Bild från WUWT
Ett urgammalt skämt, som idag ger obehagliga associationer när det gäller klimatpolitiken. I Sverige men även hos resten av vår åttondel av Jordens befolkning.
Klimatfrågan innehåller så många faktorer, att vanliga människor inte kan förväntas greppa någon helhet. Det gäller alltså de flesta av oss. En skänk från himlen för de som driver narrativet. Koldioxiden är den perfekta gemensamma fienden att skrämma med och samla folket mot. Ett maktverktyg och utsläppen är lätta att mäta och därmed också att beskatta. Den som har fördelen att måla problembilden har alltid övertag i debatten. Egentligen till den grad, att de har makt, att hindra en saklig offentlig politisk debatt.
Vetenskap är siffror. Inga siffror ingen vetenskap. John R. Christy (Professor at The University of Alabama in Huntsville) yttrade dessa kloka ord i ett senatsförhör.
Frågor som alla borde ställa.
- Vad beräknas Net Zero koldioxidutsläpp 2050 kosta?
- Om vi lyckas nå Net Zero till 2050, hur mycket påverkar det Jordens medeltemperatur?
Det går att kvantifiera. Åtminstone med närmevärden. Men de tal det handlar om är ofattbart små när vi talar om resultatet av klimatåtgärderna och ofattbart stora när kostnaderna ska presenteras.
De mål som formulerats med utgångspunkt i Parisöverenskommelsen vid COP21 2015 är helt orimliga och kommer inte att kunna uppnås. Klimatpolitiken bör granskas utifrån perspektiven:
- Lider planeten av en ’sjukdom’, som människan kan bota?
- Klimatkrisagendan lider av de många bakslagen, som i ökande grad avvisar krisnarrativet.
- Anpassning till ett ändrat klimat har historiskt varit en succé. Vi kommer att kunna anpassa oss även till en långsam förändring i klimatmönstren även i framtiden.
- Krismedicinens farliga biverkningar
Lider planeten av en sjukdom, som människan kan bota?
I tillräckligt långt perspektiv, och då behöver vi bara tala om ett årtusende, inte miljoner år, har klimatet erbjudit mänskligheten gyllene perioder av välstånd.
Sett till hur mycket komfortablare Jordens klimat blivit i och med återhämtningen efter den lilla istiden, borde vi ju vara mer bekymrade för en återgång till det klimatet än den globala temperaturökning på 1 OC som vi fått.
Förenta nationernas klimatpanel (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) är FN:s organ för att sammanfatta och bedöma vetenskapen relaterad till den globala uppvärmningen. Bildades 1988 och har sedan dess pratat koldioxidbekämpning. IPCC:s resultat har redovisats i rapporterna AR1 1990 till AR6 2021/2022.
Klimat är statistik. IPCC:s samlade underlag visar 2 av 13 extrema typer av väderhändelser, som har en signifikant ökning. Värmeböljor och ökad nederbörd. Dock inte översvämningar.
Låt oss därför utgå från att planeten varken brinner upp, har feber eller är utsatt för ett existentiellt hot. I verkligheten är det lugnt.
Klimatåtgärderna går trögt
Strategin att åtgärda klimatförändringarna har signifikanta bakslag.
För det första fungerar det bara om människans utsläpp av fossil CO2 är den viktiga kontrollratten för klimatet. Men vi vet, att så inte kan vara fallet för vi kan klart se betydande temperaturförändringar över årtusenden.
För det andra. Om den där behändiga kontrollratten funnes kan det bara fungera om alla i praktiken uppfyller sina löften från Paris.
Kyotoprotokollet avtalades 1997 och krävde att de industrialiserade länderna ska minska utsläppen av sex växthusgaser (koldioxid, som är den viktigaste, metan, kväveoxid, fluorkolväten, perfluorkarboner och svavelhexafluorid) med i genomsnitt 5,2 % under 1990 års nivåer under första ”åtagandeperioden” till perioden 2008–2012. På klimatkonferensen i Doha 2012 blev det enighet om att förlänga avtalet till år 2020. Inte mycket hände. Koldioxidutsläppen ökade.
