Öppen Tråd

vårbjörkar

Sådärja. Björkarna har slagit ut, eller är på väg att slå ut. Och mer värme är visst på väg. Nu börjar slitet med att klippa gräsmattan och annat vårpyssel. Men ta en paus och diskutera på veckans öppna tråd.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Daniel Wiklund

    Igår kunde jag på Nordnytt höra en vänsterpartistisk landstingspolitiker förklara varför man under några somrar ska låta ungdomar (upp till och med årskurs två på gymnasiet) åka gratis på tåg och buss. (både länsbussar och lokalbussar). Man satsar 350 miljoner på det, i Norrbotten ca 10 miljoner. Man ska se till att grundlägga goda vanor, och när det gäller resor är det kollektivt som är en god vana. Det individuella resandet ska inte stödjas. Och för regeringspartierna och V verkar det som att bilen (om det inte är elbilar) ska ställas i garaget för gott. Den personliga friheten står inte högt i kurs hos vänsterpartiet och regeringspartierna. Och det är väl bra att politikerna hjälper föräldrarna med att fostra barnen. Och när det gäller resor så ska det inpräntas att man syndar om man tar bilen. Sen kan man ju tycka att ur hälsosynpunkt är det väl bra om man ser till att ungdomarna cyklar så mycket som möjligt, och då inte i första hand elcykel.

  2. Gunnar Strandell

    Daniel Wikluind #1
    Landstingspolitikern följer inte folket utan styrs av de ideal som sattes av en ledande företrädare för samma parti redan 2011.

    Dessutom är det väl så att gratis kollektivtrafik till de unga gör det svårare att senare be dem betala för den. Varför ska man betala för något som bevisligen är gratis.

    Länk:
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/article13700454.ab

  3. Björn

    SVT:s meteorolog Pär sa igår att det fortfarande råder meteorologisk vinter i lapplandsfjällen. När hände det senast vid 4:e maj, någon som vet?

  4. Lars Kamél

    För länge sedan läste jag Heinleins Uppror på Månen (svensk översättning av The Moon is a Harsh Mistress). Ständigt upprepas där budskapet att det inte finns några gratisluncher. Ingenting är gratis, alltså. Betalar inte du för det du använder, gör någon annan det. I fallet med ”gratis” kollektivtrafik för ungdomar, är det skattepengar som går åt. Skattepengar som kanske bättre kunde behövas någon annanstans?
    Alla dessa pengar som slösas bort på meningslösa klimatåtgärder kunde också bättre användas någon annanstans.

  5. Håkan Bergman

    Det kanske vore bra om man tvingade folk att åka kollektivt, då skulle fler få uppleva hur ”bra” politiker är på att driva såna verksamheter. Klarar man inte av att köra rulltrappor ska man nog inte lägga sig i hur folk väljer att resa.

    https://www.dn.se/sthlm/over-5400-felanmalningar-pa-citybanans-nya-rulltrappor/

  6. Lasse

    #3 Björn
    Det finns en indikator som Mikael Niemi nämnde i dagens P1-Torneälvens islossning.
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.120770.1494856251!/image/Islossning%20Torne%20%C3%A4lv1.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Islossning%20Torne%20%C3%A4lv1.png

    Noterade att vinet kommer bli dyrare på grund av extremare väder!(SVD idag)
    Dvs det var en ovanligt kall vår 2017.

    Björn: Har du kommentarer till denna: https://wattsupwiththat.com/2018/05/03/climate-change-due-to-solar-variability-or-greenhouse-gases-part-b/

  7. Robert N.

    Hoppas det bli varmare på våra breddgrader, då värme gör att människor mår mycket bättre.
    En nypublicerad finsk undersökning visar att de som badar bastu 4-7 gånger i veckan löper 60% mindre risk att drabbas av stroke.

  8. Robert N.

    Undrar om MP vill att vi alla drabbas av diverse hemska åkommor?
    Då de önskar att vi hamnar i – lilla istiden – igen.

