Öppen Tråd

snöslask

Foto: Kenneth Allen

Snöslask. Så här ser det tyvärr ut på många håll i södra Sverige denna helg. Men stanna inne istället, med veckans öppna tråd.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Man är så hjärntvättad med larmen om klimatnödläge så man blir förvånad när det är som Kalla säger inför helgens skidtävling i Lillehammer ”Det är otroligt fina banor här i Lillehammer och grymt fint vinterväder”.

 2. Ulf

  Kinas incitament förutom att stressa västländerna med sina koldioxidutsläpp är dessutom att få till en så hög topp i utsläppen som möjligt år 2030. Då blir det lättare för Kina att minska sina utsläpp efter 2030. Ännu en anledning till att Kina kommer spruta ut koldioxid till 2030.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/701vaw/kinesiske-partitoppen-tror-att-kameran-ar-av–sagar-svenska-politiker

 3. jensen

  Jag är absolut inte hjärntvättad!!
  Men är i stället oerhört förvånad att så många är det i Spanien.
  Jag efterlyser sakliga frågor till dem, som fungerar som ledare där.
  T. ex. deras synpunkter på frågan om hur och vilka resultat H2O kan ge vid olika förändringar i olika mängdförhållanden i dess olika fysikaliska gestaltningar, Vatten, Is, ånga, Olika höjd-belägenhet i respektive form och kanske ytterligare varianter om dylika finnes.
  Förmodligen finns inga vettiga frågeställare till sådan diskussion, som inte direkt avspisas såsom vetenskapsförnekare, klimatförnekare och andra tillmälen.

 4. Leif Henriksen

  Nu gäller det å se upp för co2
  undra lite hur detta sak sluta eller när det har gått
  För långt

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1n0avQ/tanda-ljus-slapper-ut-lika-mycket-koldioxid-som-hela-67-000-bilar

 5. Kjell Lindmark

  Nu i juletider går ett nytt larm! Juleljusen är av ondo om de är tillverkade av paraffin istället för stearin. Stearin är dock inte helt utan klimatpåverkan men den är mindre än för motsvarande paraffinljus. Om Sverige helt gick över till stearinljus skulle utsläppen minska med motsvarande vad 67 000 bilar släpper ur sig årligen.

  https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/larmet-tanda-ljus-slapper-ut-lika-mycket-koldioxid-som-67-000-bilar/

 6. Torbjörn

  Vi måste få människor att förstå att koldioxid INTE är en förorening.

  Senast idag satt utrikesminister Ann Linde i TV4 och beklagade sig om luften i New Delhi och att vi måste få ner utsläppen av koldioxid.

  Kunskapsnivån är otroligt låg hos människor, och många kastar ur sig ord som de inte ens förstår.

  ALLA förändringar som sker på jorden beskyller man koldioxid för oavsett om det ens finns en teoretisk möjlighet eller inte.

  Om vi ska nå fler människor måste vi få dem att förstå att koldioxiden inte är farlig, utan tvärtom är en förutsättning för liv och att den bidrar till högre skördar och minskad svält.

  Historien talar om för oss att det varit varmare på jorden så sent på medeltiden innan Lilla Istiden förde med sig missväxt och svält, vilket ledde till den stora klimatflykten från Europa till Nordamerika på 1800-talet.

  Nu när vi haft en klimatförbättring sedan LIA verkar hela miljörörelsen längta tillbaka till den tiden.

  Nej, miljörörelsen ska fokusera på riktiga problem istället för att skapa nya miljöproblem via så kallad ”grön” energi

 7. Claes-Erik Simonsbacka

  Are small nuclear reactors really better? Here are the pros and cons
  BY EMERALD BENSADOUN GLOBAL NEWS. Posted December 2, 2019. Updated December 3

  Excerpt:
  ”Three Canadian premiers have announced their plan to explore new technology in nuclear power generation as a way to fight climate change, dealing a blow to the federal government’s carbon tax.”

