Deep solar minimum

Som pekke så riktigt påpekar har NASA just kommit ut med nyheten om att solen uppför sig ovanligt konstigt. Och detta är tyvärr inget aprilskämt.
Sunspot graph

A 50-year low in solar wind pressure

A 12-year low in solar ”irradiance”

A 55-year low in solar radio emissions

2008 was a bear. There were no sunspots observed on 266 of the year’s 366 days (73%). To find a year with more blank suns, you have to go all the way back to 1913, which had 311 spotless days. Prompted by these numbers, some observers suggested that the solar cycle had hit bottom in 2008.

Maybe not. Sunspot counts for 2009 have dropped even lower. As of March 31st, there were no sunspots on 78 of the year’s 90 days (87%).

It adds up to one inescapable conclusion: ”We’re experiencing a very deep solar minimum,” says solar physicist Dean Pesnell of the Goddard Space Flight Center.

”This is the quietest sun we’ve seen in almost a century,” agrees sunspot expert David Hathaway of the Marshall Space Flight Center.

Vad innebär det för oss? Bra fråga. NASA vet inte. Alla hoppas givetvis på att solen bara tagit en liten paus och att den kommer tillbaka i gammal god form. Risken finns dock att solen bestämt sig för att ta ledigt lite längre, lagom för att vi ska kunna uppleva en andra liten istid. Men låt oss hoppas att det inte blir fullt så illa. Jag tar nog hellre lite mer ”global warming” än ett kallare klimat i kombination med ekonomisk kris.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jerker Andersson

    Och tystare blir den, just som man trodde att solen skulle rampa upp solfläcksantalet så svara solen, nope, vänder sig om och slumrar om.
    Vad jag kan se så producerade solen inga SC24 fläckar i Mars. Senaste SC24 fläcken var den 25:e februari.
    Solen har just nu nått up i 25 dagar utan fläckar vilket kvalificerar den här perioden som en av de längsta under detta minimumet och den klättrar uppåt på listan än…
    Det finns bara 2 perioder som har varit tystare på solen under SC23/SC24 minimumet där den längsta är enbart 6 dagar från att slås av nuvarnde inaktiva period.
    http://users.telenet.be/j.janssens/Spotless/Spotless.html#Period
    Se

  2. Labbibia

    Om inte annat så blir det väl ett bra test för hur väl Svensmarks teori håller?

  3. Lars C

    Svensmark ja! Tur att vi befinner oss mitt emellan två av vintergatans spiralarmar, vi lär ju slippa snöbollsjorden.
    Vi kan ju inte bara acceptera att solen sätter sig på tvären och kullkastar alla teorier om uppvärmning. Vi måste göra något.
    Mitt förslag är att pricka solen med gigantiska vätebomber och se om vi kan trigga igång något.
    Kom nu inte och säg att människan är maktlös, kan vi bestämma klimatet om 100 år och styra det dit vi vill så kan vi allt.

  4. Labbibia

    Lars C
    Det är faktiskt den andra April idag! 😉

  5. Lars C

    Labbibia!
    Å tusan, veckovill igen!
    Sorry!

  6. Kolla inn diskontinuiteten i andraderivaten frånobservation till prediktion. Sådant finns inte i guds natur. 
    Sannolikt startar SolCykel24 först nästa år. Iom at startsträckan var så lång, lär det bli en svag cykel med få fläckar. 
    Dvs att nedkylningen man följa det snabbare förloppet. Vilket igjen betyder mer extremväder när värmen skall ur haven. 
     

  7. Adolf Goreing

    Ytterligare ett skäl att skära ned CO2-halten! Vakna!  t.o.m solen slocknar av den antropogena effekten. Vi måste handla nu! (Men först ett stimulanspaket så vi har stålar att handla för).

  8. Labbibia

    Elling:
    God morgon.
    Du menar alltså att de predikterade kurvorna stiger alldeles för tvärt? Och att om antalet solfläckar ökar så småningom så kommer det att ta längre tid?
    På vardagssvenska alltså.

  9. Labbibia,
    morgon morgon
    Det finns olika prediktionsmetoder för solaktiviteten. Landscheidt själv menade att SC24 borde vara rundt 80, en svag siffra. Sen finns det folk som spår ned mot 50 och över 120 solfläckar. Det kan hända det blir en del spektakulära utbrott/auroras men detta kan sees som osynkade tänningsforsök i en motor som hållar på att varva ned.. 
    Det vore dumt att satsa slantarna på nån solfläckssiffra. Det som dock är ställd bortom all tvivel är att startsträckan för SC24 – dvs dagens limbo – är et extra kvitto på solen går inn i en 80årig fas som kommer att vara svag. Sannolikt er banan nedåt den brantare men det är inte säkerställd. 