  9. Björn

    Lasse [6]; Ja, artikeln i Wattsup är intressant. Det är viktigt att debatten kring solen finns med i klimatfrågan och den tycks ju öka, även om den är för försiktig och nedtonad. Denna försiktighet kan man spåra när det gäller mer ”västliga” forskare. Till denna skara hör inte Egorova et al. som inte ännu är hämmade av den västliga AGW-propagandan. Försiktigheten i de andra forskarteamen beror sannolikt på konkurrensen om forskningsmedel och att de har ögonen på sig hela tiden från AGW-folket. Men artikeln speglar ändå en pågående solforskning där oundvikligen mättekniska problem och mätvärdenas tolkning, ger upphov till olika resultat. Ändå så kan man se att det finns tydliga korrelationer mellan solaktivitetens olika proxy, vilka inte går att bortförklara. Maunder minimum går inte heller att bortförklara, vars händelse naturligtvis sticker i ögonen på AGW-folket som värjer sig på alla sätt för att tona ned dess betydelse. Det spektrala innehållet SSI i TSI är nytt från 1979 då satelliteran började. Då först kunde man börja mäta våglängdsinnehållet i TSI vid TOA, alltså ovanför vår atmosfär. Men vi kommer nu säkerligen att få draghjälp i debatten från den pågående reduceringen i solaktiviteten, vilken sammanfaller med vad vi nu ser i den förändrade atmosfäriska cirkulationen.

  10. Olav Gjelten

    Jag längtar till år 2021. Det året lär väl SMHI tvingas överge referenstiden 1961-1990 vad gäller så kallade normala temperaturer. Denna 30-årsperiod var ovanligt kall period och därav också tacksam att hänvisa till för de som predikar global warming.
    Undrar vilka nya grepp klimathotarna kommer ta till när det med stor sannolikhet plötsligt blir kallare än ”normalt”?
    Nei, det går givetvis inte för sig att nästan ständigt tvingas säga att det är kallare än normalt. Folk kan ju tappa tron för den fråga som skulle vara ”vår tids viktigaste”.

  11. Bert Nilsson

    Gratis buss för ungdomar har provats förr och resulterade i att bussarna blev rullande värmestugor med så pass mycket busliv att vanliga människor drog sig för att gå ombord.

  12. Lars Cornell

    #7 Robert N. Eller också badar grupper med mindre risk för stroke bastu oftare.

  13. Robert N.

    Kan vara så, vi lär aldrig få veta.
    Men om FN:s klimatreligion uppenbarar sig så kanske stroken minskar i värden…..

  14. Robert N.

    Kan så vara.
    Annars skulle ju de utlovade förändringar som FN o MP lovat oss, förbättra hälsoläget för många.

  15. Karl-Oskar

    Is this the beginning of the end – or at least the end of the beginning?
    Denna artikel visar att klimathotarna har fel och konsensus argumentet är sten dött.
    https://www.cnsnews.com/commentary/e-calvin-beisner/climate-alarmist-consensus-about-be-shattered

  16. Göran A.

    Angående stroke och bastu. Möjligen kan bastubandade bidra till att mildra metabola sjukdomar.

    Bäst är om folk ändrar på sina kostvanor. Men, enligt klimatalarmister ska vi inte äta kött utan i stället äta en massa ohälsosamma saker från växtriket. Och, just ohälsosamma saker från växtriket är orsaken till stora delar av all stroke.

    Ett litet tips. Om ni råkar på bilder från förr i tiden, t.ex. om ni besöker ett museum, lägg märke till att man sällan ser några tjocka människor i dessa bilder. Koppla de människorna till att de på den tiden åt mat som våra statliga förmyndarmyndigheter idag anser att vi inte ska äta.

