To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Tack Jonny för att du motarbetar att vi skall bli mer vandkraftsutsugna!
Vindkraftsbolagen som finns i Sverige är inte så högt belånade. De har stor andel eget kapital. Det är större risk att byggare av vindkraftverk går i konkurs, för att om elpriserna sjunker så minskar vindkraftsbolagens investeringsvilja.
Enligt Arise Windpower så ligger ”Break Even” GE 1,6-100 på c:a 35 öre!KWh. För en Vestas V100-1,8 så är det några ören mer.
Prisbilden ser lite annorlunda ut om man istället satsat på ett Enercon E53-800 som relativt sett år ungefär 50 % dyrare investering i förhållande till produktionen.
Ivh!
Det spelar väl ingen roll egentligen om man använder eget kapital eller lånat kapital (jo liten skillnad blir det om man beaktar skillnaden i in- och utlåningsränta). Oavsett vem som står för fiolerna så måste verksamheten finansiera kapitalkostaden annars blir det ju Ebberöds bank.
Skillnaden är väl den att om man använder eget kapital så kan man blåsa bort lite mera pengar innan verksamheten går i väggen.
=> Ivh #2
Det förefaller orimligt att Arise skulle gå runt på 35 öre / Kwh.
Tittar man i Arises kvartalsrapport för 3:e kvartalet 2011 ser man att de sålde 59.4 Mwh el till ett genomsnittligt pris på 68.2 öre / KWh (el 38 öre, elcert 30 öre).
Vinsten för kvartalet blev 3.8 miljoner då är även medräknat intäkter för kranuthyrning och utvecklingsersättning från partner på totalt 13 miljoner. Förmodligen hade Arise prissäkringar på el-certen då det erhållna priset ligger ca 30% över marknadspriset för för perioden.
Utan prissäkringar hade det blivit förlust på ett par miljoner.
En mer rimlig slutsats är att Arise kräver ett elpris(el – cert) på 75 öre / KWh för att vinsten skall bli hälsosam.
Rättelse skall vara:
”En mer rimlig slutsats är att Arise kräver ett elpris(el + cert) på 75 öre / KWh”
”Enligt Arise Windpower så ligger ”Break Even” GE 1,6-100 på c:a 35 öre!KWh.”
Arise Windpower har gått från 55 kr till 35 kr på under två år, vart ligger deras break even?
OT: Just nu pågår en bitter kamp kring Lünings and Vahrenholts bok Die kallte Sonne” i Tyskland. Greenpeace och alla forskningsinstitut som lever högt på forskningssatsningen på CO2-hypotesen går till generalangrepp.
http://notrickszone.com/2012/02/13/germanys-war-on-skeptics-1-greenpeace-germany-labels-vahrenholt-the-ice-cold-denier/
http://wattsupwiththat.com/2012/02/13/german-skeptics-luning-and-vahrenholt-respond-to-criticism/
ingemar N!
Det är svårt att faställa vilken dag det var skeptikerna vann slaget om sanningen, Climategate var väl första knuffen i rätt riktning. CAGWaktivisterna och de klimathotsberoende profitörerna tänkte inte längre än näsan räckte och den taktik de nu begagnar sig av för att förtvivlat hålla skeptikerna borta skadar dem mer än de själva begriper.
för nåt år sen så hade en liten snygg reträtt och ett erlännande om hyåotesens brister kunnat rädda deras framtid men nån typ av heder i behåll. Nu har vi ju ett läge där de redan fått sjuttielva passningar och lika många chanser att kliva ner från de höga hästarna men har missat alla tillfällen.
Det gör ju att de måste tvingas bort på samma sätt som barägaren får göra vid stängningsdags. De sista gästerna får man bära ut. De som fortfarande låtsas kör sitt förtroende rätt ner i gruset1
Vi vann Ingemar! Ruggigt skönt!! Vi ska se till att vi tar initiativet till hur efterfesten skall arrangeras.
Paniken hos GreenPeace i Tyskland åskådliggjord:
http://notrickszone.com/2012/02/13/germanys-war-on-skeptics-1-greenpeace-germany-labels-vahrenholt-the-ice-cold-denier/
En radiointervju med Bob Carter från i förrgår med anknytningen till utvecklingen med varenholt i Tyskland!
Tydligen har tron på klimathotet svängt ifrån 80-20% till det motsatta i Austarlien. Journalisten som intervjuar beskriver hur han upptäckte att det luktade ”råtta” om klimathotet.
http://www.youtube.com/watch?v=2v2anKkSDsU&feature=youtu.be
De sista gästerna får man bära ut,klimathotets suckanden går till
sin ände.