Så kom Parisöverenskommelsen vid COP21 2015.
Stående ovationer efter den ’enorma framgången’. Det enda konkreta var temperaturmålen. 2 OC men helst 1,5 OC och alla ska göra så gott de kan – eller vill.
Ingenting har hänt som visar att vi kan påverka klimatet. Däremot har drastiska recept på mediciner ordinerats.
Det går också trögt. Det är inte lätt att få varken enskilda eller alla länder, att acceptera så beska piller. Alla vet hur bipacksedeln ser ut som följer med mediciner. Den saknas för klimatmedicinen beroende på att det inte finns några konsekvens- eller kostnadsanalyser för åtgärderna.
Det vill sig inte riktigt. Det visar nedanstående graf.
Kunde vi skulle vi uppmana alla riksdagsledamöter som tror att klimatmålen kan nås, att räcka upp en hand. Sex år kvar till 2030. Alla som vill förstå inser det orimliga.
Klimatåtgärderna går trögt.
Framgångsrik anpassning till klimatförändringar
FN:s roll är tänkt att göra världen bättre. Agenda 2030 har formulerat 17 olika mål. Klimatmålet hotar dock alla de övriga 16. Sett över tiden efter lilla istiden har Jordens befolkning fått det bättre. Huvudsakligen med hjälp av klimatförbättringarna och att vi lärt oss använda fossil energi.
Vilken ekonomi vi än talar om måste prioritera användningen av sina resurser. Anpassning till förutsättningarna i verkligheten har varit en formidabel succé. Antalet människor som dör i naturkatastrofer rasade med en faktor mer än 50 under 1900-talet. Se diagrammet nedan från Our World in Data
Denna förbättring har kommit trots (eller troligare tack vare) en nästan 20-faldig ökning av CO2-utsläppen, som syns i diagrammen ovan.
Billig energi har lett till stora förbättringar i jordbrukets avkastning genom mekanisering, bevattning och konstgödning. Billig energi har gjort skydd mot översvämningar möjligt och att bygga bostäder som är mer motståndskraftiga mot extrema väderhändelser.
Åtgärder för anpassning har många fördelar. De kräver inga internationella avtal och de kan tillämpas lokalt där de snabbt genererar nytta. De fungerar också för att skydda mot förändringar i klimatet som inte drivs av CO2. Anpassningsåtgärder man också ha ytterligare fördelar som effektivare användning av vatten och robustare varianter av spannmål. Det finns ingen anledning till att inte fortsätta anpassa oss.
Anpassning är bättre användning av resurser än koldioxidbekämpning.
Krismedicinens farliga biverkningar
Det farligaste med de politiska ’kraftfulla’ klimatåtgärderna är fartblindheten. Är brådskan beroende på tron att ett eller annat år är skillnaden mellan räddning och katastrof? Eller är man rädd för att verkligheten visar allt mindre benägenhet att följa IPCC:s scenarier?
Den första mest uppenbara risken med klimatpolitiken är att den inte kan fungera mot klimatförändringar, som drivs av andra krafter än CO2. Den andra är de enorma kostnaderna.
Alla måste ta ansvar för klimatet får vi veta dagligen. Ät grönt – inte kött och åk cykel. Om koldioxid från fossila bränslen måste bort, så som politiken bestämt sig för, finns bara elektrifiering för att lösa det.
Här kommer de verkligt skadliga åtgärderna in. Net Zero 2050 kräver drastiska nedskärningar av utsläppen och därmed påverkas människans energianvändning.
Det råder ett starkt samband mellan energianvändning och ett lands välfärd och rikedom. Det farliga ligger i att vår åttondel av Jordens befolkning drabbats av politik, som tror att förnybar energi, läs vind och sol, ska kunna frälsa världen.
