. Lars Cornell

    #10 samt #14 och #19.
    Tack L-E Bjerke för den länken och de beräkningarna. Jag är imponerad av hur välgjort arbetet vid Dalarna University är.

    Verkningsgraden för el till el (”round trip” vindkraft – el – hydrolys – vätgaslager – bränslecell – el) är mycket låg.
    Det som underskattas är vätgaslagrens kostnad och energiförluster. Det anges 3 000:- per kg för en ståltub och 4 750:- för glasfiberbehållare vid 300 bar. Använda tryck är från 200 till 900 bar och det blir då mycket tjocka väggar för att motstå trycket. Jämför en U-båt som konstrueras för att operera på 5000 m djup.

    Av det skälet och riskerna bör man inte transportera vätgas långa sträckor i rör. Det innebär att elektrolysörer, kompressorer och vätgaslager måsta finns på samma område där förbrukningen sker.

    Inte heller är det enkelt att transportera vätgas med lastbil eftersom behållarna blir tunga i förhållande till den vätgasmängd de kan rymma. Vi kan se att kostnad för vätgas ”vid tankstället” blir 80 – 100:- per kg. Beaktar vi energiinnehåll och verkningsgrader blir det ekvivalent med ca 30:- per kg för bensin.

    Det går åt 10 – 20% av vätgasens energi till att komprimera den till 700 bar som används i kolfiberbehållare för fordon.

    Jag viill nämna ett likartat arbete vid Luleå tekniska universitet 2019
    ”Storskalig energilagring i elektrolysframställd vätgas”
    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1341660/FULLTEXT02

    En lättläst framställning är,
    Vätgassystem – visioner och realism
    Rapport inom energitransporter MVKN10
    Citat: Det behövs en lastbil på 40 ton för att leverera 400 kg vätgas som räcker till cirka 150 bränslecellsbilar, men samma lastbil kan leverera 26000 kg bensin som räcker till 800 bensinbilar. Energin som krävs för att distribuera vätgasen står för ca 20 % av energin i tanken. En lastbil som idag levererar bensin behöver ersättas av tio lastbilar som levererar vätgas.

  22. Lars Cornell

    #19 och #20. Ni har rätt. Kombinationen,
    Svajig vindkraft + hydrolys + stora vätgaslager
    blir en katastrof för Hybrit som kommer att misslyckas.

    Om man i stället gör som kineser och andra dvs,
    kärnkraft med processvärme + termolys + vätgas utan stora lager
    kan man nog lyckas.

  23. Ivar+Andersson

    #10 L-E Bjerke
    Tack för den länken. Borde vara obligatorisk läsning för alla som tar uttrycket “Vi ska lagra el från vindkraft i vätgas” i sin mun.

  24. P-A Johnsson

    I en kommentar (#37 Robert Norling) till ”Elnätet går mot katastrof” så länkar Robert till en artikel i Expressen där M. Mann hävdar (i en intervju med Guardian) att temperaturen redan några decennier efter ”nettonollutsläpp” kan stabiliseras. (Ny forskning givetvis.)

    Det måste väl betyda att Bern-modellen för kolcykeln måste förkastas? (Vilket bl.a. Gösta Pettersson redan gjort i ”Falskt alarm”) Om Bern-modellen är felaktig så faller väl även IPCC-stödda klimatmodeller?

    Jag tror att Mann insett att 1,5-gradersmålet är kört och att även 2-gradersmålet är osannolikt att klara. För att förhindra att Parisöverenskommelsen överges (när målen ändå inte kan nås) vill han ingjuta lite hopp. Men jag undrar om han inte har ställt till det för sina kollegor.

  25. Evert Andersson

    Om man tänker att 1,1 TWh behöver ha vätgas redo i lager och tänker verkningsgraden 60 % lager till el och lagrat vid 200 bär behöver lagervolymen vara 23 fotbollsplaner yta och 20 meter högt.

  26. Rolf Mellberg

    #25 Evert

    Hur många Wh hade Hindenburg 🙂

  27. Bengt Abelsson

    #26

    588 kWh i hydrogensäckarna, oklart hur mycket i dieseltankarna.

  28. Karl Erik R

    Vätgas – Hybrit – LKABs järnsvamp

    Notera att här har man troligen inte tänkt tillverka elektricitet av vätgasen. Gasen ska användas för att reducera malm (=järnoxid) till järnsvamp, som är järn med mindre mängder föroreningar. Vätgasen ersätter kol som reduktionsmedel. Dessutom ska den nog också användas för processvärme i pelletsverken vilket idag är kol, olja och naturgas.

    Elektricitet för kvarnar, malmhissar, pumpar, fläktar mm ska även fortsättningsvis komma från det vanliga el-nätet, utan att ta ”omvägen” via vätgas.

    Dock krävs fortfarande elektrolysrör och lagring av vätgasen men inte bränsleceller för att återskapa elektricitet.

