Klimax mot Vattenfall

Idag, torsdagen 29 april, håller Vattenfall sin årsstämma och föreningen Klimax tänker vara där och protestera mot den otäcka kolkraften.

Klimaxfolket och deras bundsförvanter möts i korsningen Regeringsgatan/David Bagares gata i Stockholm senast klockan 12.45.

”Vi behöver framförallt mycket folk!”, skriver Klimax i sitt e-postmeddelande. ”ALLA behövs! Mängden segrar alltid!”

Där hör ni. Mängden segrar alltid.

PS. Klimax vill för övrigt även lägga ner inrikesflyget.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Pingback

  […] This post was mentioned on Twitter by Maggie T Crusell. Maggie T Crusell said: Klimax mot Vattenfall: Idag, torsdagen 29 april, håller Vattenfall sin årsstämma och föreningen Klimax tänker vara… http://bit.ly/bhhcQ3 […]

 2. Dan

  De säger sig verka ”för en snabb övergång till ett fossilfritt samhälle” 
  Jag tror att de som fortfarande tror på AGW kommer själva snart att bli betraktade som fossiler…
  Med det som utgångspunkt får man väl önska dem lycka till.

 3. Andreas

  De verkar ju vara mer samhällsfientliga än Grön ungdom, de är väl inte nöjda förrän vi har det lika bra ställt i Sverige som flera länder i afrika…

 4. Slabadang!

  Åt vilket håll blåser vinden?
  Tydlig vindkantring sedan Köpenhamn.Efter propaganda vågen så börjar folk allt mer fundera över konsekvenserna av klimatalarmisternas förda kampanj. Det börjar bli kallt om fötterna för miljöutopisterna.Hela alarmismen har fått pyspunka och allt mindre talas det om ”klimatet”. Jag såg just Wetterstrand mot Borg och tydligt är att båda två tonar ner klimatet som argument.

  Allt tydligare blir att de drivkrafter dvs de höjda världsmarknadspriserna av oljan och vårt beroende av den är den vettiga drivkraften till att fortsätta utvecklingen av alternativa lösningar och är den drivkraft som driver på utvecklingen.
  Det är att ta itu med problemet från rätt håll och av rätt orsaker. Som bonus behöver vi inte pumpa in miljarder till länder som bekämpar oss.Att hitta på nya klimatskatter är bara att beskatta den utveckling som redan sker ändå.

  Jag ser tydliga tecken på att politiker tröttnat på klimathotet och tror inte längre på det som politiskt verktyg.Utmattningssymptomen börjar sprida sig. Cap and Trade är kört och i Europa är det rena skandalen där det blivit den organiserade brottsligheten som lurat till sig miljarder på utsläppsrätter.Kvar står de korrumperade mutkolvarna och försöker desperat få sitt perversa system i drift.
  Hoppas innerligt att Al Gore sitter med stora lån och förlorar rubbet efter att ha satsat hårt på systemet.Fodringssägarna knackar nog redan nu på dörren!

  Nu är det bara sekunder kvar till att någon ledande politiker skiter i det blå skåpet och börjar oja sig över hur dåligt och slarvigt IPCC`s
  arbete skötts.Någon kommer låtsas ”jätteförvånad” över att fått reda på någon av de uppgifter vi redan vet sedan länge.Typ att tempstatistiken är rena bedrägeriet. Sen kommer det ta 0.2 sekunder för alla andra politiker att stämma in i kören.
  Sen kommer huvuden att rulla på löpande band och det blir miljoner som måste söka nytt alarmistjobb!

  ”First they ignor you,then they laugh at you……..

 5. Staffan Stolle

  Vattenfall är i alla fall mer människovänner än alla miljöorganisationer tillsammans. Folk behöver elektricitet. De behöver inte miljöextremism. Elektricitet räddar liv. Extremism dödar.
  Även om miljöextremister inte brukar gå omkring och döda folk, så leder deras aktioner indirekt till dödsfall, på många olika sätt. Ett sätt är att politiker struntar i verkliga problem, som malaria, och i stället lyssnar på demonstrerande miljöextremister och väljer att satsa på att lösa något påhittat miljöproblem. Folk dör i malaria, medan världens politiker åker runt på klimatkonferenser och diskuterar meningslösa klimatåtgärder.

 6. Monodemon

  ”klimatförstörande kolkraft och kärnkraft” …
  Inkluderar de epitetet ”klimatförstörande” om kärnkraft också?
  Det var ju nytt i så fall.

 7. Jörgen O

  Vattenfall har säkert läst Jesse Ausubel frånRockefeller Universitetet i New York, som  säger: A consideration  of each so-called renewable in turn, paints a grim picture of the environmental impact of renewables. Hypothetically flooding the entire province of Ontario, Canada, about 900,000 kvadratkilometer (Sverige 450,000 kvadratkm.)  with its entire 680,000 miljarder liter rainmängd, och lagra det bakom en 60 meter hög dam skulle endast generera 80% av eneriuttaget från Canadas 25 atomkraftverk.
  Sett från en annan vinkel en kvadratkilometer dämt land skulle endast förse 12 stycken kanadensare med elektricitet, förklarar Ausubel.
  Om Ausubel har rätt förstår jag Vattenfall. Jag kommer också ihåg alla (en del i alla fall) problem Vattenfall hade med dammbyggen och kraftverksbyggen i Norrland för 40-60 år (+)sedan.
  Då är det riktigt att Vattenfall satsar på kolkraftsverk. Vi vet att koldioxiden, CO2, ger en mycket god gödningseffekt på växtlighet i skog och mark .Den transporteras fritt till plantorna. Vi får möjligheter till större uttag från våra skogar och matproduktion i hela världen ökar, till godo för den fattigaste delen av jordens befolkning, som behöver mera mat.  
  Med god förbränningsteknik och mycket stränga krav på rening från kolpartiklar, sot, svavel- och kväveoxider och annat skräp bör det gå bra. JO
   
   

 8. AOH

  Något  O T men intressant att läsa och se bild-serien.
  (OBS – Förskräcks inte över rubriken)

  Teknikporr – Arlanda och fjärrkylan

  http://t360.idg.se/2.8229/1.313372/teknikporr—arlanda-och-fjarrkylan

 9. Vattenfall står för elleverans till EU´s största industrination, som genom politiska beslut valt bort kärnkraften, som en energikälla för framtiden. De rödgröna satsade på 25000 MW vindkraft, som inte klarar kraven på leveranssäkerhet (under gaskrisen Ryssland/Ukraina leverade VKV  880 MW och människor fick frysa).  Med samma politik i Sverige blir kol och rysk gas de enda realistiska energikällorna för elproduktion. Vattenfall har ett krav från tyska regeringen att bränna kol.  Då har miljönissar i Sverige ingen talan.

 10. L

  Är Klimaxarna så verklighetsfrämmande att dom tror Vattenfall lägger ner sina kolkraftverk? Enda alternativen är att dom säljs eller att hela Vattenfall säljs. Kolkraftverken lär finnas kvar så länge man inte tillåter nya kärnkraftverk. Vindkraft är ett skämt i sammanhanget.

 11. Cristian

  Oroa er icke!
  En konsultfirma i Skottland har lösningen (på uppdrag av ett gäng Alarmist-klubbar så klart…) :
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/scotland/article7110952.ece

 12. Christopher E

  Som paleontologiutbildad och genuint intresserad av evolution och forntida organismer, måste jag bestämt protestera mot Klimax  idé om ett ”fossilfritt samhälle”!!!

  Ska de förbjuda trilobiter, dinosaurier och ammoniter nu också. Nej fy!

