Klimatnyheter från Grönköping

Vår vän Rolf Oward följer den klimatpolitiska utvecklingen i föregångsstaden Grönköping. Denna gång handlar det om vindkraftsproblem:

Då det inkommit

protester mot det ihållande oljud, vilket rotorbladen å vindkraftverket Romson II orsaka, har miljönämnden i Grönköping sett sig nödsakad att uppmana vindkraftverkspersonalen att ”icke köra kraftverket när det är vindstilla, då oljudet hörs som bäst då”.

GK miljönämndDelar av miljönämnden i Grönköping diskutera Romson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Karl Eider

    Miljönämnden kanske skulle ha läst detta:

    http://snurrigt.vildavastra.se/?p=3920

  2. Lasse

    Öronbedövande tystnad från vinden idag:
    Danmark som är en föregångare inom vindkraften kör nu med fossilt till 88%
    http://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
    Gissar att det är värmekraft eftersom våren också vägrar värma -just nu!

  3. Lasse

    #1 Intressant detta med ljudstörningar, de är nog mer omfattande än vi vill kännas vid.
    Ljusrör brukar brumma, nätaggregat till den klockradio som står vid sängen är väldigt störande osv.
    Ljusröret åkte ut, nätaggregatet ersattes med batteri-nu är det bara mänskliga störningar kvar.
    I samhället så tystas järnvägar rätt effektivt med bullerskydd upp till hjulens överkant, bilarna går över till el och smyger fram. Snart är det bara löv och grusblåsarna som stör!

  4. Christer Eriksson

    Från Torpanytt.

    Angående besvärande buller från dessa
    vindsnurror som numera orsaka besvärande buller så vore det kanske dags att utveckla någon typ av ljuddämpare att montera på dessa apparater.

    Enligt Ingenjör Db Bullerström så vore något sådant möjligt att utföra.Dock skulle detta påverka snurrhastigheten menligt,vilket skulle göra att elektrisiteten icke skulle räcka att tända stadens ljus.
    Han rekomenderar istället att det utdelas gratis bomull att stoppa i öronen vid behov.

    CH Eriksson
    Ansvarig utgivare
    Torpanytt

  5. Sören G

    DN med källkritik som metod är väl en nyhet i Grönköpings anda. Det var väl längesedan som DN månade om yttrandefrihet och källkritik.
    https://campaigner.dn.se/prenumerera/dnse/FB_1_99_TV/?utm_medium=social&utm_source=facebook%2Binstagram&utm_campaign=Kampanj+-+remarketing-april-frukost-budskap&utm_content=Kampanj+-+remarketing-april-frukost-budskap+-+Kampanj+april+-+lookalike+1%25+-+OFFSITE_CONVERSIONS+-+IMPRESSIONS+-+Link+Post+-+Kampanj+budskap+bild2&utm_id=58ff60c7a5ec6c30697fb6a3

  6. Björn-Ola J

    #2
    Angående kontrollrummet.
    Jag ser att Danmark och Tyskland just nu har en nettoexport till Sverige.
    Varför importerar vi kolkraftsel när vi har ett elöverkott och exporterar el?
    Vi exporterar mer el till Polen och Litauen än vi importerar från Tyskland och Danmark. Är det el som i princip tar omvägen via Sverige? Ett sätt att flytta energi genom att vi importerar och förbrukar den elen och exporterar motsvarande till andra länder?

    Ibland ser man siffror på att vi i Sverige förbrukar kolkraftsel trots att vi inte har en sådan elproduktion i Sverige samtidigt som vi har ett överskott. Jag har alltid sagt att det bara är på papperet och vid ytterst få speciella tillfällen. Det sker ju ett utbyte av el på pappret mellan olika bolag, exempelvis när danska bolag vill sälja ”klimatneutral el” till sina kunder. Då byter man el med svenska bolag, men det är ju inget som sker i verkligheten utan bara på papperet.
    Men om vi förbrukar kolkraftsel för att flytta energi till andra länder, så blir det lite mer komplicerat.