  17. Ann lh

    Från dagens Debatt i GP:
    Det är dags att tala om den Europeiska supernationalismen … Svexit?
    http://www.gp.se/debatt/det-%C3%A4r-dags-att-tala-om-den-europeiska-supernationalismen-1.5865485

  18. Andreas

    Som svar (och fortsättning) på kommentar #63 Rolf Mellbom i inlägget ”Vad skulle hända?” så baserar sig Rolf Witzsches teorier egentligen på ”The Electrical Universe” (EU). För den oinvigde innebär det i stora drag att elektromagnetiska krafter, istället för gravitation, styr de stora skeendena i Universum. Ett argument för detta att gravitationen är för svag för att förklara hur t.ex. stjärnor i galaxer som ligger tusentals ljusår från dess centrum kan hållas i omloppsbana. Den elektromagnetiska kraften, som är 10 upphöjt till 38 ggr starkare än gravitation samt kan verka på stora avstånd, är enligt teorin den enda kraft som kan förklara detta.

    Det finns ett flertal tecken som stöder teorin samt förbryllar forskarna inom den konventionella teorin. Bl.a. var finalen på rymduppdraget ”Deep Impact” från 2005 ett sådant exempel. Uppdraget bestod i att skicka en sond/nedslagskropp med hög hastighet mot kometen ”Tempel 1” för att filma den på nära håll samt att modersonden på betryggande avstånd skulle förloppet samt kratern efter nedslaget. Forskarna hade farhågor om att det hela skulle bli så odramatiskt att modersonden skulle ha svårt att filma detaljerna vid nedslaget. Till deras stora förvåning uppstod ett stort ljussken strax före nedslaget. Detta förvånade däremot inte förespråkarna av EU, vilka snarare hade förväntat sig det. Det som skedde var helt enkelt en kraftig elektrisk potentialutjämning mellan kometen och sonden, som till stor del dessutom bestod av koppar. Ljusblixten var så stor att modersonden inte kunde filma nedslagsförloppet som tänkt. Detta påvisar att kometen var elektriskt uppladdad. Ett annat tecken på detta ska vara de runda kratrar som kan ses på kometer, vilket i så fall är ett tecken på elektriska urladdningar när de närmar sig solen. Detta är även en alternativ förklaring till kometers ”svans”, i motsats till smältande is.

    Förespråkarna av EU, vars stora inspirationskälla bl.a. är den svenske nobelpristagaren Hannes Alfvén, har dock mycket att bevisa och har i princip varit uträknade sedan i början av 90-talet då Big Bang-teorin slog igenom på allvar. Det verkar dock som att det eventuellt håller på att vända igen eftersom det forskas mycket och utförs praktiska experiment inom plasmafysik som till stor del stödjer det förväntade. En annan stor vattendelare är synen på Solen. Inom EU drivs denna, likt andra stjärnor, inte av nukleär fusion utan av interstellära plasmaströmmar (plasma beräknas stå för 99,99% av Universums totala massa.) Detta stöds bl.a. av att Solens korona är mycket hetare än själva ytan, något som den konventionella teorin har haft svårt att förklara. Vidare påstås det att EU förklarar varför solfläckar är mörka eftersom de helt enkelt speglar Solens inre, vilken är kallare än ytan.

    Vissa delar inom Rolf Witzsches forskning (eller vad man ska kalla det) har jag inte lyckats hitta något stöd för på annat håll. Som t.ex. detta att han med säkerhet påstår att den inkommande plasmadensiteten till Solen kommer att sjunka så pass lågt att dess primärfält kommer att fallera inom 30-35 år vilket gör att solintensiteten kommer att minska med 70% (vilket skulle förklara istiderna). Detta stödjer han på att sonden Ulysses uppmätte en 30%-ig minskning av solvindstrycket under sina sista 10 år innan uppdraget avslutades. Vad är det som säger att denna trend kommer att fortsätta ? Dock är hans videor fantasieggande samt att han skickligt väver ihop filosofi och vetenskap.

