Fredag susar förbi…

4 nasareleases

Veckorna går ibland fort. Vi fick i veckan ett kort besök på avstånd av ovanstående bumling, som också susade förbi – varje pixel är 4 m i kvadrat (klicka för större bild).  Den heter 2005 YU55, och bilden är från ett radarteleskop och NASA, (men jag förstår inte varför det ser ut som ett solbelyst objekt?). Vi får hoppas det inte finns fler släktingar till 2005 YU55 på ingång … Det var väl senast i Tunguska för ca 100 år sedan något rejält omskakande av sådan tänkbar typ inträffade på vår Jord. Den var av liknande storlek som den gångna veckans gäst, enligt Wikipediaartikeln. (Jag tycker dock att påståendet i slutet av denna artikel om att nedslag i avlägsna oceandelar kan gå omärkta förbi är bisarrt, med tanke på alla Tsunamieffekter vi smärtsamt fått lära oss).

Annars vill jag skamset be SR om ursäkt – jag tog fel på person förra veckan. Jag blandade ihop Ulrika Björkstén med Erika Bjerström, mina synpunkter avsåg EB, inte UB. De är i mina ögon ganska lika på dessa två bilder. Lycka till Ulrika – glöm vad jag skrev, om Du hört om det. Sorry igen.

1742536 519 80219 grouplogo 1537

Jag hoppas också SR-staben kan ge sig på skojarbranschen i klimatfrågans spår. Det senaste kom just nu på eftermiddagen – ”Tak som äter koldioxid” och omvandlar det till ofarliga ämnen som sköljs bort med regnvattnet … Nästan i klass med Morphic’s enzymbelagda vindsnurreytor…  Och vad skulle vara mer ofarligt än koldioxid – lätt kolsyrat vatten kanske ?

Säkert går några landstings- eller kommungubbar på det. Nordeachefens lyxlägenhets tak kan ju också betäckas, för att förbättra bankens image …

Har vi något kul då ? – Inte så mycket, men något ska väl gå att få fram. Kanske ni ska till stormarknaden eller Sergelgallerian och konsumera bort er ångest 😉 ? Tänk då på klädetikett. I USA är man noga med det … Bilderna är från Wal-Mart – jag vågade inte på TCS ta med några av de i samlingen på shoppande damer; dessa får räcka. Resten lämnar jag åt läsarens fantasi.

noname

noname 1

noname 2

Undrar hur det ser ut på Dollar Palace ?

walmart

Ack ja – ska er hemkommun göra nya satsningar på Kommunhus eller simhall, eller rent av klimatåtgärder ? En liten annonskampanj för att öka förståelse för skattehöjningar, kanske ?

42

Lite mer klimatsmarta transporter, kanske ?

image0161

Ja, man kanske behöver meditera lite i naturen, för att samla tankar inför nästa vecka och vad som kan komma upp. (Själv har jag obehag av att ens titta på bilder av denna typ…)

Re FW Interesting but odd pic5

Dieter har ju ibland diskuterats på TCS – varför inte fråga en relevant person om en åsikt?

image012121

Jag undrar om hon ler eller funderar …  Kanske vi skulle runda av med en annan fredagsfräckis från 50-talet:

  • Den unga damen hade sökt sig till Folkparken för att bekanta sig på dansbanan med några relativt nytillkomna invandrare från forna Jugoslavien. Hon blev uppbjuden, och frågade efter några svängar – ”Vad heter Du då?” – ”Vilnij” – ”Kan väl tänkas, men vi kan väl dansa lite först?”

Och givetvis en musikhälsning – varför inte Pink Floyd’s djupsinniga ”High Hopes”. Videon är mycket sevärd i sig. Här är annars High Hopes också i en senare live-version med David Gilmour – professionalismen vid övergången till det avslutande slide-guitarsolot vid ca 6 min är speciell. Konserten i övrigt finns på DVD, och rekommenderas varmt (bl.a. Crosby & Nash och David Bowie som gäster).

 Tillägg/korrigering måndag morgon: Live-versionen med David Gilmour är inte från den nämnda konstert-DVD’n, utan från ett annat tillfälle. Den är dock mycket likartad.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Staffan D.

    Mer humor:   I ”The Nation” 9 nov skriver Naomi Klein om ”Capitalism vs. the Climate”.  Otäcka kapitalister tvivlar på ’den överväldigande vetenskapliga konsensusen att mänsklig aktivitet värmer planeten’.
    – (Visst, visst, Naomi — det går åt h-e nu, och vi brinner upp!  Om vi inte gör bot och bättring och bara använder vindkraft!)
    –  Bland den republikanska presidentkandidaterna var det igår bara en som försvarade ’klimatvetenskapen’ — nämligen Jon Huntsman.  Ja, visserligen har professorn i USA-kunskap i Uppsala sagt att Huntsman nog kan vinna, men Naomi är mer realistisk — hans kandidatur var ’dead on arrival’.  Så hur ska vi klara oss…
    –  How will we adapt to the people made homeless and jobless by increasingly intense and frequent natural disasters? How will we treat the climate refugees who arrive on our shores in leaky boats? Will we open our borders, recognizing that we created the crisis from which they are fleeing? Or will we build ever more high-tech fortresses and adopt ever more draconian antiimmigration laws? How will we deal with resource scarcity?