  29. Staffan Lindström

    9 IACO ELLER LACO???
    Tack för tips men jag bytte från Windowsskräpet till Macburken och använde VLC… VISSERLIGEN en annan station, Noticias24 Malaga… Ja flickvän kom fram…dit….Just nu massor av meterlånga istappar oklart var man hoppar hej vilt men i Spanien är det…
    Sedan SVT Rapport på TV-TV…Som var borta helt,,,16-17 ca Com Hem… Telenor bara telefon fungerade lokalt och till Malaga… Håller jag bli ”avplattformerad”??? Om man har rätt i sina konspirationsteorier, blir man konspirationspraktiker då?
    Rapport har 2 1/2 min från läsidan av Gran Canaria som pga nordostliga förhärskande vindar har närmast ökenklimat man planterar träd tack vare EU:s COVID19-STÖD… ”GLÖMMER” FÖRSTÅS CCP…
    Sen kommer 37 sekunder spanskt snöoväder aka ”Filomena”…möjligen några nya klipp i 19:30-sändningen… det kan bli många trädplanteringar som räddar endemiska fåglar… Gran Canarias näst högsta berg heter ”Pico de las nieves” 1949 möh
    Slutligen efter att sökt på ”spansk snöstorm” en AB-artikel från februari 2015 om spanska turister i svenska Lappland som gav sig ut med hundspann och råkade ut för stormen ”Ole” Idag såg jag ett klipp med hundspann mitt i Madrid…En man dragen av 4 hundar… Klimatförbättringen pågår oförtrutet… 🙂

  30. Lars-Eric Bjerke

    #28 Karl Erik R
    ”Notera att här har man troligen inte tänkt tillverka elektricitet av vätgasen.”

    Vi diskuterar inte bara Hybrit i denna tråd. I svar på en debattartikel om kärnkraft av M/Mp i DN i veckan svarar Lorentz Tovatt, MP att vi inte behöver kärnkraft utan bara vatten och vind plus lagring av vindenergi som vätgas.

  31. Lars Cornell

    Karl-Erik R #28
    ”Dock krävs fortfarande elektrolysrör och lagring av vätgasen”
    Det är där problemen finns.
    1 – Vindkraften är svajig och du måste köpa elektrolysörer tre gånger medelbehovet. Det är dyrt.
    2 – Att lagra stora mängder vätgas är otroligt dyrt och farligt. Jag tvivlar på att det ens är ekonomiskt möjligt. Men det får någon räkna på litet bättre.

    Med kärnkraft som energikälla kan vätgasen levereras ’on-demand’.

    Jernkontoret behandlar detta på följande ansvarslösa sätt,
    https://www.jernkontoret.se/sv/vision-2050/koldioxidfri-stalproduktion/
    ”Finns den elkraft som tekniken kommer att kräva?
    Det är bland annat det som gör att vi i Sverige har unika förutsättningar för den här tekniken [1]. Sverige har redan idag ett strukturellt överskott av el [2] och i framtiden kan vi ställa om till en helt hållbar och fossilfri elproduktion med vatten, vind och bioenergi. [3] [4]”
    [1] – Sverige har de sämsta förutsättningarna på grund av politiska låsningar om kärnkraft och vindkraft.
    [2] – I Sverige finns det underskott på el. Etableringar har nekats i Skåne, Stockholm, Västerås och Uppsala.
    [3] – Vattenenergin är nästan fullt utbyggd. Vind kräver tio gånger mer av jordens resurser än kärnkraft och är dessutom miljö- och landskapsförstörande. Bioenergi är en bristvara i Europa och därmed ej långsiktigt hållbart.
    [4] – Det vore i så fall bättre att göra om bioenergin till kol att använda i de masugnar som redan finns i stället för att gå omvägen bioenergi + el + hydrolys + vätgaslager.

    Evert har i #25 räknat i ”fotbollplaner”. Om en sådan är 7 000 kvadratmeter blir volymen 140 000 kubikmeter och en sådan koloss går det inte att tillverka. Endast den sfäriska formen kan användas för stora lager. Med 5 m invändig radie rymmer ett sådant ’klot’ 500 kubikmeter. Det vore intressant om någon bättre i hållfasthetsberäkning än vad jag är kunde räkna ut hur tjocka väggar med konstruktionsstål som behövs. Hur stor blir kostnaden? Hur stora blir riskerna?

  32. Ivar+Andersson

    Efter stängingen av Ringhals 1 – nu importerar vi kolel från Polen 2021-01-09
    http://www.ericsoniubbhult.se/
    ”I går uppmärksammade Naturskyddsföreningens energiexpert Kristina Östman att Sverige under fredagsmorgonen importerade kolkraftel från Polen. Hon uppmanade alla att spara på elen. Även under fredagseftermiddagen var det dags för import av el från Polen, tillverkad av kolkraft. ”

  33. Ivar+Andersson

    Thoralf redovisar varför solceller är lönsamma för privatpersoner.
    https://thoralfsblogg.com/2021/01/09/sa-gick-investeringen-i-solceller/

  34. Bengt Abelsson

    LC #31

    Med invändigt tryck 300 bar och diameter 5 m, stål med hållfasthet 400 MPa så blir godstjockleken 90 mm.