    Här ett annan forskare som förespråkar EU:

    https://www.youtube.com/watch?v=1aLCWwLdelo

  19. tty

    #18

    Detta påminner mig osökt om ett berömt uttalande av Wolfgang Pauli om en vetenskaplig artikel:

    ”Das ist nicht nur nicht richtig; es ist nicht einmal falsch!”

  20. Andreas

    Här en annan intressant video/föreläsning som kan ha stor bäring på vårt klimat om trenden fortsätter (kanske tillräckligt för ett separat inlägg av någon av er på KU? 😉 ):

    https://www.youtube.com/watch?v=nsqZJP54shg

    Jordens magnetfält var efter senaste istiden som starkast för ca 3000 år sedan. Efter detta har det sakta försvagats med ca 0,25% per århundrade fram till 1800-talet. Därefter har det försvagats med ytterligare 10% fram till år 2000. Efter detta har trenden accelererat och är nu uppe i ca 5% / årtionde, d.v.s. ett fall med 15% från ca 1850 fram till 2010. Samtidigt har den magnetiska nordpolen börjar röra på sig alltmer och förflyttar sig nu ca 60 km per år. Talarna i videon spekulerar i om ett skifte mellan de magnetiska polerna är nära förestående. Detta kan ske relativt snabbt, inom 80 år, när det väl har satt igång. Vad det har för klimatpåverkan kan man bara spekulera i men man är väl rätt säker på att stora vulkanutbrott och jordbävningar är sannolika (vulkanutbrott har ju en direkt klimatpåverkan).

    Så lite OT: Om än mer remarkabelt är att magnetfältet verkar ha betydligt mindre motståndskraft mot solstormar nu än för blott några år sedan. Under solutbrotten hösten 2003 var det endast en större påverkan på elnätet, i Sverige faktiskt, och det var en solstorm av magnituden X10 vilket rankas som en stor storm. Lite om rankingen är som följer (på engelska):
    Mega-Flare X20+ (1000)
    Major Flare X10+ (100)
    X Class Flares X1+ (10)
    M Class Flares M1+ (1)

    Den största solstormen under 2012 klassades ”endast” som X6.9 och inga större incidenter på elnäten inträffade. Dock, från 2015 och framåt har det räckt med solstormar av M-klass och t.o.m mindre, för att orsaka störningar på elnäten, som t.ex. i oktober 2015 då hela Belize blev utan ström. Detta kan vara allvarligt eftersom en betydligt mindre solstorm än tidigare kan skicka oss tillbaka till stenåldern.

    Den tredje aspekten är att man tror att den kosmiska strålningen till Jorden kan komma att öka kraftigt vilket i sin tur bl.a. påverkar molnbildningen, det senare enligt Svensmark. Detta beroende på att tre ”skyddsfält” håller på att försvagas:
    – Solsystemet håller på att lämna ett moln av främst magnetiserade gaser i en av galaxens spiralarmar och är på väg ut i en ”bubbla”, vilket skulle öka den kosmiska strålningen från bl.a. supernovor.
    – Solens skyddande effekt mot inkommande kosmisk strålning har minskat kraftigt p.g.a. sjunkande solaktivitet.
    – Jordens magnetfält har försvagats vilket gör atmosfären mer mottaglig för kosmisk strålning.
    Sen skulle jag vilja lägga till ytterligare en sak som talar för detta, nämligen att Solen själv avger kosmisk strålning. Normalt stoppar koronan det mesta av detta men när nu hål i densamma är mer regel än undantag så ökar sannolikt inflödet till Jorden av kosmiska partiklar från Solen.

  21. latoba

    Med dagens SvD följer en flersidig bilaga från tidningen Forskning & Framsteg med ett lockande prenumerationserbjudande. Jag övervägde att nappa, men när jag kom till sidan där de presenterade sina forskare och såg Johan Rockströms namn och bild slog det tvärstopp. Jag fyllde i ett kontaktformulär och meddelade tidningen detta. Sorgligt att en så pass intressant tidning kan sänka sig så djupt att de vill bli en del av den politiskt korrekta klimathotslobbyn.