Vi blir alla fattigare. Dels genom att vi bygger en elförsörjning som är tekniskt undermålig och ger dyra elräkningar överallt där det tillämpas. Dels den smygande avindustrialiseringen som följer. Det är få, om ens några, klimatåtgärder som förbättrar varken industrins eller samhällets produktivitet.
Bilden är ett collage från Henrik Jönssons video. PRIVATA gröna haverier slukar DINA SKATTEPENGAR (youtube.com)
Hon har inte alla svar säger hon. Men hon har inga tvivel om att koldioxid ska ner till netto noll 2050. Om vi stänger Sveriges alla utsläpp i morgon så påverkar vi, beräknat utgående från IPCC:s egna data, (TCR 3.0 gr) den globala temperaturen fram till år 2050 med en tusendels grad, vilket inte är mätbart.
Med rent självplågeri inom EU bestraffas utsläppen med unikt höga priser på utsläppsrättigheter, se diagram nedan. Det kommer att leda till ekonomiskt haveri för länder inom EU i en aldrig tidigare skådad omfattning. En grov uppskattning av kostnaderna för den gröna omställningen är ca 5% av varje lands BNP. (Björn Lomborg) I Sveriges fall motsvarar det som genomsnitt ca 300 miljarder kr/år. Just nu är siffran högre baserat på all omställning förorsakad av de gröna projekten i norr. Som sagt, även vid lyckade projekt kommer inte klimateffekten att vara mätbar. Kostnaderna kommer dock bli lätta att summera – i efterhand.
Alla sitter vi samma båt. Om nu koldioxid är problemet måste alla ro åt samma håll för att det ens teoretiskt ska fungera. Kina behöver mer energi och använder alla medel. Inte minst kol.
Kostnaderna för utsläppsrätter är en avgörande faktor i kalkylerna för alla gröna projekt. För att det ska fungera måste skyddstullar komplettera för att inte import av billigt stål till exempel ska döda vår europeiska industri. Det gör oss alla fattigare.
Vindkraft är huvudspåret i EU:s energiomställning. Vi svenskar bjuder på ett exempel som borde leda till besinning. Vårt sydligaste elområde SE4 har Europas svagaste elförsörjning. Minst marginal för störningar. Där producerades 5,7 TWh vindkraftsel 2023. Utbyggnaden fortsätter i rasande fart. Anläggningarna Kattegatt Syd och Kriegers flak skulle fördubbla produktionen med sina 7 TWh. Ansökningar med mer än 100 GW i enbart SE4 väntar på godkännande. Hela Sverige förbrukar 140 TWh/år som jämförelse. 100 GW skulle ge runt 250 TWh/år.
Problemet illustrerar situationen, som hela EU är på väg mot. När det inte blåser spelar det ingen roll hur mycket vindkraft du har. När det blåser rejält en överproduktion som saknar behov. Ett elsystem utan styrbar balanskraft eller gigantisk lagringskapacitet fungerar inte på någon nivå. Väderberoende elproduktion kannibaliserar ekonomisk på sig själv och begränsar dessutom möjligheterna att investera i elproduktion, som är hållbar i verkligheten.
Det förblir en gåta hur expansion av vindkraft skall kunna tillgodose Sveriges eller Europas framtida elbehov.
Energiomställningens ekonomiska skadeverkningar och negativa miljömässiga konsekvenser leder till slutsatsen, att medicinen är mycket värre än sjukdomen. Boten är värre än soten.
Evert Andersson och Mats Kälvemark
Evert o Mats – Tack för ännu ett strålande kraftprov!
I slutet skriver ni, ”Det förblir en gåta …”. Jaa!
Ju mer man ägnar sig åt ”klimatomställningen” blir frågan en allt mer märklig gåta.
Den största gåtan är hur denna häxprocess har kunnat slå rot i den del av världen varifrån Upplysningen en gång spreds. Det avgörande ”avtalet” kom dessutom till just i Paris.