    ’A serious climate agenda’ skulle innebära detta:
    1. Reviving and Reinventing the Public Sphere
    2. Remembering How to Plan.
    3. Reining in Corporations
    4. Relocalizing Production
    5. Ending the Cult of Shopping
    6. Taxing the Rich and Filthy

    9700 ord, 14 sidor…  Jag har inte läst allt detta, bara tittat igenom.  Men tanken är ju att vi ska tillbaka till de fina DDR-normerna!  Där fanns inga “rich and filthy”, och ingen “cult of shopping”!
    http://www.thenation.com/article/164497/capitalism-vs-climate

    (Wikipedia berättar att The Nation, grundad 1865, är USA:s äldsta tidskrift.  The Nation has lost money in all but three or four years of operation.  Men det finns ju troende bidragsgivare…)

  2. Thomas

    ”Nordeachefens lyxlägenhets tak kan ju också betäckas”
    För att minska bostadsbristen då?
     
    Har du svindel skall du absolut inte titta på denna video:
    http://www.youtube.com/watch?v=7k4Xk1mEwmI
    Det finns folk som förtjänar högre lön än Nordeachefen.

  3. Jan-Erik S.

    Pink Floyd är outstanding.
    Förmodar att de om 100 år klassas som Mozart eller Vivaldi görs nu.
    Helt enkelt underbar musik.  
      

  4. Stickan no1

    Samma Naomi Klein som skrev boken ”The shock doctrine” vilket är intressant.  Hypotesen är att obekväma politiska beslut kan tvingas fram först i en kris. Alltså måste en kris skapas för att få till besluten
    Läsvärd och tänkvärd bok. Utvecklingen i Europa är nästan som ett extra kapitel i den boken. Man kan alltid argumentera om orsak och verkan.
    MEN
    Underrubriken till boken är ”The rise of disaster capitalism”
    Byt ut capitalism mot Environmentalism och boken passar extremt bra att beskriva hur IPCC försökt med hjälp av  skrämselpropaganda få till politiska beslut.  Målet helgar medlen.
    ”The rise of disaster Environmentalism”

  5. Håller med. Pink Floyd är mycket speciell. Min favorit är ”Wish you where here”.
    hmm, Älskar gitarrspelet! Tusan också, nu måste jag dra igång Spotify och lyssna lite!!

  6. Peter F

    Bästa covern av Stairways to heaven http://www.youtube.com/watch?v=IzDEmkfb6VI

  7. Peter F

    AGW känns väl ungefär så här http://www.agwprodukter.se/

  8. Thomas #2
    Undrar hur många som fattade det där. Kul vare i alla fall!!

  9. Staffan D.

    Den globala genomsnittliga årstemperaturen har ökat med 0.7º, eller något sådant.  Är det inte förskräckligt?  Och nu i november har det varit 10º flera dagar här — är det inte hemskt?  (Jo, det är 2º nu…)  Visst betyder det att vi måste införa en statskontroll, så att vi som verkligen VET får styra?
    –  Jag menar, vanliga väljare tycker inte det här är farligt.  De tycker det är ungefär som det alltid varit.  Bättre somrar än på 60-talet, men det ska vi bara vara glada över.
    –  Vanligt folk är så DUMMA!

  10. Jan-Erik S.

    Peter F #7:
    Led Zeppelin är nr 2 efter Pink Floyd.
    Stairway to heaven är deras bästa men Pink Floyd håller en jämnare (högre kvalitét),
    Min lista är:
    1: Pink Floyd.
    2: Led Zeppelin.
    3: Supertramp. 
    Sen kommer massor av operastjärnor som Pavarotti etc. 

    Det intressanta med Pink Floyds musik är att det kräver viss invänjning. 
    Ta Animals exempelvis, krävs minst 10 lyssningar innan man lär sig uppskatta låtarna.
    Men, när du lyssnat 10 ggr så njuter du av varenda låt. 
    Således tvärtom jämfört med schlagermusik som man tycker om de 5 första gångerna man lyssnar på dem, Sen faller de (med rätta) i glömska.

  11. Pehr Björnbom

    Stickan no1 #4,
     
    Intressant analogi. Varför skulle inte samma principer gälla i samband med klimathotet som i samband med ekonomiska och politiska hot?
     
    Man måste kunna tänka utanför de vanliga konventionerna. Människor fungerar ju ändå på samma sätt oavsett inom vilket område de arbetar. Det kanske är fråga om att vissa vill bli kung av ett sobert kaos.
     

  12. Håkan Bergman

    Tak som absorberar CO2 har väl funnits sen Hedenhös:
    http://www.goshandel.se/Taktorv.html 

  13. Jan-Erik S.

    Peter F #6:
    Ojjjjjj!!!!
    Lyssnade på Din tråd.
    Helt suveränt!!!

    Hehe, kul att prata med lärda människor om musik 🙂
    Klimat och energiproblemartiken kan vara bra att koppla ifrån ibland, speciellt en Fredagskväll.

    Skål alla 🙂    

  14. Jan-Erik S.
    All taste is acquired. Det är som med whisky. Inte gott första gången. Och sen blir det värre. Att uppskatta smaken av brända bildäck, typ Oban, tar år. Jag vet att jag hädar här men till Oban kom jag aldrig. Kom in på ett stickspår, Kentucky Straight Bourbon, 12 år eller äldre och där blev jag fast.
     

  15. Tack Peter!
    Som vanligt får man garva (skratta) gött åt ditt fredagsalster.

    Jag hittade en liten Rulle (sic!) som faktiskt är lite unik?
    Sven Melander från nöjesmassakern…..
    Tammefan om inte karln uppfinner floordance (eller vad det nu kallas) minst 5 år innan åtminstone jag såg det göras av hip-hopartister…….

    Dessutom finns där en anknytning till miljörörelsen……..Nåja! 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=ZvovmGFpF9A&NR=1

  16. Peter Stilbs

    Tack för whisky-tipsen. Själv kan jag inte dricka ”rökiga”. Dels för att de smakar illa i min mun. Dels för att vissa av smakämnena är direkt hälsofarliga. Man hittar bla pyridin bland dem. Allt som är ”naturligt” är inte nödvändigtvis hälsosamt.