  10. Björn

    Som vanligt har Maggie en del smått och gott på sin blogg.
    Här har vi en konkret observation om solens tillstånd.  Om politikerna vore mer bildade skulle de sannnolikt intuitivt ha ett rörligare intellekt som automatiskt skapade en undran över vad fysiska skeenden i vår omvärld egentligen har för betydelser. Exempelvis att solen borde vara en mycket viktig faktor eftersom mänskligheten är anpassad till att den finns där. Vad händer om dess tillstånd förändras? Rubbas inte då vår anpassade tillvaro?

  11. Labbibia

    Elling
    Tack för en bra förklaring. Mycket tyder alltså på att vi även ett bra tag framöver får räkna med låg solfläcksaktivitet, och om Svensmark har rätt, ett fortsatt avsvalnande globalt klimat?
    Är det rätt uppfattat?

  12. Labbibia,
    det är min fasta övertygelse att Svensmark och Landscheidt har rätt. Det svalnande klimatet kan vara fram til 2060-2080. Mycket kallt kan det börja bli 2030 Tiåren 2040-2050 kan bli ett manndomsprov. 
    Men iom at det Moderna Maximum – som vi sett det sista av nu – inte har några paralleller i när fortid – så vet vi inte hur turen nedåt ser ut. Bästa analogien är Romerikets fall och Grönlands nedising. Va som är oroande är att kallare klimat sannolikt skapar mer öken och inte mindre…

  13. Gunnar Littmarck

    Elling Disen
    Då kanske fler vill se geoingejörskonst?
    Jag älskar det, vi har gjort det omedvetet länge, men medvetet kräver ett visst mått av konsekvensanalys…
    Att spränga bort isen på Antarktis med kärnvapen, för att skapa ett behagligare klimat, var ju en allvarligt övervägd åtgärd då världen led av neukloidmania.
    Silver jodid eller hellre CO2is duger att få vissa moln att fälla ut sitt vatten.
    Om vi bara löser ut moln på väg mot hav och där ökad nederbörd är bra, kan vi reglera massor.
    Förmiddag ger motsatt effekt mot eftermiddag..
    Det är dax att ta flygcert och köpa upp massor med torrismaskiner……
    IPCC får bli en global sambandscentral för styrning av klimat och nederbörd.
    Jag gissar att vi vill vattna ur på förmiddag, vem vill fysa?
    Hoppas att jag retat några låtnaturenhasingångutaninblandning fundamentalister.

  14. Claudius

    Maggie: Tack för att du meddelar detta. Observera följande del i NASA:s text:
    ”In a way, the calm is exciting, says [Solar physicist Dean Pesnell of the Goddard Space Flight Center]. ”For the first time in history, we’re getting to see what a deep solar minimum is really like.” A fleet of spacecraft including the Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), the twin STEREO probes, the five THEMIS probes, Hinode, ACE, Wind, TRACE, AIM, TIMED, Geotail and others are studying the sun and its effects on Earth 24/7 using technology that didn’t exist 100 years ago. Their measurements of solar wind, cosmic rays, irradiance and magnetic fields show that solar minimum is much more interesting and profound than anyone expected.”
    Nu står alltså solforskningen inför något nytt. Och den är ändå inte särskilt gammal.
    Labbibia: När mer av den kosmiska strålningen når Jorden kommer molnigheten i atmosfären att öka, enligt Svensmark. Och då bör det bli svalare.
    Maggie, du bör tipsa de koldioxidtroende om NASA:s material. Men det gör du kanske i samband med att din bok kommer ut? När blir det förresten?

  15. Geoingeniörskonster ..
    Gärna för meg. Men jobbet är att ta reda på unintended consequences..precis som i politik och ekonomi
    Men her har du bara ett skott i bössan
    Gadget No 1 :  HINDRA molnbildning. Kan hända realistisk om man hittar en mycket finkornig aerosol som neutraliserar dom svalvelhaldiga molkylkomplexen från att bilda kondensastionskärnor. Unintended : Svavlet hindras från att återmatas tilmarken och haven med vilken consequence ??
    Gadget No2 : En armada speglar i LaGrange punkten som fokuserar innstrålingen från solen. Men dom skal ju styras, byggas, spänningssättas. Bör helst skickas iväg från silisumskivfabriker och  robotdrevna ramper på månen 
    Gadget No3 : Adolfs Aerosoler Inc. Tväksamt då vi ju vill bli av med sotpartiklerna. Blir det kallare eller värmare med eller utan dessa ? 
    Bortbombing av Antarktis är inte möjligt då det är fast land. Tror inte du kan påverka lutningsvinklens gång med omfördelining av vattenmassor. Tänk på pumperna och reservoaren som skall til