W. Happer har sedan länge påtalat det intressanta med att jurister från den tidens kvalitetsuniversitet avgjorde målet om den stora häxprocessen i Salem i USA.
Idag har vi exemplet Chalmers här i Göteborg osv.
Och inte minst våra valda politiker! Vill de inte vårt lands bästa eller är de totalt obildbara i den tekniskt-naturvetenskapliga sektorn?
Måtte den nygamle Trump denna gång få lyckas med sitt självpåtagna uppdrag att Upplysa om och tillämpa det mest grundläggande, vikten av billig – pålitlig – åtkomlig (!) energi för att hålla igång vårt moderna samhälle.
Drill Baby Drill
Frågan är vad som krävs för ett svenskt och europeiskt tillfrisknande … bara en sådan sak som att ge Ursula förnyat förtroende kan få den mest hoppfulle uppgiven …
Tragiskt! 5 år till med undergångspolitik för Europa.
Ytterst sällan man ser diagrammen från IPCC:s första rapport vilket säkert beror på att de faktiskt visar att det varit varmt flera gånger sedan sista istiden, speciellt under Holocene optimum.
När det gäller Ursula Leyen så är hon ingen diktator, det är väl fortfarande EU:s medlemsländer som bestämmer !?
# 1
Undantaget Elsa så finns det två sorters riksdagspolitiker: De obildbara godhetsknarkarna och de som tar bra betalt för att sänka Sverige. De senare får låtsasjobb på bank efter politiken.
jonova påstår att användningen av brunkol kan ge en elkostnad på 1 c per kwh. jorden har haft ett antal värmeperioder varav bronsålderns är den mest välkända med sköldpaddor och vindruvor i sverige. kullman och öberg visar att trädgränsen gick mycket högre förr i världen. antal veckor som sjöfarten kunnat använda kanadas nordvästpassage har nu sjunkit från 25 till 13 veckor. allt pekar på att även om co2 har en påverkan på klimatet så är dess påverkan litet jämfört med det naturliga klimathändelsena. vkv i sverige visar bara på förlust och tvingar oss att hitta på ny balanskraft. det blir dyrt det här och nyttan är minimal.
Pekke, i resten av världen skulle hon definieras som diktator som ”väljs” av en sluten grupp korrumperade delegater! Frågan är bara hur många delegater Leyen köpt för alla pengar som flutit in från vaccintillverkarna?
Det bövs väl bara två personer som röstar för att det ska kallas demokrati?
Tack Evert och Mats! Klart och tydligt!
15 juli Ovanligt låga temperaturer noterades återigen i stora delar av Argentina på söndagen: Santa Rosa del Conlara noterade -9°C, Villa Reynolds -8,7°C, Coronel Suarez -7,1°C, Azul -6,8°C, Tandil -6,5°C, El Palomar -6,0°C, La Plata -5,2°C och Junín -5°C. Mängden snö som överstiger 2 m rapporterades i stora delar av Anderna
17 juli Den 16 juli uppmättes en temperatur på -82,1°C vid Dome Fuji AWS i Antarktis, inte långt från stationens månadsrekord på -82,9°C som sattes den 27 juli 2014.
Ossoue-glaciären, som ligger i de franska Pyrenéerna, anses vara en viktig indikator på klimatutvecklingen i regionen. Det höga snöfallet denna säsong bevarar integriteten hos glaciären, som fortfarande inte har någon exponerad is i mitten av juli. Normalt minskar snötäcket i Alperna avsevärt till juni. I år är dock snödjupen exceptionellt höga in i juli, och konkurrerar med några av de största snödjupen som någonsin registrerats. Glaciärövervakning i Schweiz (GLAMOS), till exempel, rapporterade nyligen ett historiskt snötäcke med ALLA schweiziska glaciärer långt över fleråriga normer och slog många rekord.