  7. sibbe

    # 6 Björn-Ola J

    En vild gissning: Eftersom polackerna, dom jävlar, inte tar emot tysk mölleel mera (de har byggt en fasreglare inbyggt vid sitt elnät mot till Tyskland), så försöker tyskarna kringgå detta problem med sin överflödiga el, som ingen vill ha genom att skicka elen till Sverige, som skickar elen vidare till Polen… Tyskarna betalar säkert ett antal öre/KW/h -antagligen till Vattenfall –
    O du heliga enfald….
    Alla länder som gränsar till Tyskland håller nu på att installera sådana hinder för tyskarnas överflödiga el.
    Vilket leder till att det ännu blir dyrare för tyska elförbrukare. För man får helt enkelt stänga av vindmöllorna från nätet. Men de får betalt, det ser staten till.. Och räkningen betalas av förbrukarna. I fjol 26 miljarder € extra, jämfört med grannländerna.Den så överlägsna exportnationen får inte sin elproduktion i grepp. Energiewende på villovägar…

  8. Sören G

    Isbjörnarna är ju så gulliga
    https://detgodasamhallet.com/2017/05/12/att-gulla-med-isbjornar/

  9. Kenneth Mikaelsson

    No Idea Is Too Stupid For Climate Scientists

    https://www.youtube.com/watch?v=Z0EMEtHQ5aA

  10. Kenneth Mikaelsson

    Climate Scientists Are (Quite Literally) Flat Earthers

    https://www.youtube.com/watch?v=xu19QBgmkvI

  11. Kenneth Mikaelsson

    The Fake NOAA Time Of Observation Bias Adjustment

    https://www.youtube.com/watch?v=-oxKF6rW-W0

  12. Ingemar Nordin

    Sören G #8,

    Grön ungdom (och diverse riktiga riksdagspartier med makt över oss alla) på pricken! Vi är inte tillräckligt snälla mot isbjörnarna när de bara vill slicka oss på handen. 🙂

  13. Peter Stilbs

    Dagens Dilbert genomlyser klimatfrågans vetenskapliga grund

    http://dilbert.com/strip/2017-05-14

    Med Mann som gäst

  14. Karl Eider

    Hjärntvättade barn tror att all snö i maj är klimatförändringarnas fel. Så bra att det finns en enda förklaring för alla tänkbara vädertyper.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/har-har-det-snoat-flera-decimeter-i-mitten-av-maj

  15. Lars-Eric Bjerke

    #7 Sibbe,

    Elhandeln i Europa görs ju inte mellan länder utan mellan producenter och konsumenter. Högspänningsnätägarna samarbetar i organisationen entsoe (https://www.entsoe.eu/major-projects/network-code-development/updates-milestones/Pages/default.aspx) och reglerna fastställs av EU. Det jag har läst och sett är att EU går mot större integration av näten. Vissa länder eller delar av länder har gemensam frekvensreglering, men man kan också har olika frekvens och ha överföring mellan näten t.ex. med hjälp av likström. Jag har inte hört talas om att nätägarna kopplar isär befintliga nät. Har du någon exempel på detta?

  16. sibbe

    #15 Lars-Eric Bjerke
    Googla på: Neuer Phasenschieber zwischen Polen (resp.Tjecken) und Deutschland
    Du hittar en hel del!
    http://www.stromtarife-vergleich.net/energiepolitik/4223-polen-und-tschechien-schuetzen-sich-ab-2017-vor-deutschem-oekostrom.html
    https://www.energie-und-management.de/nachrichten/detail/phasenschieber-fuer-deutsch-polnischen-stromaustausch-113976

    STROMNETZ:
    Phasenschieber für deutsch-polnischen Stromaustausch
    Die beiden Übertragungsnetzbetreiber 50Hertz (Deutschland) und PSE (Polen) wollen mit Optimierungsprojekten den Lastfluss zwischen ihren Netzen optimieren.

