Sture Åström trappar ner efter väl förrättat värv med Klimatsans och lämnar över stafettpinnen till oss ”ungdomar”. Han har rättigheterna till Rolf Schusters värdefulla statistik med diagram över svensk och tysk el. Han överlämnar härmed till oss att publicera så att informationen når ut. Underlag som visar verkligheten är en bristvara i beslutande församlingar.
(Notera: Convent.; 46,1 TWh avser icke förnybara. Konventionella.)
Figur 1. Totalt levererad energi sedan nyår, TWh
Under månaden producerades:
* Totalt 13,5 TWh.
* Vindkraften 3,9 TWh = 28,9 %.
* Vattenkraften 5,2 TWh = 38,5 %.
* Kärnkraften 4,0 TWh = 29,6 %.
Fil: Tot-Stapel
Figur 2. Totalt levererad effekt under månaden med import och export
Figur 3. Vindkraftens effekt under månaden
Installerad märkeffekt är totalt 17.000 MW.
Variationen i leveransen därav under månaden är min 3% och max 65%.
Figur 4. Månadens spotpris i el-områdena SE 01 och SE 04
Klimatmålen är omöjliga
Därför är KLIMATMÅLEN OMÖJLIGA
Henrik Jönsson sammanfattar på ett förträffligt sätt i sin veckokrönika på tjugoåtta minuter det vi här på bloggen trummat in under åren.
Han fokuserar på att fossila bränslen ska ersättas med el. El som inte finns.
Samma vecka går Magdalena Andersson (S) ut med att oppositionen enats om ett förslag till energipolitik, som lanseras i DI och Aftonbladet. Det går ut på att regeringen med Tidöpartierna ska ”ta sitt ansvar”, vilket här betyder att staten via Svenska Kraftnät ska bygga ut stamnätet till havs. Nu i första hand avses Kriegers flak, som är pausat för att ekonomin inte går ihop om landkablarna ska ingå i investeringen.
Oppositionen vill alltså förvärra situation för elnätet som helhet. Mer vindkraft är till mer skada än nytta. Framför allt säkrar de inte eltillgången i EO4 SE4 i någon större utsträckning.
Det är baskraft som kan styras som det är brist på.
Evert Andersson och Mats Kälvemark
Kanon att Stures oförtröttliga arbete, att med förnuft och sans beskriva tokeriet med klimatalarmism och drömpolitik i energifrågan, nu kan fortsätta i detta forum är riktigt bra, TACK Evert o Mats för det!!!
Ska Europa fortsätta sin kräftgång i energiförsörjning, med Tyskland och Sverige i spetsen, eller ska befolkningen vakna och inse galenskaperna med de inslagna politiskt kommenderade spåren mot sk. ”fossilfrihet”?
Att EU går i snabb takt mot något som liknar det gamla Sovjetunionen. kommer nog allt fler att förstå, även om Svenne Banan och Svea Melon har det uppenbart svårt med konsekvensanalys, liksom de välbärgade politikerna……
Ber om ursäkt för felskrivningen. EO4 heter ju SE4.
Tack för denna rapport.
I dagens SVD har Arne Kaijser ett upprop till samling kring framtida energipolitik.
Han är tveksam till statliga subventioner med garanterad nivå på elproduktionspriset på 80 öre.
Allt medan företagarna propagerar för mer gratis vindkraftsel. Dvs för den som får betalt, vi som betalar får allt högre kostnader.
Låt industrisatsningarna betala för sina tillkommande elbehov själv.
Solcellsanläggningarnas nackdelar framgår av ett inlägg på https://thoralfsblogg.com/ 26/9.
Det verkar finnas stora kunskapsbrister och journalisterna i media är uppenbarligen en stor orsak till dessa missuppfattningar. Detta genom att man ofta skriver att en solkraftspark kommer ge elenergi till t.ex. 5000 hushåll. Vilket är ett felaktigt sätt att beskriva produktionen vid en solkraftspark.
5000 är årsmedelvärdet men på sommaren räcker elen till 10000 hushåll och på vintern till kanske 500 hushåll. Dvs 4500 hushåll måste ha el från vatten- eller kärnkraft.
#4 Ivar
Det enda påltiligt stabila med en solcellspark är att man vet att den levererar noll på natten och summa 8% (av totalen 100%) under 4 månader november – februari. (Vattenfall). Solceller fungerar OK för en sommarstuga, men är värdelösa för Svenska Kraftnät. Så outsägligt korkat att subventionera dem. Riksrevisionen sågar!
Något jag saknar i debatten är hur våra grannländers energipolitik vad gäller vindkraft påverkar oss?
Gäller i första hand i södra Sverige där bristen är som störst.
Behöver södra Sverige ens vindkraft när närmaste grannar, Danmark och Tyskland satsar stenhårt på detta? Kan inte komma ihåg att elen är annat än billig när det blåser i området.
Någon som kan området? Kanske en artikel i frågan. Kommer upp när Vattenfall inte vill bygga ut. Funderar på om det verkligen beror på anslutningskostnader eller helt enkelt för låga priser när det blåser.
Ulf #6
Det område som i första hand påverkar SE4 har jag samlat här, inte ens när man tittar samlat från Atlanten till Baltikum går det att undvika intermitensen, inget skulle bli bättre av att vi också slänger pengar i Östersjön.
Det blåser inte alltid nånstans!