  17. Gösta Walin

    Du skriver: (Jag tycker dock att påståendet i slutet av denna artikel om att nedslag i avlägsna oceandelar kan gå omärkta förbi är bisarrt, med tanke på alla Tsunamieffekter vi smärtsamt fått lära oss).
    Det som betyder mest för Tsunamins styrka torde vara volymen på klumpen att jämföra med den volym som knuffas upp eller ner vid förkastningar på havsbotten.
    Låt oss säga att en yta 100 km lång och  en km bred höjer sig en meter. Detta innebär en volym= 100 000*1000*1 kubikmeter.
    Din rymdklump motsvara c:a 200*200 kubikmeter.
    Det verkar som om hotet kommer mera innifrån?!
    Mycket intressant fråga – mina uppskattningar är rena höftskott.
    Gösta
     
     
     

  18. Peter S

    Jag har också svårt för whisky. Kanske någon slags allergi ….?

    Får yrsel av den……:-D

  19. Gunnar Strandell

    Gösta Walin #17
    Tummen Upp!!!
    Ett snyggt avslut av en vecka som varit lite darrig.

    En klok man har sagt mig att vi som kan fysik ska utnyttja det och låta bli att spekulera.

    Trevlig Helg!

  20. Peter Stilbs

    Gösta 17#, Jag tror någon kvällstidning skrev att Tsunamivågen av veckans asteroid kunde vara 20000 meter, om den träffat. Men det är nog också ett höftskott.

  21. För er som inte klarar rökiga whisky-sorter rekommenderas varmt tex.
    Maker’s Mark eller Jim Bean.
    Gott, mycket smakrikt och ger ingen halsbränna.
    Fast det går ju lika bra med selleri, förlåt OP  🙂

  22. Fredagsfundering……

    Är Hel, den nordiska mytologins dödsrike detsamma som ”hell” det vill säga det kristna”helvetet”…..?

    http://www.youtube.com/watch?v=fsDpznl8eIs

  23. pekke

    Labbibia#22
     
    Det kanske är Schweiz, Helvetia ” Det rena helvetet ” !?

     
    Moderator radera mitt inlägg med felaktig mailadress som väntar på moderation, det är freda` gu`bevars.
     

  24. Labbibia #22
    Det är väl inte otroligt. När man ”smög in” kristendomen gjorde man många ”anknytningar” till datum och slikt för att få menigheten att accpetera den.
    Fast sen undrar jag vad det är för dystra funderingar du ägnar dig åt så här på fredagskvällen 🙂

  25. Lena Krantz

    Thomas #2

    Jag har en tendens till svindel. Så vad skall jag säga om din filmsnutt?

    Fyyy faaan

    ALDRIG!

    Isch….riktigt läsigt (jo jag ser att han i alla fall har säkerhetslina men jag kan omöjligt se mig gör något motsvarande ändå)

  26. hej Lena!
    Vad tror du (som sakkunnig) om min hemsnickradehypotes om kopplingen mellan Hel och ”helvetet”?

    Och hur ska vi i såfall koppla ihop ”Valhall” med paradiset? 😉 
     

  27. Lena Krantz

    Labbibia #26

    Nej nej….Hel och inget som helst med ordet Helvetet att göra. Ordet ”hel” har ett sitt ursprung från ordet ”höljande” .

    Man har lite olika teorier (såklart) men en är att det inte var så stor skillnad mellan Vahall och Helriket….man mådde rätt gott på bägge ställena.

  28. I min ungdoms dar under bygget av Nackamasterna, de gamla ”rören” för mellanvågssändaren som sedermera skrotades var vi tre killar som klättrade upp olovandes en söndagseftermiddag. 180 meter tror jag det var, tog 45 minuter. Sista delen var inte helt färdig så det var lite spännande. Sen hade de lite show en söndag. De hissade upp en kraftig planka, ca 10-12 meter lång endast fastsatt på mitten med en vajer. Längst upp så gick först 2 mastbyggare ut längst ut på var sin sida samtidigt som en i mitten höll balansen. sen gick två ut halvvägs Sen stod de 5  där och småpratade medan de hissades ner 180 meter inför en gapande publik.
    Fast det här skulle jag ALDRIG ge mig in på!
    http://www.tvkim.com/watch/975/kims-picks-insane-hiking-trail?utm_medium=nl&utm_source=dotd&utm_content=2011-11-07-rct&utm_campaign=e

  29. ThomasJ

    OT, förvisso, dock läs- och tänkvärt av Delingpole:

    http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100116910/green-charities-way-more-evil-and-dangerous-than-exxon-or-the-koch-brothers/

    ’Rökig’ whiskey/whisky eller ej står i direkt förhållande till andelen/ ursprunget ’pied’ (=torv) i torkningsprocessen av det korn som utgör ’basen’ för den berömda drycken. Utmärkt info finns flertalt, ett ställe är sidan 246 i Hugh Johnson’s bok om vin och sprit från hela världen, 1971, deFacto utgiven (på svenska) av Generalstabens Litografiska Anstalts Förlag! Rekommenderas!

    Mvh/TJ

  30. Sten Kaijser

    En kommentar till funderingarna om tsunamin. Klumpen som faller ner i havet lär – om den inte splittras vid inträdet i atmosfären – tränga rakt ner till botten av havet. (Den kommer ju med en hastighet av 11 km/sek.) Då tränger den undan under sin nedfärd upp till 3*200*200*4000 kubikmeter vilket är i storleksordningen 10 upphöjt till 8 – jämförbart med jordbävningen- Jag är osäker men jag tror att effekten åtminstone är större än vad klumpens storlek motsvarar,

  31. Staffan D.

    NFB Ugglan 1909:  Hel var ”en härskarinna över skuggornas rike, dit alla efter döden församlades … Af föreställningen om H:s boning som en straffort uppkom ordet helvite [vite = straff], helvete, hvilket egentligen betyder straff hos Hel i underjorden”.