Storbritannien har upplevt en ovanligt sval sommar sedan mitten av juli. Medeltemperaturen är för närvarande 13,04°C, vilket är 1,55°C under det långsiktiga säsongsgenomsnittet.
Vinterstormen som sveper över östra Australien sätter rekord för både kalla temperaturer och efterfrågan på el, vilket påverkar flera delstater och får energiregulatorer att förbereda sig för strömavbrott.
De lägsta temperaturerna på 116 år registrerades i Far North Queensland i torsdags, med Cape York som tog förstaplatsen. Staten såg till och med sällsynt snö som rapporteras ha fallit i tre olika regioner i södra Queensland. rekordkalla temperaturer sedan 1899 sjunker i queensland och snöstormsprognos för nsw
utdrag ur kälterapport 29 från EIKE
iaf:
Och i msm rapporteras om rekordvärme på Svalbard.
”I juni noterade mätstationen på Svalbards flygplats en medeltemperatur på 6,1 grader, vilket är 2,5 grader över vad som anses normalt.”
Vem är det som fått uppgiften att anse vad som är normalt? Känns inte riktigt vetenskapligt…
https://sverigesradio.se/artikel/temperaturrekord-pa-svalbard-varmast-pa-nastan-50-ar
STORT TACK EVERT OCH MATS!
En formel som kanske inte ingår i våra politikers utbildning?
Koldioxid + vatten + solenergi –> socker + syre
6CO2 + 6H20 + solenergi –> C6H12O6(socker) + 6O2
Salve
Stig Morling
Nr 6 Benny
Idag finns bara 2 lägen inom europeisk politik, antingen är man Med eller Mot – den Gröna omställningen.
Är man Med räknas man som God.
Är man Mot räknas man som Ond.
Allt detta har Alarmismen gett oss – via sin retorik.
Svart eller vit – och stenhårt polariserat.
Alla undrar över detta polariserade samhälle, var kom det ifrån, vem startade och matade detta samhällsmonster- som riskerar att kasta oss in i krig…Det stavas Alarmism.
Alarmism är samhällsomstörtande – men ändå jobbar EU, Sverige och inte minst SVT för denna Alarmism, varje dag 7 dagar i veckan.
Jag är livrädd för Alarmismen och dess dumhet och dess ondska.
Igår läste vi i Dagens Industri – Kina gör sig oberoende av matimport, dom tror i artikeln att Kina förbereder landet för ett eventuellt krig.
Innan matfrågan satsade Kina på det egna energioberoendet, bl a har deras regering sedan tidigare gett order om storskalig oljelagring under våren.
Och sedan flera år satsar kineserna på att lagra enorma mängder guld i centralbanken.
Så frågan framöver blir brännhet, vem är Ond och vem är God.
Mycket bra artikel Mats och Evert!
Ja, det ligger mycket sanningar i detta och konsekvenserna av den hysteriska klimatpolitiken kan sammanfattas enligt citat ur texten:
”Vi blir alla fattigare. Dels genom att vi bygger en elförsörjning som är tekniskt undermålig och ger dyra elräkningar överallt där det tillämpas. Dels den smygande avindustrialiseringen som följer. Det är få, om ens några, klimatåtgärder som förbättrar varken industrins eller samhällets produktivitet”.
De här orden från John Christy skulle jag vilja ändra på: ”Vetenskap är siffror. Inga siffror ingen vetenskap”.
Utan empiri ingen vetenskap, därför: Vetenskap är empiri. Utan empiri, inga siffror.
#11 och ” 12:
# 11 Förtydligande: Den formel jag beskrivit är givetvis fotosyntesen! Läs gärna ”Trädens hemliga liv”!
#12 Jo Magnus frågan om gott och ont: En av våra Nationalskalder Gustaf Fröding skrev en gång – ”En fattig munk från Skara” där han konstaterade den gode är inte så god och den onde är inte så ond” Möjligen kan vi nog säga att mycket makt inte gärna promoverar humanism och godhet!