  😉

  Vad kolkraften är behovet av den så stort att alla utom de där obildbara dårarna förstår att den kommer att finnas kvar länge än, och säkerligen byggas ut. Spelar ingen roll hur mycket Klimax väsnas.

  Rekommenderar bra inlägg om skalan på kolkraften på Andas Lugnt.

 13. magnus

  Christopher E

  En fråga:

  Hur mycket fossiler av stort vetenskapligt värde finns det begravt i kolet som man eldar upp?

  Anses detta vara ett bekymmer inom paleontologkretsar, eller innehåller kol inga fossil att tala om?

 14. Det man kan kritisera vattenfall för är deras löjligt stora ägande utomlands. Till vilken nytta ?

  Investera i Sverige eller dela ut pengarna till ägarna. Håll inte på och lek privat investerare.

 15. S. Andersson

  Jag tycker också att hela diskussionen är märklig. Vattenfall kan inte bara stänga en stor del av Tysklands elförsörjning. Skulle Greenpeace verkligen bli lyckligare om Vattenfall sålde av sina tyska intressen? Då skulle ju bara någon annan köra kolkraften vidare och situationen bli exakt som den var innan Vattenfall köpte Hamburgische Elektricitäts-Werke och PreussenElektra och allt vad de nu hette.
   
  Samtidigt tycker jag intensivt illa om att statliga företag investerar internationellt. Jag har svårt att se meningen och dessutom förvrider det konkurrensen.

 16. anti-ecopapist

  Något att tänka på för gamla fossil:

  [Sep 07, 2009]
  Easier to find oil

  Researchers at KTH have been able to prove that the fossils of animals and plants are not necessary to generate raw oil and natural gas. This result is extremely radical as it means that it will be much easier to find these energy sources and that they may be located all over the world.

 17. bom

  Egentligen är det väl rätt bra att miljöpartisterna kryper fram ur sina grottor och iden nu. Åtminstone några av deras valboskap borde nyktra till och inse hur skadliga, felaktiga och illa underbyggda (för både natur och samhällsekonomi och privatekonomi) deras virriga tankar är. Nu senast har en tokfan föreslagit att vi skall ersätta flyget med luftskepp (åtminstone norr om Dalälven). Miljöpartisternas förvirrade verklighetsflykt från modern och effektivare teknik till sedan länge utkonkurrerad olönsam gammalteknik måste bero på att de sovit sig igenom flumskolan och inte lärt sig räkna ens. Den otroligt fräcka bluffen igår där Wettlöserstrand lovar glesbygdsbefolkningen full kompensation för den höjda bensinskatter genom ett några kronor höjt jobbreseavdrag är veckans bluff. Vanligen är kostnaden för arbetsresorna ca 20-25% av årskörsträckan och avdraget på ett par tior milen täcker dessutom bara knappt hälften av de verkliga bilkostnaderna.  Dom vill bara lura dig Svensson och det är ju klen tröst att att dom lurat sig själva också och faktiskt tror på sina till torgs förda dumheter. Kilometerskatten på tunga lastbilar driver industrin ur landet (vi har två av världens bästa tillverkare av tunga lastbilar här) och i slutänden belastas vi skattebetalare även med den kostnaden. Miljöpartiet bildades som ett parti för sälar. Om du inte är säl själv så skall du inte ge dem din röst. MP är totalt emot mänskligheten. Ut med (mp).

 18. Labbibia

  Bom # 16
  Hear Hear!

 19. Jag passerade vattenfalls huvudkontor vid lunchtid och jag kunde räkna till ca 20-30 lufsiga muppar i röda overaller och lika många poliser.  Dom har häckat där(mupparna alltså) i ungefär 30 timmar, så dom verkar inte ha något jobb att sköta.
  Årsstämman hölls som vanligt fast på Nalen istället.
  ”Mycket väsen och lite ull” sa han som klippte grisen!

 20. Bom, jovisst, men det var faktiskt en vänsterpartist som föreslog detta med luftslotten .. f’låt luftskeppen!

  I övrigt har du dock helt rätt om dessa drömmare …

 21. AOH

  Rosenhane # 18

  En rolig kommentar hos http://wattsupwiththat.com/2010/04/28/disconnected-computer-modeling/#more-19030

  “How wonderful it is that so many global warmers would give up sex to save the planet, surely an inspiration to others! A pity their parents didn’t share the same noble ideas!”

  Kan det tänkas att “ de lufsiga mupparna” utanför Vattenfall tillhör denna kategori AGW:are?

 22. Dan

  De rödgröna är fast i sin egen smet av verklighetsflykt och ogenomtänkta förslag. Ett exempel: Hur ska en geografiskt diffrentierad kilometerskatt på lastbilar utformas rent praktiskt? 
   Jag väntar bara på standardsvaret från vänster -”kan man åka till månen, så…”

  De tre D: nas politik, Dyrt, Dumt och Dåligt.

 23. István

  Det var en annan vänsterpartist som föreslog att man skulle framdriva elbilar med hjälp av ett vindkraftverk på taket. Det blåser ju alltid väldigt hårt när man kör 100 knuttar!
  Tekniken fungerar ju utmärkt för cykel lykta!
  En häpnadsväckande god idé, tycker jag.

 24. L.A.

  Har Klimax funderat över varför Norge är så rikt?
  Borde de inte demonstrera mot Statoil istället?

 25. AOH#20 🙂
   
   
  Det är mycket möjligt eller så är det ännu värre. Climate Depot rapporterar:
   
  US Gov’t Jumps the Shark! Gov’t Warning: Global Warming May Cause Cancer, Mental Illness, Sexual Dysfunction — Plus: Even Green Technologies May Be Carcinogenic!

 26. bom

  Jonas N Du har rätt i att Robert Zakrisson med luftskeppen är vänsterpartist (det var det där med norr om Dalälven (och förslagets totala stupiditet) som ledde mig åt diket. Jag får väl rädda mig med en Hasse&Tage parafras. Ni vet den där där zigenarfamiljen skall tilldelas medborgarskap (och namnet Smygebratt) och pater familias korsförhör farfar på Nordisk Familjeboks uggleupplaga med alla rasinstitutets dåtida rasdefinitioner.” Göteborgaren drar vitsar hela tiden medan negern är en hejare på att dansa.” Stackars farfar misslyckas och blandar ihop karaktärerna. Han får bannor och kommentaren ”Fan att det skall vara så svårt att skilja på Negrer och Göteborgare.” Det tycks inte så lätt att skilja på miljöpartister och kommunister (åtminstone för mig) heller. Jag tror dock att (v) trots allt är mindre skadligt för vårt land än vad (mp) är.

 27. Får MP bestämma så blir väl Sverige än Amish-filial!!

 28. Anders Berg

  Vattenfall på Nalen
  Tvärstopp i trafiken. Regeringsgatan avstängd vid Nalen då hotbilden krävde detta. Jag stod helt still på bron över Kungsgatan i mer än 30 minuter. Brunnsgatan stod helt still. Troligen också avstängd.   En stackars buss linje 43 på sin ordinarie kör väg på regeringsgatan var helt fast då trafiken släpptes ner på  Brunnsgatan för att ledas bort på Norrlandsgatan mot hamngatan. Bussen kunde inte svänga ner Brunnsgatan utan fick parkera på bron över kungsgatan.
  Total kaos i trafiken bilar som stod still bilar som fick köra stora omvägar . Bilar med kreativa förare bröt mot de flesta trafik reglar för att komma från a till b utan att passera nalen.
  5-10 minuters körning blev till 45 minuter.
  Miljövänligt ! Vilken kostnad har dessa galning åstadkommit i förlorad tid för oss alla.

  Trevlig helg på Er alla andra.