    Im Mai wird der polnische Übertragungsnetzbetreiber PSE die ersten vier Phasenschieber an der 380-kV-Leitung Hagenwerder-Mikulowa, der südlichen Verbindungsleitung zwischen dem deutschen und dem polnischen Stromnetz, in Betrieb nehmen. Die Phasenschieber, mit denen der Stromfluss reguliert werden kann, befinden sich auf der polnischen Seite im Umspannwerk Mikulowa. Später sollen weitere Phasenschieber an der Leitung Vierraden-Krajnik, der nördlichen Verbindungsleitung, im deutschen Umspannwerk Vierraden installiert werden. Zuvor müsse noch diese Leitung vom 220-kV-Betrieb auf 380 kV umgerüstet werden, teilten die beiden ÜNB am 13. April mit. Dafür wird die Leitung im Juni für etwa zwei Jahre abgeschaltet. Danach kann auch die geplante Uckermarkleitung an diese Trasse angeschlossen werden. Die ÜNB gehen davon aus, dass sämtliche Arbeiten und Umrüstmaßnahmen bis 2020 abgeschlossen sind.

    Fasreglare för tysk-polska elbörsen
    Systemet två överföringssystemet 50Hertz (Tyskland) och PSE (Polen) vill optimera lastflödesoptimeringsprojekt mellan deras nät.

    I maj kommer det polska systemansvarige PSE ta de första fyra fasskiftare vid 380 kV ledning Hagenwerder-Mikulowa, den södra förbindelselinjen mellan de tyska och polska elnätet i drift. Fasskiftarna som tillåter att strömflödet kan regleras, är belägna på den polska sidan vid substationen Mikulowa. Senare ska ytterligare fas shifter på linjen Vierraden-Krajnik kommer den norra förbindelseledningen installeras i den tyska transformator Vierraden. Tidigare måste denna linje fortfarande uppgraderas från 220 kV till 380 kV drift två TSO informerade den 13 april. För detta är linjen stängdes i juni i ungefär två år. Därefter kan den planerade Uckermark linje anslutas till denna linje. TSO antar att allt arbete och ombyggnad kommer att slutföras av 2020.

    Även Tjeckien har samma planer: http://www.spiegel.de/wirtschaft/tschechien-stopp-deutschen-strom-transport-a-1036858.html

    I dessa grannländer är el-frågan lika eldfängt som Trumps mur. F.d. statsminister Tusk lade planerna på is. Han belönades av Tyskland (som är EU) med presidentämbetet .
    Men nya regeringen i Polen genomförde den, dom jävlarna…

    i all hast hittat:
    http://www.zeit.de/wirtschaft/2011-11/stromnetz-ringfluesse
    Fasreglare för tysk-polska elbörsen
    Systemet två överföringssystemet 50Hertz (Tyskland) och PSE (Polen) vill optimera lastflödesoptimeringsprojekt mellan deras nät.

  17. Allan Forsling

    Dilbert- den konversationen säger allt! Eller för att citera Ledin- lita på mig, jag är ju bankdirektör….

  18. Lasse

    Lite alarmism på Tyska:
    http://mediathek.daserste.de/W-wie-Wissen/Die-Sendung-vom-29-April-2017/Video?bcastId=427262&documentId=42493972
    Börjar 16:38.
    Kommenteras här: http://notrickszone.com/#sthash.2BIfAHcv.dpbs

    Varför är det så svårt att vara vetenskaplig utan att bli ovetenskaplig!