  32. Lena Krantz

    Labbibia #26

    Jag får nog revidera mig lite. Helvete kommer från att man var vigd till Hel….i alla fall i den nordiska varianten.

    Intressant hur som helst så jag gräver lite vidare…

  33. Thomas

    Sten #30, en såpass liten sten vi pratar om här har inte en chans att nå ned till havsbottnen. Troligen splittras den, om inte i atmosfären så vid havsytan, annars bromsas den snabbt upp av vattnet. 
     
    Tunguska uppskattas ha haft en sprängkraft på 10-15 megaton, eller en jordbävning på 5.0. Det är inte tillräckligt för mycket till tsunami.

  34. The Green wing of Nazism never died in Germany
    Review of ”Environmental Organizations in Modern Germany” by Prof. W.T. Markham
    Scary reading folks!!
    http://antigreen.blogspot.com/
     
     

  35. Gunnar Strandell

    Sten Kaijser #30
    Om klumpen håller 11.000 m/s går den fortare än ljudhastigheten i vatten, ca 1.500 m/s, när den träffar.

    Blir det en tsunami, en kaskad eller både och?  

    Fallet bör remitteras till FOI som är vana vid liknande problem och har uppgiften att skydda oss.

    Annars kanske stötvågsexperterna vid Ångströmlaboratoriet kan ge vägledning. 

  36. Jo Nova SÅGAR verkligen Naomi!
    http://joannenova.com.au/2011/11/naomi-kleins-crippling-problem-with-numbers/

  37. Svempa

    Ta en lemongin istället och bli nostalgisk

  38. pekke

    Thomas #33
    Tänk om, bara om !
    London, fullträff , utplånat !!
    Vilken typ av värld hade vi levat i nu för rädslan att få en ny träff från rymden !?
     

  39. pekke

    pekke#38
    PS
    Hade den fallit ner i stilla havet så hade vi aldrig vetat om att nåt hände mer än ett antal människor antagligen dött i översvämningar runt nedslagsplatsen !
    DS

  40. Pehr Björnbom

    Jag tittade på den sista Frukostklubben, Minnenas television (SVT Play) som Ann L-H rekommenderade i en kommentar i en annan tråd för några dagar sedan. Mycket bra!
     
    Sigge Fürst sjöng Nu skall vi vara, nu skall vi var snälla. Denna gamla kuplett av Jules Sylvain och Karl Gerhard skojar med aktuella företeelser och Sigge Fürst hade nyskrivna verser i Frukostklubben som skojade med det som hänt under den gångna veckan.
     
    Här är en version från 1935 med Sickan Karlsson (som gick bort nyligen 95 år gammal) och Zarah Leander:
    http://www.youtube.com/watch?v=fEowdWwph2I
     
    Så här går en av verserna (på den tiden hade man inga pälsar av djurvänligt och jämförelsevis billigt syntetmaterial som vi har idag tack vara kemin och kemitekniken, så fick jag det sagt också, jag och Peter är ju kemister):
     
    Har du sett fru Johanssons nyaste hatt
    Nej, nu skall vi vara, nu skall vi vara snälla
    Och sen vita pälsen den osade katt
    Nej, nu skall vi vara, nu skall vi vara snälla
     
    Efter att ha tittat lite på konkurrerande bloggar fick jag för ovanlighetens skull lite inspiration att skriva en egen vers som blev så här:
     
    Bo Jonsson han röker sin pipa med schvung
    Nej, nu skall vi vara, nu skall vi vara snälla
    Hans klimatvetenskap är nog inte så tung
    Nej, nu skall vi vara, nu skall vi vara snälla
     
    Hoppas att ingen tar illa upp 🙂
     

  41. Att meditera i en häftig och luftig natur är något alldeles enastående,
    den respekt man känner inför naturen blir euforisk,men rädslan
    finns ändå,tänk om man snubblar eller klantar tilldet så är man
    död.
    En sådan plats händer sällan några självmord i,bergstupen gör
    en medveten,döden finns alldeles inpå,men att hoppa,nej det
    går bara inte.
    Man grinar åt döden,nej det är inte dags för det ännu.
    ALI.K.

  42. Olaus Petri

    Pehr B # 44. 🙂

    Akta dig så att inte du blir Piprökarns nästa ”object of affection”. Och då kanske Ingemar blir avundsjuk på dig. 😉

  43. Olaus Petri

    Pehr B # 40 skulle det vara.

  44. Slabadang

    IEA hotar med tippingpoint om fem år …om vi inte….!

    Jag blir så förbannad på detta globala totala hjärnsläpp som våra elitpolitiker
    anammat och gjort till lag. Utveckling och förändring kommer när det finns nya alternativ att välja det går inte att välja något nytt närdet inte finns något konkret alternativ. Att försöka snacka upp vindkraft och biogas som alternativ till fossil är bara helt verklighetsfrämmande. Att ta fram alternativen FÖRST istället för att försöka putta in mänskligheten in i en grön flummig utopi som inte har verklighetsförankring är rent hjärndött och säkert målsättningen också för en del av de krafter som liger bakom CAGW.

    Vinnarna kommer vara de länder som fattar besul i rätt ordning och totalt skiter i dessa gröna dogmer utan tar alternativen vartefter de utvecklas och blir tillgängliga. Precis enligt de naturliga principer vi alltid utvecklat våra samhällen.
    Att försöka ta ut en utveckling i förskott utan fungerande alternativt är ett hjärnsläpp så stort så man får syrebrist.