 29. L

  Anders Berg, Greenpeace har länge varit en klubb för inbördes beundran.

 30. Slabadang!

  AOH 🙂 20#

  ” Bekämpa klimathotet! Be alarmisterna använda kondom!”
  Ett säkert bidrag och enkel uppoffring för dem att lösa ”befolkningsproblemet”! De får heller inga barn eller barnbarn för vilkas framtid de behöver vara oroliga för! Två flugor på smällen!

  Jag tycker det är kul att samla på klimatrealistiska ironiska nyord.De har duggat allt tätare.

  Wettlösstrand
  Vetenskräps redaktionen
  SR redaktionen ”skrotet”
  Skrockström
  Axel Svamlesson
  GISSade temperaturer
  Klimathysteriker
  Klimathypokondriker
  Klimattaliban
  Klimathypokondriska kristallkulor
  Klimatgalenskap
  ”Mann made”
  Hockeyfubbare
  Statitstikdyslexi
  Hard Gore alarmism

  Respekten för klimathotarna står inte så högt i kurs.Å nog f…n är de skönt att använda ironin och sarkasmen som redskap i revolten mot alla klimatmaktens 324 olika hycklande härskartekniker.
  First they ignor you,…………..then you laugh back!

 31. fogge

  ”Mängden segrar alltid..”
  Mängden kan ha fel, eller???

 32. fogge

  Slabang;
  du glömde ”Klorofyllkommunister”

 33. Slabadang!

                                       EXTRA EXTRA EXTRA!
                                        STOPPA PRESSARNA!

                               Ny seriös oberoende undersökning visar
                                                        97.3%
                   av experterna på public service har förtroende för SVT.

  Undersökningen är beställd av vetenskapsredaktionen och man frågade 86 av de ledande befattninghavarna inom SVT om deras förtroende för SVT. Svarsfrekvensen var 103% ig (Eva Hamilton svarade två gånger). Resultatet är helt i linje med vi hävdat och visar att kritikerna är få och dåligt pålästa.Vi har sökt bland SVTs artiklar och faktiskt inte funnit en enda SVT kritisk artikel.

 34. Slabadang #30
  Gillade de 2 sista bäst. Gapgarv!

 35. Slabadang!

  Fogge!
  Tack! Vi kan väl låta den här tråden bli en klimatrealistisk ordlista?

 36. Det var som fasiken att de finns så många procent….
  Då bara måste de har rätt, eller vad tror ni inom UI?
  Ni har ju fullkoll via era gudar på Internet……
  Ni vet vilka sanningar som är extra sanna, t.o.m. helt sanna, bortom alla tvivel, ja just alla….
   
  Riktiga sanningar, som att dagens svenska politikers resursöverföring för att hindra att vi får 2C globalt över lilla istiden, är egentligen mer än sanningar… det är upphöjt över alla tvivel… ren glorifierad godhet från skattefrälset….. de (våra skattebetalda gudar) ska hindra med vindkraft att CO2-halten ökar och de extrema förstärkningseffekter av små temperaturändringar slår in… globalt…..
   
  Över alla vetenskapliga (och termometrars) tvivel, bortom alla naturvetenskapliga landvinningar…. nu snackar vi SANT..

 37. Slabadang #30

  Kul hobby du har.
  Har du tänkt på hur kul det skulle vara att försöka dela in alla som kommenterar på den här bloggen i olika kvartil där man kan välja olika axlar i diagrammet?

  En annan kul sak är att försöka förstå lite mer om hur växthuset runt Jorden funkar, och varför just CO2 har fått en så stor uppmärksamhet.

  Det finns så diamtetralt olika uppfattningar på bloggar och hos entertainers som t ex Lord Bloggton så att man kan inte bli annat än nyfiken. 

  Jag har tididagare ett flertal gånger tipsat om förklaringar till varför CO2 är en ganska viktig växthusgas.
  Men jag har aldrig fått någon förklaring till varför det jag länkat till varit uppåt väggarna fel.

  Och de som ”bevisar” att en skitliten molekyl inte kan värma så oerhört många fler får applåder.

  Herreminskapare vilken okunskap som kan spridas vidare på ett effektivt sätt om man hamnar bland likasinnade. Likafuntade borde jag ha skrivit… 😉

 38. Strictly Norrland

  Slabadang

  Du kan lägga till mitt egna favoritord: the greenquisition!

  HERETIC! Just you wait till the greenquisition gets here!

 39. Slabadang!

  Strictly Norrland!
  Den är så bra så att skrattet fastnar i halsen, olustigt nära verkligheten. Efter att ha hört Milliband Australiska politiker och journalister Monbiot Sunbaum Bo Ekberg Wijkman Gore Svensson Smith Santer ”Green police” ”demokratin ett hot och hinder” ”personliga utsläppsrätter” mfl och mm så gör det faktiskt lite ont i magen när man tänker på hur nära det faktiskt var!

 40. Slabadang!

  Rosenhane #20!
  De glömde nageltrång och tandvärk! 🙂

 41. PD.

  Angående det där med luftskepp så skojade jag om det och föreslog att piloten kunde suga i sig lite av heliumgasen när han talade till passagerarna.
  Och sedan får man höra att någon debil folkvald föreslår det på allvar.
  PD.

 42. Slabadang!#40
   
  Visst, + mjäll och skurgumsknän! 🙂

 43. Christopher E

  magnus #13;
   
  Såg din fråga först nu…
   
  För all del, kolet innehåller många växtfossil (främst från jätteformer av kryptogamer) och enstaka djurrester från sumpmarkerna. Är kolet hård kompakterat, som antracit, blir kvaltiteten på fossilen sämre också.
   
  Det som jag tänker på främst i historien är fyndet av hela 38 skelett av dinosauren Iguanodon i en kolgruva i Belgien (läs under Bernissart här). Jag har varit på naturhistoriska i Bryssel och sett några av dem (rekommenderas).
   
  Med dagens mekaniserade brytning försvinner onekligen mycket osett, men det finns å andra sidan så oerhörda mängder kol i världen att det inte finns möjlighet att någonsin undersöka ändå. Jag tror inte detta uppfattas som ett problem.
   
  Det är ju i så fall samma problematik med andra bergarter, som kalksten. Tex. i den skånska skalgruskalken från Krita har jag funderat på hur många intressanta fossil (havsreptiler, hajtänder, kanske t.o.m. enstaka dinosaurdelar) som dagligen mals till jordbrukskalk… det är bäst att inte tänka på det.
   
  Paleontologer är väl medvetna om att den kommersiella brytningen av olika bergarter ofta ger dem chanser att nå berglager de aldrig skulle fått komma åt annars, så det är ändå mest positivt.

 44. Bo E

  OT
  Appropå Alberth Gore och hans oblyga ambition att lägga under sig global och evig avlatshandel, så resonerar väl han ungefär: `Försöka duger väl`, eller som just han också kan uttrycka det:`Gor e så Gor e’.
   

 45. Slabadang #39
  >när man tänker på hur nära det faktiskt var!
  Tror du att striden är över?? Så lätt går det nog inte

 46. Magnus

  Christopher E #43
   
  Intressant
  Tack för svaret!
   
   

 47. magnus

  Uffeb #37
   
  Och de som ”bevisar” att en skitliten molekyl inte kan värma så oerhört många fler får applåder.


  Visst är det fascinerande ?

 48. Slabadang!

  Bo E!

  🙂 🙂 := :0  De e mycke humor nu!!! 🙂 🙂 Hus kan man tycka att klimatdebatten är tråkig???