  22. Sören G

    I Vetenskapsradion l P1 handlade det om forskning hur arbetare klarar arbete i extrem värme. Men i inslaget påstås det att det p.g.a klimatförändringarna kommer det att bli allt varmare i framför allt tredje världen där fattiga människor kommer att dö av värme.

  23. Sören G

    Värmeböljor uppstår väl när det är stark solinstrålning. Om klimatet blir varmare p.g.a av mer koldioxid i atmosfären så är det väl främst nätterna som blir mindre kalla. – Om Jorden blir varmare så blir värmen mer jämnt fördelad. Högra latituder blir varmare, medan tropikerna inte blir varmare. Där finns också en naturlig termostat genom bildandet av åskmoln när temperaturen över haven stiger.

  24. Simsson

    Independent 5 maj:
    Under april månad uppmättes för första gången en genomsnittlig koldioxidhalt som låg över 410 ppm, miljondelar, visar mätningar vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii.

    DN 6 maj:
    Invånare i ett bostadsområde på östra delen av Hawaii, USA-delstaten Hawaiis största ö, tvingades under natten till fredag, lokal tid, fly med föga mer än de kläder de bar, då vulkanen Kilauea på torsdagen fick ett utbrott.

    Är det bara jag som tror på ett samband?

  25. bom

    Ja #24 det är nog bara Du som tror på ett ”samband”. Tro på siffermagi är på intet vis fysik!

  26. Ingvar i Las Palmas

    #17 Ann
    Både FN och EU har blivit maktstrukturer med ett egetintresse och ett rejält demokratiunderskott

  27. Lasse

    Willis Eschenbach har lekt med CERES siffror igen.
    https://wattsupwiththat.com/2018/05/05/symmetry-and-balance/

    Intressant!

    En optimistisk Johan Norberg i godmorgon världen just nu.
    Goda nyheter betraktas som farliga!
    Han hävdar tvärt om att pessimism föder en hopplöshet.

    Klimatoptimism bör förmedlas här! Centerpartiet försöker i en helsidesannons men kan inte låta bli att påstå” Utsläppen ökar”

  28. Sören G

    #27
    Hörde inslaget med Johan Norberg. Revolution i P1?

  29. Arne Nilsson

    #21 latoba Jag läser Forskning och Framsteg. Väldigt många artiklar är intressanta och helt okontroversiella. Skulle herr Rockström dyka upp i någon artikel så kan jag antingen se vad stollen skriver eftersom det alltid är bara att känna sin motståndare. Eller så kan jag hoppa över den. Man måste vara öppen och kunna debattera med alla.

  30. Ingvar i Las Palmas

    Otrevlig läsning!
    https://www.americanthinker.com/articles/2018/05/someone_send_the_coal_people_the_memo.html

  31. latoba

    #29 Arne Nilsson
    Tror du att Forskning & Framsteg tillåter en öppen debatt på sina sidor?
    Om det är så så är det ju jättebra!

  32. L

    #24, Simsson;
    Det finns säkert ett samband, koldioxid är efter vattenånga den gas som släpps ut i störst mängd från vulkaner. På Hawaii varnar dom dessutom nu för svaveldioxid som släpps ut, en giftig gas. Medan koldioxiden nämner man givetvis inte…

  33. Christopher E

    #24

    Säkerligen inget samband alls. Observatoriet nära krönet av Mauna Loa ligger på 3400 meters höjd och mäter välblandad luft. Mätresultaten stämmer överens med mätningar på andra platser i världen. Koldioxidhalten ökar hela tiden och att den når 410 ppm är inget konstigt, utan oundvikligt.