Svensk energi politik bör ta sig an frågeställningen,hur mycket av
vår elenergi behövs för den framtida utvecklingen enligt vad SD
herr Löfven sa,behovet av el hur kan den skapa en större enighet
i riksdagen över partigränser, viktiga beslut,flum tiden är över i
Europa,vad återstår av förnyelsebara energiformer,frågetecknet
kring vågkraften t.ex oklar ännu,framtida nya generationer av
kärnkraft hägrar,naturgas kommer att ha stor betydelse för Europa.
ALI.K.
ALI.K. #11
”Miljövännerna” brukar ju fnysa åt allt tal om ny, säkrare, bränslesnålare kärnkraft med argumentet att det finns ju inte än, det kanske kommer om 20-30 år.
Men hur ser utvecklingen av vågkraft ut?
Några resultat än?
Eller kommer de om 50 år?
Utsläppsrättigheter och ’flumet av förnyelsebar energier låter bra i
vissa öron,men skapar korruption likt den Grekiska ekonomin,det
är inte det Grekiska folket som ansvarar för den av Eu införda tvånget inom ekonomin i Europa,villovägar överoptimism av politiken
inom Europa,Grekland nu,vilket blir nästa land? frågorna är många,
Tysklands hasardspel med energi, som kan förgöra hela Eu,ville
folken verkligen detta eller har dom blivit förda bakom ryggen,med
propaganda av overklig idealism?
Frågorna blir många och en svår tid för Europas framtid väntas,kan Kina rädda EU?
ALI.K.
Klimatmötena gjorde de Europeiska politiska aktörerna glömde
Europas ekonomiska utvecklingsfrågor, som behövdes, att en så
befarad framtida klimathot dolde ännu större hot för Eu länder
såg man inte de verkliga problemen,eller ville man statuera maktens positioner för övriga Världen och vissa sig som mest handlingskraftiga? man ordnade det ena klimatmöten efter andra.
Med kraftiga ekonomiska satsningar för klimatpolitik,framför allt av
Europeiska politiker.
Vad avsågs med dessa bluff manövrar gentemot folken i Eu?.
Började klimathoten i Usa som tog fart i Europa med AL Gore,och
fredspriset i Norge?
Smart drag av USA iallafall.
ALI.K.
Alik # 14
Nej, det var nog inte USA som ryckte i trådarna.
Al Gore och IPCC:s fredspris (!) kan ha varit ett dåligt utslag av politisk korrekthet hos nobelpriskommittén, men i kombination med Obamas pris tyder detta på någonting helt annat. Det fanns en agenda.
Herregud, Obama hade ju knappt hunnit installeras som president. I mina ögon verkar det nästan som om Obama fick agera ”nyttig idiot” för att någon eller några verkligen ville försäkra sig om att han skulle vara i närheten när bindande klimatavtal i Köpenhamn skulle drivas igenom.
Sammantaget tyder detta på, tror jag, på att det rycktes i trådarna från annat håll……..
Vilket underhåll kräver vindkraftverken och hur ser underhållsintervallen ut? Finns det invändiga hissar i tornen eller utförs allt underhåll utifrån? Någon som har en klar bild av läget?
Björn#16
http://wind.vei.fi/public/index.php?cmd=smarty&id=13_lse
#7 Varning! Fick indikation på virus i andra länken – Wattsup…
M.Sc.Eng #18
Inga virusproblem här !
Kanske ditt antivirusprog. som löper amok eller reagerar på nåt taskigt skrivet skript på sidan eller reklamlänk där ?
#4 Håkan,
Enligt Afv är vindkraft lönsam med en Pay-Back på 7 år. Detta förutsätter en årlig prishöjning på elen med 8%/år och en kalkylränta på 6% över 15 år. Dock är politikerna överens om elöverskott 10 år framåt (pga nytrimmad kärnkraft bl a), varför priserna troligen sjunker.
Holmfrid #20
Mitt inlägg baserades på en snabbtitt i Arise:s Kvartalsrapport och där fanns inga indikationer på någon större lönsamhet med nuvarande elpriser och subventioner.
Om man utgår från elpriserna från början av förra året och räknar upp dessa med 8% / år blir resultatet något helt annat, men det förefaller i nuläget inte särskilt sannolikt.
Lantbrukare vilka satt sin verksamhet i pant för att profitera på de ”gröna näringarna” börjar sitta risigt till med nuvarande elpriser. Undrar vad AFV har för tröstens ord till dessa.
http://www.lantbruk.com/node/15024
=> Holmfrid
Under februari för ett år sedan fick en vindkraftsproducent i snitt 1.17 kr / Kwh.