  ”On Sunday, Saskatchewan Premier Scott Moe, Ontario Premier Doug Ford and New Brunswick Premier Blaine Higgs signed a Memorandum of Understanding to collaborate on the development and deployment of nuclear reactors, also known as Small Modular Reactors (SMRs), in Canada.”

  https://globalnews.ca/news/6243567/small-nuclear-reactors-environment/

  Mvh,

 8. Kjell Lindmark

  #6 Torbjörn

  Jag kan ställa upp på att få ner utsläppen av orenade rökgaser och avgaser. Men inte enbart för koldioxidens skull. Numera finns det både effektiva reningstekniker för avgas och rökgasrening och förbränningsteknik som radikalt minskar utsläppen av farliga partiklar och kväveoxider. En effektiv förbränning som i stort sett enbart ger koloxid och vattenånga som biprodukt.

  Våra svenska ubåtar som har en överlägsen teknik i att omvandla dieselolja till el i undervattensdrift är att elda dieseln med rent syre som enbart ger koldioxid och vatten som resultat. Koldioxiden upplöses i havsvattnet och ger inga spår som kan avslöja båtens position. Dieseln driver några värmemotorer, stirlingmotorer som i sin tur driver elgeneratorer som ger el till båtens framdrivning. En mycket tyst billig och effektiv metod.

  Nu när man vill fånga i koldioxiden och pumpa ner den i marken till gigantiska kostnader varför inte lösa upp koldioxiden i vatten och låt det tas upp av havet direkt.

 9. Sören G

  I dag larm om syrebrist i haven.

 10. Håkan Bergman

  #4-5
  Båda tidningarna visar ändå vikten av att prioritera, säkert helt omedvetet. Sveriges räddningstjänster skulle nog bli glada om vi skippade levande ljus helt och hållet.

 11. Lasse

  ”Net effect of clouds is to cool the earth with 30 W/m2 (Svensmark)”
  Färre moln ger således mindre kyla.
  3:40 här https://www.youtube.com/watch?v=0FehrpcR5Os&feature=youtu.be&t=12258
  Hans föreläsning är lite hackig men väl värd en halvtimme.

 12. Gunnar Strandell

  Torbjörn #6
  Vid millenieskiftet fanns tankar om hur koldioxiden skulle kunna anses ren av allmänheten. Man tänkte sig helt enkelt tvätta kläder i flytande CO2. Det är bättre än vatten för man behöver inget tvättmedel och kläderna torkar omedelbart när de kommer ut ur maskinen.

  Länk:
  https://www.nyteknik.se/digitalisering/koldioxid-i-stallet-for-kemikalier-i-ny-tvattmaskin-6451094

 13. Torbjörn

  #8 Kjell
  Det är klart att vi ska rena de övriga föroreningarna, men koldioxid är inte en förorening.

  #12 Gunnar
  Intressant tanke

 14. jax

  ”I veckans kråkvinkel vrider och vänder filmaren Tina-Marie Qwiberg på begreppet förnekelse. Klimatförnekelse förstås, men också förnekelse av själva naturen och hur vi försöker kompensera oss ur knipan vi hamnat i.”
  Från morgonens Naturmorgon i P1:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1404768?programid=1027
  Här kan alla förnekare som hänger här få lite förståelse för varför de är som de är! Lyssna en timme och tjugosex minuter in i programmet.

 15. mattias

  Har just bakat lite pepparkakor. Ber om ursäkt för de enorma utsläpp av koldioxid jag därmed gjort mig skyldig till

 16. Daniel Wiklund

  Läste på Aftonbladets löpsedel att dom hade en unik intervju med Greta, om hennes drömresa. Jag som trodde att hon hellre skulle berätta om att inte resa. Hon vill ju försvåra för vanligt folk att resa. Gissar att nästa intervju kommer att handla om Gretas drömmatsedel. I hennes ålder vore väl en intervju om hennes drömkille mer normalt. Eller hennes favoritmusik. Allra bäst vore det om media kunde låta Greta vara i fred. Det är inte så enkelt att i hennes ålder få den uppmärksamheten som hon får.

 17. Bernt O

  Kinesernas krig mot smogen som påbörjades 2014 har enligt tidningsuppgifter ( science & arts MEGA v.46 ) hittills resulterarat i en minskning av totala mängden utsläpp från kraftverken med 65 % av svaveldixid, 60 % kvävedioxid och 72 % av partikelutsläpp.
  Inte ett knyst om koldioxiden, denna fruktansvärda gas som håller på att förgifta hela den övriga världen…

 18. mattias

  #17, Då kanske det blir varmare i Kina då de kylande svavelareosolerna minskar så drastiskt.