    Hawaiis stora ö har nära konstanta utbrott, även om detta ser ut att bli ett av de kraftigare på länge. Kilaueas krater som såg tom och avsomnad ut när jag var där är är nu bräddfylld med en lavasjö som rinner över. Långt i öster i bebyggda områden öppnas nya sprickor med sprutande lava. Nationalparken är stängd för besökare. Utbrotten sker på en mycket lägre höjd än uppe vid observatoriet.

  34. Kristian Fredriksson

    #27 Lasse

    Men som vanligt struntar han i värmetransporten från tropikerna till polerna. Eftersom polerna strålar ut betydligt mer strålning än vad de tar emot på grund av den här värmetransporten så blir resonemanget något missvisande. Växthuseffekten är lägre vid polerna än i tropikerna och värmetillskottet där gör givetvis att utstrålningen blir större än om den enda energi som strålade ut var den från solinstrålningen. På samma sätt så ”läcker” tropikerna energi till polerna och utstrålningen blir därför mindre än instrålningen. Detta måste ju påverka hans resonemang, men han tycks inte förstå det. Om jag inte tänker fel förstås.

    https://www.e-education.psu.edu/meteo300/node/649

  35. Björn

    Andreas [18,20]; Jag har tidigare uppmärksammat Ben Davidson och David Talbott i samband med deras årliga konferenser om Electric Universe. Gravitationen finns men det finns också tydligen elektriska potentialskillnader i universum. Potentialskillnaden mellan jordytan och jonosfären uppgår till 200-300 kV. Det är väl med fysiken på detta område som med klimatfrågan. Elektrisk potential finns liksom gravitation och förenklat i klimatfrågan, finns det både CO2 och en sol. Man kan alltså inte bortse från någon av faktorerna i de bägge fallen. Det fatala misstaget i klimatfrågan, är just att man bortser från solens alla proxy.

  36. L

    #33, Jag har svårt att tro att Mauna Loa inte påverkas av ett vulkanutbrott som är inom synhåll? Däremot verkar mätningarna variera en hel del, från 412 ppm för några dagar sedan till 409 ppm idag…

  37. Peter Stilbs

    #21 Forskning och Framsteg har i snart 15 år varit ett redskap i klimatalarmismpropagandan. Vi sade upp vår prenumeration på jobbet ungefär då, tillsammans med New Scientist och Scientific American.

    FoF hade fram tills dess en utmärkt journalist vid namn Wentzel, om jag minns rätt. Hon dog tyvärr i förtid, och efterträdarna var inget vidare. Redaktörerna har länge varit helt hopplösa.

  38. Sigge

    #24 Simson

    Koldioxidhalten har ökat under lång tid. Koldioxidhalten april har säkert inget samband med vulkanutbrottet maj.

  39. Daniel Wiklund

    Det är väl dags att Miljöpartiet hittar ett sätt att beskatta vulkanutbrott. Ett vulkanutbrott för ju med sig lite miljögifter, och koldioxid.

  40. Robert N.

    MP:s Isabella Lövin anser att det inte är någon ide att diskutera svenska välfärdsfrågor utan klimathotet är det som måste lösas först.
    – Ingen mening om vi har en död jord.
    Hur kan en minister stå i partiledardebatten och blåljuga för väljarna.

  41. tty

    #24

    ”Är det bara jag som tror på ett samband?”

    Troligen ja. Koldioxidhalten i atmosfären har inget med aktiviteten i ”hot-spoten” under Hawaii att göra. Denna har f ö varit ungefär lika aktiv i minst 85 miljoner år medan samtidigt som koldioxidhalten i atmosfären varierat mer än en tiopotens.

    I normala fall är jag mycket skeptisk till allt som står i Wikipedia, men denna artikel är faktiskt bra:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hawaii_hotspot

    Rekommenderas till studie och begrundan.