Uppräknat med 8% / år skulle priset om 15 år landa på 3.70.
Det är förmodligen med den typen av kalkyler LRF lurat sina medlemmar att satsa på vindkraft.
Förr gnällde lantbrukare över höga energipriser, i dagens Sverige gnäller de över att priserna är för låga.
Ali K!
Jag tror att USA hoppade på klimathypen när det fanns både demokrater och republikaner som kunde enas under samma rubrik men med två olika tyngdpunkter i målsättningar och möjligheter med klimathotet. Kontrollen över oljetillgångarna och USAs problem med siit oljeberoende och tillhörande handelsunderskott fick det att klia i fingrarna för att nå global kontroll. Det vore politiskt omöjligt för USA att försöak skaffa sig den kontrollen på egen hand och med en möjlig mast över ett organ som tillsynes med ”legitima” skäl kunde skapa sig kontroll över de globala naturtillgångarna blev en chans de inte ville missa.
Johan M #6
”GE 1,6-100”
Har Arise byggt några sådana vindkraftverk?
Jag har fått för mig att det är först i slutet på detta år som de första kommer att vara byggda.
De vindkraftverk som de bygger idag är ganska mycket dyrare i förhållande till vad de producerar jämfört med vad GE 1,6-100 kommer att vara.
Det kommer hela tiden nya vindkraftverk som är förhållandevis billigare än de som byggts tidigare. På bara ett par tre år så priset på en vindkraftsinvestering relativt sett minskat med 30-40%. Det kan bli svårt för vindkraftsägare som byggde verk 2008-2009 som behöver 60 öre/kWh i medeltal för att gå runt jämfört med verk som byggs idag som i vissa bra lägen kan klara sig med 40 öre/KWh för att gå runt.
Blåst, du blir blåst, du blir blåst,Jag har varnat för det länge, jag börjar bli vanFör snurror här omkriing,De snurrar ingentiiiiing!Du blir blååååst!!!
(Tack Lena för inspirationen)
Där kommer ytterligare blåsning(ar) om ännu ej s.a.s. ’noterbara’ irl. Lena Ek fortsätter sin företrädares inriktning att förenkla miljöprövningsfrågor, vilket i klartext betyder att ytterligare gynna särintressen, ex. vkv, på bekostnad av fundamental demokrati (hon har ph**n inge mandat att nedmontera det svenska samhället), rättssäkerhet, ägande- och medborgarrätt m.m.
Att ’släppa’ slika debattinlägg betyder att ’resan’ redan är inledd och kommer över tid att bli än svårare att få stopp på.
http://www.regeringen.se/sb/d/15770/a/186185
Undrar hur mycket centerpartiet/-ister har satsat i diverse vkv-bolag, direkt o/e indirekt o/e personligt…? Partiet fick ju ~ 5 miljarder, cash, för sina mediabolag för lite tid sedan. Maud, ’yes we can’t’, Olofssons man + son har rejäla privata intressen i vkv-vansinnet… Go figure!
Mvh/TJ
OT
TV – RTL meddelade ikväll att EON stoppar bygget av Offshore-vindkraftanläggningar utanför tyska kusten..
Orsaken är att leveransen av sjökabel beräknas blir upp till 45 månader. Dessutom finns stora protester i olika delar av Tyskland mot byggandet av kraftledningar mellan norra och södra Tyskland.
Finns det någon spågumma som kan säga hur det här kommer att sluta ( Smily )
RE: # 27
http://www.thb.info/news/single-view/id/eon-warnt-vor-windkraft-baustopp.html
Zu wenige Stromnetz-Anschlüsse
E.ON warnt vor Windkraft-Baustopp
„…..Nach Abschluss der laufenden Projekte befürchtet E.ON, dass Offshore-Windkraft in Deutschland vollständig zum Erliegen kommt. ”Für die Zeit nach 2015 bin ich pessimistisch, wenn sich nichts ändert”, sagte Winkel. ”Niemand wird weiter investieren, wenn der Netzanschluss so unsicher ist wie derzeit……”
För lite nätanslutningar till fastlandet och vidare –E.ON varnar för byggstop av VK
”….Efter avslutningen av löpande projekt befarar EON att offshore-VK i Tyskland riskerar att självdö. För tiden efter 2015 är jag osäker om inga förändringar sker säger VK-chef Winkler …”
”…Ingen kommer att investera i nya anläggningar när anslutningen till fastlandet är sâ osäker som det är f.n ….”