 19. GoranA

  Jordens temperatur anges till -18°C utan atmosfär och +15° med atmosfär och växthusgaser. Frågan är då vilken temperatur skulle Jorden ha med en atmosfär men utan växthusgaser.

 20. Fredrik S

  Thorbjörn #6

  Hade hon något annat förslag på hur man ska lösa problemet utöver att rena förbränningen? Eller verkade hon bara korkad?

  Det finns ju tex 1 miljard som lever utan el och 3 miljarder som lagar mat med öppen eld.

 21. latoba

  Någon som vet vad som hände med CO2-tvättmaskinprojektet? Stöp det och i så fall varför?

 22. Fredrik S

  Gunnar Strandell, latoba mfl,

  Läste om det för några år sedan. Då lät det fortfarande positivt och bra för miljön vill jag minnas.

  Men det var kanske innan forskningen fastställdes som avgjord av politiker och koldioxiden blev en otäck förorening för desamma.

 23. Peter F

  Att de aldrig lär sig dessa moderna polarfarare.

  https://www.dn.se/nyheter/varlden/raddningsteamet-har-natt-aventyrarna-pa-polarisen/

 24. Staffan Lindström

  14 jax
  Lätt enfaldig gotländska… ”Typiske klimatförnekaren: ”Klimatet har väl alltid varit lite si och så…” Och flyger till Thailand 2 gånger om året… Vidare : ”Naturen ska slicka våra fötter…” … ”Besegra naturen”… (Träffade Babben Larsson i Duvbo i Sundbyberg som tidningsutdelare kanske 1998 november tunt snötäcke sgs hela månaden i förorterna, Observatoriets lägsta novembermaxtemp +3,6C … JAG: ”Ni vanliga ståuppare är väl oftast bara på ett ställe per kväll, jag är på många….” Sardoniskt leende från Babben sa inte flasklock…:-) )

 25. Staffan Lindström

  23 Peter F
  Hur gick det 2006?? … Human stupidity all the way down…

 26. Ann lh

  # 9 Sören G. Såg SVT 4 nyheter nu strax efter 19.00 syrebrist i haven, oj är det nästa dödshot för oss alla. Det verkade helt knäppt. Hörde jag rätt? En förklaring var att vår CO2 går ner i havet och därför blir det varmare, eller var jag inte tillräckligt uppmärksam. Det var mer som lät knäppt, måste lyssna igen.

 27. Fredrik S

  Peter F #23

  80 mil från Alaska till Svalbard via Nordpolen skriver hon?

  Tja, det är väl Lördag i Marieberg också.

 28. jax

  #24 Staffan Lindström

  Det som skrämmer mig mest är att i princip alla alarmister framstår som obildade, även om de är välutbildade.

 29. Torbjörn

  #20 Fredrik
  Hon talade bara om att koldioxidutsläppen måste minska, så hon har inte tillräckliga kunskaper.

  Politiker tycks tro att om vi bara minskar koldioxiden så försvinner alla problem.

  Tvärtom, minskar vi koldioxiden kommer världssvälten att åter öka.

  Det är solen som styr klimatet vilket även alarmisterna lär bli varse de närmaste decennierna

 30. jax

  #26 Ann lh
  Såg i Norrbottenskuriren att ”havens syrenivåer minskar i snabb takt”. Enligt kuriren innebär det att syrenivåerna kommer att minska med 3-4% till år 2100. Låter inte särskilt dramatiskt, om inte det är det vanliga journalistfelet som spökar och de menar procentenheter.

 31. jax

  #30 jax
  Rasande takt ska det stå!

 32. Fredrik S

  Ann lh #26

  Hörde också lite om det där i bakgrunden men när jag hörde att det rörde sig om en expert från SNF som fick fritt fram fortsatte jag äta nybakade pepparkakor istället.

  Det kanske är syrekatastrof i haven som är en ny modernisering av larmet? Men vad hjälper det att skrämma oss svenskar med det?

  Lövin är ju på god väg att minska våra utsläpp drastiskt snart, sägs det.

 33. Fredrik S

  Torbjörn #29

  Nä, hon var nog rätt värdelös där borta.

