Någonstans i Norge

al-gore-environmental-expert
Enligt uppgift från Svenska Dagbladet har Al Gore gjort ett nedslag i Oslo. Eller i Tromsö. Ja, någonstans i Norge var det i varje fall. Han kom ditbjuden för att tala om klimatkrisen på ”en internationell konferens om issmältning” (kommer helt osökt att tänka på sommarens alla drinkar).
”Inom tio år kan vi nå en vändpunkt där permafrosten på tundran tinas upp och enorma mängder av klimatgasen metan frigörs i atmosfären”, sa Gore i Oslo. Eller var det i Tromsö? Men vänta lite, hörde vi inte nyligen att permafrosten inte alls var något större hot egentligen? Att den var betydligt mer beständig än vad forskare hittills trott? Kanske drömde jag det bara i mina önskefyllda skeptikerdrömmar…
I dag är det ministermöte uppe i Tromsö (eller är det Oslo? 🙂 ). Vår egen Carl Bildt deltar. Och SvD skriver att havsnivån kommer att stiga tre gånger mer än vad forskarna tidigare räknar med.
Fast med tanke på artikelns allmänna virrighet är jag högst skeptisk till ovanstående. I varje fall informationen om havsnivån.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kalle bak lagårn

  Det är i Tromsö.
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/klimatrusselen/artikkel.php?artid=542714
  Det har också skickats limousiner(eller nåt) från Oslo till Tromsö pga att bilarna i Tromsö inte höll tillräckligt hög klass.
  http://www.tu.no/energi/article207648.ece

 2. Tack, Kalle. Kan någon informera den som skriver bildtexter i SvD? 🙂

 3. Christopher E

  ”Det har också skickats limousiner(eller nåt) från Oslo till Tromsö pga att bilarna i Tromsö inte höll tillräckligt hög klass.”
  Äkta klimathyckleri i sedvanlig klass. De AGW-troende protesterar förstås…
  Nej, jag bara skämtar. Det är inte tillåtet att kritisera sin profet.

 4. Kalle bak lagårn

  Ett tips till alla bloggare är att Twingly-länka till norska artiklar om ni ändå är inne och läser dom. Det finns knappt några klimatskeptiska bloggar i Norge så det vore väldigt nyttigt för detta folk.

 5. Tege Tornvall

  Forskare studerar verkligheten, inte datormodeller.
  Tege

 6. Thomas

  Tege, ofta använder forskare datormodeller för att studera verkligheten.

 7. Gunnar Littmarck

  Men aldrig får det resultat av värde då de dels inte tar med alla faktorer, dels chansar på styrkan hos de de tar med…
  Eller hur TTPP?

 8. Gunnar Littmarck

  TTPP
  Vad tror du Hansen anser om detta?

 9. tty

  Thomas, ibland använder forskare datormodeller för att försöka förstå verkligheten.  Man kan aldrig studera verkligheten via en datormodell.
  Om man har mycket god förståelse av en process och mycket bra empiriska data om den kan man i bästa fall approximativt förutsäga utvecklingen med  hjälp av en datormodell.
  Säger en som har jobbat i 20 år med datormodeller av system som visserligen är komplexa, men ändå  oändligt mycket enklare än jordens klimatsystem.

 10. L

  Verkligheten överträffar återigen dikten och vid nya mätningar av isen i Arktis visar det sig att den nu är nästan dubbelt så tjock som forskarna förutspått. Uppåt fyra meter istället för två…
  http://www-origin.radiobremen.de/wissen/nachrichten/wissenawipolararktis100.html

 11. Norges klimatayatollar kommer falla när Sverige och andra länder byter politik.