  45. Sten Kaijser

    Tack Thomas,
    jag är osäker på hur mycket klumpen vägde men jag konstaterar att dess rörelseenergi vid ett eventuellt inträde i jordens atmosfär är 60 mJ/kg. Om jag räknar rätt (enbart huvudräkning) så är solinstrålningen mot jorden ungefär 1,8 gånger 10 upphöjt till 11 MW, vilket skulle innebär att om dess massa är  3 miljoner ton så är dess rörelseenergi ungefär så stor som den energi vi får ifrån solen på en sekund.
    Tänk att det behövs så mycket energi för att hålla oss varma 🙂
     

  46. Thomas

    pekke #38 det var inte så långt ifrån att vi fått ett värre scenario. En mindre sten exploderade i atmosfären över Stilla Havet(?) samtidigt som det var akut kris mellan Indien och Pakistan. Bara aningen annorlunda bana och den hade exploderat över endera av de två länderna som kunnat missta den för ett kärnvapenanfall från motparten…
     
    (Supermakterna har kan skilja sådana händelser från kärnvapen, men frågan är om Indien och Pakistan hade den teknologin och de rutinerna). 
     
    Mer komiskt var en smäll i kilotonklassen mitt över centrum för USA:s rymdförsvar.

  47. Christopher E

    Thomas #46,

    Som jag minns det var det också en meteoritsmäll i kärnvapenklass söder om Sydafrika på 1980-talet, vilket för en (troligen kort) tid föranledde misstankar om att regimen där testade kärnvapen.

    Tunguska kunde blivit en katastrof om asteroiden (eller kometen enligt en hypotes) kommit ca 6 timmar senare, och då på ungefär samma latitud som Tunguska utplånat Stockholm eller Helsingfors. Energin var ungefär 1000 ggr Hiroshima.

  48. Christopher E

    # 47
    Fann fakta om Sydafrika-incidenten nu, och minne var väl någorlunda korrekt, om än inte helt…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Vela_Incident

  49. Thomas: Det vore trevligt och intressant för alla ifall du blir mer noggrann med att ge referenser till allt det du påstår och ”tycker dig minnas”. Du är här först och främst för att kritisera den kritik mot AGW-hypotesen som denna blogg är till för, alltså åligger det dig att vara tydlig, saklig och faktainriktad (d.v.s. uppfylla alla akademiska & vetenskapliga dygder) angående de sanningsanspråk du gör. Lev upp till det rykte du försöker skapa omkring dig, tack.
     
    Som sagt, du är ingen vetenskaplig auktoritet utan bara en lekman. Ändå är du den enskilda AGW-förespråkaren som brer ut sig mest i TCS:s kommentarsfält. Är det möjligen så att du valt tjafs-strategin framför sanniks- och saklighetsstrategin, i ditt förespråkande för AGW?

  50. Richard Berghorn #49

    Dina krav på vetenskaplighet gäller alltså bara de som anar att det mesta av vetenskapen kring klimat och väder är riktigare än hemsnickrade påhitt om att Universum styr vädret på Jorden?

  51. Uffeb: Självklart inte. Inte heller ser du några ”hemsnickrade” utgångspunkter i denna debatt. Exempelvis är TCS mycket noggranna med att <a href=”https://www.klimatupplysningen.se/2011/11/12/planeterna-solen-och-jordens-klimat/”>hänvisa till</a> källorna angående Jordens klimat och astronomi. Det är betydligt mer än exvis Thomas gör i sina ytliga auktoritetsanspråk.

  52. Förtydligande: Länken i min förra kommentar var denna: https://www.klimatupplysningen.se/2011/11/12/planeterna-solen-och-jordens-klimat/

  53. Richard Berghorn #51

    Jag läser oftast alla kommentarer här när det handlar om ett ämne som tar ut svängarna.

    Och då får i alla fall jag ett mycket starkt intryck av att de trogna kan skriva vilket hemsnickrat tjafs som helst utan att bli hånade.

    Ibland är det inte hemsnickrat, men det kan handla om att påstå (hemsnickrat) att inte ens de mest elementära kunskaper om solsystemet, som i mycket långa cykler påverkat hur klimatet på Jorden varierat kraftigt, skulle vara kända av meteorologer och klimatforskare.

    Halmgubbarna älskas som om de vore en sann bild av vetenskap och allmänbildning bara för att dom placeras ut av de trogna.

  54. L

    Uffeb, är det någon som har hemsnickrat tjafs här så är det du!

  55. Uffeb: ”Och då får i alla fall jag ett mycket starkt intryck av att de trogna kan skriva vilket hemsnickrat tjafs som helst utan att bli hånade.”
     
    Vad du som AGW-företrädare påstår, uteslutande verksam i kommentarsfältet, leder inte automatiskt till att du talar sanning. Det som gäller i denna blogg är först och främst det som skrivs i huvudartiklarna; och ifall du inte känner till det, är den akademiska kompetensen bland Stockholmsinitiativets företrädare mycket hög: fem professorer, fem doktorer, en docent och en fil.kand. Se mer här: http://nymodernism.blogsome.com/2011/01/09/165/
     
    Du är själv inte vetenskapligt högutbildad, ej heller Thomas. Alltså vore det smakfullt och trevligt ifall ni iakttar betydligt större ödmjukhet i denna blogg, samt lever upp till de akademiska anspråk ni gör: alltså genom referenser och länkar, istället för bara tomma påståenden rakt ut i luften.

  56. L #54

    Du kanske inte läser alla kommentarer här?

  57. Uffeb: Ta inte bort fokus från det saken gäller, utan besvara det jag skriver senast. Eller var tyst, vilket förmodligen är det bästa för din skull.