  19. Håkan Bergman

    Dilbert är en mästare på att visa hur galen världen är.
    http://dilbert.idg.se/dil20160630.gif
    http://dilbert.com/strip/2008-05-08

  20. Lars-Eric Bjerke

    #16 Sibbe,
    En ”Phasenschieber” används för att förbättra elkvaliteten dvs minska övertoner m.m. och få en mer sinuslik spänning, inte för att begränsa överförd effekt. De störningar som kan förekomma från vindkraftparker beskrivs i http://www.elforsk.se/Global/Vindforsk/Rapporter%20fran%20Vindforsk%20II/V-102%20ASP.pdf

  21. sibbe

    # 20 Lars-Eric Bjerke
    Men tydligen kan de också användas för att förhindra att ta emot el, som man inte vill ha.
    ” Diese Phasenschieber können geöffnet werden, wenn Polen oder Tschechen Strom einführen wollen. Wenn nicht, werden sie geschlossen.” se på n. Diese Phasenschieber können geöffnet werden, wenn Polen oder Tschechen Strom einführen wollen. ” Titta på mina länkar …
    – Phasenschieber kan också användas för att blockera el man inte vill ha…
    ..”.Phasenschieber som tillåter att strömflödet kan regleras”, så skriver tyska tidningar, som förfasar sig över att man inte vill ta emot tysk mölleel. Som jag förstår, så hålls Tyskland på vindfattiga dager delvis i gång från atomkraften i Frankrike och Schweiz, medan man försöker pracka på överflödet på grannarna i öst.
    Vad jag vet, så har en stor del av de avstängda tyska kärnkraftverk sådana Phasenschieber, och är på tomgång, en vild gissning, så kör det slut på bränslet. Man kör i tomgång, tills problem med överflödet av (vindkrafts) el på några minuter försvinner och det blir underskott. Så lär man jämna ut tillfälliga svackor – tills kolkraftverken åter kör med full effekt.
    Jag har kontakter till ett par personer som jobbar vid en sådan (avstängd) kärnkrafts- anläggning nära Rhen.
    De berättar att det nog händer några gånger i året, fastän i princip även alla kolkraftverk fortsätter med visserligen grundkapacitet, men det dröjer innan de får full effekt. Själv har jag absolut ingen aning om
    det hela annars vad jag läser i tidningar.
    I 20 års tid har man velat bygga nya kraftlinjer från Norr till Syd (där som industrin nuförtiden finns)
    Men mera än 50 km har man inte åstadkommit hittills. Nu planerar man nedgrävda likströmkablar,
    bara den förbannade kärnkraftindustrin betalar ( som man då vill avveckla – förstå sen den gröna tankegångarna…). Men inte ens sådana ned grävda ledningar accepteras av (tyska) invånare längs den planerade rutten. Inte över min bakgård-rörelsen! – Eltransportsföretagen är ovilliga att investera egna pengar.
    Så, nödlösningen har varit att man använde sig av grannstaterna Polen och Tjeckiens elsystem. Och faktiskt är med att finansiera utbyggnaden. Det blev snurra på tråden med framförallt Polen, som då – enligt tidningarna, försöker stoppa det här systemet. Den nya polska regeringen har storslagna planer på´att utvidga sin kolproduktion och underhandlar just nu med Kina om bygge av ett 10-tal nya kraftverk, – och bryr sig inte om några ”CO2 gränser” från EU. För de är nämligen frivilliga, som också Parisöverenskommelsen är. Man kan lova, men måste inte hålla sina löften.

  22. Björn

    Lars-Eric Bjerke [20]; Inte speciellt humoristisk läsning i din länk till Elforsk, men en mycket läsvärd rapport om problem och krav kring anslutning av vindkraften till SVK stamnät. Det är inte bara att koppla på. Hej SVK får vi koppla på här?

  23. Lars Cornell

    #20 LEB. Fasvridning på grund av avstånd är inte försumbar.
    Det blir en grad per 17 km om min huvudräkning fungerar.
    3^8 / 50 / 360 = 17 km
    Berlin – Wien – Warszawa – Berlin har triangelbenen ca 600 km.

  24. Lars Cornell

    Förtydligande behövs. Att Tyskland skickar el till Sverige som därefter går till Polen kan ha att göra med stabilitetsproblem med fasvridningar i nätet (gissning som saknar underlag). De slipper man vid likströmsöverföring. Å andra sidan tillkommer nätkostnader och förluster (gissar 20%). Vem som betalar dem skulle vara intressant att få veta.