 49. magnus #47

  Ja det är det. Intressant ur ett större perspektiv.
  Nästan som mobben på en fotbollsläktare…
  😉

 50. bom

  #43  Chr. E
  Trevligt med någon med långt tidsperspektiv närvarande här! Magnus och Uffeb är troende och därför något dissidentiska.  I motsats till deras grupp har vi inget Gulag eller annat avprogrammeringstilltag berett till deras uppbyggelse och reformering. Folk får här tro vad dom vill och ingen är småaktig nog att reta upp sig på att bli jämförd med invånarna på Råsundas apeberg.  Med den informationen ser Du  kanske den retoriska frågan om fossil i stenkol i ett något annorlunda ljus. Magnus visste mycket väl hur det förhåller sig med fossilfynd i stenkolsgruvor – han ville bara försöka dumstruta dig och det hade han ju inget för!

 51. Les Miserables

  slabadang #4. Bra sammanfattat ! Undrar vad som händer när våra blåögda politiker börjar inse att de utsatts för ett Nigeriabrev eller ett s.k Ponzi scheme.  Skickligt har det varit av Al Gore och Enron att få till en handel med utsläppsrätter och ett Kyoto-protokoll. Synd för Enron att de hann gå i konkurs innan de kunde sno världens  medborgare på pengar för att rädda upp sin uppblåsta balansräkning. Men det har ju kommit andra i stället som är kapabla att beskatta världen.  Synd för oss att vi har så lättlurade politiker som går på vilket enkelt bondfångeri som helst , bara det är av amerikanskt ursprung. Själv kommer jag inte rösta på någon som i sin mun tar orden  fossila bränslen eller CO2
  utsläpp i sin mun i syfte att de på något sätt skulle vara farliga eller behöva fasas ut.  Andra uttryck att se upp med är klimatsmart och att jorden har ”feber”. För övrigt tycks det som om våra politiker tycks tro att vi som skall betala det hela är minst lika korkade .
  Tänk att som politiker gå till val med parollen – om vi kommer till makten skall vi höja skatterna .  Känns faktiskt som det vore dags för en revolution. 

 52. Tack Les Miserables
   
  Huvudet på spiken, bättre kan det inte beskrivas!
  Klimatalarmismen är som ett massdistribuerat globalt Nigeriabrev så försåtligt utformat att man kan säga:
   
  Aldrig förr har så många blivit lurade av så få!

 53. Climax (med C, ja) är en neutronfluxmätare i Nordamerika. Neutronerna kommer från kosmisk strålning. Mätningarna visar att den kosmiska strålningen som når jordytan minskade under perioden 1970-90, då världen också blev varmare:
  http://ulysses.sr.unh.edu/NeutronMonitor/Misc/neutron2.html
  En alternativ förklaring till den globala uppvärmningen är ju att den orsakas av minskande molnighet, i sin tur orsakad av att mindre kosmisk strålning når jordatmosfären. Den komiska strålningen ger upphov till partiklar i atmosfären, och dessa partiklar hjälper vattenångan att bilda moln.
  De AGW-troende brukar påstå att det inte finns någon trend i kosmisk strålning och att den alltså inte kan förklara uppvärmningen. Det påståendet har jag bland annat sett på CRU:s webbplats. Det är alltså ett påstående som motsägs av faktiska observationer av kosmisk strålning.
  Av någon anledning är den nedåtgående trenden dessutom större vid de två mätstationerna för komisk strålning i Europa, Kiel och Moskva, än i Nordamerika. Varför vet jag inte. Kanske är det för att magnetiska nordpolen ligger närmare de nordamerikanska mätstationerna än de europeiska?

 54. Lena Krantz

  Utanför tråden kan man tycka men kanske kan jag ändå få ihop det. Ikväll kom jag äntligen iväg för att se Stefan Jarls nya dokumentära film ”Underkastelsen” som handlar om alla de kemikalier vi har i vår kropp, numera redan när vi föds. Ingen vet hur alla dessa samverkar för det enda som man testar är ämnena var och en för sig. Nu visar det sig att dessa olika kemikaler håller på att få mycket allvarliga konsekvenser, inte bara för människan utan för hela naturen (människan inräknad alltså). Bl a har numera en äldre man fler spermier i testiklarna än vad än ung man har.
  Det går bra för Klimaxgänget att räkna antalet kolkraftverk men de klarar inte att inse att om de kunde räkna spermier i sin egen kropp skulle de finna sig vara hälften av den man de trodde sig vara. Det går bra att slåss mot gasen koldioxid som helt naturligt skall vara i atmosfären men de tänker inte på att slåss mot alla de ämnen i deras barns kroppar som inte skall vara där, de skall inte ens finnas överhuvudtaget.
  Läskigt som fan!

 55. Lena Krantz #54

  Du skrev så här:
  ”Bl a har numera en äldre man fler spermier i testiklarna än vad än ung man har.”

  Som gammal man så låter det kul, men du menade nog att unga män har färre spermier nu än vi hade då… och det låter trist.
  Jättetrist rentav… kanske.

 56. Tack Lena, nu vet jag varför jag har så ont i pungen, före dagens första möte 😉
  Snart bjuder Labbibia oss på Whiskey på en skärgårdsklippa…
  Eller hur?

 57. Uffeb… vet du inte att spermiehalten och simförmågan sjunkit med hälften, i västerlandet?
   
  Vilken stubbe har du sovit under?

 58. Lena Krantz

  Uffeb
  Nejdå, forskmannen som intervjuades menade faktiskt här och nu. Men ok då, medelålders i alla fall. Men det viktiga är att vad som styr produktionen utvecklas redan i forsterstadiet och därför handlar det om vilka kemikaler som den unge mannen utsattes för som foster. Skillnaden är alltså vad den medelålders mannen utsattes för som foster och vad den unge mannen utsattes för.
  Den medelålders har fler än den unge mannen…
  Hur kul känns det?
  🙁

 59. magnus

  Gunnar Littmarck

  Jag misstänker att Levi Strauss till avsevärd del är ansvarig för detta. Men det är min egen teori:-)

  Och så miljögifterna förstås

 60. Lena Krantz

  Gunnar Littmarck
  Ha ha….fast du klarar dig ju från just detta tror jag…

  Mmm…ser fram emot det där med en solig klippa och whiskey och en massa prat..

 61. Labbibia

  Gunnar L # 56
  Jajemän! 🙂

  På söndag ska båten i sjön!

 62. Det där med minskande spermier hos män trodde jag var en myt orsakad av en dåligt utförd undersökning. Under 1950-talet räknades spermier bland män i New York. På 90-talet gjordes undersökningen om, men nu bland män i betydligt fler städer i världen. Av någon okänd anledning har män i New York mer spermier än genomsnittsmannen i världen. Studien tycktes visa en minskning av spermieproduktionen med tiden, men resultatet berodde i stället på att män på betydligt fler ställen i världen undersöktes vid det andra tillfället.

 63. Gunnar L #57

  Jag minns att jag fick golfbolllar när jag fyllde femtio.
  Och det fanns ett gratulationskort:

  ”Ju äldre herrar desto mindre bollar”.

  I övrigt hänger jag inte med i hur spermierna utvecklas i olika delar av världen. Jag har fullt sjå med att fundera över om mina egna ska få delta en gång till.. 😉

 64. Men Lena
  Räkna spermier i sin egen kropp låter lite kinky enligt mitt sätt att se och dessutom lite orealistiskt.
  Men kanske ett ämne för Rosenberg och Lundgren att forska på.
  Dessutom, ligger det inte i sakens natur  att människan har  lite kemikaliier  i kroppen?
  Eller måste jag se filmen?