  58. Thomas

    Rickard #55 ”Du är själv inte vetenskapligt högutbildad, ej heller Thomas.”
     
    Det var värst vilka höga krav du har. Räcker inte teknisk doktor för att klassas som högutbildad nuförtiden? Det verkade göra det för SI:s medlemmar…

  59. Richard Berghorn #57

    Trådens fokus var väl fredagsroligt, men det jag kommenterade handlade om kritiken mot vissa som kommenterar här, medan andra får bidra med rent strunt.

    Jag har ibland fått frågan om varför jag läser TCS. Svaret är att det finns mycket intressant att läsa här även om man måste förhålla sig skeptisk till mycket av det som länkas eller skrivs.

    Om jag uttrycker ogillande över hur det sväljs vilket tok som helst från de som inte ställer kritiska frågor eller visar sin skepsis, så beror det på att jag gillar bloggen, men inte vill att den ska bli en introvert samling av ryggdunkare som ständigt hackar på alla som påpekar brister i bloggens konsensusattityd.

  60. Staffan D.

    New York Times, av alla, har idag 12/11 artikeln “Rich Subsidies Powering Solar and Wind Projects: Big Rise in Government Aid—Companies Are Virtually Assured of Profits.” 
    –  “The government support — which includes loan guarantees, cash grants and contracts that require electric customers to pay higher rates — largely eliminated the risk to the private investors and almost guaranteed them large profits for years to come. The beneficiaries include financial firms like Goldman Sachs and Morgan Stanley, conglomerates like General Electric, utilities like Exelon and NRG — even Google.”
    –  Amerikanen betalar alltså två gånger till ”de 1 procenten”:  Först med skattepengar till subsidierna, sedan med en dyrare elräkning.
    –  Det är Powerline som skriver om detta.  Man har också ett diagram över support för ’Alternative Energy Research’ (obs forskning) — a) generellt b) Dems c) Republikaner.  Siffran är 83% för Dems och brant nedåtsluttande 53% för GOP.
    http://www.powerlineblog.com/archives/2011/11/renewable-energy-bubble-scam-or-both.php

  61. Ulf L

    Rickard Berghorn
    Thomas är en av de få AGW förespråkare som vågar komma hit och debattera och det ska ska han ha kredit för. Dessutom är han kunnig även om hans avhandling rörde ett annat område. Jag ser inget skäl att dissa honom som du verkar göra.

  62. thomas #58: ”Det var värst vilka höga krav du har. Räcker inte teknisk doktor för att klassas som högutbildad nuförtiden? Det verkade göra det för SI:s medlemmar…”
     
    Nej, det gör det inte, och det enda du säger är att du har en examen som civilingenjör (eg. kallas detta ”teknologie doktor”, så också där missade du). Och det åligger dig fortfarande att belägga dina lufttomma påståenden genom refenrenser, istället för att bara låtsas att du har något att säga rakt ut i tomma luften.

  63. Thomas

    Rickard, en teknologie doktor (eller teknisk doktor, båda benämningarna förekommer) har en doktorsexamen, inte bara en civingenjörsexamen. Det innebär att jag publicerat ett flertal artiklar i internationell vetenskaplig press och skrivit en avhandling. Vad har du själv åstadkommit?

  64. Thomas: Skillnaden mellan civilingenjörsexamen och doktorsexamen är inte så stor som du gör sken av:
    Info från Chalmers: https://www.chalmers.se/insidan/SV/utbildning-och-forskning/forskarutbildning/studiehandbok/examen
    Info från Stockholms universitet: http://www.science.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=12249&a=55784
     
    Sedan vore det respektingivande om du debatterade under ditt eget namn, så att dina kompetenser kan kollas upp. Själv gör jag inte anspråk på att vara någon vetenskaplig auktoritet och expertis, eftersom jag ännu bara är en idé- och vetenskapshistoriker under utbildning. Att jag sedan skrivit kultur- och litteraturhistoriska artiklar och böcker professionellt, är inte mer relevant i detta sammanhang än de artiklar du publicerat.

  65. Gunnar Strandell

    Thomas #63
    Jag har provat goggle och sökt på :
    ”thesis Olle Lundvall”
    ”thesis Magnus MackAldener”
    ”thesis Rainer Beccu”
    Det har givit träff på deras doktoravhandlingar och jag VET att de är äkta för att jag varit närvarande vid disputationerna.

    Men när jag söker på
    ”thesis Thomas Palm” eller ”thesis Tomas Palm” får jag ingen träff på någon avhandling.

    Har du en bra förklaring?

  66. Ulf L

    En tekn. dr examentiteln efter en forskarutbildning som görs efter en grundutbildning typ civilingenjörsexamen. Tekn. doktorsexamen innebär alltså 4 år forskning och studer som påbyggnad efter civilingejörsexamen. Skillnaden mellan den och en civilingenjörsexamen är alltså rätt stor.

  67. Ulf L

    Gunnar
    leta efter Thomas Palm på libris.

  68. Gunnar Strandell #65: Så han heter T(h)omas Palm? Bra svar och påpekande.

  69. Gunnar Strandell

    Ulf L #66
    Thomas Palm, Thomas och Tomas är pseudonymer och vi vet inte hur många individer det står bakom dessa.
    De har ingen akademisk eller annan examen i Sverige eftersom det inte förekommer gruppexamen i det här landet. Det  betraktas som fusk och är förbjudet i lag.
    Thomas Palm har ingen examen!  

  70. Ulf L

    Det finns en doktorsavhandling från 1995 registrerad på en Thomas Palm på Libris. 
    Jag har alltid sett Thomas och Thomas Palm som samma persomn men tomas som någon annan.   

  71. Ulf L

    Tomas ska det stå.