  42. tty

    Här en intressant intevju med en av samtidens mera bemärkta teoretiska fysiker som oroar sig över att fysiken i stort sett har stagnerat de senast 40 åren och vad det beror på:

    https://www.edge.org/conversation/sabine_hossenfelder-looking-in-the-wrong-places

    Mycket av det hon pekar på är tillämpbart även inom andra sektorer, inte minst klimatforskningen.

  43. Håkan Bergman

    Robert N. #40
    Intressant sällskap Lövén lagt sig till med. Ska det vara på det viset lär Stefan få det svettigt fram till valet, men Jimmie Åkesson kan bara tacka och ta emot.

  44. Robert N.

    Isabella Lövin:
    – Vi behöver ställa om. Det finns inga jobb på en död planet. Vi måste ställa om till en fossilfri ekonomi.
    Nu är MP desperata.
    Stackars barn och ungdomar vad ska de tro.
    Hoppas det finns någon vuxen i deras närhet som kan förklara att jorden absolut inte går under om MP åker ut – med huvudet före – ur riksdagen vid valet i september.

  45. Ann lh

    Partiledadebatten, miljö och klimat … Arma land!

  46. Ingemar Nordin

    tty #42,

    Sabine Hossenfelder ställer en del intressanta frågor. Jag är lite förvånad av hennes avslutande frågor om att det inte finns några som funderar på ur vetenskapen fungerar (det finns hundratals vetenskapsteoretiker i världen 🙂 ), men de andra sakerna hon tar upp är intressanta. För hennes del gäller det den teoretiska fysiken och matematiken: Teorierna ligger ofta så långt från vad som är praktiskt möjligt att testa (t.ex. kvantifierad gravitation). Det skapar svårigheter för hennes fält att göra framsteg.

    Sp funderar jag på det som tty säger, nämligen att det finns likheter med klimatvetenskapen. Å ena sidan är ju klimatvetenskapen proppfull med data, och data som vi kan kivas om. Men å andra sidan så finns det ett stort, motsvarande problem, nämligen att det tar så förbaskat långtid att testa olika teorier om klimatet; minst 30 år, kanske mycket längre., flera århundraden. Kanske är det en bidragande orsak till att fältet gått i stå.

    Men det stora problemet är ändå, som jag ser det, att dogmatismen tog över klimatvetenskapen för 20-30 år sedan.

  47. latoba

    Det är märkligt att man kan ha en lång partiledardebatt utan att ta upp energifrågan. En viktig fråga borde vara: Med vad ska vi ersätta kärnkraften (som flera partier vill lägga ner) och som står för 40% av vårt behov? Var ämnet alltför svårt eller känsligt för klimat- och miljöetablissemanget?

  48. Björn

    Såg partiledardebatten som när det gäller klimatfrågan var fullständigt bedrövlig, antiintellektuell och verklighetsfrämmande. Varför skall vi som har så låg emission redan, ytterligare späka oss ända in på skinnet? Går vi längre, monterar vi ned välfärden genom att strypa energi- och transportsektorn. Världen i övrigt har inte bråttom, utan låter teknikutveckling och ekonomi styra besluten. Jimmie Åkesson var den ende som med sina repliker visade på sunt förnuft: (Refererat av SVT · Jonas Ohlin)

    – Det är hål i huvudet att lägga miljarder på att försvåra för folk att bo på landsbygd i Sverige, säger Jimmie Åkesson (SD).
    – Vi måste flyga, säger han och hänvisar till att Sverige är ett så stort land.
    Enligt Åkesson är marginalnyttan väldigt låg på att genomföra klimatåtgärder i Sverige, istället bör pengarna läggas på globala åtgärder.

  49. Lasse

    Hatten av för alla pessimister i klimatfrågan!
    De har verkligen lyckats få samtliga partier att tro på en undergång ”om vi inget gör”.