  Såg att hon hyllade Indien och dess mångfald och politiska ideer. De har 6 kvinnliga ministrar och 58 män i sin regering så hon borde nog få skäll av vissa när hon kommer hem.

  Baylan var också med men han kanske bar ansiktsmask pga smogen för han verkar inte ha uttalat sig om något.

 34. tty

  Vad beträffar ”syrebristen i havet” så är det naturligtvis inte syrehalten i oceanerna i allmänhet som avses, utan att ytorna med syrefria bottnar i grunda kustvatten och vikar med dålig vattenomsättning (som t ex Östersjön) som växer p g a övergödning. Men det håller ju MSM naturligtvis tyst om.

  Botemedel: bättre reningsverk och bättre gödselhantering. Sedan finns det också områden där syrebrist är oundvikligt som t ex Svarta Havet och djuphålor i Östersjön (som var syrefria under den förra mellanistiden också).

 35. Rolf Mellberg

  Jag har en plan!!!

  Det ser väl ut att Madrid blir en milstolpe såtillvida att världen inser fr.o.m. nu att Kina är ett värre hot mot planetens framtid än USA+Kanada+Australien+Gulfstaterna, eller? Inte bara vad de gör på hemmaplan utan att de lyfter en herrans massa andra länder ur sin fattigdom med häpnadsväckande effektivitet. (= väldigt mycket mer CO2)

  Kina har i Madrid haft fräckheten att förlämpa VÄLDENS GODASTE STAT, d.v.s. Peter Eriksson. Den stat som mest helhjärltat i världen står upp för FN och IPCC och där 99.9 % redan vet säker att ”förnekare” bara har personliga problem, t ex med sina maskulinitetsnormer.

  Nu när sossarna nu befinner sig i djup kris är det dags att CO2-väckelsen griper tillfället. Pensionera Steffe och sätt in JOHAN ROCKSTRÖM !!!

  Från Stockholm kan ”ROCKY” påbörja striden mot såväl Trump som Xi Jinping!!!

  Nästa steg blir att ”ROCKY” tar över FN-klubban, och tar till HÅRDHANSKARNA.

  Både Trump och XI kommer att darra av skräck när ROCKY spelar ut sitt ”trumph”-ess. ..hmmm…
  nej jag ska nog inte avslöja namnet.

  Åsså lever jordens alla folk lyckliga i alla tider.

 36. tty

  #23,27

  Men för bövelen! Det är alltid öppet vatten eller näst intill norr om Spetsbergen så här års. En gren av Golfströmmen går upp längs västkusten och böjer av österut.

  Det hela är fullkomligt dödfött under alla omstädigheter. Otaliga försök visar att det är så gott som omöjligt att ta sig från Norra Grönland till Nordpolen och tillbaka utan tillförsel av förnödenheter från flygplan, och det är ändå bara drygt hälften av sträckan från Svalbard till Alaska (ca 2000 km mot 3200 km).

 37. foliehatt

  En storm under uppsegling
  the International Union for Conservation of Nature and Natural Resource – IUCN har publicerat en rapport om sjunkande syrgasnivåer i världshaven – här hittar ni den: https://portals.iucn.org/library/node/48892

  Förutom att peka på läckage av gödande ämnen som i sin förlängning förbrukar syrgas så menar de att ”klimatförändringarna” – läs AGW – står för mellan 10-30% av hela minskningen (som totalt uppgår till 2%s reduktion). Men för de översta 1000 meter av vattenpelaren i havet så ska den uppmätta temperaturhöjningen så här långt ”Explains about 50% of oxygen loss in the upper 1000 m, corresponding to asolubility-driven oxygen loss of about 0.013 Pmol O 2 yr -1 )”

  OK – om temperaturökningen i de övre 1000 meterna sänker syrgashalten med 1% så borde samma sak troligen hända med den lösta koldioxiden. Räknar man på vätekarbonat så finns det motsvarande cirka 100 kg bunden koldioxid per m³ havsvatten De översta 1000 metrarna hav motsvarar en volym av cirka 3,5 ’ 10¹⁴ m³

  Så totalt 3,5 * 10¹⁶ kg koldioxid (i form av vätekarbonat). En procent av detta är 3,5 * 10¹⁴ kg = 350 Gt, vilket är cirka drygt 10 % av atmosfärens totala innehåll av koldioxid, eller motsvarande 40 ppm av dagens koncentration.