  25. Lars-Eric Bjerke

    #21 Sibbe,

    Kraftbalans i nät
    Varje nätoperatör t.ex. vårt Svenska Kraftnät kan från sitt kontrollrum momentant stänga av eller reglera hur mycket effekt, som skall gå genom varje högspänningsledning mellan noderna (transformator- eller kopplingstationer). Till det behövs inga ”Phasenschieber”. Läs gärna på Svenska Kraftnäts hemsida (http://www.svk.se/drift-av-stamnatet/ )

    Kärnkraftverk
    Kärnkraftverk har inga”Phasenschieber”. Det behövs inte, deras generatorer producerar ström men en mycket jämn och fin sinuskurva. Förutom den aktiva effekten i MW kan man reglera hur många megavar d.v.s. reaktiv effekt man skall producera. Detta bestäms av nätoperatören och görs genom att ändra magnetiseringsströmmen till elgeneratorerna i kärnkraftverket.

    Avstängda kärnkraftverk
    De tyska och de svenska avstängda kärnkraftverken har inget bränsle i sina reaktorer och varken kan eller får köras på tomgång.

    Vem producerar eller levererar ström i och till Tyskland och vilken väg går den?
    Den producent som har lägst rörlig kostnad (inklusive subventioner) inom eller utom Tyskland producerar normalt efterfrågad energi. Nätoperatören bestämmer vilken väg strömmen ska ta.

  26. Lars-Eric Bjerke

    #23 och 24 Lars Cornell
    Om man har långa ledningar kan man behöva förse en del av nätet med reaktiv effekt. Det kallas att faskompensera, eftersom man minskar fasförskjutningen mellan ström och spänning. Man kan göra det genom att producera reaktiv effekt i ett kraftverks generatorer enligt vad jag skrev i #25 eller genom att installera faskompenserade utrustning t.ex. denna http://new.abb.com/se/om-abb/teknik/sa-funkar-det/faskompensering

  27. Lars Cornell

    #26 LEB. Tack för den länken, som synes av bilden är det inte gratis.
    De som har följt en väg parallellt med kraftledningar en längre sträcka har sannolikt iakttagit stora ”tunnor” upphängda på trådarna. Det är kapacitiv faskompensering.

    Som du beskriver kan man göra mellan två punkter och ett avlångt land som Sverige.
    Men hur åstadkommer man det praktiskt i ett Europa som är mer vidsträckt åt alla håll?
    Jag ser problemen (förorsakade av ändlig ljushastighet) men känner ej den praktiska lösningen som inte heller du ger svar på. Ett nationellt nät kan man lätt fixa. Ett stort Europeiskt nät är betydligt svårare och dyrare än vad det låter.
    Det är inte heller varken lätt eller gratis att effekt- och faskompensera i ett nät som svänger våldsamt med vindstyrka och soljus.

    När man skall leverera energi ut på nätet kan man göra på två olika sätt. Det ena är att öka spänningen. Det andra att vrida fasen så att generatorn ligger något före själva nätet. Det är teori, praktiken känner jag inte till. Men det kan nog du eller miljönämnden i Grönköping ge svar på.

  28. Håkan Bergman

    Inom järnvägen har man problemet med stora variationer i förbrukningen, tänk tungt godståg som går in i ett rejält motlut. Lösningen är att man sektionerat kontaktledningen så att varje sektion matas från en enda omformare, då spelar det inte så stor roll att frekvensen kan variera. Men den lösningen är väl inte att tänka på för det publika elnätet.