  16. Gunnar Littmarck

    Elling
    Då jag pluggade på om amerikanska tankar på kärnkraftdrivna bombplan fann jag att de faktiskt tänkte bomba bort isen från Antarktis, det skulle givit ett varmare klimat av ändrad albedo.
    So högt i atmosfär kyler på backen värmer sot, men relativt albedoändringen… på svart vulkansand blir det ju noll….
    Nej jag tror att det räcker med att hela världen återuptar de konsbevattningsprojekt USA lade ner då de bara gav Mexico problem, men både USST och nu Kina driver för fullt.
    Tidigare hade för övrigt var flygplats med mycket dimma, småflyg som spred frysen krossad CO2 tills dimman var upplöst i nedfallet regn.

  17. Antarktis är ett isolerat vädersystem. Frågan er om värmen kan föras till nora halvklotet förbi The Screaming Fifties. Måste du lägga en bombmatta varje höst ? Med vindar utifrån Antarktis kommer radiotoksisiteten.. 
    Konstbevattning : Ju jag har oxå för meg att lutningsvinklens gång kan påverkas via flyttande av relativt små vattenmassor til ekvator. Då kan vi vattna öknen på köpet. Krävs en del desalinering och irrigation men det finns ju thorium för energi..
    Unintended : Vulkanisk aktivitet som aktiveras av ändrade gravitationella förhållanden Läsa på om Samuel Warren Carey, Alfvenvågen och gravitonerna först..
    CO2-torris  : Bra ide. Har hört att några påstår det värmer. 

  18. Björn

    Är signaturen Bjorn en miss i arbetet Maggie? Hänvisar till en helt intetsägande hemsida.

  19. Björn: Hmm, måste vara nåt galet. Får ta bort den.

  20. MPGE

    OT fråga.
    Jag undrar, om solen aktuella tillstånd och eventuellt en ny lång
    minimum samt ett försvagat jordens magnetfält kan ha någon
    påverkan på vulkanisk aktivitet?

  21. MPGE,
    börja med Martin Kokus

  22. MPGE: Kan även rekommendera SpaceWeather.com om du inte redan känner till den.

  23. MPGE

    Tack Elling D. för länken! 🙂

  24. MPGE

    Och tack Maggie! Jag prenumererar på spaceweather.com. 🙂

  25. Jerker Andersson

    Angående Svensmark och kosmoklimatologi. Den kosmiska strålningen slår rekord på löpande band nu i spåret av den minskade solaktiviteten.
    Se följande sida och kör en graf från 1964 till idag.
    http://cosmicrays.oulu.fi/
    Vi befinner oss på en all time high och strålningen fortsätter att öka.

  26. Gunnar Littmarck

    Elling och MPGE
    Jag är intresserad men orkar inte läsa.
    Kan ni sammanfatta?
    Vulkanisk aktivitet och magnetfält samband…???
    Elling du och jag skulle nog bli Thomas Palms mardröm, om vi fick den absoluta makten….

  27. Patrik

    ”Five of the ten most intense solar cycles on record have occurred in the last 50 years.”
    Undrar vilken numera världsomtalad företeelse det sammanfaller med? Hmmm…

  28. Solen har en försumbar påverkan på klimatet så jag fäster inte så stor uppmärksamhet på rapporter om solaktivitet. Vi vet ju alla vad som styr klimatet, eller hur… *host host…co2…co2*

  29. Gunnar Littmarck

    Elling Disen
    Då kanske fler vill se geoingejörskonst?

    Jag älskar det, vi har gjort det omedvetet länge, men medvetet kräver ett visst mått av konsekvensanalys…

    Att spränga bort isen på Antarktis med kärnvapen, för att skapa ett behagligare klimat, var ju en allvarligt övervägd åtgärd då världen led av neukloidmania.

    Silver jodid eller hellre CO2is duger att få vissa moln att fälla ut sitt vatten.

    Om vi bara löser ut moln på väg mot hav och där ökad nederbörd är bra, kan vi reglera massor.

    Förmiddag ger motsatt effekt mot eftermiddag..

    Det är dax att ta flygcert och köpa upp massor med torrismaskiner……

    IPCC får bli en global sambandscentral för styrning av klimat och nederbörd.

    Jag gissar att vi vill vattna ur på förmiddag, vem vill fysa?

    Hoppas att jag retat några låtnaturenhasingångutaninblandning fundamentalister.