 65. Lena Krantz

  Lars Kamél
  Ja inte vet jag vilka undersökningar som är rätt eller fel men det var i alla fall så de sa i filmen.
  Jag själv tyckte i alla fall att filmen var skrämmande och då gällde det verkligen inte bara spermier utan ex att du idag har typ ett par hundra kemikaler i din kropp som inget vet hur de påverkar, framför allt inte tillsammans.
  Nog tycker jag att betydligt mer forskaranslag skulle läggas på detta. Flytta lite stålar från klimatforskningen till gifter och kemikalier så får vi kanske lite nya perspektiv.

 66. magnus

  Lars Kamel

  Intressant

  Det låter onekligen som en ”faktoid”

 67. Lena Krantz

  Rosenhane
  Ja du skall se filmen, jag tycker att alla skall se filmen.

  Något av en väckarklocka faktiskt även om man inte skall överdriva för det. Men som sagt var, istället för att lägga ner miljarder på en gas som skall vara där den är borde vi väl kunna lägga lite på att forska i saker som är där de inte skall vara…

 68. Lena Krantz #58

  Givetvis är det trist om mina barn och barnbarn har drabbats mer av miljögifter än vad jag har.

  Och trist även när det gäller spermier och reproduktionen.
  Självklart!

  Hur tolkade du mitt inlägg?

 69. Det viktiga kan ändå inte vara hur många kemikalier vi har i kroppen, utan i vilka halter de förekommer. Är det i halter långt under vad som är farligt, finns det ingen anledning till oro. Fast oro vill ju milöorganisationerna att vi ska känna, för det är så de får medlemmar och donationer.
  Aldrig någonsin ser jag det nämnt vilka halter dessa ämnen har uppmätts till i människokroppen. Och vilka gränsvärden som finns. Bara det gör mig misstänksam. Om de hade hittats i mängder som har konstaterats vara farliga, skulle det nog nämnas.
  Fast jag inser att det finns en liten risk i att gränsvärdet för varje ämne tas fram var för sig. Ingen undersöker om en kombination av ämnen kanske är farligare än vad summan av varje ämnes gränsvärde kan få oss att tro.

 70. Lena Krantz

  Lars Kamél
  Hmm…har du sett filmen?
  Ha ha…men allvarligt talat så var det just det som de hade börjat upptäcka, dvs att testerna visar en sak men utfallet i verkligheten visar en helt annan sak.
  Ungefär tvärtemot AGW skulle man kunna säga vilket är också varför jag tycker att det är allvarligt. Empririska observationer är bland det viktigaste verktyget vi har…

 71. Någon gång under åttiotalet tvingades jag se en domedagsfilm av Stefan Jarl. Jag minns inte vad det hette, men även då var det kemikaliesamhället som var på tapeten. Sedan dess är jag lika skeptisk till hans filmer som till En (annan) obekväm sanning. Den gången var det gamla skolöverstyrelsen som tyckte att S. Jarls film skulle visas i skolorna och skeptisismen blir ju inte mindre nu av att Klotet uppmärksammat den.  

 72. Detta är min ogrundade teori (till skillnad mot  min kunskap om CO2-hotet, där kan ni bara komma igen, varsågoda, jag utmanar alla som tyr sig till CO2-hotet, tag mig i grupp, offentligt, vinner ni ska ni få en miljon SKR och all min heder och sans)….
  Den ökande andelen syntetisk östrogen i våra ekomiljöer är orsaken till vår sjunkande spermiekvalitet…
   
  Kanada – 50% bland 20 åriga pojkar.. samma i de flesta länder med vårt klimat och vår välfärd, undantaget!!!!!!
  Riktiga karlar med SiSu… finska pojkar har idag samma spermiekvalitet som sina far och mor föräldrar…..
   
  Var beviljas mest nya kärnkraftverk, här i den övre delen av Europa???
   
  Jo det är nu empiriskt bevisat att kunskapen om vår nya kärnkraft korrelerar med pojkars fortplantningsförmåga… och så jag he he he he he eh eh I´m the wild card….
   
  Karlar med kraftiga stakar, gillar den nya kärnkraften…
   
  Allt är bevisat, forskningen visar ett entydigt resultat.. eller hur IPCC,?,, åtminstone TTPP?  vist har vi rätt att hålla i pitten och känna stolthet?
  Nähä… ska jag sitta å pissa ????
  P.S, i vilket byxben ska jag leda ner min lekamen så inte uppenbarelsen av en fin tjej slår sönder inredningen? D.S.

 73. Lena Krantz

  Ann L-H
  Fast du kanske skall tänka om lite där. Jag menar, han kanske har rätt? Eller så har han snöat in på sitt vis, men hur som helst så tål det hela att undersökas vidare tycker jag.
  Bland det viktigaste var också att kemikalierna fritt tar sig in i hjärnan på det växande fostret och kan påverka inlärningsförmågan mm.

 74. Lena Krantz

  Uffeb
  Trist verkar vara en aning i underkant om det visar sig att det får allvarliga konsekvenser eller hur?

 75. Lena Krantz

  Gunnar Littmarck
  Ligger det någon sanning i det där, dvs att finska pojkar är ett undantag?

 76. Lena Krantz #74

  Håller med…
  men jag kan liksom inte tänka mer än max tre generationer framåt.
  En defekt i min hjärna kanske…

 77. Tack Ann L-H
  Du satte  kött på det benet som jag förnam bakanför panncentralen.

 78. … jag kan tänka och fanttisera betydligt längr, men jag kan inte visualisera några personliga kopplingar till nära och kära, eller bankkonton…

 79. ThomasJ

  Snacka om ’klimax’….:

  http://online.wsj.com/video/inside-a-russian-billionaire-300-million-yacht/B91C478A-E6BB-4FCA-BD8C-61A1E79AB0B0.html?mod=djemWMP_h

  Mvh/TJ

 80. Lena Krantz

  Ann L-H
  Man kanske inte skall avfärda allt som forskarna kommer fram som på någon slags automatik.
  Det är ju trots allt så att vi idag släpper ut ca 500 gånger kemikalier jämfört med typ 50-talet. Plus att man har utvecklat X antal nya molekyler, dvs sådana som inte finns i naturen.
  Naturligt är väl ändå något bra och onaturligt något mindre bra och nog behöver vi väl forska i vad och hur vi påverkar med dessa nya molekyler?

 81. Lena

  rättat inlägg:
  … jag kan tänka och fantisera betydligt längre, men jag kan inte visualisera några personliga kopplingar till nära och kära, fastigheter, egendomar eller bankkonton…

  Det måste vara betydligt jobbigare att tänka på framtiden långt bort för de som äger fast egendom i form av stora marker eller herresäten… 😉

  Dom borde få ett skatteavdrag för ”framtidsbekymmer”

 82. Lena Krantz

  Uffeb
  Fast du behöver ju bara se till dina barn och barnbarn, det är väl inte så långt in i framtiden eller?
  Ja om du har några, det vet jag ju inte men annars har du väl syskonbarn etc…

 83. #80
  Jag med min blygsamma kunskap i biokemi undrar???? Peter Stilbs, var är du!
   
  Jag har lekt med svenska myndigheter och kom fram till att de redan för 15 år sedan släppte igenom 20.000 nya syntetiska molekyler(ämnen) vart år, utan att fatta någon ting (som vanligt)…
   
  Har jag relevans i min oro mot alla nya ämnen (som regel inom kosmetik och ytbehandling av prylar…)?
   
  Orkar inte plugga djupt i alla discipliner, men får jag mothåll. tar jag liksom du I.