Troligen är också filosofen Harald Ofstads bok: ”Vårt förakt för svaghet-” en eftertankens nyttiga läsning!
Apropå värmen vid Svalbard
varmast på 50 år
(glöm det varma 30-talet : )
”Kunde vi skulle vi uppmana alla riksdagsledamöter som tror att klimatmålen kan nås, att räcka upp en hand. Sex år kvar till 2030. Alla som vill förstå inser det orimliga.”
Förvisso, men planekonomi kan införas långt snabbare.
Tack Mats och Evert !
Sten #16,
Svalbard ja. Oj så skrämmande! Att vi i övriga Norden hade en rätt kall juni är det ingen som bryr sig om.
Överhuvudtaget så kan man bara ruska på huvudet när media försöker blåsa upp detta till en klimatkatastrof. De flesta seriösa klimatforskare vet att det är oerhört många faktorer som spelar in för vädrets växlingar: Havsströmmar, aerosoler + moln, vulkanutbrott,osv. Vi vet knappast något om hur klimatet fungerar och mänskligheten borde stå med öppna munnar och se ut som fågelholkar. Att tjata om koldioxidens ökning som förklaring på allt är enbart löjligt.
Är i Thailand där jag har familj sedan drygt 20 år. Med sina drygt 70 miljoner invånare är det en femtedel av EU’s. Tror ni någon vettig människa i Thailand eller i hela Asien med drygt 4 miljarder människor har något viktigare för sig än att försörja sig själva och sina barn?
Ja, Europa är en sorglig gammal patient som tror att själsvspäkning är vägen till absolution och himmelriket.
# Pekke 3
”När det gäller Ursula Leyen så är hon ingen diktator, det är väl fortfarande EU:s medlemsländer som bestämmer !?”
Det är just det som är den intressanta frågeställningen – vilken eller vilka är det som bestämmer … ?
Inför varje EU-val så är våra politiker extremt angelägna om att påtala hur viktigt det är för Sverige att påverka … och vad händer sedan, så fort det kommer en ny 5 årsplan som talar om hur många batteri-traktorer (eller vad grönmålat som helst) som skall tillverkas, så heter det att ” det har EU bestämt o följer vi inte det så får vi kollosalböter så vi blir jättepanka o får inte råd med era pensioner …. om ni inte är superkollosalt viktiga beslutsfattarpolitiker
Ingemar Nordin #18
I andra fall än klimathotet skulle sammanställning och ensidig tolkning av alla dessa fakta ignoreras och läggas på högen av konspirationsteorier.
Men i klimatfrågan kan det fortsätta att växa för att en grupp människor anser sig ha funnit ”sanningen” och får sin ekonomi tryggad av ”entreprenörer” och en aristokrati som lärt sig hur man via stater och överordnade organ kan fortsätta leva gott på medborgarnas arbetsinsatser.
Idag var det Anna Rutgersson som är professor i meterologi vid Uppsala Universitet. I radions P1 hävdades att vi nu samtidigt har El NIño och La Niñja som kommer att ge extra kraftiga orkaner Nordatlanten. Detta har aldrig hänt förut och är ett resultat av klimatförändringarna, hävdade hon.
Jag gissar att George Orwell ler åt nyspråket i sin himmel…
Lydia Wålsten, uppmärksammad här tidigare, har gjort det igen.
https://www.svd.se/a/0VVyb0/gront-skattesloseri-uppdagas-igen
Vi måste få ett stopp på sånt här. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket!
Håkan, #22,
mycket intressanta och relevanta uppgifter i den ledaren.
Helt otroligt att svenska myndigheter INTE är ålagda att ALLTID följa upp och utvärdera sin verksamhet.
Snacka om att lägga upp ett el Dorado för bidragskapitalister.
Här är något där sittande regering kan göra skillnad. Mycket pengar att spara in i budgeten – i stort sett gratis.