  29. sibbe

    Om elkraftöverföring och medel att stoppa fel el i ledning:
    Phasenschieber:
    Nu är det så, att jag egentligen inte har den expertis som man borde ha, för att diskutera om hurelöverföring stoppas. Tidningar skriver att elen stoppas av Phasenschieber.
    Det jag vet av bekanta i ett ”avstängt” kärnkraftverk, som ändå har en viss produktion, och hänger kvar vid nätet via en Phasenschieber http://www.energiespektrum.de/index.cfm?pid=1461&pk=117171#.WRm_ODolFPY. Min bekant jobbar som ingenjör vid RWE Biblis. Han säger att ett antal ”avstängda” kärnkraftverk nog (är) blir kvar som nödfall vid nätet. Även efter 2022, då de sista skall köras ner enligt beslut från regering. Själv räknar han som är 54 år, att han kommer jobba kvar ännu 10 år förrän kärnkrafts-eran i verkligheten är över – i ett avstängt kraftverk…
    Samt att tidningar skriver om att Polen och Tjeckien försöker att förhindra nuförtiden eltransport från framförallt Tyskland, som man inte vill ha. Detta tycks vara fakta – om man kan tro på medierna…

  30. sibbe

    # Bjärke och andra:
    https://www.strom-magazin.de/info/atomkraftwerke-in-deutschland/
    Was es mit stillgelegten Reaktoren auf sich hat:
    In Deutschland finden sich zahlreiche stillgelegte Reaktoren. Dabei bedeutet stillgelegt nicht aus der Welt: Die Kernspaltung in den Reaktoren lässt sich nicht einfach wie Licht ausschalten und läuft noch viele Jahre nach der Stilllegung weiter. So läuft beispielsweise auch in den acht im Jahr 2011 stillgelegten Reaktoren noch weiterhin eine Reaktion ab. So sind weiterhin Maßnahmen wie eine stetige Kühlung nötig.
    – I Tyskland finns det många nedlagda reaktorer. Att stänga av betyder inte ur världen: fission i reaktorerna kan inte bara stängas av som belysning utan fortfarande körs de under många år efter stängningen . Så finns till exempel i de åtta avstängda kärnkraftverk , fortsättningsvis en kedjereaktion. Vilket betyder att åtgärder som en stadig kylning behövs.
    Vilket betyder: avstängt men ändå kvar vid nätet …

  31. Håkan Bergman

    sibbe #30
    Man stänger av reaktorer varje år för underhåll och bränslebyte. Klyvningen av uranet går att stoppa, däremot utvecklas värme av sönderfall av andra ämnen i använda bränslestavar och stavarna måste kylas under lång tid och det kan och görs i separata bassänger. Däremot kan jag tänka mig att Merkel har en plan B, att vid lämplig tidpunkt göra ett nytt lappkast, så bombsäker kan hon ju inte vara att den nuvarande politiken verkligen kommer att fungera 2022. Det gick ju bra för Merkel igår och dom gröna i Nordrhein-Westfalen nästan halverades, igen! Man ska inte underskatta den damens slughet.

  32. Michael

    Rockström är en charlatan, hur kan någon vid sina sunda vätskor tillmäta hans utsagor någon som helst betydelse?
    http://www.di.se/nyheter/johan-rockstrom-halveringstiden-ar-nyckeln/

  33. Björn-Ola J

    Det Sibbe berättar om har man ju kunnat läsa om i olika artiklar.
    En EU parlamentariker undrar:
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-012354+0+DOC+XML+V0//SV

    Ännars verkar ordningen vara återställd nu när jag går in och tittar i kontrollrummet. Den svenska elen fullständigt flödar ut över den tyska kontinenten.

    Man kan hämta hem statistik från kontrollrummet på elproduktionen timme för timme för år 2015 i excel. Sedan kan man göra ett diagram för vindkraftproduktionen och se hur den åker berg- och dalbana.
    Något att visa alla sol, vind och vårare!

  34. Håkan Bergman

    Björn-Ola J #33
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2011-012354&language=SV
    ”Mer nyligen efterlyste Europeiska rådet i februari 2011 fullbordandet av en fullt fungerande, sammankopplad och integrerad inre marknad för energi före 2014 och konstaterade att ingen EU-medlemsstat bör förbli isolerad från de europeiska gas- och elnäten efter 2015.”