 84. ThomasJ

  Lena K #80: ”Man kanske inte skall avfärda allt… ” 
  Förvisso! Betänkt [dock] den ackumulerade mängd av [klimat-] ’forskares’ falsarier, är det ruggigt svårt med förtroendemobiliseingen – snudd på oavsett.
  Detta, fötroendeförlusten ToT för ’science’, har oxo påpekats flerfalt i flertal media, förutom svensk public service… of course… [..keep ’em doofed, and yu rule ’em..] 😉 

  Mvh/TJ
   

 85. Lena Krantz

  Gunnar Littmarck
  Just ja, ytbehandling av hårdplast var en viktig sak bl a därför att det finns i barnens leksaker och tas upp i kroppen direkt när du tar i dem.

  Ja inte fasiken vet jag, jag har bara sett en film, men jag känner att jag vill veta mer i alla fall för nog kändes det oroande!

 86. Gunnar Strandell

  Lena #54
  Jag tror att Stefan Jarl visat dig världen genom Overtons fönster: http://andaslugnt.blogspot.com/.

  En känd orsak till lågt spermietal är värme, och det kan förklara en nedåtgående trend. 

 87. Lena – efter alla ohållbara hot som vi efter hand levt under så lyser min varningslampa så snart NGO-rörelsen engagerar sig.  

  Finns det politiska motiv till att stoppa några kemikalier blir det säkert stoppade oavsett om det är motiverat av andra skäl eller ej.  Här på bloggen var det ju någon som nyligen påpekade att CO2 i höga koncentrationer är ett gift för kroppen. Det gäller ju vatten och vilket ämne som helst så vill man av någon anledning bannlysa en molekyl och är det säkert möjligt bara man finner rätt retorik.

 88. Lena #82

  Jag har två barn och två barnbarn och dom betyder väldigt mycket för mig. Dessutom lever min mamma fortfarande och är pigg trots hennes 96 år.

  Jag fattar inte riktigt varför du tror att jag inte bryr mig om framtiden…
  Men längre än tre generationer, eller fyra kanske, kan min hjärna inte hantera…

  Jag ägnar mest tid åt nuet och konsekvenserna av mitt liv för mig och de som finns nu. Ungefär … 😉

 89. Lena Krantz

  ThomasJ
  Jag tycker att det är väldigt tråkigt om du har mist förtroendet för alla forskare bara för att Hockey-sticksgänget betedde sig som skit.

 90. Lena Krantz

  Uffeb
  ”men jag kan inte visualisera några personliga kopplingar till nära och kära,”
  Nåja, du menade kanske inte så.
  Själv känner jag mig lite tveksam för jag har själv syskonbarn som har typ ADHD störningar. Två av tre faktiskt vilket får i alla fall mig lite fundersam.
  Jag har två barn och inga barnbarn än tack och lov…*fniss*…då skulle de kunnat vara med i ett program om tonårsföräldrar. 
    

 91. ThomasJ

  Lena #89: Märkte du inte ’snudd på’… ? 😉

  Nej, där finns en hel del ’kvar’ i förtroendetanken att appliceras på/till ’övrigt’.

  Ikväll var jag på ett ’förmöte’ inför måndagens ’riktiga’ möte i ’Samhällsbyggnadsnämndens Arbetsutskott’ [SBNAU] & där angavs en ’risk’ [i ett bygglovsärende] att ”… ja, men vad gör vi om/när havsytan stiger med två meter…?
  [uttryckt av ledande politiker i kommunens majoritet…!]

  Snacka om att Bluffen sitter djupt bakom tapeterna!!

  Mvh/TJ

 92.  
  En fundering,
  vi har i Sverige en kulturminister, Lena Adelsohn som under sitt paraply också har idrotten i Sverige. Vi har på samma sätt kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm.
  Jag skulle tro att i England, Frankrike och Italien skulle man aldrig komma på tanken att diversifiera sina respektive kulturdeprtement; kultur i France och Italien är alldeles för viktigt för att buntas ihop  med andra domäner såsom idrotten till exempel.
  Är detta svenska förhållningssätt ett uttryck för att vi inte tar vår kultur på allvar?
  Jag menar konst museer teater opera vår historia mm får här i Sverige samma valör som idrottshallar och äventyrsbad. Tror jag vore omöjligt söderöver.
  Kultur är inte särskilt viktigt i Sverige eller?
   
  Kataklysmiskt för oss i så fall…

 93. ThomasJ

  Rosenhane #92: En, av många, bärande basics i ’den svenska modellen’, är just att blanda ihop ’allting, inkl. all’, t.ex. kultur, i en och görligast ’samma soppa’, ety då försvåras identifiering av fel & ’misstag’. [lite av Macchis kör]

  Mvh/TJ

 94. Lena Krantz

  ThomasJ
  Ok då, snudd på är inte alla

  Men sa de verkligen så? Herregud, hur insnöad får man bli?

 95. Lena Krantz

  Nåja, nu är det hög tid att sova här så att man orkar med Järfälla manskör imorgon…

  😀

  Ha trygga drömmar alla som skall sova och även ni som redan sover..

 96. #85
  Lena, och alla andra.
  Denna blogg läses av Sveriges bästa forskare på alla naturvetenskapliga discipliner, vi får fråga… eller ????
   
  Jag har kört över många doktorander med professorer men det finns många kvar (Calle Berglöf, du kommer gå i från din handledares uppfattning)..he he he he som ska köra över mig…. aj aj aj, jag har fel aj aj aj, ger mig….
   
  Så nu när CO2-hotet saknar vetenskapliga argument, kan vi passa på…. he he he he..
   
  Peter, hur är det med 20.000nya syntetiska ämnen vart år? klara bara finska ballar det?
  Blir världen befruktat av finsk SiSu? eller kan vi mesar finna ett spermieökande ämne?

 97. Uffe
   
  Jag tycker att det är jättekul att din mamma är 96 och fortfarande mår bra men när du kör det för femtielfte gången börjar det påminna om hemmapojken  i ”Varuhuset” eller vad såpan hette.
  Väx upp!

 98. ThomasJ

  Lena K#94: Japp,!
  Insnöad? – Japp, you bet! – liggande ’åtta’ = dimensionen hur mycket….

  Mvh/TJ

 99. Sov Gott Lena…
  Är det bara jag som fått uppleva en IRL-kram från Lena?
   
  (totte skryter med en IRL-kram från maggie… men det tror jag inte på, maggie är nog bara virtuell skapelse…)
   
  Super, det rekommenderar jag alla att eftersträva…. en IRL-kram från Lena K.
  God natt
  Sov
  Gott och
  Dröm
  Vackra
  Drömmar………..

 100. ThomasJ

  Gunnar L #96: Har defintitivt inget emot att framtiden(s) är befruktade av SF:are… ’s’…. Tvärtom, ph**n sicket lyft det vore! 🙂

  Mvh/TJ

 101. ThomasJ och alla andra.
  Kan vi inte utveckla maggies blogg?
  Vi kan kommunicera på alla naturvetenskapliga plan, i elitklass (den du TTPP, det visste du men ville inte att jag skulle skriva)
   
  Alla som har en fråga eller undran, k0m igen…
  Här rätas frågetecken ut… Nja…. jag gissar att vi tränger hjälp från både MånsB och gud förbjude…. ErikSvensson…..
  Men de lovar jag, kommer ställa upp. om jag så ska tända min största biobrännare i rumpan på gossarna med biokunskap…
   
  Eller hur MånsB och ErikS?
  P.S. alla med naturvetenskaplig kunskap kommer ställa upp i alla andra discipliner, måste jag så tar jag era bioplatser…..D.S.

 102. Nu blev jag så pigg (speedad) av alla tankar, så jag tentar av en i geologi…
   
  Om de ger mig fel eller reprimander, ska jag sona med bar rumpa i 65 knop… runt ……  Möja 3 varv… o.k.?
   