Håkan #2
Arise Winpower har inte byggt några vindkraftverk ännu av typen GE 1,6-100. Det Arise ser är att inom en snar framtid kan det gå att bygga vindkraftparker där ”break even” ligger vid 35 öre/KWh vid bra vindlägen.
Under den tid som Arise Windpower funnits så har de lärt sig hur man bygger vindkraftsparker kostnadseffektivt. De första vindkraftsparkerna som de färdigställde hade ett ”break even” på över 50 öre/KWh. Erfarenhet, mer kunskap, bättre projektorganisation, och billigare vindkraftverk har gjort att de vindkraftsparker som färdigställs nu har en ”break even” på 40-45 öre/KWh.
En bonde som bygger ett vindkraftverk i egen regi kommer inte ner till den kostnadseffektivitet som ett vindkraftsbolag får efter ett antal projekt. Ändå så är 20-25% av vindkraftsproduktionen ägda av privatpersoner och då oftast bönder.
Extremt kall vinter med snö i Sahara för första gången på trettio år!
http://www.metro.co.uk/news/world/889954-europe-shivers-while-snow-hits-sahara-desert-for-first-time-in-30-years
=> Ivh #29
Även om det är sannolikt att den tekniska utvecklingen av vindkraftverk leder till att de blir effektivare, tror jag ändå inte att det är realistiskt att förvänta sig några plötsliga tekniksprång.
Utvecklingen av propeller och generatorteknik har trots allt minst 100 år på nacken.
Hur ser det ut i verkligheten? nedanstående siffror är hämtade och masserade från Vindstat.nu och gäller landbaserade verk.
År Kapacitetsutnyttjande i %
2002 19,576
2003 20,8559
2004 22,6717
2005 21,5288
2006 19,9682
2007 23,9339
2008 23,9602
2009 21,0191
2010 21,1033
2011 27,351
Det språng i kapacitetsutnyttjande vi ser 2011 skulle kunna tala för ett tekniksprång, men om vi plockar bort alla verk som tillkom 2011 blir siffrorna nästan oförändrade, vilket troligen innebär att det var ett vindmässigt bra år som skruvade upp siffrorna 2011.
2011 26,8574
Slutsatsen måste nog bli att under de senaste 10 åren har vi inte sett någon avsevärd förbättring av vindkraftens kapacitetsfaktor. Att leverantörerna i sina kolorerade reklam lovar guld och gröna skogar är inget nytt och kanske inte skall tas på för stort allvar.
Hatt(-erskan) vill ju inte ligga i lä av Ek(-skan) när det gäller att pådyvla medborgarna ytterligare blåsningar:
http://www.regeringen.se/sb/d/15856/a/186344
’Timmätning för aktiva elkunder’ är rubriken på promemorian och handlar alltså om införandet av tim-mätare för elförbrukningen. Har ’bara’ läst två remissvar, Svenskt Näringslivs & Svensk Energis, och båda är inte speciellt positivt inställda till detta ’påhitt’ (eg. av Maud O. från juni -11).
I UK har man framfört liknande ’idéer’ och har där även gjort kostnads-analyser – vilket ej är gjort tillfredsställande i Sverige. Dessa landar på otroliga ~ £18 miljarder, dvs ~ 200 miljarder sek!! Och vem kommer att betala dessa ohemula summor? Rätt gissat; el-brukarna naturligtvis. Ok, att där är bra många fler brukare i UK jfr Sverige är inget som öht motiverar ett införande av dessa idiotier här.
OBS det handlar endast om privata brukare som f.ö. för bara ~3 år sedan fick nya (dyra) mätare installerade dvs en rejäl kapitalförstöring.
Syftet anges vara att åstadkomma en ökad pristransparens som ske ge förbrukaren både större möjlighet och incitament att påverka sin energi-kostnad. Jasså!?!? Så brukare med rörligt avtal, timavtal, ska alltså hålla örnkoll på timpriset och när det är fördelaktigt ta sig hem fort som ph**n och köra tvättmaskinen… Helt djefla makalöst korkat och typisk för centristisk samhällsletargisk politik! Grrrr…
Dax att värma tjäran och sortera bort dunet från fjädrarna…
Mvh/TJ
ThomasJ #32
Skulle inte vara något problem för mig att spara energi när den är som dyrast.
Normalt är elen dyrast under vardagar vid 8-tiden på morgonen.
Jag skulle kunna göra justeringar i min panna så att det går åt lite mindre el de timmarna.