  Så, om rapporten är sann och om koldioxid avgasas från havet på liknande sätt som syrgas så bör vi ha haft ett tillskott av atmosfärisk koldioxid som motsvarar 45 ppm av dagens CO2-halt.

  Räknar man på hela havsvolymen så borde man komma fram till ännu högre tillskott från avgasning.

 38. Staffan Lindström

  28 jax
  Alarmisters obildning är väl utbildad…:-) Allvarligt så ser de väl sig INTE som alarmister utan som realistiska sanningssägare… Isabella Lövin häromdagen i Expressen: ”Är man inte orolig för klimatet är man inte riktigt klok” … Jaså, kan fortfarande inte skilja på väder och klimat? Om hon (mot förmodan) skulle mena det mentala klimatet kan jag hålla med i stort sett….

 39. Sören G

  #37
  Vi lever i en förhållandevis kall period i Jordens historia, en pågående istid (Grönland och Antarktis). Hur gick det i tidigare betydligt varmare tidsepoker?

 40. Daniel Wiklund

  Apropå syrebrist. För ett år sen publicerades en rapport (av Elin Ekblom Bak vid Gih) där 350000 fick testa sin syreupptagning förmåga, testvärde. 46 procent hade 34, medicinska riskvärdet är 32, 30 behövs när man sover. Andelen med dålig kondition har ökat rejält dom senaste 20 åren. Hjärnan behöver mycket syre. Den här bristen på syreupptagning förmåga borde uppmärksammas mycket mer av politiker. Testa alla riksdagsledamöter.

 41. Flodis

  Inte underligt att barnen blir skräckslagna när man bjuder in sektledare från Extinction Rebellion till skolorna och de får ljuga fritt för barnen.

  Med ett samhälle befolkat av vilseledda människor och ett politiskt ledarskap som sagt adjö till vetenskaplig tradition finns bara en utveckling. Med bristande kompetens och förvrängd uppfattning av världen kommer det att gå utför till det en dag det åter är naturens grymma villkor som sätter agendan. Just nu kan man fortfarande konsumera bullshit och ändå ha varmt i stugorna men de falska apostlarna kommer störta oss i eländet:

  https://youtu.be/6Lt0jCDtYSY

 42. Bim

  Ann L H
  Det är ju goda nyheter, pumpa ner CO2 i vatten och få varmvatten och tvättmedel gratis. Oj, va de kan de där klimathotarna.

 43. Mats Rosengren

  För att anknyta till
  https://www.klimatupplysningen.se/2019/05/28/temperaturstatistik-vad-ar-det-egentligen/
  Där visade jag ju att genomsnittstemperaturen för Nordamerikanska Kontinenten helt saknar tendens de senaste 120 åren.
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/usa.html
  DETTA I MOTSATS TILL EUROPA! Utvecklingen av den GLOBALA medeltemperaturen är OKÄND!!

  Där var jag ju också inne på värmeböljan i ”Mid West” under mitten av 1930-talet som Tony Heller ofta har refererat till! För skoj skull ett ”stickprov” på Iowa, en jämförelse mellan år 1934 och 1918. Den senare temperaturkurvan är ny!
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/iowa1934.html
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/iowa2018.html

  1934 hade man maximaltemperaturer på 40,0 deg C, 1918 var maximaltemperaturen 35,6 deg C.

 44. Mats Rosengren

  Där det står ”1918”, läs ”2018”

 45. Daniel Wiklund

  Läser på text-tv att våldet mot personal på tåget ökar. Inte så bra nu när man vill att folk ska åka tåg istf flyg. Har inte hört talas om ökat våld mot personal på flyg.

 46. Magnus

  Jag tror att vi kan ha påverkat klimatet lite men kanske inte att det är koldioxid ökningen.
  Att vi har förändrat landskapet med avverkning och städer som har växt och det jordbruk vi för.
  Något jag undra är hur stor jämför solen inkommande energi som vi tillför när man räknar på alla energi som vi produktserar i form av värme ?