  P.S. feta gubbrumpor har ett negativt värde såsom vindkraft..D.S.

 103. Slabadang!

  Nattgodis!
  Läste nyss Climateaudit och kan konstatera att klimatvetenskapen är av så amatörmässig att man tror inte att det är sant det man läser.
  Tänker de självkritiskt överhuvudtaget?? Eller är det ”anything goes” som gäller? Man skulle testa att skriva en artikel om ”trumpetsvampens betydelse för granens metanbildning” och bara hitta på från början tillslut och skicka in!!? Kryddar man med ordert klimat nånstans så hamnar den säkert till slut i nåt IPCC kapitel.

 104. Jag tycker det var mesigt av alla utom VK, (ledare i vetenskapsakademien?)  som inte tog sig tid att vara med på framtidsseminariet i V-Ås….
   
  Det är många fler än Peter Stilbs som borde hjälp till..
   
  Nu fick jag bara hålla 60% av mitt seminarium…
  Jag lovar att jag skulle kunnat bryta igenom om blott Peter Stilbs varit där… Håkan Sjögern var en klippa med Totte och många fler, men vi skulle behövt den vetenskapliga dagsaktuella tyngden…
   
  Nu var det mest bara Calle från KTH som ändrade sin uppfattning…
   
  Ge mig en publik och jag ger oss alla en möjlig god framtid…
  Yes we can!

 105. Peter Stilbs

  Gunnar Littmarck #104 – sorry – jag har haft hemskt mycket att göra på olika plan senaste tiden.  Nästa vecka blir nästan likadan.

  En annan insats i frågan  kommer ni säkert att få läsa om här i slutet av nästa vecka – och kanske det också kommer något glädjande på måndag den 3 maj – men man vet aldrig.

 106. Torsten Wedin

  Jag ber att få påminna om mitt bildspel med Kjell Dubergs bilder från kärnkraftseminariet.
  http://torstenwedin.se/kduberg/
  /Totte

 107. Torsten Wedin

  Gunnar:
  Det är mycket troligt att du får hålla ditt föredrag på AFI (ABB Free Innovators) http://www.afi-vasteras.se/
  Jag tror att mer än hälften av de drygt 50 som avnjöt ditt fördrag omm kärnkraft kom från AFI. Jag tar på mig skulden för det.

  Jag har känningar i Tekniska Klubben i Västerås också. Jag tror att jag ska kontakta Harry Frank, en tidigare jobbarkompis. Är inte han ordförande i Kungliga Vetenskapsakademin, där också Kent Persson (v) håller till? Kent blev ju uppläxad av Fred Goldberg i Västerås i januari. Förresten, jag håller Fred informerad om vad som händer i Bästerås.
  /Totte
  PS
  Gunnar, Maggies kram var verklig. Och om jag inte minns fel så fick Lena en liten kram av mig vid klimatdebatten. Om jag minns fel så får vi rätta till det 😉
  DS

 108. Torsten Wedin

  Gunnar:
  I går blåste jag ur vinterluften ur SAAB:en. Det blev en lång tur nercabbat. Så jag fick litet färg i ansiktet. Jag, vet. Helt OT
  /Totte

 109. Torsten Wedin

  Jag vill också påminna om nästa ”event” i ”Bästerås”.
  http://torstenwedin.se/solenergi
  På onsdag 5 maj går ett seminarium om solenergins möjligheter av stapeln i ”Bästerås”
  Tid: 18.30 5 maj
  Plats: Vuxenskolans lokal, Ö. Kyrkogatan 3, Västerås.
  Karl-Erik hälsar alla hjärtligt välkomna.
  /Totte

 110. Torsten Wedin

  Peter #105 etc:
  Det skulle vara väldigt trevligt om du kom till våra ”event” i Bästerås. Du skulle ge tyngd åt publikkommentarena. Förresten, Karl-Erik Andersson kanske kan arrangera något där du är huvudperson.
  Ha en bra valborg och var inte alltför ”plakat” 1 maj 😉
  /Totte

 111. Bertel

  Torsten Wedin#110

  Är ni bäst vid er ås 🙂

 112. Labbibia

  Lena Kranz # 90
  Det där med olika bokstavskombinationer är väldigt intressant.
  Frågan är om  exempelvis ADHD är en ”ny” diagnos/sjukdom, eller om det bara är så att vi först nyligen satt ett namn på symptomen?
  Själv kan jag på rak arm minnas åtminstone 3-4 kamrater när jag var barn (60-talet), som betedde sig som om de led av någon form av ”bokstavsdiagnos”

  Det var de som var ”modigast” dvs, de verkade inte förstå riskerna de utsatte sig för. Klättrade högst upp i ex en tall, jumpade glatt på isflak ute i isrännan på fjärden, osv.

  Vilket osökt ger mig tanken att de som vi läser om som historiska ”hjältar” kanske ofta hade  någon slags ”bokstavskombo”?  

 113. Torsten Wedin

  Labbibia #112:
  Mycket intressant fundering. Vad hade Kalle Dussin (Karl XII)?

  När han kom hem från Bender gav han Emanuel Swedenborg i uppdrag att konstruera ett talsystem med basen 64. Swedenborg avrådde från en så stor bas, med motiveringen att den vore svår att använda för personer med ringare fattningsförmåga än kungens.
  /Totte

  /Totte
   

 114. Torsten Wedin

  Bertel #111:
  Ja, faktiskt. Vi har ju Badelundaåsen.
  /Totte

 115. Labbibia

  Torsten W # 113
  Jo, jag har läst lite om det där. Intressant.
  Med min arma fattningsförmåga frågar jag mig dock vad fördelen skulle vara? Själv inbillar jag mig att det nuvarande systemet är det omtimala?

  För övrigt, när det gäller Kalle Dussin, finns det ju andra saker man kan undra över. Var han en fullblodspsykopat, eller var han bara ett resultat av den tid och de värderingar som gällde då?

 116. Labbibia

  Totte
  Betyder ”Aros” ås?
  Västerås kommer ju av det gamla ”Västra Aros”

 117. Torsten Wedin

  Labbibia #116:
  Aros betyder åmynning. Den västra åmynningen (Västra Aros) heter numera Västerås, den östra heter Uppsala.
  /Totte

 118. Torsten Wedin

  Labbibia #115:
  Det finns faktiskt folk i Mexico och Californien som räknar med basen 8. Dom räknar alltså mellanrummen mellan fingrarna i stället för som vi, räknar fingrarna. Man kan ju hålla 8 fiskar mellan fingrarna, fyra per hand. Och danskar och fransmän räknar ju litet grand med basen 20 (quatre vingt, fyra gånger 20). Men dom gick ju barfota så dom kunde räkna med tårna också. Jag letar fortfarande efter något folk där de manliga räknar med base 21 😉
  /Totte

 119. Skogsmannen

  Totte!