  72. Thomas

    Rickard #64, nej, fyra års extra studier är ju ingenting, och inte är mikrovågsteknik något som på minsta sätt berör jordens strålningsbalans heller…
     
    Som Ulf L visar är det inte så svårt att hitta min avhandling om man letar. En gång i tiden fanns den nedladdningsbar, men med åren har institutionen tydligen rensat bort gamla hemsidor.

  73. Gunnar Strandell

    Ulf L!
    Tack för tipset.
    Men det gör mig inte helt trýgg:
    Theoretical studies of electron waveguide devices / Thomas Palm 1966.
    Typ-A beteende: Psykofysiologiska och subjektiva effekter under kommunikativ effekt/ Thomas Palm 1986.

    Om den första är ”vår” Thomas Palm ber jag väldigt mycket om ursäkt. 
    Han var ju i forskningsfronten när vågledare utvecklades och jag kommer att tänka på honom varje gång jag startar mikron.

    Om den andra referensen är ”vår” Thomas får jag acceptera att jag kanske deltar i ett experiment.

    Om båda referenserna är ”vår” Thomas ångrar jag att jag någonsin skivit på samma blogg. Jag gillar inte att bli analyserad när jag diskuterar naturvetenskap eller teknik.

  74. Staffan D.

    Kommentar borttagen

  75. Ulf L

    Gunnar
    Den TP som sysslat med vågledare är född 1966. Avhandlingen daterad till 1995. Han har nog inte så mycket med mikrons födelse att göra.

  76. Argus

    Ref #2

    Du som är höjdrädd, se inte detta klipp:

    http://www.youtube.com/watch?v=ZmDhRvvs5Xw

    🙂

  77. inge

    Innan Thomas började blogga på TCS bloggade han på Moderna Myter och var väldigt noga med att framhålla sin höga utbildning och fråga efter andras. Här på TCs har vi som sagt flera professorer så det kanske inte är lönt att framhålla en doktorsgrad.
    Själv har jag bara en s.k. ingenjörsexamen på gymnasienivå.

  78. Gunnar Strandell

    Ulf L #75
    Tack ännu en gång för att du hjälper mig upp på banan.
    Libris anger att boken också är en avhandling.

    När jag söker på http://www.avhandlingar.se får jag följande svar:
    ”Hittade 0 avhandlingar innehållade orden Thomas Palm.” och
    ”Hittade 0 avhandlingar innehållade orden Tomas Palm”

    Men jag får träff med Olle Lundvall, Anders Forsén, Rainer Beccu, Magnus MackAldener och Mikael Pärssinen som alla disputerat vid ungefär samma tid och vid olika lärosäten. 

    Finns här en gravad hund?

  79. Thomas

    Gunnar #73, fel typ av vågledare. Avhandlingen handlar om mikroelektronik där man utnyttjar att elektroner i tillräckligt rena material beter sig som en vågrörelse. Potentiellt kan det användas för att skapa elektronik som kräver mycket mindre energi, men just då hade vi inte tillgång till material som var tillräckligt bra för att göra det till annat än en laboratoriekuriositet. Intresset har ökat igen på senaste tiden i och med upptäckten av grafen och dess egenskaper.
     
    Staffan D #74 har tydligen sitt eget arkiv över sina motståndare, även om han kanske inte är så helt sanningsenlig alla gånger. Snacka om att den här diskussionen har halkat in på personfrågor.

  80. Gunnar Strandell

    Thomas #79
    Tack för ditt förtydligande.
    Jag anade att nyckelordet ”elektron”  innebär  kortare våglängder än mikrovågsugnen, men jag hoppas att du ser det som positivt att jag tänker på dig och de diskussioner vi haft när jag värmer kaffet. Någon gång kanske det säger ”pling ” i mina tankebanor också.

    Jag förstår om du tycker att diskussionen inte ska handla om personfrågor, men hoppas att du förstår min förvåning  över att din avhandling inte hittas med Goggle eller avhandlingar.se.
     

  81. Thomas

    Gunnar, när du ändå håller på med en personundersökning kan du väl prova prv också…

  82. Bertel

    Thomas # 81

    Kan du inte tydligt bemöta antydan, som har framkommit, gällande avhandling mm och klargöra omständigheterna för oss, så vi kan gå vidare i debatten(Ingen Juholtare på TCS, tack).

     

  83. Gunnar Strandell

    Thomas #81
    Tack för tipset.
    Jag sökte på uppfinnare både med ditt och mitt namn och fick träff båda gångerna!
    Vi kan båda glädja oss åt att vi nått över Peter Dalles karaktär i ”Lorry”
    http://www.youtube.com/watch?v=4PhM8KJJMzs

  84. Jonny Fagerström

    Lägg nu av med dessa personligt hållna påhopp och olika påståenden.

    Det där får ni sköta via mailen!

  85. Thomas

    Bertel #82, avhandlingen existerar. Jag är ingen expert på olika söksystem så jag kan förklara varför den dyker upp i vissa men inte i andra. Vad mer vill du jag skall säga?

  86. Bertel

    Thomas # 85

    Vi är nog sällan(ev aldrig.  :)) överens om hur världen ser ut, eller dess framtid, men jag anser att du har all rätt att debatera, oavsätt  ”avhandlingen,s” vara eller ickevara(dvs trovärdighet i sakfrågor)?

    Räcker det som svar?
      

  87. Bertel

    Peter S.

    Halkade? in i debatten(läs ovan)utanför fredagsroligt, men nu åter till ämnet.

    Jag njuter åter av din rörlighet i text och visualitet. Tänkvärt och otänkbart i en härlig kompination. 

    Du erbjuder med dina fredagsalster samma sk ”säkerhet” med (o)väntade infall(i min smak), som en av mina favoriter inom NBA, Karl Malone(the mailman who allways delever)http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Malone.