    Fast jag undrar om inte Löfven försade sig i debatten. Han påpekade att det engagemang som finns ute i bygden för klimatet är något vi bör hylla och dra nytta av. En folkrörelse har skapats kring ett uppmålad hotbild. En bild som gör en rörelsestyrd politiker rörd.
    Han nämnde dock inte något om de som i sin dystopi om framtiden ger upp hoppet-på grund av en överdriven tro!

    Åkesson och Alliansen ville fokusera på utlandet-i en gränslös fråga!
    Det gör vi redan-vi är störst vackrast och bäst-tack vare generös tillgång på medel från den klassen som ger dem medlen-medelklassen!

  50. De malthuistiska inslagen i ”klimatpolitiken”

    https://wattsupwiththat.com/2018/05/05/kicking-away-the-energy-ladder-how-environmentalism-destroys-hope-for-the-poorest/

  51. Gunnar Strandell

    Christopher E #33 och L #36
    Jodå, nog är det så att mätningarna vid Mauna Loa påverkas av ”puffar” av CO2 från vulkaner i området. Men mätningarna analyseras och värderas innan de får gå in I den officiella dataserien.

    Mätningar av gaser från vulkaner används också för att övervaka deras aktivitet. Det gör t.ex. på Hawai.

    Källa Mauna Loa:
    ISBN 978-1-611972-60-3: ”Mathematics & Climate” av Hans Kaper och Hans Engler där det på sidan 119 finns ett diagram över Mauna Loa rådata från första veckan 201,1där det också är märkt vilka data som inte godkänts. Ingen blir väl överraskad av att av dess är det två som ligger över medel och 49 som ligger under. Intressant är kanske också att under denna vecka ökade CO2 halten med 3 ppm, från drygt 390 till drygt 393.

    Länk vulkanövervakning:
    https://volcanoes.usgs.gov/observatories/hvo/hvo_monitoring_gas.html

  52. Christopher E

    #51 Gunnar Strandell

    Jo, det vet jag, men menade alltså att siffran från Mauna Loa som redovisas inte är påverkad av lokala effekter, alltså vad du skriver. Jag tror alla mätningar av CO2 överallt är ganska hoppiga och behöver analyseras för finna bakgrundsvärdet. Vad jag motsäger är insinuationer om att CO2-värdena vi hör från Mauna Loa är för höga på grund av att den ligger på en aktiv vulkan.

    Men jag jag vidhåller att det på Mauna Loa inte är den påverkan från vulkanism där som man lätt kan få för sig. Mätningen ligger långt ifrån där det är aktivt nu och på mycket högre höjd. Koldioxid är tyngre än luftblandning och det borde bara påverka vid sydliga eller sydostliga vindar. Den mesta luft som når mätstationen kommer direkt från stora tomma oceanområden.

  53. Håkan Bergman

    C jobbar vidare med nya innovativa energilösningar, vad sägs om biogas från råttor.

    https://mitti.se/nyheter/kvarts-miljon-rattor/?omrade=hela-stockholm

    Frågan är vad AIK säger.

  54. Torbjörn

    #52 Christopher E

    Som jag har förstått det så registreras inte värden som avviker för mycket, eller som påverkas av t.ex. uppvindar, då koldioxidfattig luft stiger uppåt under delar av dagen. Inga stora differenser, men ändå.

  55. Håkan Bergman

    Agora Energiewende har designat om och såklart också strulat till adressen. Ni som brukar titta in där kan editera bokmärket till att ha följande adress ”https://www.agora-energiewende.de/service/aktuelle-stromdatenagorameter/chart/power_generation/” så kommer ni till sidan för dagen. Om ni sen bokmärker den sidan så kommer ni sen alltid till den dagens datum, inte så smart.

    https://www.agora-energiewende.de/service/aktuelle-stromdatenagorameter/chart/power_generation/

    Notera att efter ni klickat på ovanstående länk så expanderar den till följande:

    https://www.agora-energiewende.de/service/aktuelle-stromdatenagorameter/chart/power_generation/06.05.2018/09.05.2018/

    Bokmärk alltså inte den senare.