 47. Mats Rosengren

  Jag kan nu bjuda på följande temperaturupptäckningar för Iowa

  1901 – Den första upptäckningen som är tillgänglig
  1934 – ”The big draft” som Tony Heller ofta diskuterar och som John Steinbeck skrivit om i ”Grapes of Wrath”
  2018 – Den sista upptäckningen

  Det är ju bara en ort men globalt täckande värden existerar ju ”so wie so” inte! Och ”proxi-bestämningar” är ju också begränsad till ett fåtal punkter!

  Intressant att just år 1901 hade man en extrem sommartemperatur av 42.2 deg C! Varmare än 1934! Men det var väl så länge sedan att minnena har förbleknat!

  Från ”uppvärmning” inte ett spår, tvärtom!

  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/iowa1901.html
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/iowa1934.html
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/iowa2018.html

  Om man öppnar de olika sidorna i olika ”tabs” kan man snabbt och bekvämt växla mellan dem för att evaluera skillnaderna

 48. mattias

  #47. Julitemperaturen i Uppsala 1901 hamnar även bland de tio varmaste julimåmaderna som uppmätts enligt Uppsala temperaturserie. Det betyder också att det var ovanligt varmt på flera platser på norra halvklotet detta år.

 49. Fredrik S

  Margit Richert på SVD hamnade tydligen i helvetet förra sommaren efter år utomlands. Hon besökte barndomens Öland på sommaren och drabbades av solastalgi. Det är tydligen enligt MR en åkomma som kommer att prägla människans framtid.

  Enligt psykologiguiden betyder solastalgi föjande:

  ”Solastalgi är ett lidande som hänger samman med att det inte finns någon egentlig tröst i följderna av den pågående klimatförändringen såsom torka, översvämningar, orkaner, utdöda djur- och växtarter, människor på flykt från obeboeliga platser. man söker tröst och trygghet i sin hembygd men den förknippad med smärta och förtvivlan.”

  Bättre hon berättar om det för någon utbildad med fackkunskaper och tystnadsplikt.

 50. Jonas Alm

  Inspirerad av Tony Heller, har jag fått upp ögonen för gamla tidningsartiklar, dem ljuger inte – var det varmt, då skrev man att det var varmt.

  Värmebölja i början på förra seklet. Kristiania i Norge slog nytt rekord på 35 °C(gulmarkerat). I den 5:e kolumnen från höger en bit ner står det ”35 grader i skuggan var det i lördags i Helsingborg om man får tro platstidningarna”
  https://tidningar.kb.se/4112678/1901-07-22/edition/0/part/1/page/3/?q=%20v%C3%A4rmerekord&sort=&freeonly=1

  Definitivt ett spännande område att forska mer inom.

 51. Daniel Wiklund

  Ser att Finland nog får Sanna Marin (34 år) som ny statsminister. Hon tycker att klimatfrågan är en av dom viktigaste frågorna, klimatet måste åtgärdas å det snaraste. Det känns som att jag hört det förut. På klimatmötet i Madrid jobbar dom just nu för högtryck för att klimatet ska bli bättre.

 52. Jonas Alm

  Det var tydligen milt i Stockholm även för 116 år sen
  https://tidningar.kb.se/1767385/1903-12-08/edition/11631/part/1/page/7/?q=observationer&freeonly=1&sort=asc&from=1903-12-01&to=1903-12-31

  Betydligt kallare för 117 år sen – extremt mycket global uppvärmning på bara 1 år på den tiden!
  https://tidningar.kb.se/1767385/1902-12-09/edition/11631/part/1/page/7/?q=observationer&freeonly=1&sort=asc&from=1902-12-01&to=1903-12-31

  Men för 118 år sen var det tack och lov lite varmare
  https://tidningar.kb.se/8224221/1901-12-08/edition/0/part/1/page/4/?q=observationer&freeonly=1&sort=asc&from=1901-12-01&to=1901-12-31

  Ovan är självklart grovhuggna axplock, men för gemene människa är det nog mer påtagligt att se gamla tidningar som visar temperaturer än grafer.

 53. Paul Håkansson

  Thailand upplever just nu sin kallaste ”vinter” på 30 år. I Hua Hin är det ca 10 grader kallare än ”normalt” och har varit så en tid. En bekant till mig är född och uppvuxen i Grekland och i hennes hemby var det snö häromveckan och enligt henne har hon aldrig var med om det så tidigt på året. Kan vara lite snö i februari. Intressanta iakttagelser.