Tundrabomben i Arktis

växthus på tundran
Bild: Sadie Iverson
Genom att sätta upp växthus på tundran i Alaska och höja temperaturen i dem två grader jämfört med omgivningen ville forskarna ta reda på om det blev någon förändring i jordens kolinnehåll. De har nu väntat i över 20 år men ännu är nettoinnehållet i jorden samma inuti växthusen som utanför dem.
Mossor och lavar ersattes så småingom av mer vedartade buskar. Nedbrytningen av växtdelar saktade in i ytlagret men påskyndades djupare ner i jorden. Totalt sett var det ingen skillnad i kolinnehåll i de olika förhållandena. Läs mer på Science News eller i själva rapporten på Nature om ni kommer åt den.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Otroligt!
    Skall inte växthusen vara fullproppade med metan enligt klimatvetenskapen? Oansvarigt att sätta upp sådana bomber bland lekande isbjörnsungar.

  2. Inge

    Jaså, de hade bara tid att vänta i 20 år!  🙂

  3. Adolf Goreing

    Äntligen ett bevis för att växtuseffekten inte finns i arktis. Nu är säkert CAGW-sekten sura och inte tundra på det!

  4. Metanlarmet är också i gungning:
    http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/originals/atmospheric_methane.pdf
     
    VAd finns nu kvar av CAGW?  pH-sänkning med 0.1?
    Inget man blir sådär dödsrädd av.

  5. Slabadang

    Åsså de här också!1
     
    Tuvalu Kirbati VÄXER!!! Va ? ska det aldrig ta slut på mätningar och sånt … kan vi inte gå tillbaka till den tid då det bara var fiction med Al Gore i hissen och isbjörnar och sånt?
    http://www.abc.net.au/news/2010-06-03/pacific-islands-growing-not-sinking/851738

  6. Slabadang det där är beviset för att det är värre än vi trodde.
    Vad tror du händer om man fyller oceanerna med en massa atoller? Självklart kommer haven att stiga så att det bara blir ett fåtal torkdrabbade områden kvar där kvinnor kommer att tvingas tillhandahålla sexuella tjänster till svärmar av gräshoppor för att överleva. Köttätande svamp kommer att äta upp allt utom gräshopporna.

  7. Slabadang

    Japp Perfekt!
    Sexuella tjänster av kvinnor med svår acne och håravfall! 🙂

  8. Tinar tundran, kan blommor, buskar och träd naturligtvis börja växa där och ta upp koldioxid från atmosfären. Man behöver väl vara klimatforskare för att inte tänka på det.
    Det är ju alldeles utmärkt att det görs experiment också, och inte bara modellkörningar.
    Korallöar kan inte slukas av stigande hav, såvida inte havsytan stiger oerhört snabbt (10 gånger snabbare än de senaste årtiondena, kanske?). Korallreven följer ju med i havsytans rörelser och har så gjort i de ungefär 500 miljoner år som det har funnits korallrev. Många (De flesta?) korallrev börjar på större djup än koralldjuren klarar av. Hur det är möjligt förblev en gåta, ända tills Charles Darwin tänkte till och kom med rätt förklaring. Koralldjuren har flyttat uppåt med sitt byggande i takt med att haven har stigit. Fast tydligen är det mesta som Darwin gjorde bortglömt nu. Frågan är om folk ens kommer ihåg evolutionsteorin, annat än till namnet. Vet de vad den egentligen handlar om? Och Darwins övriga arbeten om biologi och geologi verkar bara experter, om ens det, känna till.
    Koralldjur kan bara leva ner till ungefär 40 meters djup. Sedan blir trycket för stort. När inlandsisen smälte vid den senaste istidens slut, höjdes havsytan med drygt 100 meter. Det borde ju vara en tankeställare för alla som hävdar att öriken som Maldiverna och Tuvalu håller på att slukas av stigande hav. Hur skulle det i så fall kunna finnas några korallrev kvar i dagens värld? Vad är det dessa alarmister inte känner till? Vad som hände vid slutet av senaste istiden? Maxdjupet för koralldjur? Att Maldiverna och Tuvalu består av korallöar? Eller ljuger de bara och hoppas inte bli avslöjade?

  9. Christopher E

    Lars Kamél,
     
    Jag kanske missförstår dig, men korallreven har inte vuxit alla 120 meterna sedan istiden. De fanns även under tidigare interglacial, och under glacialen existerade de som höga platåöar. Vill man få en mental bild av dessa platåöar såg ut kan man se på en s.k. ”raised atoll”, som lyfts av tektoniska krafter:
     
    http://1.bp.blogspot.com/_qU4p6Hg_DFA/TNfFh_tbvLI/AAAAAAAAB9Q/l1zs4YxEX70/s1600/Rennell+Island+of+Solomon+Islands+(2).jpg
     
    Sedan, är det verkligen trycket som ger gränsen 40 meter? Borde inte vara något hinder. Det är väl den mindre ljusmängden på djupet som sätter gränsen, alltså det ljus dess alg i symbiosen behöver.
     
    Annars är jag med dig helt. Korallrev växer fortare på höjden än någon havshöjning som gissas om i de värsta prognoserna. Bra att du påminner om Darwins pionjärarbete i förståelsen av atoller. Han var verkligen en vetenskapsman av rang i mer än biologi.

  10. tty

    Det här kommer ju inte som någon överraskning precis. Mycket stora delar av den nuvarande tundran i Sibirien och Kanada var skogbevuxna under den förra mellanistiden och inget speciellt hände med mertanhalten.

  11. Bertel

    Till tty och Slabadang.
    Mina vida jeans fladdrade till på sjuttiotalet när jag hörde denna låt och känner likadant när ni kommenterar. 🙂http://www.youtube.com/watch?v=HQmmM_qwG4k