    Area 78 m2 vikt 56.000 kg och kostnadsnivå 10 Msek.

    Med en cylindrisk form blir påkänningen precis dubbelt så stor.

  35. Bengt Abelsson

    När jag lyssnade på webinariet om danska hybalance framgick att de producerade vätgas när elen var billig (stark vind). Av kapacitets- och produktionssiffror kom jag fram till att de i genomsnitt haft 17 % kapacitetsutnyttjande.
    Med angiven projektkostnad 150 Msek och reducerat med 0,3 för kostnadsminskning vid storskalig anläggning får jag ändå groteska kapitalkostnader vid så litet utnyttjande.
    Att råkna med lägre kalkylränta än 7% är i min mening bondfångeri.

  36. Henrik

    #33 Ivar. Intressant med Thoralfs kommentar på slutet. Ska han bara köra elbilen på natten tro..
    En beräkningssida för solceller: https://nejdetkanviinte.se/solforlustkalkylatorn/

  37. Bengt Abelsson

    #36
    Att solceller kan vara privatekonomiskt intressanta beror fundamentalt på skillnaden mellan kostnad och värde.
    Thoralf producerar sommartid el med lågt värde, och förbrukar vintertid el med högt värde.

  38. Håkan Bergman

    Henrik #36
    Han sparar också in utgiften för vinterdäck.

  39. Kommentarsfältet till Wojciech Waligórskis artikel om Romklubben verkar vara stängt, så jag får väl skriva här istället.

    Romklubben (och även World Economic Forum) är ju märkliga organisationer, med en paradoxal blandning av ”storkapitalism” och antikapitalism.

    Jag skrev en del i höstas om olika citat som cirkulerar från Romklubben och Maurice Strong och många andra. Strongcitatet från National Review har jag inte lyckats verifiera. Artikelförfattaren Ronald Bailey anger inte närmare när och var Strong skulle ha sagt just detta. Vissa menar att det sagts under Riokonferensen 1992.

    Även citatet från Elain Dewars bok ”Cloak of Green” förekommer ofta i debatten (det där om att ”enda hoppet för planeten att överleva är att den industriella civilisationen går under”), men jag har inte kunnat verifiera detta. Jag fick till sist kontakt med Dewar själv som påstår att Strong aldrig sagt detta till henne och att det inte står i hennes bok. Formuleringen finns däremot i en artikel, där Strong berättar om en roman han tänkt skriva.
    Se vidare
    https://slowfox.wordpress.com/2020/10/21/citat-om-klimat-vad-har-verkligen-sagts/

  40. Lasse

    För den som ogillar billig el då och då.
    Samråd av Vindkraftsanläggningar utanför Hallands kust:
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/samrad-for-stor-vindkraftspark-utanfor-hallandskusten

    En konsekvens av överskott av vindkraft är att vattenkraften tvingas köras mer intermittent. Negativt för miljön!

  41. Håkan Bergman

    Nån fler än jag som har hört att solpaneler inte skulle påverkas nämvärt av lite snö? Det sprids andra myter om solpaneler också, men just nu har vi dagar med ömsom snö och uppehåll idealiskt för att kolla hur det är.
    solel
    5/1 26178
    6/1 12814
    7/1 15629
    8/1 14229 -1600
    9/1 61325
    10/1 31042

    Gissa vilka dagar det snöade i syd- mellansverige? Går att kolla här:
    https://www.ventusky.com/?p=59.7;16.8;4&l=rain-3h

    Värdet för 8/1 bör nog minskas med ca. 1600 kWh.
    Värdena finns här:
    https://mimer.svk.se/Start/

  42. Mats Rosengren

    ”Off-topic” men detta bör spridas så mycket som möjligt!
    En brilliant ögonöppnare för dem som ännu inte har full klarsyn vad gäller plandemin! Absolut perfekt!

    https://newtube.app/TonyHeller/RSg0Ctf

  43. Simon

    Jag vet inte om detta har länkats tidigare men det är ett mycket sevärt föredrag (på tyska) av Dirk Pohlmann om vilka krafter som styr oss och vilka metoder som används, rekommenderas varmt:

    https://www.youtube.com/watch?v=WWYZp-GaJko&ab_channel=WIR-Wissenistrelevant

  44. Paul+Håkansson

    Siemens Gamesa and Siemens Energy to unlock a new era of offshore green hydrogen production.

    Jaha, vad tror ni om detta. Står ingenting om kwh-priset i framställningen. Det tar vi sedan, resonerar dom säkert. Skattepengar står säkert för det mesta så varför oroa sig.

    https://www.siemensgamesa.com/newsroom/2021/01/210113-siemens-gamesa-press-release-siemens-energy-agreement-green-hydrogen

  45. Paul+Håkansson

    Bill Gates
    COVID-19 is awful. Climate change could be worse.

    Läsning på egen risk. En galning med alldeles för mkt pengar.

    https://www.gatesnotes.com/Energy/Climate-and-COVID-19