Jan E M # 33
Kul för dig!
Alla har inte den möjligheten….
ThomasJ #32,
Syftet anges vara att åstadkomma en ökad pristransparens som ske ge förbrukaren både större möjlighet och incitament att påverka sin energi-kostnad.
Vackra ord! Men syftet är nog snarare att underlätta för att införa ”smarta” nät där man som elkonsument måste räkna med att ström kommer att levereras när det är som CO2-snålast, inte när vi behöver det.
ThomasJ #32
Det gäller ju att elkunderna inte blir för aktiva, kan lätt hända om folk installerar programvara i sina datorer som styr elanvändningen. Kul effekt när 200 tvättmaskiner i området går igång samtidigt. Har ni inte redan transientskydd till hemelektroniken redan så se till att skaffa det.
ThomasJ #32
Precis. En regleringsiver som saknar motstycke. Och precis som du säger kommer folk att göra allt för att utnyttja det så att systemet till slut fallerar
Håkan #31
Du har inte möjligheten att dela upp kapacitetsutnyttjandegraden för 2011 efter vilka år de är tillverkade?
Att vindkraftverk blivit billigare beror bland annat på att tillverkningsprocessen blivit effektivare. Det gäller mest tillverkningen av lager och turbinblad som det blivit stora förändringar. För bara 10 år sedan var det ett hantverk att tillverka ett turbinblad.
Fast den största förklaringen att vindkraftverk blivit billigare att sätta upp i Sverige de senaste 2-3 åren beror på valutakursförändringar. Den danska kronan har minskat med 15% i värde de senast under den tiden. Av de vindkraftverk som sätts upp i Sverige nu så är 80% till tillverkade i Danmark, I Vestas verk så är det ganska mycket delar från svenska underleverantörer.
Labbibia #34
Nästan alla nya elpannor och värmepumpar som säljs kan anslutas till DUC.
Att komplettera med utrustning så att det går att tidstyra pannan kanske kostar några tusenlappar. Det går att ansluta till sin egen dator om man skaffar en progrmavara.
Problemet är det är så få villaägare som har kunskapen för hur man skall kunna styra sin panna optilmalt. Jag har det inte helt själv heller. För min del skulle det bli ganska grovhuggen styrning. Det är där det smarta elnätet kommer in. Genom det smarta elnätet så skulle pannan kunna få detaljerade styrsignaler så att elen till pannan köps när den är som billigast.
Jan E M # 39
Låter ju bra. Men ”problemet” är att alla inte bor i villa, och därmed inte har någon egen panna att styra.
Tillkommer belysning, svårt att spara där om det är mörkt ute och man vill se vad man gör inomhus. 😉
Labbibia #40
Eftersom uppvärmning förbrukar ungefär 2/3-delar av det som privtkunder konsumerar så är det på det där som det lönar sig att vdta åtgärder. På vintern är det 4/5-delar som används till värme.
Många som har egen panna eller direktverkande el med centralreglering känner inte till vilka möjligheter som finns att reglera värmen.
Jan E M #41: Om vi fick timbaserad taxa och folk investerar tusentals kronor för att köpa ström då den är billigare. Vad är det då som säger att det verkligen kommer att bli ett lägre pris? Ju fler som utnyttjar möjligheten desto mer ökar ju efterfrågan och därmed priset.
Återigen lämnar man åt medelsvensson att investera i produkter som i slutändan storkonsumenter tjänar pengar på genom att strömefterfrågan vid högpris minskar och strömmen blir billigare.
Bättre att sitta still och vänta på att naiva teknikidioter investerat ner peak-priset.
Kompletterande info från Hatteri-departementet:
http://www.regeringen.se/sb/d/15698/a/186432
och
http://www.regeringen.se/sb/d/15698/a/186429
Vem ph**n har givit denna f.d. journalist, numera minister, mandat att öht. införa slika idiotier? På vilket sätt resp. var har vansinnet debatterats?
Arma Land!
Mvh/TJ
Torprunner #42
Priset kommer att bli jämnare om även privatkunder får möjlighet att välja när de vill köpa ström. Den kommer att bli dyrare när den är billigast och billigare när den är dyrast.
Det finns ett par hundra tusen villor med elvärme som har någon form av kamin. De kommer att bli noggrannare med att välja att elda när elen är som dyrast.
Rejäla ’blåsningar’ i UK också, riktigt rejäla…!
http://toryaardvark.com/2012/02/16/britain-15-wind-farm-owners-get-850-million-in-green-subsidy-every-year/
Mvh/TJ