Vid morgonkaffet någon gång förra veckan föll mina ögon på denna notis i SvD Näringsliv. Då Roslagsbanan är mer än 100 år gammal (invigd 1885) undrar man ju vad det hela handlar om. Bulleraspekterna har redan varit föremål för omfattande dämpande åtgärder senaste decennierna, med nu helsvetsad räls och långa sträckningar med bullerplank vid Stockholms finare villaområden.
Jaha – kommunal transport klassas dessutom som ”miljöfarlig verksamhet”? Jag vet inte vad som ligger bakom denna ”frivilliga ansökan”, men det låter i mina öron mycket egendomligt. Har inte våra myndigheter något vettigare att syssla med?
Kanske det är en del i pågående närområdeskonflikter och intrigspel där bl.a. Täby istället vill ha en tunnelbanegren istället för en fortsatt upprustning av Roslagsbanan? Tal om en ny Roslagsbanegren till Arlanda förekommer också.
Bilden är i övrigt från januari 2003 (Österskärs station), och har använts här tidigare. För egen del symboliserar bildinnehållet det egna inträdet i den föreställningvärld som då hette ”global uppvärmning”. Numera har den bytt namn till ”klimatpåverkan”.
Vi har ju annat i samma liga, som säkert är mycket allvarligare – EU-initierade krav på omprövning av tillstånd och vattendomar för allehanda småskalig vattenkraft runt om i landet.
Bilden är från en artikel på SVT.se. Bara i Värmland lär finnas ett 15-tal liknande anläggningar som snurrat i storleksordningen ett sekel, och ännu tidigare som kvarn etc. Man får hoppas att politiker och myndigheter sansar sig i detta pågående vansinne, som är extremt kostsamt för de privata kraftverksägare som berörs och som saboterar Sveriges fungerande energiförsörjning.
Saken är också kopplad till idéer om fiskvandringsleder och om ”återställande av våtmarker” i biodiversitetens namn. Speciellt diskuteras en höjning av Mälarens medelnivå – också med inblandade argument om havsytehöjning i Östersjön och framtida regnande i Mälardalens tilloppsvattendrag.
Biodiversitet? Ja, det skapas garanterat myggplågor där det inte fanns det tidigare. Och bönderna längs Mälarens strandområden svär ve och förbannelse över Stockholmsbyråkraternas hjärnsläpp.
Ovan nämnda sakfrågor har behandlats här tidigare – bl.a. i detta inlägg från ett år tillbaka https://www.klimatupplysningen.se/2015/05/26/landet-runt-absurdistan/
Som kontrast fortsätter den vansinniga vind- och solkraftsutbyggnaden. Allt subventionerat, så det bara ryker om det. Du betalar. Och var är miljöhänsynen?
Saken har behandlats här i åtskilliga inlägg. Själv minns jag närmast mitt eget https://www.klimatupplysningen.se/2012/08/06/vara-basta-semesterbilder/ som bland annat handlade om de två snurror som smällts upp bara några meter utanför naturskyddsområdet Brattforsheden i Värmland. Badande vid den fina stranden vid Mangenbaden tvingas åse dessa tingestar, istället för den vackra naturen (ja, det är en bild i nära infrarött).
Våra vänner på Klimatsans tog nyss upp en av de miljöaspekter för vindkraft som kan kopplas till annat än den rena visuella naturförstörelsen, nämligen infraljudproblematiken. Härje Thunholm har här skrivit en utmärkt introduktion till området (synd på det inledande stavfelet).
Det finns en viktig uppdatering av Härje’s inlägg här http://klimatsans.com/2016/05/01/buller-fran-vindkraftverk/
Själv hörde jag häromveckan från en trovärdig och insatt källa att det finns starka indicier på att exponering för infraljud också kan bidra till utveckling av demens, förutom tidigare känd och diskuterad allmän akut förvirring och ångestutbrott. Militär användning hade diskuterats, men tidsskalan är nog för lång.
Söker man på Google på infrasound dementia hittar man en hel del på detta tema, bland annat denna http://constitution.org/col/6816_col.htm – fantasi eller inte – ja, man kan plantera ut infraljudkällor bland sina meningsmotståndare?
Men det är ju precis vad politikerna nu via vindsnurror håller på att göra runt om i landet. Jag hade tänkt lägga in en smiley här, men vid närmare eftertanke vore den missriktad. Hela vårt samhälle håller ju på att monteras ner och förstöras i grunden via många parallella skeenden.
Ja, man undrar ibland över vad som pågår.
Jag vill avslutningsvis tipsa om en alltid läsvärd blogg, som drivs av Martin Moraeus – där fanns häromdagen ett inlägg som tar upp samma grundtema som ovan – läs och förfasas. Men kanske de flesta här redan känner till den.
Professor emeritus i Fysikalisk Kemi vid KTH. Klimatdebattör sedan 2003.
Ja 16000 liter vatten för att producera 1kg nötkött.
En sån där siffra som får röra sig fritt i miljöfrågor.
Precis som med klimathysterins siffror.
Vindkraftens buller och det tyska brunkolet
Klimatsans har två nya poster:
1. Bullerdata enligt dBA är meningslösa för vindkraftverk:
http://klimatsans.com/2016/05/01/buller-fran-vindkraftverk/
2. Tyskland är så beroende av brunkolet, att Vattenfall knappast kan få tillstånd att lägga ner sin verksamhet:
http://klimatsans.com/2016/05/01/tysk-el-april-2016/
Man borde kunna begära att politiker på regeringsnivå tar reda på grundläggande fakta innan de uttalar sig.
Imponerande bild för ett teknikeröga. Bladets sköna form. Transportgubbarnas skicklighet att ta svängen! Det fordras lämpliga vägar och bra med svängrum för att att ta sig fram, som det synes. Finns inte dessa vägar över skog och mark sedan förr, ja då får man väl spränga och röja sig fram och bygga nya vägar.
Med god bärighet för tung transport.
Enkom för dessa byggtransporter! Till ringa nytta för övrigt.
Ekonomisk och miljömässig vansinne!
Alla dessa sidoeffekter som Du Peter nämner, är en konsekvens av detta plotter av effekttillskott. Den enda eleffekt som behövs är den storskaliga vattenkraften tillsammans med kärnkraften. Allt annat är redundant produktion som leder till onödiga kostnader, ohållbara tekniska problem och miljöförstöring. Det våra politiker för närvarande i energifrågan bidrar till, är en organiserad konvergens mot ett energikaos, miljöförvirring och miljöförstöring.
Björn # 4
Det finns en poäng med småskaliga kraftverk (gäller inte vind- och solkraft). I kristider går det inte att slå ut alla små lika lätt som det är att slå ut stora centrerade kraftverk. Alla ägg i en korg är alltid en risk 🙂
Trots problem med satelliten så har NSIDC bild på isläget
http://nsidc.org/arcticseaicenews/
Is hela vägen från Jylland till Halland. Burr. en freudiansk föraningen om kommande vintrar? Slipper man tura till Helsingör utan kan tåga över isen.
Alternativt förslag till att fira Earth Day. Genom att tacka din ”local fracker”. Inte helt fel
http://townhall.com/columnists/hsterlingburnett/2016/04/22/if-you-love-the-earth-or-your-pocketbook-thank-your-local-fracker-this-earth-day-n2152104