    Malone gjorde(”nästan”)aldrig sina fans besvikna, eftersom han gjorde sina 20 poäng per match i det mest oväntade lägen och oas motstånd.

    Nog med beröm och här kommer musikhälsning, fast det är svårt att slå Pink Floyd, men försöka duger, i lördagsnatten, med dessa toner/syner. 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=mHGLBy2CdjI&feature=related

     

        

  88. Lena Krantz #27,32
    Staffan D # 31

    Tack för intressant information.

    Återstår att försöka luska ut var det engelska ordet ”hell” har sitt ursprung.

    Varför bluddrar jag om detta?

    Jo, Lena och jag hade för ett tag sedan en intressant diskussion om det indoeuropeiska språket, och om likheterna i de eorupeiska språken beror på att de har samma ursprung, eller om det finns andra förklaringar till att vi har så många ord gemensamma.

    JAg önskar alla en trevlig skön söndag.
    Off to work!

  89. Thomas

    Här lite mer saklig information om hur mycket man vet om hur en asteroid kan orsaka en tsunami. Det är förvånansvärt stor spridning i skattningarna:
    http://users.tpg.com.au/users/tps-seti/spacegd7.html#top
     

  90. Håkan Sjögren

    Rickard Berghorn # 62 : Om jag förstått saken rätt så blev vi som diputerade på teknisk hörskola  enligt gamla ordningen ”teknologie doktorer” om vi klarade disputationen och kunde efter överbetyg och en docentföreläsning tilldelas titeln ”docent”. På KTH fanns på min tid tio docenttjänster, men alla nyinrättade sådana hamnade på universiteten på grund av den stora tillströmningen av elever där och dessa studerade ofta ämnen,som inte var naturvetenskapliga. De som disputerade enligt den nyare ordningen (nöddisputerade) titulerades ”teknisk doktor”. Mvh, Håkan.

  91. Peter Stilbs

    Håkan #90 och Rickard #62 och Thomas #63.

    Den nya ”doktorsexamen” infördes gradvis i slutet av 60-talet någon gång. På tekniska högskolor blev man då ”teknisk doktor”, TeknD

    Innan fanns det ”doktorsgraden” , Tekn Dr., som i normalfallet innefattade en väsentligt större arbetsinsats.

    TeknD görs i normalfallet på en sammanläggningsavhandling som sammanfattar mellan 3-12 vetenskapliga arbeten i internationella tidskrifter. Om man fortsätter med ca 10 till kan man efter ansökan få docenttiteln. ”oavlönad docent”

    Tekn Dr gjordes normalt på en monografi – som en bok – för vissa kunde det ta decennier att få den klar – just för att söka få ”högsta betyg” och en ”docenttjänst” (avlönad under normalt 6 år). Sen kom det s.k. ”docenteländet” – med till åren komna personer som inte lyckats få en av de sällsynta professurer som fanns någonstans i riket.

    Det nutida problemet är att man smyger upp personer från doktorsexamen hela vägen upp till befordran till professor, på en och samma ort och samma avdelning, och utan extern konkurrens. Detta skapar ”inavel” och sker i stor skala. Antalet professorer har i sammanhanget säkert ökat med en faktor 5 sedan 80-talet. 

  92. Staffan D.

    #88:  SAOB ’Helvete’:   ”Ordet är bildat av fsv. häl, dödsrike, död, o. vite, straff; det betecknade alltså urspr.: straff i dödsriket, sedermera: strafforten själv o., mera allmänt, dödsriket, liksom omvändt de gamla benämningarna på dödsriket, eng. hell,  holl. hel,  t. hölle,  fr. enfer(s), lat. infernum (hos kyrkliga förf.), övergått till att betyda: de osaligas straffort.”

  93. Mats Ensér

    Peter Stilbs

    Jag är nyfiken på att veta mer om din syn på Morphics försök att extrahera koldioxid från luften. Målet är, som jag förstår det, att skapa syntetiska bränslen med hjälp av vatten, elektricitet och koldioxid. Morphic har vad jag läst misskött sig på aktiebörsen och därigenom fått ett skamfilat rykte. Men är det något fel på själva idén? Att i flytande form kunna lagra den energi som vindsnurror ibland genererar låter ju inte som en helt tokig idé. 

      

       
           

  94. Peter Stilbs

    Mats #93 – att suga upp CO2 från atmosfären via vindsnurreblad är så absurt att man bara gapar. Kan Du själv komma på någon teknisk lösning hur man sen kan gå vidare att ens göra nästa steg – att få bort det från bladen? Enzymet i sig spolas nog bort av första duggregn, så då är det borta, men det var väl inte det man ville.

    Du skriver att ”i flytande form lagra den energi som…” – vindkraften i sig kan inte skapa något brännbart (ex metanol) från koldioxid, utan en stor fabriksanläggning.

    Om det skulle vara någon mening med det, får man då ta CO2 direkt ur någon förbränningsskorsten, där det finns i höga halter  – inte från atmosfären.

    Morphic består antingen av en samling totala korkskallar, eller en samling cyniska personer som vill lura av folk och samhälle pengar. 

  95. Mats Ensér

    Peter #94

    Ja Peter, Morphics insamling av koldioxid ur luften på roterande vingytor verkar galen. Men det ger säkert sköna bidrag och nya besvikna aktieägare.  Det finns viktsmässigt ungefär en och en halv miljondels rent kol i atmosfärens koldioxid. Den mängd kol som finns i en kubikmeter luft motsvarar den som ingår i fem mikrogram metanol.  
    Det verkar klokare att fånga in morgondaggen i ballonger och flyga iväg när den dunstar.