    Hur har man mage att tala om marknad när ett land kan dumpa el, till ibland negativa priser, på sina grannländers elmarknad? Tyskland får väl i så fall ersätta det landets kraftproducenter för förlorade intäkter om dessa ska överleva och kunna producera när sol och vind i Tyskland inte behagar producera. Finns det nåt EU klarar att göra rätt?

  35. Christopher E

    #32 Michael

    Rockström en charlatan? Men jag läste precis i en insändare att ”Enligt en så trovärdig och framstående forskare som Johan Rockström” så har vi fel. Och då måste det ju vara så. Trovärdig och framstående forskare minsann! 😀 😀 😉

    http://www.hn.se/åsikter/ordet-är-fritt/nu-måste-alla-bli-klimatsmarta-1.4283054

  36. Lars-Eric Bjerke

    #29 Sibbe,
    ”Det jag vet av bekanta i ett ”avstängt” kärnkraftverk, som ändå har en viss produktion, och hänger kvar vid nätet via en Phasenschieber ”
    Man har i ett fall i Tyskland, det nerlagda Biblis A, använt dess elgenerator för faskompensering i nätet. Det har inget som helst att göra med reaktordelen eller turbinen i det nerlagda kärnkraftverket.

    #30 Sibbe
    ” I Tyskland finns det många nedlagda reaktorer. Att stänga av betyder inte ur världen: fission i reaktorerna kan inte bara stängas av som belysning utan fortfarande körs de under många år efter stängningen .”
    I ett kärnkraftverk byts de utbrända bränsleelementen i reaktortanken ut mot nya efter en driftsäsong. Det brukar vara ca 25 % av elementen. Dessa förvaras i svenska verk ca 2 år i en kylbassäng, varefter de placeras i en container och skickas med båt till Oskarshamn där de placeras i en ny kylbassäng, där alla svenska element fortfarande ligger. Med tiden skall de läggas i ett djupförvar 500 m ner i berget i Forsmark. I utländska verk kan elementen förvaras längre inom kärnkraftverkens område. Då bränslet har lämnat kraftverket, såsom bränslet i Barsebäck, finns fortfarande personal kvar på kraftverket ända tills verket har rivits, vilket man ännu inte gjort i Barsebäck. Jag skulle dock inte säga att ett kärnkraftverk körs efter att bränslet lämnat anläggningen.

  37. Lars-Eric Bjerke

    #34 Håkan Bergman,
    Elhandel görs inte mellan länder utan mellan köpare och säljare. Vi har ju flera välfungerande marknadsplatser i Europa t.ex. vår Nordpool i Oslo där en stor del av norra Europa handlar. Sverige och Norge har ju t.o.m. en gemensam handel med elcertifikat där. Det finns ett antal liknande i Europa (http://www.sero.se/elhandel.html). Elhandeln är rätt komplicerad och kan begränsas bl.a. av nätens överföringskapacitet (https://sv.wikipedia.org/wiki/Elmarknad)

  38. Håkan Bergman

    Lars-Eric Bjerke #37
    Marknadsplatserna fungerar säkert bra rent tekniskt, men marknaden fungerar inte om vissa producenter är subventionerade, och i fallet Tyskland kraftigt subventionerade.

  39. Lars-Eric Bjerke

    #38 Håkan Bergman,
    En helt fri marknad på denna jord är inte lätt att hitta, inte heller i frihandelsområdet Europa. De flesta tycker väl heller inte att en sådan vore önskvärd. Sverige har en hel del skatter och subventioner på producentsidan inte minst på energi t.ex. svaveldioxidskatt, kvävedioxidskatt, koldioxidskatt, gröna elcertifikat, utsläppshandel med koldioxid, kärnkraftens effektskatt och skatt på gammal vattenkraft (vilka är på väg bort). Sen finns det förstås en hel del andra avgifter som också slår på kostnaden för produktionen såsom arbetsgivaravgifter, fastighetsskatter, moms etc. som varierar från land till land.