  Betyder detta att Uppsala i konsekvensens namn egentligen borde heta Uppås eller snarare Österås. 🙂 😉

 120. Torsten Wedin

  Skogsmannen:
  Jo, Österås borde det vara. Men så blev det inte.
  /Totte

 121. Labbibia

  Totte # 118
  Hahaha…. 😀

  Jomenvisst. Och det är väl inte så fasligt länge sen vi gärna använde talet 12 i stf 10? Tänker på uttryck som just ” ett dussin” (12) eller ”ett gross”(144)  alltså 12 x 12 (för de yngre läsarna som inte är bekanta med begreppen)

 122. Torsten Wedin

  Det där med namn på orter är intressant. Gävle kommer ju av Gevalia som lär betyda Gävle på latin. Företag ja, Scania lär betyda Skåne på latin. Då tror man att Vabis också är latin (Scania Vabis) men det är förkortning för Vagnsaktiebolaget i Södertälje.
  /Totte

 123. Torsten Wedin

  Labbibia #121:
  ”(för de yngre läsarna som inte är bekanta med begreppen)”

  Du menar väl ”För de yngre läsarna som inte är bekanta med multiplikationstabellen” 😉
  /Totte

 124. Labbibia

  Totte # 123
  Det var du som sa det! 😉

  Nej, usch, nu måste jag slita mig från datorn. Båten ska tvättas och vaxas inför sjösättningen, och tyvärr verkar det inte fungera något vidare från min bekväma plats vid ”burken”

  Men jag har efter noggrant funderande och kalkylerande kommit fram till att det ändå är mycket bekvämare och enklare att göra det arbetet när båten ligger på land…. 😉

 125. Torsten Wedin

  Labbibia:
  Lycka till med båten och ha en riktigt trevlig valborg. Jag funderar på att vara ”plakat” 1 maj 😉 
  /Totte
   

 126. Labbibia

  Totte
  Detsamma!
  Plakat eller inte, jag har faktiskt ibland funderat på att göra just det. Börja demonstrera utanför riksdagshuset mot den ”klimathotspolitik” som förs.
  Bara ett problem……tid! Den räcker inte till riktigt….
  Nej, off we go!
  Trevlig valborg!

 127. Bertel

  Labbibian#126

  Det samma och lycka till med båten.

 128. Måns B

  Gunnar L, Lena K och ni andra
  Spännande tråd.

  Jodå Gunnar jag ställer gärna upp 🙂 , Erik kan jag inte svara för.
  Vad det gäller ämnen som påverkar hormonsystemet och fertiliteten så är dessa kända sedan tidigare, man känner till en stor mängd ämnen indelade i drygt 40 grupper som ger denna typen av påverkan.

  Jag hinner inte leta upp så många nu men jag har tidigare spamat Gunnars blog med en del.

  Ämnena har sitt ursprung i flera olika källor utöver de självklara som exempelvis restämnen från p-piller mm givna till människor och djur. De vanligast förekommande ur ett globalt perspektiv är bekämningsmedel inom jordbruket där det mest kända nog är atrazine (numer förbjudet i Sverige och EU) men det dyker hela tiden upp nya varianter och även de gamla klassikerna som PCB och DDT är kända för att de denna typen av störningar. 

  Men det förekommer också i plaster (senaste larmet kom från båtfärger i haven), tungmetaller, förbränning av långa klorerade kolväten och en mängd andra områden (i Sverige såg man exempelvis att restprodukter från klorblekning inom massaindustrin gav dessa effekter på fisk och groddjur). Den som vill lära sig mer kan söka på Endocrine disrupting compounds (endokrina störninga +kemikalier på svenska) länken är till en sammanfattande artikel men det många finns fler. 

  Hos människa har man funnit en korrelation mellan spermakvalitet (och mängd) och andelen jordbruksmark men man har inte rätt ut de ulitmata mekanismerna ännu, forskning pågår.

  Gunnar, jag har inte sett kopplingen mellan kärnkraft och spermakvalitet (men det var kanske inte den du syftade på).  Däremot så har man sett att aborrar blir feminiserade av kylvattenutsläpp till kärnreaktorer (minns inte vad det skulle bero på nu). 

  Stämmer din tes så har jag en alternativ slogan till din.

  Killar som gillar kärnkraft har rent mjöl i påsen 😉

 129. Måns, med dina vanliga synpunkter på överbefolkning mm borde du väl välkomna att spermiekvaliteten sjunker pga av (för?) mycket mänsklig aktivitet. Ytterligare en trevlig självreglerande mekanism hos det vi kallar ’naturen’ …

 130. Måns B

  Jonas #129

  Jag brukar inte uttrycka så mycket synpunkter om överbefolkning, utan snarast vara av åsikten att när vi nu har en växande befolkning så ska den påverkan vi gör på miljön minimeras, helst hållas på nollnivå, medan vi blir fler.

  Om detta sedan hämmar takten vi ökar i antal med till vi funnit de rätta teknikerna tycker jag att det är där man bör ta kostnaden och inte i uppstädningskedet eftersom detta på sikt både blir sämre och dyrare.  Det gäller såväl effekter på människan som restan av det som vi kallar ’naturen’.

  Självreglerande kan man väl se denna effekt som på sikt, hade den då främst agerat på människan så hade den förmodligen redan varit åtgärdad.  Nu ser vi huvudsakligen effekterna hos de djur som lever i vatten eftersom det är där som många av ämnena hamnar.

  Men känner man till hormonsystemen (de endokrina) så vet man också att vi skiljer oss inte särskilt mycket från dessa organismer och att även vi påverkas av dem.

  Är detta alltså en feedbackmeckanism som du tror på då Jonas ? 😉

 131. Världen är full av negativa återkopplingar …. om du försökta vara ironisk där på slutet förstår jag faktiskt inte hur

 132. Skogsmannen

  Måns #128!

  Det var rätt länge sedan jag höll på med akvaristik, men jag är bestämd i min uppfattning att när man odlade vissa fiskar så var temperaturen i vattnet avgörande för könsfördelningen  (sydamerikanska dvärgciklider exvis Apistogramma-arter).

  Feminiserade abborar (vad det nu betyder) behöver alltså inte vara ett ”bequerel-problem” (antar att du ser den typen av koppling eftersom du nämner ett kärnkraftverk).

 133. Måns B

  Nä du har rätt Skogsmannen, temperaturen påverkar också och det kan nog stämma att det var fallet med just kylvattnet, dvs något tempberoende.

  Feminiserade fiskar (och amfibier) kan exempelvis innebära att man hittar hanar med ägg i könscellerna och kraftigt nedsatt spermaproduktion.

  Dom reagerar alltså hormonellt som om dom vore helt eller delvis honor vilket då minskar deras manlighet.

  Samma typ av effekter lär man inte finna hos däggdjur, men ’manligheten’ kan minska och förmågan att reproducera sig.

 134. pekke

  För mycket öl ??
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-sperma-battre-an-dansk_64785.svd

 135. bom

  Lägg ner Klimax!

 136. Lena Krantz

  pekke
  Det var som tusan, finska män har alltså bättre spermakvalité än svenska män (eller danska)!
  Märkliga saker hända
  😀
   

 137. pekke

  Lena
  Och deras intag av alkoholhaltiga drycker eller nikotinhaltiga droger är knappast mindre än här i svedala eller att de skulle ha bättre reningsverk än vi har, fast de bastar ju mycke mer än vi gör så det kanske är grejen !
  Mer bastu mer fertil   😉

 138. Skogsmannen

  Lena!

  Snackar vi kvalitet eller kvantitet, blir inte klok på vad vi snackar om.

  Mina egna erfarenhet (vad de nu är värda för andra än mig själv och mina barn) säger att det inte är ett kvalitetsproblem. Är det ett kvantitetsproblem så är det väl bara att kompensera genom några extra ”skott i råttan”. Vem är ledsen för detta, jag menar……….(hu, vad säger munnen, fy skäms….).

  Ja, ja. Man får inte roligare än vad man gör sig!

  God natt, alla ni därute!

 139. Lena Krantz

  Skogsmannen
  Ha ha ha…

  godnatt på dig du!

  Sov sött!

  😉

 140. Lena Krantz

  pekke
  Fast det ÄR ju faktiskt intressant med detta mysterium…

  Hmm…det kanske är bättre med vodka än öl eller vin?